Jump to content

Tzitzis

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Tzitzis

  • Γενέθλια 05/05/1993

του/της Tzitzis Επιτεύγματα

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Tzitzis

    Dobson 8''

    Καλησπέρα φίλε Μιχάλη. Ως προς το τι προσοφθάλμιους να πάρεις εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Κάνει μια χαρά και για αντικείμενα εκτός του Ηλιακού μας συστήματος (τα λεγόμενα αντικείμενα βαθέως ουρανού). Είναι πολύ καλό τηλεσκόπιο και θα σου κρατήσει. Από εκεί και πέρα πρέπει να έχεις καλό, καθαρό ουρανό για να παρατηρήσεις αυτά τα αντικείμενα (τα βαθέως ουρανού) διότι το φως τους ταξιδεύει πολύ πολύ μακριά για να έρθει μέχρι το καθρέφτη του τηλεσκοπίου μας και η φωτορύπανση δεν βοηθάει καθόλου. Αν έχεις καλό καθαρό ουρανό μπορείς άνετα και με μικρότερο τηλεσκόπιο να δεις πολά από αυτά. Σου προτείνω αν θες για τέτοια αντικείμενα να πάρεις φίλτο UHC (ultra high contrast) και αν έχεις λεφτά ένα φίλτρο OIII (Oxygen 3) γιατί βελτιώνουν την εικόνα σε τέτοια αντικείμενα. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά (κάποιοι π.χ δεν μπορούν να δουν μερικά αντικείμενα αν δεν έχουν τέτοια φίλτρα, εξαρτάται πάντα από το πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός σου). Τέλος καλά προσοφθάλμια για αντικείμενα βαθέως ουρανού είναι αυτά που έχουν μεγάλο "οπτικό πεδίο" (δεν νομίζω πως λέγεται έτσι) δηλαδή που θα σου δείχνουν μεγαλύτερο κομμάτι του ουρανού. 30-15 mm συνήθως είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για τέτοια αντικείμενα αλλά πάντα εξαρτάται και από το αντικείμενο που κοιτάς (τα σφαιρικά σμήνη μπορούν να είναι πάρα πολύ καλύτερα με περισσότερη μεγέθυνση μέχρι ενός σημείου βέβαια). Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
  2. Tzitzis

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Stellarium: Ένα φοβερό πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει πολύ και να μάθεις τον ουρανό (από εκεί που βρίσκεσαι) αλλά και να μπορέσεις να βρεις τρόπο να εντοπίζεις και μόνος σου αντικείμενα. Είναι σαν ηλεκτρονικός χάρτης. Επίσης υπάρχουν οι άτλαντες αλλά πολύ λίγα ξέρω για αυτούς, θα πρέπει να σε βοηθήσουν οι υπόλοιποι. Μπορείς πάντα να ξεκινήσεις αν θες με τα αντικείμενα Μεσσιέ (από την ομώνυμη λίστα) που σχεδόν σε όλους τους χάρτες αναγράφονται και τα περισσότερα είναι εύκολα να τα εντοπίσεις (και πάλι παίζει περισσότερο ρόλο το πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός που βρίσκεσαι). Εδώ έχω λινκ για να κατεβάσεις το σταλάριουμ: http://www.stellarium.org/
  3. Tzitzis

    Αγορά τηλεσκοπίου

    Φίλε μου καλημέρα. Από πολλά εξαρτάται το τι τύπου τηλεσκόπιο θα αγοράσεις. Πέρα από το για ποιο λόγο το θες (παρατήρηση ή φωτογράφηση), πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την ποιότητα του ουρανού που έχεις εκεί που μένεις γιατί αν είσαι π.χ στην Αθήνα δεν μπορείς να περιμένεις να κάνεις παρατήρηση κάτω από το νέφος. Οπότε πρέπει να υπολογίσεις να πάρεις κάτι που να μπορεί να μετακινείται. Πέρα από αυτά εγώ θα σου πρότεινα αν έχεις κιάλια να παρατηρείς αρχικά με αυτά. Πάντως αυτό που σκέφτεσαι δηλαδή σε θέμα μεγέθους είναι τηλεσκόπιο που μπορείς να δεις αρκετά πράγματα, που γενικά μπορείς να το κρατήσεις για πάντα. Ειδικά τα ντομπς. Τα ντομπς είναι εύκολα να στηθούν (σε 2 λεπτά πραγματικά), να μετακινηθούν και όπως είπαν οι προηγούμενοι είναι πιο οικονομικά γιατί δεν θα ξοδέψεις λεφτά σε βάση. Είναι φιλικό προς χρήση (αν και δεν έχω χρησιμοποιήσει σίγουρα το προτιμώ από το να κουβαλάω βάση, να στήνω, να ευθυγραμμίζω με τον πολικό αστέρα κλπ κλπ. Ίσα ίσα αυτό μπορεί να σε κάνει να μην βγαίνεις για παρατήρηση. Εγώ λοιπόν θα σου πρότεινα ανεπιφύλαχτα ντομπ. Αν πάρεις 10αρι συν 1 προσοφθάλμιο, αυτό θα ερχόταν ίσα ίσα στα χρήματα που έχεις αλλά αν αγοράσεις μεταχειρισμένο θα πάει γύρω 100-150 ευρώ κάτω. Ακόμα καλύτερα μπορείς να πάρεις ένα 8αρι ντομπ και ειδικά αν το πάρεις μεταχειρισμένο μπορείς να πάρεις καλούς φακούς και καρέκλα παρατήρησης που είναι για μένα απαραίτητη. Τέλος όσον αφορά το GOTO είμαι κάθετα εναντίον σε αυτό. Για μένα μέρος του χόμπι είναι να ξέρεις τον ουρανό τους αστερισμούς, να μάθεις να χρησιμοποιείς χάρτες με αστέρια και αντικείμενα. Να σχεδιάζεις κάθε βραδιά πριν βγεις έξω. Μερικές φορές μπορεί να παιδευτείς (για πολλούς διαφορετικούς λόγους) να βρεις κάποιο αντικείμενο. Αλλά μόλις το βρεις νιώθεις τέλεια! Αυτό που λένε thrill of the hunt ισχύει! Άσε που χρειάζεται ρεύμα και δεν ξέρεις πότε και εάν θα σου μείνει. Εγώ δεν θα ήθελα να εξαρτώμαι από κάτι τέτοιο. Επίσης επειδή είναι το 1ο σου τηλεσκόπιο πιστεύω ότι πρέπει να μάθεις τον ουρανό και το GOTO δεν θα βοηθήσει. Στην τελική το μόνο που μετράει είναι ο ουρανός. Σε ένα σκοτεινό μέρος δεν χρειάζεσαι τηλεσκόπιο για να τον εκτιμήσεις. Αυτό πρέπει πρώτα να σκεφτείς. Αφού σου αρέσει το χόμπι και θες να αγοράσεις τηλεσκόπιο θα μάθεις, σιγά σιγά αλλά θα μάθεις όπως όλοι μας. Ελπίζω να βοήθησα λίγο :) Φιλικά Τζίτζης!
  4. Καλώς ήρθες φίλε. Εδώ μέσα θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα θέματα για συζήτηση, φιλικά άτομα και πολλή βοήθεια. Καθαρούς ουρανούς και καλές παρατηρήσεις σου εύχομαι.
  5. Γεια χαρά! Όπως υπονοεί και το όνομα των Περσείδων, είναι διάττοντες αστέρες που φαίνονται να προέρχονται από το σημείο που βρίσκεται ο αστερισμός του Περσέα στον ουρανό δηλαδή στον αστερισμό του Περσέα βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους (το σημείο του ουρανού από όπου μοιάζουν να προέρχονται αν προεκτείνουμε όλες τις τροχιές των διαττόντων). Σε παραπέμπω σε λινκ στο φόρουμ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=21875&highlight= Επίσης για τον Αστερισμό του Περσέα : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B5%CF%8D%CF%82_(%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82) Ελπίζω να φάνηκα χρήσιμος. Καλή παρατήρηση!
  6. Μπορεί να σε μπέρδεψα. Ας πάμε πάλι με γαλαξία. Ο γαλαξίας εκπέμπει φωτόνια προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάποια ταξιδεύουν προς τη Γη. Κάποια φτάνουν στην Ελλάδα σήμερα το βράδυ. Στην Αμερική φτάνουν άλλα φωτόνια από τον ίδιο γαλαξία αλλά που φύγαν από τον Γαλαξία λίγο αργότερα -αφού παρατηρεί βράδυ ο αστρονόμος, δηλαδή 5 ώρες αργότερα π.χ απ' ότι ο αστρονόμος στην Ελλάδα. Η ροή φωτονίων είναι συνεχόμενη. Προφανώς λαμβάνεις διαφορετικά φωτόνια με αυτόν που παρατηρεί ώρες μετά από εσένα στην Αμερική, όμως δεν έχει αλλάξει η εικόνα του παρατηρούμενου Γαλαξία σε 5 ώρες κι ας είναι διαφορετικά τα φωτόνια. Έχουν δηλαδή την ίδια πληροφορία. Πάντα βλέπεις το παρελθόν και εσύ και αυτός που είναι στην Aμερική. Λένε πως τα πασίγνωστα Pillars of Creation στο Νεφέλωμα Αετός αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχουν πια. Είναι όμως τόσο μακριά που α φωτόνια που περιέχουν την εικόνα των πλέων ανύπαρκτων πίλαρς θα κάνει 1.200 χρόνια να έρθει στην Γη. Οπότε βλέπουμε το παρελθόν 1.200 περίπου χρόνια πριν που υπήρχαν αυτά τα πίλαρς.
  7. Αντίστοιχα με το φως του ήλιου στη Γη σκέψου φίλε μου. Τώρα κάτι που μπορεί να σε μπερδεύει είναι ότι δεν είναι 1 φωτόνια αλλά εκατομμύρια. Απλά μεταφέρουν την ίδια πληροφορία. Διαφορά δεν έχουμε μόνο με τη Χαβάη αλλά και η Σαλονίκη με τον Κιθαιρώνα και τον Πάρνωνα. Αφού το φωτόνιο ξεκίνησε την ίδια στιγμή από τον γαλαξία που κοιτάμε τότε παίρνουμε την ίδια εικόνα.
  8. Ένας μακρινός ξάδερφος είναι από εκεί, εγώ ουδεμία σχέση. Ελπίζω αν είναι να το δει μπας και την βρω να τα πούμε. Ο στόχος μου είναι να αγοράσω ένα Ντομπ 200αρι. Σκάιγουότσερ. Αλλά πρέπει να βρω πρώτα που θα το χρησιμοποιώ. Μέχρι τώρα με το μικρό διοπτρικό, στην Αθήνα δεν μπορώ να κάνω παρατήρηση λόγω φωτορύπανσης και φωτοχημικής ρύπανσης (μένω κέντρο). Στην Πάτρα που ήμουν πριν το καλοκαίρι λόγω σπουδών κάτι γινόταν, από την ταράτσα κάτι φαινόταν. Τώρα πρέπει να φεύγω από την Αθήνα για να κάνω παρατήρηση και δεν έχω ούτε μέσω ούτε λεφτά. Το ίδιο και για την αγορά του τηλεσκοπίου. Γενικά χάλι μαύρο... Η ελπίδα μου είναι μπας και πάμε στο χωρίο που ντάξει έχει σκοτάδι. Δεν φαίνεται η γαλακτική οδός βέβαια αλλά οκ. Αν κάποιος την γνωρίζει κι ας μην είναι στο φόρουμ ας δώσει ένα email ρε παιδιά.
  9. Γειά χαρά είμαι νέο μέλος του φόρουμ και ασχολούμαι με την αστρονομία περίπου 1 χρόνο. Τον Μάη μου έκαναν δώρο ένα μικρό διοπτρικό τηλεσκόπιο και έτσι μπήκα για τα καλά στο χόμπι αυτό. Ποστάρω τώρα λόγω της περιέργειας μου πιο πολύ αλλά και γιατί θέλω να πω ένα ευχαριστώ στην γυναίκα που μου έδωσε το πρώτο ερέθισμα όταν ήμουν μικρός να κοιτάξω τον νυχτερινό ουρανό και τα αστέρια. Σίγουρα εκείνη δεν το ξέρει ούτε και κατάλαβε τότε τον ενθουσιασμό μου (που η αλήθεια είναι ότι δεν είχε φανεί καθόλου, μάλλον το αντίθετο φάνηκε η αδιαφορία μου). Θα πω λοιπόν την ιστορία γιατί μόνο αν το δει θα μπορέσω να την βρω. Ήταν καλοκαίρι του 2004. Θα πήγαινα 6η δημοτικού αν θυμάμαι καλά. Η εθνική έπαιζε τότε στο ευρωπαϊκό. Είχα πάει στη Λέσβο με την οικογένειά μου για ένα γάμο και κάτσαμε μια εβδομάδα εκεί. Κάναμε λοιπόν μπάνιο στον Άγιο Ερμογένη κοντά στη Μυτιλήνη κι όπως φτάναμε στην παραλία, είδαμε μια γυναίκα να προσπαθεί να ανεβάσει το αυτοκίνητό της σε μια απότομη ανηφόρα. Ο πατέρας μου προσφέρθηκε να την βοηθήσει όπως και έκανε. Στο τέλος μας ευχαρίστησε και μας προσκάλεσε να πάμε στο σπίτι της μια-δύο μέρες μετά(που αν θυμάμαι καλά ήταν εκεί στην παραλία, σε αυτή την ανηφόρα, δεν ορκίζομαι κιόλας έχουν περάσει χρόνια). Εκείνο το βράδυ που πήγαμε λοιπόν θυμάμαι ότι είχε ένα τηλεσκόπιο και ήθελε να μας δείξει. Οι γονείς μου δεν είπαν όχι. Εγω κοίταζα το τηλεσκόπιο με θαυμασμό, αλλά ο μικρός της γιός (πρέπει να ήταν 10-12 χρονών) μου έκανε πρόταση να παίξουμε games στο pc και δέχτηκα, οπότε δεν είδα κάτι από το τηλεσκόπιο. Αλλά ήταν αρκετό για να με κάνει να κοιτάξω τα αστέρια στο γυρισμό ακούγοντας τι είδαν οι γονείς μου από το φεγγάρι κλπ. Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται γελοία αλλά δεν ξέρω πως αλλιώς θα μπορέσω να βρω αυτή την γυναίκα να της πω ένα ευχαριστώ αλλά και να κρατήσουμε επαφή. Το όνομά της είναι Αλεξάνδρα και τότε ήταν καθηγήτρια πιάνου. Ελπίζω να ασχολείται ακόμα και να είναι και μέλος εδώ ώστε να τη βρω. Sorry for the long, uninteresting post :roll: Tzitzis
  10. Έτσι κι αλλιώς όμως, τα αυτοκίνητα τα παρκάρετε πιο πριν τον χωματόδρομο ώστε να μην ενοχλείτε τους υπόλοιπους παρατηρητές. Επειδή δεν έχω αμάξι και δυνατότητα να έρθω για αυτό ρωτάω, αν ίσως μπορούσα να έρθω με κάποιο τρόπο (π.χ κτελ) και να φύγω την άλλη μέρα. Άμα καμιά μέρα πάτε αρκετοί να το πείτε μπας και έρθω κι εγώ παιδιά
  11. Γεια χαρά παιδιά καινούριος είμαι στο φόρουμ. Ήθελα να ρωτήσω, εκεί πέρα στον Κιθαιρώνα κατασκηνώνετε ή απλά πάτε για 5-6 ώρες το βράδυ και φεύγετε? Ευχαριστώ πολύ! Τζίτζης
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης