Jump to content

Αγορά τηλεσκοπίου skywatcher 130/900


mihalis19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φίλε μου καλησπέρα και καλορίζικο το νέο σου τηλεσκόπιο.

 

Βασικός κανόνας για τα κατοπτρικά. Πριν παρατηρήσεις πρέπει να κρυώσουν πρώτα. Βγάλε το τηλεσκόπιο έξω μισή με μια ώρα τουλάχιστον πριν ξεκινήσεις την όποια παρατήρηση.

 

όσο αφορά τις απορίες σου τώρα,

 

στο 1. Κάθε τηλεσκόπιο έχει μια ωφέλιμη μεγέθυνση. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά θα μπορούσες να μεγεθύνεις όσο θέλεις αλλά πρακτικά δεν μπορείς να δεις καθαρό είδωλο για πολλούς και διάφορους λόγους (ατμόσφαιρα, υγρασία, οπτικά στοιχεία του τηλεσκοπίου και άλλα πολλά). Αυτό που βλέπεις είναι μια αλλοιωμένη εικόνα και χρειάζεται με τον εστιαστή να εστιάσεις στο σημείο όπου η εικόνα καθαρίζει. Αν πας πολύ παραπάνω η πολύ παρακάτω βλέπεις αυτό που ανέφερες.

 

στο 2. Για να μπορέσεις να δεις καθαρά τους πλανήτες χρειάζεσαι μεγάλες μεγεθύνσεις. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει ωφέλιμη μεγέθυνση 260x. Για να υπολογίσεις την μεγέθυνση που έχεις (ή θέλεις να έχεις) διαιρείς το εστιακό μήκος του τηλεσκοπίου με την εστιακή απόσταση του προσοφθάλμιου φακού. Για παράδειγμα ένας φακός των 10mm θα σου δώσει 90x μεγέθυνση (900/10) ενώ ένας φακός των 20mm θα σου δώσει 45x (900/20). Βασική προϋπόθεση για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις μεγάλη μεγέθυνση είναι το καλό seeing (ατμοσφαιρικές συνθήκες) το οποίο σπάνια είναι ιδανικό. Ένας κανόνας λέει να υπολογίσεις την μέγιστη μεγέθυνση σε 20 με 25 φορές ανά ίντσα της διαμέτρου του τηλεσκοπίου σου σε μια τυπική βραδιά και σε 40-50 φορές σε μια πολύ καλή βραδιά. Αν ξεπεράσεις την μεγέθυνση βάσει του παραπάνω κανόνα θα υποβαθμίσεις την ποιότητα του ειδώλου. Αν τα προσοφθάλμια σου είναι τα stock (10mm και 25mm) τότε θα χρειαστείς μικρότερης εστιακής απόστασης προσοφθάλμια ή ένα φακό barlow που σου αυξάνει το εστιακό μήκος του τηλεσκοπίου σου κατά 2x,ή 3x φορές (ανάλογα τι θα πάρεις υπάρχουν αρκετές επιλογές). Για να βλέπεις τον Δία άστρο τότε θες παραπάνω μεγέθυνση. Η Αφροδίτη είναι πάρα πολύ φωτεινή για παρατηρήση.

 

στο 3. Ναι σωστά τα βλέπεις ανάποδα. Είναι η κατασκευή του τηλεσκοπίου τέτοια που σου τα δείχνει όλα ανάποδα. Δεν είναι πρόβλημα αυτό όταν κοιτάς προς τον ουρανό. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το τηλεσκόπιο σου και για επίγειους στόχους θα χρειαστείς έναν ανορθωτή ειδώλου.

 

Φιλικά

Στάθης

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δοκίμασε στο παρακάτω site να βάλεις τα στοιχεία του τηλεσκοπίου σου και ανάλογα τα προσοφθάλμιά σου. Επέλεξε στόχο και δες το αποτέλεσμα. Μπορείς να δοκιμάσεις και barlow και άλλα προσοφθάλμια αλλά έχε υπόψη σου πως ότι δείχνει αφορά μόνο τις τέλειες συνθήκες.

 

http://www.12dstring.me.uk/fov.htm

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για το λινκ. Προσπαθώ να δω εκεί μερικά πράγματα.

γενικά έχω απεριόριστο σκοτάδι στο σημείο που βρίσκομαι οπότε οι συνθήκες είναι πολύ καλές τις περισσότερςς φορές νομίζω.

 

Με τα προσοφθάλμια που έχω.

 

1) barlow lens 2x

2) 10x

3) 25x επίσης νόμιζω ότι αυτό λέει πάνω wide angle.

Κάποιο από όλα το λέει αλλά δεν θυμάμαι πιο το λέει τώρα.

 

Ιδιανικά με πιο προσθφάλμιο από αυτά που έχω θα μπορούσα να δω κάποιον πλάνήτη σε μια καλή μεγένθυση και ποιον πλανήτη?

 

Ο διας που προσπάθησα και η αφροδίτη ήταν απλά φωτεινές κουκίδες και τα δοκίμασα όλα.

 

Επίσης άλλη μια ερώτηση. Για να δω γαλαξίες ή γενικά deep space αν το λέω σωστά τι θα πρέπει να έχω?

 

Έχω κάνει όλες τις ερωτήσεις σε αυτό το topic όμως είναι με την αγορά του τηλεσκοπίου αυτού. Αν νομίζετε ότι πρέπει να μεταφερθεί η συζήτηση ενημερώστε με. Απλά ίσως είναι καλό να μείνουν όλα εδώ για να ενημερώνεται όποιος θέλει να το αγοράσει ή όποιος το έχει.

 

Βάση του πως έδωσα την φώτο πιστεύετε ότι χρειάζεται collimation? Πραγματικά δεν έχω καταλάβει πως γίνεται και πότε χρειάζεται και έχω δει αρκετά βίντεο.

Επίσης κάπου διάβασα ότι στα τηλεσκόπια αν δεν κάνω λάθος η εικόνα έιναι ανάποδα δηλαδή το αριστερά είναι δεξιά όμως εμένα πέρα από αυτό υπάρχει και διαφορά στο πάνω κάτω.

Προσθέτω μια τυχαία φώτο που θα την μεταβάλω για να σας δείξω τι εννοώ.

Είναι εντάξει το τηλεσκόπιο ή χρειάζεται κάτι??

Untitled-2.jpg.c41e3c2bf72c6f2b4eaaf4edd1afcf4f.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα,

 

Τα νευτώνεια δείχνουν το είδωλο αντεστραμμένο και στα τέσσερα σημεία (το πάνω κάτω αλλά και το αριστερά δεξιά). Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό, όπως σου έγραψα και πριν αν θέλεις να παρατηρήσεις επίγεια τότε θα χρειαστείς έναν ανορθωτή ειδώλου ο οποίος θα σου δείξει σωστά το πάνω κάτω.

 

Γενικά τα προσοφθάλμια που έρχονται μαζί με το τηλεσκόπιο δεν είναι και πολύ καλής ποιότητας αλλά την κάνουν την δουλειά τους για αρχή. Εφόσον έχεις και barlow 2x δοκίμασε με το 10mm στον Δία. (πρώτα μπαίνει ο Barlow στον εστιαστή και μέσα στον barlow το προσοφθάλμιο). Η μεγέθυνση που θα πάρεις θα είναι κοντά στο 180x οπότε και θα μπορέσεις να διακρίνεις τις ζώνες του. Προσπάθησε να παρατηρείς όταν ο στόχος σου βρίσκεται στο ζενίθ η κοντά στο ζενίθ. Αν δεν βλέπεις τις ζώνες ή αυτό που βλέπεις είναι θολό τότε χρειάζεσαι collimation. Αν ξενυχτάς μπορείς να δοκιμάσεις και τον Κρόνο αυτή την περίοδο.

 

Tα νευτώνεια χρειάζονται πολύ συχνά collimation αλλά είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία αν την μάθεις σωστά. Για να τεστάρεις αν το τηλεσκόπιο χρειάζεται collimation μπορείς να στοχεύσεις σε ένα άστρο και να αφεστιάσεις έτσι ώστε γύρω από το άστρο να αρχίζουν να δημιουργούνται κύκλοι. Αν οι κύκλοι αυτοί δεν είναι ομόκεντροι τότε χρειάζεσαι collimation. Δες την φωτογραφία. Τα πάνω είδωλα είναι όταν τα οπτικά στοιχεία είναι σωστά ενώ τα κάτω είναι όταν χρειάζεσαι collimation.

 

Αν βρίσκεσαι σε περιοχή με πολύ σκοτεινό ουρανό, τότε θα μπορέσεις να παρατηρήσεις και γαλαξίες, νεφελώματα. Δεν πρόκειται να τα δεις όμως όπως φαίνονται στις αστροφωτογραφίες. Οι γαλαξίες φαίνονται σαν συννεφάκια με φωτεινό μόνο το κέντρο τους, τα νεφελώματα φαίνονται πολύ αχνά και χωρίς χρώμα. Τα αστρικά σμήνη διακρίνονται πολύ πιο εύκολα.

 

Δοκίμασε να κατεβάσεις την εφαρμογή stellarium (www.stellarium.org) θα σε βοηθήσει στον προσανατολισμό σου αλλά και στην επιλογή των στόχων σου.

 

Φιλικά

Στάθης

star_tests.gif.5a217e024881095ad63b9d4fc2b37a7b.gif

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΟΚ για την αναστροφή της εικόνας αυτό ήθελα να δω αν είναι οκ..

 

Δοκίμασα στον Δια χθες νόμιζω με όλους τους συνδιαμσούς όμως δεν είδα τίποτα.

Μόλις έκανα πολύ ή λίγο focus έβλεπα το τεταρτημόριο. στο καλύτερο σημειο που μπροουσα να δω τον πλανητη από άποψη focus εβλεπα απλά μια φωτεινή μικρή κουκίδα. το ίδιο και η Αφροδίτη.

 

θα το ξαναδοκιμάσω για να σιγουρευτώ.!

Σμήνη γαλαξίες και όλα τα υπόλοιπα, με τα προσφθάλμια που έχω μπορώ να δω?

ή θα χρειαστώ άλλα προσοφθάλμια?

 

ρωτάω όλα αυτά για να ξέρω πως πρέπει να προχωρήσω σωστά.

 

sorry για τα μεγάλα posts οι ερωτήσεις πολλές και η απειρία μεγάλη!! :-)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με τα προσοφθάλμια που έχεις μπορείς να δεις αρκετά πράγματα.

 

Για αρχή μην προχωρήσεις σε κάποια άλλη αγορά. Εξασφάλισε πως έχεις φτάσει στα όρια αυτά που έχεις τώρα και μετά αν δεν σε καλύπτουν ή θέλεις κάτι καλύτερο κοίταξε για παρακάτω.

 

Σε αυτό το χόμπι τα γύρω γύρω μπορούν και να κοστίσουν περισσότερο από ότι το τηλεσκόπιο.

 

Όταν λες τεταρτημόριο μάλλον έβλεπες το πίσω μέρος της αράχνης (της βάσης που κρατάει το δευτερεύων κάτοπτρο). Αν είσαι πολύ εκτός focus βλέπεις διάφορα.

 

Φιλικά

Στάθης

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

θα το τραβηξω φωτο το βραδυ για να δεις.

ομως βλεπω αυτο εδω. καπως ετσι πολυ φωτεινο κιολας.

 

να το ρωτησω και αλλιως όταν δεν ειναι focuced το αντικειμενο τι πρεπει να βλεπω? αυτό το τεταρτημοριο όπως το λεω εγώ που δεν ξερω τι ειναι και πως λεγεται ή κατι αλλο?

 

εντωμεταξυ στον τιτλο της εικονας λεει οτι χρειαζεται collimation. το δυσκολο ειναι να το κανω.

δεν καταλαβαινω ΤΙΠΟΤΑ!!

example-of-a-telescope-that-needs-collimation.jpg.bbe7aacf6105fa6c8c088d6f791f52e6.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις ένα άδειο κουτάκι απο παλιό φιλμ;

 

Αν ναι τότε κόψε τον πάτο από το κάτω μέρος και κάνε στο καπάκι μια μικρή τρύπα στο κέντρο (υπαρχει και σημαδι για να το πετύχεις κέντρο) και βάλε το σαν προσοφθάλμιο. Προσπάθησε να είναι το μάτι σου όσο το δυνατόν πιο κέντρο καθώς θα βλέπεις μέσα από την τρύπα. Αν μπορείς να δεις όλο το πρωτεύων κάτοπτρο καθώς και τις 3 βάσεις στις οποίες ακουμπάει και είναι στο κέντρο και ομοιόμορφα τότε είσαι οκ. Αν δεν βλέπεις την μια πλευρά ή την βλέπεις μισή θέλει collimation.

 

Αν ψάξεις στο astrovox υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το πως γίνεται το collimation και πολλά παιδιά έχουν γράψει με λεπτομέρειες την διαδικασία.

 

Ψάξε και στο youtube για video.

 

Και εδώ ακόμα ένας οδηγός http://www.astro-baby.com/collimation/astro%20babys%20collimation%20guide.htm

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

οκ η τρυπα με τι πρεπει να ειναι? το λεω για να καταλάβω το πάχος. παράδειγμα με μια βελόνα?

θα το δοκιμάσω και αυτό.

 

επίσης μια παρατηρηση αν παιζει ρολο. εβγαλα ολα τα προσοφθαλμια και κοιταξα μεσα.

ειδα το πρωτευον κατοπτρο και τις βασεις με αυτο καταλαβαινω αν ειναι οκ?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

το παχος αν το υπολογιζω καλα γινεται και με μια μυτη απο στυλο. ας πουμε bic για να το κανω πιο συγκεκριμενο. το υπολογιζω σωστα? (εννοειται να μπει μονο η μυτη)

βλεπω λενε οτι μπορω να κανω και το καπακι απο το προσοφθαλμιο που ειχε το τηλεσκοπιο.

γινεται και αυτο οντως?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω δοκιμάσει το καπάκι από το προσοφθάλμιο αλλά το κουτάκι με το φιλμ.

Η τρύπα πρέπει να είναι 2 χιλιοστά τουλάχιστον. πιο μικρή δεν θα μπορείς να δεις τίποτα.

Δοκίμασε με το bic σιγά σιγά αν δεις πως δεν βλέπεις κάνε την λίγο μεγαλύτερη.

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρέπει να καταλάβεις ότι όταν φύγεις πολύ από το focus, βλέπεις ουσιαστικά τη σκιά του δευτερεύοντος κατόπτρου με τα τέσσερα στηρίγματά του. Σα να κοίταζες με το μάτι από το βάθος του σωλήνα προς τα έξω, αυτό ειναι το "τεταρτημόριο" που λές. Αρχίζεις και γυρνάς τον εστιαστή να μικραίνει, μέχρι να φτάσεις στη σωστή εστίαση. Με τα 25 mm οι πλανήτες θα φαίνονται πολύ μικροί, αλλά διαφορετικοί από αστέρι. Το φωτεινό αστέρι θα το βλέπεις "ασταθές", να τρεμοπαίζει, ενώ οι πλανήτες είναι σταθεροί και μικροί μεν, αλλά δίσκοι. Με τον ίδιο προσοφθάλμιο θα βλέπεις και δορυφόρους γύρω από το Δία.

Με το 10mm (ακόμα και χωρίς barlow, αλλά ακόμα περισσότερο με barlow) θα πρέπει να βλέπεις λεπτομέρειες στην επιφάνεια του Δια. Αν το τηλεσκόπιό σου είναι αρκετά εκτός collimation, μπορεί να μη βλέπεις λεπτομέρειες, αλλά σίγουρα δε θα είναι κουκίδα ο Δίας. Αν βλέπεις κουκκίδα πιθανότατα να μην είναι ο Δίας αυτό που στοχεύεις.

 

Λέω συνέχεια για το Δία, γιατί η Αφροδίτη δεν έχει λεπτομέρειες στην επιφάνειά της στο ορατό φάσμα, οπότε είναι πιο δύσκολος στόχος να βγάλεις συμπεράσματα, αλλά μπορείς να δεις το σχήμα της (έχει φάσεις όπως η Σελήνη, οπότε ο δίσκος δε θα είναι ολόκληρος).

 

Δεν κατάλαβα το άλλο που είπες για το Red Dot. Λες ότι χάνει την ευθυγράμμιση όταν σφίγγεις τη βίδα στήριξης. Όμως η διαδικασία της ευθυγράμμισης γίνεται ακριβώς για αν το συγχρονίσουμε όταν είναι εγκατεστημένο στο σωλήνα, δηλαδή το τοποθετείς, το σφίγγεις μετά βρίσκεις κάτι πολύ φωτεινό (ή κάτι τη μέρα ακόμα πιο εύκολα) με τον προσοφθάλμιο 25mm, το κεντράρεις ακριβώς με τον προσοφθάλμιο 10mm και μετά γυρνάς στο red dot και χρησιμοποιείς τα δύο ρυθμιστικά του ώστε το ίδιο αντικείμενο να κεντραριστεί και στο red dot.

 

Και φυσικά μην αγοράσεις άλλο προσοφθάλμιο, όπως κατάλαβες έχεις δουλειά ακόμα με αυτά.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το 2 πρωτα που λες τα καταλαβα και ειμαι οκ.

το τρίτο το εχω φτιαξει απλα θελει καποιες διορθωσεις θα το βρω στην πορεια.

 

το επομενο. χθες καθισα αρκετη ωρα και προσπαθησω το collimation.

καταλαβα επιτελους νομιζω πως λειτουργουν ολα. εχω ενα σχηματακι παρακατω για να δω αν τα εχω καταλαβει καλα. και ισως βοηθησει και αλλους που κανουν τα πρωτα τους βηματα.

 

Εγω για την ευθυγραμμιση του 2οντος φακου πρεπει να κοιταξω να ειναι ισομοιρασμενο το κενο στο νουμερο 2 που εχω φτιαξει και οχι το νούμερο 1 σωστά?

 

 

για την ευθυγράμμιση του 1οντος πρεπει να κοιταξω να ειναι στην μεση "το ματι μου" δηλαδη το κεντρο της αραχνης. δηλαδη τα τεταρτημορια της αραχνης νουμερο 3 να ειναι ισομοιραμσνεα. σωστά?

 

η απορια που ειχα απο ολο αυτό ειναι οτι οσο και αν κουναγα τα ποντα σχεδον ποτε δεν ειδα τα πιαστρακια του 1οντος που περιγραφονται. κατα τα αλλα φαινεται να ειναι ευθυγραμμισμενο. δεν ορκιζομαι κιολας.

 

χθες μου την εκανε και δεν μπορεσα να κανω παρατηρηση λογω συννεφιας και ψιλοβροχου.

 

Για collimation έχω βρει αυτό κάνει? πρέπει να προσέξω κάτι?

 

http://www.ebay.co.uk/itm/Colimateur-Laser-LK1-de-Seben-1-25-Collimation-parfaite-de-votre-telescope-/380394664350?pt=LH_DefaultDomain_71&hash=item589149f19e

collimation.jpg.42e89df1f611eca7f71f6ab1cb8ac0de.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

οσον αφορα την ευθυγραμμιση παρε κατι που να ταιριαζει στον εστιαστη σου ενα φιλμοκουτο,ενα καπακι απο σαμπουαν,απο κετσαπ απο οτι βρεις εν'αναγκη και η <<ροδελα>>που εχει το ενα στεφανι κανει αν την κρατας σταθερη(εγω αυτο χρησιμοποιω για να μην μαζευω ολη τη σαβουρα :cheesy: )και μεσα απο εκει προσπαθησε με ενα αλενακι σφιγκοντας και χαλαρονοντας τις βιδες του δευτερευοντος να δεις τα τρια κλιπσακια του πρωτευοντος κατοπτρτου (αν δενφαινονται)μετα στο κυκλακι που βλεπεις προσπαθησε να φερεις το κυκλακι απο το πρωτευον με τις βιδες που ειναι στον πατο και τιποτα αλλο.τα υπολοιπα τα πιο αναλυτικα αστα για πιο μετα που θα εισαι πιο εμπειρος και να ξερεις μικρα λαθακια συγχωρουνται και δεν χαλανε την εικονα,στο κατω κατω 100% δεν θα εχεις ποτε αφου και τα βιδακια του στιαστη δεν βιδωνουν το προσοφθαλμιο ακριβως στη απολυτα καντραρισμενη θεση εχουν λιγο τζογο.τωρα για τον δια οταν γινει κουκιδα οπως λες παρατηρησε χωρις βιασυνη λιγο πιο προσεκτικα......... τις δυο ζωνες στο κεντρο του θα τις δεις σιγουρα.τελος και νεφελωματα και γαλαξιες μπορεις να δεις αρκει να τα εντοπισεις,σε αυτο ισως θα ηταν καλυτερα να ειχες ερευνητη αντι για red dot αλλα για την ωρα ''παιξε'' με οτι εχεις και βλεπουμε
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασικά νομίζω η ευθυγράμμιση έγινε τέλεια! Την έκανα χθες με το καπάκι που είχε απο εκεί που μπαίνουν τα προσοφθαλμια! ( δεν ξέρω πως λέγεται). Σήμερα έκανα και δοκιμή με φιλμοκουτι και το είδα παλι οκ!

 

Επίσης ειμαι ΠΟΛΥ χαρούμενος κατάφερα και είδα τις ζώνες του Δια και εμπόδιζε και λιγο νεφωση! Με καλύτερο καιρό σίγουρα ακομα καλύτερα. Ο μόνος συνδυασμός που βοήθησε να τον δω ήταν Barlow X2 που έχω και 10mm. Με όλα τα αλλά δεν τον έβλεπα!

Είδα το φεγγάρι και ακομα καλύτερα σε σχέση με προχθές που δεν ήταν ευθυγραμμισμένο!

 

Περνώ μια καθαρή βραδιά για να ξεκινήσω να βλέπω και αλλ αντικείμενα! Θα αρχίσω τα M και σιγά σιγά να προσανατολίζονται στον ουρανό!

 

Ερώτηση αν ήθελα να δω πολυ πιο κοντά τον δια τι θα έπρεπε να πάρω; Αλλα προσοφθαλμια; Και αν ναι τι προσοφθαλμια;

Ακομα δεν θα πάρω ρωτάω για να αρχίσω να καταλαβαίνω!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασικά νομίζω η ευθυγράμμιση έγινε τέλεια! Την έκανα χθες με το καπάκι που είχε απο εκεί που μπαίνουν τα προσοφθαλμια! ( δεν ξέρω πως λέγεται). Σήμερα έκανα και δοκιμή με φιλμοκουτι και το είδα παλι οκ!

 

Επίσης ειμαι ΠΟΛΥ χαρούμενος κατάφερα και είδα τις ζώνες του Δια και εμπόδιζε και λιγο νεφωση! Με καλύτερο καιρό σίγουρα ακομα καλύτερα. Ο μόνος συνδυασμός που βοήθησε να τον δω ήταν Barlow X2 που έχω και 10mm. Με όλα τα αλλά δεν τον έβλεπα!

Είδα το φεγγάρι και ακομα καλύτερα σε σχέση με προχθές που δεν ήταν ευθυγραμμισμένο!

 

Περνώ μια καθαρή βραδιά για να ξεκινήσω να βλέπω και αλλ αντικείμενα! Θα αρχίσω τα M και σιγά σιγά να προσανατολίζονται στον ουρανό!

 

Ερώτηση αν ήθελα να δω πολυ πιο κοντά τον δια τι θα έπρεπε να πάρω; Αλλα προσοφθαλμια; Και αν ναι τι προσοφθαλμια;

Ακομα δεν θα πάρω ρωτάω για να αρχίσω να καταλαβαίνω!

 

Μια χαρά λοιπόν. Ηρέμησε με τα προσοφθάλμια, με 2x barlow και 10 mm είσαι στα 180x που είναι μια αρκετά καλή μεγένθυνση για το τηλεσκόπιό σου. Αν θες βέβαια να δοκιμάσεις παραπάνω σε καλές συνθήκες και εντελώς "αναίμακτα" για το πορτοφόλι σου, υπάρχει το Skywatcher UWA 6mm, του οποίου μια φορά δοκίμασα να πάρω έναν κλώνο από το ebay (βάλε "6mm ultra wide eyepiece" στην αναζήτηση - όχι skywatcher) με κάπου 15 ευρώ από την Κίνα και βγήκε μια χαρά! Δε μπορώ να σου πω τον πωλητή για να έχεις την ίδια τύχη, καθώς πάνε 2 χρόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ τα 15 Ευρώ τα είχα ρισκάρει ;) Αλλιώς το αυθεντικό από εξωτερικό. Θα σε πάει 150x χωρίς barlow και βάζοντας το barlow θα ανακαλύψεις πως τα 300x συνήθως δεν είναι καλύτερα από τα 180x :)

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι ακομα δεν θα πάρω όπως όλοι λέτε πρέπει να καταλάβω πραγματικά μέχρι που φτάνουν! Αν ρίξω λεφτά τώρα θα έλεγα να πάρω αυτο εδώ για ευκολότερο collimation.

 

http://www.ebay.co.uk/itm/Colimateur-Laser-LK1-de-Seben-1-25-Collimation-parfaite-de-votre-telescope-/380394664350?pt=LH_DefaultDomain_71&hash=item589149f19e

 

 

Απλα δεν ξέρω αν ειναι καλό.

 

Για προσοφθαλμια όταν μάθω παραπάνω πράγματα για τον ουρανό και για το πως προσανατολίζομαι τότε θα πάρω. Έχω δει στο πλανητάριο μια σειρά με προσοφθαλμια για skywatchers 50€. Καλά αυτο ειναι αλλο θέμα αν έρθει η ώρα να πάρω θα ρωτήσω γιατί μπορεί να υπάρχει κάτι καλύτερο!

 

 

:-)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω δοκιμάσει laser collimator, αλλά επειδή από όσους το έχουν δοκιμάσει είναι λιγότεροι οι fan (και απ' ότι έχω καταλάβει ένα πρόβλημα είναι πως πρέπει να πάρεις ακριβό laser collimator για να είναι καλό), εγώ επιμένω στο κλασσικό cheshire collimator, και δε μπορώ να πω ότι αισθάνομαι να μου λείπει κάτι... Μάλιστα το 200PDS δε φαίνεται να χάνει ποτέ το collimation του, οπότε μία φορά το έχω χρησιμοποιήσει μόνο...

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα laser collimator δεν είναι 100% αξιόπιστα γιατί ακόμα και πλήρως ευθυγραμμισμένα να είναι (σαν μονάδα) δεν ξέρεις πως θα κάτσουν στον δικό σου εστιαστή και που θα ρίχνουν την δέσμη τους στο πρωτεύων κάτοπτρο. Αν όμως βρεθεί στα χέρια σου ένα τέτοιο μπορείς να κάνεις μια ευθυγράμμιση (έστω πως το ρυθμίζεις να βλέπει στο κέντρο) και μετά να κάνεις το star test προκειμένου να δεις αν το collimation είναι καλό. Αν το star τεστ είναι καλό τότε ξέρεις πως θα κάνεις την ευθυγράμμιση. Αν δεν είναι καλό τότε κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις στα κάτοπτρα του τηλεσκοπίου σου προκειμένου να γίνει καλό και μετά βάζεις (πάντα στην ίδια θέση) το collimator και απομνημονεύεις την θέση που ρίχνει την δέσμη για τις μελλοντικές ευθυγραμμίσεις. Συνήθως χρειάζεται να ρυθμίζεις μόνο το πρωτεύων κάτοπτρο και όχι τόσο το δευτερεύων.

 

Φιλικά

Στάθης

Φιλικά

Στάθης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης