Jump to content

πολικη ευθυγράμμιση -μεδοδος διολισθησης


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα , χρονια πολλά και καλή χρονιά στο φορουμ,

 

Με λένε Παύλο και με ενδιαφέρει η φωτογράφιση αντικειμένων deep sky. Έχω αγοράσει έναν εξοπλισμό απο Γερμανία και Αυστρία. Ισημερινή στήριξη TakahashiΕΜ-400, TOA150, FS60c και ένα νευτώνειο. Έχω διαβάσει αρκετά θέματα εδώ στο φορουμ που έχουν σχέση με την αστροφωτογράφιση και είμαι υποχρωμένος να δώσω τα συγχαρητήρια μου σε όλους για την υπέροχη δουλειά και προσφορά σε αυτο το θέμα.

Τα πρώτα μου βήματα είναι νηπιακά. Καταρχήν προσπαθώ να κάνω τη γνωστή ( και συνηθισμένη για σας) πολική ευθυγράμμιση. Αν και η στήριξη διαθέτει μια εξαιρετική καλή πολική διόπτρα, εντούτοις χρειάζεται να εφαρμόσει κανείς τη μέθοδο της διολίσθησης για καλύτερα αποτελέσμα, κάτι που το λένε στο manual και οι κατασκευαστές της Takahashi. Επίσης έχω διαβάσει και αλλες μεθόδους , οπως τη τη μεθδο της διολίσθησης με την κάμερα , το T-point σε συνεργασία με το SKy. Αλλα προ το παρόν μου φαίνονται λίγο μπερδεμένα. Έτσι αποφάσισα την χρήση της κλασσικής μεθόδου : Barlow- φωτεινό σταυρόνημα. Ωστόσο προκύπτει το εξή πρόβλημα και θα ήθελα τη βοήθειά σας :

 

Ξεκινώντας τη διαδικασία της ολίσθησης , στρέφω το σωλήνα προς το νοτο , συγκεκριμένα ανατολικό ημισφαίριο, κοντά στην τομή ουράνιου ισημερινού και μεσημβρινού, περίπου 20 μοίρες πάνω απο τον ισημερινό. Το αστέρι το έχω περίπου στο κέντρο του σταυρονήματος 20 λεπτά , ίσως και λίγο περισσότερο. Μόλις περάσει τον μεσημβρινό τοαστέρι διολισθαίνει προς το βορρά. Κάνω τις απαραίτητες μικρορυθμίσεις στις βίδες του αζιμουθίου. Γυρίζω το σωλήνα με το hand controller προς τα πίσω, δηλαδή νοτο , ανατολικό ημισφαιριο , τομή ισημερινού και μεσημβρινού. Όλα οκ , μέχρι να περάσει το μεσημβρινό. Πάντα ολισθαίνει προς το βορρά .Δοκίμασα και τους δυο σωλήνες. Κατά τη διάρκεια της διολίσθησης δεν πρεπέι να περναει ο σωλήνασς το μεσημβρινό ;

Θα ΄θελα πολύ τη βοήθειά σας ! Σας ευχαριστώ

 

Παύλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άποψη μου, η μέθοδος που δουλεύεις είναι χρονοβόρα και χάνεις πολύτιμο χρόνο για φωτογράφιση. Διάβασε προσεκτικά το άρθο http://www.astrovox.gr/avat/driftalignccd.php και θα κάνεις την πολική μέσα σε 15 λεπτά. Ο τρόπος που την κάνω είναι ο εξης. έχοντας τον εξοπλισμό πάνω στην βάση στρέφω με το χειριστήριο την απόκλιση ώστε να είναι κάθετη στον πολικό (0 μοίρες), μετά στρέφω την ορθή αναφορά όσο πιο ανατολικά μπορώ και κάνω την λήψη της φωτό και ρυθμίζω το ύψος της βάσης ανάλογα. Στην συνέχεια, αφού τελιώσω με το ύψος της βάσης, στρέφω την ορθή αναφορά, χωρίς να πειράξω την απόκλιση, κοντά στον μεσιμβρινό χωρίς να τον περάσω και ρυθμίζω το αζιμούθιο της βάσης. Επίσης θα μπορούες να δοκιμάσεις το προγραμμα alignmaster http://www.alignmaster.de/ όπου δεν χρειάζεται να έχεις πάνω κάμερα (αλλά καλό θα ήταν να την έχεις τοποθετημένη στον σκόπιο σου) υπάρχεο δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών από την στιγμή που θα ζητήσης δοκιμαστικό license και δυστυχώς δεν το πρόλαβα να το δοκιμάσω λόγω κακοκαιρίας.

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλή χρονιά Παύλο καί καλώς ήλθες στον κόσμο τής αστροφωτογραφίας.

Πολύ καλός εξοπλισμός! Περιμένουμε καί όμορφες φωτογραφίες.

 

Παρακάτω ένας σύνδεσμος με πολύ απλές οδηγίες πού δουλεύουν.

http://www.astrophotography-tonight.com/cgem-drift-alignment-procedure/

Πήγαινε κατ'ευθείαν στό Part II & Part III.

 

Εάν έχης προσοφθάλμιο 9mm καί barlow ακόμα καλλίτερα.

Πρόσεχε μόνον μην μπερδεύεις τήν πάνω/κάτω με τήν δεξιά/αριστερά κίνηση

τού αστέρος στο προσοφθάλμιο.

 

Καλή αρχή!

Γιώργος.

hgg2016.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν και δεν έχω δουλέψει το alignmaster από όσα κατάλαβα διαβάζοντας στο διαδύκτιο η διαδικασία που ακολουθείται για όσους έχουν EQMOD είναι

 

1) Θέτω το τηλεχειριστήριο Synscan σε PC-Direct mode

2) Ξεκινώ την εφαρμογή alignmaster και συνδέομαι στο eqmod

3) Στα settings του eqmod πάω εκεί που λέει Alignmant/Sync->User Interface και θέτω Dialog based

4) Μετά ακολουθώ τα βήματα του alignmaster

 

5) Αποσυνδέω το alignmaster

6) Συνδέομαι μέσω του Sky6 στο eqmod και θέτω Alignmant/Sync->User Interface = Append on Sync

7) Κάνω 3 star alignment

8) Είμαι έτοιμος μετά

 

 

Έχει δουλέψει κανείς το alignmaster με το eqmod; ισχύουν αυτά τα βήματα;

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η λειτουργια του ειναι παρόμοια με την διαδικασία πολικήςστο χειριστήριο synscan. Συνδέεις την βάση σου με το eqmod και σου δείχνει επιλογές σε ζεύγη από αστέρια να διαλέξεις.Μόλις διαλέξεις τα αστέρια το πρόγραμμα σε παέι στο πρώτο, κεντράρεις και συνεχίζειε με το δεύτερο. στην συνέχεια σου υπολογίζει το σφάλμα και πρέπει να φέρεις την βάση στο αστέρι που σα πάει μετά για να κάνεις την πολική. μπορείς να τρέχεις ταυτόχρονα το sky6 ή οποιο άλλο πλανητάριο θες

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σας. Μόλις φτιάξει ο καιρός θα δοκιμάσω το alignmaster. Σε γενικές γραμμές κατάλαβα τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά έχω μία μικρή επιφύλαξη όσο αφορά την ακρίβεια της διαδικασίας. Ο λόγος είναι ότι αν υπάρχει cone error στο σύστημα και αναφέρομαι στην έλλειψη απόλυτης καθετότητας του οπτικού σωλήνα στην στήριξη, τότε η πολική ευθυγράμμιση δε θα είναι ακριβής.Αυτό το σφάλμα δηλαδή, επηρεάζει μόνο την ακρίβεια στόχευσης του go to. Αλλά μερικές δοκιμές πιστεύω πως πρέπει να γίνουν.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους !!

 

Παύλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

για την διόρθωση του σφάλματος κώνου δες εδώ
πάντως εγω δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην πολική και μπορώ να πιάσω 20 λεπτες εκθεσεις με οδήγηση και με την εστιακή που έχουν τα τηλεσκόπια σου δεν νομίζω να έχεις κάποιο ιδιάιτερο πρόβλημα στην φωτογράφιση ακόμα και αν είναι λίγο εκτός η πολική σου. Θα σου το διορθώνει η οδήγηση. επίσης αν χρησιμοποιείς το eqmod το πρόγραμμα πολικής ευθυγράμμισης που έχει είναι αρκετά ακριβές

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

θα χρειαστείς εξτρα driver http://ccdastro.net/temma.html δεν είμαι σίγουρος κατα πόσο θα δουλέψει για την βάση σου γιατί δεν έχω δουλέψει ΤΑΚ βάσεις. μπορείς να ρωτήσεις και στο yahoo group θα πάρεις απαντήσεις

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Έχει δουλέψει κανείς το alignmaster με το eqmod; ισχύουν αυτά τα βήματα;

 

Δες μια προσφατη συζητηση στο CN γιαυτο το προγραμμα

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/6310282/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς ,Κώστα, η EM-400 δε συνεργαζεται με το EQMOD. Στέλιο διάβασα τη συζήτηση στο CN και τη βρήκα πολύ κατατοπιστική. Κατέβασα τη δοκιμαστική έκδοση του Alignmaster και είμαι έτοιμος για τη δοκιμή με την πρώτη ευκαιρία, με τ που φτιάξει ο καιρός .

 

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους !!!!

 

Παύλος[/code]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το EQmod είναι μόνο για EQ βάσης,

την Temma μπορείς να την χειριστείς με τον Ascom Driver της που ανέβασε παραπάνω ο Κώστας (για το theSky6 μπορείς και χωρίς Ascom αλλά θα πρέπει να βάλεις το TeleAPI.dll στο Program Files (x86)\Common Files\ASCOM ). Κατα άλλα μπορείς να την χειριστείς με όλα τα προγραματα που είναι συμβατά με Ascom, Cartes du Ciel, Starry Night, TheSky κτλ κτλ. ή και να την χειριστείς με το Phd με Ascom μέσω της σειριακής.

 

Για σωστή πολική με την Temma υπολόγισε το σωστό offset του τόπου απο τον 40° μεσημβρινό και βάλε την διαφορά των μοιρών στον δείκτη offset και μετά φέρε τη φυσαλίδα στο στο κέντρο κουνόντας τον Ra, μετά κάνε πολική ευθυγράμμιση, την ώρα υπολόγιζε την πάντα σε UT+2(ακόμα και όταν είναι θερινή). Επίσης κατέβασε το PoleFinder απ'το Yahoo Group της Takahashi(σου έχω ανεβάσει την 1.70), και μετά κάνεις Drift.

PoleFinder_170.zip

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Καλησπερα, χρησιμοποιησα το trial του Alignmaster και μου αφησε αριστες εντυπωσεις, ειναι πανευκολο μου βρηκε κοντα στα 47' λαθος και στους 2 αξονες (προηγουμενη πολικη με τη διοπτρα).

Το αφησα στο Δια για κανα 10-15 λεπτα χωρις να φυγει απο το κεντρο.

Το συνιστω και με την πρωτη ευκαιρια θα το χτυπησω :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 10 μήνες αργότερα...

Καλημέρα,

 

Δεδομένου, ότι Νότο δεν βλέπω καθόλου και συνεπώς δεν μπορώ να κάνω την μέθοδο της διολίσθησης σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω το alignmaster. Παραπάνω αναφέρεται ότι πρώτα κάνεις πολική με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μετά 3star alignment. Όμως δεν θα πρέπει πρώτα να κάνεις 3star alignment για να σε πάει στο ζεύγος αστεριών? Λόγω ότι δεν έχω οδηγητικό, απλά προσπαθώ με την dslr και έναν φακό jupiter 250mm, να υποθέσω ότι μπορώ να κάνω 3star μέσω του live view της μηχανής ή ακόμα καλύτερα μέσω του astrophotography tool που χρησιμοποιώ για τις λήψεις.

 

Τέλος αν κάνω με ακρίβεια πολική ευθυγράμμιση, πως μπορώ να υπολογίσω τον μέγιστο χρόνο των λήψεων χωρίς οδήγηση?

# Σπύρος Αντωνόπουλος #
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κανε μια χονδρικη πολικη, με μια πυξιδα βρες τον μαγνητικο βορρά και αλφαδιασε το τριποδο σου. στησε τον εξοπλισμο σου και κανε 3-star alignment μετα κανε την πολικη με το alignmaster. Αφου τελειώσεις την πολικη μεσω του προγραμματος ξανακανε 3-star alignment για να παρει το προγραμμα τα σωστα δεδομενα των αστεριων. Αν χρησιμοποιείς eqmod αφου τελειωσεις την πολικη πηγαινε σε ενα αστερι και απο το προγραμμα eqmod σβησε τα στοιχεια συγχρονισμου της βασης, δηλ. να διαγραψεις το 3-star alignment που εκανες και να ξανακανεις 3-star alignment. Εχω διαπιστωσει οτι το goto ειναι kαλυτερο μετα

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα,

 

Δεδομένου, ότι Νότο δεν βλέπω καθόλου και συνεπώς δεν μπορώ να κάνω την μέθοδο της διολίσθησης σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω το alignmaster. Παραπάνω αναφέρεται ότι πρώτα κάνεις πολική με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μετά 3star alignment. Όμως δεν θα πρέπει πρώτα να κάνεις 3star alignment για να σε πάει στο ζεύγος αστεριών? Λόγω ότι δεν έχω οδηγητικό, απλά προσπαθώ με την dslr και έναν φακό jupiter 250mm, να υποθέσω ότι μπορώ να κάνω 3star μέσω του live view της μηχανής ή ακόμα καλύτερα μέσω του astrophotography tool που χρησιμοποιώ για τις λήψεις.

 

Τέλος αν κάνω με ακρίβεια πολική ευθυγράμμιση, πως μπορώ να υπολογίσω τον μέγιστο χρόνο των λήψεων χωρίς οδήγηση?

 

Το 3star alignment δεν εχει σχεση με την πολικη, απλα ειναι μια διαδικασια για να ξερει η στηριξη που ακριβως κοιταζει. Το alignmaster εμενα με βολεψε πολυ και το συνιστω ανεπιφυλακτα! (κατι αντιστοιχο εχουν νομιζω οι τελευταιες αναβαθμισεις στο χειριστηριο της SW)

Μεγιστο χρονο δεν μπορεις να υπολογισεις, απλα θα παρεις καποια καρε και θα ανεβαζεις τους χρονους σου μεχρι να δεις οτι αστερια εχουν ουρα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ πολικής και 3star alignment. Απλά όταν κάνω 3star alignment, έχω μια απόκλιση. Στο alignmaster όταν χρησιμοποιώ goto για να πάω στο πρώτο αστέρι, αυτό δεν βρίσκεται στο κέντρο λόγω απόκλισης του goto. Αφού κεντράρω και πάω στο δεύτερο για να ρυθμίσω τη βάση, λογικά και εκεί δεν θα υπάρχει σφάλμα? Μήπως το πρόγραμμα το έχει ήδη υπολογίσει στο πρώτο βήμα?

 

 

*Edit*

 

Τελικά στις οδηγίες ευθυγράμμισης του align master, υπάρχει αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα οπότε μου λύθηκε η απορία.

 

The Alignmaster program calculates the Right Ascension and Declination position of the first selected star, given user location and time, and directs an auto-slew of the Goto mount to the indicated AZ and ALT angles.

 

Because of telescope misalignment error the selected first star's visible image is not centered in the telescope ocular. Use the handbox of the Goto mount to center the first star in the ocular cross-hairs. Upon proceeding to the Next step, the program stores the updated position of the Goto mount for the first star.

 

Επίσης αναφέρεται στο faq ότι στην αρχή πρέπει να γίνει 1star alignment.

 

Q: Which alignment should I do before using Alignmaster (1 star-, 2 star- or 3 star alignment)?

A: It's very important to do just a 1 star-alignment initially. The two or multi-star pointing model must be disabled, however, before Alignmaster is enabled.

 

*Edit*

# Σπύρος Αντωνόπουλος #
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης