Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο «Πλάτωνας» και οι ηλιόλουστες κορυφές των σεληνιακών Άλπεων. :cheesy:

Ο «Πλάτωνας», ένας κρατήρας 95 χιλιομέτρων και οι ηλιόλουστες κορυφές των σεληνιακών Άλπεων, τονίζονται σε αυτήν την ψηφιακή φωτογραφία της επιφάνεια της Σελήνης,

Ενώ οι Άλπεις του πλανήτη μας έκαναν να ανυψωθούν εκατομμύρια χρόνια, οι σεληνιακές Άλπεις σχηματίστηκαν από μια γιγαντιαία σύγκρουση αστεροειδούς που δημιούργησε τη λεκάνη που είναι γνωστή ως Mare Imbrium ή Θάλασσα των Βροχών.

Η λάβα που πλημμύρισε την επιφάνεια φαίνεται κάτω από την οροσειρά. Η διακριτή ευθεία ανάμεσα από τα βουνά λέγεται Alpine Valley, (Λιβάδι των Άλπεων), η οποία έχει μέγεθος περίπου 160 χιλιόμετρα μήκος και μέχρι 10 χιλιόμετρα πλάτος. Το μεγάλο, φωτεινό αλπικό βουνό κάτω και δεξιά της κοιλάδας είναι το Mont Blanc, (Άλπεις) φυσικά. Το ψηλότερο βουνό των σεληνιακών Άλπεων, φτάνει πάνω από 3 χιλιόμετρα από την επιφάνεια.

Χωρίς ατμόσφαιρα και χωρίς χιόνι, οι σεληνιακές Άλπεις δεν αποτελεί και την ιδανική τοποθεσία για …χειμερινές διακοπές. Επίσης ένας σκιέρ 100 κιλών θα ζυγίζει μόνο 20 κιλά στη Σελήνη!

Η φωτογραφία είναι η «Εικόνα της ημέρας» στην ιστοσελίδα της NASA.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BF-%C2%AB%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82%C2%BB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7%CF%82

MontesAlpesBosman1024-600x474.jpg.7b17f3738dfd72d0eede211e7473e18f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 822
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Πετυχημένα ξεκίνησε η εκστρατεία χρηματοδότησης της αποστολής στη Σελήνη. :cheesy:

Με επιτυχία στέφθηκε ο πρώτος στόχος που είχε θέσει η βρετανική Lunar Missions Ltd, ώστε να εξασφαλίσει από απλούς πολίτες τα απαραίτητα κονδύλια για μια ρομποτική αποστολή το 2024 στη Σελήνη. Κι αυτό γιατί είχε αίσια έκβαση η εκστρατεία χρηματοδότησης που είχε ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου η εταιρεία στο Kickstarter.

Έτσι, κατάφερε από δωρεές χιλιάδων ανθρώπων να εξασφαλίσει τις 600.000 βρετανικές λίρες (περίπου 750.000 ευρώ) που χρειαζόταν για να ξεκινήσει την προετοιμασία του «ταξιδιού» στο φεγγάρι.

Η αποστολή, η οποία ονομάζεται Lunar Mission One, προβλέπει την προσεδάφιση ενός μη επανδρωμένου σκάφους, το οποίο θα σκάψει στο σεληνιακό υπέδαφος σε βάθος 100 μέτρων, για να μελετήσει σεληνιακούς βράχους ηλικίας 4,5 δισ. ετών. Εκτός από το επιστημονικό σκέλος της, σκοπός της Lunar Mission One είναι επίσης να εμπνεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους να ασχοληθούν με τις επιστήμες και την εξερεύνηση του διαστήματος.

«Η αποστολή είναι μια εντελώς ανεξάρτητη πρωτοβουλία, η οποία δεν ελέγχεται από καμία κρατική υπηρεσία», δήλωσε ο Ίαν Τέιλορ, πρόεδρος της Chair of Lunar Missions Ltd, σχολιάζοντας την επιτυχία της εκστρατείας. «Το πρότζεκτ θα βασισθεί στη δημόσια υποστήριξη, αλλά και στις ικανότητες και την εμπειρία μερικών από τους καλύτερους παγκοσμίως επιστήμονες και μηχανικούς. Έχοντας σήμερα πετύχει τον πρώτο στόχο μας, γιορτάζουμε την αρχή μια 10χρονης περιπέτειας συνεργασίας, καινοτομίας και εξερεύνησης».

Οι δωρητές ξεπέρασαν τους 7.000, προερχόμενοι από 70 και πλέον χώρες. Παράλληλα, το πρότζεκτ βρήκε στην πορεία υποστήριξε από διάσημες προσωπικότητες από τον χώρο της αεροδιαστημικής και των επιστημών. Ενδεικτικά, ένα από αυτούς που συνεχάρη τους υπεύθυνους της Lunar Mission One ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ, ίσως ο πιο γνωστός παγκοσμίως φυσικός.

«Αυτό που έγινε σήμερα είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί μια νέα παράδοση για τη διαστημική εξερεύνηση. Η αποστολή φέρνει τη διαστημική εξερεύνηση στους ανθρώπους, και δεν έχω καμία αμφιβολία πως νέοι αλλά και μεγαλύτεροι θα βρουν έμπνευση από το πάθος και τη φιλοδοξία όσων εμπλέκονται στο πρότζεκτ. Καθώς πρόκειται για ένα πραγματικά επιστημονικό εγχείρημα, δεν εύχομαι τίποτε άλλο παρά επιτυχία στα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

http://www.naftemporiki.gr/story/892508/petuximena-ksekinise-i-ekstrateia-xrimatodotisis-tis-apostolis-sti-selini

petuximena-ksekinise-i-ekstrateia-xrimatodotisis-tis-apostolis-sti-selini.jpg.9f855210041ec050b6be2729db83e98e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Προχωρά η κινεζική πρόβα για τη συλλογή δειγμάτων από τη Σελήνη. :cheesy:

Κινεζικό σκάφος που εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο τέθηκε αυτή την εβδομάδα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, στο πλαίσιο μιας «πρόβας» για τη φιλόδοξη αποστολή μεταφοράς δειγμάτων από το φεγγάρι, η οποία προγραμματίζεται για το 2017.

Το σκάφος, γνωστό ως CE5-T1 ή Chang'e 5T-1, πραγματοποίησε τον Οκτώβριο μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Σελήνη, και στη συνέχεια απελευθέρωσε ένα κάνιστρο που έπεσε με αλεξίπτωτο στη Γη την ίδια μέρα.

Λίγο αργότερα, μετακινήθηκε στο σημείο Λαγκράνζ 2 (L2), μια θέση στην οποία η βαρυτική έλξη της Γης και της Σελήνης αλληλοεξουδετερώνονται.

Σύμφωνα με κρατικά κινεζικά μέσα, το CE5-T1 κινείται τώρα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και προγραμματιζόταν να πυροδοτήσει τον κινητήρα του για να μειώσει την περίοδο περιφοράς στα 127 λεπτά.

Το σκάφος συλλέγει τώρα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στο σχεδιασμό της αποστολής Chang'e 5 το 2017, ανέφερε η Κινεζική Κεντρική Τηλεόραση σύμφωνα με το Space.com.

Το Chang'e 5 θα είναι μια ρομποτική αποστολή που θα επιχειρήσει να προσσεληνωθεί και να συλλέξει αρκετά κιλά υλικού για το ταξίδι επιστροφής στη Γη.

Το Δεκέμβριο του 2013, η σεληνάκατος Chang'e-3 που μετέφερε το ρομπότ Yutu έγινε η πρώτη αποστολή που πραγματοποιεί ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια -ήταν μια ακόμα επιτυχία για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας.

Η Κίνα έχει επίσης σχέδια για την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού γύρω στο 2020.

Η πρώτη επανδρωμένη κινεζική αποστολή στο Διάστημα πραγματοποιήθηκε το 2003. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει άλλες τέσσερις.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231376998

1007B51791C7237E00712B3A61A23336.jpg.beb1b4001a52aa38c03be23ec0e4845c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

ESA-«Προορισμός: Σελήνη» :cheesy:

Ενα νέο φιλόδοξο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) αποκαλύπτεται μέσα από ένα εντυπωσιακό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το βίντεο που τιτλοφορείται «Προορισμός: Σελήνη» και σε αυτό περιγράφεται ένα σχέδιο δημιουργίας αποικιών στη Σελήνη.

Η ESA θεωρεί ότι παράγοντας κλειδί για να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακρυα ο άνθρωπος στο Διάστημα είναι να κατακτήσει τη Σελήνη. Η δημιουργία βάσεων και αποικιών στο φυσικό μας δορυφόρο αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα για την εξάπλωση μας αρχικά στο ηλιακό σύστημα και αργότερα ακόμη πιο μακριά. Οι εμπνευστές του συγκεκριμένου σχεδίου μιλάνε για τη δημιουργία αποικιών στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Εχουν μάλιστα εντοπίσει και την περιοχή που θα δημιουργηθούν αυτές οι αποικίες.

Πρόκειται για το λεκανοπέδιο Aitken στον Νότιο Πόλο της Σελήνης που έχει διάμετρο περίπου 2,5 χιλιάδες χλμ και μεγάλα υψώματα κάποια εκ των οποίων εκτείνονται πολλά χλμ πάνω από το δάπεδο του. Αυτά τα υψώματα τα λούζει μόνιμα το ηλιακό φως άρα αποτελούν ιδανικό τόπο δημιουργίας αποικιών που θα χρησιμοποιούν την άφθονη ηλιακή ενέργεια για να λειτουργούν.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-esa-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Moon_2.jpg.f0a9a758cf381df90a6f68fc6138fb2c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κίνα στην Σελήνη το 2017. :cheesy:

Η Κίνα, θα αποστείλει διαστημόπλοιο στην Σελήνη, το 2017, το οποίο και θα συλλέξει δείγματα εδάφους αναζητώντας το ισότοπο Helium 3, η χρήση του οποίου μπορεί να προκαλέσει επανάσταση στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Το Helium 3 έχει διαφορετική ατομική σύνθεση από το διαδεδομένο στη Γη Helium 4, καθώς ο πυρήνας του διαθέτει δύο πρωτόνια και ένα νετρόνιο και μπορεί να διευκολύνει την πρόκληση μιας “καθαρής” πυρηνικής σχάσης.

Η σπανιότητα του Helium 3 το καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμο, αλλά και πανάκριβο, καθώς κάθε γραμμάριο κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια, ενώ ο μετρικός τόνος κοστίζει 1 δισ. δολάρια, την στιγμή που η πλατίνα, για παράδειγμα, κοστίζει 39,7 εκ. δολάρια, ο μετρικός τόνος.

Αν και σπάνιο στη Γη, όμως, το Helium 3 βρίσκεται σε αφθονία στη Σελήνη, όπου υπολογίζεται πως υπάρχουν 1 έως 5 εκ. μετρικοί τόνοι. Το γήινο μαγνητικό πεδίο “εποστρακίζει” το πολύτιμο ισότοπο. Ωστόσο η Σελήνη δεν έχει μαγνητικό πεδίο, της αυτής έντασης, τουλάχιστον, με αποτέλεσμα το εν λόγω ισότοπο να βρίσκεται στην επιφάνειά της.

Ωστόσο το κινεζικό σχέδιο προσκρούει σε μεγάλες δυσκολίες καθώς για την παραγωγή ενός τόνο Helium 3 θα απαιτηθεί η επεξεργασία εκατομμυρίων τόνων σεληνιακού εδάφους.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7-%CE%B7-%CE%B7-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%AE-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1

kina_60.jpg.a93be27640298da2536d3f9b2112a7a4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

5,25 εκατ. δολάρια σε ομάδες του διαγωνισμού Google Lunar Xprize. :cheesy:

Κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την πρώτη ιδιωτική αποστολή ενός μη επανδρωμένου σκάφους στη Σελήνη, ο διαγωνισμός Google Lunar Xprize απένειμε χρηματικά έπαθλα 5,25 εκατ. δολάρια σε πέντε από τις συμμετέχουσες ομάδες, επιβραβεύοντάς τις έτσι για τα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν πετύχει μέχρι στιγμή.

Τα βραβεία έχουν σαν στόχο να δώσουν ένα κίνητρο στις ομάδες να συνεχίσουν την ανάπτυξη και του υπόλοιπου εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για να πετύχουν τον τελικό τους σκοπό. Έτσι, αφορούσαν τρεις κατηγορίες, για συστήματα προσεδάφισης του σκάφους, κίνησης και απεικόνισης του περιβάλλοντος.

«Οι ομάδες στον διαγωνισμό Google Lunar Xprize πρέπει να εκπληρώσουν μια αποστολή πρωτόγνωρη στα χρονικά – να προσεδαφίσουν με ασφάλεια το σκάφος τους στη Σελήνη, το οποίο στη συνέχεια θα διανύσει μια απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων, μεταδίδονται φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης στη Γη», αναφέρει ο Ρόμπερτ Βάις, πρόεδρος του ιδρύματος Xprize στο δελτίο Τύπου για την ανακοίνωση των νικητών στις τρεις κατηγορίες.

Η ομάδα που διακρίθηκε σε αυτή την ενδιάμεση βράβευση ήταν η αμερικανική Astrobotic, η οποία προέρχεται από την ομώνυμη εταιρεία διαστημικών ερευνών με έδρα την Καλιφόρνια.

Η εταιρεία απέσπασε το έπαθλο του 1 εκατ. δολαρίων στην κατηγορία των συστημάτων προσεδάφισης, αυτό των 500.000 στην κατηγορία των τεχνολογιών κίνησης, όπως και 250.000 σε εκείνη των απεικονιστικών τεχνολογιών.

Το Icebreaker, το διαστημόπλοιο που σχεδιάζει η Astrobotic, αποτελείται από δύο τμήματα – ένα όχημα εξερεύνησης ονόματι Polaris και ένα ξεχωριστό σκάφος προσεδάφισης.

Το σχέδιο είναι το διαστημόπλοιο να απογειωθεί με έναν πύραυλο Falcon 9, της εταιρείας SpaceX, ώστε έπειτα από 4,5 ημέρες να φτάσει στο φεγγάρι.

Εκεί, θα προσεδαφισθεί, με τα δύο τμήματα να διαχωρίζονται και το Polaris να ξεκινά αμέσως την εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας, αναζητώντας ίχνη αμμωνίας, μεθανίου και νερού.

Τέτοιες ουσίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη λειτουργία μιας μόνιμης διαστημικής «αποικίας» στη Σελήνη, είτε για τον ανεφοδιασμό μιας αποστολής που προορίζεται για έναν πιο μακρινό προορισμό.

Το έπαθλο που προβλέπει ο διαγωνισμός για τον μεγάλο νικητή ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Για να το αποσπάσει μια ομάδα, θα πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή της με επιτυχία έως το τέλος του 2016, ενώ η χρηματοδότησή της από οποιοδήποτε κρατική πηγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του προϋπολογισμού της.

http://www.naftemporiki.gr/story/907934/525-ekat-dolaria-se-omades-tou-diagonismou-google-lunar-xprize

google-lunar-xprize.jpg.d4727bbcf882be978e930c33b2d4d010.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Lunar Xprize contest. :cheesy:

Ο κολοσσός της Google αποτελεί έναν από τους αδιαμφισβήτητους κυρίαρχους του κόσμου της τεχνολογίας. Η εταιρεία που αποτελεί συνώνυμο των μηχανών αναζήτησης απλώνει τα φτερά της και πέρα από το Διαδίκτυο, επεκτεινόμενη σε άλλους τομείς, και χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό είναι το Lunar Xprize contest, το οποίο σκοπεύει να αποτελέσει έμπνευση για ομάδες ερευνητών και μηχανικών που σκοπεύουν να προσεδαφίσουν διαστημόπλοιο στη Σελήνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Google ανέβασε στο YouTube το ντοκιμαντέρ της Back to The Moon For Good- The New Space Race, που παρέχει επιπλέον στοιχεία για το Lunar Xprize. Αφηγητής είναι ο Τιμ Άλεν. Το ντοκιμαντέρ «ξεναγεί» τον χρήστη σε όλη την ιστορία της εξερεύνησης της Σελήνης, μέσω 3D γραφικών, πολύχρωμων γραφημάτων και εξελιγμένων animations.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81-%CF%84%CE%B7%CF%82-google-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

unnamed.jpg.251a7070813f8131a40af984eea088d2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μπίζνες στο φεγγάρι. :cheesy:

Η αμερικανική Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA) ετοιμάζεται το πλαίσιο αδειοδότησης για εταιρείες που ενδιαφέρονται για εμπορική αξιοποίηση της Σελήνης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να προβάλλουν αξιώσεις για τον ορυκτό πλούτο των περιοχών στις οποίες θα προσσεληνώνονται, αποκαλύπτει έγγραφο που έστειλε η FAA στην εταιρεία Bigelow, η οποία αναπτύσσει διαστημικούς φουσκωτούς θαλαμίσκους.

Θαλαμίσκοι της Bigelow προγραμματίζεται να εκτοξευτούν φέτος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ αργότερα η εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει τροχιακά εργαστήρια και ξενοδοχεία, πριν τελικά εγκαταστήσει μια βάση στη Σελήνη γύρω στο 2025.

Σύμφωνα με το Reuters, η επιστολή της FAA δείχνει να υπονοεί ότι η Bigelow θα είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης στην περιοχή γύρω από τη σεληνιακή βάση της.

Η άδεια εκμετάλλευσης θα εκδίδεται με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται σήμερα για την αδειοδότηση αποστολών στο Διάστημα.

Οι ΗΠΑ έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος του ΟΗΕ, η οποία υπεγράφη το 1967 και απαγορεύει μεταξύ άλλων τη χρήση πυρηνικών όπλων στο Διάστημα και τις εδαφικές διεκδικήσεις χωρών σε ουράνια σώματα. Προβλέπει ακόμα ότι η διαστημική εξερεύνηση πρέπει να προσφέρει οφέλη για το σύνολο της ανθρωπότητας.

Παρόλο που απαγορεύει την προσάρτηση της Σελήνης από οποιαδήποτε χώρα, η Συνθήκη δεν απαγορεύει σε εταιρείες να εκτοξεύουν αποστολές στο φεγγάρι.

Όπως διευκρίνισε η Bigelow στο Reuters, οι νέοι κανόνες της FAA δεν σημαίνει ότι «υπάρχει κυριότητα της Σελήνης». Σημαίνει απλώς ότι «δεν μπορεί κανείς να λάβει άδεια να προσσεληνωθεί στο κεφάλι σου ή να προσσεληνωθεί στην περιοχή όπου εξελίσσονται δραστηριότητες εξερεύνησης».

Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές αν οι νέοι κανόνες βρίσκονται σε συμφωνία με μια άλλη συμφωνία του ΟΗΕ, τη Συνθήκη της Σελήνης, η οποία θέτει περιορισμούς στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος του φεγγαριού από μια μεμονωμένη χώρα.

Η συνθήκη έχει υπογραφεί από μόλις εννέα χώρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231383312

ED2B4044867EEC608D51A3408D75788F.jpg.c1574bbf4ac0dcc0e7ba4d5eed4c429d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η σκοτεινή πλευρά της Σεληνης. :cheesy:

Όλοι όσοι βλέπουμε την Σελήνη έχουμε αναρωτηθεί το πως θα ήταν η σκοτεινή πλευρά της που δεν είναι ορατή από την Γη

Αυτό το βίντεο που δημοσιεύει η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) της Αμερικής απαντά σε αυτό το ερώτημα. Οι εικόνες δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο Lunar Reconnaissance Orbiter.

Εντυπωσιακό βίντεο:

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

 

Ενθύμια από την πρώτη βόλτα στο Φεγγάρι βρήκε η χήρα του Αρμστρονγκ. :cheesy:

Μια τσάντα γεμάτη καλώδια τροφοδοσίας και σφιγκτήρες σίγουρα δεν μπορεί να έκανε εντύπωση την Κάρολ Άρμστρονγκ όταν τα βρήκε καταχωνιασμένα σε μια ντουλάπα στο σπίτι της στο Οχάιο.

Ωστόσο τα αντικείμενα αυτά, που παρέμεναν εκεί για περισσότερο από 4 δεκαετίες ήταν στην πραγματικότητα ανεκτίμητα ενθύμια από την πιο διάσημη διαστημική αποστολή, κατά την οποία ο σύζυγός της έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη.

Η τσάντα, περιείχε αντικείμενα που βρίσκονταν στην ιστορική αποστολή του Apollo 11, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και η κάμερα που τράβηξε την κάθοδο του Άρμστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης στις 20 Ιουλίου 1969.

Τα αντικείμενα που θα έπρεπε να είχαν παραμείνει στη Σελήνη, ώστε να μην προσθέτουν έξτρα βάρος στην κάψουλα για την απογείωση από την σεληνιακή επιφάνεια, θα εκτεθούν στο Smithsonian National Air and Space Museum μαζί με άλλα αντικείμενα από την αποστολή. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι «ανεκτίμητης ιστορικής αξίας».

Ο Άλλαν Νίντελ, επικεφαλής του τμήματος διαστημικής ιστορίας του Μουσείου δήλωσε πως «από όσο γνωρίζουμε, ο Νιλ δεν συζήτησε ποτέ με κανέναν την ύπαρξη αυτών των αντικειμένων και κανείς δεν τα είχε δει εδώ και 45 χρόνια από την επιστροφή του από την Σελήνη». Μάλιστα ο Άρμστρονγκ δεν είχε αναφέρει την ύπαρξη αυτής της τσάντας ούτε στον βιογράφο του Τζέιμς Χάνσεν.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64137657

newego_LARGE_t_1101_54464032_type12713.jpg.a4fb610f2fce09134fc3a08a38cb4226.jpg

selini_9.jpg.c20458442658b80dbce5f24eab8a010d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα πρώτα «κλικ» από τη Σελήνη. :cheesy:

Μια μεγάλη συλλογή σπάνιων φωτογραφιών της NASA από τις πρώτες εξορμήσεις στο φεγγάρι, ανάμεσά τους η πρώτη φωτογραφία της Γης από το Διάστημα αλλά και η πρώτη κοσμική «σέλφι», δημοπρατούνται τις επόμενες μέρες με συνολική τιμή εκκίνησης τα 760.000 δολάρια.

Περισσότερες από 600 φωτογραφίες από τα τέλη της δεκαετίας του '40 έως τις αρχές του 1970 -μερικές εκ των οποίων δεν έχουν ποτέ δημοσιοποιηθεί- αποκαλύπτουν το μεγαλείο του Διαστήματος αλλά και μια άλλη οπτική της ιστορικής μέρας που ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Μεγάλη «σταρ» της συλλογής του οίκου Μπλούσμπερι, που στις 26 Φεβρουαρίου βγάζει στο σφυρί το Διάστημα, είναι η πρώτη φωτογραφία του πλανήτη Γη. Η μοναδική εικόνα του 1946 τραβήχτηκε από έναν μη επανδρωμένο πύραυλο που εκτοξεύθηκε 65 μίλια πάνω από την ατμόσφαιρά της.

Παρά το γεγονός πως η ενσωματωμένη αυτόματη κάμερα που τραβούσε μια λήψη κάθε ενάμισι δευτερόλεπτο καταστράφηκε μετά την είσοδο του πυραύλου στη Γη, το φιλμ κατάφερε να διασωθεί.

Αλλο ένα χάιλαϊτ της συλλογής είναι η σέλφι που τράβηξε ο θρυλικός αστροναύτης Μπαζ Ολντριν στην αποστολή του «Τζέμινι 12», το 1966, τρία χρόνια πριν από την πρώτη προσσελήνωση. Πενήντα χρόνια πριν οι φωτογραφίες αυτές γίνουν μόδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διάσημος κοσμοναύτης γύρισε την κάμερα προς το μέρος του έχοντας όμως για φόντο όχι τον καθρέφτη του μπάνιου του ή μια παραλία, αλλά ολόκληρη τη Γη, όπως αυτή φαίνεται από το Διάστημα.

Η πρώτη διαστημική σέλφι αναμένεται να πουληθεί πάνω από 1.000 δολάρια, ενώ στη συλλογή της NASA συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η μόνη γνωστή φωτογραφία του Νιλ Αρμστρονγκ να περπατά πάνω στο φεγγάρι, που εκτιμάται στα 1.500 δολάρια. Παρά το γεγονός πως αυτός ήταν ο πρώτος κοσμοναύτης που το 1969 πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις περισσότερες γνωστές φωτογραφίες πρωταγωνιστεί ο δεύτερος, Ολντριν, καθώς τις περισσότερες από τις δυόμισι περίπου ώρες που παρέμειναν στην επιφάνειά της Σελήνης ο Aρμστρονγκ ήταν εκείνος που κρατούσε την κάμερα. Ετσι η μπότα που αφήνει το αποτύπωμά της στο έδαφος της Σελήνης ανήκει στον Ολντριν και όχι στον Aρμστρονγκ που έκανε το πρώτο βήμα λέγοντας τη διάσημη ατάκα «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα»...

Η διαστημική βόλτα του Εντ Γουάιτ, η «σέλφι» του Μπαζ Ολντριν και το πρώτο βήμα του στη Σελήνη, η εκτόξευση του «Gemini 10» και η μοναδική «καθαρή» εικόνα του Νιλ Αρμστρονγκ στο φεγγάρι ξεχωρίζουν ανάμεσα στα ντοκουμέντα

Oλες αυτές οι φωτογραφίες που ανακαλύφθηκαν στα αρχεία της NASA, τo 1980, συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από έναν συλλέκτη: «Αυτές οι φωτογραφίες δεν αποτελούν απλά τεκμήρια, αλλά αντιπροσωπεύουν και τη χρυσή εποχή της φωτογραφίας, όταν μια χούφτα άνθρωποι πήγαν στο άγνωστο και επέστρεψαν με φωτογραφίες που θα ενέπνεαν όλο τον κόσμο», λέει η Σάρα Γουίλερ, υπεύθυνη του οίκου Μπλούσμπερι. «Είναι απίστευτο, αν διανοηθεί κανείς ότι πολλές από αυτές τις φωτογραφίες ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό προτού το φωτογραφικό αρχείο της NASA να εμφανιστεί ψηφιακά στο Ιντερνετ». Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο ολοκληρωμένη συλλογή φωτογραφιών της NASA θα πουληθεί σε δημοπρασία, ενώ εκτός από τις φωτογραφίες της αποστολής του «Απόλλων 11» κι άλλες λήψεις αναμένεται να προξενήσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64138111

newego_LARGE_t_420_54464511_type12713.jpg.468ff0922656b550d06be918db1f8d4e.jpg

assets_LARGE_t_420_54464479_type12128.jpg.e9bd21bb60ebdf6307eb7d7a13c48596.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Νέα στοιχεία για τη Σελήνη από το κινεζικό ρόβερ Yutu. :cheesy:

Μια πιο περίπλοκη γεωλογική ιστορία της Σελήνης, από αυτήν που είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, έφερε στο «φως» το κινεζικό ρομποτικό όχημα Yutu, το οποίο προσεδαφίστηκε στον δορυφόρο του πλανήτη μας στα τέλη του 2013.

Παρόλο που το Yutu δεν διέσχισε περισσότερα από 114 μέτρα, πριν μια μηχανική βλάβη το θέσει εκτός λειτουργίας, κατάφερε να εντοπίσει ούτε λίγο ούτε πολύ εννιά διαφορετικά στρώματα πετρωμάτων στο σεληνιακό υπέδαφος.

Τα δεδομένα που συγκέντρωσε το σκάφος στον μικρό χρόνο «ζωής» του, και τα οποία έστειλε πίσω στη Γη, αναλύθηκαν από επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Όσλο, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Μακάο. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα συμπεράσματα από την επεξεργασία των στοιχείων στο περιοδικό Science πριν από δύο ημέρες,

http://www.sciencemag.org/content/347/6227/1226

αναφέροντας στο άρθρο τους πως το ρομποτικό όχημα απέδειξε ότι οι γεωλογικές μεταβολές της Σελήνης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 δισεκατομμυρίων ετών ήταν πολύ περισσότερες απ’ ό,τι θεωρούνταν έως σήμερα.

Μέρος της κινεζικής αποστολής Chang’e-3, το Yutu ήταν η πρώτη πετυχημένη απόπειρα προσεδάφισης στη Σελήνη μετά το 1976 και την αποστολή Luna 24 της Σοβιετικής Ένωσης.

Η περιοχή που επιλέχθηκε να επισκεφθεί είναι ένας σχετικά νέος κρατήρας, με «ηλικία» 30-80 εκατομμυρίων ετών, στον οποίο υπάρχουν αρκετοί μικρότεροι κρατήρες. Το όχημα ήταν εξοπλισμένο με εξελιγμένα επιστημονικά όργανα για τις έρευνές του, από τα οποία ξεχώριζε το Lunar Penetrating Radar (LPR), ένα ραντάρ που του επέτρεπε να «σαρώσει» το σεληνιακό υπέδαφος σε βάθος έως 400 περίπου μέτρων.

Χάρις κυρίως στις μετρήσεις αυτού του ραντάρ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η Σελήνη είχε πιο έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αν και ανάμεσα στις διαδοχικές «πλημμύρες» από λάβα μεσολαβούσε αρκετό χρονικό διάστημα. Επίσης, το ανάγλυφο στη συγκεκριμένη περιοχή δεν αποτελείται μόνο από βασαλτικά πετρώματα, απομεινάρια της λάβας, αλλά και από πυροκλαστικά πετρώματα τα οποία σχηματίσθηκαν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν επίσης πως η γεωλογική σύσταση της Σελήνης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αφού διαφέρουν από όσο έφεραν στο «φως» παλιότερες αμερικανικές και σοβιετικές αποστολές, που μελέτησαν άλλα σημεία στον δορυφόρο.

Παράλληλα, δείχνουν πως η περιοχή προσεδάφισης του κινεζικού οχήματος έχει τόσο περίπλοκη γεωλογική ιστορία, που θα άξιζε να την «επισκεφθεί» στο μέλλον ένα ανάλογο ρομπότ.

Αν και η μηχανική βλάβη του Yutu είχε σαν αποτέλεσμα το όχημα να σταματήσει τις μετρήσεις του, είναι πιθανό η κινεζική αποστολή να μην έχει πει ακόμη την τελευταία «λέξη» της, όσον αφορά τις επιστημονικές ανακαλύψεις που θα εξασφαλίσει. Κι αυτό γιατί οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους αρκετά ακόμη δεδομένα για ανάλυση που έστειλε το σκάφος, τα οποία ίσως κρύβουν κι άλλες εκπλήξεις για τον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας.

http://physicsgg.me/2015/03/15/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b5%ce%b6/

 

Η Αμέλια Ερχαρτ μας «βλέπει» από τη Σελήνη. :cheesy:

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Perdue στις ΗΠΑ μελετώντας δεδομένα που στέλνει η αποστολή Grail που μελετά τη Σελήνη εντόπισαν στην πλευρά που βλέπει τη Γη ένα μεγάλο κρατήρα την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαμε μέχρι σήμερα. Είναι ο πρώτος κρατήρας μεγάλου μεγέθους που εντοπίζεται στον φυσικό δορυφόρο μετά από διάστημα περίπου 100 ετών.

Ο κρατήρας βρίσκεται στο λεκανοπέδιο Serenitatis που πιστεύεται ότι σχηματίστηκε από την πτώση ενός γιγάντιου αστεροειδή πριν από περίπου 4 δις έτη.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη τους στο συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης (LPSC) που διεξάγεται στο Τέξας. Οπως αναφέρουν ο κρατήρας δεν εντοπίστηκε μέχρι σήμερα επειδή τον κρύβουν διάφορα «μπάζα» που έχουν πέσει σε μεγάλο τμήμα του από πτώσεις αστεροειδών στην ίδια περιοχή ή από κάποιες γεωλογικές διεργασίες. Οι ερευνητές έδωσαν στον κρατήρα το όνομα της θρυλικής αμερικανίδας αεροπόρου Αμέλια Ερχαρτ η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ενώ προσπαθούσε να κάνει τον γύρο του κόσμου με το αεροπλάνο της. Η Ερχαρτ για δύο έτη ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Perdue και μάλιστα το πανεπιστήμιο είχε χρηματοδοτήσει το μοιραίο όπως αποδείχτηκε εγχείρημα της.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=686584

china-change3-moon-rover-131205c-02-embed.thumb.jpg.3448cb4daadf2930d07b0b5989a5cd1c.jpg

yutu1.jpg.1f1de78ba0b561ab4643edabbda9acd4.jpg

75F2BA07A9D8AB1CD2A2EEFDC3C34730.jpg.15156aabb20f5e43165f3c4c1fe9d670.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπόγειες στοές στη Σελήνη «περιμένουν να κατοικηθούν» :cheesy:

Υπόγειες σήραγγες που ενδέχεται να ανοίχτηκαν από αρχαία ποτάμια λάβας στο φεγγάρι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια τις μελλοντικές ανθρώπινες αποικίες, προτείνουν αμερικανοί ερευνητές.

Η ύπαρξη αυτών των «σηράγγων λάβας» δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο αρκετά στόμια σπηλαίων που έχουν εντοπιστεί στη Σελήνη θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι είσοδοι σε τέτοιες φυσικές στοές.

Σήραγγες λάβας υπάρχουν εξάλλου και στη Γη, είναι όμως μικρότερες από τις στοές που θα μπορούσαν να υπάρχουν στο φεγγάρι λόγω της ισχυρότερης βαρύτητας του πλανήτη.

Η ιδέα της δημιουργίας βάσεων σε σεληνιακές στοές προτάθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου «Περντιού» της Ιντιάνα, οι οποίοι παρουσίασαν τη μελέτη τους στο 46ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που πραγματοποιείται στο Τέξας.

Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τη στατικότητα αυτών των υποθετικών στοών, και εκτιμά ότι τα τούνελ με μήκος 1 έως 5 χιλιόμετρα θα ήταν αρκετά σταθερά για να φιλοξενήσουν ανθρώπους.

Το πόστερ που παρουσιάστηκε το συνέδριο έδειχνε την πόλη της Φιλαδέλφειας, από την οποία κατάγεται ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Μπλερ, να χωράει άνετα μέσα σε μια στοά μήκους 5 χιλιομέτρων.

Σήμερα, η Σελήνη είναι γεωλογικά νεκρή. Στα αρχικά στάδια της ζωής της όμως, ηφαίστεια απελευθέρωσαν μεγάλες ποσότητες λάβας. Όταν η επιφάνεια αυτού του ρευστού υλικού κρύωσε και στερεοποιήθηκε, ποτάμια λάβας δεν αποκλείεται να συνέχισαν να κυλούν στο υπέδαφος. Όταν τελικά στραγγίστηκαν, μπορεί να άφησαν πίσω τους άδειους σωλήνες.

Εφόσον υπάρχουν, οι σήραγγες λάβας θα μπορούσαν να προστατεύουν τις αποικίες από τις εχθρικές συνθήκες της σεληνιακής επιφάνειας. Λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας και μαγνητικού πεδίου, η Σελήνη εκτίθεται σε ακραίες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και βομβαρδίζεται διαρκώς από σωματίδια υψηλής ενέργειας.

Οι υπόγειες στοές θα προσέφεραν πιο σταθερές και ασφαλείς συνθήκες.

Στην φωτογραφία σήραγγα λάβας στο Εθνικό Μνημείο Λάβα Μπεντς στην Καλιφόρνια.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231394401

Valentine_Cave.thumb.jpg.db134dd0247015fbf393a303e7e7e6d5.jpg

cleverpit.jpg.d3db91fe5e2d5086458a4217dcbe7ca3.jpg

26A53A59CC4BCE795C3DCFA33A614DE9.jpg.f8961e5fa0dc5c1aec6843a509564d83.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια «τεχνητή Σελήνη» στη… Σελήνη από τη NASA. :cheesy:

Τον πρώτο της δορυφόρο θα αποκτήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2030 η Σελήνη, καθώς η NASA θα τοποθετήσει τότε σε σταθερή τροχιά γύρω από το φεγγάρι ένα μεγάλο βράχο από αστεροειδή, ώστε στη συνέχεια να τον επισκεφθούν αστροναύτες για να τον μελετήσουν. Η αφαίρεση του βράχου και η μεταφορά του στη «γειτονιά» της Σελήνης θα γίνει από ένα ρομποτικό σκάφος, στα πλαίσια της αποστολής Asteroid Redirect Mission (ARM).

Αν και στη σχεδίαση της ARM η NASA εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο να μεταφέρει στο φεγγάρι έναν ολόκληρο αστεροειδή, με διάμετρο μέχρι 10 μέτρα, η υπηρεσία κατέληξε χθες στο συμπέρασμα ότι η αφαίρεση ενός μεγάλου τμήματος από κάποιον αστεροειδή θα της δώσει περισσότερες επιλογές όσον αφορά το ουράνιο αντικείμενο που θα μελετήσει. Το τμήμα αυτό θα μπορούσε να έχει διάμετρο έως και 4 μέτρα, από το οποίο λίγο αργότερα οι αστροναύτες θα συλλέξουν δείγματα τα οποία θα φέρουν πίσω στη Γη.

Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της NASA Ρόμπερτ Λάιτφουτ ανέφερε πως με την αφαίρεση ενός βράχου η υπηρεσία θα μπορέσει να δοκιμάσει στην πράξη αρκετές τεχνολογίες που θα είναι χρήσιμες και για άλλες μελλοντικές αποστολές, όπως για παράδειγμα ο εξοπλισμός που θα επιτρέψει στο ρομποτικό σκάφος να προσεδαφισθεί με ασφάλεια πάνω στον αστεροειδή και να παγιδεύσει τον βράχο που θα αφαιρέσει. «Τέτοιες λύσεις είναι απαραίτητες αν αργότερα θελήσουμε να φέρουμε δείγματα στη Γη από άλλα ουράνια σώματα», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλο που η υπηρεσία δεν έχει ακόμη καταλήξει από ποιον αστεροειδή θα προέλθει ο βράχος, για τις εκτιμήσεις του κόστους της ARM και τις άλλες προκαταρκτικές μελέτες χρησιμοποίησε τον 2008 EV5, ο οποίος έχει διάμετρο 400 μέτρα και είναι πάντως ένας από τους πιθανότερους υποψήφιους. Με δεδομένο πως το ρομπότ αναμένεται να εκτοξευθεί τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με τον Λάιτφουτ η NASA έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη του 2019, για να επιλέξει τον προορισμό του.

Σύμφωνα πάντως με το γενικό χρονοδιάγραμμα της ARM, το μη επανδρωμένο σκάφος θα χρειασθεί μία διετία περίπου για να φτάσει στον στόχο του, όπου θα παραμείνει περίπου 400 ημέρες πριν βάλει «πλώρη» για τη Σελήνη. Ο λόγος είναι πως, εκτός από την αφαίρεση του βράχου, θα πραγματοποιήσει αρκετές μελέτες στον αστεροειδή. Επίσης, θα δοκιμάσει κατά πόσο μπορεί με τη βαρύτητά του να εκτρέψει ελαφρώς τον αστεροειδή από την πορεία του. Μία ιδέα που, αν αποδειχθεί ότι λειτουργεί στην πράξη, ίσως στο μέλλον αποδειχθεί σωτήρια για να προστατευθεί η ανθρωπότητα από κάποιο ουράνιο σώμα που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Η Σελήνη αναμένεται να αποκτήσει τον τεχνητό της δορυφόρο στα τέλη του 2025, ενώ η «επίσκεψη» των αστροναυτών θα γίνει με την κάψουλα Orion, που έχει ήδη αναπτύξει η NASA. Αν και ακόμη πρέπει να διευκρινισθούν πολλές λεπτομέρειες ώστε η ARM να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Λάιτφουτ ήδη η αποστολή έχει κερδίσει πολύ θετικά σχόλια από κάθε υπηρεσία και φορέα στον κόσμο, που ασχολείται με το διάστημα.

Από την πλευρά της, η αμερικανική υπηρεσία τη θεωρεί ένα από τα σημαντικότερα ενδιάμεσα βήματα για τον απώτερο σκοπό της, δηλαδή την κατάκτηση του πλανήτη Άρη. «Θα μας δώσει πραγματικά τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε την τεχνογνωσία που θα χρειασθεί για να επισκεφθούμε τελικά τον Άρη», καταλήγει ο Λάιτφουτ.

http://www.naftemporiki.gr/story/931733/mia-texniti-selini-sti-selini-apo-ti-nasa

nasa-asteroeidis.jpg.d0a61bb419888cb86a74872c06176780.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Νέα διαμάχη για την καταγωγή της Σελήνης. :cheesy:

Δύο νέες μελέτες ρίχνουν φρέσκο νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης των επιστημόνων για το πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη. Μετά από πολυετείς έρευνες και αντιπαραθέσεις οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο φυσικός μας δορυφόρος είναι προϊόν της σύγκρουσης με τη Γη ενός γιγάντιου διαστημικού σώματος.

Εντούτοις η μελέτη της Σελήνης αποκαλύπτει συνεχώς νέα ευρήματα τα οποία δημιουργούν κενά στο παζλ που προσπαθούν να φτιάξουν οι επιστήμονες για το πώς φτιάχτηκε. Οι δύο νέες μελέτες καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα για το πώς σχηματίστηκε η Σελήνη.

Προτού προχωρήσουμε στην παρουσίαση των νέων θεωριών για τη δημιουργία της Σελήνης θα πρέπει πάντως να πούμε ότι η ανακάλυψη της προέλευσής της είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αν δεν υπήρχε η Σελήνη η Γη θα ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε και οι συνθήκες δεν θα ήταν καθόλου ευνοϊκές για την ανάπτυξη και επιβίωση της ζωής στον πλανήτη μας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν δεν υπήρχε η Σελήνη η Γη θα περιστρεφόταν πολύ ταχύτερα, η διάρκεια της ημέρας θα ήταν μικρότερη και οι κλιματικές συνθήκες θα ήταν ακραίες και πιθανώς χαοτικές.

Η θεωρία στην οποία φαίνεται ότι συγκλίνουν οι περισσότεροι επιστήμονες και την οποία στηρίζουν τα περισσότερα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών τις τελευταίες δεκαετίες είναι αυτή της σύγκρουσης της Γης με ένα γιγάντιο διαστημικό σώμα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, που διατυπώθηκε σε ένα συνέδριο το 1975, η Γη συγκρούστηκε με ένα διαστημικό σώμα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του... Αρη! Η σύγκρουση, όπως είναι ευνόητο, ήταν κατακλυσμική εκτοξεύοντας στο Διάστημα τεράστια «θραύσματα», ένα εκ των οποίων παρέμεινε κοντά στη Γη και μετατράπηκε σε φυσικό δορυφόρο της. Μάλιστα οι θιασώτες αυτής της θεωρίας ονόμασαν το διαστημικό σώμα που έπεσε στη Γη Θεία, από τη μυθολογική μητέρα της Σελήνης.

Κρίσιμος παράγοντας επιβεβαίωσης της στενής συγγενικής σχέσης Γης και Σελήνης είναι ότι η σύνθεση της Σελήνης σε σημαντικό ποσοστό έχει κοινά στοιχεία με εκείνη της Γης. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υπάρξει κάποια μελέτη που να εξηγεί χωρίς να αφήνει καμία σκιά την ακριβή διαδικασία σχηματισμού της Σελήνης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη μελέτη που πραγματοποίησαν υποστηρίζουν την εκδοχή του «κοκτέιλ» που δημιουργήθηκε από τη τρομερή σύγκρουση Γης και Θείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η σύγκρουση εκτίναξε στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες υλικών και των δύο σωμάτων (περισσότερων της Γης) τα οποία αναμίχθηκαν. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές αυτό το κοκτέιλ Γης και Θείας σχημάτισε τη Σελήνη ενώ παράλληλα σημαντικό μέρος του επέστρεψε πίσω στον «τραυματισμένο» πλανήτη μας. Ετσι εξηγούνται όπως εκτιμούν τα κοινά γεωλογικά χαρακτηριστικά Γης και Σελήνης

Διαφορετική εκτίμηση κάνουν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ που υποστηρίζουν ότι η Θεία είχε παρόμοια σύνθεση με αυτή της Γης και έτσι τα… μπάζα που προέκυψαν από τη σύγκρουση και έφτιαξαν τη Σελήνη είχαν κοινά χαρακτηριστικά. Οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=693577

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ιαπωνικά σχέδια για μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. :cheesy:

Τα σχέδιά της για μια μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας μελλοντικής επίσκεψης στον «Κόκκινο Πλανήτη» ανακοίνωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του PhysOrg, τα σχέδια της ιαπωνικής υπηρεσίας ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Εάν η Ιαπωνία τα καταφέρει, θα είναι η τέταρτη χώρα που στέλνει μη επανδρωμένο σκάφος στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στέλεχος της υπηρεσίας, πρόκειται μόνο για ένα αρχικό βήμα και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα πριν το σχέδιο αυτό εγκριθεί επίσημα.

Σύμφωμα με την εφημερίδα Γιομιούρι Σιμπούν, η ιαπωνική υπηρεσία σχεδιάζει να εκτοξεύσει την αποστολή το νωρίτερο τον Απρίλιο του 2018, με κόστος ανάπτυξης που υπολογίζεται στα 15 δισ. γιεν (126 εκατ. δολάρια).

Το σκάφος, υπό την ονομασία SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) θα εκτοξευτεί με τον πύραυλο Epsilon, σύμφωνα με την εφημερίδα, που υποστηρίζει ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα προϋπολογισμού το επόμενο έτος.

http://www.naftemporiki.gr/story/942593/iaponika-sxedia-gia-mi-epandromeni-apostoli-sti-selini

souper-selini-20.jpg.3fa3cda98c91d53493574b03cc123717.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημικό σκάφος θεωρήθηκε νέο φεγγάρι της Γης. :cheesy:

Για περισσότερες από δέκα ώρες την Δευτέρα 26 Απριλίου, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι η Γη είχε έναν ακόμα φυσικό δορυφόρο. Τελικά, όμως, αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για ένα μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο.

Το απατηλό φεγγάρι εντοπίστηκε από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Ένωσης Αστρονομίας, στη Μασαχουσέτη, το οποίο παρακολουθεί τους αστεροειδείς που πλησιάζουν τον πλανήτη.

Το πρωί της Δευτέρας το κέντρο δημοσίευσε την περιγραφή του αστεροειδή 2015 HP116, ο οποίος

εντοπίστηκε από τηλεσκόπιο στη Χαβάη να να περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η αρχική ανάλυση υπέδειξε ότι ο «βράχος» θα παρέμενε σε γεωκεντρική τροχιά από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2019 -θα ήταν επομένως ένας από τους αστεροειδείς που μετατρέπονται σε παροδικούς φυσικούς δορυφόρους.

Τέτοια αντικείμενα είναι γνωστό ότι υπάρχουν, και οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάνει τις εκατοντάδες.

«Αυτά τα αντικείμενα όντως υπάρχουν, δυστυχώς όμως [το 2015 HP116] δεν είναι ένα από αυτά» λέει στο περιοδικό New Scientist ο Γκάρεθ Ουίλιαμς, ο ερευνητής που έκανε τη γκάφα.

Τελικά το υποτιθέμενο φεγγάρι αποδείχθηκε πως ήταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, μια φιλόδοξη αποστολή που χαρτογραφεί ένα εκατομμύριο άστρα του Γαλαξία.

Δεκατρείς ώρες μετά την αρχική ανακοίνωση, το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών την ανακάλεσε.

Πάντως το ατυχές περιστατικό δεν ήταν το πρώτο.

Το 2007, το Κέντρο προειδοποίησε ότι το διαστημικό αντικείμενο 2007 VN 84 θα περνούσε ξυστά από τη Γη. Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta, το οποίο περνούσε από τη Γη για να αυξήσει ταχύτητα και να φτάσει τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231403536

D7287687810603AEB85E970641F9C7E4.jpg.83dc3a1ffffa5045a3e41933326e32f8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ευρωπαϊκές αποικίες στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. :cheesy:

Στις 30 Ιουνίου ο Γιόχαν Ντίτριχ Βέρνερ, διοικητής του Κέντρου Αεροδιαστήματος της Γερμανίας, αναλαμβάνει επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Μιλώντας σε μεγάλο συνέδριο στο Κολοράντο ο Βέρνερ ανέφερε ότι ένα από τα βασικά του σχέδια είναι η δημιουργία μιας μόνιμης επιστημονικής βάσης στην αθέατη πλευρά της Σελήνης προκειμένου να διαδεχθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος σύμφωνα με τις διαστημικές υπηρεσίες θα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη για ένα χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 5-10 ετών.

Οι δηλώσεις του Βέρνερ εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον της ESA για την «κρυμμένη» πλευρά της Σελήνης - τα στελέχη της πιστεύουν ότι αποτελεί εξαιρετικό σημείο για να κάνει ο άνθρωπος την πρώτη του απόπειρα να ζήσει σε έναν κόσμο μακριά από τη Γη.

Είναι γνωστό ότι η τροχιακή κίνηση της Σελήνης μάς υποχρεώνει να βλέπουμε πάντοτε την ίδια πλευρά της. Η άλλη πλευρά έχει επικρατήσει να ονομάζεται και «σκοτεινή», κάτι που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, αφού και εκείνη δέχεται το ηλιακό φως. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τη μη ορατή σε εμάς πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου «μακρινή» ή «αθέατη». Το γεγονός ότι δεν είχαμε οπτική επαφή με αυτή την πλευρά της Σελήνης δημιούργησε για πολλά χρόνια ένα μυστήριο γύρω από αυτόν τον αθέατο σεληνιακό κόσμο.

Ακόμη και όταν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 άρχισαν να πηγαίνουν στην αθέατη πλευρά της Σελήνης εξερευνητικά σκάφη και να μαθαίνουμε ολοένα και περισσότερα πράγματα για αυτήν, τα μυστήρια και οι θεωρίες για το τι υπάρχει εκεί δεν περιορίστηκαν καθόλου - το αντίθετο.

Στις αρχές του έτους η ESA έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Προορισμός: Σελήνη» και αφορά ένα σχέδιο δημιουργίας αποικιών στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου της Γης. Εχει μάλιστα εντοπίσει και μια περιοχή όπου θα δημιουργηθούν αυτές οι αποικίες. Πρόκειται για το λεκανοπέδιο Aitken στον Νότιο Πόλο της Σελήνης που έχει διάμετρο περίπου 2.500 χιλιόμετρα και μεγάλα υψώματα, κάποια εκ των οποίων έχουν ύψος πολλών χιλιομέτρων.

Αυτά τα υψώματα τα λούζει μόνιμα το ηλιακό φως, άρα αποτελούν ιδανικό τόπο δημιουργίας αποικιών που θα χρησιμοποιούν την άφθονη ηλιακή ενέργεια για να λειτουργούν.

Παράλληλα η ESA ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τη φημισμένη αρχιτεκτονική εταιρεία Foster&Partners που εδρεύει στο Λονδίνο για την κατασκευή μικρών οικημάτων στη Σελήνη. Οπως υποστηρίζουν τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η πρόοδος στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) θα επιτρέψει τη δημιουργία μικρών οικημάτων που θα είναι φτιαγμένα από τα υλικά του εδάφους του φυσικού μας δορυφόρου. Τα πρώτα σχέδια που έδωσε στη δημοσιότητα η αρχιτεκτονική εταιρεία δείχνουν οικήματα στα οποία θα υπάρχει η δυνατότητα παραμονής τεσσάρων ατόμων.

Οι σεληνιακές κατοικίες-βάσεις θα κατασκευάζονται από αυτόνομα ρομπότ, θα έχουν σχήμα θόλου και θα προστατεύουν πλήρως τους ανθρώπους από τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, τη βλαβερή κοσμική ακτινοβολία αλλά και την πτώση μετεωριτών. Το 90% των οικημάτων θα κατασκευάζεται από σεληνιακά υλικά. Τα υλικά αυτά θα γίνονται πρώτα ένας πολτός. Ο πολτός αυτός θα εισάγεται στο μηχάνημα της εκτύπωσης, το οποίο μέσω ψεκασμού θα εκτυπώνει στερεά δομικά υλικά που θα χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του οικήματος. Με δεδομένο ότι ελάχιστα μέρη των οικημάτων θα πρέπει να μεταφερθούν από τη Γη, οι επιτελείς της ESA πιστεύουν ότι τα οικήματα αυτά είναι εφικτό να είναι έτοιμα να υποδεχθούν κατοίκους κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 40 έτη. =D>

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=704089

B618EBC322FF898274790ADAF54979ED.jpg.8fb69fe2340b63a1bc3a4f05981eb94b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Φωτογραφίες της Σελήνης. :cheesy:

Την πιο ευκρινή φωτογραφία της Σελήνης κατάφερε να δημιουργήσει ένας νεαρός αστρο-φωτογράφος από την Πολωνία και το αποτέλεσμα είναι απλά συγκλονιστικό.

Ο 25χρονος Πολωνός Bartosz Wojczyski τράβηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του, στην Πολωνία, 32.000 φωτογραφίες της Σελήνης.

Όλο αυτό βέβαια, με τη βοήθεια του κατάλληλου επαγγελματικού εξοπλισμού, αξίας 3.500 δολαρίων.

Στη συνέχεια, ο νεαρός λάτρης της Αστρονομίας χρειάστηκε μόλις μισή ώρα, για να "συρράψει" τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει, δημιουργώντας την μεγαλύτερης ακρίβειας και ανάλυσης φωτογραφία της Σελήνης.

Οι λεπτομέρειες που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι ασύλληπτες.

Οι σκούρες περιοχές που φαίνονται στην επιφάνεια του φεγγαριού, προέρχονται από αρχαίες εκρήξεις ηφαιστείων.

Το πιο συγκλονιστικό όμως σημείο της φωτογραφίας, είναι ίσως η έκταση της διασποράς των συντριμμιών, που δημιουργήθηκαν από τις συγκρούσεις μετεωριτών στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.

Μεταξύ των κρατήρων που διακρίνονται ξεκάθαρα, είναι και ο Tycho, που βρίσκεται στον νότιο πόλο της Σελήνης κι έχει πάρει το όνομά του από τον Δανό αστρονόμο Tycho Brahe.

Με εκτιμώμενη ηλικία 108 εκατομμυρίων ετών, δείγματα από αυτόν τον κρατήρα περισυνελέγησαν κατά τη διάρκεια της αποστολής του Apollo 16.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%B5%CE%84%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-32000

SuperMoon22515sk1.thumb.jpg.e0b5c9fa95ca6e86742e74dbd105c407.jpg

SuperMoon22515sk3.thumb.jpg.d22cc06c6e3537b5ac7dc4ef4f0c9278.jpg

SuperMoon22515sk2.jpg.7dec79fa92fdc95efcec21006b742d8d.jpg

SuperMoon22515sk5.jpg.ce201d45cda009e8dcf8b04b9666ecfc.jpg

SuperMoon22515sk4.jpg.cbe8cc592d7b93acbe3bdaabba1bb87b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρωσία και Κίνα ετοιμάζουν προσγείωση στο φεγγάρι. :cheesy:

Τη συνεργασία στη διαστημική έρευνα και τη διεξαγωγή κοινών επανδρωμένων διαστημικών αποστολών σχεδιάζουν να ενισχύσουν Μόσχα και Πεκίνο. Οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται τα σχέδια αυτά, υπό τον φόβο ότι η Κίνα και η Ρωσία θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα αντιδορυφορικό όπλο.

Η Κίνα και η Ρωσία σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια συμμαχία στην αεροδιαστημική βιομηχανία και διεξάγουν κοινές διαστημικές αποστολές στη Σελήνη, ανέφερε η εφημερίδα DWN.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη θέσπιση κοινών ενιαίων προτύπων που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της τεχνολογίας διαστημικών ταξιδιών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για συσκευές σύνδεσης και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, έγραψε η εφημερίδα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα το περασμένο έτος, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο ήταν έτοιμες να πραγματοποιήσουν κοινά διαστημικά προγράμματα επανδρωμένων για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος «χέρι με χέρι». Αυτά θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια κοινή επανδρωμένη πτήση στο φεγγάρι, είπε ο ίδιος .

Νωρίτερα, ο διοικητικής της Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ, Τζον Ε. Χάιτεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες από 500 δορυφόρους στο διάστημα και είναι εκτεθειμένοι σε μια μεγάλη απειλή, όπως οι δραστηριότητες της Κίνας και της Ρωσίας στον τομέα του διαστήματος που έχουν δήθεν στόχο την ανάπτυξη ενός αντιδορυφορικού όπλου.

 

Σχόλιο.Ειναι γνωστο οτι η Ρωσία εκτος απο την συμμετοχή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενδιαφέρεται να κατασκευάσει νεο Ρωσικό Διαστημικό Σταθμό μαλλον μετα το 2018 και μαλλον υπάρχει η σκεψη να συνδεθει με τον υπάρχοντα μικρο Διαστημικό Σταθμο που εχει σε τροχιά η Κινα.Αυτη η εξελιξη θα δυναμώσει την διαστημική τους συνεργασία και ειναι σίγουρο οτι θα συμμετάσχουν και οι χωρες BRICS δηλαδή ακόμα η Ινδία η Βραζιλία και η Νοτιος Αφρική.Αυτο θα δημιουργήσει την δυνατότητα για το επόμενο βήμα που θα ειναι αναμφισβητητα η Σελήνη.Το ερώτημα ειναι τι θα κανει η NASA η ESA η JAXA ο Καναδας και η Νοτια Κορεα που ειναι ουσιαστικά οι (δυτικες) διαστημικές δυνάμεις.Γνωστη ειναι η αντιφατική πολιτική Ομπαμα που μια μιλάει για την προσελκυση αστεροειδη κοντα στην Σελήνη μετα θυμαται τον Αρη και ξαφνικά το Κογκρέσο μιλάει για την Σελήνη.

http://gr.rbth.com/news/2015/05/28/rosia_kai_kina_etoimazoyn_prosgeiosi_sto_feggari_37317.html

SuperMoon22515sk4.jpg.5fec68ab13e5a61dfc0169e6d7fa1fda.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κινα-Σελήνη! :cheesy:

Η Κίνα φαίνεται να σχεδιάζει μια διαστημική αποστολή στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού.

Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (China National Space Administration ή CNSA) σχεδιάζει να απογειώσει το 2020, το Chang’e 4, που θα μεταφέρει το δεύτερο σεληνιακό όχημα της χώρας.

Σύμφωνα με τα σχόλια που έκανε πρόσφατα ο Wu Weiren, επικεφαλής μηχανικός του προγράμματος εξερεύνησης της σελήνης, το rover θα εξερευνήσει την «σκοτεινή» πλευρά της σελήνης που δεν είναι ορατή από τη Γη.

Αν και η Κίνα άρχισε τις εκτοξεύσεις δορυφόρων από τη δεκαετία του 1970, η διαστημική υπηρεσία της χώρας έχει σημειώσει πολύ μεγαλύτερη πρόοδο από το 2000 και μετά, καταφέρνοντας να γίνει η τρίτη χώρα που απέστειλε αστροναύτες στο διάστημα το 2003.

Το 2007, η CNSA απέστειλε πρώτο διαστημόπλοιο της (ονομαζόταν Chang’e 1, από την κινεζική θεά της σελήνης) σε σεληνιακή τροχιά. Ακολουθήθηκε από το Orbiter Chang’e 2 το 2010 και το Chang’e 3 το 2013. Το τελευταίο μετέφερε και ένα μικρό rover (ονομάζεται Yutu) στο φεγγάρι. Μηχανικά προβλήματα όμως εμπόδισαν το rover να ταξιδέψει στο φεγγάρι πάνω από 100 μέτρα.

Οι επόμενες αποστολές θα προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Το Chang’e 5, θα συλλέξει δείγματα βράχων, και θα τα φέρει πίσω στη Γη.

Τα σχέδια για την εκτόξευση του Chang’e 4 το 2020 περιλαμβάνουν και πάλι τη μεταφορά ενός rover, όπως και με το Chang’e 3.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το νέο rover θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει πολύ περισσότερα δεδομένα και ίσως να διερευνήσει την αθέατη πλευρά του φεγγαριού.

Επειδή το φεγγάρι περιστρέφεται γύρω από τη Γη με την ίδια ταχύτητα που περιστρέφεται η Γη, βλέπουμε συνεχώς την ίδια πλευρά.

Έτσι γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για την αθέατη πλευρά του φεγγαριού (την αποκαλούμε «σκοτεινή πλευρά», ενώ δεν είναι έτσι, επειδή εμείς μπορεί να μην την βλέπουμε, αλλα την «βλέπει» συνεχώς ο ήλιος) επειδή δεν υπάρχει άμεση οπτική επαφή.

Όμως γιατί ενδιαφέρεται τόσο πολύ η Κίνα να εξερευνήσει την αθέατη πλευρά της σελήνης;

Η Κίνα ενδιαφέρεται για την λήψη δειγμάτων με στόχο να ανακαλύψει ένα ισότοπο του ηλίου το ήλιο-3.

Το συγκεκριμένο ισότοπο θα μπορούσε κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ή την παραγωγή ενέργειας.

Το ισότοπο του ηλίου, ήλιο-3 φαίνεται να υπάρχει πολύ πιο άφθονο στο φεγγάρι από ό, τι στη Γη, όπου είναι εξαιρετικά σπάνιο. Η αθέατη πλευρά του φεγγαριού δε, πιστεύεται ότι έχει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις, επειδή είναι εκτεθειμένη σε πολύ στους ηλιακούς ανέμους, που ουσιαστικά παράγουν το ήλιο-3.

Δεν είναι βέβαιο ότι αυτός είναι ο στόχος της Κίνας. Για να συλλέξει τις απαραίτητες ποσότητες του ηλίου-3 που χρειάζεται, θα πρέπει να ετοιμάσει και το Chang’e 5. Η CNSA, εν τω μεταξύ, δεν δήλωσε ποτέ ανοιχτά ότι σχεδιάζει την εξόρυξη του ισότοπου helium-3.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B7-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%8D

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μία αποικία στη Σελήνη προκρίνει ο επόμενος επικεφαλής της ESA. :cheesy:

Αρκετά πλεονεκτήματα θα έχει η εγκατάσταση μιας μόνιμης βάσης στη Σελήνη, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Γιαν Βέρνερ, επόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA).

Ο Βέρνερ, ο οποίος θα αναλάβει το «τιμόνι» της ESA από τον επόμενο μήνα, εκτιμά μάλιστα πως η κατασκευή της βάσης όχι μόνο είναι μια ρεαλιστική προοπτική, αλλά πως θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα, σε μόλις 9 χρόνια από σήμερα.

Ο νέος Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας προκρίνει το σενάριο εγκατάστασης μιας αποικίας στη Σελήνη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στον ρόλο του «προκεχωρημένου φυλακίου» της ανθρωπότητας στο διάστημα.

«Η κατασκευή του σταθμού θα άνοιγε τον δρόμο για την επιτάχυνση των τεχνολογικών καινοτομιών πίσω στον πλανήτη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ανταποκριτή της αγγλικής εφημερίδας Daily Mail στο Βερολίνο.

Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, εκτιμά ο Βέρνερ, θα έπρεπε αρχικά να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή των υποδομών και την εξασφάλιση σταθερής προμήθειας τροφίμων. Στη συνέχεια, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην παραγωγή νερού από υδρογόνο, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα αναπτυχθούν θερμοκήπια, για την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των διατροφικών αναγκών των κατοίκων της βάσης.

Οι κάτοικοι αυτοί, οι οποίοι θα είναι αστροναύτες και ερευνητές όπως συμβαίνει σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα παραμένουν στη Σελήνη για μερικούς μήνες. Επειδή με τις σημερινές τεχνολογίες ένα «ταξίδι» από τη Γη στο φεγγάρι διαρκεί περίπου δύο ημέρες, για λόγους ασφάλειας θα πρέπει επίσης να υπάρχει μόνιμα στη βάση ένα διαστημικό σκάφος, έτοιμο για αναχωρήσει για τη Γη.

Αν και για να υλοποιηθεί το σχέδιο θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε αρκετά πρακτικά προβλήματα, ίσως το πιο σημαντικό εμπόδιο που θα χρειασθεί να ξεπερασθεί είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης – η οποία είναι βέβαιο πως θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, που έχει κοστίσει η κατασκευή, η συναρμολόγηση και η λειτουργία για μια δεκαετία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ωστόσο, ο επόμενος επικεφαλής της ESA δηλώνει σίγουρος πως, με βάση τα επιστημονικά και ενδεχομένως εμπορικά οφέλη που υπόσχεται η βάση, τελικά θα βρεθούν εθνικοί πόροι για την κατασκευή της.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά για τη Σελήνη που ζητούν απάντηση, όπως για παράδειγμα η προέλευσή της. Επίσης, στο δορυφόρο βρίσκονται φυσικοί πόροι που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμοι, με ενδεικτική περίπτωση το ισότοπο του ήλιου (ήλιο 3) το οποίο δεν απαντάται στη Γη.

Το συγκεκριμένο ισότοπο θα αποτελέσει σημαντική “πρώτη ύλη” για τους μελλοντικούς αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης, με συνέπεια να θεωρείται καύσιμο του καύσιμου του αύριο».

http://www.naftemporiki.gr/story/963228/mia-apoikia-sti-selini-prokrinei-o-epomenos-epikefalis-tis-esa

5-xakers-diasozoun-fotografies-tis-selinis-apo-to-arxeio-tis-nasa.jpg.f1ef43c3a9062c530dd70c54cb895bf6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξοπλισμός για κάμπινγκ στη... Σελήνη. :cheesy:

Ενα από τα προβλήματα σε επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και άλλους πλανήτες είναι ότι οι αστροναύτες δεν θα μπορούν να απομακρύνονται σε μεγάλη απόσταση από το σκάφος τους για να πραγματοποιούν εξερευνήσεις.

Επιστήμονες του ΜΙΤ σχεδίασαν μια κάψουλα η οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκηνή από τους αστροναύτες. Πρόκειται για ένα φουσκωτό κατάλυμα το οποίο θα επιτρέπει στους αστροναύτες να ξεκουράζονται προστατευμένοι από το αφιλόξενο περιβάλλον στο οποίο θα κινούνται.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=713459

EB820152726B07F9FCC302C114AF4C24.jpg.45123741ae863b7b3b8fe601d77e3b26.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το νέφος σκόνης που περιβάλλει τη Σελήνη. :cheesy:

Η Σελήνη περιβάλλεται από ένα μόνιμο νέφος σκόνης, το οποίο πιθανότατα προκαλείται από τα σωματίδια που έχουν εκτιναχθεί μετά από τις συχνές προσκρούσεις σωματιδίων κομητών στην επιφάνεια της Σελήνης. Κάθε σωματίδιο κομήτη που πέφτει με μεγάλη ταχύτητα στη σεληνιακή επιφάνεια, σηκώνει ψηλά χιλιάδες άλλα μικρότερα σωματίδια της ίδιας της επιφάνειας.

Αυτό ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος LADEE, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μιχάλι Χοράνιι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», διευκρίνισαν ότι το εν λόγω νέφος είναι διαφορετικό από εκείνο που πιθανότατα παρατήρησαν οι αστροναύτες των διαστημικών αποστολών «Απόλλων» 15 και 17.

Το νέφος που τώρα ανακαλύφθηκε, περιέχει μεγαλύτερα σωματίδια και είναι πιο αραιό από εκείνο που είχε παλαιότερα εντοπισθεί και προερχόταν μάλλον από λεπτότερη σκόνη της σεληνιακής επιφάνειας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παρόμοια νέφη, προκαλούμενα από πτώσεις κομητών και αστεροειδών, μπορεί να τυλίγουν και άλλους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όταν υπάρχουν «βροχές» διαττόντων αστέρων («πεφταστέρια») στη Γη, τότε το ίδιο φαινόμενο επηρεάζει και τη Σελήνη, καθώς αυτά τα ρεύματα διαπλανητικής σκόνης, που αποτελούν απομεινάρια από ουρές κομητών, «βομβαρδίζουν» και το φεγγάρι, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο έντονο το νέφος των σωματιδίων γύρω της.

http://physicsgg.me/2015/06/18/%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae/

moon-clouds-150616b-02.thumb.jpg.b78474a550a7bb5c3076850f636334b2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σελήνη 4x4! :cheesy:

Η Audi ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού ανάπτυξης νέων προηγμένων τεχνολογιών Lunar XPrize της Google κατασκευάζει ένα όχημα εξερεύνησης της Σελήνης που θα βασίζει την κίνηση του σε σύστημα τετρακίνησης παρόμοιο με αυτό των αυτοκινήτων που μπορούν να κινούνται σε διαφόρων ειδών επιφάνειες, στα οχήματα που μπορούν να κινούνται με άνεση σε συνθήκες που με δύο λέξεις ονομάζουμε «εκτός δρόμου». Το σεληνιακό «τζιπάκι» της Audi θα ενσωματώνει το σύστημα τετρακίνησης Quattro που έχει αναπτύξει η εταιρεία. Το όχημα θα πραγματοποιεί εξερευνήσεις στη δύσβατη σεληνιακή επιφάνεια και θα μπορεί να μεταδίδει βίντεο και φωτογραφίες από τις περιοχές που εξερευνά πίσω στη Γη και μάλιστα σε ποιότητα εικόνας υψηλής πιστότητας (High Definition).

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=717698

D664EC15310C20114896738009EC44F0.jpg.5138f473c7a4c582266dc7c8ab82b180.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

H NASA θέλει να κάνει γεωπλασία της Σελήνης. :cheesy:

Ένας από τους στόχους της NASA φαίνεται να είναι η γεωπλασία της Σελήνης, χρησιμοποιώντας ένα στόλο από αυτόνομα κινούμενα ρομπότ.

Στο πλαίσιο του Advanced Concepts Program, η NASA θέλει να δημιουργήσει σε έναν κρατήρα της Σελήνης τις ιδανικές συνθήκες για την λειτουργία ενός στόλου ρομπότ και αργότερα για μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Ο κρατήρας που έχει επιλεγεί είναι ο Shackleton, όπου θα εγκατασταθούν ειδικοί ηλιακοί συλλέκτες. Με τη βοήθεια των συλλεκτών αυτών θα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για μία βάση στη Σελήνη.

Ο κρατήρας Shackleton είναι μεγάλος σε επιφάνεια και έχει μεγάλο ύψος στα τοιχώματά του, στοιχείο που προστατεύει όσους είναι εκεί. Ο κρατήρας αυτός βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο της Σελήνης. Το άμεσο αποτέλεσμα της εγκατάστασης των ειδικών συλλεκτών θα είναι κυρίως η παροχή απρόσκοπτης ενέργειας ισχύος έως και 1 Megawatt στο βάθος του κρατήρα, για την λειτουργία όλων των υποσταθμών.

Η μελέτη της NASA έχει χρονική διάρκεια 2 έτη, με χρηματοδότηση 500 χιλιάδων δολαρίων, αλλά δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια το πότε περίπου θα μπορεί να πει κανείς ότι θα γίνουν κινήσεις προκειμένου να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο από την πλευρά της NASA.

To σίγουρο είναι ότι η Σελήνη αποτελεί και πάλι έναν από τους στόχους της διαστημικής εξερεύνησης. (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ)

Βίντεο.

http://www.pestaola.gr/h-nasa-thelei-na-kanei-gewplasia-ths-selhnhs/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης