Jump to content

7η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η 7η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 7 Ιουλίου 2013 στα Λιβάδια Κοτύλης στην Καστοριά. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Σύλλογος Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς.

 

Η περιοχή "Λιβάδια Κοτύλης" βρίσκεται σχεδόν στην καρδιά του Γράμμου σε υψόμετρο 1450 μ. και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, νοτιοδυτικά από την πόλη της Καστοριάς, σε ένα από τα πιο σκοτεινά και πιο αραιοκατοικημένα μέρη της Ελλάδας.

 

Αναλυτικά στην επίσημη σελίδα:

 

http://astroexormisi2013.yolasite.com/

 

Φυσικά θα είμαστε εκεί και ελπίζουμε πολλά από τα μέλη του astrovox να συμμετάσχουν όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια!

 

astroexormisi2013logo.thumb.jpg.6780066d2db23760dc44f6cd9ce96788.jpg

Το επίσημο λογότυπο της διοργάνωσης

astroexormisi2013.thumb.jpg.eaac68356776b096a04cbcbfec825315.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 158
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τι αισιόδοξο μήνυμα μέσα στο καταχείμωνο! Να οργανώνεις την 7η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων και να σκέφτεσαι το καλοκαίρι!!! Συγχαρητήρια στο δημιουργό της πρωτότυπης αφίσας, για την έμπνευση και το μεράκι του.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δεν προκύψει πρόβλημα με τη δουλειά, θα προσπαθήσω να πάω.

Θα ήθελα πολύ να δω τη περιοχή του Γράμμου.

 

Για τους δυτικοελλαδίτες είναι πολύ πιο φθηνή και γρήγορη διαδρομή σε σχέση με το Πάρνωνα.

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ χάρηκα με την ανακοίνωση αυτή!

Ήδη με τα παιδιά από το Σύλλογο Αστρονομίας Χίου (ναι έγινε και αυτό το μαγικό φέτος και γίναμε και επίσημα σύλλογος) κανονίζουμε να έρθουμε όλοι μαζί να γνωρίσουμε και άτομα από τους υπόλοιπους συλλόγους στην Ελλάδα και όχι μόνο!

"Κι εσείς άστρα, αιώνες τώρα κάτι θέλετε να μας πείτε, μα σε λίγο ξημερώνει και δεν προφταίνουμε να μάθουμε"

Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλιο για μεγάλα όνειρα

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση των διοργανωτών:

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες ερασιτέχνες αστρονόμοι,

 

Ο Σύλλογος Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς σας προσκαλεί στην 7η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων που θα διεξαχθεί στον Γράμμο στη θέση Λιβάδια Κοτύλης, από 05 έως και 07 Ιουλίου 2013.

 

Η ιστοσελίδα της εξόρμησης είναι έτοιμη και μπορείτε να την επισκεφτείτε για να ενημερωθείτε για την εξόρμηση , την περιοχή , την πρόσβαση καθώς και να δηλώσετε συμμετοχή:

http://www.astroexormisi2013.yolasite.com

 

Επιπλέον μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για θέματα που αφορούν την εξόρμηση, στο email: astroexormisi2013@yahoo.com ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα.

 

Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της διοργάνωσης, θα αναρτώνται τακτικά όπως επίσης και επιπλέον πληροφοριακό υλικό.

 

Το πρόγραμμα της εξόρμησης θα αναρτηθεί σύντομα και θα περιλαμβάνει ως συνήθως, πλήθος δραστηριοτήτων όπως νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση, ηλιακή παρατήρηση, πρακτικά εργαστήρια, μαθήματα ουρανογραφίας, ομιλίες, ξεναγήσεις ,οικολογικές δραστηριότητες και πεζοπορία, δημιουργική απασχόληση παιδιών και πολλά άλλα.

 

Η συμμετοχή στην εξόρμηση θα είναι 5 ευρώ για τους ενήλικες και δωρεάν για τα παιδιά.

 

Ο κυρίως χώρος της εξόρμησης θα είναι σε επίπεδο, υπαίθριο, ανοιχτό χώρο στο Δάσος , κατάλληλο να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό τηλεσκοπίων με δυνατότητα τοποθέτησης σκηνής αλλά και προσέγγισης του αυτοκινήτου δίπλα στον εξοπλισμό.

 

Στο χώρο βρίσκεται το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Οι εγκαταστάσεις του θα είναι στην διάθεση των συμμετεχόντων καθώς και η παροχή υπηρεσιών (τηλέφωνο, internet, βιβλιοθήκη , ξεναγήσεις στους χώρους των εκθέσεων κλπ.)

 

Ευχόμαστε καλή αντάμωση στον Γράμμο,

 

Οι διοργανωτές,

Σύλλογος Ηλιακών και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πριν 4 χρονια δεν θα το σκεφτομουν καν να ερθω... Τωρα ειναι κανα 200αρι μονο βενζινες, δυστυχως.

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι δύσκολα τα πράγματα με την οικονομία σήμερα, όμως τέτοιες ευκαιρίες είναι κρίμα να χάνονται. Είμαι σίγουρος πως μετά το event αυτό που θα θυμόμαστε θα έιναι τα θαυμαστά ουράνια σώματα που παρατηρήσαμε και λιγότερο τα χρήματα που χαλάσαμε. Ίσως αν μαζεύαμε από τώρα λίγα - λίγα ή και να βρίσκαμε ένα φίλο να μοιραζόμασταν τα έξοδα θα βοηθούσε. Κουράγιο φίλοι μου.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για το πληρέστατο site, σας εύχομαι καλό κουράγιο για την συνέχεια και αναμένουμε πως και πως το καλοκαίρι να ανέβουμε στα όμορφα μέρη σας.

Οι φίλοι από την Σπάρτη είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε εθελοντική βοήθεια !

 

Καλή συνέχεια !

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλή επιτυχία στους διοργανωτές! Το μέρος φαίνεται πανέμορφο, όπως και όλη η περιοχή.

 

Να ρωτήσω όμως, γιατί υπάρχει κόστος συμμετοχής;;; :-k :-s

 

Εννοείται πως τα 5 ευρώ είναι αστείο κόστος, όμως σε καμία άλλη Πανελλήνια δεν θυμάμαι να είχαμε κόστος συμμετοχής...δεν υπάρχουν φέτος χορηγοί να καλύψουν τα έξοδα;;

 

Άλλο το Συνέδριο όπου τυπώνεται και δίνεται και κάποιο υλικό κλπ. Στην Πανελλήνια συνάντηση όμως;;

Επαναλαμβάνω πως δεν είναι τα 5 ή και 10 ευρώ αν ήταν, μην παρεξηγηθώ. Μου κάνει απλώς εντύπωση πως σε όλες τις προηγούμενες δεν είχαμε...θυμάμαι λάθος;; :|

 

Να πω πάντως πως περίμενα να γίνει στην Κρήτη η Πανελλήνια όπου δεν έχει γίνει ποτέ, δεδομένου ότι πέρσι έλαβε χώρα πάλι στην Δυτική Μακεδονία...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το συμβολικό κόστος συμμετοχής προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους της όλης διοργάνωσης έχει αποφασιστεί στο τελευταίο Συνέδριο. Μπορεί κάποιος να ανατρέξει στα πρακτικά να το διαπιστώσει και μόνος του. Επιπλέον υλικό μοιράζεται και στις Πανελλήνιες Εξορμήσεις. Η προηγούμενη Πανελλήνια Εξόρμηση είχε γίνει στον Πάρνωνα στην Σπάρτη. Καλύτερη ποιότητα διοργάνωσης, μείωση των χορηγών λόγω κρίσης, κάποιοι από τους λόγους από ότι γνωρίζω.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το να υπάρχει ένα μικρό-συμβολικό κόστος συμμετοχής ήταν πρόταση όλων των συλλόγων αστρονομίας που βρέθηκαν στη συνάντηση που έγινε στις 20 Οκτωβρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη και οι διοργανωτές το υιοθέτησαν. Ο λόγος της πρότασης ήταν πως έχει δυσκολέψει πάρα πολύ η εύρεση χορηγιών λόγω της οικονομικής κατάστασης ενώ η πανελλήνια έχει σημαντικά έξοδα. Ας μην ξεχνάμε πως μεταξύ άλλων παροχών, οι προηγούμενες πανελλήνιες εξορμήσεις είχαν προσφέρει και κάποια δωρεάν γεύματα που κόστιζαν έως και 1500-2000 ευρώ ενώ υπάρχουν και πολλά έξοδα διοργάνωσης που δε φαίνονται με πρώτη ματιά όπως έξοδα διαμόρφωσης χώρου, έξοδα φιλοξενίας ομιλητών, πολλά αναλώσιμα, έξοδα καθαριότητας κ.ά.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως 5 ευρώ είναι ένα πολύ μικρό ποσό για τους συμμετέχοντες ενώ το ποσό που θα μαζευτεί θα βοηθήσει το σύλλογο να αντεπεξέλθει ευκολότερα στις ανάγκες της διοργάνωσης.

Θερμή παράκληση στους διοργανωτές και πρόταση σε όσους συλλόγους αναλαμβάνουν την πανελλήνια Εξόρμηση: Ας υπάρχει ξεχωριστός χώρος κατασκήνωσης για τους παρατηρητές -φωτογράφους και ξεχωριστός χώρος για τους επισκέπτες. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των συμμετοχών έχει αυξηθεί πολύ κι αυτό είναι ευχάριστο και αποτελεί και σκοπό όλων των συλλόγων. Όμως αλλο "ρολόι" και πρόγραμμα έχει ένας ερασιτέχνης με εξοπλισμό που έρχεται ένα τριήμερο για να παρατηρήσει και άλλο πρόγραμμα έχει ένας επισκέπτης που θέλει να περάσει ένα ευχάριστο τριήμερο. Με λίγα λόγια αυτοί που παρατηρούν και φωτογραφίζουν έχουν την ανάγκη-απαίτηση να έχει ησυχία τις πρωινές ώρες αλλά και γενικά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ξεκουράζονται. Επίσης και οι επισκέπτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ξυπνούν ότι ώρα θέλουν και να χαίρονται τις στιγμές στο βουνό.

 

Γι αυτό λοιπόν ας υπάρχουν δύο ξεχωριστοί χώροι κατάλυσης -κατασκήνωσης για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Εύχομαι στο σύλλογο της Καστοριάς να διοργανώσει μια όμορφη πανελλήνια για να βρισκόμαστε και να ανταμώνουμε . :D :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γράφτηκα κι εγώ! :cheesy:

Το καλύτερο νέο που πήρα σήμερα! Καλή αντάμωση!

\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να πω πάντως πως περίμενα να γίνει στην Κρήτη η Πανελλήνια όπου δεν έχει γίνει ποτέ, δεδομένου ότι πέρσι έλαβε χώρα πάλι στην Δυτική Μακεδονία...
Τάσο, το θέμα της ΠΕΕΑ στην Κρήτη έχει συζητηθεί στο παρελθόν με το σύλλογο του νησιού, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το χώρο. Τα βουνά που έχουμε στην Κρήτη δυστυχώς δεν επιτρέπουν μια φιλόξενη διαμονή. Εντελώς ξερά από βλάστηση και μόνο χαράκια και ήλιο έχουν τη μέρα. Καμμιά σχέση με τον Πάρνωνα ή άλλα μέρη της Ελλάδας που έχουν οργανωθεί ΠΕΕΑ και υπάρχει πράσινο. Εκεί που θα γίνει η συνάντηση θα πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει ρεύμα, καρέκλες, τραπεζια και ένα σωρό άλλα πράγματα για να γίνουν οι ομιλίες και τα εργαστήρια. Χρειάζεται λοιπόν ένα μέρος που να μπορούν να μείνουν άνθρωποι όπως ένα καταφύγιο και που θα μπορούσαν να κατασκηνώσουν κι όλας πολλοί επισκέπτες. Τα καταφύγια όμως που υπάρχουν είναι λίγα και σε δυσπρόσιτα σημεία που δεν πηγαίνει επιβατικό αυτοκίνητο (προς το παρόν). Συνεπώς ο επισκέπτης θα πρέπει να κάνει χλμ. κάθε φορά προκειμένου να βρεθεί από το κατάλυμα του, στο βουνό ή να έχει 4Χ4 για να διαμείνει στο καταφύγιο. Εμείς εδώ χάμω δεν έχουμε την πολυτέλεια να πηγαίνουμε για παρατήρηση και να μένουμε εκεί, αλλά πρέπει να γυρίζουμε απευθείας πίσω στο σπίτι μας, κάνοντας πολλές φορές πάνω από 100 χλμ. διαδρομή μέσα από δρόμους που δεν φωτίζονται για πολλά χιλιόμετρα (πράγμα επικίνδυνο για κάποιον που δεν έχει ξανακάνει τη διαδρομή). Για να κατασκηνώσει κανείς είναι μια λύση, αλλά για τους τολμηρούς. Δεν υπάρχει ίχνος σκιάς που να μπορείς να προστατευτείς τη μέρα, οπότε θα πρέπει να κάνεις το κουμάντο σου αλλιώς θα καείς. Ίσως αργότερα στο μέλλον όταν θα έχουν γίνει κάποιες υποδομές να μπορεί να διοργανωθεί κάτι τέτοιο κι εδώ. Προς το παρόν είμαστε Μουτζαχεντίν :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια και καλή δύναμη στους διοργανωτές.

Στους εθελοντές βάλτε κι εμένα.

Καστοριά ερχόμαστε!

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη σε ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες και το μόνο που μπορώ να πω είναι...ΚΡΙΜΑ!

 

Ο σκοτεινός ουρανός της Κρήτης πιστεύω πως πρέπει να είναι από τους σκοτεινότερους στην επικράτεια, ήθελα πολύ να τον δω μια φορά. Ας ευχηθούμε στο μέλλον να αλλάξει το σκηνικό και να έχετε όλες τις απαραίτητες υποδομές. Ομολογώ πως δεν γνώριζα ότι τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα!

 

Μια από τις επιθυμίες μου είναι να δω τον σκοτεινό Νότο του Λιβυκού! [-o< :cheesy:

 

Φίλε ioannis21, έχεις δίκιο, στον Πάρνωνα έγινε πέρσι...ξεχάστηκα εντελώς! :oops:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια από τις επιθυμίες μου είναι να δω τον σκοτεινό Νότο του Λιβυκού! [-o< :cheesy:

 

Τάσο μου, η πρόταση παραμένει ανοικτή :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα σε όλους, και βέβαια θα είμαι στο σωστό σημείο τη σωστή χρονική στιγμή.. δε χάνεται τέτοιο αστροραντεβού. Υπάρχει θέμα με την απόσταση και τα χρήματα γενικότερα. Προτείνω να στήσουμε μία ενότητα ώστε να δούμε πόσοι και από που έχουν σκοπό να έρθουν. Για παράδειγμα εγώ κατοικώ Αθήνα αλλά θα έρθω κατά πάσα πιθανότητα μόνος. Κατά συνέπεια δε θα με χάλαγε καθόλου να μοιραστώ το κόστος της διαδρομής. :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

..σχετικά με το θέμα των συμβολικών 5 ευρώ ήμουν στις δύο προηγούμενες εξορμήσεις, δηλαδή Πάρνωνα και Φιλιππαίους και διαπίστωσα ότι οι εκάστοτε διοργανωτές προσπαθούν πολύ σκληρά για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, ας προσπαθήσουμε και εμείς λοιπόν με τη σειρά μας να συμβάλλουμε όσο μπορούμε περισσότερο σε τέτοιες προσπάθειες. Τα 5 ή 10 ευρώ σε μας "γυρίζουν" πίσω. 500 άτομα Χ 5 ευρώ = 2500 € δηλαδή χρήματα ικανά ώστε να πληρωθεί κάποιος φορέας και να στείλει 2 - 3 χημικές τουαλέτες - ή ακόμη να πληρωθούν διαμονή και μεταφορικά σε κάποιον σημαντικό ομιλητή που θα θέλαμε να έχουμε τη συντροφιά του - ή ακόμη σημαντικότερο να πληρωθούν κάποιοι άνθρωποι ώστε με το τέλος της διοργάνωσης να καθαρίσουν το χώρο και να τον αφήσουν όπως πρίν ή και καλύτερο. Διευκρινίζω πως δεν ανήκω σε κανέναν απολύτως σύλλογο, είμαι πραγματικά αρχάριος με ένα απλό Skywatcher dobson και απλά σας μεταφέρω αυτά που σκέφτομαι \:D/ :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Στον αέρα από σήμερα στατιστικά στοιχεία και συμμετοχές της 7ης Πανελλήνιας Εξόρμησης

 

http://astroexormisi2013.yolasite.com/%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B7%CF%83.php

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Οι διοργανωτές έχουν προσθέσει διάφορα πράγματα στο site όπως ανανεωμένα στατιστικά στοιχεία συμμετοχής, ανανεωμένη λίστα συμμετεχόντων, πληροφορίες για λήψη κινητής τηλεφωνίας, δρομολόγια ΚΤΕΛ, έκθεση αστροφωτογραφίας.

 

Όποιος το σκέφτεται αν θα έρθει ή όχι, ας σταματήσει να σκέφτεται και ας κάνει δήλωση συμμετοχής! :cheesy:

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης