| Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας |
| Συγγραφέας |
Μήνυμα |
astrovox Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Ένταξη: 18 Μάρ 2001 Σύνολο δημοσιεύσεων: 4576 Τόπος: Πάτρα Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 04/05/2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:52 Θέμα δημοσίευσης: Διάβαση Αφροδίτης 6 Ιουνίου 2012 06 Ιούν 2012 |
|
|
Στις 6 Ιουνίου 2012 θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, τη διάβαση της Αφροδίτης από τον ηλιακό δίσκο. Το 2004 είχε λάβει χώρα για τελευταία φορά μια τέτοια διάβαση. Επειδή οι διαβάσεις της Αφροδίτης συμβαίνουν ανά ζεύγη με 8 χρόνια διαφορά ανάμεσα στις διαβάσεις του ζεύγους αλλά περισσότερα από 100 χρόνια διαφορά ανάμεσα στα ζεύγη, αν χάσουμε τώρα την ευκαιρία θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2117 για το επόμενο ζεύγος διαβάσεων!
Δυστυχώς η Ελλάδα δε βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την παρατήρηση του φαινομένου καθώς αυτό θα αρχίσει κατά τη διάρκειας της νύχτας. Η ανατολή του ήλιου θα βρει το φαινόμενο μετά τη μέση της διάβασης και κατά συνέπεια θα παρατηρήσουμε ένα σχετικά μικρό τμήμα από την έξοδο της Αφροδίτης και μάλιστα σε χαμηλό ύψος.
Ο ήλιος στις 6/6 ανατέλλει λίγο μετά τις 6 το πρωί στα βορειοανατολικά, περίπου στις 60 μοίρες αζιμούθιο. Για την παρατήρηση του φαινομένου θα απαιτηθεί καθαρός ορίζοντας στα βορειονατολικά. Το φαινόμενο θα τελειώσει με την έξοδο της Αφροδίτης στις 8 παρά 5 το πρωί με τον ήλιο σε ύψος 20 μοιρών.
Με τον όρο "επαφές" περιγράφουμε το σημείο όπου ο δίσκος της Αφροδίτης θα εφάπτεται με τον ηλιακό δίσκο. Από την Ελλάδα δε θα δούμε τις πρώτες δύο επαφές (είσοδος) ωστόσο θα δούμε τις τελευταίες δύο (έξοδος). Εσωτερικά η Αφροδίτη θα έρθει σε επαφή με τον ήλιο στις 7:37:50 και εξωτερικά στις 07:55:26 που σημαίνει και τη λήξη του φαινομένου.
Συνημμένη μπορείτε να βρείτε μια εικόνα με την παγκόσμια ορατότητα του φαινομένου καθώς και ένα βίντεο από το starry night που δείχνει μια προσομοίωση του φαινομένου από τη στιγμή που θα είναι ορατό στην Ελλάδα και μετά (η οριζόντια γραμμή στην αρχή δείχνει τον ορίζοντα).
Η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά φίλτρα στα τηλεσκόπια σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15712
Η παρατήρηση του ήλιου, ακόμα και στην ανατολή όταν είναι χαμηλά, χωρίς ειδικά φίλτρα είναι επικίνδυνη!
Χρήσιμα link:
http://transitofvenus2012.blogspot.com/
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/transit/venus0412.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Transit_of_Venus
και φωτό από τη διάβαση του 2004:
http://www.astrovox.gr/forum/album_cat.php?cat_id=79&sort_method=pic_time&sort_order=DESC&start=72
| Περιγραφή: |
|
| Μέγεθος αρχείου: |
54.34 KB |
| Διαβάστηκε: |
1631 φορές |

|
| Περιγραφή: |
|
 Download |
| Ονομα αρχείου: |
venus-transit.mov |
| Μέγεθος αρχείου: |
4.46 MB |
| Κατεβάστηκε: |
295 φορές |
_________________ «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer |
|
| Επιστροφή στην κορυφή |
|
 |
bellatrix Εξωγήινη
Ένταξη: 31 Μαϊ 2010 Σύνολο δημοσιεύσεων: 333 Τόπος: Κοζάνη-Θεσσαλονίκη Φύλο: Γυναίκα |
Δημοσιεύθηκε: 04/05/2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:16 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Η διάβαση της Αφροδίτης μπορεί να είναι ορατή αν την κοιτάξουμε με ένα ζευγάρι κυάλια (Εννοείται τοποθετώντας αρχικά το ειδικό φίλτρο)??
Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά
_________________ «Να κοιτάτε ψηλά, στα αστέρια και όχι κάτω, στα πόδια σας. Και όσο δύσκολη και αν μοιάζει η ζωή σας, μπορείτε πάντα να βρείτε να κάνετε κάτι και να πετύχετε σε αυτό. Το ζήτημα είναι να μην το βάζετε κάτω»-Stephen Hawking |
|
|
 |
Johnny Who Εξωγήινος
Ένταξη: 19 Ιούν 2011 Σύνολο δημοσιεύσεων: 342 Τόπος: Αθήνα Ηλικία: 15 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 04/05/2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:52 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Εγω δεν το χάνω με τίποτα! Αν και δεν έχω φίλτρο, θα το δω με ηλιακή προβολή...
|
|
|
 |
akisn Αστρομανιακός
Ένταξη: 01 Σεπ 2011 Σύνολο δημοσιεύσεων: 141 Τόπος: Τρίκαλα Ηλικία: 14 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 04/05/2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:58 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
| Johnny Who έγραψε: | Εγω δεν το χάνω με τίποτα! Αν και δεν έχω φίλτρο, θα το δω με ηλιακή προβολή...  | Γιάννη γίνεται να δεις τόσες λεπτομέρειες με την ηλιακή προβολή; Επίσης θα ήθελα αν για την ασφαλή παρατήρηση χρειάζεται μόνο ένα φίλτρο ήλιου μόνο γιατί νομίζω ότι είχα δει ότι χρειάζεται ένα ουδέτερο φίλτρο κάτι τέτοιο.
|
|
|
 |
Johnny Who Εξωγήινος
Ένταξη: 19 Ιούν 2011 Σύνολο δημοσιεύσεων: 342 Τόπος: Αθήνα Ηλικία: 15 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 04/05/2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:36 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Μόνο ηλιακό φίλτρο. Αλλά αν έχεις ένα μικρο διοπτρικό (εγώ έχω 1 60mm) κάνεις καλή δουλειά με προβολή. Παίρνεις 1 αναλόγιο με 1 άσπρο χαρτί, το βάζεις 30 πόντους μακριά από το προσοφθάλμιο, εστιάζεις. Εγω δεν χρησιμοποιώ το διαγώνιο. Το τηλεσκόπιο το σκοπεύεις στον ήλιο με τη σκια. Όταν η σκιά είναι κυκλική, είσαι στον στόχο. Χρησιμοποίηση το "χειρότερο" προσοφθάλμιο που έχεις, για να μην σε πεοράζει αν χαλάσει. Λεπτομέρια: αν ο φακός είναο βρόμικος, η εικόνα χαλάει, και φαινονται στίγματα που τα μπερδεύεις με ηλιακές κηλίδες. Επίσης, όταν δεν είσαι μπροστά, βαλε το καπάκι στο τηεσκόπιο, μην τυχόν συμβεί κανένα ατύχημα με φωτιές.
Υ.Γ.: Δοκίμασε να σχεδιάσεις τις κηλίδες πάνω στο χαρτί.
_________________ \"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι |
|
|
 |
Bi2L Εξωγήινος
Ένταξη: 05 Απρ 2004 Σύνολο δημοσιεύσεων: 5979 Τόπος: Corfu, Greece Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 05/05/2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 14:32 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Με ΠΡΟΣΟΧΗ πάντα η παρατήρηση του Ηλιου!!
Όποιος δεν έχει διαβάσει το παρακάτω αρθρο ας το διαβάσει:
Astrovox - Ασφαλής Παρατήρηση του Ήλιου
_________________ Βασίλης Μεταλληνός
OO 16 1600 f4 Dob
ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6
TOA130 1000 f7.7 Temma2 OTASC
ED80 600 f7.5, PST/Coronado, Vixen9x63
Canon 40D 400D 30D, Qhy5, wat120n+
2009年7月22號日食 http://astrocorfu.blogspot.com |
|
|
 |
Bi2L Εξωγήινος
Ένταξη: 05 Απρ 2004 Σύνολο δημοσιεύσεων: 5979 Τόπος: Corfu, Greece Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 05/05/2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 14:35 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Το Hubble θα χρησιμοποιήσει την Σελήνη σαν Καθρέφτη για να δει την Διάβαση της Αφροδίτης.
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120504135730.htm
Υγ
Μπορεί να γίνει αυτό;
OO 16 1600 f4 Dob
ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6
|
|
 |
Bi2L Εξωγήινος
Δημοσιεύθηκε: 15/05/2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:50 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Εδω μια σχετική ενημέρωση απο τον Ο.Φ.Α
http://transitofvenus2012.blogspot.com/
Ερώτηση, έχω κάτι φίλτρα απο τις 22 Ιουλίου 2009... να τα χρησιμοποιήσω για φωτογράφιση ή να πάρω καινούργια; Μάλλον θα πρέπει να το ελέγξω για τυχών φθορές αλλά αν δεν έχουν τα βάζω πάνω;;
OO 16 1600 f4 Dob
ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6
|
|
 |
astrovox Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Ένταξη: 18 Μάρ 2001 Σύνολο δημοσιεύσεων: 4576 Τόπος: Πάτρα Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 15/05/2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:04 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Βασίλη, ένας απλός έλεγχος και όλα θα είναι εντάξει πιστεύω. Με καλή φύλαξη δεν παθαίνουν τίποτα.
_________________ «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer |
|
|
 |
michael497 Εξωγήινος
Ένταξη: 16 Δεκ 2010 Σύνολο δημοσιεύσεων: 756 Τόπος: Κερκυρα Ηλικία: 15 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 16/05/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:51 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Μακαρι να μην εχουμε να δωσουμε κανενα μαθημα εκεινη την ημερα γιατι δεν θελω να το χασωωωω!
_________________ Καθρεφτες ρεεεεε!!  |
|
|
 |
akisn Αστρομανιακός
Ένταξη: 01 Σεπ 2011 Σύνολο δημοσιεύσεων: 141 Τόπος: Τρίκαλα Ηλικία: 14 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 16/05/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:18 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
| michael497 έγραψε: | Μακαρι να μην εχουμε να δωσουμε κανενα μαθημα εκεινη την ημερα γιατι δεν θελω να το χασωωωω!  |
Εγώ δίνω εκείνη την ημέρα αλλά νομίζω ότι οι ώρες είναι εντάξει προλαβαίνεις να δώσεις εξετάσεις.
|
|
|
 |
tolis45 Εξωγήινος Ένταξη: 08 Φεβ 2010 Σύνολο δημοσιεύσεων: 407 Τόπος: Armagh, Βορειοs Ιρλανδια Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 16/05/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 22:26 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Βασίλη,
Πώς δε γίνεται; Η φαινόμενη διάμετρος της Αφροδίτης είναι 1 λεπτό τόξου, του Ήλιου κάπου 30.
Επομένως η πτώση λαμπρότητας θα είναι της τάξης του (1/30)^2 ~ 0.001 mag.
Tόλης
|
|
|
 |
vossinakis Εξωγήινος
Ένταξη: 26 Μάρ 2002 Σύνολο δημοσιεύσεων: 644 Τόπος: Θεσσαλονίκη Ηλικία: 44 Φύλο: Ανδρας |
Δημοσιεύθηκε: 16/05/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 23:33 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
| Το Hubble θα προσπαθήσει να διακρίνει το φάσμα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης στην ανάκλαση του ηλισκού φωτός από την Σελήνη. Δεν θα μετρήσει την πτώση στην φωτεινότητα
|
|
|
 |
paranoia Εξωγήινη
Ένταξη: 08 Αύγ 2007 Σύνολο δημοσιεύσεων: 287 Τόπος: Ηράκλειο Κρήτης-Χίος Ηλικία: 21 Φύλο: Γυναίκα |
Δημοσιεύθηκε: 17/05/2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 0:29 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
Μα 6 το πρωι;;; 6 το πρωι;;
_________________ "Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε"
Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλιο για μεγάλα όνειρα |
|
|
 |
titi Εξωγήινη
Ένταξη: 04 Δεκ 2008 Σύνολο δημοσιεύσεων: 241 Τόπος: ΚΑΒΑΛΑ Ηλικία: 38 Φύλο: Γυναίκα |
Δημοσιεύθηκε: 17/05/2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:01 Θέμα δημοσίευσης: |
|
|
επειδη δεν εχω ασχοληθει καθολου με την παρατηρηση του ηλιου, αλλα θα ηθελα να δοκιμασω να δω την διαβαση της αφροδιτης εχω 2-3 ερωτησουλες για τους πιο ειδικους.
καταρχην το τηλεσκοπιο που διαθετω ειναι το dob 8''.
θα μπορουσα με αυτο να την δω με προβολη?
μηπως θα ηταν προτιμοτερο να αφησω το μεγαλο καπακι επανω και να εχω ανοιχτο μονο το μικρο?
πως ακριβως κανουμε την σκοπευση αφου ειναι απαγορευτικο να κοιταξουμε απο το προσοφθαλμιο?
επισης εχω κιαλια 8χ50.
θα μπορουσα να δω την διαβαση με αυτα χρησιμοποιωντας ηλιακο φιλτρο?
_________________ " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "
Albert Einstein |
|
|
 |
|