Jump to content

Makis

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    3310
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Makis

  • Γενέθλια 01/04/1995

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

200 επισκέψεις προφίλ

του/της Makis Επιτεύγματα

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Reacting Well Σπάνιος
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Σπάνιος
  • Conversation Starter

Recent Badges

9

Φήμη

  1. Νίκο καλησπέρα, Αρχικά θα συμφωνήσω με τον fotodektis στο γεγονός οτι τα φίλτρα για τους πλανήτες αυξάνουν ελαφρώς το κοντράστ σε κάποιες περιοχές. Στην ακόλουθη σελίδα θα δεις συνοπτικά τι είδους πλανητικά φίλτρα υπάρχουν https://www.astroshop.eu/filters/planetary-comet-filters/15_15_15 Προσωπικά, πήρα το σετ φίλτρων της Omegon εδώ και 1,5 χρόνο περίπου κα είμαι ευχαριστημένος. Από τα φίλτρα που έχει ο σύνδεσμος, εκτιμώ οτι τα ακόλουθα φίλτρα θα σου χρειαστούν σίγουρα για την πλανητική παρατήρηση : Νο 12 > Κίτρινο Φίλτρο : Αν και στην άνω σελίδα γράφει πως είναι καλό για την παρατήρηση της Σελήνης, προσωπικά έχω δει διαφορά στον Ήλιο καθώς αυξάνει το κοντραστ στις κηλίδες και τους πυρσούς (ανοιχτόχρωμοι σχηματισμοί της φωτόσφαιρας που συχνά συνοδεύουν τις κηλίδες και είναι καλύτερα ορατοί στο ανατολικό η δυτικό χείλος του Ήλιου), ενώ μπορεί να παρατηρηθεί η κοκκίαση όταν το seeing είναι καλό. Νο 21 > Πορτοκαλί φίλτρο : αυξάνει το κοντράστ στις ζώνες του Δία και του Κρόνου, επίσης είναι αρκετά καλό για την παρατήρηση του Άρη γιατί αυξάνει το κοντράστ στις ανοιχτόχρωμες περιοχές. Νο 25 > Κόκκινο Φίλτρο : Για την παρατήρηση τυ=ου Άρη, με ελαφρώς αύξηση του κοντράστ στις σκουρόχρωμες περιοχές του Άρη και τις πολικές περιοχές του ! Νο 47 > Ιώδες Φίλτρο : Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρατήρηση της Αφροδίτης και του Ερμή, όταν φυσικά είναι σε καλή περίοδος για παρατήρηση ! Νο 56 > Πράσινο Φίλτρο : Χρησιμοποείται κυρίως για την παρατήρηση του Άρη και συγκεκριμένα για την παρατήρηση των πολικών περιοχών του. Νο 82Α > Ανοιχτό Μπλε Φίλτρο : Αύξηση του κοντραστ στις ταινίες του Δία και του Κρόνου, ενώ στον Δία μέσω αυτού του φίλτρου είναι αυξημένο το κοντραστ στη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα (όταν αυτή είναι ορατή). Στον άνω σύνδεσμο, θα δεις επίσης οτι υπάρχουν τα άνω φίλτρα είτε μεμονωμένα (όπως πχ της Explore Scientific) η σε συσκευασία με 5 η 6 φίλτρα (όπως πχ η συσκευασία 6 φίλτρων της Omegon που έχω). Θα δεις επίσης οτι υπάρχουν σετ φίλτρων για τηλεσκόπια 4, 6 η 10 ιντσών (η Explore Scientific έχει τέτοια σετ) και ανάλογα με το τηλεσκόπιο σου αγοράζεις αντίστοιχα. Όσον αφορά την Σελήνη, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης φωτεινότητας της (ειδικά μετά το Πρώτο Τέταρτο), συνιστάται η προσθήκη φίλτρου για ελαφρά μείωση της φωτεινότητας της. Παρακάτω σου παραθέτω μια σελίδα με προτεινόμενα φίλτρα Σελήνης : https://www.astroshop.eu/filters/moon-filters-polarizing-filters/15_15_10 Εύχομαι να σε βοήθησα !
  2. Νίκο καλησπέρα, Κλείνω και εγώ προς το Stellarium καθώς είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα σε βολέψει αρκετά όχι μόνο να κλειδώσεις τον εκάστοτε στόχο (η πλανήτη) και να κάνεις χρονικές μεταβάσεις στο παρελθόν η στο μέλλον, αλλά μπορείς να δεις στον Δία για παράδειγμα εάν υπάρχει κάποια διάβαση δορυφόρου η σκιάς αυτούν επάνω στον δίσκο του πλανήτη, η ακόμη και να δεις την αλλαγή της κλίσης των δακτυλίων του Κρόνου ! Βέβαια, υπάρχουν ειδικά προγράμματα για τους πλανήτες που ενδιαφέρεσαι όπως το Virtual Planet Atlas (το οποίο κατέβασα πρόσφατα) η ακόμη και το Virtual Moon Atlas ! Δομικά, τα 2 προγράμματα είναι ίδια απλά στο Virtual Planet Atlas δεν υπάρχουν ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, ενώ το δεύτερο είναι αποκλειστικά για την Σελήνη. Για περαιτέρω μελέτη των πλανητών που σε ενδιαφέρει, υπάρχει και το WinJupos μέσω του οποίου μπορείς να δείς χρόνους ανατολής, μεσουράνηδης & δύσης των 8 πλανητών (και της Σελήνης) ! Αμφότερα τα προγράμματα είναι συμβατά με τα Windows ! Όσο για τον εξοπλισμό, καλός για αρχή αλλά χρειάζεται αναβάθμιση με τα χρόνια. Εύχομαι να βοήθησα ! Καθαρούς Ουρανούς, Μάκης
  3. Θέμη συγχαρητήρια και από εμένα ! Ψήφισα (και εγώ) τη φωτογραφία σου ! Καλές λήψεις & καθαρούς ουρανούς !
  4. Καλή Χρονιά με υγεία & ευτυχία στον καθένα μας ! Η φετινή χρονιά, να φέρει ότι καλύτερο στον καθέναν μας & φυσικά καθαρούς ουρανούς !
  5. Makis

    Σελήνη - Τμηματικοί χάρτες

    Καλησπέρα, Αρχικά, κ. @fotodektis ευχαριστώ πολύ για το σχόλια σας ! Δεύτερον, οι αλλαγές που έχουν γίνει ως τώρα είναι σε πολύ καλό επίπεδο ! Στη περίπτωση των διαστημικών αποστολών, είναι εφικτό να έχουν όλες μια ενιαία γραμματοσειρά με ενιαίο μέγεθος και σε παρένθεση να αναγράφεται η ημερομηνία προσεδάφισης τους. Για παράδειγμα : > Apollo 11 (21/07/1969) με τη μορφή όλων των αποστολών να είναι όπως το παράδειγμα. Όσον αφορά τις ημερομηνίες, στη παρουσίαση μου αναφέρονται όλες συνοπτικά.
  6. Makis

    Σελήνη - Τμηματικοί χάρτες

    Καλησπέρα, Με συγχωρείς αλλά δε τις πρόσεξα ! Ναι, όντως οι διαστημοσυσκευές καθ'αυτές όντως είναι αδύνατο να παρατηρηθούν ! Με το καλό οι αλλαγές σου ! Ναι, αν σκεφτώ κάτι άλλο θα το προτείνω !
  7. Makis

    Σελήνη - Τμηματικοί χάρτες

    Καλησπέρα, Βλέποντας ξανά τους χάρτες που έφτιαξες, μου ήρθε η εξής ιδέα (στα πλαίσια του δυνατού πάντα) : Πως σου φαίνεται η ιδέα του να βάλεις τα σημεία προσεδάφισης διαστημικών αποστολών που προσεδαφίστηκαν στη Σελήνη ? Θέλω να πω, από το πρόγραμμα Apollo έως τώρα έχουν προσεδαφιστεί πολλές αποστολές στη Σελήνη, που (εάν δεις το link) καλύπτουν όλο το θεατό μέρος της Σελήνης, από τη 3η ημέρα που η Σελήνη αρχίζει να είναι εύκολα ορατή έως τη Πανσέληνο ! Είναι η παρουσίαση μου απ'τη συνάντηση της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΕΑΕ) που έκανα στις 26/09/2021 ! (Η παρουσίαση μου, είναι μέχρι το 01:08:30)
  8. Makis

    Σελήνη - Τμηματικοί χάρτες

    Βαγγέλη, Η αρίθμηση με βάση τη πορεία της διαχωρίζουσας είναι επίσης καλή & βολική, καθώς έτσι είναι πιο εύκολη η παρατήρηση χαρακτηριστικών από ημέρα σε ημέρα. Όσον αφορά τη γραμματοσειρά, εμένα μου αρέσει η Times New Roman με προτεινόμενο μέγεθος 10 με 12.
  9. Makis

    Σελήνη - Τμηματικοί χάρτες

    Κύριε Vagkaf καλησπέρα σας, Αρχικά, η δουλειά σας επάνω στη Σελήνη ήταν αρκετά προσεκτική, με τους χάρτες να είναι απόλυτα κατατοπιστικοί (ειδικά οι ονομασίες των χαρακτηριστικών στα Ελληνικά η οι διαστάσεις των χαρακτηριστικών, είναι κάτι που θεωρώ πως λείπει στην Ελληνική Βιβλιογραφία σχετικά με τον φυσικό μας δορυφόρο. Επειδή είμαι & εγώ λάτρης της Σελήνης (έχοντας κάνει & παρουσιάσεις επάνω στη Σελήνη), με όλο τον σεβασμό έχω προσέξει τις ακόλουθες αδυναμίες (τακτικής) : 1. Παρότι η αρίθμηση σας στους χάρτες είναι άρτια, στους περισσότερους χάρτες της Σελήνης η αρίθμηση αρχίζει απ'τον Βορρά (εάν έχεις τον Atlas of the Moon του Antonin Rukl μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτόν όσον αφορά την αρίθμηση των χαρτών) 2. Όπως ανέφερα πριν, οι ονομασίες στα Ελληνικά είναι (κατά τη γνώμη μου) μια καινοτομία σας (!) καθώς όλοι οι χάρτες της Σελήνης έχουν τις ονομασίες των χαρακτηριστικών στα Αγγλικά, οπότε οι άνθρωποι που έχουν μικρή η μηδαμινή γνώση Αγγλικών, θα εξοικειωθούν πολύ εύκολα. Όμως, οι (ελληνικές) ονομασίες των "θαλασσών" και των σχετικών με αυτών χαρακτηριστικών είναι έντονες και κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ισορροπηθούν με τη γραμματοσειρά των υπόλοιπων χαρακτηριστικών. Οι ελληνικές ονομασίες των ελληνικών κρατήρων είναι επίσης πολύ καλή, όπως επίσης των μεγαγενέστερων κρατήρων που σχετίζονται με τους μητρικούς (πχ Clavius A, Torricelli R) που έχουν το ίδιο χρώμα τους μητρικούς ! Όπως και να'χει, άρτια & άψογη δουλειά από μεριάς σας ! Καθαρούς Ουρανούς, Μάκης Λυκόπουλος
  10. Αν και αργά, συγχαρητήρια για την ανανεωμένη μορφή του Astrovox! Καλύτερο σε σχέση με τη προηγούμενη μορφή! Όπως και στη προηγούμενη μορφή του, (εάν γίνεται) να προστεθεί το επόμενο πέρασμα του ISS (που τώρα είναι την επόμενη εβδομάδα με καλή διέλευση στις 19/11 - ημέρα Παρασκευή που συμπίπτει με τη Πανσέληνο)! Όπως και να'χει, συγχαρητήρια!
  11. Makis

    Canon eos100d

    Συμφωνώ με τον φίλο GALEX. Θα χρειαστείς όμως και ευρυγώνιο φακό, όπως πχ τον Canon EFS 10 - 18mm που έχω εγώ στη 2000 d.
  12. Makis

    ΣΕΛΗΝΗ

    Φίλε Basp καλησπέρα, Με εξαίρεση την πρώτη και τη (επεξεργασμένη) τρίτη φωτογραφία, η δεύτερη είναι ολίγον ανεστίαστη. Η Σελήνη, είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που θα χρησιμοποιήσεις την επιλογή "Monochrome", καθώς μέσω αυτής θα έχεις πιο καθαρό αποτέλεσμα (εννοείται φυσικά με μεταβολές της οξύτητας και αντίθεσης). Βέβαια, θα χρειαστείς και δακτυλίους Τ2 που θα συνδέεις τη DSLR σου με το τηλεσκόπιο. Στην Canon 2000d που έχω, χρησιμοποιώ μόνο το στυλ εικόνας αυτό όταν είναι να βγάλω Σελήνη και φυσικά τέτοιο δακτύλιο. Βέβαια, έχεις μικρό τηλεσκόπιο και δε θα βγάλεις περαιτέρω αποτελέσματα. Αν μένεις Αθήνα, είναι εύκολο να προμηθευτείς τέτοιους δακτυλίους καθώς υπάρχει μαγαζί στην Ομόνοια. Αν μένεις Κρήτη (η αλλού), μπορείς να τους πάρεις είτε ταχυδρομικώς είτε από τοπικό μαγαζί...
  13. Makis

    παρατήρηση γαλαξία

    Loukas 18, Η παρατήρηση του Γαλαξία είναι όπως τη περιέγραψε ο kubrick 1987. Βέβαια, όσο νοτιότερα πας τόσο καλύτερη εικόνα του θα δεις μιας και το κέντρο του (που είναι στον Τοξότη) ανεβαίνει ψηλότερα. Όμως, η πλάγια όψη του οφείλεται στο ότι το Ηλιακό Σύστημα έχει κλίση 60 μοιρών σε σχέση με το κέντρο του !!!
  14. Τουλάχιστον δεν ήμουν μόνος όταν το είδα !!! Έτυχε να ήμουνα χωριό το παρασμένο ΠΣΚ, ενώ είχα και εγώ στο πρόγραμμα να δω το "Ω Κενταύρου" που είναι γνωστό και ως NGC 5139. Βέβαια, εγώ το είδα με τα Celestron 15x70 "Skymaster" που έχω, με τις παρατηρήσεις μου να γίνονται Παρασκευή και Σάββατο. Τη Παρασκευή, δυσκολεύτηκα να το εντοπίσω λόγω του κακού seeing που είχε (στις 23:00 που το είδα, υπήρχε Seeing : III). Όταν τελικά ήταν στο πεδίο, η μεγάλη σφαίρα διαμέτρου 36΄έγινε πλέον ορατή ενώ το κυκλικό του σχήμα ξεχώριζε σε αντίθεση με το seeing που επικρατούσε Το Σάββατο, είχα λίγο καλύτερη εικόνα μιας και το κυκλικό σχήμα του ήταν πιο ευδιάκριτο και είχε καλύτερη ανάλυση (και seeing : II) σε σχέση με το γύρω πεδίο παρά το χαμηλό ύψος του. Βέβαια, άστρα δεν παρατήρησα στις 2 ημέρες που το είδα λόγω του ύψους του με τον εντοπισμό του, να είναι πιο εύκολος απ'ότι τη Παρασκευή ! Βέβαια, το Σάββατο είχα σταθερή ατμόσφαιρα με διαπερατότητα 6/10 ενώ τη Παρασκευή είχα διαπερατότητα μόλις 4/10 ! Για το όμορφο αυτό αντικείμενο, επισυνάπτω ένα πρόχειρο (η μάλλον παιδικό) σκαρίφημα και μια φωτογραφία που τράβηξα εκείνη την ώρα, παράλληλα με τη παρατήρηση !!! *Τόσο τη Παρασκευή, όσο και το Σάββατο παρατήρησα το NGC 5139 στις 23:00 Αστερισμός Κένταυρου 22/05/2020 - Θίσβη Βοιωτίας 22:44:45 Canon 450 D + 18 - 55 mm zoom UV Filter ISO 1600 F/4.5 25΄΄ Σκαρίφημα NGC 5139 Κένταυρος - Wikipedia
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης