Jump to content

Πανσέληνος και παλαιά πόλη Κέρκυρας - σύγκριση εστιακών αποστάσεων


Bi2L

Πανσέληνος και παλαιά πόλη Κέρκυρας - σύγκριση εστιακών αποστάσεων

 

Έξι φωτογραφίες της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας την ίδια στιγμή(3+3 με μια μέρα διάφορα) τραβηγμένες με την Πανσέληνο απο πάνω.

Ουσιαστικά πρόκειται για σύγκριση εστιακών αποστάσεων, 250μμ, 100μμ, 15μμ + 400μμ, 600μμ, 1000μμ ώστε να γίνει πιο κατανοητό τι συμβαίνει όταν βάζουμε όλο και μεγαλύτερη εστιακή.

 

Όπως βλέπουμε δεν μεγαλώνει μόνο το επίγειο ή μόνο το Φεγγάρι (πολλοί νομίζουν ένα από τα δύο) αλλά και τα δύο ταυτόχρονα!

Επίσης ο επίγειος στόχος, Πόλη Κέρκυρας βρίσκεται στα 7χλμ μακριά από το σημείο φωτογράφισης ενω όσο απομακρυνόμαστε τόσο μικραίνει το μέγεθος της πόλης ή των φρουρίων οπότε αν θα μπορούσαμε να πάμε ~30χλμ μακριά(θεωρητικά στο ίδιο υψόμετρο) θα μπορούσαμε να χωρέσουμε όλη την πόλη μέσα στο Φεγγάρι αφού το τελευταίο όσο μακριά και αν πάμε δεν αλλάζει το μέγεθός του, θα είναι πάντα ~350.000χλμ μακριά (με μικρές διάφορες στο απόγειο και περίγειο).

 

Αντιθέτως όσο πιο κοντά πάμε στον επίγειο στόχο, π.χ Παλαιό Φρούριο, τόσο μεγαλώνει ο όγκος του Φρουρίου αλλά δεν μπορούμε να ζουμάρουμε/μεγεθύνουμε πολύ αφού τότε θα επικεντρωθούμε σε ένα σημείο του π.χ στον Φάρο του Φρουρίου(Καβο Σίδερο, εδω μια λήψη σε απόσταση 1χλμ με 1000μμ εστιακή απόσταση, συγκρίσιμη Σελήνη με την πάνω δεξια http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=18377).

 

Ενω αν πάμε πάρα πολύ κοντά στον επίγειο στόχο π.χ στα 100μ. τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ μικρές εστιακές αποστάσεις π.χ 50μμ ή ακόμα και Υπερευρυγώνιος Φακούς π.χ 15μμ αφού δεν θα μας χωράει στο κάδρο το αντικείμενο μας, βέβαια πηγαίνοντας κοντά είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε την Σελήνη με τον στόχο μας αλλά η Σελήνη θα είναι πάρα πολύ μικρή αφού και η εστιακή απόσταση θα είναι πάρα πολύ μικρή! Σε πολλές ψεύτικες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο θα δείτε λήψεις με ευρυγώνιους φακούς ή με εστιακές στα 100μμ τον επίγειο στόχο ενω το Φεγγάρι να είναι τραβηγμένο στα 200μμ με 400μμ κοροϊδεύοντας όποιον τις κοιτάζει αφού έχει γίνει σύνθεση στο PS ενω απλά το μόνο που χρειάζονταν ήταν λίγο τριγωνομετρία και γνώσεις αστρονομίας για να είναι στο σωστό μέρος στην σωστή στιγμή.

 

Αυτα τα λίγα απο εμένα, ελπίζω να μην κουράζω

Βασίλης


From the category:

Σελήνη wide field

· 500 images
  • 500 images
  • 1582 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Εμένα δε με κούρασες, ίσα ίσα που έλυσα κάποιες απορίες, μιας και δεν έχω τραβήξει με μεγάλες εστιακές (έως 250mm) και σε ευχαριστώ για αυτό :D ! Αυτό που σημείωσα είναι ότι το μέγεθος της Σελήνης είναι ανάλογο της εστιακής, αλλά όχι της απόστασης. Το μόνο που αλλάζει σε αυτή την περίπτωση (δηλαδή ίδια εστιακή, διαφορετική απόσταση) είναι το επίγειο κάδρο! Σωστά?

 

Επίσης για τον προγραμματισμό της λήψης υπάρχει ένα προγραματάκι planit! για android που κάνει πολύ καλή δουλειά.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης