Jump to content

Πώς θα έμοιαζε ο ουρανός πριν από 10 δισεκατομμύρια χρόνια


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ψόφια τα πράγματα και οι τεχνητές αναπνοές δεν αποδίδουν. Καλό μας Πάσχα, που μας θυμίζει πως ίσως μπορούμε να ελπίζουμε σε μία ανάσταση νεκρών. Μέχρι τότε ας απολαύσουμε την πιθανολογούμενη εικόνα του ουρανού 10 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, από έναν υποθετικό πλανήτη, όταν η αστρογέννεση (πρώτης γενεάς) προχωρούσε με ρυθμούς 30 φορές ταχύτερους. Νεφελώματα παντού. Συγκριτικά τα πράγματα είναι σχετικά ψόφια στον σημερινό ουρανό και αν μας θέλγουν φανταστείτε τότε.

 

hubblemilkyway.jpg

 

Image Credit: NASA/ESA/Z. Levay (STScI)

 

Πηγή http://www.nasa.gov/content/goddard/our-sun-came-late-to-the-milky-way-s-star-birth-party/

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Ενα ενδιαφερον θεμα ειναι οτι τοτε ακομα δεν θα βλεπαμε επιταχυνομενη διαστολη του συμπαντος. Τα νεφελωματα ηταν πιο φτωχα σε μεταλλα σε σχεση με σημερα, κατι που εχει αποτελεσμα την τοτε γεννηση πιο πολλων μεγαλων αστεριων σε σχεση με σημερα. Θα ειχαμε πολλα νεαρα σφαιρωτα σμηνη και πολλες σ. νοβα ΙΙ. Πολλοι νανοι γαλαξιες θα ηταν σε φαση συγχωνευσης με τον δικο μας.
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χμμμ ενδιαφέρουσα παρατήρηση... :-k

 

-Διαστολή του σύμπαντος-

 

Σίγουρα δεν ήταν εύκολα παρατηρίσιμο μπροστά στις εξελίξεις που συνέβαιναν τότε!

 

Σε ηλικία 3,5 δισ. χρόνων θα πρέπει οι γαλαξίες να ήταν στο 30% της απόστασης που βρίσκονται σήμερα, όποτε γεγονότα όπως συγχώνευση γαλαξιών, γέννεση μελανών οπών, εκρήξεις supernova κλπ θα πρέπει να είχαν την τιμητική τους..!

 

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το σύμπαν δεν διεστάλονταν! Απλά θα ήταν με μικρότερο ρυθμό..Παρατηρίσιμο ή όχι? who knows? Θα έπρεπε ο πολιτισμός να είχε αναπτύξει τεχνολογία ικανή για να την παρατηρήσει!Και αυτό δεν το γνωρίζουμε! :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Συμφωνα με τις σημερινες μετρησεις δεν θα βλεπαμε επιταχυνομενη, αλλα επιβραδυνομενη διαστολη του συμπαντος.
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Απο τις μετρησεις μακρινων σ. νοβα Ια συμπεραινουμε οτι εδω και 6 δις ετη το συμπαν διαστελλεται επιταχυνομενα. Ετσι εχουμε πλεον την θεωρια της απωστικης σκοτεινης ενεργειας, δηλαδη οτι αυτη επικρατησε οταν το συμπαν διασταλλει αρκετα (πριν 6 δις ετη) και εχει ως αποτελεσμα την επιταχυνση της διαστολης του απο τοτε. Απλα οι ... κοσμολογοι της εποχης που εξεταζουμε ισως θα ειχαν ως πιθανοτερο σεναριο την ολοενα και επιβραδυνση της διαστολης του συμπαντος ,την παυση διαστολης και μετα την πορεια συστολης- καταρρευσης του. Ακομα δεν ειναι βεβαιη η τιμη της σκοτεινης ενεργειας, ισως οι σ. νοβα Ια να μην ειχαν παντα την σχετικα ιδια λαμπροτητα, αλλα και οι μετρησεις της μικροκυματικης ακτινοβολιας υποβαθρου υποστηριζουν την υπαρξη της σκοτεινης ενεργειας. Η ακτινοβολια αυτη τοτε που λεμε δεν θα ηταν στα μικροκυματα, αλλα σε πιο μικρο μηκος κυματος.

Παντως η πιο εμφανη διαφορα θα ηταν στην εικονα του νυχτερινου ουρανου, οπως αναφεραμε πιο πανω, και στην χημικη συσταση των πλανητων (λιγοτερα βαρεια στοιχεια), αρα και στην (πιθανη) διαδικασια δημιουργιας της ζωης.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης