Jump to content

Πείτε μου ότι δεν είναι κάνας μύκητας...


nikk2875

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το ΣΚ έκανα μετά από καιρό παρατήρηση με τα TS Marine στην Κόρινθο. Μαζεύοντας τα την Κυριακή το βράδυ, είπα να τσεκάρω τους φακούς (σχεδόν πάντα το κάνω), για τυχόν υγρασία ή κάποιο λεκέ. Και έφαγα μια φρίκη όταν διαπίστωσα μια σειρά από στάμπες στην ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ πλευρά των φακών, περίπου όπως βλέπετε στη φώτο που έχω επισυνάψει, δηλ. περιμετρικά του κέντρου σε ακτίνα περίπου τη μισή μέχρι την περιφέρεια. Μου έχει κάνει εντύπωση, γιατί σίγουρα δεν υπήρχαν πριν το καλοκαίρι, όλο αυτό το διάστημα έχουν βγει 1-2 φορές και γενικά τα φυλάω σε μέρη που δεν έχουν ιδιαίτερη υγρασία (εκτός ή εντός ντουλάπας αλλά πάντα σε δωμάτιο). Η μία παρατήρηση πάντως ήταν σε βουνό και δεν θυμάμαι να τα έλεγξα αργότερα.

 

Σε πρώτη όψη μου φάνηκαν σαν μικροί λεκέδες, αλλά μετά θυμήθηκα την περιπέτεια του Μανούσου (http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14976&highlight=%E5%F0%E9%F3%F4%F1%FE%F3%E5%E9%F2+%E4%E5%F5%F4%E5%F1%E5%FD%F9%ED) κι άρχισα να τρώγομαι... Πως θα μπορούσα να καταλάβω ότι τα κιάλια μου δεν υποφέρουν από καμιά fungusίτιδα? #-o

 

Κατανοώ ότι η εικόνα δεν είναι και πολλή καθαρή, αλλά θα εκτιμούσα οποιαδήποτε εμπειρία σχετικά.

x.thumb.jpg.017540218b112a387900f0a4d892ecc5.jpg

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χωρίς να λέω ότι αυτό που προτείνω είναι σωστό, στη θέση σου δε θα έβαζα τα καπάκια για αρκετές μέρες και θαφρόντιζα να τα έχω κοντά σε άμεσο ηλιακό φως. Για υγρασία το βλέπω συμπυκνωμένη γύρω από κόκκους σκόνης. Τα καπάκωσες μετά τη παρατήρηση;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για υγρασία. Μου φαίνεται δύσκολο να εμφανίστηκε μύκητας σε τόσο γρήγορο χρόνο και σε τόσα πολλά σημεία. Συνήθως εκδηλώνεται σε ένα σημείο και μετά επεκτείνεται, όχι αυτό το πράγμα που δείχνουν οι φωτό και μάλιστα ταυτόχρονα και στους δύο φακούς..

Ο Κωνσταντίνος (KonstantinosM) που έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στο θέμα ίσως μπορεί να βοηθήσει πιο ουσιαστικά. Αν δεν δει το νήμα που άνοιξες, δοκίμασε να του στείλεις ένα πμ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασικά στο δεξιό φακό υπάρχει μόνο μία μικρή στάμπα, το θέμα είναι μόνο στον αριστερό. Αν είναι απλώς το αποτέλεσμα υγρασίας είμαι οκ, γιατί δεν επηρεάζει την παρατήρηση. Με άγχωσε λίγο το γεγονός γιατί ήρθε κάπως απρόοπτα, με την έννοια ότι παρατήρηση σε περιβάλλον με πολλή υγρασία έχω χρόνο να κάνω κι από τότε σίγουρα δεν είχα τους λεκέδες.

 

Ακολουθώντας τη συμβουλή του Δημήτρη, έχω φροντίσει να μείνουν τουλάχιστον 2-3 ώρες σε άμεσο φως. Φαντάζομαι αν είναι υγρασία δεν θα δω καμία διαφορά, αν είναι μύκητας θα πρέπει να έχει κάπως επηρεαστεί.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν μοιάζει με μύκητα, περισσότερο με σταγόνες νερού/υγρασίας που έχουν στεγνώσει μοιάζει, αλλά αν έχει ακτινωτές δομές τότε ίσως είναι μύκητας.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Kι εμενα μου μοιαζει περισσοτερο για υγρασια.Αυτα τα σταγονιδια μου τα ειχε βγαλει και εμενα καποτε ενα απο τα προσοφθαλμια μου

''...Λειψανα αστρων με μορφες αραχνιασμενες''

 

Οδυσσεας Ελυτης

 

Τhe Delphinus Observatory

http://delphinusobservatory.blogspot.gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα κιάλια αυτά ανήκουν στην σειρά ΒΑ8 της United Optics όπως αυτά του πρόσφατου τεστ που είχα πραγματοποιήσει για τα 10Χ50.

Πώς να πιάσουν υγρασία εσωτερικά; Είναι σχεδόν αδύνατο ή έστω ακραίο. Αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι, ΔΕΝ μπορούν να εμφανίσουν μύκητα στο εσωτερικό τους.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς Κωνσταντίνε όπως ίσως θυμάσαι τα κιάλια μου είχαν έρθει "μαγαρισμένα" από TS. Ήταν τελείως εκτός collimation, η TS είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να τα ευθυγραμμίσει, κάτι που τελικά πέτυχα χάρη στη βοήθεια σου. Στην όλη διαδικασία όμως είχα βγάλει τη σιλικόνη που προστατεύει τις 2 βιδούλες της ευθυγράμμισης και γιαυτό φοβάμαι ότι το άζωτο πλέον θα έχει φύγει από τα κιάλια και θα έχει πάει να βρει το υπόλοιπο 75% της ατμόσφαιρας... Αν όμως αυτό δεν έχει γίνει, τότε έχω πραγματικά περιέργεια πως μπορεί να έχουν δημιουργηθεί αυτοί οι "λεκέδες" εσωτερικά. Υπάρχει περίπτωση κιάλι (ή και προσοφθάλμιο) γεμισμένο με άζωτο σε κάποιες ειδικές συνθήκες να εμφανίσει κάτι τέτοιο (χωρίς να είναι υγρασία)?

 

Για την ιστορία, μετά από κάνα 3ωρο σε άμεσο φως, δεν φάνηκε κάτι διαφορετικό. Ελέγχοντας πάλι τα κιάλια με βάση τις παρατηρήσεις σας και ψάχνοντας στο internet, οι "λεκέδες" που βλέπω δεν φαίνεται πράγματι να μοιάζουν στη μορφή τους με αποτέλεσμα μύκητα.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι το θυμάμαι. Αυτό πάντως δεν είναι μύκητας. Εφ' όσον τα οπτικά, -κιάλια προσοφθάλμια, φωτογραφικοί φακοί - είναι πληρωμένα με άζωτο δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί μύκητας. Ούτε να θολώσουν εσωτερικά όμως. Αυτά μπορούν να συμβούν μόνο στα απλά κιάλια χωρίς άζωτο. Τα κιάλια σου εφ' όσον θόλωσαν και δεν τα είχες σε ακραίες συνθήκες, σημαίνει δυστυχώς ότι έχει χαθεί το άζωτο. Πιθανολογώ στην TS αν δεν ήξεραν το πώς, να πείραξαν την βίδα πλήρωσης αζώτου που έχω σημειώσει ευδιάκριτα στο τεστ τους ώστε να μην πειραχτεί. Συνεπώς αν αυτό έχει συμβεί, οι λεκέδες είναι ξεκάθαρα από υγρασία εσωτερικά.

 

Το να χρησιμοποιήσεις άμεσο ηλιακό φως όμως την στιγμή που δεν υπάρχει μύκητας δεν είναι τόσο καλό. Διότι μπορεί αυτό να σταθεροποιήσει τις κηλίδες υγρασίας. Ακόμη και έτσι βέβαια υπάρχει πιθανόν γιατρειά, αλλά καλό ήταν να μη έφταναν σε αυτό το σημείο.

 

Στο θέμα που άνοιξα http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=223729#223729 εξηγώ περισσότερα για τα οπτικά με πλήρωση αζώτου και τα πλεονεκτήματά τους αλλά και για τον μύκητα των οπτικών στοιχείων, διότι καταλαβαίνω ότι δεν έχουν γίνει όλα κατανοητά.

 

Προσοχή, για να μην περιπλέκουμε το θέμα και τρομάζουμε τον κόσμο που θέλει να κάνει ευθυγράμμιση στα κιάλια του! Το να βγει η σιλικόνη στα United Optics ΒΑ8 από τις δύο οπές ευθυγράμμισης που είχα σημειώσει στις σχετικές εικόνες στο συνημμένο αρχείο του τεστ, είναι απαραίτητο για να φτάσουμε στις βίδες ευθυγράμμισης. Δεν χάνεται άζωτο από εκεί μη μπερδεύεσαι.

 

Να επαναλάβω με την ευκαιρία ότι η καλή ευθυγράμμιση στα κιάλια είναι κάτι απλό και απαραίτητο, ευκολότερη από ότι σε Νευτώνειο τηλεσκόπιο. Χρειάζεται μόνο να διαβάσει κάποιος ώστε να κατανοήσει τον τρόπο. Το να ακολουθήσει τις οδηγίες στην συνέχεια είναι το απλούστερο μέρος.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης