Jump to content

klepsidras

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

του/της klepsidras Επιτεύγματα

Rookie

Rookie (2/14)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Καλημέρα σε όλους θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος σχετικά με το τον ήλιο και το γεωγραφικό πλάτος της γης . Άκουσα ότι εδώ στην Ελλάδα για παράδειγμα επειδή βρισκόμαστε στην βόρεια εύκρατη ζώνη ο ήλιος δεν βλέπει ποτέ ένα μέρος τον βορεινών πλευρών πχ ενός Βουνού. Και όσο πιο βόρεια πηγαίνουμε το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο, έχω ακούσει λ.χ ότι οι λειχήνες σε ένα δέντρο σου δείχνουν το βορά για αυτό τον λόγω.. ισχύει κάτι τέτοιο ?
  2. klepsidras

    Kύκλοι της σελήνης

    Και κάτι πιο δύσκολο , να δούμε αν τελικά βγει μια άκρη !! Το θέμα της παλίρροιας .Η θεωρία μου είναι η εξής: κάθομαι σε μια παραλία και κοιτάζω την θάλασσα. Κάποια στιγμή πίσω μου διακρίνω την ανατολή της Σελήνης. Η Σελήνη έλκει την θάλασσα , οπότε τα νερά «φουσκώνουν» προς την στεριά. Κάποια στιγμή τα νερά σταθεροποιούνται και η σελήνη είναι ακριβώς από πάνω μου. Καθώς η σελήνη αρχίζει να δύει (από μπροστά μου) τα νερά αρχίζουν να κατεβαίνουν (άμπωτη). Είναι σωστός ο υπολογισμός μου ? κάνω κάπου λάθος? Υγ μιλώ πάντα για τις περιπτώσεις που μπορούμε να διακρίνουμε την Σελήνη. Ευχαριστώ...
  3. klepsidras

    Kύκλοι της σελήνης

    Ευχαριστώ παιδιά!! Είναι πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Έχω όμως μια απορία στο «astronomia.gr-Σελήνη» έχει μεταξύ άλλον και την παρακάτω πρόταση : Κάθε μέρα η Σελήνη κινείται από την Α προς τη Δ σαν αποτέλεσμα της περιστροφής της γης , Κινείται 13,19ο Ανατολικά σε σχέση με το υπόβαθρο των άστρων. Δηλαδή σε δυο συνεχόμενα βράδια την ίδια ώρα η σελήνη θα βρίσκεται 13ο ανατολικότερα και για να βρεθεί στο ίδιο σημείο με το προηγούμενο βράδυ θα χρειαστεί 52’ επιπλέον. Αυτό δηλ σημαίνει ότι κάθε βράδυ η Σελήνη θα εμφανίζεται 52’ λεπτά αργότερα σε σχέση με το προηγούμενο βράδυ?
  4. Καλησπέρα σε όλη την παρέα!! Είμαι φοιτητής και σπουδάζω βιολογία . Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με τους κύκλους της σελήνης που με απασχολεί πολύ καιρό. Από ότι γνωρίζω σελήνη κάνει έναν πλήρη κύκλο σε 28 ημέρες περίπου. Κάθε μέρα το φεγγάρι βγαίνει λίγο διαφορετικό. Ξέρω όμως ότι δεν εμφανίζεται την ιδία ώρα στον ουρανό. 1) Πως μπορώ να υπολογίζω πότε ακριβώς θα εμφανιστεί το φεγγάρι κάθε βραδιά ? (και πόσο θα παραμείνει ορατό?) , 2) ισχύει αυτό που άκουσα από ψαράδες ότι μόλις η σελήνη κάνει την εμφανίσει της στον ορίζοντα , «τα νερά στην θάλασσα είναι πιο φουσκωμένα» (γνωρίζω ότι στην Ελλάδα μόνο σε λίγες παραλίες το φαινόμενο τις παλίρροιας είναι έντονο..) , ενώ όταν αρχίσει να δύει τα νερά αρχίζουν να τράβιουνται? (αρχίζει η άμπωτη) Μπορούμε δηλ να πούμε βλέποντας την θέση του φεγγαριού στον ουράνιο θόλο πότε έχουμε πλημμυρίδα και πότε άμπωτη ? ευχαριστώ εκ των προτέρων !!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης