Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

H Roscosmos ανακτά τη διαστημική της πρωτοπορία. :cheesy:

Βάσεις στη Σελήνη, «δορυφόρους- καθαριστές», και νέα διαστημικά οχήματα σχεδιάζει η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, γνωστή ως Rosсosmos. Η RBTH σας παρουσιάζει μερικά από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα που ανακοίνωσε η Roscomos τον Αύγουστο, τα οποία όταν υλοποιηθούν, είναι σίγουρο πως θα φέρουν την επανάσταση στη διαστημική έρευνα.

1. Καθαριστής …διαστημικών σκουπιδιών

Οι άνθρωποι δεν έχουν κατακτήσει ακόμη το διάστημα, αλλά έχουν καταφέρει ήδη να το μολύνουν. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Δίκτυο Διαστημικής Επιτήρησης υπάρχουν περισσότερα από 16,2 χιλιάδες άχρηστα αντικείμενα στην τροχιά της γης, τα οποία μπορεί να καταστρέψουν τα νέα διαστημικά οχήματα.

Υπάρχει πιθανότητα, λοιπόν, το περιπετειώδες θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, Gravity, με πρωταγωνιστές τους εγκλωβισμένους στο διάστημα αστροναύτες, Σάντρα Μπούλοκ και Τζορτζ Κλούνεϊ, να γίνει πραγματικότητα.

Τον Αύγουστο, η Roscosmos ανακοίνωσε πως σχεδιάζει ένα διαστημικό σκάφος για τον καθαρισμό της τροχιάς της γης, από αδρανείς δορυφόρους και LV ανώτερων στρωμάτων. Το έργο ονομάζεται Καθαριστής και αναμένεται να αναπτυχθεί την επταετία 2018-2025, με κυβερνητική χρηματοδότηση ύψους 10,8 δις ρουβλίων (292 εκατ. δολαρίων).

2. Νέα κοσμοδρόμια

Η Roscosmos σχεδιάζει να δαπανήσει 900 δις ρούβλια (24,3 δις δολάρια ) για την υποδομή κοσμοδρομίων.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του κοσμοδρομίου Πλισέτσκ, την ολοκλήρωση του Βοστότσνι και την υποστήριξη της διαστημικής βάσης Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.

Το καλό είναι ότι η Roscosmos έχει σκεφθεί και μια φθηνότερη λύση, καθώς είναι έτοιμη να δαπανήσει μόνον 800 δις ρούβλια (21,6 δις δολάρια ) σε περίπτωση που διευθετηθεί η διαφορά με το Καζακστάν, και θα μπορεί να χρησιμοποιεί μέχρι το 2020, το Μπαϊκονούρ, όπως όλα τα άλλα ρωσικά κοσμοδρόμια. Τα 100 δις ρούβλια (2,7 δις δολάρια) που εξοικονομούνται μπορούν να δαπανηθούν για το διαστημικό συγκρότημα Βοστότσνι.

3. Τηλεπισκόπηση της Γης

Η τηλεπισκόπηση της Γης είναι ένα από τα πιο αδύναμα σημεία της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας. Χωρίς πλήρες εθνικό πρόγραμμα οι Ρώσοι επιστήμονες πρέπει να παίρνουν πληροφορίες, κυρίως από τους διεθνείς δορυφόρους. Αλλά, το Ομοσπονδιακό Διαστημικό Πρόγραμμα για το 2016-2025 που συντάχθηκε από υπεραισιόδοξους, υπόσχεται μεγέθυνση του τροχιακού στόλου με 26 υπερσύγχρονα σπούτνικ, και κόστος μόλις 358,6 δις ρούβλια (9,7 δις δολάρια).

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

Meteo-SSO, ένα παγκόσμιο υδρομετεωρολογικό και ηλιοφυσικό σύστημα, που αποτελείται από τέσσερα νέας γενιάς σπούτνικ σε τροχιά σύγχρονη με τον ήλιο. (66 δις ρούβλια / 1,8 δις δολάρια)

Meteo-Glob, μία παγκόσμια μετεωρολογική ανίχνευση σε ορατή και υπέρυθρη ζώνη. (86,9 δις ρούβλια / 2,3 δις δολάρια)

Resourse, περιλαμβάνει 3 δορυφόρους για την απεικόνιση της Γης σε υψηλή και υπερ-υψηλή ανάλυση. (55 δις ρούβλια / 1,5 δις δολάρια)

ES-SSO: διαστημικό σύστημα εποπτείας για τοπικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αποτελείται από 10 δορυφόρους σε τροχιά σύγχρονη με τον ήλιο. (106,3 δις ρούβλια / 2,9 δις δολάρια)

ES-GSO: διαστημικό σύστημα υψηλής εποπτείας για σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί με οπτικά και ραντάρ γεωστατικής τροχιάς. (44,3 δις ρούβλια / 1,2 δις δολάρια)

4. Βάση στη Σελήνη

Τα ρωσικά διαστημόπλοια ήταν τα πρώτα που πέταξαν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, έφεραν σεληνιακό έδαφος στη Γη, να το μελετήσουν και να το αναπαράγουν, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να στείλουν εκεί κανέναν άνθρωπο.

Αυτή τη φορά, η Roscosmos στοχεύει σοβαρά στην εξερεύνηση της Σελήνης. Γι΄αυτό, πρόκειται να δαπανήσει 280 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη μιας βάσης στο φεγγάρι, ένα κινητό βραχίονα-γερανό, ένα γκρέιντερ, έναν εκσκαφέα, στρώμα καλωδίου, και ένα κινητό ρομπότ για την εξερεύνηση της επιφάνειας της Σελήνης, από το 2018 ως το 2025. Στην Roscosmos φαίνεται ότι γοητεύονται περισσότερο από την ιδέα της διαμονής στο φεγγάρι, παρά από τις απλές επισκέψεις!

5. Σεληνιακό όχημα

«Γιατί δεν αρέσει στους Ρώσους να οδηγούν γρήγορα; » αναρωτιέται ρητορικά ο Νικολάι Γκόγκολ στις «Νεκρές ψυχές». Είναι σαφές ότι, μία βάση στο φεγγάρι χωρίς μεταφορικό μέσο κάνει λιγότερο συναρπαστικό το ρωσικό πρόγραμμα εξερεύνησης και αποικισμού της Σελήνης. Η Roscosmos, λοιπόν, προσδοκά μέχρι το 2021 να ξεκινήσει ο σχεδιασμός του σεληνιακού οχήματος, και μέχρι το 2025 να έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές.

6. Πύραυλος «βαρέων –βαρών» για τον Άρη

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλου «βαρέων –βαρών», χωρητικότητας 120-150 τόνων. Ο ανώνυμος αυτός πύραυλος είναι μία από τις ακριβότερες ιδέες της Roscosmos και ο προϋπολογισμός του είναι διπλάσιος από αυτόν του περίφημου διαστημικού πυραύλου «Angara». Η NASA αναπτύσσει επίσης ένα παρόμοιο πρόγραμμα πυραύλων, ώστε να είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί τους Ρώσους επιστήμονες. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου πυραύλου ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη ανάγκη: την πτήση στον Άρη. Ας ελπίσουμε ότι ο τεράστιος προϋπολογισμός αυτού του έργου δεν θα εξαντληθεί στις κακουχίες του δρόμου προς τα αστέρια!

7. Spectr-RG: έρευνα στις μαύρες τρύπες

Το 2013 στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Radioastron», (ρωσο-γερμανική συνεργασία) αναπτύχθηκε το αστροφυσικό παρατηρητήριο Spektr-R, με στόχο τη μελέτη των εσχατιών του σύμπαντος, με το ραδιοτηλεσκόπιο eROSITA.

Καθώς η ιδέα είχε αρχίσει να υλοποιείται από τα τέλη της δεκαετίας του '80, η επανεκκίνηση του προγράμματος που κόστισε 135 εκ. δολάρια έγινε το 2005, λόγω των αλλεπάλληλων αλλαγών από την πλευρά των γερμανών προγραμματιστών του τηλεσκοπίου. Οπότε, μέχρι το 2017 η ανθρωπότητα δεν θα είναι σε θέση να ρίξει φως στη φύση της σκοτεινής ύλης του σύμπαντος.

http://gr.rbth.com/tecnology/2014/09/30/h_roscosmos_anakta_ti_diastimiki_ti_protoporia_32933.html

 

Θα ζούμε σε πόλεις που θα βρίσκονται σε τροχιά. :cheesy:

Στην ταινία «Elysium» η Τζόντι Φόστερ διοικεί μια υπέροχη πόλη η οποία... κινείται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ενας επιστήμονας της NASA υποστηρίζει ότι η δημιουργία γιγάντιων διαστημικών συγκροτημάτων που θα προσομοιώνουν τις συνθήκες ζωής των αστικών περιοχών του πλανήτη είναι εφικτή.

Ο Αλ Γκλόμπους του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA στην Καλιφόρνια εκτιμά ότι ως το τέλος του 21ου αιώνα γύρω από τη Γη και πιθανώς και γύρω από άλλους πλανήτες (ή δορυφόρους) του ηλιακού μας συστήματος θα βρίσκονται σε τροχιά τέτοιες πόλεις.

Η γνώμη του Γκλόμπους έχει βαρύτητα και αποκτά δημοσιότητα αφού εργάζεται πολλά χρόνια στη NASA και έχει συμμετάσχει σε κορυφαία προγράμματα όπως εκείνα που αφορούσαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κ.ά.

Ο Γκλόμπους υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα διαθέτει ήδη τον τεχνικό εξοπλισμό αλλά και τους οικονομικούς πόρους για τη δημιουργία τροχιακών πόλεων και το μόνο που απαιτείται είναι η απόφαση για να ξεκινήσει η κατασκευή τους.

Ο ίδιος μάλιστα προτιμά τον όρο «διαστημικές αποικίες» επειδή θεωρεί ή καλύτερα οραματίζεται ότι η κατασκευή αυτών των αποικιών θα βοηθήσει ώστε ο άνθρωπος να ταξιδέψει και έξω από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος και να εξερευνήσει και άλλες περιοχές του γαλαξία μας.

Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει οι τροχιακές πόλεις να είναι ενεργειακά αυτάρκεις και να μπορούν να παράγουν την τροφή για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων τους.

Μπορεί στα άμεσα σχέδια της NASA να μην είναι η κατασκευή μιας τροχιακής πόλης, η εξερεύνηση όμως του ηλιακού μας συστήματος με τη φυσική παρουσία του ανθρώπου αποτελεί ζητούμενο για την αμερικανική υπηρεσία που επεξεργάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο. Πρόκειται για έναν νέο επανδρωμένο διαστημικό σταθμό που θα τοποθετηθεί στον διαστημικό χώρο ο οποίος βρίσκεται πίσω από την αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Βασικός ρόλος του σταθμού θα είναι να λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης επανδρωμένων αποστολών στον Αρη.

Επισήμως δεν έχει γίνει ακόμη κάποια ανακοίνωση από τη NASA αλλά έχουν αρχίσει να διαρρέουν λεπτομέρειες του σχεδίου. Ο εν λειτουργία Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση περίπου 400 χλμ. έξω από τον πλανήτη μας. Ο νέος σταθμός θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 400.000 χλμ. από τη Γη.

Η αρχική ιδέα είναι ο σταθμός αυτός να βρίσκεται σε ένα σημείο όπου η εξισορρόπηση των βαρυτικών δυνάμεων Γης και Σελήνης θα του επιτρέπει να είναι μόνιμα «παρκαρισμένος» εκεί. Από το συγκεκριμένο σημείο θα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος «σκαλοπατιού» για επανδρωμένες αποστολές στον Αρη ή σε άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=636334

84229BA34AE59DBC229E1739D1A37EDF.jpg.fe2a49cbc96507d2d5090bcf1086bb6d.jpg

BB0WBD_468.jpg.c01c052bd10815a554cc0f51c0485be6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Αθήνα στο ραντάρ. :cheesy:

Η χερσόνησος της Αττικής, με την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, Αθήνα, διακρίνεται με φωτεινό λευκό κοντά στο κέντρο, σε αυτήν την εικόνα ραντάρ του δορυφόρου Sentinel-1A στις 22 Απριλίου.

Η Αθήνα βρίσκεται στο κέντρο του λεκανοπεδίου και περιβάλλεται από τέσσερα μεγάλα βουνά, με ψηλότερο αυτό της Πάρνηθας, που βρίσκεται στα βόρεια με μέγιστο υψόμετρο τα 1420 μ. Το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας είναι εθνικό προστατευόμενο πάρκο,το οποίο όμως υπέστη σοβαρές ζημιές το 2007 λόγω των πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα.

Στο αριστερό τμήμα της εικόνας, οι φωτεινές αντανακλάσεις ραντάρ είναι τα πλοία στο Σαρωνικό κόλπο, κοντά στα λιμάνια της περιοχής και στο κυριότερο λιμάνι της Ελλάδας, τον Πειραία.

Στο δεξιό τμήμα, διακρίνονται οι διάδρομοι του αεροδρομίου ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ της Αθήνας. Λείες επιφάνειες, όπως οι διάδρομοι του αεροδρομίου ή το νερό, εμφανίζονται σκοτεινές στις εικόνες ραντάρ, γεγονός που τις καθιστά εύκολες στο να εντοπιστούν, όπως για παράδειγμα το χαρακτηριστικό σχήμα U της λίμνης του Μαραθώνα στο επάνω δεξιά τμήμα της εικόνας. Αυτό καθιστά τις εικόνες ραντάρ ιδιαίτερα κατάλληλες για τον εντοπισμό υδάτινων πόρων ή για την παρακολούθηση της έκτασης μίας πλημμύρας, πληροφορίες χρήσιμες για τις προσπάθειες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η είκονα λήφθηκε στις 22 Απριλίου σε λειτουργία “ευρείας λήψης για συμβολομετρία”, η οποία είναι και η προεπιλεγμένη λειτουργία πάνω από ηπειρωτικές περιοχές, με εύρος λήψης 250 χλμ και χωρική ανάλυση εικονοστοιχείου 5 επί 20 μ.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή, ο Ευρωπαϊκος Οργανισμός Διαστήματος (ESA) φιλοξενείται απόψε σε μία ειδική εκδήλωση στην Αθήνα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ‘Δημόκριτος’.

Η ‘Βραδιά του Ερευνητή’ έχει ως στόχο την ενημέρωση σχετικά με τους ευρωπαίους ερευνητές και την εργασία τους. Στη φετινή εκδήλωση, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο της επιστήμης του διαστήματος και να ακούσουν ένα ειδικό μήνυμα από τον αστροναύτη Paolo Nespoli.

http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2014/09/E_chershonesos_tes_Attikhes_Ellhada

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Highlights/E_Athhena_sto_ranthar

E_chershonesos_tes_Attikhes_Ellhada_fullwidth.thumb.jpg.0ec5402b52c8064415d06edfef9cab12.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ετοιμάζεται το Cargo διαστημόπλοιο «Progress M-25M :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις του προγράμματος ISS που είναι: το επανδρωμένο διαστημόπλοιο "Soyuz TMA-15M» και το Cargo διαστημόπλοιο «Progress M-25M".

Το διαστημικό σκάφος μεταφέρθηκε από το χώρο συναρμολόγησης και δοκιμών στο Μπαϊκονούρ στο σημείο 254 2B, όπου θα υποβληθεί σε περαιτέρω δοκιμές σε ένα θάλαμο κενού. Αναμένεται ότι η δοκιμή "Progress M-25M» για διαρροές θα ξεκινήσει απόψε.

Η εκτόξευση του «Progress M-25M" έχει προγραμματιστεί για την 29 Οκτωβρίου, και το επανδρωμένο διαστημόπλοιο "Soyuz TMA-15M" μέσα στη νύχτα 23-24 Νοέμβρη.

http://www.federalspace.ru/20972/

3733185565.jpg.15f659f19126632d6a67984eeeac6638.jpg

3498381847.jpg.a1198b464e331eb6968100cc333eb7b4.jpg

4220547458.jpg.c4e6ea027ec75c0358d48612fe7e118f.jpg

2690532725.jpg.6d45cd2be99e3ee8cd3ee7294291e11e.jpg

835730162.jpg.3fc746277ba752e4a00e18a5897a0286.jpg

322361983.jpg.020155e3a2b3381f9053c10ff8b55da3.jpg

237745444.jpg.df7c0b306b18dfdb9b73b7b4103f1fe0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

4 Οκτωβρίου 1957 - Το άνοιγμα της πορείας του ανθρώπου στο Σύμπαν πρίν απο 57 χρόνια. :cheesy:

Στις 4 Οκτωβρίου 1957 στην τροχιά της Γης πέταξε ο πρώτος τεχνητος δορυφόρος στον κόσμο και άνοιξε το διάστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο δορυφόρος , που ήταν το πρώτο τεχνητό ουράνιο σώμα , ξεκίνησε απο έναν πύραυλο φορέα R - 7 από τον 5ο χώρο δοκιμών και Ερευνών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας , που αργότερα πήρε το κοινό όνομα του κοσμοδρομιου Μπαϊκονούρ.

Το Διαστημόπλοιο PS - 1 ( η απλούστερα δορυφόρος - 1 ) ήταν μια σφαίρα διαμέτρου 58 εκατοστά, ζυγιζε 83.6 Κg, ήταν εξοπλισμένο με τέσσερις κεραίες μήκους 2,4 και 2,9 μέτρα για τη μετάδοση των σημάτων που λειτουργουσαν με μπαταρία πομπούς .

Μετά από 295 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του PS - 1 που το κεντρικό μπλοκ των ρουκετών ζυγιζε 7,5 τόνους ξεκίνησε μια ελλειπτική τροχιά στα 947 χιλιόμετρα στο απόγειο και περίγειο στα 288 km.

Στα 315 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του δορυφόρου διαχωρίζεται από το δεύτερο στάδιο του πυραύλου και αμέσως μετα το σήμα κλήσης θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο με τροχιακή ταχύτητα περίπου 8000 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Η διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής του δορυφόρου θα είναι 1 ώρα και 35 λεπτά , η γωνία κλίσης της τροχιάς προς το επίπεδο του ισημερινού ηταν 65 °.

Ηταν εξοπλισμένο με δύο ραδιοπομπούς συνεχους εκπομπης με ραδιοκύματα με συχνότητα 20.005 και 40.002 MHz ( μήκος κύματος περίπου 15 και 7,5 μ. αντίστοιχα )

Ο PS - 1 πέταξε για 92 ημέρες , μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 1958 , έχοντας κάνει 1.440 περιστροφές γύρω από τη Γη ( περίπου 60 εκατομμύρια μίλια), και οι πομποί του εργάστηκαν για δύο εβδομάδες.

Τον Σεπτέμβριο του 1967, η Διεθνης Αστροναυτική Ομοσπονδία διακήρυξε την 4ης Οκτώβρη σαν- Η αρχή της διαστημικής εποχής.

http://www.federalspace.ru/19873/

 

Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία στους τομείς του Διαστήματος και της τρομοκρατίας. :cheesy:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία σε τομείς στους οποίους οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα, παρά την κατάσταση στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Ουόρκ, μιλώντας στο αμερικανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και εν μέσω πολιτικών εντάσεων οι ΗΠΑ εξακολουθούν να συνεργάζονται σε τομείς όπου υπάρχουν κοινά. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το διαστημικό πρόγραμμα που πραγματοποιούμε από κοινού με τη Ρωσία» είπε στο ITAR-TASS ο Ουόρκ.

(Αλήθεια μπορούν να κάνουν αλλοιως αφου δεν μπορουν να στείλουν αστροναυτες στον Δ.Δ.Σ.)

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναπληρωτή Άμυνας, οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνεργάζονται με τη Ρωσία «όσο το δυνατόν πιο στενά» και σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου, ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία για το θέμα της καταπολέμησης της εξτρεμιστικής ομάδας «Ισλαμικό Κράτος».

http://gr.rbth.com/news/2014/10/02/pentagono_oi_ipa_tha_synexisoyn_ti_synergasia_toy_me_ti_rosia_stoy_tomei_32991.html

15a-genethlia-gia-to-diethni-diastimiko-stathmo-iss.jpg.5c6c51d62fa9fd6a7b3b5f1f76c2f545.jpg

2010229440.thumb.jpg.bb0d3a7282cd366f618b4b6c864e96cf.jpg

1688509977.thumb.jpg.d8c6f60efbd2e528d7dc8d31163b3e7b.jpg

827947645.jpg.9c0005a6fb0900e3f1b850c50b48caa8.jpg

2857923943.jpg.e96bc4e701fa5acf11131708f7b24ac4.jpg

image006.jpg.e4b41c1d617d53ddf35343c517abcc06.jpg

image001.jpg.e8e7cfb6c5839d82a53473007b06a2f9.jpg

photo_10-03-00.gif.16e1a5bf69adb811ac956b1fc2da3a57.gif

image03_big.jpg.aff2a0d1095a84e0fd22e59beb154f23.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο πρώτος δορυφόρος του Copernicus είναι πλέον σε λειτουργία. :cheesy:

Με την ολοκλήρωση της ανάθεσης λειτουργίας του Sentinel-1A και τη μεταφορά του δορυφόρου στην ομάδα που είναι υπεύθυνη για την εκμετάλλευση του,τα δεδομένα του είναι διαθέσιμα από σήμερα σε όλους τους χρήστες.

Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της επιχειρησιακής ζωής του δορυφόρου, που παρέχει κάλυψη ραντάρ για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών για τους ωκεανούς, τον πάγο, τη μεταβολή της γης και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο διαχειριστής του έργου Ramón Torres, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας ανάπτυξης, παρέδωσε επίσημα το δορυφόρο στην ομάδα διαχείρισης της αποστολής του, Pierre Potin.

"Έφτασε η ώρα για τον δορυφόρο να εκμεταλλευτεί εξαιρετικές ικανότητες του και να αρχίσει να βοηθά τους χρήστες», δήλωσε ο Ramón.

"Ένα άλμα μπροστά από τον προγενέστερο Envisat της ESA, η πρωτοφανής ποιότητα των δεδομένων του Sentinel-1A θα διασφαλίσει ότι οι ανάγκες όλων των χρηστών ικανοποιούνται πλήρως.

"Φυσικά, το αντίο είναι πάντα δύσκολο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είναι σε ικανά και ασφαλή χέρια για την επόμενη φάση του ταξιδιού του."

Ο Sentinel-1A εκτοξεύθηκε στις 3 Απριλίου, και ολοκλήρωσε την έναρξη της λειτουργίας του στις 23 Σεπτεμβρίου - μια σημαντική διαδικασία που εξασφαλίζει ότι οι διαδικασίες του δορυφόρου, των οργάνων του, λήψης δεδομένων και επεξεργασίας των δεδομένων λειτουργεί καλά.

Ο Sentinel-1A όχι μόνο πέρασε αυτές τις εξετάσεις και έφτασε στην τροχιά του στις 7 Αυγούστου, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης πραγματοποίησε και οκτώ ελιγμούς αποφυγής σύγκρουσης για να αποφύγει διαστημικά σκουπίδια.

Ο δορυφόρος τώρα θα αρχίσει να παρέχει σαρώσεις ραντάρ για μια σειρά λειτουργικών υπηρεσιών και επιστημονικής έρευνας.

"Ο κύριος στόχος μου είναι να διασφαλιστεί ότι ο Sentinel-1 πληροί τις υψηλές προσδοκίες από τις διάφορες επιχειρησιακές υπηρεσίες και τους επιστημονικούς χρήστες," σημειώνει ο Pierre.

"Κοιτάζοντας την απόδοση του δορυφόρου και επίγειου τομέα - όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της έναρξης λειτουργίας - καθώς και από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, είμαι βέβαιος ότι η αποστολή θα είναι μια μεγάλη επιτυχία"

Ο δορυφόρος θα συνεχίσει να παρακολουθείται, λειτουργεί και ελέγχεται από το Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ, Γερμανία.

Οι Sentinels είναι ένας νέος στόλος δορυφόρων της ESA έτοιμοι να παραδώσουν πλειάδα δεδομένων και εικόνων που είναι κεντρικής σημασίας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus.

Προσφέροντας ένα σύνολο βασικών υπηρεσιών πληροφοριών για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, αυτό το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολούθησης είναι μια αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε το περιβάλλον μας, κατανοούμε και αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και διασφαλίζουμε την καθημερινή μας ζωή.

Ο Sentinel-1 – μια συστάδα δύο δορυφόρων - είναι ο πρώτος στη σειρά και φέρει ένα προηγμένο ραντάρ για την παροχή παντός καιρού, ημέρα-και-νύχτα, εικόνων της επιφάνειας της Γης.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ανάθεσης λειτουργίας, ο Sentinel-1A απέδειξε τις δυνατότητές της στους διάφορους τομείς εφαρμογών.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την εκτόξευση, τα αποτελέσματα του συμπεριλήφθηκαν στους χάρτες των πλημμυρών που έπληξαν τη Ναμίμπια, καθώς και εκείνες των Βαλκανίων τον επόμενο μήνα. Αυτές οι πληροφορίες στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από τις αρχές που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Εικόνες ραντάρ χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την χαρτογράφηση της ρήξης που προκλήθηκε από το σεισμό στις 24, Αυγούστου που συγκλόνισε τη βόρεια Καλιφόρνια - τον μεγαλύτερο που έχει ζήσει η περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια.

Η ρυμούλκηση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia ανοικτά της δυτικής ακτής της Ιταλίας, συνελήφθη από το ραντάρ, αποδεικνύοντας την ικανότητα του Sentinel-1 να ερευνήσει το θαλάσσιο περιβάλλον.

Αυτή και πολλές άλλες υπηρεσίες θα αρχίσουν να επωφελούνται πλέον από την επιχειρησιακή λειτουργία του Sentinel-1A. Αυτές περιλαμβάνουν υπηρεσίες που σχετίζονται με την παρακολούθηση της έκτασης του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής, τη χαρτογράφηση της μετατόπισης του θαλάσσιου πάγου, την επιτήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την παρακολούθηση της επιφάνειας του εδάφους για τους κινδύνους από τη μετακίνηση, τη χαρτογράφηση του δάσους, το νερό και τη διαχείριση του εδάφους και τη χαρτογράφηση για να υποστηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια και τις καταστάσεις κρίσης.

Οι συνεισφορές της αποστολής θα βελτιωθούν περαιτέρω από τη στιγμή ο πανομοιότυπος δίδυμος του δορυφόρου, Sentinel-1Β, εκτοξευθεί το 2016.

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2014/01/Sentinel-1

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/O_prhotos_doryphhoros_toy_Copernicus_ehinai_plheon_se_leitoyrghia

 

Πριν το τέλος της χρονιάς θα παρουσιάσει η Roscosmos το ομοσπονδιακό διαστημικό πρόγραμμα για την περίοδο 2016-2025. :cheesy:

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος (Roscosmos) θα παρουσιάσει το ομοσπονδιακό διαστημικό πρόγραμμα για την περίοδο 2016-2025 πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Όλεγκ Οσταπένκο. «Η Roscosmos έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση του προγράμματος και τώρα βρίσκεται στη φάση του συντονισμού με τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους οργανισμούς. Πρέπει να κάνουμε την παρουσίασή του πριν το τέλος του 2014», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οσταπένκο. Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του προγράμματος είπε ότι ακόμα συζητείται και επομένως «θα ήταν πρόωρο να αναφέρουμε στην παρούσα φάση κάποια στοιχεία», ωστόσο τόνισε ότι το μπάτζετ που αφορά τις επανδρωμένες αποστολές δεν θα μειωθεί, αφού, αναμφίβολα, πρόκειται για έναν από τους βασικότερους τομείς του προγράμματος.

Στον τομέα της διαστημικής έρευνας η Ρωσία θα ρίξει το βάρος της κυρίως στην εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη. Η Roscosmos, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, θα πραγματοποιήσει δύο στάδια της αποστολής ExoMars, το 2016 και το 2018. Το 2016 η Roscosmos σχεδιάζει να ενταχθεί στο πρόγραμμα BepiColombo, το οποίο «τρέχουν» η Ευρώπη και η Ιαπωνία. Το 2017 θα θέσει σε τροχιά το τηλεσκόπιο Spektr-RG, το 2019 θα στείλει στη Σελήνη το όχημα Luna-Globe, ενώ το 2020 θα γίνει η εκτόξευση ενός διαστημικού παρατηρητηρίου UV.

Επίσης, αφού δοκιμαστούν διεξοδικά οι τεχνολογίες για τη Σελήνη και τον Άρη, περίπου το 2024, η Ρωσία ενδέχεται να επαναλάβει την αποστολή Phobos-Grunt στον δορυφόρο του Άρη Phobos, για να συλλέξει δείγματα εδάφους και να τα μεταφέρει στη Γη για μελέτη.

http://gr.rbth.com/news/2014/10/06/prin_to_telo_ti_xronia_tha_paroysiasei_i_roscosmos_to_omospondiako_diast_33037.html

 

Η (διαστημική) λάμψη της νυχτερινής εικόνας της Ευρώπης από δορυφόρο. :cheesy:

Μια εντυπωσιακή εικόνα της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής και των περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου όπως αυτές φαίνονται τη νύκτα από το Διάστημα έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Την εικόνα έχει καταγράψει ο δορυφόρος Suomi με έναν αισθητήρα υπέρυθρων εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης.

Ο VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) λειτουργεί με μια «ζώνη ημέρας-νύχτας» η οποία του επιτρέπει να ανιχνεύει το φυσικό και το ανθρωπογενές φως με πρωτοφανή ανάλυση και ευκρίνεια. Στην εικόνα φαίνεται ποιες περιοχές κάθε χώρα ξεχωρίζουν ενεργειακά και καταγράφουν το φωτεινό τους αποτύπωμα και έξω από τον πλανήτη μας. Στην Ελλάδα όπως αναμενόταν η περιοχή που πραγματικά μοιάζει σαν πυγολαμπίδα μέσα στην υπόλοιπη χώρα είναι η Αττική.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=638361

86D61B104F980323346EB02226CF96A6.jpg.8233efd1c4ec5f2af56bdb2d795fef0d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νόμπελ Φυσικής για τους εφευρέτες του γαλάζιου LED. :cheesy:

Τρεις ερευνητές από την Ιαπωνία βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής 2014 για την ανακάλυψη του γαλάζιου LED, μιας εφεύρεσης που επέτρεψε την ανάπτυξη λαμπρών, οικονομικών λαμπτήρων.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, το βραβείο απονέμεται από κοινού στον Ισάμο Ακασάκι του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια, τον Χιρόσι Αμάνο, επίσης στη Ναγκόγια, και τον Σούχι Νακαμούρα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2014/press.pdf

Η γαλάζια φωτοδίοδος που ανέπτυξαν οι τρεις ερευνητές, στις αρχές του 1990, ήρθε να συμπληρώσει την παλέτα των LED, έπειτα απο την εφεύρεση του κόκκινου και του πράσινου LED τριάντα χρόνια νωρίτερα.

Η προσθήκη ενός τρίτου χρώματος επέτρεψε την ανάπτυξη φωτοδιόδων που προσφέρουν λευκό, λαμπρό φωτισμό.

«Οι λάμπες πυράκτωσης φώτισαν τον 20ό αιώνα. Ο 21ος αιώνας θα φωτιστεί από λαμπτήρες LED» σημειώνει η επιτροπή των βραβείων στην ανακοίνωσή της.

Τα σύγχρονα λευκά LED, ουσιαστικά τσιπ από πυρίτιο που συνδυάζουν LED τριών διαφορετικών χρωμάτων, προσφέρουν ασύγκριτα καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες. Δίνουν φωτισμό έντασης έως και 300 lumen ανά watt ηλεκτρικής ενέργειας, συγκριτικά με 16 lm/watt για τους λαμπτήρες πυράκτωσης και 70 lm/watt για τους λαμπτήρες φθορισμού. =D>

Δεδομένου ότι ο φωτισμός αντιστοιχεί γύρω στο ένα τέταρτο της ενεργειακής κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η νέα τεχνολογία προσφέρει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον.

Περιορίζει εξάλλου την κατανάλωση υλικών, δεδομένου ότι οι λαμπτήρες LED διαρκούν έως 100.000 ώρες, εκατό φορές περισσότερο από τις λάμπες πυράκτωσης και δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τους λαμπτήρες φθορισμού.

Ο Ισάμου Ακασάκι (Isamu Akasaki) γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1929 και είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια.

http://en.nagoya-u.ac.jp/people/distinguished_award_recipients/nagoya_university_distinguished_professor_isamu_akasaki.html

Ο Χιρόσι Αμάνο (Hiroshi Amano) γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1960 και είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια.

http://profs.provost.nagoya-u.ac.jp/view/html/100001778_en.html

Ο Σούχι Νακαμούρα (Shuji Nakamura) γεννήθηκε το 1954 στην Ιαπωνία αλλά είναι αμερικανός πολίτης. Είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.

http://ssleec.ucsb.edu/nakamura

Οι ανακοινώσεις στη Σουηδία ξεκίνησαν τη Δευτέρα με το Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας, το οποίο τιμά τρεις ερευνητές για την ανακάλυψη του «GPS του εγκεφάλου».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Νόμπελ Χημείας την Τετάρτη, Λογοτεχνίας την Πέμπτη, Ειρήνης την Παρασκευή και Οικονομικών Επιστημών τη Δευτέρα.

Η εκδήλωση απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231353609

 

 

«Χειμερία νάρκη» το νέο σχέδιο της NASA. :cheesy:

Μια μέθοδο που έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας εξετάζει η NASA για να τη χρησιμοποιήσει σε μια επανδρωμένη πτήση στον Αρη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία χρηματοδοτεί μια μελέτη για την επίδραση της λεγόμενης «θεραπευτικής νάρκωσης» στον ανθρώπινο οργανισμό. Η θεραπευτική νάρκωση είναι ένας τύπος βαθέος ύπνου και θεωρείται μια μορφή χειμερίας νάρκης.

Η NASA θέλει να μάθει αν η μέθοδος είναι πρακτικά εφαρμόσιμη και ασφαλής για ένα εγχείρημα όπως αυτό μιας μακρινής επανδρωμένης αποστολής.

Το ταξίδι μέχρι τον Αρη με τα υπάρχοντα τεχνολογικά μέσα διαρκεί περίπου έξι μήνες. Το πλήρωμα μιας επανδρωμένης αποστολής θα πρέπει λοιπόν να ζήσει μέσα σε ένα σκάφος ταξιδεύοντας για τουλάχιστον δώδεκα μήνες γεγονός που κρύβει πολλών ειδών παγίδες και κινδύνους τόσο για την υγεία των αστροναυτών όσο και την ομαλή διαβίωση τους και την εξέλιξη της αποστολής. Μια επιλογή που έχει προταθεί εδώ και δεκαετίες από ειδικούς και μη είναι να τεθούν οι αστροναύτες σε κάποιο είδος χειμερίας νάρκης. Αυτό λύνει κάποια ζητήματα αλλά ανοίγει άλλα όπως για παράδειγμα, τα μυϊκά και άλλα προβλήματα που θα προκύψουν από την πολύμηνη αδράνεια του οργανισμού. Για αυτό η NASA αποφάσισε να διαπιστώσει αν η ύπνωση των αστροναυτών μπορεί έστω και θεωρητικά να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση σε μια μακρινή επανδρωμένη αποστολή.

Η μέθοδος της θεραπευτικής νάρκωσης είχε αρχίσει να ακούγεται για πρώτη φορά στην επιστημονική κοινότητα στην δεκαετία του 1980 αλλά τελικά το 2003 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά για να μπαίνουν σε καταστολή άτομα που έχουν υποστεί σοβαρά τραυματισμούς. Μέχρι σήμερα όμως η θεραπευτική νάρκωση δεν έχει χρησιμοποιηθεί για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών. Για αυτό η NASA χρηματοδοτεί μια νέα έρευνα για να διαπιστωθεί αν αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ειδικοί που έμαθαν για αυτή την έρευνα προτείνουν την ανάπτυξη ενός υποστηρικτικού μηχανισμού που θα παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια που οι αστροναύτες θα είναι ναρκωμένοι ώστε να συντηρεί το σώμα τους.

Θα μπορούσε όπως λένε αυτός ο μηχανισμός να στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στο μυϊκό σύστημα του ναρκωμένου αστροναύτη ώστε αυτό να ενεργοποιείται και να μην ατροφήσει. Σε περίπτωση πάντως υπάρξει τεχνική δυνατότητα να ταξιδέψουν αστροναύτες στον Αρη… ναρκωμένοι αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο κόστος αλλά και σε άλλα επίπεδα της αποστολής αφού για παράδειγμα, θα απαιτηθεί πολύ μικρότερο σκάφος από ότι υπό κανονικές συνθήκες.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=638792

 

Διάβαση του Διαστημικού Σταθμού μπροστά από τον Ήλιο. :cheesy:

Ο αστροφωτογράφος Thierry Legault φωτογράφησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να διέρχεται μπροστά από τον Ήλιο τον Σεπτέμβριο του 2014.

Στις φωτογραφίες είναι ορατό το ATV-5 Georges Lemaitre, το αυτοματοποιημένο όχημα μεταφοράς της ESA, και τα Soyuz 39 και Progress 56.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο επίτευγμα δεδομένου ότι μια διέλευση του Διαστημικού Σταθμού μπροστά από τον Ήλιο διαρκεί λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο …

Βίντεο.

http://physicsgg.me/2014/10/06/%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf/

27252E5BABF0323EFC8E2805497A786E.jpg.af52acf32116a177af8ee0bc055d80ea.jpg

C7D9A0C18ECE0527CB03C1644AA30924.jpg.030573ca8ae422b27ce7943a90d28efc.jpg

nobel_prize.png.d5b356eb8863574d43848301999ae29d.png

newego_LARGE_t_1101_54406415.thumb.jpg.1693588a62b5942393ac4594257cb886.jpg

iss_7.jpg.1b3bb458ee13cf0dc5c3676f75b45564.jpg

iss_atv5_passage-580x386.jpg.057c2db89c26acea4f22242796cd580d.jpg

iss_atv5_transit_stack-580x326.jpg.e336971c9fd63a4966698e21c5b719e5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νόμπελ Χημείας για τους κατασκόπους του μικρόκοσμου. :cheesy:

Δύο αμερικανοί και ένας γερμανός ερευνητής τιμώνται με το Νόμπελ Χημείας 2014 για την ανάπτυξη του μικροσκοπίου φθορισμού υψηλής ανάλυσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Οι τρεις ερευνητές ουσιαστικά ξεπέρασαν έναν σημαντικό περιορισμό στην ανάλυση των οπτικών μικροσκοπίων και επέτρεψαν την απεικόνιση μορίων και άλλων αντικειμένων με διαστάσεις νανοκλίμακας.

Με άλλα λόγια, μετέτρεψαν το οπτικό μικροσκόπιο σε οπτικό «νανοσκόπιο».

Το βραβείο θα μοιραστούν διά τρία ο Έρικ Μπέτσιγκ του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes στις ΗΠΑ, ο Στέφαν Χελ του Ινστιτούτου Βιοφυσικής Χημείας Max Planck στη Γερμανία, και ο Ουίλιαμ Μέρνερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ.

Χάρη στους τρεις φετινούς νομπελίστες, οι επιστήμονες μπορούν σήμερα να παρακολουθούν μεμονωμένα μόρια μέσα σε ζωντανά κύτταρα, να παρακολουθούν το σχηματισμό συνάψεων ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου, και να μελετούν πρωτεΐνες που σχετίζονται με τις νόσους του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, μεταξύ άλλων.

Πριν από μερικές δεκαετίες παρέμενε ασαφές στους επιστήμονες αν τα μικροσκόπια θα μπορούσαν ποτέ να μελετήσουν ζωντανά κύτταρα σε μοριακό επίπεδο.

Το 1873, ο γερμανός φυσικός Οπτικής Ερνστ Άμπε, πατέρας της σύγχρονης οπτικής και συνιδιοκτήτης της εταιρείας οπτικών Carl Zeiss, προέβλεψε ότι η ανάλυση της οπτικής μικροσκοπίας δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεπεράσει τα 0,2 μικρόμετρα (χιλιοστά του χιλιοστού).

Για την ακρίβεια, ο Άμπε είπε ότι η ανάλυση δεν μπορεί ποτέ να είναι μεγαλύτερη από ό,τι το μισό του μήκους κύματος του φωτός.

Οι Μπέτσιγκ, Χελ και Μέρνερ κατάφεραν την περασμένη δεκαετία να ξεπεράσουν αυτόν τον περιορισμό βελτιώνοντας τα λεγόμενα μικροσκόπια φθορισμού, τα οποία αντί να φωτίζουν το δείγμα καταγράφουν τη λάμψη μορίων που φθορίζουν μέσα του.

Η αρχή έγινε το 2000, όταν ο Στέφαν Χελ ανέπτυξε το μικροσκόπιο STED, το οποίο χρησιμοποιεί δύο δέσμες λέιζερ: η πρώτη διεγείρει τα φθορίζοντα μόρια και τα αναγκάζει να εκπέμπουν φως, ενώ η δεύτερη ακυρώνει όλο το φθορισμό εκτός από εκείνον που προέρχεται από έναν μικρό όγκο διαστάσεων μερικών νανομέτρων. Η σάρωση του δείγματος, νανόμετρο προς νανόμετρο, δίνει εικόνες με ανάλυση που υπερβαίνει το θεωρητικό όριο του Άμπε.

Ο Έρικ Μπέτσιγκ και ο Ουίλιαμ Μέρνερ ανέπτυξαν ανεξάρτητα μια δεύτερη μέθοδο, τη μικροσκοπία μεμονωμένων μορίων, η οποία βασίζεται στη δυνατότητα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των φθοριζόντων μορίων.

Το μικροσκόπιο σαρώνει την ίδια περιοχή του δείγματος πολλές συνεχόμενες φορές, αφήνοντας λίγα διάσπαρτα μόρια να φωτίζουν σε κάθε «καρέ». Ο συνδυασμός όλων αυτών των καρέ δίνει εικόνες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, στο επίπεδο της νανοκλίμακας.

Ο Έρικ Μπέτσιγκ (Eric Betzig) γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1960. Είναι σήμερα ερευνητής του Ιατρικού Κέντρου Howard Hughes στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Ο Στέφαν Χελ (Stefan Hell) γεννήθηκε το 1962 στη Ρουμανία αλλά είναι γερμανός πολίτης. Είναι σήμερα επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιοφυσικής Χημείας Max Planck στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας.

Ο Ουίλιαμ Μέρνερ (William Moerner) γεννήθηκε το 1953 στην Καλιφόρνια και είναι σήμερα καθηγητής Χημείας και Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι ανακοινώσεις των φετινών βραβείων ξεκίνησαν τη Δευτέρα με το Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας και συνεχίστηκαν με το Νόμπελ Φυσικής την Τρίτη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη, Ειρήνης την Παρασκευή και Οικονομικών Επιστημών τη Δευτέρα.

Η εκδήλωση απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231353957

 

Ο CryoSat αποκαλύπτει τα μυστικά του βυθού. :cheesy:

Η αποστολή της ESA για τον πάγο χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει ένα νέο χάρτη βαρύτητας, εκθέτοντας χιλιάδες προηγουμένως άγνωστα «όρη», κορυφογραμμές και δομές του ωκεανού σε μεγάλα βάθη. Αυτή η παραστατική νέα εικόνα των λιγότερο εξερευνημένων μερών του ωκεανού προσφέρει νέες ενδείξεις για το πώς μορφοποιούνται οι ήπειροι και πως αποχωρίζονται.

Φέροντας ένα αλτίμετρο ραντάρ, ο κύριος ρόλος του CryoSat είναι να παρέχει λεπτομερείς μετρήσεις του ύψους του παγκόσμιου πάγου. Αυτό μας επιτρέπει να δούμε πώς αλλάζει το πάχος του πάγου εποχιακά, και σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, ο CryoSat λειτουργεί συνεχώς, είτε υπάρχει πάγος κάτω ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι ο δορυφόρος μπορεί επίσης να μετρήσει το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας. Αυτές οι μετρήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν παγκόσμια μοντέλα θαλάσσιας βαρύτητας και, από αυτά, χάρτες του θαλάσσιου πυθμένα.

Αν και αόρατη στο μάτι, η επιφάνεια της θάλασσας έχει κορυφές και κοιλάδες που θυμίζουν την τοπογραφία του πυθμένα του ωκεανού, αλλά σε πολύ μειωμένη κλίμακα.

Το αποτέλεσμα της μικρής αύξησης της βαρύτητας που προκαλείται από τη μάζα του βράχου σε ένα υποθαλάσσιο βουνό είναι να προσελκύσει ένα ύψωμα νερού αρκετά μέτρα ύψος πάνω από το υποθαλάσσιο όρος. Βαθιές ωκεάνιες τάφροι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με αλτίμετρα ραντάρ από το διάστημα.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ και οι συνεργάτες τους, αξιοποίησαν δύο νέες ακολουθίες δορυφορικών δεδομένων για να δημιουργήσουν ένα νέο χάρτη βαρύτητας αντανακλώντας τα χαρακτηριστικά του πυθμένα του ωκεανού - δύο φορές τόσο ακριβής όσο και η προηγούμενη έκδοση που παράχθηκε σχεδόν 20 χρόνια πριν.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα που έλαβε ο CryoSat πάνω από τους ωκεανούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς και μετρήσεις από τον δορυφόρο Jason-1 (Γαλλία-ΗΠΑ), ο οποίος επαναπρογραμματίστηκε να χαρτογραφήσει το βαρυτικό πεδίο κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της 12-ετούς αποστολής του.

Σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο νέος χάρτης, που περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό Science,αποκαλύπτει λεπτομέρειες από χιλιάδες υποθαλάσσια βουνά που υψώνονται ένα χιλιόμετρο ή περισσότερο από τον πυθμένα του ωκεανού.

Ο νέος χάρτης προσφέρει νέα εργαλεία στη γεωφυσική, για τη διερεύνηση των ελάχιστα μελετημένων απομακρυσμένων λεκανών των ωκεανών και διαδικασιών, όπως η εξάπλωση του βυθού.

"Τα είδη των πραγμάτων που μπορεί κανείς να δει πολύ καθαρά τώρα είναι αβυσσαίους λόφους, που είναι η πιο κοινή μορφή γης στον πλανήτη," δήλωσε ο David Sandwell, επικεφαλής επιστήμονας της εργασίας και καθηγητής γεωφυσικής στο Scripps.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι ο χάρτης παρέχει ένα νέο παράθυρο στην επιστήμη της τεκτονικής των βαθέων ωκεανών.

Τα προηγουμένως αόρατα χαρακτηριστικά στο χάρτη περιλαμβάνουν νέο εκτεθιμένες ηπειρωτικές συνδέσεις σε όλη τη Νότια Αμερική και την Αφρική, καθώς και νέα στοιχεία για την εξάπλωση των κορυφογραμμών του πυθμένα στον Κόλπο του Μεξικού, που ήταν ενεργές πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια και είναι θαμμένες τώρα από στρώματα ιζημάτων πάχους πάνω από ένα χιλιόμετρο.

Μία από τις πιο σημαντικές χρήσεις αυτού του νέου θαλάσσιου πεδίου βαρύτητας θα είναι να βελτιώσει τις εκτιμήσεις του βάθους του πυθμένα στο 80% των ωκεανών που παραμένει ανεξερεύνητο ή είναι θαμμένος κάτω από παχύ ίζημα.

Ο νέος χάρτης θα παρέχει επίσης τη βάση για την επερχόμενη νέα έκδοση των ωκεανών της Google maps για την συμπλήρωση μεγάλων κενών στα προφίλ βάθους επί του πλοίου.

Ο Richard Francis της ESA, συνεργάτης συγγραφέας και διευθυντής του προγράμματος για την ανάπτυξη του CryoSat, είπε, "Αν και η κύρια αποστολή του CryoSat είναι στην κρυόσφαιρα, ξέραμε αμέσως μόλις επιλέξαμε την τροχιά του ότι θα ήταν ανεκτίμητος για τη θαλάσσια γεωδαισία, και η εργασία αυτή το αποδεικνύει."

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/O_CryoSat_apokalhuptei_ta_mystikha_toy_vythohu

Gravity_reveals_seafloor_node_full_image_2.jpg.bf924d0fe44dffb76fa021c71ab2fd74.jpg

CryoSat_seen_from_underneath_node_full_image_2.jpg.5cf65d2890d94c452d33e776ad9a0321.jpg

newego_LARGE_t_1101_54406832.thumb.jpg.cea570524e6b60d615be6c1ac7039675.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι τετράποδοι ήρωες του διαστήματος. :cheesy:

Εδώ και πολλές δεκαετίες, τα ζώα καταβάλλουν το δικό τους τίμημα στο βωμό της εξερεύνησης του διαστήματος. Είτε ταξιδεύουν ως προπομποί επανδρωμένων πτήσεων, είτε παραμένουν για πολύ καιρό στο διάστημα, τελικά δεν έχουν όλα ένα ευτυχισμένο τέλος.

Πέντε σαύρες, ανάμεσα σε άλλα ζώα που είχαν σταλεί μόνα τους στο διάστημα τον περασμένο Ιούνιο, δεν επέστρεψαν ζωντανές πίσω στη Γη. Θα ενταχθούν κι αυτές στη λίστα των ζώων, που θα θυμόμαστε πάντα με στοργή, γιατί θυσιάστηκαν για να κατανοήσουμε το Σύμπαν.

Η αποστολή των ζώων στο διάστημα με την κάψουλα Photon-M4 πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο πλαίσιο επιστημονικού πειράματος, που είχε ως στόχο να διαπιστωθούν οι συνέπειες για τους ζωντανούς οργανισμούς από την έλλειψη βαρύτητας. Τα ζώα είχαν επιλεγεί για τη συγκεκριμένη μελέτη από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής της Μόσχας, λόγω του ανθεκτικού μεταβολισμού τους (και των ποδιών τους που είναι κολλώδη) που θα τους επέτρεπαν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια του δίμηνου ταξιδιού τους. Αλλά η διαστημική κάψουλα επέστρεψε στη Γη χωρίς επιζώντες ή νέες γενιές επί του σκάφους.

Η διαστημική φάρμα των ζώων

Οι επιστήμονες θορυβήθηκαν τόσο πολύ από τους θανάτους που υποσχέθηκαν πως δεν θα ξαναστείλουν ποτέ σαύρες στο διάστημα, ενώ η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας Roscosmos συνέστησε επιτροπή έρευνας για τα αίτια του θανάτου των συμπαθών ζώων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, καταψύχθηκαν εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στα συστήματα υποστήριξης της ζωής τους.

Αλλά, αυτό δεν ήταν το πρώτο ρωσικό διαστημικό πείραμα αναπαραγωγής ζώων. Πάνω από μια δεκαετία, ο διαστημικός σταθμός Μιρ εκπονούσε το πρόγραμμα «Πριρόντα» («Φύση»), και το 1990 γεννήθηκαν οι πρώτοι νεοσσοί ορτυκιών. Δεν μπορούσαν όμως να προσαρμοστούν στην έλλειψη βαρύτητας, οπότε σύντομα πέθαναν, και μόνον ένα ζευγάρι κατάφερε να επιστρέψει ζωντανό στη Γη.

Σκύλοι στο διάστημα

Τα περισσότερα ζώα που έχει στείλει η Ρωσία στο διάστημα-πριν από τις σαύρες- είναι τα συμπαθή τετράποδα, οι σκύλοι. Ποντίκια, αρουραίοι και ινδικά χοιρίδια ήταν χρήσιμα μόνο για πειράματα σε εργαστήρια, ενώ οι πίθηκοι, παρά τη βιολογική ομοιότητά τους με τον άνθρωπο, προσαρμόζονται πολύ αργά σε νέες συνθήκες. Η Αμερική έστειλε με κάψουλες στο διάστημα πιθήκους υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλλά οι Ρώσοι επιστήμονες υποστήριξαν πως κάτι τέτοιο υποβαθμίζει τα αποτελέσματα του πειράματος, καθώς η νάρκωση "σβήνει" τον εγκεφαλικό φλοιό.

Στις αποστολές των σοβιετικών διαστημικών προγραμμάτων χρησιμοποιούνταν αδέσποτα σκυλιά. Το 1960, δύο αδέσποτα ονόματι Μπέλκα και Στρέλκα, παρέμειναν μια μέρα στο διάστημα με τον Σπούτνικ 5. Ο Νικίτα Χρουστσόφ στη διάρκεια της «απόψυξης» του Ψυχρού Πολέμου χάρισε μάλιστα ένα από τα κουτάβια -την Στρέλκα- στην οικογένεια του Τζον Κένεντι. Πρόσφατα, επίσης, οι Μπέλκα και Στρέλκα ενέπνευσαν τη δημιουργία ταινίας κινουμένων σχεδίων για παιδιά.

Οι πρώτοι σκύλοι-αστροναύτες

Το ταξίδι των πιο γνωστών σκύλων-κοσμοναυτών, της Μπέλκα και της Στρέλκα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού πέρασαν σχεδόν ένα 24ωρο σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μέσα στο διαστημόπλοιο “Σπούτνικ-5”. Προτού πραγματοποιηθεί αυτή η πετυχημένη πτήση, είχαν χαθεί δεκαοκτώ άλλοι σκύλοι. Είχαν πεθάνει λόγω αποσυμπίεσης, βλάβης αλεξίπτωτου, ή προβλημάτων στο σύστημα υποστήριξης ζωής.

Ένα μήνα πριν από την πτήση του Γκαγκάριν είχε ξεκινήσει μια δοκιμαστική πτήση με την σκυλίτσα, Ζβιόζντοτσκα (Μικρή Αστέρω), μέσα σε διαστημική κάψουλα. Όταν προσγειώθηκε πίσω στη Γη σε ένα χωριό κοντά στο Περμ, η σκυλίτσα είχε εξαφανιστεί από την κάψουλά της. Η ομάδα αναζήτησης τη βρήκε τελικά στο σπίτι κάποιου ντόπιου που την είχε πάρει μαζί του για να την ταΐσει. Σήμερα, στην πόλη Ιζέβσκ υπάρχει ένα άγαλμα προς τιμήν της. Ωστόσο, δεν είχαν ευτυχισμένο τέλος όλοι οι σκύλοι που ταξίδεψαν στο διάστημα.

Το 1951 η Σοβιετική Ένωση έστειλε τα πρώτα σκυλιά στο διάστημα από την εξέδρα εκτόξευσης Καπούστιν Γιαρ. Ο πύραυλος Р-1B, που μετέφερε τους Ντέζικ και Τσιγκάν, πέταξε στα 88 χιλιόμετρα και στη συνέχεια, το μπροστινό τμήμα της κάψουλας διαχωρίστηκε από το πίσω μέρος, ενόσω τα σκυλιά ήταν μέσα, και με τη βοήθεια αλεξίπτωτου η κάψουλα προσεδαφίστηκε κοντά στο σημείο από όπου είχε ξεκινήσει. Οι Ντέζικ και Τσιγκάν ήταν ζωντανοί και σε καλή κατάσταση.

Μια εβδομάδα αργότερα πραγματοποιήθηκε νέα πτήση με τον Ντεζίκ να έχει νέα παρέα την σκυλίτσα, Λίζα. Αυτή τη φορά όμως το αλεξίπτωτο της κάψουλας δεν άνοιξε και τα δύο σκυλιά πέθαναν. Αμέσως μετά την τραγωδία, τον Τσιγκάν που είχε επιβιώσει, από τον πρώτη πτήση τον υιοθέτησε ο επικεφαλής του προγράμματος, ο ακαδημαϊκός Μπλαγκονράβοφ και έκτοτε τα σκυλιά που γεννιόντουσαν στο διάστημα δίνονταν στους αξιωματούχους της ΕΣΣΔ ως μετάλλια για την εξαιρετική προσφορά τους.

«Η πιο άτυχη σκυλίτσα στον κόσμο»

Το 1957 συνέβη μια άλλη τραγωδία. Με αφορμή τα 40 χρόνια από τη σοβιετική επανάσταση αποφασίστηκε να εκτοξευθεί ένας δορυφόρος και να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, με έναν ζωντανό πλάσμα επί του σκάφους. Μέχρι τότε οι σκύλοι επιβιβάζονταν σε διαστημικές κάψουλες μόνον για σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι φωτογράφοι μάλιστα πρότειναν να είναι λευκό σκυλί, γιατί «γράφει» καλύτερα στον φωτογραφικό φακό. Οι επιστήμονες είχανς τη διάθεσή τους μόνο τρεις κατάλληλες υποψηφίους: την Αλμπίνα, την Λάικα και την Μούχα. Η Αλμπίνα ήταν έγκυος και η Μούχα είχε ελαφρώς στραβά πόδια, που την έκαναν λιγότερο φωτογενή.

Πριν από την πτήση εισήγαγαν στο σώμα της Λάικα συσκευές για τη μέτρηση της αναπνοής και του σφυγμού της. Η πτήση ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου, 1957 κι όταν ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά μέσω ραδιοφωνικών σημάτων, επιβεβαιώθηκε ότι είχε φτάσει ζωντανή στο διάστημα. Στις 5 Νοεμβρίου, όμως, η New York Times την αποκαλούσε ως την «πιο μοναχική, άτυχη μαλλιαρή σκυλίτσα στον κόσμο, σε τροχιά χιλίων μιλίων πάνω από τη Γη».

Μόλις η Λάικα πέθανε, το Κρεμλίνο έλαβε επιστολές διαμαρτυρίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για βάναυση μεταχείριση των ζώων, προτείνοντας την εκτόξευση στο διάστημα του σοβιετικού ηγέτη Νικήτα Χρουτσόφ, αντί των ζώων.

Τα πραγματικά αίτια του θανάτου της Λάικα αποκαλύφθηκαν 45 χρόνια μετά. Σε ένα συνέδριο στο Χιούστον ο ερευνητής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής, Ντμίτρι Μαλασένκοφ, αποκάλυψε ότι είχε πεθάνει λίγες ώρες μετά την εκτόξευση από το άγχος και την υπερθέρμανση. Η ιστορία της Λάικα εξακολουθεί να συγκινεί ακόμη και σήμερα. Πολλοί δίνουν το όνομά της στα διαδικτυακά blog τους, ρώσοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας θέλουν τη Λάικα να σώζεται από εξωγήινους, ενώ ροκ συγκροτήματα έχουν γράψει τραγούδια γι 'αυτήν.

Μέχρι την άνοιξη του 1961, η Σοβιετική Ένωση είχε εκτοξεύσει 29 διαστημικές κάψουλες που μετέφεραν 48 σκυλιά, εννέα εκ των οποίων ταξίδεψαν στο διάστημα. Πολλά συμμετείχαν σε επιτυχείς αποστολές, αλλά 12 από τα 48 δεν επέστρεψαν ζωντανά στη Γη.

Στην φωτογραφία Σκύλοι - αστροναύτες. Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Μπέλκα, Ζβιόζντοτσκα, Τσερνούσκα και Στρέλκα.

http://gr.rbth.com/tecnology/2014/10/09/oi_tetrapodoi_iroe_toy_diastimato_33089.html

TASS_331238_468.jpg.d86c35ee2763f1a52e169c6eebab6760.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην τελική ευθεία το Orion της NASA. :cheesy:

H NASA εργάζεται πυρετωδώς για την προετοιμασία της πρώτης εκτόξευσης του Orion, του διαστημοπλοίου νέας γενιάς, με την πρώτη δοκιμή να είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου.

Η εκτόξευση θα γίνει πάνω σε έναν πύραυλο βαρέως φορτίου Delta IV. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Orion είναι το πρώτο διαστημικό όχημα που θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει επανδρωμένες αποστολές πέρα από την χαμηλή τροχιά της Γης μετά την εποχή των αποστολών του Apollo.

Πρόκειται για ένα νέο ορόσημο στην εξερεύνηση του Διαστήματος, ενώ η NASA πρεσβεύει ότι το Orion είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα διαστημικά οχήματα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.

Η συναρμολόγηση του Orion έχει ολοκληρωθεί και όλα είναι έτοιμα στο Ακρωτήριο Canaveral από όπου και θα γίνει η εκτόξευση. Ο πύραυλος θα βγάλει το Orion από την τροχιά του πλανήτη, μόνο και μόνο για να δοκιμαστεί η αντοχή του στην επιστροφή στην ατμόσφαιρά μας μετά από 4 ώρες και 25 λεπτά.

Το Orion θα κάνει μία προσομοίωση της επιστροφής μίας επανδρωμένης αποστολής από άλλους πλανήτες πίσω στην ατμόσφαιρα και τελικά στην Γη. Ο σκοπός είναι να δοκιμαστούν όλα τα συστήματα και να καθοριστεί ότι όλα δουλεύουν φυσιολογικά. Το σκάφος θα το συλλέξουν τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και θα χρησιμοποιηθεί και για άλλες δοκιμαστικές αποστολές.

Μετά από δύο τροχιές, το Orion θα μπει και πάλι την ατμόσφαιρα της Γης, με ταχύτητα 20.000 μιλίων ανά ώρα, και να φθάσει σε θερμοκρασίες κοντά στους 4.000 βαθμούς Fahrenheit, πριν το σύστημα αλεξίπτωτου που χρησιμοποιεί επιβραδύνει το διαστημόπλοιο για προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό.Καθώς η δοκιμαστική πτήση του Orion της NASA πλησιάζει, ο οργανισμός δημοσίευσε την Τετάρτη το βίντεο - που ονομάζεται "Trial By Fire" - λεπτομερή δοκιμή του διαστημικού σκάφους, και τους μηχανικούς που θα αξιολογήσουν τα κρίσιμα συστήματα κατά την πτήση της 4ης Δεκεμβρίου.

http://www.pestaola.gr/stin-teliki-eytheia-to-orion-tis-nasa/

 

Τυφώνας Φανφόν. :cheesy:

Την καταστροφική δύναμη του τυφώνα Φανφόν, ο οποίος έχει πάρει τις ζωές τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στην Ιαπωνία τις τελευταίες ημέρες, κατέγραψε από το διάστημα ο αστροναύτης της NASA, Ριντ Γουάιζμαν.

Ο Γουάιζμαν τράβηξε την παρακάτω εικόνα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την ανάρτησε στο Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φανφόν είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που «χτυπά» τον πλανήτη Γη, έπειτα από το φονικό πέρασμα του Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, πριν από ένα περίπου χρόνο. Ο τυφώνας, o οποίος αναμένεται να φτάσει στη Ν. Κορέα την επόμενη εβδομάδα, συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα έως 180 χλμ. την ώρα.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B9%CE%B1%CF%80%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BF-%CF%84%CF%85%CF%86%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%86%CF%8C%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1

tifwn.jpg.9689b9ebab7853b480fc77626c2bf5fe.jpg

248451634_NASA20astronaut20Reid20Wiseman20s.jpg.ad55cc53c910b93065ba3db4391ae724.jpg

orion.jpg.49b743a217e385875ddcffcee47e87a5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

50 έτη από την πτήση του διαστημικού σκάφους "Voskhod"-1 :cheesy:

Πενήντα χρόνια πριν στις 12η Οκτωβρίου 1964, ξεκίνησε για πρώτη φορά το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της σειράς "Sunrise". Το πλήρωμα: Vladimir Komarov(διοικητής συνταγματάρχης), Κωνσταντίν Πέτροβιτς Feoktistov (Research Fellow κοσμοναύτης, Ph.D.), Boris Borisovich Yegorov. (ιατρός-κοσμοναύτης).

Το "Voskhod" ζυγιζε 5,320 kg τοποθετήθηκε σε μια κυκλική τροχιά με κλίση από 65 °.Η πτήση ηταν ρεκόρ για την εποχή σε ύψος - περίπου 409 km.

Η πτήση διήρκεσε 24 ώρες 17 λεπτά 03 δευτερόλεπτα.

Ήταν η έβδομη επανδρωμένη πτήση σοβιετικού διαστημικού σκάφους. Διεξήχθη χωρίς στολές και το σύστημα εκτίναξης.

Η πτήση του πρώτου πληρώματος ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Όπως σημειώνεται από τους συγχρόνους, ηταν ο ριζικά νέος τρόπος προσγείωσης με αλεξίπτωτο της κάψουλας καθόδου που​​ μέχρι το τέλος δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά.

Βίντεο.

http://www.federalspace.ru/20997/

http://www.federalspace.ru/20987/

 

Φωτογραφίες της Γης. :cheesy:

Ο Γερμανός αστροναύτης και γεωφυσικός βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και παίρνει συχνά φωτογραφίες της Γης.

Στον Gerst αρέσει ιδιαίτερα η φωτογράφηση από δραματικές σκιές σε σχηματισμούς από σύννεφα, όπως αυτή η σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών που θα δείτε παρακάτω.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Gerst γύρισε την κάμερά του και πήρε μια αξιοζήλευτη selfie ενώ βρίσκονταν έξω από τον σταθμό για τον καθορισμό μιας αντλίας.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

2522313035.jpg.2362187328d9f78b484a88b25d14a6b9.jpg

2781925312.jpg.a43eb7d99609456fef4dad42acfeaf6e.jpg

1816256679.jpg.038567982fea1fac6c6f421dc5e6de2d.jpg

photo_10-10-00.thumb.jpg.4930b61eb6af3009b990417df330da8e.jpg

1053933786.thumb.jpg.9b78d5a2096e898d6c4f381bf90c2fdd.jpg

12.jpg.d60eaac3fc08f56605274d7d7579aace.jpg

11.jpg.a8a0321e9e4c90e48691ae7e3c47e674.jpg

10.jpg.1fdea842bdf14eeabc1fdb65ad5a2e69.jpg

9.jpg.c22fdf1c20606f3be983a467b203c66f.jpg

8.jpg.c8bfe4e822cf215a8988954126ab4204.jpg

7.jpg.380ac8b8a288828d432af1a6d1a25751.jpg

6.jpg.2c520810cc58ad4b9a6bf5d8e83a5b9a.jpg

5.jpg.6d8758bf6f99de1836f40cef747b7280.jpg

4.JPG.e2de30fdee953d2472f881dad2c30bfe.JPG

3.JPG.966ebe33e648fc0b3d83052d5610abdb.JPG

2.jpg.c717479e3c028828eded34570e950f72.jpg

1.jpg.cb10c333da6d5582cb0bc9a0695a9f98.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Ελληνας που προετοιμάζει τον άνθρωπο για τη ζωή στο Διάστημα. :cheesy:

Με τον τιμητικό τίτλο του Ειδικού Αξιολογητή ερευνητικών προγραμμάτων της NASA στις αποσκευές του επέστρεψε από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ ο Δρ. Ανδρέας Φλουρής, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επισκέπτης καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα.

Ο κ. Φλουρής συμμετείχε στην "Επιτροπή Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας" καθώς η έρευνά του στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και η θέση του ως επίκουρος καθηγητής αφορά τον τομέα της φυσιολογίας του ανθρώπου.

Στη συγκεκριμένη επιτροπή συμμετείχαν 13 επιστήμονες, εκ των οποίων 10 Αμερικανοί και τρεις Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Φλουρής, ο μόνος Έλληνας.

Μιλώντας για τα προγράμματα που αξιολόγησε, ο κ. Φλουρής εξηγεί ότι η NASA, ο Ευρωπαϊκός και ο Ιαπωνικός Οργανισμός Διαστήματος δημοσίευσαν από κοινού μια προκήρυξη για προγράμματα που αφορούν καινοτόμες μελέτες για τη "ζωή στο διάστημα" και συγκεκριμένα για τις βιολογικές ανάγκες των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι τρεις οργανισμοί ζήτησαν από τους επιστήμονες όλων των κρατών να τους στείλουν ενδιαφέρουσες ιδέες που να εξετάζουν τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν βρίσκεται στο διάστημα ή πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και υγείας των ανθρώπων που ζουν στο διάστημα.

Όσες από τις προτεινόμενες μελέτες γίνουν δεκτές θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού τα επόμενα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι τα απαραίτητα μηχανήματα θα μπουν σε διαστημόπλοια και θα μεταφερθούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων.

Στο ερώτημα αν έχει πραγματοποιήσει μελέτες για τη ζωή στο διάστημα, ο κ. Φλουρής απαντά ότι μέρος των σπουδών του έγινε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Διαστήματος, όπου είχε την τύχη να διδαχθεί πολλά για τις διαστημικές αποστολές, αλλά και τις επιπτώσεις της ζωής στο διάστημα στον ανθρώπινο οργανισμό από πολύπειρους αστροναύτες και επιστήμονες του διαστήματος.

Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα είχε διεξάγει σειρά μελετών με σκοπό να βελτιώσει τη στολή που φοράνε οι αστροναύτες όταν κάνουν "διαστημικούς περιπάτους". Οι μελέτες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος και συνέβαλαν στον καλύτερο σχεδιασμό του συστήματος ψύξης του σώματος των αστροναυτών όταν φοράνε τη στολή. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια των "διαστημικών περιπάτων" γιατί η στολή απομονώνει πλήρως το σώμα από το διάστημα. Έτσι, διευκρινίζει, η θερμότητα που παράγει το σώμα του αστροναύτη παραμένει μέσα στη στολή, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλό ρίσκο για υπερθερμία.

Οι πρώτες στολές για "διαστημικούς περιπάτους" δεν είχαν σχεδιαστεί με σύστημα ψύξης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί επικίνδυνα η θερμοκρασία σώματος των αστροναυτών αλλά και να θαμπώσει το κράνος τους και να έχουν μειωμένη ορατότητα.

Άλλες μελέτες που διεξήγαγε στον τομέα της διαστημικής φυσιολογίας επικεντρώθηκαν στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια "διαστημικών περιπάτων" με μεγάλη ψυχολογική πίεση. Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Φλουρής, όταν παρουσιαστεί κάποια βλάβη ή διαπιστωθεί κάποιος κίνδυνος. Το διάστημα, άλλωστε, είναι ένα πολύ επικίνδυνο πεδίο δραστηριότητας, επισημαίνει.

Η έρευνα στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στο ερώτημα τι αφορούν οι μελέτες του στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισημαίνει ότι, η ερευνητική του ομάδα μελετά τους τρόπους με τους οποίους παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως θερμοκρασία, ατμοσφαιρική ρύπανση, βυθός και διάστημα επιδρούν στη φύση και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Στόχος των ερευνητών είναι να παράγουν έρευνα με κοινωνικό όφελος, προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας από τα προβλήματα υγείας που μπορούν να δημιουργήσουν διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

"Στις μελέτες μας μέχρι τώρα", συνεχίζει ο κ. Φλουρής, "έχουμε εξετάσει διάφορους παράγοντες του περιβάλλοντος, αλλά η μεγαλύτερη εξειδίκευσή μας αφορά τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στην υγεία και την απόδοση του ανθρώπου. Για παράδειγμα, προηγούμενες μελέτες του εργαστηρίου μελέτησαν το πώς ο προστατευτικός εξοπλισμός των στρατιωτών επηρεάζει την αντοχή του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης σε θερμό περιβάλλον. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών έχουν χρησιμοποιηθεί από στρατούς ξένων χωρών για το σχεδιασμό εξοπλισμού αλλά και πιο αποδοτικών πρακτικών κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια αποστολών σε χώρες με θερμό κλίμα".

Μελέτες του Εργαστηρίου έχουν, επίσης, χρησιμοποιηθεί από αθλητές για τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους πριν τους αγώνες. Μάλιστα, μέσα στους επόμενους μήνες θα εκδοθεί από τη FIFA ένας πολύτιμος οδηγός για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων σε θερμό περιβάλλον, στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε σημαντικά η ερευνητική ομάδα.

Επίσης, η ομάδα συνεργάζεται πολύ στενά με εργασιακές και αθλητικές ομοσπονδίες του εξωτερικού προκειμένου εκείνες να βελτιώσουν την απόδοση και την ασφάλεια των μελών τους στο υπερβολικό κρύο και τη ζέστη. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις της εργασίας σε πολύ θερμό περιβάλλον, ενώ το άτομο φοράει την προστατευτική στολή των πυροσβεστών.

Η διαστημική φυσιολογία στην Ελλάδα

Στο ερώτημα αν το ΤΕΦΑΑ και η Ελλάδα έχουν μέλλον στη διαστημική φυσιολογία, ο Έλληνας επιστήμονας επισημαίνει ότι με την ένταξή της ως πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το Δεκέμβριο του 2005, η Ελλάδα έγινε ισότιμο μέλος στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος.

Όμως έχει επιλέξει να συμμετέχει σε προγράμματα που αφορούν τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των τεχνολογιών της πληροφορίας, και της παρατήρησης της Γης.

Έτσι, επιστήμονες από ελληνικούς φορείς έχουν περιορισμένη δυνατότητα να διεξάγουν μελέτες στους τομείς της διαστημικής φυσιολογίας και ιατρικής.

"Εύχομαι, στο μέλλον, η Ελλάδα να επεκτείνει σταδιακά το εύρος των δραστηριοτήτων της μέσα από τη συμμετοχή της σε νέα διαστημικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος" καταλήγει ο κ. Φλουρής, εκφράζοντας την πεποίθηση πως υπάρχουν αρκετοί Έλληνες επιστήμονες που μπορούν να ηγηθούν σημαντικών ερευνητικών προσπαθειών στους τομείς της διαστημικής φυσιολογίας και ιατρικής.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64079238

newego_LARGE_t_1101_54409983_type12713.jpg.f1f8333a5c7c4eb580784937c3049d69.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή 2014 στο Δημόκριτο: Μια αξέχαστη βραδιά. :cheesy:

Μικροί και μεγάλοι ήταν και φέτος πιστοί στο ραντεβού τους για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή 2014. Αγνοώντας τον ψυχρό φθινοπωρινό καιρό, πλήθος κόσμου προσήλθε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και απήλαυσε ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της έρευνας και των επιστημών με οδηγούς τους ίδιους τους ερευνητές.

Οι πόρτες του «Δημόκριτου» άνοιξαν και δειλά δειλά ο κόσμος συνέρρεε στο κεντρικό αμφιθέατρο. Εκεί τους περίμενε ο Πάολο Νέσπολι. Στο βίντεο που ετοίμασε ειδικά για τη Βραδιά στην Αθήνα, ο αστροναύτης της ESA, καλωσόρισε το κοινό ενώ παρουσίασε αποσπάσματα από την επιστημονική του δραστηριότητα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς και υπέροχες όψεις της Γης όπως την έβλεπε από το διάστημα.

Με το αμφιθέατρο πλέον γεμάτο, με όρθιους να στέκονται υπομονετικά κοντά στις εισόδους, ο Δρ Μιχάλης Φουμέλης, ερευνητής στο ESRIN/ESA στο Φρασκάτι, Ιταλία, παρουσίασε την ESA και τις δράσεις της για την Παρατήρηση της Γης.

Το κοινό γνώρισε το πρόγραμμα Copernicus και τους δορυφόρους Sentinels, και ποια θα είναι η μεγάλης σημασίας συμβολή που έχει σε θέματα προστασίας του πλανήτη μας αλλά και της καθημερινής μας ζωής. Το πρόγραμμα θα παρέχει τα επόμενα χρόνια σε όλους, δωρεάν δορυφορικά δεδομένα από την οικογένεια δορυφόρων Sentinel που η εκτόξευσή τους θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Όσοι βρέθηκαν στο αμφιθέατρο, είχαν ακόμη την ευκαιρία να δουν πρώτοι τις πρώτες εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-1A, πριν μπει στην επιχειρησιακή φάση λειτουργίας του, και να πάρουν μια γεύση για το είδος των πληροφοριών που θα παρέχουν τα δεδομένα των Sentinel στους επιστήμονες για διάφορες εφαρμογές.

Επιπλέον, o Δρ Φουμέλης παρουσίασε το πρόγραμμα SMOS για την παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους και της αλατότητας των ωκεανων

http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/The_Living_Planet_Programme/Earth_Explorers/SMOS

καθώς και το πρόγραμμα GOCE, το πρωτοποριακό πρόγραμμα της ESA που έχει σκιαγραφήσει το πιο ακριβές γεωειδές έως σήμερα μέσα από εκατοντάδες μετρήσεις των μεταβολών του βαρυτικού πεδίου της Γης.

http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/GOCE

Ακριβώς απέναντι από το κεντρικό αμφιθέατρο, στην κεντρική αίθουσα του Δημόκριτου, είχε στηθεί και η γωνιά της ESA. Εκεί μέσα την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, μικροί και μεγάλοι έμαθαν περισσότερα για τον Οργανισμό, παρακολούθησαν μαθήματα Παρατήρησης της Γης και άκουσαν εντυπωσιασμένοι την ομάδα WeFly!, που συγκίνησε την αστροναύτη της ESA, Samantha Christoforetti.

Έξω από την αίθουσα υπήρχε διαθέσιμο υλικό της ESA για όλους. Η πρώτη εικόνα της Αθήνας από το ραντάρ του Sentinel-1A και ενημερωτικά φυλλάδια του Οργανισμού, ενώ στην οθόνη που είχε στηθεί γινόταν υποτιτλισμένη η προβολή του επεισοδίου «Η Αθήνα στο ραντάρ» της σειράς εκπομπών «η Γη από το Διάστημα» που προβάλλεται κάθε Παρασκευή από το διαδικτυακό κανάλι της ESA.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, καθώς πλήθος μαθητών είχε ήδη γεμίσει στην αίθουσα.

Εκεί η Δρ Γεωργία Δοξάνη και ο Δρ Μιχάλης Φουμέλης, ερευνητές στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογιών του Μέλλοντος στον τομέα προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης στο ESRIN της ESA, ξεκίνησαν τον κύκλο των δραστηριοτήτων.

Η παρουσίαση μετατράπηκε σε ένα επιμορφωτικό παιχνίδι κουίζ. Εικόνες οπτικές, ραντάρ και πολυφασματικές από γωνιές όλου του κόσμου εντυπωσίασαν το κοινό που προσπαθούσε κάθε φορά να ανακαλύψει σε ποια χώρα βρισκόμαστε και τι μπορεί αυτή η εικόνα να απεικονίζει.

Το κοινό στη μεγάλη αίθουσα του "Δημόκριτου" παρακολουθεί μαθήματα παρατήρησης της ΓηςΠοια η χρησιμότητα όλων αυτών των διαφορετικών οργάνων απεικόνισης? Γιατί οι δορυφορικές εικόνες παρατήρησης της Γης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και καταστροφών αλλά και την καθημερινή μας ζωή, και τι σημαντικές πληροφορίες μπορούν να εξάγουν οι ερευνητές από τον κάθε τύπο εικόνων? ήταν κάποια από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν μέσα από το κουίζ Παρατήρησης της Γης. Οι ερευνητές της ESA συνομίλησαν πρόθυμα με όλους και μετά το πέρας κάθε παρουσίασης απαντώντας σε όλες τις απορίες των παιδιών αλλά και των μεγάλων για την έρευνα που διεξάγουν στον Οργανισμό και την καθημερινότητα τους στην επιστημονική έρευνα.

Βλέποντας ένα άνθρωπο σε αναπηρικό αμαξίδιο, πιστεύατε πως αυτός ο άνθρωπος μπορεί ποτέ να πιλοτάρει? κι όμως η ομάδα WeFly! αποδεικνύει το αντίθετο από αυτό που θα σκεφτόταν κάποιος.

"Αφού μπορώ εγώ να πιλοτάρω αεροσκάφος, μπορείτε κι εσείς να κάνετε οτιδήποτε ονειρευτήκατε", ήταν τα πρώτα λόγια του Alessandro Paleri, αρχηγού της ομάδας WeFly! που απαρτίζεται από πιλότους με κινητικές δυσκολίες. "Από μικρός ονειρευόμουν να γίνω πιλότος και παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζω, με πολύ δουλειά τα κατάφερα", "για αυτό λοιπόν μην εγκαταλείψετε ποτέ τα όνειρά σας και με σκληρή δουλειά και προσήλωση στο στόχο σας θα τα καταφέρετε, όπως κι εγώ" συνέχισε ο Alessandro. Παρά τις δυσκολίες, στην πραγματικότητα, ακόμη και οι οδηγοί σε αναπηρικό αμαξίδιο μπορούν να χειριστούν με απόλυτη αυτονομία το αεροπλάνο όταν βρίσκεται στο έδαφος για κανονική καθημερινή συντήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καυσίμων, ή (στην περίπτωση της ομάδας WeFly!), να διαχειριστούν ένα αεροσκάφος σε όλες τις φάσεις της πτήσης και να το οδηγήσουν αυτόνομα προκαλώντας έντονα συναισθήματα στο κοινό που τους παρακολουθεί στις επιδείξεις τους.

Το μήνυμα της ομάδας WeFly! απευθύνεται σε όλους, άτομα με ειδικές ανάγκες και μη. Μόνο μέσα από την πραγματική κατανόηση και την αποδοχή της αναπηρίας μπορεί κανείς να επιδιώκει να γίνεται καλύτερος, όπως αναφέρουν και μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα τους.

Η Samantha Cristoforetti, αστροναύτης της ESA, συγκινημένη από το μήνυμα της ομάδας WeFly! θα μεταφέρει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Νοέμβριο 2014 για την αποστολή της Futura, τη σημαία της ομάδας στα πλαίσια της συνεργασίας «WeFly and Futura – Dare to Fly», δηλαδή «Τόλμησε να Πετάξεις».

Καθώς νύχτωνε κι έχοντας ολοκληρώσει τις επισκέψεις στα εργαστήρια ο κόσμος άρχισε σιγά σιγά να μεταφέρεται στον κήπο του «Δημόκριτου» όπου γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και ερευνητές έντυναν με όμορφες μελωδίες τη φθινοπωρινή βραδιά. Εκεί στήθηκε και μια μικρή γωνιά της ESA. Όσοι δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν τις δραστηριότητες του Οργανισμού στην αίθουσα, έσπευσαν να πάρουν τη δική τους αφίσα και ενημερώθηκαν για τις δράσεις του σε μια πιο ανάλαφρη ατμόσφαιρα.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» απεδείχθει για μια ακόμα χρονιά ιδανικό μέρος για την διεξαγωγή της Βραδιάς. Στο μενού στα δεξιά μπορείτε να ξαναδείτε κάποια στιγμιότυπα από τη Βραδιά του Ερευνητή 2014 στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Eyropaikhe_Vradiha_Ereynethe_2014_sto_Demhokrito_Mia_axhechaste_vradiha

 

Roscosmos: Η λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έως το 2020 εξαρτάται από το ρωσικό πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης. :cheesy:

H λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS είναι εξασφαλισμένη έως το 2020, καθώς η ρωσική Roscosmos έχει δεσμευθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδότηση, για το ρωσικό πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης. Οπως είπε στο διεθνές τεχνολογικό φόρουμ Open Innovation ο ρώσος υφυπουργός και αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος Roscosmos Ντενίζ Λουσκόφ, δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο η Ρωσία θα συνεχίσει την χρηματοδότηση και μετά το 2020.

«Έχουμε υποχρέωση να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας και την χρηματοδότηση έως το 2020. Οσο για την επέκταση της λειτουργίας του ISS, η απόφαση αυτή δεν μπορεί να ληφθεί σήμερα. Η χρήση του ISS θα εξαρτηθεί από την πρόοδο του προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης. Δεν υπάρχει πολιτική απόφαση για αυτό το θέμα. Ενδεχομένως, εάν αλλάξουν οι κρατικές προτεραιότητες, η χρηματοδότηση θα στραφεί σε άλλους τομείς. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε καμία εντολή να διακόψουμε τη συνεργασία για την λειτουργία του ISS, το 2020» είπε ο Λουσκόφ. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής επικεφαλής της Roscosmos υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ έχουν υπολογίσει πόσο ακόμα χρειάζονται τον ISS και έχουν προτείνει την επέκταση της λειτουργίας του έως το 2024, όμως χωρίς την Ρωσία, αυτό δεν θα είναι εφικτό.

Εξάλλου όπως έχει δηλώσει ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν, η Ρωσία δεν βλέπει καμία επιχειρηματική λογική στη συνέχιση της χρηματοδότησης του ISS και μετά το πέρας του ρωσικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης.

Ηδη ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός απορροφά πάνω από το 30% του προϋπολογισμού της Roscosmos.

http://gr.rbth.com/news/2014/10/15/roscosmos_i_leitoyrgia_toy_diethnoy_dastimikoy_stathmoy_eo_to_2020_eksar_33213.html

43.jpg.1c1b64cf7db068f0262e67f0d8de85d5.jpg

45.jpg.06d6d3cf5abcd3c3059de82d29caf175.jpg

42.jpg.0b2c109acad46075f13de8f60a6d5a24.jpg

41.jpg.9c8cd4b859e41cbd0fdaa7917adcc48f.jpg

15.jpg.1de0f5edf07cfd8b845ff634d52451c8.jpg

F78B85FF009C90B4A38017F65C92C821.jpg.2993a0df49872eee65a4ab3db4295e38.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ψηφιδωτό του… Διαστήματος. :cheesy:

Ο Ερμής, ο Πλούτωνας και η Περσεφόνη που πρωταγωνιστούν στο εντυπωσιακό ψηφιδωτό της Αμφίπολης πρωταγωνιστούν και στον… επιστημονικό τομέα. Η Περσεφόνη έχει δανείσει το όνομά της σε ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα ενώ οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Ερμή και τον Πλούτωνα, τους δύο πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Τα μυστήρια του Ερμή.

Ο Ερμής κρύβει πολλά μυστήρια τα οποία οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν. Η γεωλογία του είναι τόσο πολυεπίπεδη και σύνθετη δυσκολεύοντας τους ειδικούς να κατανοήσουν τη δημιουργία και εξέλιξή του. Μια νέα μελέτη ρίχνει στο τραπέζι μια νέα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και εντυπωσιακή θεωρία. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ μελέτησαν εικόνες υψηλής ανάλυσης που έχει στείλει το διαστημικό σκάφος Messenger που εξερευνά τον Ερμή. Επικέντρωσαν την προσοχή τους σε γεωλογικούς σχηματισμούς που δεν είναι προϊόν προσκρούσεων αστεροειδών ή άλλων διαστημικών σωμάτων στην επιφάνεια του Ερμή. Τα ευρήματα από τις παρατηρήσεις που έκαναν τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ερμής σχηματίστηκε έξω από το ηλιακό μας σύστημα και κάποια στιγμή εισήλθε σε αυτό και τελικά κατέληξε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Περισσότερο φως για τα μυστήρια του Ερμή αναμένεται να ρίξει η αποστολή BepiColombo που αποτελεί συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Η αποστολή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2024.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15706

Η βροχή του Πλούτωνα

Μπορεί ο Πλούτωνας να έχασε τον επίζηλο τίτλο του πλανήτη και να υποβιβάστηκε στην κατηγορία του πλανήτη-νάνου αλλά εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Εχει διαπιστωθεί ότι ο ισημερινός του Πλούτωνα είναι πιο σκοτεινός από τους πόλους του. Νέα μελέτη αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στον ισημερινό πέφτει μια μόνιμη βροχή σκόνης η οποία προέρχεται από τους δορυφόρους του πλανήτη-νάνου.

Ο Πλούτωνας βρίσκεται στη λεγόμενη Ζώνη του Κάιπερ, έναν δακτύλιο με παγωμένα σώματα, ενώ ακόμη πιο πέρα βρίσκεται το λεγόμενο Νέφος του Οορτ, στο οποίο κινούνται εκατομμύρια κομήτες. Προτού χάσει τον τίτλο του το 2006 ο Πλούτωνας ήταν ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί μικρότερα και μεγαλύτερα σώματα που περιστρέφονται γύρω από τον Πλούτωνα. Εχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη πέντε δορυφόρων. Ο μεγαλύτερος είναι ο Χάροντας που έχει το μισό μέγεθος από αυτό του Πλούτωνα. Οι άλλοι τέσσερις είναι η Νύκτα, η Υδρα, η Στύγα και ο Κέρβερος.

Ερευνητές του Αστεροσκοπείου Lowell στην Αριζόνα πραγματοποίησαν προσομοιώσεις, οι οποίες έδειξαν ότι οι δορυφόροι του Πλούτωνα εκτοξεύουν κάποιες ποσότητες σκόνης οι οποίες συλλαμβάνονται από τις βαρυτικές δυνάμεις του πλανήτη-νάνου αλλά και του Χάροντα και καταλήγουν στον ισημερινό του Πλούτωνα.

Πάντως απαντήσεις τόσο για αυτό το φαινόμενο αλλά και γενικότερα για το σύστημα του Πλούτωνα θα έχουμε το 2015, όταν θα φτάσει εκεί το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» της NASA. Αυτή η αποστολή μπορεί να ρίξει φως στα μυστήρια του Πλούτωνα και πιθανώς να αποκαλύψει την ύπαρξη και άλλων δορυφόρων του.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15213

Η Περσεφόνη που θα σώσει τον άνθρωπο.

Η NASA και η DARPA (η Yπηρεσία Προηγμένων Τεχνολογιών του αμερικανικού στρατού των ΗΠΑ) έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους μαζί με ιδιωτικές εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα και ακαδημαϊκούς φορείς σε ένα φιλόδοξο project που έχει λάβει την ονομασία «Περσεφόνη». Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους ικανού να μεταφέρει σε μεγάλες αποστάσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα τον άνθρωπο. Το σκάφος αυτό θα μπορεί να μεταφέρει ατρόμητους εξερευνητές που θέλουν να ανακαλύψουν μακρινούς κόσμους και θα τους επιστρέφει μετά στη Γη για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Θα μπορεί φυσικά να μεταφέρει αποίκους σε μακρινούς πλανήτες ή, σε περίπτωση που η Γη για οποιονδήποτε λόγο γίνει αφιλόξενη για τη ζωή, να αποτελέσει το μέσο διάσωσης του ανθρώπινου είδους.

Το σκάφος αυτό θα διαθέτει ενεργειακή αυτονομία και ταυτόχρονα θα αποτελεί ένα «ζωντανό οικοσύστημα» που θα λειτουργεί έτσι ώστε να συντηρούνται οι επιβάτες του για όσο διάστημα χρειαστεί.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=641913

 

Γεύση από το σύμπαν από μια διαστημική blogger- Οι περιπέτειες της Γελένα Σερόβα online! :cheesy:

Το blogging άρχισε η ρωσίδα κοσμοναύτης Γελένα Σερόβα στην ιστοσελίδα της Roscosmos, καταγράφοντας τις καθημερινές στιγμές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου βρίσκεται από τις 26 Σεπτεμβρίου. Η Σερόβα περιγράφει την καθημερινή ζωή του διαστημικού πληρώματος, τις εργασίες στα επιστημονικά πειράματα, καθώς και τα σχέδια δράσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μαζί με τις εντυπώσεις από τον ISS η Γελένα δημοσίευσε ένα blog με σειρά από φωτογραφίες του σταθμού: «Συνηθίζω ήδη στη ζωή σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Κάνουμε συνεχώς πειράματα και την περασμένη εβδομάδα αφιέρωσαμε πολύ χρόνο για τον έλεγχο ανταπόκρισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μια πυρκαγιά ή μια περίπτωση απότομης αποσυμπίεσης» γράφει η ρωσίδα κοσμοναύτης, συμπληρώνοντας πως συμμετέχει στο επιστημονικό πείραμα "Cardioveсtor" σχετικά με το ρόλο της καρδιάς στην προσαρμογή του κυκλοφορικού συστήματος στους όρους της μακράς διάρκειας διαστημικής πτήσης.

«Θα πραγματοποιώ αυτό το πείραμα κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο σταθμό» προσθέτει.

H Γελένα μετέβη στον ISS στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με τους ρώσους κοσμοναύτες Αλεξάντερ Σαμοκουτιάγεφ και Μαξίμ Σουράγιεφ, τους αστροναύτες της NASA Μπάρι Γουίλμορ και Ριντ Βάιζμαν και τον Αλεξάντερ Γκερστ της ευρωπαϊκής ESA. Η διάρκεια της αποστολής του ISS-41/42 είναι 170 μέρες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου οι Ρώσοι κοσμοναύτες θα εκτελέσουν περίπου 50 επιστημονικά πειράματα.

http://gr.rbth.com/news/2014/10/16/geysi_apo_to_sympan_apo_mia_diastimiki_blogger-_oi_peripeteie_ti_gelena__33231.html

serova.jpg.18ba46425a0cc5e3d0c9e82d02cf7bf7.jpg

photo_09-13-27.jpg.d7aa0b0999ecc62ddb205a9b63e97339.jpg

photo_09-13-21.jpg.afc3d72d1ad34255ad6d6b8edf05bb2a.jpg

photo_09-13-33.jpg.22aab592e0eeb964aeee8a2c3d660b78.jpg

645524C1F2E321128B97AFB549A83A9E.jpg.8ef53cf57ae408b1dc738bd3a3478bb8.jpg

19722120_foto_3_limghandler.thumb.jpg.98a1bf16cc925133f8578280cb2e8e74.jpg

19722118_foto_1_limghandler.jpg.28025fc688b87587c12b941b2ff0b0b2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σκάφος – «κούριερ» για μεταφορές μεταξύ Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και Γης. :cheesy:

Την ανάπτυξη ενός TRV (Terrestrial Return Vehicle), που θα επιτρέπει on demand, άμεση επιστροφή δειγμάτων από πειράματα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στη Γη, ανέλαβε η Intuitive Machines σε συνεργασία με τη NASA, κατόπιν συμφωνίας με το Center for the Advancement of Science in Space (CASIS).

Μέσω της συγκεκριμένης, εμπορικού χαρακτήρα, συσκευής/ υπηρεσίας, η εταιρεία θα δώσει στους αστροναύτες/ ερευνητές που διεξάγουν πειράματα στον σταθμό τη δυνατότητα να επιστρέφουν τακτικά μικρά δείγματα, και γενικότερα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη δουλειά τους, πίσω στον πλανήτη.

Η έγκαιρη αποστολή και παράδοση δειγμάτων που φθείρονται από τον χρόνο είναι απαραίτητη για την καλή πορεία των ερευνών στο ISS National Laboratory. Επί της παρούσης, η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα πολύ λίγες φορές ανά έτος και απαιτεί επίπονο σχεδιασμό. Από πλευράς του, το TRV της Intuitive Machines θα επιτρέπει συχνές αποστολές με παραδόσεις την ίδια ημέρα- από τον ISS στα εργαστήρια των ερευνητών.

Οι πελάτες στους οποίους «στοχεύει» η συγκεκριμένη υπηρεσία θα προέρχονται από τον επιστημονικό, τον ακαδημαϊκό, τον εμπορικό και τον κυβερνητικό τομέα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η δυνατότητα αυτή θα συνεισφέρει στην περαιτέρω αξιοποίηση του ISS ως εργαστηρίου και θα αυξήσει τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης των πειραμάτων που γίνονται εκεί.

Η πρώτη πτήση του TRV από τον σταθμό είναι προγραμματισμένη για το 2016. «Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, με τα μοναδικά εργαστήρια μικροβαρύτητας και το πλήρωμά του, επιτρέπει έρευνα πάνω σε ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων, όπως η Φυσική και η Βιολογία. Αυτή η δυνατότητα επιστροφής μικρών φορτίων θα παρέχει ελεγχόμενες συνθήκες και ευέλικτες επιλογές για έγκαιρη ανάλυση δειγμάτων. Η επιστημονική ομάδα θα είναι σε θέση να προσαρμόσει πολύ πιο αποτελεσματικά παραμέτρους πειραμάτων σε σχέση με τα αποτελέσματα, να εκμεταλλευτεί μοναδικά αποτελέσματα και να διορθώνει προβλήματα που συναντώνται» σημειώνει ο Dr. Ντέιβιντ Γουλφ, ερευνητής και πρώην αστροναύτης.

Στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος, η Intuitive Machines ευθύνεται για τον συνολικό σχεδιασμό και την πιστοποίηση του σκάφους, καθώς και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών στους πελάτες. Από πλευράς του, το CASIS θα παρέχει ενσωμάτωση σε όχημα εκτόξευσης σε τροχιά, καθώς και υπηρεσίες επιχειρήσεων πτήσης στο Διάστημα.

Επιστροφή του X-37B στη Γη

Στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ προσγειώθηκε την Παρασκευή το Χ-37B της αποστολής OTV-3 (Orbital Test Vehicle mission 3). Όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, το επαναχρησιμοποιούμενο ρομποτικό σκάφος διεξήγε πειράματα σε τροχιά για 674 ημέρες (πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμονής στο Διάστημα για επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος), επεκτείνοντας τον συνολικό χρόνο που έχει περαστεί στο Διάστημα για το πρόγραμμα στις 1367 ημέρες.

Η τέταρτη αποστολή Χ-37Β αναμένεται να λάβει χώρα το 2015.

http://www.naftemporiki.gr/story/870186/skafos--kourier-gia-metafores-metaksu-diethnous-diastimikou-stathmou-kai-gis

 

Λογισμικό για πιο «έξυπνα» και αυτόνομα διαστημόπλοια. :cheesy:

Καθώς αναμένεται η επόμενη φάση της εξερευνητικής αποστολής Rosetta της ESA, με την πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη, ερευνητές του Jet Propulsion Laboratory στην Πασαντένα της Καλιφόρνια αναπτύσσουν λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει σε μελλοντικά διαστημόπλοια να λειτουργούν πιο αυτόνομα όσον αφορά στην εξερεύνηση των προορισμών τους.

Στην περίπτωση της Rosetta, το όχημα προσεδάφισης Philae μετά την απελευθέρωσή του θα ακολουθήσει μια σειρά προγραμματισμένων εντολών που έχουν αποσταλεί από τη Γη για να αγγίξει την επιφάνεια με ασφάλεια και να στείλει πίσω στον πλανήτη μας δεδομένα για ανάλυση. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, αυτό κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να αλλάξει χάρη στη δουλειά της Κίρι Ουάγκσταφ και των συναδέλφων της, που αναπτύσσουν λογισμικό το οποίο μπορεί να εντοπίσει ίχνη/ πίδακες νερού ή υδρατμών στην επιφάνεια ουρανίων σωμάτων, με απώτερο στόχο την καθοδήγηση άλλων οργάνων για περαιτέρω παρατηρήσεις.

Οι κομήτες, οι αστεροειδείς και τα φεγγάρια έχουν παρουσιάσει ενδείξεις υδάτινης δραστηριότητας, όπως η εκτόξευση πιδάκων/ νεφών στο Διάστημα- ωστόσο λόγω της μεγάλης απόστασής τους από τη Γη και επειδή τέτοια φαινόμενα δεν είναι συνεχή, η διερεύνησή τους είναι δύσκολη. «Όσο περισσότερα μπορεί να κάνει το διαστημόπλοιο χωρίς να περιμένει επικοινωνίες με τη Γη, τόσο καλύτερα μπορεί να εξερευνήσει- ειδικά όταν συναντά δραστηριότητα που μπορεί να είναι σύντομη ή εντός οπτικού πεδίου για μικρό χρονικό διάστημα» σημειώνει η Ουάγκσταφ.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το λογισμικό σε ανεπεξέργαστες εικόνες του κομήτη Χάρτλεϊ 2 και του Εγκέλαδου, φεγγαριού του Κρόνου. Το πρόγραμμα αναζητά φωτεινό υλικό πέρα από το «σώμα» του κομήτη ή φεγγαριού, ελέγχει αν συναντάται με την επιφάνεια και έχει κάποιο μέγεθος και στη συνέχεια εξάγει συμπέρασμα για το αν βλέπει ή όχι πίδακα ή νέφος.

Κατά την Ουάγκσταφ, ευκαιρία για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας θα ήταν μια αποστολή στην Ευρώπη, δορυφόρο του Δία. Το εν λόγω λογισμικό θα μπορούσε επίσης να δει σημαντική χρήση σε μελλοντικές αποστολές στο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα, αλλά και πέρα από αυτό, σε αποστολές οι οποίες θα είναι αναγκαστικά αυτόνομες εξαιτίας των τεραστίων αποστάσεων.

http://www.naftemporiki.gr/story/868627/logismiko-gia-pio-eksupna-kai-autonoma-eksereunitika-diastimoploia

esa-epibebaiosi-tou-simeiou-prosedafisis-tis-apostolis-rosetta.jpg.dbae0484f832923ac2a6d274e37e2644.jpg

skafos--kourier-gia-metafores-metaksu-diethnous-diastimikou-stathmou-kai-gis.jpg.58f452453e148a3dff1046db70101f0f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από την Αφρική στην Ευρώπη: Εντυπωσιακό βίντεο από τον ISS. :cheesy:

Ο αστροναύτης της ESA, Αλεξάντερ Γκερστ παρουσιάζει μέσα από το βίντεο που τράβηξε δύο περάσματα πάνω από την Ευρώπη, από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), σε υψόμετρο περίπου 400 χλμ. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ταξιδεύει με 28.800 χλμ/ώρα, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται μόνο 90 λεπτά για να ταξιδέψει γύρω από ολόκληρη την Γη.

http://www.kathimerini.gr/788799/article/epikairothta/episthmh/apo-thn-afrikh-sthn-eyrwph-entypwsiako-vinteo-apo-ton-iss

timelapse-thumb-large.jpg.5205452be87f13dfac9d0197eb452dd7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο διαστημικός καιρός «κλειδί» για καλύτερες μετεωρολογικές προγνώσεις στη Γη. :cheesy:

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν άγνωστο μέχρι σήμερα μηχανισμό που ο διαστημικός καιρός επιδρά στη γήινη ατμόσφαιρα στην περιοχή των πόλων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κατανόηση περιοδικών μεταβολών οι οποίες παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξήγητες.

Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις εποχικές μετεωρολογικές προγνώσεις.

Οι επιστήμονες που υπογράφουν το άρθρο προέρχονται από το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, το πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία και τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής (BAS).

Σε αυτό περιγράφουν πώς, μελετώντας δεδομένα από τρεις διαφορετικούς δορυφόρους που καλύπτουν μια χρονική περίοδο 11 χρόνων, βρήκαν ότι τα ενεργητικά ηλεκτρόνια από την εξωτερική ζώνη ακτινοβολίας «Βαν Άλεν» αλληλεπιδρούν με τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας, προκαλώντας μείωση του όζοντος.

Τα ηλεκτρόνια εκπέμπονται από την ήλιο και, φτάνοντας στη «γειτονιά» του πλανήτη μας, παγιδεύονται στη ζώνη ακτινοβολίας από το γήινο μαγνητικό πεδίο. Κατά τη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων, όμως, ένα ποσοστό τους επιταχύνεται και «βομβαρδίζει» την ατμόσφαιρα, στην περιοχή των πόλων.

Αυτό το περιοδικό φαινόμενο έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται παροδικά το ατμοσφαιρικό όζον, κάτι που με τη σειρά του φαίνεται πως εξηγεί τις αλλαγές που παρατηρούνται τότε στη διεύθυνση και την ένταση των ανέμων που πνέουν στο Βόρειο ημισφαίριο και οι οποίες επιδρούν στη θερμοκρασία. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί έως και 5 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρει ο δρ Μαρκ Κλίφερντ από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής στο σάιτ της BAS, «Η έρευνά μας ανέδειξε ένα βασικό “κρίκο” στην αλυσιδωτή αντίδραση που επιτρέπει στα ηλεκτρόνια να επιδρούν στα καιρικά συστήματα – και τον οποίο δεν κατανοούσαμε προηγουμένως.

Θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε καλύτερες εποχικές προγνώσεις, ώστε για παράδειγμα να μπορούμε να προβλέψουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα αν ο επόμενος χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι ιδιαίτερα βαρύς».

http://www.naftemporiki.gr/story/871155/o-diastimikos-kairos-kleidi-gia-kaluteres-meteorologikes-prognoseis-sti-gi

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ТГК "Прогресс М-25М" :cheesy:

Συνεχίζεται κανονικά η κατασκευή του φορτηγου ТГК "Прогресс М-25М" για την προμήθεια αναλωσίμων και αλλων υλικών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!!!

http://www.energia.ru/ru/iss/iss41/progress_m-25m/photo_10-23.html

 

EVA-40 :cheesy:

Στις 22 του Οκτώβρη 2014 στις 17:30 ο Maxim Surayev και ο μηχανικός πτήσης Alexander Samokutyaev ξεκίνησαν τις εργασίες στο εξωτερικό του σταθμού.

Η εκτιμώμενη διάρκεια του EVA-40 ηταν για περίπου 6 ώρες. Η εργασία στο εξωτερικό του ΔΔΣ πραγματοποιούνται με τις ρωσικες στολές "Orlan-MK."

Έχοντας εργαστεί στον ανοιχτό χώρο 3:00 και 41 λεπτά, ο διοικητής του ISS-41/42 Maxim Surayev και μηχανικός πτήσης Alexander Samokutyaev επέστρεψαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Κατά τη διάρκεια της EVA-40 οι κοσμοναύτες διαλυσαν το ραδιομετρικό συγκρότημα του Καζακστάν 21-8 τις κεραίες και το 2ASF1-1 2ASF1-2 μια μικρή ερευνητική ενότητα "Αναζήτηση", αφαιρεσαν το προστατευτικό κάλυμμα monoblock στον επιστημονικό εξοπλισμό Expose-R και στο πλαίσιο του πειράματος "Test" πήραν δειγμάτα απο την καταπακτή εξόδου φινιστρίνι-2 στην μονάδα σύνδεσης "Pierce". Επιπροσθέτως, οι αστροναύτες φωτογράφησαν την οθόνη κενού θερμομόνωσης στο εξωτερικό του ISS.

Ο κοσμοναύτης Μαξίμ Surayev και Alexander Samokutyayev πραγματοποιησαν τον δεύτερο διαστημικό περίπατο τους κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας. Τώρα, ο συνολικός αριθμός των ημερών του Maxim Suraeva έξω από το διαστημικό σταθμό είναι 9 ώρες και 25 λεπτά, ενώ του Αλέξανδρος Samokutyaeva είναι 10:00 4 λεπτά.

http://www.federalspace.ru/21039/

 

Στο διαδίκτυο ηχητικά ντοκουμέντα από ιστορικές αποστολές της NASA. :cheesy:

Ιστορικά ηχητικά αρχεία από αποστολές της ανέβασε online η NASA.

Ειδικότερα, πάνω από 60 δείγματα προστέθηκαν στον νέο λογαριασμό Soundcloud της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας

μεταξύ των οποίων και επικοινωνίες αστροναυτών με διάσημες φράσεις όπως το «Houston, we’ve had a problem» και το «the Eagle has landed»- καθώς και ήχοι από διαστημόπλοια κ.α.

«Μπορείτε να ακούσετε τον ήχο μιας εκτόξευσης διαστημικού λεωφορείου ή το “One small step for (a) man, one giant leap for mankind”του Νιλ Άρμστρονγκ κάθε φορά που λαμβάνετε κλήση, εάν χρησιμοποιήσετε τους ήχους μας ως ringtone. Ή, μπορείτε να ακούτε τις ιστορικές κουβέντες “Houston, we’ve had a problem” κάθε φορά που κάνετε ένα λάθος στον υπολογιστή σας» αναφέρεται σχετικά στη σελίδα.

http://www.naftemporiki.gr/story/871635/sto-diadiktuo-ixitika-ntokoumenta-apo-istorikes-apostoles-tis-nasa

sputnik.jpg.c24a9a54c3a44a1c4250510d2b703146.jpg

1965682_10152760646501224_1655074302713730082_o.jpg.604feba30c6fe876cae5e2a4e4735516.jpg

photo_10-23-24.jpg.976ad99081d0618f3e651685afdcb389.jpg

photo_10-23-23.jpg.a1d177ed246ec08ebd90a8fdfb429077.jpg

photo_10-23-20.jpg.628c2fb892d1b8d5ead3ef94e8fe5030.jpg

photo_10-23-18.jpg.4eadd1f2824bd2295269aa41c7c367cf.jpg

photo_10-23-14.jpg.bd75d3b2d789bd0051825a5238a1f097.jpg

photo_10-23-12.jpg.e97f96102320c44ba9f872d11f887447.jpg

photo_10-23-01.jpg.d0a1f7fa6f3d124ba63fefc052cfd1fd.jpg

photo_10-22-21.jpg.3b0c0f7bd9664889f855e8aabc63e7d7.jpg

photo_10-22-18.jpg.f274dbcd480591ac0c3b5443e18f09e7.jpg

photo_10-22-13.jpg.65e5cf43e153519c0b114465459979ea.jpg

photo_10-22-09.jpg.322359948c41331c4b0989ea00e73783.jpg

photo_10-22-06.jpg.cfb70ec3a1b65a6be7529510ce1c61de.jpg

photo_10-22-01.jpg.d701f0fbb8b87690ecb7e019b87c343d.jpg

photo_10-19-16.jpg.90fdae779dc4db213ed43e7365010b50.jpg

photo_10-19-13.jpg.22f4f663876fb6de5bf43c7ce5cac427.jpg

photo_10-19-07.jpg.492e7a57a21dbacad49258ab49efa769.jpg

photo_10-19-05.jpg.5c6e90e7db2e92bbcda9609389a0e31b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κονδύλια 50 δισ. δολαρίων «ρίχνει» η Μόσχα στα διαστημικά πρότζεκτ έως το 2025. :cheesy:

Περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια ζητά από τον κρατικό προϋπολογισμό η ρωσική διαστημική βιομηχανία Roscosmos για τα πρότζεκτ της περιόδου 2016-2025. Οπως δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή της Roscosmos στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, μόνο το κόστος ενός από τα πλέον φιλόδοξα πρότζεκτ στα πλαίσια του ομοσπονδιακού προγράμματος για το διάστημα ανέρχεται σε 7,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλα 6 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν από ίδια κεφάλαια και από τα εισοδήματα των κατασκευαστών από τα εμπορικά προγράμματα. Σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα (για την περίοδο 2006-2015) η Roscosmos ελπίζει να πετύχει σχεδόν τριπλή αύξηση στα ποσά που προέρχονται από πηγές εκτός του σχεδιαζόμενου προϋπολογισμού.

Η μερίδα του λέοντος, περίπου 36 δισ. δολάρια, θα επενδυθούν στην έρευνα και την ανάπτυξη.

http://gr.rbth.com/news/2014/10/24/kondylia_50_dis_dolarion_rixnei_i_mosxa_sta_diastimika_protzekt_eo_to_20_33369.html

 

Καζακστάν: ρωσικά εμπόδια για τους τουρίστες στο Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ. :cheesy:

Το Μπαϊκονούρ στο δυτικό Καζακστάν φιλοξενεί το διάσημο ομώνυμο κοσμοδρόμιο - το καμάρι της Σοβιετικής Ένωσης στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου - που σήμερα λειτουργεί και ως βάση εκτόξευσης πυραύλων αλλά και ως τουριστικός προορισμός. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, παρότι η κυβέρνηση του Καζακστάν επιθυμεί να επεκτείνει τη τουριστική αξιοποίηση του Μπαϊκονούρ, οποιαδήποτε σοβαρή πρωτοβουλία σε αυτό τον τομέα έρχεται αντιμέτωπη με την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, κάνει τη ζωή δύσκολη στους τουρίστες.

Το κοσμοδρόμιο είναι μισθωμένο στη Ρωσία μέχρι το 2050, επομένως το ίδιο όσο και η πόλη ελέγχεται από τη Μόσχα και όχι από το Καζακστάν. «Η πρόσβαση είναι αβέβαιη για τους επισκέπτες που επιθυμούν να δουν πυραύλους να εκτοξεύονται από το ιστορικό κοσμοδρόμιο» αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian.

Ο ρωσικής καταγωγής προγραμματιστής Αλεξέι Μελνίκοφ και η Βρετανίδα σύζυγός του Κέλι Ρόουντς, που ζουν στο Λονδίνο, ήταν από τους λίγους προνομιούχους που κατάφεραν να παρακολουθήσουν από κοντά την εκτόξευση του Σογιούζ. Πλήρωσαν περίπου 4.500 ευρώ έκαστος σε ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο της Μόσχας που διατηρεί στενές σχέσεις με τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos, προκειμένου να τους εξασφαλιστεί μεταφορά με ειδική πτήση τσάρτερ από τη ρωσική πρωτεύουσα στο Μπαϊκονούρ και διαμονή σε τετράστερο ξενοδοχείο.

Αυτοί ολοκλήρωσαν την επίσκεψη. Ωστόσο ένα ζευγάρι από την Αυστραλία, που πλήρωσε περίπου 500 ευρώ το άτομο σε ταξιδιωτικό γραφείο με έδρα το Μπαϊκονούρ δεν είχε την ίδια τύχη, αναφέρει ο Guardian. Ο Ντέιβιντ και η Σούζαν Ντόιγκ πληροφορήθηκαν εξαρχής ότι η άδεια για να μπουν στο αυστηρά φυλασσόμενο κοσμοδρόμιο δεν ήταν σίγουρη. «Η πόλη Μπαϊκονούρ (πρώην Λενίνσκ) έχει διατηρήσει το περίεργο στάτους της ως μίας κλειστής, ρωσικής διοικούμενης πόλης μέσα στο Καζακστάν. Και από μόνη της δεν είναι ιδιαίτερα θελκτική στους τουρίστες. Ο οικισμός - που δημιουργήθηκε το 1950 και σήμερα φιλοξενεί περίπου 70.000 κατοίκους - είναι πιο καθαρός από τη μέση μικρή πόλη στη Ρωσία ή στο Καζακστάν, και διαθέτει ελάχιστα αξιοθέατα, όπως πρότυπα παλαιών πυραύλων και ένα μικρό μουσείο. Αλλά δεν διαθέτει τα εντυπωσιακά αγάλματα του Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού προς τιμήν του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος που κοσμούν τη Μόσχα ή άλλες πρώην σοβιετικές πόλεις. Η πόλη μοιάζει καταθλιπτική. Ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί από τη δεκαετία του 1980 και οι κάτοικοι ανησυχούν για το μέλλον» αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian.

Η πρόσβαση στην πόλη ελέγχεται από τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Η Νόνα Παμπουσνάγια είπε στον Guardian ότι το ταξιδιωτικό της γραφείο φέρνει στην πόλη περίπου 400 με 500 τουρίστες κάθε χρόνο και το 50% εξ αυτών είναι ξένοι. Ωστόσο, από τότε που η Roscosmos και ο νέος της διευθυντής άρχισε να εφαρμόζει πιο αυστηρούς περιορισμούς για την πρόσβαση στο Μπαϊκονούρ, ο αριθμός των τουριστών άρχισε να γνωρίζει μείωση. Αλλά δεν είναι μόνο οι τουρίστες που δυσκολεύονται να διασφαλίσουν πρόσβαση στο κοσμοδρόμιο. Ένας αξιωματούχος της NASA διαμαρτυρήθηκε ότι η ρωσική διαστημική υπηρεσία πρόσφατα απαγόρευσε στην αμερικανική, που καταβάλει περίπου 76 εκ. δολάρια για μία θέση στους πυραύλους Σογιούζ, να φιλοξενήσει μία ομάδα δημοσιογράφων.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας διαστήματος του Καζακστάν, Ερκίν Σαϊμαγαμπέτοφ, είπε ότι θα επιθυμούσε να δει το Μπαϊκονούρ να αναπτύσσεται όπως το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, όπως λέει είναι αδύνατον για τον μέσο άνθρωπο να επισκεφθεί το διαστημικό κέντρο εξαιτίας των απαγορεύσεων και των περιορισμών που επιβάλλει η Μόσχα.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα δεν είναι συχνές και πραγματοποιούνται με παλαιά αεροπλάνα, ενώ από την κοντινότερη πόλη του Καζακστάν με αεροδρόμιο, την Κιζιλόρντα, η απόσταση με το τρένο είναι μεταξύ τριών και πέντε ωρών. Οι ταξιδιώτες συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τους καθόλου φιλικούς αστυνομικούς του Καζακστάν. Ωστόσο, όσοι καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο κοσμοδρόμιο δεν απογοητεύονται.

«Ο πύραυλος Σογιούζ είναι σε πολύ καλή κατάσταση» είπε αξιωματούχος της NASA, περιγράφοντας μία εκτόξευση με μηδενική ορατότητα.

«Η εκτόξευση θα αναβληθεί μόνο αν εκραγεί ο Ήλιος» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=643862

 

Χουριέτ: Οι υπέρμετρες διαστημικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. :cheesy:

Το 2001, η τουρκική κυβέρνηση και ο στρατός δήλωσαν ότι «σύντομα» θα ίδρυαν μια εθνική Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (TSA). Σήμερα, 13 χρόνια αργότερα, το σχέδιο νόμου για την TSA κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Όλα αυτά τα χρόνια, τούρκοι αξιωματούχοι και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας ανεβάζουν σταθερά τον πήχη των διαστημικών φιλοδοξιών. Έχουν δηλώσει ότι το Διάστημα θα είναι η τέταρτη στρατιωτική δύναμη (μετά την ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα) και ότι θα ιδρυθεί και αρχηγείο, όπως εκείνα των υπόλοιπων τριών δυνάμεων. Προανάγγελλαν ότι ως το 2023, την 100ή επέτειο από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, θα είχαν στείλει το πρώτο τουρκικό διαστημόπλοιο στο Διάστημα.

Λιγότερο από εννέα χρόνια πριν εκτοξευτεί το πρώτο τουρκικό διαστημόπλοιο, το νομοσχέδιο πρόκειται να υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση και στη συνέχεια θα σταλεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψηφοφορία.

«Η υπηρεσία θα συντονίζει όλα τα διαστημικά προγράμματα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Λούτφι Ελβάν. Πρόσθεσε ότι τον Νοέμβριο, η Τουρκία θα εγκαινιάσει το πρώτο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων (UFS) το οποίο θα λειτουργεί η τουρκική πολεμική αεροπορία. Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στην εξάρτηση της χώρας από παρόμοιες εγκαταστάσεις του εξωτερικού καθώς η Τουρκία έχει διάφορα προγράμματα δορυφόρων _ προσανατολισμένα κυρίως προς αποστολές συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης, εκτός από την σειρά Türksat που περιλαμβάνει δορυφόρους για τηλεπικοινωνίες.

Οι ειδικοί όμως έχουν αμφιβολίες για το UFS και προειδοποιούν ότι η εσωτερική αγορά δορυφόρων της Τουρκίας δεν είναι αρκετά μεγάλη για να υποστηρίξει το UFS. «Σχεδιάζονται πολλοί δορυφόροι για την παρακολούθηση της Γης, για τηλεπικοινωνίες, για έγκαιρη προειδοποίηση και γεω-εντοπισμό θέσης αλλά οι περισσότεροι απέχουν τουλάχιστον μια δεκαετία ενώ το κέντρο θα είναι έτοιμο σύντομα», λέει ένας από αυτούς στην εφημερίδα «Χουριέτ».

Η Τουρκία βασίζεται σε παραγγελίες δορυφόρων από ξένους πελάτες αλλά η εξασφάλιση συμβολαίων στο εξωτερικό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά. Η Τουρκική Αεροναυπηγική Βιομηχανία Tüsaş (TAI), που θα αναπτύξει τον τουρκικό δορυφόρο, είναι καινούργια στον τομέα αυτό και ίσως δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την παραγωγή με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση όμως, η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει σε τροχιά συνολικά 16 δορυφόρους ως το 2020 με συμβόλαια που φθάνουν σχεδόν τα 2 δισ. δολάρια.

Υπάρχει και μια ακόμη ανησυχία, και είναι πολιτική. Ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας φοβούνται ότι η Άγκυρα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το UFS για να εκτοξεύει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που επιθυμεί να κατασκευάσει σε μεσο- ως μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το 2011 η Τουρκία είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να αναπτύξει έναν πύραυλο με ανώτατο βεληνεκές τα 2.500 χλμ, χωρίς να αποκαλύψει αν θα είναι βαλλιστικός ή κρουζ.

Σχόλιο:Αραγε δεν θα μπορουσε η si-Cluster να δει την σκεψη για την δημιουργία και στην Ελλαδα(Κρητη-Το πιο νότιο τμημα της Ευρωπαικής Ενωσης) σε συνεργασία βεβαια με την ΕSA διαστημικής βασης εκτόξευσης μικρών δορυφόρων που δεν χρειάζεται να πάνε μεχρι το Κουρου της Γαλλικής Γουιανας.Θα μπορουσε να είναι ετοιμο μεχρι το 2021(200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση) και να μην μιλήσουμε για το τεχνικό,τεχνολογικό,επιστημονικό και οικονομικό όφελος αυτής της επενδυσης.(Γεωγρ.πλατος Κρήτης-35,20 Μοιρ.-Κουρού Γουινας 10,27 Μοιρ.)

http://www.si-cluster.gr/el/

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=643440

22_CAREERS-Alphasat_satellite_node_full_imagecredits.jpg.976e84f50df1e396bc5dd1e8098b4803.jpg

3_JOIN-Alphasat_artist_impression_node_full_imagecredits.jpg.9d5990882088922dcaa58321cebf521d.jpg

map2b.jpg.6f3deb189d7ef3576d305b807f541b56.jpg

397428231_800px-Island_of_Crete_Greece.jpg.5780edcbbdf92c7f640610db50cfc89a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ετοιμάζεται το Cargo διαστημόπλοιο «Progress M-25M :cheesy:

Ετοιμάζεται ο πυραύλος φορέας «Σογιούζ-2.1α» με το πλοίο μεταφοράς "Progress M-25M" για να εκτοξευτει.

Σήμερα, 27 Οκτωβρίου 2014, στις 8:00 και 38 λεπτά Μόσχας το «Progress M-24M" αποσυνδέθηκε από τη μονάδα σύνδεσης "Pirs" στο Ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Σύμφωνα με το προγραμματισμένο πρόγραμμα στο στάδιο της αυτόνομης πτήσης το TGC "Progress M-24M» από 2 έως 19 Νοέμβριος 2014 θα πραγματοποιησεί το πείραμα χώρου "Reflection", κατά την οποία οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο πέρασμα των οπτικών σημάτων για να μελετήσουν τις τροποποιήσεις του από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Με την ολοκληρώση της αποστολής του το TGC "Progress M-24M» στις 20 Νοέμ, 2014 θα πεσει σε συγκεκριμένη περιοχη του Ειρηνικού Ωκεανού.

http://www.federalspace.ru/21050/

 

Τετραπλή διάκριση της Ελλάδας στον Διεθνή Διαγωνισμό Δορυφορικών Εφαρμογών. :cheesy:

Τέσσερις ελληνικές ομάδες διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών που διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), δημιουργώντας ιδιαίτερη αίσθηση στους διοργανωτές και στους παρευρισκόμενους, καθώς η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετείχε επίσημα στον διαγωνισμό.

Σημαντική διάκριση στις εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες δορυφορικής πλοήγησης είχε η πρόταση «YOOR - Exchanging Experiences», με δημιουργούς τον Φίλιππο Μπεβεράτο και τον Jean-Robert Malandra, μια εφαρμογή σε κινητές συσκευές, για ενημέρωση και επικοινωνία των ιστιοπλόων, τουριστών και ταξιδιωτών της θάλασσας, που στόχο έχει να αναδείξει τους ενδιαφέροντες μικρούς θαλάσσιους προορισμούς στην Ελλάδα και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η πρόταση αυτή προκρίθηκε ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές του διαγωνισμού GNSS 2014 που διοργανώθηκε από τον ΣΕΚΕΕ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το οποίο και συντονίζει την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του έργου LDA, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ), με σκοπό την βράβευση των καλύτερων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών καινοτομιών που βασίζονται στην χρήση των δορυφορικών τεχνολογιών πλοήγησης στην καθημερινή ζωή.

Πρώτο βραβείο για την καλύτερη λειτουργούσα υπηρεσία απονεμήθηκε στην πλατφόρμα έγκαιρης προειδοποίησης για πυρκαγιές «FireHub» που ανέπτυξε η ομάδα του Δρ. Χάρη Κοντοέ στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), η οποία και παρέλαβε το σχετικό βραβείο.

Ιδιαίτερη διάκριση είχε μια ακόμα ελληνική πρόταση με τίτλο «Seagrass in HD» από το Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών «Αρχιπέλαγος» από τους Δημοσθένη Τραγανό και Samuel Matthews, μια εφαρμογή για διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Μια ακόμη ιδιαίτερη ελληνική παρουσία ήταν αυτή της sboing με το «sbCliMate», η οποία κατέλαβε την 4η θέση στην κατηγορία «T-Systems big data challenge».

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εταιριών Κινητων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), ο οποίος διοργάνωσε το ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού: «Οι Ελληνικές εφαρμογές που βραβεύτηκαν καταγράφουν μια δυναμική εμφάνιση των Ελλήνων καινοτόμων σε έναν σημαντικό τομέα που η τεχνολογία έρχεται στην καθημερινή μας ζωή. Η Ελλάδα δείχνει ότι διαθέτει τεχνογνωσία και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, και έκανε έντονη την παρουσία της σε αυτή την πρώτη διεθνή εμφάνισή της, υποβάλλοντας συνολικά 18 προτάσεις».

Οι βραβευθείσες προτάσεις θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση: «Bringing Space down to Earth - Smart Cities Services» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στις 10.00 στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων - InnovAthens.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231358552

 

Το Διάστημα δεν είναι… γόνιμο. :cheesy:

Ηταν γνωστό ότι η κοσμική ακτινοβολία είναι πολύ πιθανό να προκαλεί σοβαρές βλάβες στον αναπαραγωγικό μηχανισμό του ανθρώπου. Είναι όπως φαίνεται πιθανό να υπάρχει ένας ακόμη εχθρός της γονιμότητας στο Διάστημα. Πρόκειται για τις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας αφού σε πειράματα που έχουν ήδη διεξαχθεί σε ζώα δείχνουν ότι η μηδενική βαρύτητα προκαλεί βλάβες στα όργανα αναπαραγωγής. Ενα νέο πείραμα διεξάγεται τώρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η NASA θέλοντας να διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος διεξάγει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό νέας πειράματα με ποντίκια. Το 1979 οι Ρώσοι έστειλαν στο Διάστημα αρσενικά και θηλυκά ποντίκια τα οποία όπως αποδείχτηκε για κάποιο λόγο δεν προσπάθησαν ποτέ να ζευγαρώσουν. Σε μια μεταγενέστερη μελέτη τοποθετήθηκαν ποντίκια σε (προσομοιωμένες) συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και διαπιστώθηκε ότι διακόπηκε η παραγωγή σπέρματος στα αρσενικά ποντίκια.

«Δεν έχουμε στη διάθεση μας στοιχεία που να δείχνουν αν και σε τι ποσοστό αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στον αναπαραγωγικό μηχανισμό των ζώων αντανακλάται και στον άνθρωπο. Βλέπουμε όμως σοβαρές παρενέργειες στα ζώα. Ισως ένας αστροναύτης που θα επιστρέψει στη Γη να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στην παραγωγή σπέρματος και να ξεγελαστεί αφού μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του. Για αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να διερευνήσουμε» δήλωσε σε επιστημονικό συνέδριο ο Τζόσεφ Τας καθηγητής του Τμήματος Μοριακής και Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Κάνσας. Να σημειωθεί ότι μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη σύνθεση του πρώτου πληρώματος μιας επανδρωμένης αποστολής στον Αρη είναι αυτό να αποτελείται από ηλικιωμένα άτομα για να εξαφανιστεί ο όποιος... αναπαραγωγικός κίνδυνος.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=645059

98BC47BC300FF992335A9CFE254304D0.jpg.d540ad5d7efca433d7a281d82f05278e.jpg

img_5167.thumb.jpg.754bc3e5c4497fbca9a44d5e50b19898.jpg

img_5158.thumb.jpg.aeddb9a086fd5f31900fb31ecf33ec3b.jpg

img_5125.thumb.jpg.3fefa0fafd5a49706e0a582e102f5241.jpg

img_5122.thumb.jpg.eda3671c082e5e0bba6467e771d77a93.jpg

img_5119.thumb.jpg.beac1a8ca3c46b84b83e3891b6b3eeb5.jpg

photo_10-26-15.jpg.4fee90cb2285575d3bd34b6e0728674b.jpg

photo_10-26-14.jpg.1726694b1011794c59589939adec8b5b.jpg

photo_10-26-10.jpg.8a415c8a05ea3f72fc42131462fced52.jpg

photo_10-26-07.jpg.a02f60f5e63ce180b5e0ee05081935cd.jpg

photo_10-26-06.jpg.9eb5c3032e489e9a361888d417d07432.jpg

photo_10-26-03.jpg.d7635b3f6cd4b9343e47f4cc1c444e8b.jpg

photo_10-26-01.jpg.2afb6e1302fb82af528fc0259d47ec56.jpg

photo_10-24-14.jpg.502bd32809e0cf9cdfc57d05ab623381.jpg

photo_10-24-11.jpg.002faf7001bc55f23f2c5b1f65067f2f.jpg

photo_10-24-09.jpg.f10ee4742acebda6d58483e591da699e.jpg

photo_10-24-05.jpg.76e2271584e595ce038ee58d23e3d954.jpg

photo_10-24-01.jpg.9183d5e829e4211a62d7af55f5acdb9e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο πύραυλος «Soyuz 2.1a» για τη μεταφορά του "Progress M-25M» εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. :cheesy:

Στις 29 Οκτ, 2014 στις 10:00 και 09 λεπτά ώρα Μόσχας από την εξέδρα εκτόξευσης 31 απο το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ εκτοξεύτηκε το (LV) "Soyuz 2.1a» για τη μεταφορά του φορτίου του οχήματος "Progress M-25M" .

Στις 10:18 MSK το "Progress M-25M" καθαρά διαχωρίζεται από το τρίτο στάδιο πυραύλων σε τροχιά γύρω από τεχνητό δορυφόρο.

Η σύνδεση του TGC "Progress M-25M» στο ΔΔΣ έχει προγραμματιστεί για τις 16:09 MSK 29η, Οκτωβρίου του 2014.

Το φορτίο του THC "Progress M-25M» είναι 1282 kg για τρόφιμα και φορτία 239 kg συμπεριλαμβανομένων επιστημονικού εξοπλισμού (AT), τον εξοπλισμό και τα υλικά για τα διάστημικα πειράματα (CE) σε:

• Εκπαίδευση και την εκλαΐκευση των διαστημικών προϊόντων (ΤΒΕ "Χημεία-εκπαίδευση" σε "σφαίρες", σε "miniboks γάντι»).

• Γεωφυσικών Ερευνών (TBE "τυφώνας").

• Η βιοϊατρική έρευνα TBE "MORZE."

• Η βιολογική έρευνα (TBE "πολύγωνα").

• Διάστημα Βιοτεχνολογίας (TBE "αρύλιο" TBE "Bioemulsiya" TBE "σύζευξη").

• Τεχνικές μελέτες και πειράματα ("Vibrolab" ON "Sine-χορδή").

• Αποθηκευμένες εξοπλισμού (ΤΒΕ "Plasma κρύσταλλο 4" TBE "κατανομή").

Αμερικανικά αγαθά στο ρωσικό πλήρωμα (ΗΠΑ εξασφαλίζει στα ρωσικά μέλη του πληρώματος: ρούχα, προϊόντα υγιεινής, χαρτικά) - 68 kg

Ρωσική τροφή για το αμερικανικό πλήρωμα, ωφέλιμο φορτίο - 20 κιλά

ESA Εξοπλισμός - 1 kg

Από την αρχή του ΔΔΣ τα μέλη του πληρώματος χρησιμοποιουν σε τρόφιμα, κοινή ρωσο-αμερικανική διατροφή που αποτελείται από 50% των Ρώσων και το 50% των αμερικανικών τρόφιμα και πιάτα.

Κατά τη λειτουργία του ΔΔΣ ρωσοι, αμερικανοι και εμπειρογνώμονες των ευρωπαϊκών, ιαπωνικών και καναδικων υπηρεσίων διαστήματος, εργάζονται για τη δημιουργία νέων τύπων προϊόντων που είναι κατάλληλα για χρήση σε διαστημικές πτήσεις. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών έχουν συμβάλει στην αύξηση της ποικιλίας των τροφίμων και σταδιακά το μενού εχει κύκλο 6 έως 16 ημέρες.

http://www.federalspace.ru/21057/

 

NASA: Εξερράγη πύραυλος που μετέφερε μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος. :cheesy:

Πύραυλος που μετέφερε μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, το οποίο είχε προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του από τις εγκαταστάσεις της NASA στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Ο πύραυλος εξερράγη «έξι δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του», ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος μέσω ανάρτησης στο Twitter.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν τραυματισμούς.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 18:22 (τοπική ώρα) και έξι δευτερόλεπτα αργότερα σημειώθηκε έκρηξη πιθανόν στους κινητήρες του. Σε πλάνα από το βίντεο της εκτόξευσης φαίνεται ο πύραυλος να πέφτει μαζί με το σκάφος στην εξέδρα εκτόξευσης, οπότε και σημειώθηκε μία ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη.

Τη διαχείριση του πυραύλου Antares είχε η ιδιωτική εταιρεία Orbital Sciences.

«Η NASA και η Orbital Sciences συγκεντρώνουν δεδομένα σχετικά με το σφάλμα που προέκυψε στο Orbital RS-3, έξι δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του» αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανάρτησε η NASA στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Λίγα λεπτά μετά το ατύχημα, ο υπεύθυνος της αποστολής έδωσε εντολή για «απομόνωση των εγκαταστάσεων και συλλογή όλων των δεδομένων».

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Cygnus, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή του πυραύλου, επρόκειτο να μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 2,2 τόνους τροφίμων, υλικού για πειράματα και εξοπλισμό.

Σε ανακοίνωσή της η NASA αναφέρει ότι ο πύραυλος «εκτοξεύτηκε με σκοπό να ξεκινήσει την αποστολή ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ωστόσο υπέστη κάποια καταστροφική ανωμαλία λίγο μετά την απογείωσή του στις 18:22» σημειώνοντας ότι το προσωπικό της Orbital Sciences «δεν εντόπισε οποιεσδήποτε ανησυχητικές ενδείξεις» πριν από την εκτόξευση.

Βίντεο.

 

Ασφαλής ο Διαστημικός Σταθμός μετά τη θεαματική έκρηξη του πυραύλου Antares. :cheesy:

Η θεαματική έκρηξη ενός πυραύλου Antares, λίγο μετά την εκτόξευσή του από τη Βιρτζίνια τα ξημερώματα της Τετάρτης, είναι το πρώτο σοβαρό ατύχημα μετά την απόφαση της NASA να αναθέσει σε ιδιώτες τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

 

Σχόλιο.Επανειλημένα εχω γραψει οτι η στροφή του Προεδρου Ομπάμα προς τις ιδιωτικές εταιρείες και την συρίκνωση της ΝΑΣΑ δεν θα ωφελησει το Διαστημικό πρόγραμμα των Η.Π.Α.Οι ιδιωτικές εταιρείες στην προσπάθεια οικονομικου κέρδους μειώνουν τα πλαίσια ελέγχου της ασφάλειας πτήσεων.Τωρα το φορτίο ηταν προμήθειες για τον Δ.Δ.Σ. που ετσι και αλλοιως την ιδια μέρα οι Ρωσοι επιτυχως εστειλαν το "Progress M-25M» αλλα αυριο οταν θα ειναι επανδρωμένες πτήσεις πως θα αντιμετωπίσουν οι Αμερικάνοι ενα νεο Τσαλεντζερ και Κολουμπια!!! :cheesy:

 

Δεδομένου όμως ότι ένα ρωσικό σκάφος Progress αναμένεται να φτάσει στο τροχιακό συγκρότημα το απόγευμα της Τετάρτης, η απώλεια του πυραύλου δεν προκαλεί άμεσα προβλήματα για το διεθνές πλήρωμα.

Τα εφόδια που υπάρχουν ήδη στον ISS επαρκούν για τέσσερις με έξι μήνες, διαβεβαίωσε η NASA.

Οι έξι ένοικοι του σταθμού -δύο Αμερικανοί, ένας Ευρωπαίος και τρεις Ρώσοι- είδαν ζωντανά το ατύχημα μέσω του NASA ΤV, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Ο πύραυλος Antares ανήκε στην Orbital Sciences Corp., μιας από τις δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για λογαριασμό της NASA. Στην κορυφή του ήταν τοποθετημένο το διαστημικό φορτηγό Cygnus της ίδιας εταιρείας, φορτωμένο με 2.200 κιλά εξοπλισμού και προμηθειών.

Ο Antares έχει μήκος 40 μέτρων, όσο το ύψος ενός κτηρίου 14 ορόφων.

Έξι δευτερόλεπτα μετά την πυροδότησή του σε βάση του νησιού Ουάλοπς, έξω από τη Βιρτζίνια, ο πύραυλος των 40 μέτρων τυλίχτηκε στις φλόγες και έπεσε κατακόρυφα στην εξέδρα εκτόξευσης, προκαλώντας μια ακόμα ισχυρότερη έκρηξη.

«Το μόνο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι αυτά που είδαν όλοι στο βίντεο» δήλωσε μετά το ατύχημα ο Φρανκ Κάλμπερστον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Orbital Sciences. «Η άνοδος του πυραύλου σταμάτησε, το πρώτο στάδιο φάνηκε να χάνει τη δομική ακεραιότητά του, και μετά έπεσε στη γη. Δεν έχουμε καμία αρχική ένδειξη για το τι πήγε στραβά» είπε.

Το κόστος του πυραύλου και του σκάφους Cygnus που μετέφερε ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε o Κάλμπερστον. Η αποστολή ήταν ασφαλισμένη εν μέρει, αναφέρει το Reuters.

Το Cygnus της Orbital Sciences είχε πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο αποστολές στον ISS (Πηγή: NASA)

Η καταστροφική αποτυχία δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικό πλήγμα για την Orbital Sciences, η οποία ήλπιζε να αξιοποιήσει τον Antares και στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων.

Σε ισχύ παραμένει ωστόσο το συμβόλαιο της εταιρείας με τη NASA, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, το οποίο προβλέπει συνολικά οκτώ αποστολές ανεφοδιασμού στον ISS. Οι δύο πρώτες ολοκληρώθηκαν με επιτυχια.

Η εταιρεία θα πρέπει τώρα να σταματήσει τις εκτοξεύσεις μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια του ατυχήματος και να επισκευαστούν οι εγκαταστάσεις στο έδαφος, ιδιοκτησία της πολιτείας της Βιρτζίνια.

Η αποστολή δεν ήταν στρατιωτική, ωστόσο το φορτίο περιλάμβανε «διαβαθμισμένο εξοπλισμό κρυπτογράφησης» και η περιοχή γύρω από την εξέδρα εκτόξευσης έχει αποκλειστεί για την περισυλλογή του. Οι κάτοικοι του νησιού Ουάλοπς κλήθηκαν να μην αγγίζουν τυχόν συντρίμμια, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα με τα τοξικά καύσιμα του πυραύλου ή άλλα επικίνδυνα υλικά.

Η καταστροφική βλάβη θα μπορούσε να αφορά τον κινητήρα AJ-26 στο πρώτο στάδιο του πυραύλου, ο οποίος παράγεται από τη ρωσική Aerojet Rocketdyne και είναι ουσιαστικά μια αναβαθμισμένη έκδοση του κινητήρα NK-33 της Σοβιετικής Ένωσης.

Τον Μάιο, κινητήρας AJ-26 εξερράγη στη διάρκεια δοκιμής στο έδαφος σε εγκαταστάσεις της NASA στο Μισισιπί. Το πόρισμα για το ατύχημα δεν έχει δημοσιοποιηθεί από την Orbital Sciences ή την Aerojet.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ασχοληθεί με το θέμα της χρήσης ρωσικού εξοπλισμού και ανησυχεί περισσότερο για έναν άλλο ρωσικό κινητήρα, τον RD-180 που χρησιμοποιείται στους πυραύλους Atlas 5 της αμερικανικής United Launch Alliance. Είναι το βασικό όχημα για την εκτόξευση δορυφόρων του αμερικανικού στρατού.

Ο RD-180 δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα, ωστόσο η Μόσχα έχει απειλήσει να σταματήσει τις εξαγωγές ως αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Το Cygnus ήταν ένα από τα δύο σκάφη ανεφοδιασμού που θα έφταναν στον ISS εντός της εβδομάδας. Το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας, λίγες ώρες μετά το ατύχημα, η Ρωσία εκτόξευσε το μη επανδρωμένο σκάφος Progress από το νοικιασμένο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Προγραμματίζεται να προσδεθεί στον ISS το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Στις 9 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται εξάλλου να εκτοξευτεί το Dragon της Space X, της δεύτερης εταιρείας που έχει συμβόλαιο με τη NASA για τον ανεφοδιασμό του ISS. To συμβόλαιο, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, προβλέπει συνολικά 12 αποστολές, από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι τέσσερις.

Η Orbital Sciences αναμένεται να συγχωνευτεί το 2015 με το τμήμα Αεροδιαστημικής και Άμυνας της Alliant Techsystem. Το ατύχημα θεωρείται απίθανο να επηρεάσει τη συμφωνία.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231359266

 

Ετοιμη να βοηθήσει τη ΝΑΣΑ η Ρωσία. :cheesy:

Η Ρωσία είναι έτοιμη να μεταφέρει αμερικανικές προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το διαστημόπλοιο Progress προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό που προέκυψε μετά την καταστροφή του πυραύλου Antares, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο Αλεξέι Κράσνοφ, στέλεχος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today.

«Μέχρι τώρα η ΝΑSA δεν μας το έχει ζητήσει, αλλά έχουμε μια συμφωνία κυρίων να βοηθούμε ο ένας τον άλλο εάν προκύψει ανάγκη, όπως μετά από την απώλεια ενός σκάφους ανεφοδιασμού ή κάποια άλλη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα βάζουμε τους συνεργάτες μας σε μια λίστα προτεραιότητας, και αυτοί κάνουν το ίδιο για εμάς. Εάν λάβουμε αίτημα για έκτακτη παράδοση φορτίου στον ISS με το μεταγωγικό μας σκάφος, θα το κάνουμε» διαβεβαίωσε.

Σημειώνεται ότι, όπως μετέδωσε το RIA Novosti, η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία την Τετάρτη από το Μπαϊκονούρ σκάφος Progress M-25M με πύραυλο Soyuz-2.1a, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όπως ανακοινώθηκε, το διαστημόπλοιο θα προσδεθεί στον σταθμό στις 13.09 GMT (15.09 ώρα Ελλάδας) και μεταφέρει καύσιμα, οξυγόνο, τρόφιμα και υλικό για επιστημονικά πειράματα, καθώς και γράμματα για τους αμερικανούς και τους ρώσους αστροναύτες.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-nasa-%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-iss

photo_10-29-12.jpg.56cd964d806599ae07c8461f69366eed.jpg

photo_10-29-11.jpg.0dd0926030913acfdd8a013be2c6a2ce.jpg

photo_10-29-10.jpg.6116d7e2452bae63a07af31188ee101e.jpg

photo_10-29-09.jpg.8fc2bba0590597aad4097c46ac9cc2d9.jpg

photo_10-29-08.jpg.6aad1a43fe0ded7ef6521349ca693469.jpg

photo_10-29-07.jpg.cb5577d952e868837a4f73e79b390815.jpg

photo_10-29-06.jpg.028d1f85201ac61ac908532e5bbd4c53.jpg

cygnus.jpg.3cb3f5b8c594745d490d62393a4bc7f7.jpg

antares.jpg.885e4706e0082e5f0f116983b4bc9bd0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνδέθηκε το "Progress M-25M» :cheesy:

Στις 29 Οκτωβρίου 2014 στις 16:08 ωρα Μοσχας το "Progress M-25M» συνδέθηκε με τον Δ.Δ.Σ. στην θυρίδα Πιρς.

http://www.federalspace.ru/21058/

 

Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της επανεισόδου :cheesy:

Η επανείσοδος είναι η απόλυτη στιγμή κάθε διαστημικού σκάφους. Είναι η στιγμή που οι δορυφόροι καίγονται και οι αστροναύτες κρατούν την αναπνοή τους. Ενα νέο διαστημόπλοιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, το IXV, θα ξεκινήσει το ταξίδι του για το διάστημα τον Νοέμβριο με σκοπό να φέρει στους μηχανικούς νέα στοιχεία στην προσπάθεια επιστροφής από το διάστημα στον πλανήτη Γη. Σε αυτό το επεισόδιο της εκπομπής του euronews «Space», ο διευθυντής του προγράμματος του IXV Τζόρτζιο Τουμίνο μας δείχνει το σκάφος, ενώ σπάνιο αρχειακό υλικό μας αποκαλύπτει την ένταση, την αγωνία και τους κινδύνους της επιστροφής στην ζωή...

Βίντεο.

http://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos/2014/10/ESA_Euronews_IXV_Facing_the_Challenge_of_reentry

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/IXV_Antimetophizontas_ten_prhoklese_tes_epaneishodoy

 

Εκτόξευση δορυφόρων μέσω αερόστατων. :cheesy:

Πάνω σε ένα πρωτοποριακό όχημα εκτόξευσης νανοδορυφόρων, ονόματι bloostar, δουλεύει η ισπανική εταιρεία zero2infinity, η οποία δραστηριοποιείται πάνω στο αντικείμενο των «Near-Space» αεροστάτων.

Η εταιρεία λειτουργεί αερόστατα μεγάλων υψομέτρων από το 2009, για πτήσεις φορτίων τεχνικού, επιστημονικού και εμπορικού χαρακτήρα. Επί της παρούσης, το κύριο «επιχειρησιακό υψόμετρό» της είναι τα 30 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η χρήση αεροστάτων ως «πρώτο επίπεδο» ενός εκτοξευτή νανοδορυφόρων αποτελεί «λογικό και απαραίτητο επόμενο βήμα» για την κάλυψη των αναγκών της συγκεκριμένης αναπτυσσόμενης και υποεξυπηρετούμενης αγοράς.

«Οι νανοδορυφόροι σήμερα πρέπει να πετούν ως δευτερεύοντα φορτία, και να φτάνουν σε τροχιά ‘με ωτοστόπ’. Δουλεύουμε πάνω στην ιδέα του bloostar εδώ και χρόνια. Τώρα η τεχνολογία τόσο στους δορυφόρους όσο και στα οχήματα εκτόξευσης είναι αρκετά ώριμη για την πραγματοποίησή του. Πολλές νέες επιτυχημένες εταιρείες έχουν επιχειρηματικά πλάνα βασισμένα σε νανοδορυφόρους, όπως η Skybox Imaging, αλλά ο εξειδικευμένος εκτοξευτής που θα χρειάζονταν δεν υπάρχει ακόμα. Η βιομηχανία εκτοξεύσεων πρέπει να μεταμορφωθεί και να προσαρμοστεί στην πραγματική αναγκαιότητα της παροχής ευελιξίας στα μικρά φορτία ώστε να επιλέγουν τη δική τους τροχιά και ημερομηνία εκτόξευσης. Πιστεύουμε ότι το bloostar, ως το πρώτο τροχιακό ‘rockoon’ (rocket+balloon), αποτελεί τη λύση για καθαρή, οικονομική και βιώσιμη πρόσβαση στο Διάστημα» αναφέρει ο Χοσέ Μαριάνο Λόπεζ-Ουρντιάλες, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας.

Όπως υποστηρίζει η zero2infinity, το όλο concept του rockoon παρουσιάζει μεγάλαο πλεονεκτήματα. «Το γεγονός ότι ο πύραυλος δεν χρειάζεται να ταξιδέψει μέσα από τα πιο πυκνά τμήματα της ατμόσφαιρας και ότι πυροδοτείται σε συνθήκες σχεδόν κενού ‘μεταφράζεται’ σε χαμηλότερη αντίσταση, μικρότερες απώλειες βαρύτητας και πολύ υψηλότερη ειδική ώθηση εξαιτίας της αποτελεσματικότερης χρήσης ακροφυσίων. Η απλότητα του συστήματος, με απλά στοιχεία και χωρίς turbopumps, διασφαλίζει το χαμηλότερο κόστος μονάδας για μια εξειδικευμένη εκτόξευση μικροδορυφόρων» σημειώνεται σχετικά.

Η εταιρεία υπογραμμίζει επίσης τον «οικολογικό» χαρακτήρα του bloostar, κάνοντας λόγο για πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και περιορισμό της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Ήλιο και μπαταρίες χρησιμοποιούνται ως πρώτο στάδιο, ενώ πυροδότηση/ ανάφλεξη λαμβάνει χώρα όταν το όχημα βρίσκεται ήδη πάνω από το 99% της μάζας της ατμόσφαιρας. Όπως υποστηρίζεται, πολύ κατασκευαστές μικροδορυφόρων έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για εκτόξευση με το bloostar μόλις τεθεί σε υπηρεσία, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το 2017. Προκαταρκτικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει ήδη.

http://www.naftemporiki.gr/story/871402/ektokseusi-doruforon-meso-aerostaton

bloostar12.jpg.d66c7a6aa5068b3cd856a21c7a173ae9.jpg

bloostar.jpg.bbc47d3914a36e1c35337aae38e2ab5d.jpg

photo_10-29-19.jpg.07ddce290a054ef7f3fc0c3413fa3e78.jpg

1807676066.thumb.jpg.dc27331b4be074956aa51877b1519ffa.jpg

540402590.thumb.jpg.e76cabe93e162c64a2696949c7368654.jpg

290028399.thumb.jpg.80ba77d7df601d9603962ba93e54b377.jpg

1422441707.thumb.jpg.597c7d2f9e5baad09ae14e8500e747b5.jpg

181975310.thumb.jpg.9f30102cdfd800f9d5562d1f817330c1.jpg

2919345286.thumb.jpg.ca5e9e5d078200e6055a74bb9cee3c62.jpg

3251485250.thumb.jpg.c43fe2a05a271906a22a9b98558f6004.jpg

1639602193.thumb.jpg.360342fcf81ea6358a8debada4fb38dc.jpg

3823531913.thumb.jpg.1cb0556bdafed6b1205be25a0c21fb55.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αναβολή της εκτόξευσης του ευρωπαϊκού διαστημοπλάνου IXV :cheesy:

Η εκτόξευση του Intermediate eXperimental Vehicle της ESA, η οποία ήταν να γίνει στις 18 Νοεμβρίου με πύραυλο Vega από τη Γαλλική Γουϊάνα αναβλήθηκε, με σκοπό να πραγματοποιηθούν επιπλέον αναλύσεις πάνω στην τροχιά πτήσης του Vega.

Για τη συγκεκριμένη αποστολή, αντί να κατευθυνθεί βόρεια σε πολική τροχιά, όπως σε προηγούμενες πτήσεις, ο Vega θα πετάξει ανατολικά για να απελευθερώσει το διαστημοπλάνο σε υποτροχιακή πορεία η οποία θα φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό, για να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες πάνω στο αντικείμενο της αυτόνομης ελεγχόμενης επανεισόδου.

Η τροχιά αυτή είναι άνευ προηγουμένου για τον Vega, οπότε, όπως σημειώνεται από την ESA, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις επιδόσεις του οχήματος εκτόξευσης, για το ενδεχόμενο εμφάνισης ανωμαλιών μετά την απογείωση. Ως εκ τούτου, η εκτόξευση αναβάλλεται για ημερομηνία η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το IXV θα χρειαστεί περίπου 100 λεπτά για να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Ο πύραυλος Vega θα το μεταφέρει σε υψόμετρο 320 χιλιομέτρων, όπου θα διαχωριστούν και το διαστημοπλάνο θα συνεχίσει, φτάνοντας σε υψόμετρο περίπου 420 χιλιομέτρων.

Αυτό θα του επιτρέψει να «πιάσει» ταχύτητα 7,5 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα σε ύψος 120 χιλιομέτρων. Το σκάφος θα συλλέξει μεγάλο όγκο δεδομένων τόσο κατά την hypersonic όσο και κατά την υπερηχητική πτήση του, και θα χρησιμοποιήσει αλεξίπτωτο για την επιβράδυνση της καθόδου του, με στόχο την ασφαλή προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

http://www.naftemporiki.gr/story/874310/anaboli-tis-ektokseusis-tou-europaikou-diastimoplanou-ixv

 

 

Ποιες μελέτες ματαιώθηκαν με την καταστροφή του διαστημικού πυραύλου. :cheesy:

«Τα νέα διαστημικά πειράματα θα επεκτείνουν τις ερευνητικές δυνατότητες των αστροναυτών που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως επίσης και οι καινούριες μελέτες με τον εξοπλισμό που θα φτάσει στο διαστημικό εργαστήριο». Με αυτά τα λόγια περιέγραφε σε δελτίο Τύπου της η ιδιωτική εταιρεία Orbital Sciences την επιστημονική πτυχή της αποστολής ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ), η οποία έληξε άδοξα μερικά 24ωρα αργότερα.

Για λόγους οι οποίοι δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί, ο πύραυλος Antares που μετέφερε το μη επανδρωμένο σκάφος ανεφοδιασμού Cygnus της Orbital Sciences εξερράγη την Τρίτη, λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του από τις εγκαταστάσεις της ΝΑΣΑ στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Όπως είναι φυσικό, μαζί με Cygnus, καταστράφηκε όλο το υλικό και οι συσκευές που μεταξύ άλλων είχε αναλάβει η εταιρεία να «παραδώσει» στον ΔΔΣ, για λογαριασμό της ΝΑΣΑ.

Έτσι, από την έκρηξη ματαιώθηκαν τα επιστημονικά πειράματα και οι μελέτες που είχαν προγραμματισθεί να διεξαχθούν στο «διαστημικό εργαστήριο», μετά την ολοκλήρωση της αποστολής. Ανάμεσά τους, μια έρευνα με αντικείμενο τις «βροχές» διαττόντων αστέρων, καταγράφοντας τις τροχιές τους έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα. Με αυτό τον τρόπο, υποστήριζαν οι επιστήμονες που σχεδίασαν τη μελέτη, θα αποκτούσαν περισσότερες πληροφορίες για τα μετέωρα και τον σχηματισμό των πλανητών. Και αυτό γιατί, αναλύοντας τις τροχιές των «βράχων» από το διάστημα, πιθανότατα θα προσδιόριζαν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύστασή τους.

Μια δεύτερη μελέτη στόχευε να απαντήσει στο κατά πόσο η παρατεταμένη παραμονή σε συνθήκες μικροβαρύτητας επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μια απάντηση που έχει μεγάλη σημασία ώστε να προσδιορισθούν οι βιολογικές επιπλοκές που θα μπορούσαν να εμφανίσουν οι αστροναύτες σε μελλοντικές αποστολές σε μακρινούς προορισμούς, όπως στον πλανήτη Άρη.

Η διατροφή των αστροναυτών σε τέτοιες μακρινές αποστολές ήταν το αντικείμενο ενός ακόμη πειράματος που ματαιώθηκε, το οποίο σκόπευε να μελετήσει την καλλιέργεια μπιζελιών στο διάστημα.

Καθώς τα μπιζέλια είναι πλούσια σε βιταμίνες, αποτελούν ιδανική τροφή για καλλιέργεια σε διαστημικά «ταξίδια» μεγάλης διάρκειας. Με δεδομένο ότι στη Γη είναι έτοιμα για συγκομιδή λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη φύτευση, στόχος ήταν να μελετηθεί η ταχύτητα ανάπτυξής τους σε συνθήκες μικροβαρύτητας, αλλά και η περιεκτικότητα των «διαστημικών καλλιεργειών» σε θρεπτικά συστατικά.

«Η αλήθεια είναι πως χάθηκε αρκετός επιστημονικός εξοπλισμός», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μάικ Σαφρεντίνι, επικεφαλής του προγράμματος λειτουργίας του ΔΔΣ. Πάντως, πρόσθεσε πως η ΝΑΣΑ θα φροντίσει ώστε, μέσω μελλοντικών αποστολών, να γίνουν πραγματικότητα τα πειράματα και οι μελέτες που ματαιώθηκαν.

http://www.naftemporiki.gr/story/874165/poies-meletes-mataiothikan-me-tin-katastrofi-tou-diastimikou-puraulou

 

Επαναχρησιμοποίηση πυραύλων από το επόμενο έτος σχεδιάζει η SpaceX. :cheesy:

Η δυνανότητα επαναχρησιμοποίησης ενός από τα οχήματα εκτόξευσής της περιλαμβάνεται στα σχέδια της SpaceX για το επόμενο έτος- κάτι που θα μπορούσε να μειώσει δέκα φορές το κόστος της πρόσβασης στο Διάστημα, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Έλον Μασκ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΜΙΤ Technology Review, ο Μασκ, μιλώντας σε συμπόσιο στο ΜΙΤ αποκάλυψε λεπτομέρειες για την πορεία της εταιρείας του πάνω στο αντικείμενο. Η ιδέα επαναχρησιμοποίησης διαστημικών σκαφών δεν είναι καινούρια- αλλά εάν η SpaceX καταφέρει να προσγειώνει και να επαναχρησιμοποιεί πυραύλους της τότε θα πρόκειται για μια πραγματική πρωτιά, ενώ παράλληλα θα μειώνει σημαντικά το κόστος των επόμενων εκτοξεύσεων. Η εταιρεία έχει προβεί ήδη σε πολλές δοκιμές και πειράματα, με τον Μασκ να επισημαίνει ότι ίσως να χρειαστεί λίγος καιρός για να θεωρηθεί εφικτή και αξιόπιστη η εν λόγω διαδικασία.

Οι πύραυλοι της SpaceX χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση δορυφόρων και την αποστολή προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η εταιρεία πρόσφατα κέρδισε συμβόλαιο ύψους δισεκατομμυρίων για την ανάπτυξη ενός σκάφους μεταφοράς αστροναυτών στον ISS, διαδικασία η οποία τώρα γίνεται με ρωσικά σκάφη.

Η SpaceX κατασκευάζει σε ναυπηγεία στη Λουϊζιάνα μία πλωτή πλατφόρμα 90x50 μέτρων, στην οποία και σκοπεύει να προσγειώσει τμήμα του πυραύλου Falcon 9 μετά την επόμενη αποστολή στον ISS, που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο. Ο Μασκ προβλέπει 50% πιθανότητα επιτυχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσγείωση- ωστόσο ήταν στο νερό και όχι σε πλατφόρμα. Όπως σημείωσε ο Μασκ, η απόπειρα ήταν εν μέρει επιτυχής, καθώς ο πύραυλος προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια, αλλά λίγο μετά «ανετράπη και εξερράγη».

Μέσα στο επόμενο έτος η εταιρεία σχεδιάζει 12 αποστολές, και ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει 80% πιθανότητα μία από αυτές να αποδειχθεί επιτυχής όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, επιτρέποντας στο όχημα να πετάξει ξανά. «Βρισκόμαστε αρκετά κοντά» υποστήριξε.

http://www.naftemporiki.gr/story/873116/epanaxrisimopoiisi-puraulon-apo-to-epomeno-etos-sxediazei-i-spacex

 

Διεθνής διάκριση για το Εθνικό Αστεροσκοπείο. :cheesy:

Διεθνή διάκριση πέτυχε η ομάδα δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης υπηρεσίας διαστημικής τεχνολογίας, στον διαγωνισμό «Copernicus Masters Awards 2014».

Η ομάδα βραβεύθηκε για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ονομάζεται «FireHub» και

συνδέεται με τους δορυφόρους που πετάνε γύρω από τη Γη, και κάθε πέντε λεπτά στέλνει εικόνες από τις συνθήκες που επικρατούν στο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας.

Τα δεδομένα αυτά συγκεντρώνονται στους ταχύτατους υπολογιστές του Εθνικού Αστεροσκοπείου συνδυάζονται με άλλα μέσω σύνθετων μοντέλων και δίνουν σε πραγματικό χρόνο υψηλής ακρίβειας πληροφορίες για την εξέλιξη κάθε πυρκαγιάς στην Ελλάδα ενώ προβλέπουν και τη διασπορά του καπνού πάνω από τα αστικά κέντρα.

Ήδη οι δορυφορικές αυτές υπηρεσίες παρέχονται επιχειρησιακά στην Πυροσβεστική και άλλους φορείς της χώρας.

Το πρόγραμμα διακρίθηκε ανάμεσα σε 177 προτάσεις που υποβλήθηκαν από 44 χώρες από όλο τον κόσμο.

Την ομάδα που βραβεύθηκε στο Βερολίνο, αποτελούν οι: Χάρης Κοντοές, Θεμιστοκλής Χαιρεκάκης, Ιωάννης Παπουτσής, Σταύρος Σολωμός και Εμμανουέλλα Ιερωνυμίδη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231359787

173A6D88A61FF1156A663B353CDBA311.jpg.552604f2e36a292dee5b4a4937dc87d2.jpg

intermediate-experimental-vehicle-tis-esa-antigrafo.jpg.2b19989d51bae11f1bfd802282acf070.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι τελευταίες στιγμές του SpaceShipTwo στην ατμόσφαιρα. :cheesy:

Τις τελευταίες στιγμές του διαστημικού σκάφους SpaceShipTwo της Virgin Galactic που εξερράγη στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης δείχνει σειρά φωτογραφιών που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ένας από τους δύο πιλότους σκοτώθηκε, ενώ ο δεύτερος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα.

Το SpaceShipTwo εξερράγη εν πτήσει λίγα λεπτά μετά την πυροδότηση του πυραυλοκινητήρα, σχεδιασμένου να το στέλνει στο όριο της ατμόσφαιρας.

Virgin Galactic: Το διαστημικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231360212#ref=latestarticles

Διπλό πλήγμα για την ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231360228#ref=latestarticles

Ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση του κινητήρα μετά την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ένα διαφορετικό πλαστικό καύσιμο.

Η έκρηξη συνέβη λίγα δευτερόλεπτα μετά την αποχώριση του SpaceShipTwo από το αεροσκάφος-φορέα WhiteKnightTwo, το οποίο προσγειώθηκε αργότερα με ασφάλεια.

Ο συγκυβερνήτης του σκάφους σκοτώθηκε, ενώ ο κυβερνήτης πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα. Βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος στην έρημο και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο.

Επρόκειτο για την πρώτη πτήση με χρήση του πυραυλοκινητήρα για το διαστημόπλοιο της Virgin Galactic από τον περασμένο Ιανουάριο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το SpaceShipTwo είχε πραγματοποιήσει ανεμοπορία, χωρίς τη χρήση του πυραυλοκινητήρα.

Ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της εταιρείας Virgin Galactic υποσχέθηκε να συνεχίσει το πρόγραμμα διαστημικού τουρισμού, παρά το δυστύχημα.

Ο κ. Μπράνσον δήλωσε «σοκαρισμένος και λυπημένος», αλλά τόνισε ότι θα επιμείνει.

Ερευνητές βρίσκονται καθ' οδόν προς το σημείο της συντριβής του διαστημοπλοίου.

Η Virgin ήλπιζε να ξεκινήσει τα διαστημικά της ταξίδια το 2015. Ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 700 κρατήσεις θέσεων, με κάθε μία να κοστίζει 250.000 ευρώ. Ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει υποσχεθεί ότι θα ταξιδέψει στο πρώτο ταξίδι.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Καλιφόρνια, ο εκτελεστικός διαυθυντής Τζορτζ Ουαϊτσάιντς δήλωσε: «Το διάστημα είναι δύσκολο και σήμερα ήταν μια δύσκολη ημέρα. Θα στηρίξουμε την έρευνα για να βρούμε τι συνέβη σήμερα. Θα το ξεπεράσουμε» είπε.

«Το μέλλον έγκειται κατά πολλούς τρόπους σε δύσκολες ημέρες όπως αυτή, αλλά πιστεύουμε ότι το χρωστάμε στους πιλότους αυτών των σκαφών, καθώς και σε αυτούς που εργάζονται σκληρά σε αυτά, να κατανοήσουμε (σ.σ. αυτό το δυστύχημα) και να προχωρήσουμε μπροστά» είπε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα το SpaceShipTwo είχε πραγματοποιήσει ανεμοπορία, χωρίς τη χρήση του πυραυλοκινητήρα.

Το SpaceShipTwo έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έως έξι επιβάτες και δύο πιλότους σε υποτροχιακές πτήσεις αναψυχής.

Το διαστημόπλοιο μεταφέρεται από το αεροσκάφος-φορέα έως τα 50.000 πόδια (15.000 μέτρα) και κατόπιν αποσυνδέεται.

Σε αυτό το στάδιο, η χρήση του πυραυλοκινητήρα είναι απαραίτητη για να συνεχίσει το SpaceShipTwo το υποτροχιακό του ταξίδι.

Βίντεο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231360202

 

Ανθρώπινο λάθος ίσως οδήγησε στη συντριβή του SpaceShipTwo. :cheesy:

Η διάλυση του υποτροχιακού σκάφους SpaceShipTwo στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης δεν φαίνεται να προκλήθηκε από έκρηξη, ωστόσο το σύστημα που το επιβραδύνει κατά την επιστροφή του στη Γη ενεργοποιήθηκε πρόωρα από τον συγκυβερνήτη, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ.

Η Virgin Galactic ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένα νέο διαστημικό σκάφος θα είναι έτοιμο για δοκιμές το 2015.

Το πίσω τμήμα των φτερών του σκάφους της Virgin Galactic ήταν σχεδιασμένο να περιστρέφεται προς τα πάνω κατά σχεδόν 90 μοίρες ώστε να αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση και να επιβραδύνει την κάθοδό του από το όριο του Διαστήματος. Η λειτουργία αυτή ονομάζεται feathering.

Στη δοκιμή της Παρασκευής, η οποία κατέληξε στο θάνατο του συγκυβερνήτη και το σοβαρό τραυματισμό του κυβερνήτη, το feathering έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί όταν το σκάφος πετούσε με ταχύτητα 1,4 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.

Ενεργοποιήθηκε όμως πολύ νωρίτερα, όταν το SpaceShipTwo πετούσε με ταχύτητα Mach 1, ανέφερε ο Κρίστοφερ Χαρτ, πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB).

«Τα φτερά κινήθηκαν στη θέση ανάπτυξης. Δύο δευτερόλεπτα αργότερα είδαμε το σκάφος να διαλύεται» είπε.

Τόνισε πάντως ότι η πρόωρη ενεργοποίηση του feathering δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα αιτία του δυστυχήματος. «Έχουμε μπροστά μας μήνες και μήνες ερευνών μέχρι να καταλήξουμε στα αίτια» είπε ο Χαρτ σε συνέντευξη Τύπου.

Ανέφερε ακόμα ότι οι δεξαμενές καυσίμου και ο κινητήρας του SpaceShipTwo βρέθηκαν σχεδόν άθικτα, ένδειξη ότι δεν υπήρξε έκρηξη.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που τραβήχτηκε από κάμερες στο εσωτερικό του SpaceShipTwo και από αεροπλάνο που το ακολουθούσε.

Οι κάμερε στο κόκπιτ δείχνουν τον συγκυβερνήτη να μετακινεί έναν μοχλό του συστήματος feathering από τη θέση «unlock» στη θέση «lock». Για την ενεργοποίηση του feathering ο κυβερνήτης θα έπρεπε στη συνέχεια να τραβήξει έναν διακόπτη, κάτι που όμως δεν συνέβη. Παραμένει ασαφές πώς τα φτερά άρχισαν να περιστρέφονται χωρίς να γίνει η δεύτερη αυτή κίνηση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Galactic Τζορτζ Ουάιτσαϊντς δήλωσε στους Financial Times ότι ένα νέο σκάφος έχει ολοκληρωθεί κατά 65% και θα είναι έτοιμο για δοκιμές όταν η Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών εκδώσει πόρισμα για το δυστύχημα.

Αυτό αναμένεται να καθυστερήσει περίπου έναν χρόνο, και στο μεταξύ η Virgin Galactic θα μείνει καθηλωμένη.

Ο Ουάιτσαϊντς απέρριψε επίσης τις αναφορές για την ενδεχόμενη επικινδυνότητα του νέου καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δοκιμή της Παρασκευής, αποτελούμενο από σφαιρίδια πλαστικού που προέρχεται από νάιλον.

Τόνισε ότι το νέο καύσιμο είχε υποβληθεί σε εκτεταμένες δοκιμές στο έδαφος.

Το πλαστικό καύσιμο καίγεται μαζί με πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου.

Τρεις μηχανικοί είχαν σκοτωθεί από έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων στο έδαφος το 2007.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Virgin Galactic, είχε δηλώσει πριν από έναν μήνα ότι οι πρώτες πτήσεις αναψυχής σε ύψος 100 χιλιομέτρων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το Μάρτιο. Ο ίδιος σκόπευε μάλιστα να είναι επιβάτης μαζί με τον γιο του.

Περισσότεροι από 700 επίδοξοι τουρίστες του Διαστήματος, ανάμεσά τους διασημότητες όπως ο Τζάστιν Μπίμπερ και ο Λιονάρντο ντι Κάπριο, είχαν δώσει προκαταβολές για τα εισιτήρια των 250.000 δολαρίων το καθένα.

Το SpaceShipTwo είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για τη Virgin Galactic από τη Scaled Composites, θυγατρική του ομίλου αεροδιαστημικών και αμυντικών συστημάτων Northrop Grumman.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231360487

19880123_SpaceShipTwo__JPEG_03aef_limghandler.jpg.d9cf38394b31b37e66f84bb112e51ac5.jpg

19878411_2014_11_01T181325Z_473708646_GM1EAB2064N01_RTRMADP_3_SPACE_CRASH_VIRGIN_BRANSON_limghandler.jpg.b809c8cba946a45af3f03193aa0b15b6.jpg

19878346_2014_11_01T180724Z_251015147_GM1EAB204WA02_RTRMADP_3_SPACE_CRASH_VIRGIN_BRANSON_limghandler.jpg.48216c5d9962bfbb5008718a5df95585.jpg

19878317_2014_11_01T180324Z_1644871666_GM1EAB205O301_RTRMADP_3_SPACE_CRASH_VIRGIN_BRANSON_limghandler.jpg.2ce68a23aee86e6ba54ae3e2e02cadc3.jpg

v7.jpg.3641c0af1a2db4c05a57295d7e2a99db.jpg

v2.jpg.4732c713b97606c444743c65bb94067e.jpg

v1.jpg.bb4fd1926c106565699f498cd3362361.jpg

spaceshiptwo-preview-virgin-galactic-spaceship_10407_600x450.jpg.9d0b46890d1805e6775bc44b2935f9a3.jpg

795468-virgin-galactic.jpg.dbdfc2bdbbce921653b293d8cd726219.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτοιμο το διαστημόπλοιο Orion της NASA. :cheesy:

Την ολοκλήρωση του διαστημοπλοίου Orion ανακοίνωσαν η NASA και η Lockheed Martin την Πέμπτη, σηματοδοτώντας το τέλος της ναυπήγησης του πρώτου σκάφους το οποίο προορίζεται για αποστολές στο βαθύ Διάστημα, πέρα από τη Σελήνη- περιλαμβανομένου ενός ταξιδιού στον Άρη.

Η πρώτη δοκιμή πτήσης για το Orion είναι προγραμματισμένη στις 4 Δεκεμβρίου, για την οποία η NASA θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες στις 6 Νοεμβρίου, σε ειδική ενημέρωση στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

Το σκάφος θα βρίσκεται στο Launch Abort System Facility του Κένεντι μέχρι την προγραμματισμένη μεταφορά του στην εξέδρα εκτόξευσης στις 10 Νοεμβρίου. Εκεί θα φορτωθεί στον πύραυλο United Launch Alliance Delta IV Heavy, που θα το μεταφέρει στο Διάστημα για τη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση.

«Αυτή είναι απλά η πρώτη από μία μακρά σειρά εξερευνητικών αποστολών πέρα από τη χαμηλή τροχιά, και σε μερικά χρόνια θα στέλνουμε τους αστροναύτες μας σε προορισμούς τους οποίους άνθρωποι δεν έχουν ξαναβιώσει» δήλωσε ο Μπιλ Χιλ, στέλεχος του Explorations Systems Development της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

«Είναι συναρπαστικό να συμμετέχει κανείς σε αυτό το ταξίδι τώρα, στην αρχή του».

Η δοκιμαστική πτήση του Δεκεμβρίου θα στείλει το Orion 3.600 μίλια από τη Γη (15 φορές πιο μακριά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό), σε μία πτήση δύο τροχιών, με στόχο να εξακριβωθεί κατά πόσον τα κύρια συστήματά του είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αποστολών στο βαθύ Διάστημα. Κατά την διάρκεια της πτήσης (Exploratory Flight Test-1) , διάρκειας 4,5 ωρών, το Orion θα ταξιδέψει πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο επανδρωμένο σκάφος μέσα σε διάστημα 40 ετών, πριν επιστρέψει στη Γη σε ταχύτητες κοντά στα 20.000 μίλια ανά ώρα και προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ένα άδειο κύτος διαστημοπλοίου έφτασε στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι πριν από δύο χρόνια, και τώρα έχουμε ένα πλήρως συναρμολογημένο Orion» δήλωσε ο Μάικλ Χόουζ, υπεύθυνος του προγράμματος Orion στη Lockheed Martin. «Είμαστε έτοιμοι να το εκτοξεύσουμε στο Διάστημα και να δοκιμάσουμε κάθε ίντσα».

Τα τελικά στάδια συναρμολόγησης του διαστημοπλοίου περιελάμβαναν την εγκατάσταση των πάνελ Ogive του σκάφους, τα οποία θα προστατεύουν το κομμάτι του πληρώματος από τις ακραίες από πλευράς ακουστικής και δόνησης συνθήκες κατά την εκτόξευση και την άνοδο.

http://www.naftemporiki.gr/story/874686/etoimo-to-diastimoploio-orion-tis-nasa

 

 

Προώθηση πυραύλων με λέιζερ. :cheesy:

Έναν πρωτοποριακό τρόπο προώθησης πυραύλων, που παραπέμπει σε σελίδες επιστημονικής φαντασίας, προτείνουν ρώσοι ερευνητές.

Ειδικότερα οι φυσικοί Γιούρι Ρεζούνκοφ και Αλεξάντερ Σμιντ παρουσίασαν σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο journal Applied Optics της OSA (Τhe Optical Society) μέθοδο για τη βελτίωση της ώθησης που παρέχεται από ένα σύστημα προώθησης με λέιζερ- η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τέτοιων συστημάτων που θα ενδείκνυνται για πρακτική χρήση.

Αυτή τη στιγμή η μέγιστη ταχύτητα ενός διαστημοπλοίου περιορίζεται από την ποσότητα των στερεών ή υγρών καυσίμων που μπορεί να μεταφέρει. Η επίτευξη μεγαλύτερων ταχυτήτων συνεπάγεται ανάγκη χρήσης περισσότερου καυσίμου, το οποίο πρέπει πάντα να μεταφέρεται από το σκάφος. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με τη χρήση ενός λέιζερ – ευρισκομένου σε απόσταση και όχι πάνω στο ίδιο το διαστημόπλοιο – για την παροχή επιπλέον προωθητικής ισχύος.

Για τη δημιουργία μιας προώθησης λέιζερ τέτοιου είδους έχει προταθεί μια σειρά συστημάτων. Ένα από τα πλέον υποσχόμενα συστήματα έχει να κάνει με μια διαδικασία που αποκαλείται κατάλυση/ εκτομή λέιζερ (laser ablation), κατά την οποία μία παλμική ακτίνα λέιζερ χτυπά μια επιφάνεια, την θερμαίνει και καίει υλικό για να δημιουργήσει αυτό που είναι γνωστό ως «λοφίο πλάσματος» (plasma plume), δηλαδή μία στήλη από φορτισμένα σωματίδια που ρέουν από την επιφάνεια. Η ροή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ώθησης για την κίνηση του σκάφους.

Στο paper τους στο Applied Optics, οι Ρεζούνκοφ και Σμιντ περιγράφουν ένα νέο σύστημα το οποίο ενσωματώνει σύστημα προώθησης laser ablation με τα συμβατικά/ «παραδοσιακά» ακροφύσια ενός διαστημοπλοίου. Ο συνδυασμός των δύο συστημάτων, σύμφωνα με τους ρώσους ερευνητές, μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα της ροής αερίων έξω από το σύστημα σε υπερηχητικές ταχύτητες, μειώνοντας παράλληλα την ποσότητα του καμένου καυσίμου.

Όπως επιδεικνύουν οι Ρεζούνκοφ και Σμιντ, η αποτελεσματικότητα των σημερινών τεχνικών προώθησης λέιζερ περιορίζεται από παράγοντες οι οποίοι περιλαμβάνουν την αστάθεια των υπερηχητικών αερίων καθώς διαχέονται έξω από το ακροφύσιο, καθώς και την παραγωγή ωστικών κυμάτων που έχουν αποτέλεσμα τη μείωση της ώθησης. Ωστόσο, αυτά μπορούν να μειωθούν με τη χρήση ενός «λοφίου πλάσματος» από laser ablation, που ανακατευθύνεται έτσι ώστε να ρέει κοντά στα εσωτερικά τοιχώματα του ακροφυσίου. Το τελικό αποτέλεσμα, όπως διαπιστώνουν οι δύο ερευνητές, βελτιώνει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας κατά πολύ την παραγόμενη ώθηση.

«Συνοψίζοντας τα δεδομένα που προέκυψαν, μπορούμε να προβλέψουμε την εφαρμογή τεχνικών υπερηχητικής προώθησης λέιζερ όχι μόνο για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων σε τροχιές γύρω από τη Γη, αλλά επίσης για επιπρόσθετη επιτάχυνση σε υπερηχητικά αεροσκάφη ώστε να επιτυγχάνουν ταχύτητες των 10 Μαχ και άνω» σημειώνει σχετικά ο Ρεζούνκοφ.

http://physicsgg.me/2014/10/31/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%8e%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b1%cf%8d%ce%bb%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%b5-%ce%bb%ce%ad%ce%b9%ce%b6%ce%b5%cf%81/

 

Τη νύχτα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός γίνεται τρομακτικός!!! :cheesy:

Τα φώτα σβήνουν, το πλήρωμα πέφτει για ύπνο και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μοιάζει να γίνεται σκηνικό για θρίλερ επιστημονικής φαντασίας.

O χαμηλός, πράσινος φωτισμός κάνει τον σταθμό να μοιάζει βυθισμένος.

Την ώρα που οι πέντε συνάδελφοί του κοιμούνται, ο αστροναύτης Αλεξάντερ Γκερστ απαθανατίζει με την κάμερά του την απόκοσμη ατμόσφαιρα του τροχιακού εργαστηρίου.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά, οπότε το ξημέρωμα και η δύση επαναλαμβάνονται 16 φορές την ημέρα.

Το πλήρωμα όμως ζει ακολουθώντας την Ώρα Γκρίνουιτς, και τα φώτα σβήνουν όταν έρθει η ώρα για ύπνο.

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το διαστημόπλοιο Nostromo από την ταινία Alien.

Οι φωτογραφίες του Γκερστ, ο οποίος θα μείνει στον ISS συνολικά έξι μήνες, υπενθυμίζουν πόσο μοναχική είναι η ζωή εκεί πάνω.

Μια οικογενειακή φωτογραφία είναι το μόνο σημείο ζωής στους πίνακες ελέγχου.

Περισσότερες εικόνες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ESA.

http://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/Blue_dot/Highlights/Spooky_Space_Station

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231360570

10Space_Station_at_night_fullwidth.jpg.c96cebe14eeb856c0a6e9fef42767cd2.jpg

9Space_Station_at_night_fullwidth.jpg.b52007e6c74a892aee5692b53b2fd2ef.jpg

7Space_Station_at_night_fullwidth.jpg.44b35b02c76bbb1bea50afab13411841.jpg

3Space_Station_at_night_fullwidth.jpg.8215c816052b05836912c4e0ba8fb370.jpg

2Space_Station_at_night_fullwidth.jpg.735c8405b749f05e7ea55683552ede1c.jpg

07A2FF06A903C7E4B5DCEE2A2BF9920E.jpg.90eb98af18ad037e732e1842d6ecc96e.jpg

space-launch-system-sls.jpg.285fdf9df32f11cb1670db76eb4b21bf.jpg

orion-1.jpg.ef2621d2120d6394bb3663977e4d3e7c.jpg

orion.jpg.a98530e95250762e5e439e0435271f1b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι επιχειρηματίες επικεντρώθηκαν στο Galileo σε έναν υψηλού κύρους διαγωνισμό. :cheesy:

Ένας πρωτοποριακός επίγειος δέκτης Galileo πήρε το μεγάλο βραβείο στο φετινό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό "European Satellite Navigation Competition", ενώ το Βραβείο Καινοτομίας της ESA, "Innovation Prize" πήγε σε έναν ανιχνευτή για αντικείμενα όπως τα ρυμουλκά, τα κοντέινερ και τα ποδήλατα.

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο διαγωνισμός - επίσης γνωστός ως Galileo Masters - έχει ενθαρρύνει πολλές νέες εφαρμογές δορυφορικής πλοήγησης (satnav apps).

Ο φετινός διαγωνισμός χαρακτηρίστηκε από το επερχόμενο ευρωπαϊκό σύστημα Galileo, με πάνω από το 40% των 434 συμμετοχών από περισσότερες από 40 χώρες, να επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το Galileo και το συμπληρωματικό ευρωπαϊκό σύστημα European Geostationary Navigation Overlay System.

Οι φετινοί νικητές του κύριου βραβείου των 20 000 €, οι Δρ Wolfgang Kogler και Δρ Jan Wendel από την Airbus Defence & Space, επικεντρώθηκαν στην μοναδική υπηρεσία Public Regulated Service του Galileo, ή αλλιώς PRS, προτείνοντας έναν νέο και αποδοτικό δέκτη.

Ο δέκτης τους επιτρέπει στα αστυνομικά τμήματα, τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και σε άλλους δημόσιους φορείς να κάνουν εύκολη τη χρήση του πιο ακριβούς σήματος της υπηρεσίας PRS του Galileo.

Ο νικητής του βραβείου ESA Innovation PrizeΤο "Innovation Prize" της ESA, των € 10 000, πήγε στον Kristoff Van Rattinghe και την ομάδα του από τη Βελγική εταιρεία sensolus για την εφαρμογή τους «Just stickNtrack», η οποία ανοίγει ένα ευρύ φάσμα νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στην ανίχνευση ρυμουλκών, κοντέινερ, μηχανημάτων, εργαλείων, ποδηλάτων και άλλα παρόμοια.

Με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ισχύος, το Just stickNtrack λειτουργεί για έως και 10 χρόνια χωρίς την ανάγκη φόρτισης των μπαταριών του, τη διαχείριση των καρτών SIM ή οποιωνδήποτε άλλων παρεμβατικών εγκαταστάσεων. Μειώνει στο μισό το κόστος κύκλου ζωής σε σύγκριση με τα τρέχοντα συμπαγή GPS προϊόντα.

"Ο διαγωνισμός είναι ένα σημαντικό μέσο για να παρακινήσει τους επιχειρηματίες και τους εφευρέτες να σκεφτούν νέες ιδέες για το δορυφορικό μας σύστημα Galileo", δήλωσε ο Frank M. Salzgeber, επικεφαλής του προγράμματος Technology Transfer Programme της ESA.

"Από την εκτόξευση του το 2004 και έπειτα, έχει ενισχυθεί η δημιουργία επιτυχημένων start-ups, και πολλοί από αυτούς έχουν μετατρέψει τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις σε ένα από τα 11 κέντρα επώασης επιχειρήσεων (incubation centers) της ESA."

Εκτός από το μεγάλο βραβείο, η πρόταση αυτή κατέκτησε και το περιφερειακό βραβείο της Βαυαρίας (Bavaria regional prize) και το βραβείο του διαγωνισμού PRS, το οποίο απονέμεται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακής Υποδομής (BMVI) και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας.

"Αυτό το ειδικό βραβείο αντικατοπτρίζει την προσπάθεια μας για να εξετάσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες για τη χρήση των εφαρμογών του PRS," σημείωσε ο Δρ Tobias Miethaner, Γενικός Διευθυντής του BMVI Digital Society.

"Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι ο Διαγωνισμός παρέχει ήδη μια σημαντική ώθηση για την προώθηση και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών του μελλοντικού συστήματος PRS του Galileo κατά το πρώτο του έτος."

Άλλα τέσσερα ειδικά βραβεία από τους συνεργάτες του ESNC απονεμήθηκαν επίσης στην εκδήλωση στην έδρα της Deutsche Telekom στο Βερολίνο.

Ο Giovanni Arturo Vecchione και η ομάδα του Deimos Space από την Ισπανία, κέρδισαν το ειδικό βραβείο "Global Navigation Satellite Systems Agency Special Prize" για μια νέα μονάδα του Galileo για smartphones. Παρέχει τη θέση των πεζών με ακρίβεια επιπέδου εκατοστού, ακρίβεια ανθεκτική στα ανακλώμενα σήματα από τα αστικά περιβάλλοντα.

Ο Michal Rutkowski από την Πολωνία πήρε το Ειδικό Βραβείο του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής, DLR, "DLR German Aerospace Center Special Prize" για τη σχεδιαστική του πρόταση, που ενισχύει την κάλυψη των δορυφορικών συστημάτων επαυξημένης πλοήγησης για την εξασφάλιση ασφαλών προσγειώσεων σε όλους τους διαδρόμους των αεροδρομίων.

Ο Peter Zentgraf και η ομάδα από το γερμανικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Rosenheim κέρδισαν το βραβείο "University Challenge Prize" με τα συστήματα αναφοράς ειδικών καιρικών συνθηκών, Hail Navigator και το Precipitation Reporting System, για αεροσκάφη.

Ο Adrian Blackwood και η ομάδα του από την εταιρεία trakkies ™ Research BV, προερχόμενοι από το incubation center της ESA στο Νορντβαίκ, Ολλανδία, κέρδισαν το βραβείο "Global Navigation Satellite System Living Lab Prize" για την πλατφόρμα τους σχετικά με το 'Internet of Things'. Εντοπίζει υπάρχοντα, εκδηλώσεις, εργασίες, συναντήσεις και περισσότερα, με τη δημιουργία έξυπνων σημείων αναφοράς τοποθεσίας.

Οι 25 περιφερειακοί νικητές ανακοινώθηκαν επίσης στην τελετή μαζί με τους νικητές των εννέα κατηγοριών του παράλληλου διαγωνισμού "Earth Monitoring Competition" και το συνολικό νικητή του Copernicus Masters 2014.

Για την Ελλάδα, ο περιφερειακός νικητής για το 2014 είναι ο Φίλιππος Μπεβεράτος και ο συνεργάτης του Jean-Robert Malandra για την ιδέα YOOR, ένα εξατομικευμένο social app για ναυσιπλοΐα αναψυχής.

Διοργανώνεται από το γερμανικό Anwendungszentrum Oberpfaffenhofen, η ESA είναι συνεργάτης στο διαγωνισμό από το 2005. Παλαιότεροι νικητές του Βραβείου "ESA Innovation Prize" της ESA περιλαμβάνουν ένα σύστημα πλοήγησης αφής που μπορεί να φορεθεί, ένα σύστημα ελέγχου της ρύπανσης των υδάτων, ένα σύστημα εντοπισμού θέσης σε πραγματικό χρόνο, ακρίβειας εκατοστού, μια υπηρεσία εγγύτητας για να παρακολουθείτε φίλους και συναδέλφους, καθώς και μια υπηρεσία καθοδήγησης για μουσείο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλους τους νικητές είναι διαθέσιμες εδώ

http://esnc.eu/index.php?kat=winner2014.html&anzeige=winner2014.html

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Oi_epicheiremathies_epikentrhothekan_sto_Galileo_se_henan_ypselohu_khuroys_diagonismho

 

Διεθνής διάκριση για το Δημόκριτο. :cheesy:

Διεθνή διάκριση πέτυχε ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», για μια πρότυπη μέθοδο καθαρισμού νερού.

Πρόκειται για το διεθνές βραβείο «Alternative Water Resources Prize», το οποίο κέρδισε η ομάδα του δρα Πολύκαρπου Φαλάρα, ο οποίος είναι και συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος "Cleanwater".

Η μέθοδος που προτείνει η ομάδα του Δημόκριτου αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια και με προηγμένα συστήματα νανοτεχνολογίας καθαρίζει το νερό αποτελεσματικά και χωρίς περιττό κόστος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Δημόκριτου», ενώ οι συμβατικές μέθοδοι καθαρισμού βασίζονται στον φυσικό διαχωρισμό του νερού από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους ρύπους, η νέα μέθοδος επιτυγχάνει την φωτοκαταλυτική διάσπαση των ρύπων, με αποτέλεσμα πιο καθαρό νερό.

Η νέα τεχνολογία καλύπτεται από διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ήδη έχει κατασκευαστεί πρότυπη εργαστηριακή μονάδα καθαρισμού νερού.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η ενεργειακά αυτόνομη λειτουργία του συστήματος με οπτικές ίνες και φωτοβολταϊκά, ενώ έχει σχεδιαστεί η επέκτασή του σε μεγαλύτερη κλίμακα, ώστε μελλοντικά να μπορεί να εφαρμοστεί σε σπίτια η παραγωγικές μονάδες

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231360973

 

Διαστημικό σκάφος της ESA μετακινεί τον Διαστημικό Σταθμό για να αποφύγει τα συντρίμμια. :cheesy:

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός απειλήθηκε από διαστημικά σκουπίδια την περασμένη εβδομάδα, αλλά το Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς της ESA έσωσε την κατάσταση πυροδοτώντας τους προωθητήρες του για να ωθήσει το τροχιακό φυλάκιο και τους έξι επιβάτες του έξω από την πορεία της ζημιάς.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς εταίροι του Σταθμού απέφυγαν με τόση βιάση διαστημικά σκουπίδια.

Οι επίγειοι σταθμοί παρακολουθούν συνεχώς τα διαστημικά σκουπίδια – hardware που έχει απομείνει από ανενεργούς δορυφόρους - για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή συγκρούσεις. Ένα ψήγμα βαφής μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη όταν ταξιδεύεις με 28 800 χλμ/ώρα. Όταν σημάνουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι ομάδες εδάφους μπορούν να μετακινήσουν το σταθμό σε μια ασφαλέστερη τροχιά.

Οι υπολογισμοί λαμβάνουν πολλές φορές ώρες - αυτό θα πει επιστήμη πυραύλων - αλλά ευτυχώς, τις περισσότερες φορές, το δίκτυο ραντάρ δίνει υπεραρκετής διάρκειας προειδοποίηση. Μερικές φορές ένα επικίνδυνο αντικείμενο μπορεί να γλιστρήσει μέσα από το δίχτυ ή η ακανόνιστη συμπεριφορά του κάνει τις ακριβείς προβλέψεις δύσκολες.

Σε αυτό το σημείο είναι που ήρθε το Ευρωπαϊκό ATV Georges Lemaître στις 27 Οκτωβρίου. Ένα κομμάτι του δορυφόρου Cosmos-2251 της Ρωσίας που έσπασε μετά από σύγκρουση με άλλο δορυφόρο το 2009 ήταν σε πορεία σύγκρουσης με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το αντικείμενο ήταν περίπου στο μέγεθος ενός χεριού και οι υπολογισμοί έδειξαν ότι θα περνούσε σε απόσταση 4 χλμ - πάρα πολύ κοντά για να θεωρηθεί ένα άνετο πέρασμα.

Μόλις έξι ώρες πριν την πιθανή σύγκρουση, οι πέντε φορείς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού συμφώνησαν να προβούν σε ένα ελιγμό έκτακτης ανάγκης. Η ομάδα του Κέντρου Ελέγχου του ATV στην Τουλούζη της Γαλλίας, πυροδότησε μια ώθηση 1,8 χλμ / ώρα, αρκετή για να ανεβάσει τον 420-τόνων σταθμό κατά 1 χιλιόμετρο και έξω από την πορεία της ζημιάς.

Πριν από το 2012, αν ένα αντικείμενο εντοπιζόταν εντός 24 ωρών για μαι πιθανή σύγκρουση οι αστροναύτες επέστρεφαν στο διαστημικό σκάφος τους, προετοιμαζόμενοι για εκκένωση και ελπίζοντας για το καλύτερο.

Από το 2012, ελιγμοί έκτακτης ανάγκης, με προειδοποίηση λιγότερο από 24 ώρες, είναι δυνατοί με τη χρήση του σκάφους εφοδιασμού Progress της Ρωσίας - αλλά κανένα δεν ήταν προσδεδεμένο στον Σταθμό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα ATVs ήταν σε θέση να εκτελέσουν την κίνηση αυτή από το περασμένο έτος, αρχής γενομένης με το ATV Albert Einstein, αλλά οι υπηρεσίες του δεν απαιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής του.

Παρά το γεγονός ότι για αυτή η αποφυγή των συντριμμιών χρησιμοποιήθηκε ένας προκαθορισμένος ελιγμός, δόθηκε μεγάλη προσοχή για να βεβαιωθεί ότι η κίνηση αυτή δεν θα ωθούσε τον σταθμό σε μια χειρότερη τροχιά ή θα επηρέαζε την πρόσδεση του Progress της περασμένης εβδομάδας.

"Αυτό είναι για το οποίο εκπαιδεύεται η ομάδα του Κέντρου Ελέγχου των ATV," δήλωσε ο διευθυντής της πτήσης της ESA Jean-Michel Bois. "Επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε και ασκούμαστε συχνά σε προσομοιώσεις.

"Αντιδρώντας τόσο γρήγορα για να σώσουμε τον Διαστημικό Σταθμό στην πραγματική ζωή ήταν έντονο, αλλά επιβραβευθήκαμε."

Σε στενή συνεργασία με τα κέντρα ελέγχου του Σταθμού στη Μόσχα, Ρωσία και το Χιούστον, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η ομάδα του ATV διέταξε μια τεσσάρων λεπτών ανάφλεξη των προωθητήρων ξεκινώντας από τις 17:42 GMT (19:42 ώρα Ελλάδας).

Η χείρα βοηθείας από το Georges Lemaître ήταν ένα από τα τελευταίους άσους στο μανίκι του ATV. Αυτά τα πολλαπλών χρήσεων σκάφη έχουν πετύχει πολλές πρωτιές για την ESA. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά διαστημικά σκάφη που εκτοξεύθηκαν ποτέ και τα μόνα μη-ρωσικά οχήματα που δένουν αυτόματα στον Σταθμό.

Αφού παρείχε πάνω από 6,6 τόνους προμηθειών, καυσίμων και αερίων, το Georges Lemaître θα αποσυνδεθεί τον Φεβρουάριο και θα καεί ακίνδυνα στην ατμόσφαιρα, μετά την επίδειξη μιας νέας αβαθούς επανεισόδου για τον προγραμματισμό παροπλισμού του Σταθμού.

"Η αποφυγή συντριμμιών αποδεικνύει την αξιοπιστία του ATV και την σπουδαία ομάδα πίσω από τον έλεγχο της αποστολής," συμπεραίνει ο διοικητής της αποστολής του ATV-5 της ESA, Massimo Cislaghi. "Με τον ελιγμό αυτό, τα ATVs έχουν ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση του αρχικού σχεδιασμού."

Αλλά η ευελιξία τους δεν τελειώνει εκεί. Η τεχνολογία των ATV θα αποτελεί κρίσιμο μέρος του Orion της NASA, που θα παράσχει ρεύμα και υποστήριξη για τη διαβίωση στην επόμενη γενιά των επανδρωμένων διαστημικών σκαφών.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Diastemikho_skhaphos_tes_ESA_metakinehi_ton_Diastemikho_Stathmho_gia_na_apophhugei_ta_syntrhimmia

The_International_Space_Station_with_ATV-2_and_Endeavour_node_full_image_2.jpg.912d6686bda6eaf453a43be5e23f3fae.jpg

International_Space_Station_with_ATV-5_large.jpg.974814b2830b897dde6af91d9fee74f0.jpg

ATV-5_approaching_Station_node_full_image_2.jpg.794ac60166a3842f7ebcfa5489ce8bca.jpg

4AEE21E90A4D03BFE66E7A05E51AC7D6.jpg.2f1de78b0aefed3215e5eef15783546d.jpg

ESNC_2014_winners_node_full_image_2.jpg.e07d463ac2eae48a1c37ad318d264511.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης