Jump to content

v.p.

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    155
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της v.p. Επιτεύγματα

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Όπως αναφέρω και στον τίτλο, ζητείται ερευνητής μηδενικής μεγέθυνσης (οποιοσδήποτε red dot finder ή Telrad).
  2. Έχω κάνει κάποιες προσπάθειες επικοινωνίας με την Εταιρία και εδώ και τόσες μέρες δεν έχω λάβει κάποια απόκριση. Και επειδή δεν είμαι το μόνο άτομο που αντιμετώπισε το πρόβλημα αυτό θεώρησα πιο αποτελεσματικό να κάνω την ερώτησή μου εδώ.
  3. Καλησπέρα! Πρόσφατα ένας γνωστός μου που πήρε μέρος στο διαγωνισμό με διαβεβαίωσε πως μετά την ολοκλήρωση υποβολής των απαντήσεων έβγαινε ένα νέο παράθυρο το οποίο ανακοίνωνε το ποσοστό επιτυχίας και την κατάταξη μέχρι εκείνη τη στιγμή (μιας και όταν ο ίδιος υπέβαλε τις απαντήσεις είχαν απομένει 3 μέρες μέχρι την λήξη της α' φάσης). Εγώ, δυστυχώς, όταν τελείωσα την συμπλήρωση των ερωτήσεων αγνόησα το παράθυρο και δεν παρατήρησα την κατάταξη. Μήπως, λοιπόν, υπάρχει κάποιος που γνωρίζει πως μπορώ να έχω πρόσβαση στην κατάταξη των συμμετεχόντων;
  4. v.p.

    Τηλεσκόπιο για παιδί 6 ετων

    Και όμως δεν είναι απλό, αλλά υπενθυμίζω πως την προηγούμενη φορά είπα:
  5. v.p.

    Τηλεσκόπιο για παιδί 6 ετων

    Καμία εμμονή. Απλά προσπάθησα να προτείνω ένα-δύο τηλεσκόπια που ακολουθούν το πρότυπο που ανέφερα. Εσείς, σαφώς, γνωρίζετε πολλά περισσότερα από εμένα και μπορείτε να προτείνετε το κατάλληλο τηλεσκόπιο και να αναγνωρίσετε τυχών αδυναμίες αυτών που προτείνονται. Αυτό που θέλησα, όμως, ήταν να προβάλλω κάτι που αγνοήθηκε εξ' αρχής και το οποίο θεωρώ αρκετά σημαντικό. Ωστόσο, όπως ανέφερα και στο προηγούμενο post και από ότι κατάλαβα συμφωνείτε, το όλο θέμα έχει να κάνει με το γούστο. Εγώ, απλώς, θέλησα να βρεθεί και ένα τηλεσκόπιο που ακολουθεί το πρότυπο (ναι, επιμένω) που έχει ένα παιδί για τα τηλεσκόπιο, ώστε η μητέρα να επιλέξει ποιο από τα δύο θα ευχαριστεί το παιδί της στην όψη. Και επιμένω στο θέμα του προτύπου, γιατί δεν ήταν λίγες οι φορές που άτομα που δεν είχαν έρθει ξανά σε επαφή με τηλεσκόπια όταν αντίκρισαν το τηλεσκόπιο μου, το οποίο είναι κατοπτρικό, θεώρησαν πως είναι αμφιβόλου ποιότητος και απλώς μια κακή απομίμηση των γνήσιων τηλεσκοπίων (αν και τίποτα από τα δύο δεν ισχύει) ακριβώς επειδή δεν έμοιαζε με αυτό που θεωρούσαν τηλεσκόπιο (δηλαδή τα διοπτρικά). Από εκεί και πέρα, το αφήνω στην κρίση σας, ξαναλέω. Εγώ ανέφερα αυτό που ήθελα και θεωρώ πως είναι κρίμα να χαλάσουμε το θέμα προσπαθώντας να πείσουμε ο ένας τον άλλον για το ποια είναι άποψη ενός παιδιού για τα τηλεσκόπια. Ίσως αυτό μπορεί να μας το επιβεβαιώσει η κ. staceykappa.
  6. v.p.

    Τηλεσκόπιο για παιδί 6 ετων

    Το χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα. Υπάρχουν τόσα σαν και εκείνο με καλύτερα χαρακτηριστικά. Αυτό ας πούμε γιατί να μην είναι καλό; http://www.astroshop.eu/meade-telescope-ac-50-600-infinity-az/p,51478#tab_bar_1_select Μιλάμε για παιδί ηλικίας 6 ετών. Όπως κάθε παιδί στην ηλικία του γνωρίζει πως το τηλεσκόπιο έχει τη μορφή διοπτρικού. Όταν θα ανοίξει το δώρο και αντικρίσει ένα αντικείμενο που δεν του θυμίζει τίποτα, πως νομίζετε ότι θα αντιδράσει; Θα χαρεί ή θα απογοητευθεί; Θεωρώ πως λόγω της ηλικίας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την όψη του τηλεσκοπίου. Δεν θα επιμείνω, όμως, άλλο το αφήνω στην κρίση σας και πολύ περισσότερο στης μητέρας που γνωρίζει καλύτερα από όλους μας το παιδί της.
  7. v.p.

    Τηλεσκόπιο για παιδί 6 ετων

    Να προσθέσω όμως κάτι; Το παιδάκι βρίσκεται σε μια τρυφερή ηλικία ( 6 ετών αναφέρετε; ) και πιθανότατα στο άκουσμα της λέξης "τηλεσκόπιο" φέρνει στο νου του την εικόνα ενός διοπτρικού, όπως κάθε παιδί της ηλικίας του και κάθε (σχεδόν) αρχάριος. Θέτω λοιπόν το ερώτημα: Μήπως στην όψη ενός dobsonian, του οποίου η δομή δεν συνάδει με την εικόνα που το παιδί έχει στο νου του, το παιδί απογοητευθεί; Μήπως θα έπρεπε να δοθεί βάση και στην όψη του τηλεσκοπίου; Μήπως κάτι τέτοιο θα του ταίριαζε καλύτερα;
  8. v.p.

    ΓΑΛΑΞΙΕΣ

    Αγαπητέ Χρυσοβαλάντη, καλησπέρα! Διαβάζω πως δυσκολεύεσαι με την εύρεση νεφελωμάτων και γαλαξιών. Λοιπόν θα σου πω την δική μου εμπειρία και συμβουλή. Καλό είναι βρίσκεσαι σε σκοτεινό ουρανό, μακρυά από πηγές φωτός. Επίσης θα πρέπει να έχεις ήδη κάνει (την μέρα), ευθυγράμμιση των κατόπτρων (1) και του ερευνητή με το τηλεσκόπιο (2). Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι απλά. Έπειτα, θα πρέπει να έχεις προμηθευτεί χάρτες και να έχεις μια αίσθηση του ουρανού. Να αναγνωρίζεις βασικούς αστερισμούς και να μπορείς να προσανατολίζεσαι. Τώρα βρίσκεσαι στην τελική ευθεία. Στρέφεις το τηλεσκόπιο σου στον ουρανό. Με τα κατάλληλα αστροάλματα βρίσκεις το χώρο στον οποίο βρίσκεσαι το αντικείμενο που θέλεις να παρατηρήσεις. Καλό είναι να ξεκινήσεις με εύκολα πράγματα. Μπορείς να κάνεις την αρχή σου με πλανήτες και ύστερα με νεφελώματα και αστρικά σμήνη τα οποία είναι εύκολα στην εύρεση. Μετά από αυτό θα έχεις αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία για να καταλάβεις αν το τηλεσκόπιό σου έχει τη δυνατότητα να σου δείξει περισσότερο αμυδρά νεφελώματα και αργότερα γαλαξίες. Εν ολίγοις, καλό είναι να αποκτήσεις μια κάποια εμπειρία και ύστερα να πέσεις στα βαθιά ψάχνοντας αμυδρούς γαλαξίες και νεφελώματα. Εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα. Ξεκίνησα με πλανήτες (Άρη, Δία, Κρόνο, Αφροδίτη) οι οποίοι ήταν και μεγάλος πόθος μου και στη συνέχεια έστρεψα το τηλεσκόπιό μου σε νεφελώματα, εύκολα για αρχή όπως το νεφέλωμα του Ωρίωνα και στη συνέχεια περισσότερο αμυδρά.
  9. v.p.

    Evostar 90 EQ2

    Εγώ χρησιμοποιώ τα γυαλιά ηλίου μου (κάτι παλιά, χωρίς καθρέφτες). Κάνουν πολύ καλή δουλειά. Βλέπω τη Σελήνη στο φυσικό της χρώμα (και όχι πράσινη, όπως θα την δεις μέσα από ένα φθηνό φίλτρο Σελήνης) ενώ η φωτεινότητά της κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια και δεν με ενοχλεί. Νομίζω, πως η χρήση των γυαλιών ηλίου είναι προτιμητέα σε σχέση με ένα απλό φίλτρο Σελήνης.
  10. Το τηλεσκόπιο ΠΩΛΗΘΗΚΕ.
  11. v.p.

    Skywatcher Star Discovery 150 Goto

    Θεωρώ σωστή ως πρώτη πράξη, πριν αποφασίσεις, να δεις και να χειριστείς στηρίξεις και τηλεσκόπια για να καταλήξεις. Μπορείς να επισκεφτείς έναν κοντινό τοπικό σύλλογο, να μάθεις το πρόγραμμα των εξορμήσεών τους και να συμμετάσχεις σε μία από αυτές για να πάρεις μια πρώτη γεύση. Χωρίς αυτό, πολύ πιθανό είναι να επενδύσεις σε πράγματα που ίσως να μην χρειαστείς ή να μην σου "κάνουν", χάνοντας χρόνο και χρήμα. Λόγου χάριν, το Goto μπορεί να αποδειχθεί είτε πολύτιμο είτε άχρηστο και αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις του χρήστη, τις οποίες αντιλαμβάνεται, πραγματικά, όταν έρθει σε επαφή με το αντικείμενο. Θα μου πεις, "ναι αλλά το παίρνω, το χρησιμοποιώ και αν κρίνω πως μου είναι αναγκαίο το κρατάω, διαφορετικά χρησιμοποιώ το τηλεσκόπιο χειροκίνητα." και εγώ σου απαντώ "σαφώς, αλλά αν δεν το χρειάζεσαι ξοδεύεις τα χρήματα σε λοιπά αξεσουάρ (telrad, προσοφθάλμια, ίντσες κλπ κλπ)". Και αυτό ήταν ένα απλό παράδειγμα. Υποστηρίζω πως μόνο αν τα δεις στην πράξη θα καταλάβεις, διότι όπως και να το κάνουμε σχεδόν κάθε απάντηση που θα λάβεις, πιθανότατα, θα κρύβει και μια δόση υποκειμενικότητας. Από την άλλη, βέβαια, ίσως να το έχεις ήδη κάνει και εγώ απλώς να φλυαρώ. Καλές αγορές.
  12. Η σειρά ονομάζεται "Το σύμπαν" (How the universe works, είναι η κανονική του ονομασία) και το σημερινό επεισόδιο είχε θέμα τα Ηλιακά Συστήματα. Αύριο πάλι την ίδια ώρα (13:00) στο ΕΡΤ1, το επόμενο επεισόδιο. Υ.γ.: Κρίμα, που ξεχάστηκε το θέμα. Καιρός να έρθει και πάλι στο προσκήνιο.
  13. Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ προβάλλεται αυτή τη στιγμή στην ΕΡΤ.
  14. v.p.

    επιλογή τηλεσκοπίου

    Υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή μου και έκανα διπλή δημοσίευση άθελά μου. Αν είναι δυνατόν θα ήθελα κάποιος διαχειριστής να την αφαιρέσει ώστε να μην χαλάω το νήμα του ανθρώπου με κενές δημοσιεύσεις.
  15. v.p.

    επιλογή τηλεσκοπίου

    Αγαπητέ Τryf13, Με την αγορά ενός τηλεσκοπίου με ικανοποιητική διάμετρο, θα εξασφαλίσεις πρόσβαση σε νεφελώματα, γαλαξίες και πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Η εικόνα αυτών δεν θα είναι όπως στις φωτογραφίες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο, θα μπορέσεις όμως να διακρίνεις κάποια δομή στα αντικείμενα. Ενδεικτικά, στον Κρόνο θα ξεχωρίσεις τους δακτυλίους και το κιτρινωπό χρώμα του, στο Δία τους γαλιλαϊκους δορυφόρους, την κόκκινη κηλίδα και τουλάχιστον 2 ζώνες, στον Ερμή και στην Αφροδίτη τη φάση και τέλος τον Άρη θα τον δεις σαν μια κοκκινοκεραμιδή μπάλα. Αυτοί είναι οι πιο ευδιάκριτοι πλανήτες. Αυτά από εμένα για να απαντήσω στην ερώτησή σου.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης