Jump to content

Χρήση κιαλιών


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είναι γνωστή η ταξινόμηση των κιαλιών σε διάφορες κατηγορίες. Συνήθως διαθέτουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως στεγανότητα, θωράκιση, διαμέτρημα, φορητότητα, κοντινή εστίαση κα, τα οποία διευκολύνουν τη χρήση τους στη μία ή την άλλη δραστηριότητα.

Διαπιστώνοντας πως υπάρχει και κάποια συσχέτιση με την κόρη εξόδου, όπου μεγάλες κόρες εξόδου (5-7mm) προτιμώνται στην αστρονομική χρήση και μικρές (2.5-3) αναγκαστικά σε εκείνα που έχουν μικρό διαμέτρημα ή εκείνα που διαθέτουν σταθεροποίηση εικόνας, σκέφτηκα να φτιάξω ένα διάγραμμα που συσχετίζει τη χρήση με την κόρη εξόδου. Να σημειωθεί πω η κόρη εξόδου σχετίζεται με το διαμέτρημα και τη μεγέθυνση και ως εκ τούτου προκύπτει το γνωστό διάγραμμα x= y+ a/b, ήτοι κε=2+δ/μ στην περίπτωσή μας. Επίσης δεν υπάρχουν απόλυτα στεγανά, όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε χρήση, αλλά δεν αποδίδουν το ίδιο καλά. Ένα κιάλι με κόρη εξόδου 3 επάνω σε ένα κινούμενο πλοίο είναι μαρτύριο, μέχρι να ενεργοποιηθεί ο σταθεροποιητής εικόνας αν είναι διαθέσιμος.

Τα μπαλονάκια λοιπόν έχουν όρια για λόγους σχηματικούς. Η αστρονομία είναι ουσιαστικά ανοικτή στο άπειρο καθώς υπάρχουν όργανα με μεγάλες διαμέτρους (όπως 300mm) ενώ τα κιάλια γενικής χρήσης είναι εκείνα που επιλέγουν και οι ορνιθοπαρατηρητές. Ένα 7x35 είναι κατάλληλο και για αστρονομική χρήση (παρατήρηση με ευρύ πεδίο και μεγάλη κόρη εξόδου) αλλά η περιορισμένη διάμετρος δεν το κατατάσσει στα κατ' εξοχήν αστρονομικά όργανα.

Από τη ζώνη 2-7mm ξεφεύγουν 3 κατηγορίες.

Τα κιάλια όπερας που είναι Γαλιλαϊκού συστήματος και η κε έχει άλλη έννοια (βρίσκεται μεταξύ αντικειμενικού και προσοφθαλμίου)

Τα κιάλια zoom που εν γένει δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά (να σημειωθεί πως η Leica στα Duovid επιλέγει κόρες εξόδου 5 και 3.33mm)

Τα κιάλια με εστιαστές που δέχονται ζεύγη προσοφθαλμίων της επιλογής μας όπου υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κόρης 1mm ή ακόμη και 0.5mm αλλά με τα γνωστά μειονεκτήματα των επιλογών αυτών (μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν μονόφθαλμα πάντως, αν η ποιότητα του φακού και του οφθαλμού μας το επιτρέπει).

Τέλος πάντων, εμένα με βοήθησε να έχω μια εποπτική εικόνα.

765605467_.thumb.jpg.5540924f3a46b32cd12b8b1cab5119f8.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ' ευχαριστούμε, Κώστα. Ωραία δουλειά, ώστε να έχει κανείς μια σφαιρική εικόνα για τα κιάλια (φορητότητα, κόρη εξόδου, μεγεθύνσεις). Νά' σαι καλά.
...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης