Jump to content

πρώτος φακός


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

 

Η αγορά ενός dobsonian 10" συνοδεύεται και απο 2 προσοφθάλμιους φακούς των 10mm και 25mm αν δεν κάνω λάθος...

 

Τι πιστεύετε ότι θα ικανοποιούσε έναν αρχάριο? Τι θα γέμιζε το μάτι του για αρκετό χρόνο?

 

Ένας 10mm ποιότητας?

Ένας 25-32mm ποιότητας?

Ένας 5mm ποιότητας?

Ένας barlow 2x?

Ένας ποιοτικός φακός εκτός 10" και 25" μιας και αυτοί συμπεριλαμβάνονται στην αρχική αγορά?

 

Θα ήθελα τις προτάσεις σας και αν γίνεται να είστε και συγκεκριμένοι (μοντέλο κλπ.) στις προτιμήσεις σας ακόμη καλύτερα.

 

Ευχαριστώ

 

υγ. με τον όρο "ποιότητα" θεωρώ φακούς αναγνωρισμένης αξίας και απόδοσης που δεν λείπει απο καμία συλλογή. δλδ φακός που θα μείνει για πάντα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υποθετω οτι θα δεις πολλες γνωμες εδω. Αν με αυτο το σετ θα δουλεψεις για καιρο και καιγεσαι για παρατηρηση, θα σου προτεινα τον barlow ωστε να εχεις τεσσερις εστιακες ικανοποιητικου ευρους. Αν ψαξεις εδω μεσα ,θα βρεις ενα θεμα barlow Teleview vs Explore Scientific
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι 25 και 10 που συμπεριλαμβάνονται είναι φακοί κομβικής εστιακής. Φυσικά δεν είναι τα καλύτερα δείγματα και καλό είναι να αντικατασταθούν εν ευθέτω χρόνω.

Δεδομένου του ότι εκ των δύο ο 25 είναι περισσότερο εργονομικός (καλό eye relief) θα αντικαθιστούσα πρώτα τον 10mm.

Θα στένευα τις ατελείωτες επιλογές μου σε τέσσερις, μετά από την αποκομισθείσα εμπειρία.

1. Ένας βασικός widefield φακός των 120- 140 περίπου ευρώ, όπως ο Baader Hyperion 10mm ή ο Explore Scientific 82 11 ή 8.8mm (ή αντίστοιχος Meade ή ισάξιος).

2. Ο Baader Hyperion Zoom 24-8 ο οποίος θα μου έδινε πολύ καλά 10mm αλλά ουσιαστικά και όλη τη γκάμα 16-8mm (στην πράξη ίσως είναι περίπου 16.7-8.7mm o ΙΙ, για τον ΙΙΙ δεν μπορώ να γνωρίζω). 240 ευρώ.

3. Ένας Premium φακός 10mm, ουσιαστικά μιλάμε για Televue Delos 10mm ή Pentax 10mm, 350 περίπου ευρώ.

4. Ένας 100ρης. Ο Ethos 10mm κάνει 650 ευρώ αλλά ο ES100 9mm περίπου 300 οπότε δεν θα κοίταζα κάτι άλλο.

 

Υπάρχουν και άλλοι φακοί φυσικά, αναφέρω αυτούς που έχω δοκιμάσει, είτε συνεχώς είτε για λίγο.

Και η επιλογή μπορεί να επηρεάζεται από τις ανάγκες σου σε eye relief, από το αν φοράς ματογυάλια ή όχι κατά την παρατήρηση δηλαδή. Οι φακοί 68-72 μοιρών συνήθως έχουν άφθονο eye relief ενώ οι 82-100 όχι, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις οπότε ρωτάμε.

 

Κατά τη γνώμη μου από το 1 έως το 4 έχουμε αναβάθμιση, με το ανάλογο κόστος φυσικά. Το οποίο εκπίπτει κατά 35-50% σε περίπτωση μεταχειρισμένου προϊόντος. Μην φοβάσαι τα μεταχειρισμένα, οι περισσότεροι προσέχουμε τους φακούς μας σαν τα μάτια μας (επειδή ουσιαστικά είναι τα μάτια μας, όταν κάνουμε παρατήρηση τουλάχιστον). Οι επιλογές 1 και 2 είναι περισσότερο λογικές για έναν αρχάριο φυσικά, τα ακριβότερα είναι για όσους βεβαιωθούν πως θα μείνουν στο χόμπυ.

 

Τώρα, αφού πάρεις τον 10mm, για τους πλανήτες, διπλούς κλπ, ένας Barlow των 80-100 ευρώ θα μετατρέψει τον καλό σου φακό σε 5mm χωρίς να πληρώσεις διπλά χρήματα. Και χρησιμεύει και σε laser ευθυγράμμιση του νευτωνίου (όχι ο Powermate όμως).

 

Τίποτε από αυτά δεν βιάζει. Ούτε και είναι αναγκαίο. Αλλά το χόμπι έχει την καταναλωτική/καπιταλιστική του πλευρά. Ακόμη και αν είσαι σπαρτιάτης στις ανάγκες, θα τύχει καμμιά φορά να συναντήσεις κάποιον με έναν Ethos ή Pentax και να χάσεις τον ύπνο σου. Μπορεί και να μην τον χάσεις, εξαρτάται και από τον χαρακτήρα σου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

kkokkolis ευχαριστώ και πάλι που συμμετέχεις. Πάμε...

 

Γιατρέ σε παρόμοια ερώτηση μέσω π.μ. νομίζω είχες βάλει σαν πρώτη αγορά πριν απο κανέναν αλλο φακό τον barlow. Μπορεί να έκανα λάθος στην διατύπωση.

 

Διαβάζοντας την ενότητα "προσοφθάλμιοι" διαπιστώνω (και εσείς σίγουρα..) ότι αυτές οι ερωτήσεις έχουν ξαναειπωθεί. Πολλές φορές. Απαντήσεις αρκετές και διαφορετικές έχουν ξαναδωθεί. Πολλές φορές επίσης εμπλέκονται τα ίδια άτομα στις απαντήσεις. Το ερώτημα δεν τέθηκε με σκοπό την επανάληψη των όποιων δεδομένων και ήδη χιλιοειπωμένων αλλά πιο πολύ σαν α)επαλήθευση των σκέψεων μου απο όσα διάβασα, β)σφυγμομέτρηση

 

Προς: admins, moderators...πρέπει να γίνουν πολλα πράγματα sticky. Θες πολύ digging σε όλες τις ενότητες για να ξετρυπώσεις πληροφορίες. Τις οποίες τις βρίσκεις, αλλά είναι θαμμένες σε ανύποπτα ποστ πολλές φορές. Άποψη μου...

 

Ευπρόσδεκτες και άλλες απόψεις αν δεν βαριέστε.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είπα πως ο barlow είναι πιο χρήσιμος στην αρχή, πριν αποκτήσεις πολλούς φακούς. Όχι απαραίτητα πρώτη αγορά, μπορεί να είναι δεύτερη ή και τρίτη. Αν αποκτούσες Maksutov ή Schmidt-Cassegrain θα ήταν και άχρηστος αλλά με το 10" */4.7 Νευτώνιο οι μετοχές του ανεβαίνουν. Όλα είναι σχετικά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενας φακός που να δίνει περίπου 100Χ δηλαδή ένας 11-13αρης! Με την προϋπόθεση φυσικά να εχει μεγάλο πεδίο , πάνω από 65 μοίρες. Έχω κι εγώ 10" dob και αν και έχω στην κατοχή μου έναν barlow δεν τον πολυχρησιμοποιώ. Αυτό δε σημαίνει τίποτα βέβαια. Ο καθένας χρησιμοποιεί ότι του ταιριάζει καλύτερα.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φαντάζομαι ο εστιαστής σου είναι 2" ενώ ο προσοφθάλμιος 25mm είναι 1.25"; Εμένα που μου αρέσει η wide field παρατήρηση η πρώτη μου επιλογή θα ήταν ένας ευρυγώνιος 2" γύρω στα 30-32mm. Για χαμηλό μπάτζετ οι καλύτερες επιλογές από άποψη απόδοσης/τιμής είναι o Agena SWA / Skywatcher Panaview / Orion Q70 (οπτικά είναι παρόμοια όλα). Κάτω από f/6 στις άκρες τα αστέρια δεν είναι τέλεια, αλλά προσωπικά μέχρι f/5 εμένα δε με ενοχλεί. Λίγο οικονομικότερα ακόμα είναι και τα GSO SuperView / High Point Super View.

Και μετά θα πήγαινα σε μικρότερο ευρυγώνιο ή barlow όπως σου λένε. Καλό οικονομικό barlow μου έχει βγει το High Point Scientific 3-element 2.5x, αλλά αν το πάρεις από το site τους στην Αμερική καλό είναι να πάρεις και κάτι ακόμα (π.χ. έναν προσοφθάλμιο) για να "μοιραστεί" το κόστος αποστολής (και σιγούρεψέ το ότι θα στο στείλουν με USPS που συνήθως δεν περνάει τελωνείο).

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε stadaik έχω το 200D/1000mm f5 της SW από το 2003! Πριν απὀ αυτό και για τρία χρόνια είχα το 114D/900mm f8 επίσης της SW και τα μόνα που στο μεταξύ είχα αγοράσει ήταν ένας καλός Barlow και ένα ποιοτικό φίλτρο Σελήνης. (Το τελευταίο δώρο του αδερφού μου από την Γερμανία). Τίποτα άλλο. Όταν αποφάσισα να αγοράσω το 200/1000 F5 μπήκα σε χοντρό λούκι για το πώς να το αγοράσω. Με τον 30άρη και με κάνη 50mm φακό που τότε δίνανε, ή με τα 25mm και 10mm τα απλά; Διότι όπως ecuador μου αρέσει και η wide field παρατήρηση. Όμως!!!! Επέλεξα το πακέτο 25mm και 10mm τα απλά. Αυτό με βαριά καρδιά και επειδή ο αδερφός μου είπε ότι τον φακό των 50 mm και με 30 mm θα μου τον έκανε δώρο από την Γερμανία.

 

Μόλις παρέλαβα το τηλεσκόπιο με λαχτάρα και δέος πάω στο Σούνιο. Πρώτος στόχος το τρίο του Λέοντα. Βάζω τον 25άρη σημαδεύω το μέρος, κοιτώ μέσα από το προσοφθάλμιο και κατακεραυνοβολήθηκα! Ήμουν σίγουρος ότι θα έβλεπα τους γαλαξίες, ( βάσει κάποιων αισιόδοξων υπολογισμών), με το 25άρι προσοφθάλμιο και με το καινούριο μου τηλεσκόπιο 4 φορές φωτεινότερους!!! Δεν ήταν λάθος οι υπολογισμοί. Το λάθος ήταν ότι απλώς μου είχε ξεφύγει η σημαντικότατη των λεπτομερειών. Δεν είχα μέσα στις γλυκές φαντασιώσεις μου συμπεριλάβει, ότι εκτός από το φως των γαλαξιών που θα αύξανε 4 φορές, 4 φορές θα αύξανε και η φωταύγεια του ουρανού. Ήταν ένα σοκ. Ποτέ μου δεν είχα φανταστεί ότι ο ουρανός που κρέμεται πάνω από το Αιγαίο στις 40Χ και με διάμετρο τηλεσκοπίου 200mm δεν σκοτεινιάζει ποτέ, και μέσα από το προσοφθάλμιο βλέπεις ένα αιώνιο απόγευμα.

Τους κατάπιε το φως του ουρανού σαν μία άτυχη υπερφωτισμένη φωτογραφία. Το μόνο που διέκρινα ήταν οι πυρήνες από τους δύο φωτεινότερους, και αυτό γιατί τους ήξερα από το παλιό τηλεσκόπιο.

Είδες τι κάνει η καταραμένη φωτορύπανση; Θα μου πείτε. Αυτό είπα κι εγώ τότε και άρχισα ανά την Ελλάδα να παίρνω τα όροι και τα βουνά. Το αποτέλεσμα είναι ότι από τότε, από το 2004 μέχρι σήμερα, μόνο μερικές φορές που έβαλα 40Χ στο τηλεσκόπιο μου μπορώ να πω ότι εδώ ναι, ο ουρανός είναι αποδεκτός και ακόμα λιγότερες που από την παρατήρηση που έκανα αποκόμισα κάτι τι. Το μόνο που σίγουρα ευχαριστήθηκα είναι το νεφέλωμα του Ωρίωνα από τα 2300 μέτρα στον Χελμό. Ήταν εκτυφλωτικό και φαινόταν πράσινο. Όμως την κεφαλή του ίππου που σαν τρελός ήθελα, δεν την είδα. Αντίθετα κάπως την μάντευα όταν στον 25άρι φακό έβαλα Barlow τον μετέτρεψα σε 12,5 και σκοτείνιασε το υπόβαθρο. Διότι ακόμα και εκεί, στον Χελμό, στα 2300 μέτρα ύψος και δίπλα στο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, στις 40Χ με το 8ιντσο, φέγγει ενοχλητικά στο προσοφθάλμιο ο ουρανός, δυσχεραίνοντας την παρατήρηση σε τέτοια οριακά για το ανθρώπινο μάτι νεφελώματα.

Κάνοντας τώρα χρήση της λογικής των παλαιότερων που έλεγε μεγέθυνση διά διάμετρο (Χ/D) και βάση της προσωπικής πείρας έχουμε, 40Χ/200D = 0,2.

 

0,2 λοιπόν είναι πρακτικά το όριο από το οποίο δεν μπορούμε να κατεβούμε χωρίς φίλτρα ή άλλα οπτικά βοηθήματα και να κάνουμε παρατήρηση με τηλεσκόπια, και όντος να διακρίνουμε κάτι που δεν θα το διακρίναμε με μεγαλύτερη μεγέθυνση. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Για όσους έχουν εξοικειωθεί με την κόρη εξόδου στον συντελεστή 0,2 αντιστοιχεί κόρη εξόδου 5mm. Επίσης 0,2 συντελεστή θα είχε και ο ερευνητής των 50mm αν αντί για 9Χ είχε 10Χ, που μας δίνουν με την αγορά αυτών των τηλεσκοπίων. Κι ὀμως είναι τόσο φωτεινοί που ακόμα κι από τον Χελμό στα 2300 μέτρα βλέπεις άνετα το σταυρόνημα του να διαγράφεται στο πάντα φωτεινό υπόβαθρο.

 

Έτσι στον πρακτικό τύπο που μας λένε 2*D = μέγιστη μεγέθυνση, εγώ βάση της προσωπικής μου εμπειρίας λέω ότι η χαμηλότερη = 0,2*D. Όπου D είναι η διάμετρος εκφρασμένη σε χιλιοστά του μέτρου.

 

Αυτά ισχύουν για την επιλογή ΤΩΝ ΠΡΏΤΩΝ ΦΑΚΏΝ. Διότι μετά ξέρεις πολύ καλά το τι θέλεις και αγοράζεις για ιδικούς λόγους προσοφθάλμια εκτός του ορίου 0,2><2*D. Το νεφέλωμα δαντέλα πχ στον Κύκνο φαίνεται πολύ καλά σε τηλεσκόπια f5 με τον 25mm+φίλτρο. Φαίνεται καλύτερα όμως με 30mm+φίλτρο.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ecuador ευχαριστώ για την συμμετοχή και εσένα. Δόθηκε προσοχή ο πρώτος να δώσει ένα σοβαρό wide field και θα είναι ένας nagler 9mm 82o. Όχι στη διάμετρο που προτείνεις αλλά σε ξεπέρασα στο άνοιγμα του field.

 

giannis60 έχω "δανειστεί" ένα excel του γιατρού που περιέχει μετρήσεις για κάποιες καλές επιλογές φακών για ένα 12" dob (τα ίδια θα ισχύουν και για 10") και έχω λάβει υπόψιν μου και την κόρη εξόδου. Η ανάλυση που κάνεις όπως έγραψα προς τους admins, moderators θα έπρεπε να είναι sticky κάπου. Βοηθάς δλδ στον τρόπο σκέψης που έχετε αποκτήσει οι παλιοί και δεν στηριζόμαστε μόνο στα γούστα σας και σε μασημένη τροφή.

 

homo κάπου κοντά πέσαμε. Λες κάτι πάνω απο 10mm. Eγώ πήγα κάτι ψιλά κάτω απο 10mm. Σε ευχαριστώ και εσένα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγνώμη για το off-topic, αλλά έχει κοιτάξει κανείς στη ζωή του από τέτοιο πράγμα; :shock: 120 μοίρες

 

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5952_Explore-Scientific-9-mm-Ultra-wide-angle-eyepiece---120----waterproof.html

Θεόδωρος Σπανός

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγνώμη για το off-topic, αλλά έχει κοιτάξει κανείς στη ζωή του από τέτοιο πράγμα; :shock: 120 μοίρες

 

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5952_Explore-Scientific-9-mm-Ultra-wide-angle-eyepiece---120----waterproof.html

Εγώ με τα παραπάνω δεν αναφέρομε στην διάμετρο τις κάνης του φακού αλλά στην εστιακή απόσταση. Και ο φακός που μας έδειξες έχει μόλις 9mm εστιακή απόσταση. έτσι λοιπόν έχει ανεβάσει τον συντελεστή που ανέφερα από 0,2 στα 0,5555...5! Άν εξαιρέσουμε το βάρος του είναι ένας πολύ καλός φακός για f5 τηλεσκόπια.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης