Jump to content

Setup-Πολική-Drift Aliqn


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχει χρησιμοποιήσει κανείς το πρόγραμμα EQALIGN για drift alignment?

Γνωρίζω τις τεχνικές της AVAT απλά ρωτω (για συζήτηση κυρίως) εαν το έχει χρησιμοποιήσει κανείς..

Δεν έχω προσοφθάλμιο με σταυρόνημα κ απλά πειραματίζομαι με software γιατί το γουστάρω λίγο.

Ξέρω ότι μπορεί κανείς κ με το PhD να κάνει drift. Αντι να κάνω drift με το μάτι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την QHY5 στο κύριο σκόπιογια να έχω live feed.

 

Επίσης προσπαθώ να σκεφτώ μια σωστή σειρά στο setup που να μου το επιτρέψει. Τι εννοώ?

πχ σετάρεις το κυρίως τηλεσκόπιο κ το οδηγητικό από επάνω. Συνδέεις καλώδιο, βαρη κλπ κ κάνεις ζύγισμα. Ας πούμε ότι θες να φωτογραφίσεις..που σημαίνει προσθήκη DSLR+QHY5. Θα πρέπει όμως πρώτα να κάνω 3-star alignment ή drift align που σημαίνει ζύγισμα με διαγωνιο+προσοφθάλμιο. Μετά δεν μπορώ να ξαναζυγίσω για να βάλω την DSLR γιατί πιστεύω ότι θα ψιλοχαλάσει την ευθυγράμμιση (παρόλο που ευθυγραμμίζεις τη βάση κ όχι το σκόπιο).

ίσως να ζυγίσω εξαρχής με κάμερα κ μετά να βάλω διαγωνιο κ προσοφθάλμιο κ να κάνω ευθυγράμμιση.

 

Απλά ιδέες..

Ευχαριστώ!

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

οσον αφορα το drift align εφαρμοζω την τεχνικη drift που υπαρχει στην avat με την dslr που εχω. τα αποτελεσματα ειναι ενταξει αλλα τωρα τελευταια θελω να εφαρμοσω ξανα την πολικη με το phd μιας και στην αρχη δεν το ειχα καταφερει σωστα αλλα και τελός το eqalign για να εχω ενα μετρο συγκρισης. θελω να δω εαν εχω Field rotation με την βαση μου ή αν αυτο που εχω στις φωτο μου ειναι κυρτωση λογω κακης ευθυγραμμισης του κυριως κατοπτρου. το drift μπορεις να το κανεις και με το οδηγητικο αλλα θα πρεπει 100% να μην εχεις flexure. μπορεις ελευθυερα να πειραματιστεις με ολους του τροπους που θες αλλα το drift με την κυρια καμερα/σκοπιο ειναι σιγουρη στο οτι θα εχεις πετρυχει σιγουρο drift align χωρις να εχεις αμφιβολιες απο flexure. εαν κανεις drift align με την qhy5/gso θα υπαρχει αμφιβολια στο οτι μπορει να χασεις την ευθυγραμμιση κατα την διαδικασια του δευτερου φορτωματος/ζυγισματος που θα κανεις.

 

μιας και εχουμε το ιδιο τηλεσκοπιο θα σου πω τι κανω οταν φωτογραφιζω.

 

1) αλφαδιαζω το τριποδο χωρις την κεφαλη επανω, μετα φορτονω ολο τον εξοπλισμο και ζυγιζω τελεια σε ολες τις κατευθυνσεις. εγω κανω οδηγηση με oag πια και δεν εχω προβλημα να βρει καποιος εξοπλισμος στο τριποδο.

 

2) κανω πολικη ευθυγραμμιση μεσω eqmod με ολο τον εξοπλισμο επανω. εγω κανω οδηγηση με oag πια και δεν εχω προβλημα να βρει καποιος εξοπλισμος στο τριποδο. εσυ μιας και βλεπω οτι εχεις ξεχωριστο οδηγητικο τηλεσκοπιο (να πιθανολογησω το 70/500) θα προτεινα να κανεις πρωτα την κανονικη πολικη χωρις εξοπλισμο και μετα να φορτωσεις και να ζυγισεις κανονικα. ενα Tip εαν εχεις σωστα ευθυγραμισμενη την πολικη διοπτρα οταν θα εχεις τον πολικο αστερα στο κυκλακι της πολικη διοπτρας και περιστρεψεις την ορθη αναφορα με το χερι ο πολικος θα πρεπει να μενει στον κυκλο της πολικη διοπτρας. ετσι σιγουρευεις την ευθυγραμμιση της πολικης σου διοπτρας

 

3) κανε τελειο ζυγισμα σε ολες τις κατευθυνσιες

 

4) εθυγραμιζω τον ερευνητη του κυριως σκοπιου με την φωτογραφικη καμερα/σκοπιο. δηλ. στοχευω σε πολυ φωτεινο αστερι και μετα ψαχνω μεσω eqmod με το κουμπι spiral search μεχρι να εμφανιστει ο αστερας στο live view της καμερας. μολις τον κεντραρω στην καμερα ευθυγραμμιζω τον ερευνητη (εαν εχει χασει την ευθυγραμμιση του) και κανω και ενα sync στο cartes du ciel. επαναλαμβανω την διαδικασια και για τα αλλα δυο αστερια. βλεπεις εδω δεν χρειαζεται να βαλεις διαγωνιο και προσοφθαλμιο απλα θελει λιγο υπομονη μεχρι να βρεις το πρωτο αστερι στην καμερα. ουτως η αλλως το gso rc 8 με dslr εχει αρκετα μεγαλο πεδιο και θα βρεις ευκολα αστερι.

 

τελος κανε και ενα drift align ανλογα με τον χρονο που εχω.

 

η ολη διαδικασια μου παιρνει κοντα στα 20-30 λεπτα.

 

Σημειωση: εχω βρει που εστιαζει η καμερα και εχω κολλησει ενα αυτοκολητο στο πισω μερος απο το σκοπιο για σημειωσεις και με ενα μολυβι εχω γραψει τα εκατοστα που εστιαζει η καμερα (εμενα ειναι στα 1,8 εκ.) οποτε παω κατευθειαν στο σημειο εστιασης και το αστερι κατα 90% ειναι εστιασμενο. επισης παιζει ρολο στο ζυγισμα να εισαι στο σημειο εστιασης της καμερας

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πως ρυθμίζεις τον προσανατολισμό της κάμερας (Β-Ν-Α-Δ) σε κάθε στόχο πχ σε στόχους που δεν είναι άμεσα ορατοί? Εγω δεν έχω live view, οπότε....

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ναι ξεχασα αυτο το βημα.

 

αφου εχω κεντραρει στο αστερι εχοντας την καμερα στο live view μεσω eqmod παλι μετακινω την βαση Α-Δ για να δω εαν σωστα ευθυγραμμισενες οι κατευθυνσεις. εαν δω το αστερι να φευγει διαγωνια απλα χαλαρωνω λιγο τις βιδες που σφιγγουν την καμερα στον εστιαστη και στρεφω ελαφρα την καμερα και επαναλβανω την διαδικασια. τελος ξαναελεγχω την εστιαση και ειμαι ετοιμος. ποια dslr εχεις; εαν εχεις canon υπαρχει το canon eos utility που εχει και χειρισμο της καμερας μεσω usb και εχει και Live view λειτουργια. ενναλακτικα ξεκινα μια φωτο πχ. 30 δευτερα και μετακινησε την βαση σου προς μια κατευθυνση π.χ δυτικα. εαν δεις το ιχνος διαγωνιο στρεφεις την καμερα και επαναλμβανεις την διαδικασια μεχρι να δεις μια ευθεια γραμμη. τοτε η καμερα ειναι ευθυγραμμισμενη στις κατευθυνσεις του οριζοντα. κανε και ενα σημαδι με ενα ψιλο μαρκαδορο για να μην ξανακανεις την ιδια διαδικασια. την καμερα μετα δεν την πειραζω

 

πληροφοριακα στην καμερα το

 

Δεξι μερος της οθονης ->Βορρας

Αριστερο->Νοττος

Επανω-> Ανατολη

Κατω-> Δυση

 

οταν το τηλεσκοπιο βλεπει προς τα ανατολικα και η καμερα ειναι τοποθετημενη οπως οταν φωτογραφιζεις με το χερι.

 

ενα χρισιμο εργαλειο εαν δεν εχεις σε καποιο προγραμμα σταυρονημα ειναι το AL's reticule, εχω κανει ποστ στο ατρονομικο software κατεβασε μπορει να σε βοηθησει σε αυτα που γραφω.

 

επισης οταν κανεις drift align με την μεθοδο της avat δεν ειναι αναγκη να εχεις ευθυγραμμισμενη την καμερα στις κατευθυνσεις του οριζοντα μιας και σε νοιαζει να κλεισεις την γωνια.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα

 

αν δεν σου είναι δύσκολο

μπορείς να μας περιγράψεις πως κάνεις ευθυγραμμιση μεσω eqmod.

 

(όχι αυτά που δεν έγραψες δεν είναι χρήσιμα!!!!)

 

σίγουρα πολλοί θα θέλουν να το μάθουν.

 

ευχαριστω πολυ

γιωργος κυλαφης.

ATLAS TEAM OBSERVATORY

http://atlasobs.blogspot.gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασικά έκανα χθες ευθυγράμμιση με EQMOD κ ήταν τέλεια. Νομίζω ότι υπάρχει κ σχετικό βιντεάκι εδώ

 

 

Δεν είναι τίποτα ουσιαστικά κ βολεύει.

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

γιωργο αν δεις τον οαδηγο του eqmod που εγραψα στην avat την διαδιακσια την αναφερω εκει, ειναι οπως τα λεει το βιντεο που ανεβασε ο dp (δημητρης; )

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Παίδες επαναφέρω το θέμα για να κάνω μία ερώτηση:

Στο site της EQalign, αναφέρει ότι για τις στηρίξεις goto, η εφαρμογή μπορεί να αναλάβει να ΄κανει μόνη της τα ανοιγοκλεισίματα των μοτέρ κλπ που διαφορετικά θα έπεπε να τα κάνει κα΄ποιος με τπ χέρι. Το είδους σύνδεση προυποθέτει αυτό; Την ίδια με την EQMODE; Δλδ usb to rs232, eqdir κλπ ή κάτι άλλο;

Για πείτε!

 

Ευχαριστώ

Δημήτρης

Δημήτρης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης