Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

ROSCOSMOS: Το πρόγραμμα Αυγούστου-Οκτωβρίου 2015. :cheesy:

- TPK «Soyuz TMA-18M" - 2 του Σεπτέμβρη, 2015.

- TGC "Progress M-29M" - 1η Οκτωβρίου του 2015.

Εγκαινιάζεται το "Soyuz-ST" από το Κουρού (Διαστημικό Κέντρο Γουιάνας)

- Galileo - 11 Σεπ, 2015.

http://www.federalspace.ru/21613/

 

ROSCOSMOS:Η επόμενη εκτόξευση του "Proton-M" θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αύγ 2015. :cheesy:

Μετά την εφαρμογή απο την Khrunichev μετρων για την εξάλειψη των αιτίων της βλάβης του κινητήρα του τρίτου σταδίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την 16η Μαΐου, 2015 μια βλάβη του οχήματος εκτόξευσης (LV) "Proton-M" με τον δορυφόρο "MekSat-1", αποφάσισε να επαναλάβει της εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η επόμενη εκτόξευση του «Proton-M» με το Ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Inmarsat-5F3 θα πραγματοποιηθεί 28 Αυγούστου του 2015.

Η Διυπηρεσιακή επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος του"Proton-M" στις 16 Μάη 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία της μη φυσιολογικής διακοπής της πτήσης ήταν η αποτυχία της τρίτης φάσης του κινητήρα λόγω της αυξημένης vibronagruzok που προκαλείται από την αύξηση της ανισορροπίας της μονάδας στροβιλοκίνητης ρότορα (TPU).

http://www.federalspace.ru/21614/

 

 

Επαναστατικό σύστημα προώθησης διαστημοπλοίων. :cheesy:

Πριν από 15 χρόνια ο βρετανός εφευρέτης Ρότζερ Σόγιερ παρουσίασε την ιδέα του για ένα επαναστατικό σύστημα προώθησης διαστημικών σκαφών ονόματι EM Drive. Σύμφωνα με τον Σόγιερ το σύστημα αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στα διαστημικά σκάφη να μετακινούνται με εκπληκτική ταχύτητα στο Διάστημα. O επιστημονικός κόσμος χωρίστηκε εκείνη την εποχή σε εκείνους που ειρωνεύτηκαν την ιδέα αυτή και σε εκείνους που δεν την ειρωνεύτηκαν αλλά υποστήριξαν ότι απλά είναι επιστημονικά αδύνατο να λειτουργήσει αυτό το σύστημα. Η NASA αποφάσισε να ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό ερευνητικά προγράμματα πάνω σε αυτή την τεχνολογία και τώρα ένας διακεκριμένος γερμανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε πειράματα στα οποία αποδείχθηκε η λειτουργικότητα της.

Το σύστημα βασίζεται σε έναν ηλεκτρομαγνητικό κινητήρα που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε ώθηση χωρίς την παρουσία κάποιου καυσίμου.

Ο κινητήρας ονομάζεται EM Drive και «πυρήνας» του είναι ένα κλωβός μέσα στον οποίο αναπηδούν μικροκύματα. Οι μηχανισμοί των άστρων παράγουν ενέργεια που με τη σειρά τους παρέχει ηλεκτρισμό για τα μικροκύματα. Οι ειδικοί όμως υποστήριζαν μέχρι σήμερα ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να επιτευχθεί στις συνθήκες του διαστημικού κενού.

Σύμφωνα με την NASA, οι δοκιμές του EM Drive δείχνουν ότι δεν είναι άπιαστο όνειρο η κατασκευή ενός σκάφους που θα μπορεί να πιάνει ταχύτητες δίνης. Αναφέρουν μάλιστα ότι από τις δοκιμές προκύπτει ότι μπορεί να κατασκευαστεί ένας κινητήρας που θα επιτρέπει σε ένα σκάφος να μεταφέρει επιβάτες και φορτία στη Σελήνη σε 4 ώρες ενώ θα μπορεί να μειώσει τον χρόνο μετάβασης στον Αρη από τους έξι μήνες (με τα σημερινά τεχνικά μέσα) σε 70 μέρες. Επίσης ένα σκάφος με κινητήρα EM Drive θα μπορούσε να κάνει το ταξίδι στο Αλφα του Κενταύρου (που με τη σημερινή τεχνολογία απαιτεί ταξίδι χιλιάδων ετών) σε περίπου εκατό έτη.

Η θεωρία

Αν και η ταχύτητα του φωτός θεωρείται, από τον Αϊνστάιν και μετά, το ανώτατο όριο ταχύτητας, το 1994, ένας μεξικανός φυσικός, ο Μιγκέλ Αλκουμπιέρε, παρουσίασε μια θεωρία σχετικά με το πώς μπορούν να επιτευχθούν ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτή του φωτός χωρίς να παρουσιάζεται κάποια αντίθεση στις θεωρίες του Αϊνστάιν.

Κλειδί της θεωρίας του Αλκουμπιέρε ήταν η «τιθάσευση» της διαστολής και της συστολής του Διαστήματος. Ενα διαστημόπλοιο δεν θα ξεπερνούσε την ταχύτητα του φωτός σε μία περιοχή του Διαστήματος, αλλά ένα υποθετικό σύστημα προώθησης θα μπορούσε να επέμβει στον χωροχρόνο δημιουργώντας μία «φούσκα», η οποία θα διαστέλλει το Διάστημα από τη μία κατεύθυνση, ενώ θα το συστέλλει από την άλλη.

«Με αυτόν τον τρόπο, το διαστημόπλοιο θα απομακρυνθεί από τη Γη και θα κινηθεί προς ένα μακρινό άστρο χάρη στον ίδιο τον χωροχρόνο» είχε αναφέρει ο Αλκουμπιέρε.

Περισσότερα.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6619&postdays=0&postorder=asc&start=1365

Διαστημική Εξερεύνηση-Σελ.92- 29/04/2015.

Ο καθηγητής Μάρτιν Τάτζμαρ επικεφαλής του τμήματος Διαστημικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Δρέσδης παρουσίασε την Τρίτη σε συνέδριο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής Προώθησης και Ενέργειας μια μελέτη στην οποία καταγράφονται οι έρευνες και τα πειράματα που πραγματοποίησαν αυτός και η ομάδα του πάνω στο σύστημα EM Drive.

Σύμφωνα με τον Τάτζμαρ το σύστημα παράγει την απαραίτητη ώθηση για να κινούνται διαστημικά σκάφη με εκπληκτικές ταχύτητες. «Οι έρευνες και οι μετρήσεις που κάναμε δείχνουν ότι παράγεται η υποσχόμενη ώθηση και αν τελικά αυτό επιβεβαιωθεί από επόμενες μελέτες και πειράματα αυτό σίγουρα θα σημάνει μια πραγματική επανάσταση στην μετακίνηση στο Διάστημα» ανέφερε ο Τάτζμαρ.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=726126

t_t_warp_drive_211_170.gif.4402a1b5611f1bc9f679280fc86f486d.gif

t_t_star_trek_warp_field_104_178.jpg.3f86d182016153544828abba5b042e9d.jpg

5DA731686027621EC9B743E49227BA75.jpg.0e5d1f33a88b8880f1a56d7f9d3f4591.jpg

proton-m.jpg.d7740f489f29b9de299eae172005bc48.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδεται η καταστροφή του SpaceShip Two της Virginl Galactic. :cheesy:

Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδει η NTSB (National Transportation Safety Board) την καταστροφική συντριβή του SpaceShip Two της Virgin Galactic του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον το 2014, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εκ των χειριστών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το πιθανότερο αίτιο για τη συντριβή ήταν η πρόωρη ενεργοποίηση/ ξεκλείδωμα του feather lock system του σκάφους- στην ουσία ενός συστήματος φρένων που είναι σχεδιασμένο για την ασφαλή επιστροφή του διαστημοπλάνου από το Διάστημα. Αναλυτικότερα, το σύστημα αυτό αλλάζει την κατεύθυνση των φτερών του σκάφους, προκειμένου να επιβραδυνθεί κατά την κάθοδό του. Καθώς το διαστημοπλάνο είχε ακόμα σε λειτουργία τους κινητήρες του, εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα ήταν η διάσπαση του σκάφους. Το ζήτημα της πρόωρης ενεργοποίησής του βρισκόταν στο επίκεντρο της έρευνας.

Σύμφωνα με την NTSB, οι πιλότοι ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι για να διαχειριστούν προβλήματα τα οποία σχετίζονταν με το εν λόγω σύστημα. Επίσης, στην αναφορά γίνεται λόγος για «αποτυχία της Scaled Composites να παρέχει προστασία απέναντι στο ενδεχόμενο ενός μεμονωμένου ανθρώπινου λάθους».

Η Scaled Composites, που υπάγεται στη Northrop Grumman, είναι η εταιρεία αεροδιαστημικής με την οποία η Virgin Galactic συνεργάστηκε για την κατασκευή και δοκιμή του σκάφους πριν την πτήση.

Των συμπερασμάτων αυτών προηγήθηκε εννεάμηνη έρευνα. Όπως είχε διαπιστωθεί νωρίτερα, ο χειριστής ο οποίος σκοτώθηκε, Μάικλ Άλσμπουρι, είχε χειροκίνητα «ξεκλειδώσει» ένα κινητό τμήμα της ουράς του σκάφους.

Η θέση της Scaled Composites είναι ότι η ασφάλεια αποτελούσε πάντοτε σημαντικό τμήμα της «κουλτούρας» της εταιρείας. Αν και δεν συνεργάζεται πλέον άμεσα με την Virgin Galactic, παρέχει ακόμα συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς η εταιρεία του Μπράνσον σκοπεύει να κατασκευάσει και άλλα σκάφη στο πρότυπο του SpaceShip Two.

Υπενθυμίζεται ότι η Virgin Galactic σχεδιάζει πτήσεις οι οποίες θα μεταφέρουν επιβάτες άνω των 62 μιλίων πάνω από τη Γη, στα όρια του Διαστήματος, Το εισιτήριο κοστίζει πάνω από 250.000 ευρώ, με «αντάλλαγμα» κάποιες στιγμές έλλειψης βαρύτητας. Μεταξύ αυτών που έχουν αγοράσει εισιτήρια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, είναι ο Μπραντ Πιτ, η Αντζελίνα Τζολί, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και ο Στίβεν Χόκινγκ.

Συνολικά, πάνω από 500 άτομα έχουν αγοράσει εισιτήρια, και μόνο λίγοι εξ αυτών τα ακύρωσαν μετά την τραγωδία.

http://www.naftemporiki.gr/story/983663/se-anthropino-lathos-apodidetai-i-katastrofi-tou-spaceship-two-tis-virginl-galactic

spaceship-two-simeio-suntribis.jpg.e4d207fff87d7abe0a3df331e2658cbd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το δέρμα των αστροναυτών... λεπταίνει. :cheesy:

Μια πολυαναμενόμενη... ανθρώπινη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη βρίσκεται ακόμη μακριά, καθώς η NASA σχεδιάζει το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στον Αρη τη δεκαετία του 2030. Σε κάθε περίπτωση, όταν φθάσει εκείνη η ώρα, και μόνο η απόσταση των περισσότερων από 55 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που θα έχουν να διανύσουν οι αστροναύτες επί τουλάχιστον μισό χρόνο προκειμένου να φθάσουν στον Αρη (χωρίς να αναφερθούμε και στο ταξίδι του γυρισμού) δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις. Μεταξύ του πλήθους των εμποδίων που πρέπει να ξεπεραστούν για ένα τέτοιο μακρινό ταξίδι, η υγεία των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μιας τόσο μακράς περιόδου στο Διάστημα κρίνεται υψίστης σημασίας.

Επιστήμονες στη Γερμανία χρησιμοποιούν προηγμένες απεικονιστικές τεχνικές προσπαθώντας να κατανοήσουν το εξής περίεργο φαινόμενο: για ποιον λόγο το δέρμα των αστροναυτών γίνεται πιο λεπτό όσο βρίσκονται στο Διάστημα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Κάρστεν Κένιγκ από το Τμήμα Βιοφωτονικής και Τεχνολογίας Λέιζερ στο Πανεπιστήμιο Σάαρλαντ χρησιμοποιούν τομογραφίες του δέρματος υψηλής ανάλυσης προκειμένου να διερευνήσουν σε βάθος τα δερματικά κύτταρα αστροναυτών πριν και μετά το ταξίδι τους στο Διάστημα.

Οι ειδικοί που ανέπτυξαν την προηγμένη τεχνολογία λέιζερ αναφέρουν ότι η χωρική ανάλυσή της (η ικανότητα εστίασης) είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη των συσκευών υπερήχων. Αυτή η τεχνολογία έχει μάλιστα την ικανότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή Κένιγκ, να φέρει επανάσταση και στη διάγνωση εντός των νοσοκομείων.

«Χρησιμοποιούμε παλμούς λέιζερ femtosecond. Σκανάρουμε το δέρμα και λαμβάνουμε σήματα από αυτό, ιδίως φθορίζοντα, καθώς και ένα άλλο σήμα που ονομάζεται δεύτερη αρμονική συχνότητα. Ετσι με αυτά τα δύο σήματα μπορούμε να "χτίσουμε" εικόνες και να δούμε το δέρμα σε υψηλή ανάλυση. Η ανάλυση αυτή είναι χίλιες φορές καλύτερη από εκείνη των υπερήχων. Ετσι μπορούμε πλέον να λαμβάνουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε χωρίς τη διενέργεια βιοψίας, μέσα σε δευτερόλεπτα και με φανταστική ανάλυση» τόνισε ο Κένιγκ προσθέτοντας ότι οι εφαρμογές της μεθόδου περιλαμβάνουν από την ιστολογική ανάλυση για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου ως τον προσδιορισμό των επιδράσεων της γήρανσης του δέρματος.

Τον δρα Κένιγκ, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της γερμανικής εταιρείας JenLab, προσέγγισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency, ESA) προκειμένου να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία femtosecond λέιζερ για το πρόγραμμα «Skin B», το οποίο στοχεύει στην κατανόηση «μηχανισμών γήρανσης του δέρματος που είναι πολύ αργοί στη Γη (με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η αποτελεσματική μελέτη τους) αλλά επιταχύνονται σημαντικά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας».

Οπως λέει ο καθηγητής, «τόσο η ESA όσο και η NASA ήρθαν και μας ζήτησαν, αν είναι δυνατόν, να μελετήσουμε το δέρμα των αστροναυτών. Και αυτό διότι ήθελαν να γνωρίζουν αν λαμβάνει χώρα κάποια ταχεία διαδικασία γήρανσης του δέρματος στο Διάστημα και ποιες ακριβώς αλλαγές παρατηρούνται στους αστροναύτες, καθώς εργάζονται επί έξι μήνες μακριά από τη Γη. Και αυτό διότι πολλοί αστροναύτες παραπονιούνται για δερματικά προβλήματα».

Μέχρι στιγμής η ερευνητική ομάδα έχει «σαρώσει» το δέρμα τριών αστροναυτών πριν και μετά το ταξίδι τους στο Διάστημα: πρόκειται για τους Ιταλούς Λούκα Παρμιτάνο και Σαμάνθα Κριστοφορέτι καθώς και τον Γερμανό Αλεξάντερ Γκερστ.

Η Κριστοφορέτι της ESA εξετάστηκε πριν από το ταξίδι της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τον Νοέμβριο του 2014. Οταν επέστρεψε στη Γη ύστερα από 199 ημέρες, στις 11 Ιουνίου του 2015, έγινε κάτοχος ενός νέου ρεκόρ παραμονής μιας μόνο γυναίκας στο Διάστημα (το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Σουνίτα Γουίλιαμς της NASA με 195 ημέρες παραμονής στο Διάστημα το 2006-2007). Τα δερματικά κύτταρα της Κριστοφορέτι εξετάστηκαν από τον δρα Κένιγκ με χρήση του πανίσχυρου λέιζερ μετά την επιστροφή της, οδηγώντας σε αναπάντεχα αποτελέσματα

«Εχουμε ήδη ενδιαφέροντα αποτελέσματα από τους τρεις αστροναύτες που έχουμε μελετήσει ως τώρα. Φαίνεται ότι στο Διάστημα λαμβάνει χώρα μεγάλη παραγωγή κολλαγόνου. Ξαφνικά οι αστροναύτες έχουν περισσότερο κολλαγόνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιου είδους αντιγηραντική επίδραση, τουλάχιστον στο κατώτερο τμήμα του δέρματος, τη δερμίδα. Συγχρόνως ανακαλύψαμε ότι η επιδερμίδα, κυρίως το τμήμα των ζώντων κυττάρων, συρρικνώνεται, οπότε το δέρμα γίνεται πιο λεπτό» εξήγησε ο καθηγητής Κένιγκ.

Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη εξήγηση για το φαινόμενο. Η ερευνητική ομάδα αναμένει να εξετάσει και άλλους αστροναύτες ώστε να καταλάβει τι συμβαίνει και έτσι να προστατεύσει τους ταξιδιώτες του Διαστήματος από τη... συρρίκνωση της επιδερμίδας τους. «Είδαμε ότι η επιδερμίδα λεπταίνει κατά σχεδόν 20% και μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξήγηση για αυτό. Ωστόσο αυτό συνέβη μέσα σε έξι μήνες. Το ερώτημα είναι αν κάποιος πάει στον Αρη - το ταξίδι αυτό απαιτεί ένα-δύο χρόνια ή και παραπάνω - τι θα γίνει με την επιδερμίδα του. Διότι δεν είναι προφανώς καλό να λεπταίνει συνεχώς».

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=726544

677671236__.jpg.814afaf156a7dd700d545a7fa9683713.jpg

9C34B90F3ABD4FEB076A3CA596A94C26.jpg.b341661d63537b105d57300154cf37b8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγκρίθηκε το πλήρωμα του ISS 45/46. :cheesy:

Η ROSCOSMOS επέλεξε τα κύρια και τα εφεδρικά πληρώματα της αποστολής ISS 45/46 για το TPK "Soyuz TMA-18M» από το κοσμοδρόμιο του "Μπαϊκονούρ".

Το κύριο πλήρωμα:

- Ο Διοικητής της WPK «Soyuz TMA-18M»: Roskosmos κοσμοναύτης Σεργκέι Volkov?

- Πτήση Μηχανικός-1: Ο αστροναύτης της ESA Ανδρέας Mogensen?

- Πτήση Μηχανικός 2: κοσμοναύτης Kazkosmos Aydin Aimbetov.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του πληρώματος:

- Διοικητής: Roscosmos κοσμοναύτης Όλεγκ βιολιά?

- Πτήση Μηχανικός-1: αστροναύτης της ESA Thomas άμμο?

- Πτήση Μηχανικός 2: Roskosmos κοσμοναύτης Σεργκέι Prokopiev.

http://www.federalspace.ru/21616/

 

 

Το Βατικανό στηρίζει τις προσπάθειες εξευρεσης εξωγηινης ζωής. :cheesy:

«Όπως υπάρχει ποικιλία ζωής στη Γη, έτσι μπορεί να υπάρχουν και άλλα όντα στο σύμπαν, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Θεό» είχε δηλώσει το 2008 ο επικεφαλής Χοσέ Γκαμπριέλ Φούνες

Η ανακάλυψη εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη, από την αποστολή Κέπλερ, ενεργοποίησε ακόμη και το Βατικανό, το οποίο δηλώνει τη στήριξή του στην προσπάθεια της διαστημικής υπηρεσίας, ενώ ο επικεφαλής του προγράμματος αστρονομίας της Καθολικής Εκκλησίας, υιοθέτησε τη θεωρία ότι ενδέχεται να υπάρχει και άλλη ζωή στο σύμπαν, υποστηρίζοντας πως ο Θεός είναι πιθανό να τη δημιούργησε, όπως έπραξε και στον πλανήτη μας.

Ο Αργεντινός επικεφαλής του προγράμματος αστρονομίας του Βατικανού, Χοσέ Γκάμπριελ Φούνες, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ανακάλυψη του Κέπλερ και αποκάλυψε ότι και ο ίδιος με την ομάδα του δουλεύουν καθημερινά πάνω στο ίδιο αντικείμενο. Το παρατηρητήριο του Βατικανού βρίσκεται στο Castel Gandolfo, όπου υπάρχει και η καλοκαιρινή κατοικία του Πάπα. Υπάρχει επίσης συνεργασία με το τηλεσκόπιο του διεθνούς Παρατηρητηρίου στο Όρος Γκράχαμ, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Ακριβώς όπως υπάρχει πολυπλοκότητα στη ζωή της Γης, έτσι μπορεί να υπάρχουν όντα με ευφυΐα και σε άλλες γωνιές του σύμπαντος, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Θεό» είχε δηλώσει το 2008 ο Αργεντινός Πατέρας, συμπληρώνοντας: «Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την πίστη μας, επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε όρια στη δημιουργία του Θεού».

http://www.defencenet.gr/defence/20150802/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CE%B3%CE%AE%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%AE%CF%82

45-46__1_.thumb.jpg.2eee0ebb00664dd3b1701d5113d57c0e.jpg

45-46__2_.thumb.jpg.5fc4d8f490bf5912b44ff40a5d885cee.jpg

vatikano_6.jpg.f0090d63c995c960cdea57b6daee9d29.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ROSCOSMOS-Ρώσοι κοσμοναύτες θα πραγματοποιήσουν διαστημικό περίπατο. :cheesy:

Στις 10 Αυγούστου του 2015 τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού του ρωσικού τμήματος του ISS-44/45 θα πραγματοποιήσουν διαστημικό περίπατο.

Το άνοιγμα του θαλάμου υποδοχής στην καταπακτή εξόδου "Pierce" έχει προγραμματιστεί στις 17:14 ώρα Μόσχας. Οι Κοσμοναύτες Gennady Padalka και Mikhail Kornienko θα δαπανήσουν για τις ενεργείες στην εξωτερική επιφάνεια του ΔΔΣ περίπου 6 ώρες 28 λεπτά.

Τα κύρια καθήκοντα της εξόδου:

- Εγκατάσταση των μαλακών κιγκλιδώματων στη μονάδα υπηρεσία "Zvezda"?

- Εγκατάσταση των κεραιών WAL1-WAL5 με συσκευές και την κεραία-τροφοδότης mezhbortovoy ραδιόφωνο?

- Η αποσυναρμολόγηση της μονάδας του αισθητήρα του δυναμικού του πλάσματος κύματος πείραμα "Κατάσταση" πλάσμα?

- Στο πείραμα "Δοκιμή" οι Gennady Padalka και Mikhail Kornienko, χρησιμοποιώντας επιστημονικά εργαλεία θα συλλεξουν υφιστάμενους μικροοργανισμούς στην επιφάνεια του ISS και θα διενεργήσουν δειγματοληψία στο ηλιακό №4, πάνελ καλύμματος του ψυγείου στην περιοχή του συστήματος της βαλβίδας αποστράγγισης "Air" και "Ηλεκτρονική" ?

- Στις συσκευές WAL6 η κεραία θα αντικατάσταθη με κεραία-τροφοδότη mezhbortovoy ραδιόφωνο (MBRL AFU)?

- Θα αλλάξει τον προσανατολισμό της πίεσης της μονάδας ελέγχου της συσκευής στην μικρή ερευνητική μονάδα "Poisk" (MIM-2)?

- Καθαρισμός υαλοπινάκων №2 στη μονάδα παροχής υπηρεσιών?

- Φωτογραφία του επιστημονικού εξοπλισμού Expose-Ε, και της ένωσης του «Elektron».

Ο Gennady Padalka και Mikhail Kornienko έχουν ήδη την εμπειρία της δραστηριότητας εκτός οχήματος. Για τον Mikhail Kornienko θα είναι η δεύτερη εξοδος της καριέρας του. Για τον κυβερνήτη Γκενάντι Padalka θα ειναι ο δέκατος "διαστημικός περίπατος". Τα άλλα μέλη του πληρώματος του ISS-44/45 θα υποστηρίζουν τους συναδέλφους απο τον σταθμό.

http://www.federalspace.ru/21617/

 

Ο Διεθνής Διαστημικος Σταθμος μπροστά από το φεγγάρι. :cheesy:

Η… βόλτα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μπροστά από το φεγγάρι καταγράφηκε στα εκπληκτικά κοντινά πλάνα που μας χάρισε η ΝASA λίγες ημέρες μετά το Blue Moon.

Οι φωτογράφοι της Διαστημικής Υπηρεσίας Bill Ingalls και Joel Kowsky κατέγραψαν τη στιγμή από το Woodford της Virginia και στη συνέχεια μας παρουσίασαν τη βόλτα του Σταθμού στο Διάστημα με φόντο την Σελήνη.

Ο Ingalls δήλωσε στο Spaceflight Insider πως το να τραβήξεις την φωτογραφία δεν είναι εξαιρετικά δύσκολο, ωστόσο χρειάζεται υπερβολικά μεγάλη προετοιμασία για να συλλεχθούν τα στοιχεία προκειμένου να ξέρεις ποιο δευτερόλεπτο να έχεις έτοιμο τον εξοπλισμό.

Στο τέλος απλά ελπίζεις να είναι καλός ο καιρός συμπλήρωσε ο Bill Ingalls. =D>

Σύμφωνα με την Daily Mail χρειάστηκαν μόλις οκτώ δέκατα του δευτερολέπτου για να περάσει μπροστά από την επιφάνεια του φεγγαριού ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και να δώσει τη δυνατότητα γι αυτή την φωτογράφιση.

http://www.defencenet.gr/defence/20150803/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

nasawamns4.jpg.cc71a7c391f85656d686a0fefb5f03f2.jpg

nasawamns3.thumb.jpg.1759dc8774c83b80da2e2f6d22f9451b.jpg

nasawamns2.thumb.jpg.6bdf4a64bf1c4166f02092261f9a5a47.jpg

nasawamns1.jpg.0e82615d66e3ac49d749e1e81cff4295.jpg

vkd.jpg.6c0868b11b977b312d476eb0b054adcb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαδραστική περιήγηση στον Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Μπορείτε να κάνετε «μια βόλτα» στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

http://esamultimedia.esa.int/multimedia/virtual-tour-iss/

Η εικονική αυτή περιήγηση δημιουργήθηκε από τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που τράβηξε η Ιταλίδα αστροναύτης Σαμάνθα Κριστοφορέττι, στο εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η Κριστοφορέττι επέστρεψε στη Γη τον Ιούνιο, μετά από ρεκόρ παραμονής γυναίκας (199 μέρες και 16 ώρες) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

http://physicsgg.me/2015/08/05/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ae%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9/

 

 

Χάλκινο μετάλλιο και τιμητική διάκριση στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας. :cheesy:

Χάλκινο μετάλλιο και μία τιμητική διάκριση κατέκτησε η ελληνική αποστολή στη φετινή Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που διεξήχθη στην Ινδονησία.

Ο μαθητής Αντώνης Βαλμάς από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ εύφημο μνεία απέσπασε ο Γιώργος Παπαχατζάκης από το 2ο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης.

Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε ανώτερη ύλη αστρονομίας σε τρία στάδια. Αρχικά στη θεωρία, στην ανάλυση δεδομένων και στην υπαίθρια άσκηση παρατήρησης αστέρων. Κάθε διαγωνιζόμενος είχε στη διάθεσή του πέντε ώρες για καθένα από τα στάδια. Oπως είπε στη «Κ» ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, «οι μαθητές που διακρίθηκαν συμμετείχαν στο θερινό σχολείο, όπου καθημερινά, επί 15 ημέρες, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, με τη βοήθεια κορυφαίων καθηγητών πανεπιστημίου έλαβαν την απαραίτητη προετοιμασία». Οι μαθητές που εκπροσώπησαν τη χώρα στην Ολυμπιάδα επελέγησαν κατόπιν απαιτητικών εξετάσεων που διεξήχθησαν σε τέσσερις φάσεις, ενώ η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτελείου. Μετά την ανακοίνωση αδυναμίας χρηματοδότησης της αποστολής από το υπουργείο Παιδείας, λόγω περικοπών στις δαπάνες, το Ιδρυμα Ωνάση ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής των μαθητών. Στην 9η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 41 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, με 318 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Η φετινή Ολυμπιάδα χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο απαιτητικές που έχουν διεξαχθεί.

Ο πρώτος χρυσός μαθητής ήταν από το Ιράν και κατάφερε να επιλύσει το 76% των θεμάτων. Η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2016.

Της ελληνικής αποστολής ηγήθηκαν ο καθηγητής Φυσικής ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, και ο επίκουρος καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας.

Την αποστολή συνόδευσε ο πρώην ολυμπιονίκης (Πεκίνο 2010) κ. Ορφέας Βουτυράς.

http://www.kathimerini.gr/826202/article/epikairothta/ellada/diakriseis-sthn-olympiada-astronomias

 

 

Ξεκινούν πειράματα του δημοφιλούς ποτού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Η εταιρεία που παράγει το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα έξι δείγματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ώστε να μελετηθούν οι συνέπειες της μηδενικής βαρύτητας στην ωρίμανση του ουίσκι. Ανάμεσα στα δείγματα που θα σταλούν στον ISS βρίσκεται ένα single malt 21 ετών και ένα που μόλις απεστάχθη.

Στόχος φυσικά η δημιουργία ενός νέου ακόμη καλύτερου ουίσκι.

Τα δείγματα στέλνει η ιαπωνική εταιρεία Suntory που είναι η αρχαιότερη εταιρεία παραγωγής ουίσκι στην Ιαπωνία και υπεύθυνη για το ουίσκι Yamazaki που ανακηρύχθηκε πέρυσι ως το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο. Τα δείγματα θα σταλούν στον ISS στις 16 Αυγούστου και τα πειράματα θα διεξαχθούν στην ιαπωνική εργαστηριακή μονάδα Kibo του Σταθμού.

Το γιαπωνέζικο ουίσκι φτιάχνεται, όχι από ρύζι όπως το σάκε, αλλά με τον παραδοσιακό σκοτσέζικο τρόπο, χρησιμοποιώντας κριθάρι, νερό και μαγιά. Τα περισσότερα μάλιστα, γιαπωνέζικα ουίσκι έχουν πιο ελαφριά, πιο γλυκιά γεύση από εκείνη των αντίστοιχων της Σκοτίας, ενώ από την άλλη θυμίζουν περισσότερο τα ιρλανδέζικα.

Το γιαπωνέζικο ουίσκι είναι πιο εκλεπτυσμένο και βελούδινο στην υφή, από το πιο έντονο και βαρύ αποτέλεσμα που αφήνει το σκοτσέζικο ουίσκι στους ουρανίσκους . Η Ιαπωνία όμως, δεν ανακάλυψε τα τελευταία χρόνια το ουίσκι, απλά η Δύση άργησε να δώσει τη βάση και τη σημασία που αξίζει στην ιαπωνική παραγωγή. Η Απω Ανατολή ασχολείται με την απόσταξη εδώ και έναν αιώνα περίπου.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=727728

 

Βατικανό: «Ναι, υπάρχουν εξωγήινοι αλλά ο Χριστός ήρθε μόνο στη Γη» :cheesy:

Για πολλούς αιώνες αποτελούσε το απόλυτο ταμπού του Χριστιανισμού και ειδικά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η Γη αποτελούσε το (ακίνητο) κέντρο του Σύμπαντος και φυσικά μόνο η Γη είχε το λάβει το θεϊκό δώρο της ζωής που διαθέτει νοημοσύνη.

Το αξίωμα αυτό αποτέλεσε την πλατφόρμα για να κατηγορηθούν και να κυνηγηθούν ουκ ολίγοι με κορυφαίο όνομα αυτής της λίστας βέβαια τον Γαλιλαίο. Οπως φαίνεται έστω και καθυστερημένα το Βατικανό αποφάσισε να απλώσει το χέρι όχι μόνο στην επιστήμη αλλά στην κοινή λογική.

Ο πατήρ Χοσέ Φούνες, διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού στη Ρώμη, δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρχει νοήμων ζωή και σε άλλους πλανήτες.

Η παρέμβαση του Φούνες έγινε με αφορμή την ανακάλυψη πριν από λίγες εβδομάδες ενός πλανήτη που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτά της Γης και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να διέθετε στο παρελθόν ή να εξακολουθεί να διαθέτει κάποιες μορφές ζωής. Ο Φούνες όμως έσπευσε να καθησυχάσει τους πιστούς ότι η Γη εξακολουθεί να είναι η μοναδική αγαπημένη του Θεού αφού μόνο στον πλανήτη μας έχει κάνει την εμφάνιση του ο Χριστός. «Είναι πιθανό ότι υπήρξε ζωή και μάλιστα κάποιας μορφής νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες. Βέβαια δεν πιστεύω ότι θα έρθουμε ποτέ σε επαφή με κάποιον νοήμων εξωγήινο. Η ανακάλυψη ζωής με νοημοσύνη δεν σημαίνει φυσικά ότι υπάρχει και ένας ακόμη Ιησούς. Η ενσάρκωση του υιού του Θεού είναι μοναδικό γεγονός στο Σύμπαν» δήλωσε ο Φούνες ο οποίος το 2008 είχε πει ότι η πίστη στην εξωγήινη ζωή δεν έρχεται σε αντίθεση με το καθολικό δόγμα ή την Βίβλο.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=727775

ceb4ceb4cf83.thumb.png.f2e6bdd914d071082dffd5fcdfb5dc50.png

5BB87497C63676CFE20CF5B97597E705.jpg.7c6355f524721d55fd7bf72655c40bfa.jpg

98A78187BA44EBF708D132E345140867.jpg.77515dce8593577fbe6f74b4c1b336b2.jpg

yamazaki-space_w529_h529_2x.thumb.jpg.349ac587515a70ac21b4a4bad61ea6e4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο ρωσικό διαστημικό κέντρο εκπαίδευσης στο Μουρμάνσκ της Αρκτικής. :cheesy:

Οι ρώσοι κοσμοναύτες θα μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στο νέο διαστημικό κέντρο εκπαίδευσης στην Αρκτική. Όπως έγραψε χθες στο twitter η κυβερνήτης της περιφέρειας του Μουρμάνσκ, η δημιουργία του νέου ρωσικού διαστημικού κέντρου εκπαίδευσης στην Αρκτική είναι ήδη στα σκαριά. Η δήλωση της Μαρίνα Βασιλίεβνα Κοντούν έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του ρωσικού εκπαιδευτικού κέντρου κοσμοναυτών Γιούρι Γκαγκάριν, το οποίο βρίσκεται έξω από τη Μόσχα.

Να σημειωθεί πως πριν από την ιστορική πτήση του Γκαγκάριν στο διάστημα, στις 12 Απριλίου του 1961, ο σοβιετικός κοσμοναύτης είχε εκπαιδευτεί για δύο χρόνια ως πιλότος της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή του Μουρμάνσκ.

http://gr.rbth.com/news/2015/08/06/neo-rosiko-diastimiko-kentro-ekpaideysis-sto-moyrmansk-tis-arktikis_347099

 

To Stratolaunch έτοιμο για την πρώτη πτήση. :cheesy:

Το Stratolaunch είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο και θα ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του εντός του 2016.

Πρόκειται για ένα γιγάντιο αεροσκάφος, το οποίο έχει άνοιγμα πτερύγων 116 μέτρα και αποτελεί μία ιδέα του Paul Allen, συνιδρυτή της Microsoft, καθώς και του γνωστού και μη εξαιρετέου υπερ-δραστήριου οραματιστή, Elon Musk.

Οι πρώτες σκέψεις για την κατασκευή του Stratolaunch διαμορφώθηκαν το 2011 και από τότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την παρουσίασή του. Η εταιρεία Stratolaunch Systems, ανήκει στον Paul Allen και έχει βάλει ως σκοπό της να καταρρίψει τα ρεκόρ στην αεροπλοΐα.

Ο Άλεν συνεργάζεται στην κατασκευή του Stratolaunch Carrier Aircraft με τον πρωτοπόρο σχεδιαστή αεροδιαστημικών ιπτάμενων μηχανών Μπερτ Ράταν με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και το 2004 στον μεγάλο διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού διαστημικού σκάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo Stratolaunch έχει μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από το Airbus A380 που είναι και το μεγαλύτερο εμπορικό αεροσκάφος στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Για να πάρετε μια ιδέα της έκτασης του σκάφους σκεφτείτε ότι είναι λίγο μεγαλύτερο σε μήκος από τον αγωνιστικό χώρο του Νου Καμπ , του γηπέδου της Μπαρτσελόνα!

Το Stratolaunch είναι απαιτητικό στο θέμα των αεροδρομίων, καθώς απαιτεί διάδρομο μήκους 3.6 χιλιομέτρων περίπου για να απογειωθεί.

Αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα, καθώς αυξάνει κατά πολύ τις απαιτήσεις σε σχέση με άλλα αεροσκάφη. Στο Stratolaunch υπάρχουν 6 κινητήρες ενός Boeing 747 και μπορεί να μεταφέρει πυραύλους στη στρατόσφαιρα και από εκεί να εκτοξεύονται για την μεταφορά του φορτίου τους σε τροχιά. Το στοιχείο αυτό εκτιμάται ότι θα αποβεί ευεργετικό για το κόστος της εκτόξευσης δορυφόρων και όχι μόνο.«Το Stratolaunch είναι το επόμενο μεγάλο βήμα: μια ιδιωτική διαστημική πλατφόρμα» υποστηρίζει ο Άλεν ενώ η NASA έχει υποδεχτεί με θερμό τρόπο την κατασκευή του Stratolaunch με τα στελέχη της να αναφέρουν ότι πρόκειται για μια θετική ιδιωτική συμβολή στον διαστημικό τομέα.

http://www.pestaola.gr/to-stratolaunch-etoimo-gia-thn-prwth-pthsh/

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=727521

stratolaunch-systems-plane.thumb.jpg.111835533d981048f31634169fbb9b22.jpg

Stratolaunch.thumb.jpg.9078d702134f38ec7d543ae9856ca3c8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μισό δισ. δολάρια θα κοστίσουν στη NASA οι πτήσεις με ρωσικά Soyuz. :cheesy:

Είναι πιθανότατα το ακριβότερο εισιτήριο του κόσμου: το κόστος για κάθε αστροναύτη της NASA που ταξιδεύει από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ρωσικά σκάφη Soyuz ανέρχεται στα 82 εκατομμύρια δολάρια ανά θέση, και το συνολικό κόστος μέχρι το 2019 θα φτάσει τα 490 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τα ρωσικά Soyuz από τότε που παρόπλισε τα διαστημικά λεωφορεία της το 2012. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη χρήση σκαφών της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Η εξάρτηση από τη Ρωσία θα τερματιστεί όταν η NASA αποκτήσει νέο σκάφος για επανδρωμένες αποστολές.

Δύο υποψήφια σκάφη αναπτύσσονται για λογαριασμό της υπηρεσίας από τις εταιρείες Boeing και SpaceX με την προοπτική για παρθενική πτήση το 2017.

Ωστόσο ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι η μείωση της χρηματοδότησης των δύο εταιρειών απειλεί με μεγάλες καθυστερήσεις.

Τα κονδύλια που απαιτούνται για το οικονομικό έτος 2016 φτάνουν τα 1,24 δισ. δολάρια, ανέφερε ο Μπόλντεν.

Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί που πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία προτείνουν μείωση αυτού του κονδυλίου κατά 250 εκατ. και 300 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

Αν τελικά το Κογκρέσο εγκρίνει τις προτάσεις για μείωση, τα χρήματα για τη Boeing και τη SpaceX θα τελειώσουν γύρω στην άνοιξη του 2016, προειδοποίησε ο Μπόλντεν.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500017480

AA9F19DD2C6FD8643C74B478E4AEA37C.jpg.4e1c3ea46335b898e03cd46316f2db5d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

ISS- διόρθωση της τροχιάς. :cheesy:

Στις 31 Αυγούστου στις 9:00 και 54 λεπτά ωρα Μόσχας πραγματοποιήθηκε ρυθμιση της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σε τροχιά εργασίας για τον ελλιμενισμό του TPK "Soyuz TMA-18M» με τον ISS. Η αλλαγη της τροχιας εγινε με τους κινητήρες του TGK "Progress M-28Μ".

Το ύψος πτήσης αυξήθηκε κατά 1 χιλιόμετρα και είναι περίπου 401 χιλιομέτρου. Οι κινητήρες λειτούργησαν κατα 495 δευτερόλεπτα.

Η εκτόξευση του TPK «Soyuz TMA-18M» στο ISS έχει προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου 2015 στις 7:37 ώρα Μόσχας.

http://www.federalspace.ru/21691/

 

 

"Soyuz-FG" με TPK "Soyuz TMA-18M» :cheesy:

http://www.energia.ru/ru/iss/iss45/photo_08-26.html

http://www.energia.ru/ru/iss/iss45/photo_08-28_2.html

http://www.energia.ru/ru/iss/iss45/photo_08-30.html

http://www.energia.ru/ru/iss/iss45/photo_08-31.html

 

 

Ιαπωνικό μεταγωγικό έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Έπειτα από την απώλεια τριών μη επανδρωμένων σκαφών που θα ανεφοδίαζαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), το πλήρωμα του τροχιακού εργαστηρίου πρέπει να χάρηκε τη Δευτέρα με την άφιξη ενός ιαπωνικού μεταγωγικού που μεταφέρει τέσσερις τόνους προμηθειών.

Το σκάφος Kounotori («λευκός πελαργός») εκτοξεύτηκε την περασμένη Τετάρτη από το διαστημικό κέντρο του μικρού νησιού Τανεγκασίμα νότια του Τόκιο.

Έπειτα από ταξίδι πέντε ημερών, πλεύρισε τον ISS σε μικρή απόσταση και συνελήφθη από τον ρομποτικό βραχίονα του σταθμού προκειμένου να μεταφερθεί στη θυρίδα πρόσδεσης.

Οι προμήθειες που περιέχει το Kounotori, βάρους 4.309 κιλών, είναι πολύτιμες για το πλήρωμα του σταθμού έπειτα από την απώλεια τριών αποστολών από τον Οκτώβριο. Ένα αμερικανικό σκάφος της εταιρείας Orbital Sciences εξερράγη κατά την εκτόξευση, ενώ ένα ρωσικό Progress απέτυχε να φτάσει στη σωστή τροχιά και καταστράφηκε φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα. Λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε η απώλεια του σκάφους Dragon της αμερικανικής SpaceX, το οποίο εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευση.

Τη μεταφορά αστροναυτών από και προς το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα έχουν αναλάβει αποκλειστικά τα ρωσικά Soyuz.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500020394

photo_08-28-25.jpg.0757134d50d380b29499c6c3b3344335.jpg

photo_08-28-21.jpg.cb57d6860cf46e7dd7f72ec934ff9038.jpg

photo_08-28-20.jpg.58af98fe74a7db9889735fb474e5e7ed.jpg

photo_08-26-16.jpg.84aa86a41fc2fcf89264231c6c33e244.jpg

photo_08-26-14.jpg.d9f72ac10773b480fe1f2d285a20bb00.jpg

photo_08-26-12.jpg.5d35791ab6f2615c9dae8ee8816b9ae4.jpg

photo_08-26-10.jpg.3a3ecfda2228cb4bacc0b42c41f2a649.jpg

photo_08-26-02.jpg.f74b10298d7f8da53b97c8952dfed22c.jpg

photo_08-26-01.jpg.ffb04689e3d346f5e5ed659b027540f2.jpg

photo_08-31-15.jpg.3c990ec79be121501463e98b6618e2e0.jpg

photo_08-31-14.jpg.113490dbbb213c5a2cf12fa1dc2f2cc8.jpg

photo_08-31-13.jpg.2562c8d85f38cbc06f717f0c46641f58.jpg

photo_08-31-10.jpg.26e0963bd453135b1d19be807ff029f8.jpg

photo_08-31-07.jpg.11186ab1fff13c986a11e5ca86674567.jpg

photo_08-31-02.jpg.f0e7e2baa9d25edd3b9a8ae9731f0c65.jpg

photo_08-31-01.jpg.abc79335dcfcef7c7a28c375af7cc55a.jpg

photo_08-30-11.jpg.f6e99c4977859d29a20a84358a52573f.jpg

photo_08-30-09.jpg.7f56518fe5207b5d5141c67f832338b2.jpg

photo_08-30-05.jpg.21256b2494c37779bdf2e0e8bcd93d60.jpg

photo_08-30-04.jpg.34ac41fecfb029d02b403d97d5891749.jpg

photo_08-30-02.jpg.aa5eabedd6a83db19b9f260e56e546a0.jpg

photo_08-28-29.jpg.dfb4d2014e2eaf6c503065b175e1e8d0.jpg

photo_08-28-28.jpg.a298b8121dbaca921ce005d38714a744.jpg

7D7F29C6AE0C9A101400DA86621E768E.jpg.7c58760a8f612bbb7211ad8914eee8aa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

TPK "Soyuz TMA-18M" :cheesy:

Την 1η Σεπτεμβρίου στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ εγινε συνάντηση της κρατικής επιτροπής για τον έλεγχο της πτήσης των επανδρωμένων διαστημικών συστημάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της προετοιμασίας για τα κύρια και εφεδρικά πληρώματα του επανδρωμενου διαστημοπλοιου (TPC) «Soyuz TMA-18M" πτήση, η Κρατική Επιτροπή τα έχει εγκρινεί ως εξης:

Το κύριο πλήρωμα:

Sergey Volkov - ο διοικητής της WPK «Soyuz TMA-18M" (Roscosmos)?

Ανδρέας Mogensen - Μηχανικός-1 TPK «Soyuz TMA-18M" (ESA)?

Aydin Aimbetov - Μηχανικός 2 TPK "Soyuz TMA-18M" (Kazkosmos). 

Το εφεδρικό πληρωμα:

Oleg Violins - ο διοικητής της WPK «Soyuz TMA-18M" (Roscosmos)?

Tom Sands - Μηχανικός-1 TPK «Soyuz TMA-18M" (ESA)?

Σεργκέι Prokopiev -Μηχανικός 2 TPK "Soyuz TMA-18M" (Roscosmos).

Η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους «Soyuz TMA-18M» έχει προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου στο 7:37 MSK απο την θέση «αρχή του Gagarin» στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

http://www.federalspace.ru/21693/

 

Αυτοθεραπευόμενο υλικό για διαστημόπλοια. :cheesy:

Ο κίνδυνος πρόσκρουσης με ένα μικρό, αλλά θανάσιμο (λόγω των τεραστίων ταχυτήτων) στο Διάστημα είναι υπαρκτός για τους αστροναύτες και κοσμοναύτες που αποτελούν/ θα αποτελούν τα πληρώματα διαστημοπλοίων και διαστημικών σταθμών. Μέχρι σήμερα, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρησιμοποιούνται πολύπλοκες μηχανολογικές μέθοδοι, με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να αποτελεί το πιο βαριά προστατευμένο διαστημικό σκάφος που έχει πετάξει ποτέ. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, τα «bumpers» που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή απειλητικών κομματιών πριν πληγούν τα τοιχώματα του σταθμού θα μπορούσαν να αποτύχουν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας επικίνδυνης τρύπας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές του University of Michigan και της NASA ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό υλικό που θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες στο αντικείμενο, καθώς έχει τη δυνατότητα της «αυτοθεραπείας»- φράζοντας μέσα σε δευτερόλεπτα ρωγμές που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ακεραιότητα ενός διαστημοπλοίου στο Διάστημα και του πληρώματός του.

Οι ερευνητές περιγράφουν τη δουλειά τους σε δημοσίευση στο ACS Macro Letters. Αυτό που έκαναν ήταν να δημιουργήσουν ένα υλικό το οποίο παραπέμπει στους…«αθάνατους» (καθώς επιδιορθώνονταν μόνοι τους συνέχεια, όσες ζημιές και να δέχονταν) κινηματογραφικούς «Εξολοθρευτές», κλείνοντας ένα αντιδραστικό υγρό ανάμεσα σε δύο στρώματα στέρεου πολυμερούς. Όταν το υλικό υφίσταται διάτρηση, το υγρό αντιδρά γρήγορα με το οξυγόνο (το οποίο θα υπάρχει στο εσωτερικό ενός διαστημοπλοίου), στερεοποιούμενο και δημιουργώντας μια «σφραγίδα» μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός δευτερολέπτου.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ένα υλικό με τόσο υψηλές επιδόσεις θα μπορούσε να δει χρήση και σε πιο «γήινες» συνθήκες- όπως σε κτήρια και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Βίντεο.

http://physicsgg.me/2015/08/28/%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%85%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%cf%8c/

 

Κομμάτια κινεζικού πυραύλου έπεσαν πάλι σε σπίτι χωρικού. :cheesy:

Για πολλοστή φορά, κομμάτια ενός πυραύλου που εκτοξεύτηκε από την Κίνα μεταφέροντας σε τροχιά έναν δορυφόρο πέρασαν μέσα από τη στέγη στο σπίτι χωρικού.

Τοπικά μέσα μεταδίδουν τη φωτογραφία ενός άνδρα να στέκεται δίπλα σε κάτι που μοιάζει με ακροφύσιο του κινητήρα. Πίσω του διακρίνεται ένας ραγισμένος τοίχος, ενώ στο πάτωμα βρίσκονται σπασμένα τούβλα. Μια άλλη φωτογραφία δείχνει μια μεγάλη τρύπα στην κεραμοσκεπή.

Τα συντρίμμια έπεσαν με θόρυβο στο σπίτι εννέα λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου Long March 4 από τη γειτονική επαρχία του Σενζί, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Xinhua. Φορτίο ήταν ένας κινεζικός δορυφόρος γεωσκόπησης, αναμεταδίδει το Reuters.

Το Πεκίνο παρουσιάζει το φιλόδοξο διαστημικό του πρόγραμμα ως σύμβολο της ανάπτυξης της χώρας, όμως τέτοιου είδους ατυχήματα είναι μάλλον συνηθισμένα.

Το 2013, για παράδειγμα, τμήματα του πυραύλου που μετέφερε το πρώτο κινεζικό ρομπότ στη Σελήνη συνετρίβησαν πάνω σε δύο σπίτια περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από την εξέδρα εκτόξευσης.

Το περιστατικό συνέβη στην επαρχία Χουνάν, η οποία δέχεται συντρίμμια από τις εκτοξεύσεις του Κέντρου Εκτόξευσης Δορυφόρων στο Σιτσάνγκ της επαρχίας Σετσουάν.

Όπως είχε δηλώσει τότε τοπικός αξιωματούχος, οι κάτοικοι έχουν κληθεί να εκκενώσουν την περιοχή 30 φορές από το 1990.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500021539

 

 

Σαλάτα από ντόπια συγκομιδή σερβίρεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορα πειράματα καλλιέργειας φυτών, λαχανικών και φρούτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στόχος είναι η μελέτη της ανάπτυξης φυτών, λαχανικών και φρούτων στις διαστημικές συνθήκες και ειδικότερα σε αυτές τις μικροβαρύτητας. Οι επιστήμονες θέλουν να διαπιστώσουν αν και τι είδους μεταβολές παρουσιάζονται σε λαχανικά και φρούτα όσον αφορά το μέγεθος, την εμφάνιση, την θρεπτικότητα και την γεύση τους όταν καλλιεργούνται σε μη γήινες συνθήκες. Η ανάπτυξη λαχανικών, φρούτων και άλλων τροφών σε εξωγήινες συνθήκες είναι ευνοήτως κρίσιμες στην προσπάθεια μακράς παραμονής του ανθρώπου στο Διάστημα ή στην προσπάθεια αποίκησης άλλων πλανητών.

Ένα από τα λαχανικά που καλλιεργούνται αυτή την εποχή στον ISS είναι μια ποικιλία κόκκινου μαρουλιού (romaine). Όπως ανακοίνωσε η NASA την Δευτέρα 10 Αυγούστου οι αστροναύτες του ISS θα συνοδέψουν το γεύμα τους με αυτό το κόκκινο μαρούλι. Οι αστροναύτες θα κόψουν από το θερμοκήπιο του Σταθμού λίγα φύλλα του μαρουλιού, θα τα καθαρίσουν με μαντιλάκια αποστειρωμένα με κιτρικό οξύ και θα τα φάνε. Aν όλα πάνε καλά (δεν εμφανισθεί κάποια παρενέργεια) οι αστροναύτες θα καταναλώσουν τις μισές ποσότητες των μαρουλιών που έχουν καλλιεργήσει και οι υπόλοιπες θα επιστρέψουν στη Γη για ανάλυση.

Βίντεο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500017853

photo_08-28-17.jpg.1d9f5cc5573aba7957d4d5cea2243bc6.jpg

photo_08-28-15.jpg.efa38602df954c940e0c790092ee1ba1.jpg

photo_08-28-10.jpg.af5366107a3af6c0032fadbc52f557e5.jpg

photo_08-28-07.jpg.492003e081c284477a24a60b98e908e3.jpg

photo_08-28-04.jpg.e8796fe7358aa210d32519c4e0897ed0.jpg

photo_08-28-03.jpg.1ef39366e6840a6f161723a85586caf8.jpg

photo_08-28-01.jpg.0dc17b8e687cf386fb0101eded4eaa57.jpg

4E8297B5C3380DDFE5246FA102747DF1.jpg.7445734d209961d7dfb1294db0211ef8.jpg

selfhealingm.gif.59423b87914184f0e9087872b5be37e0.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εννέα Κοσμοναύτες-Αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!!! :cheesy:

Στις 2 Σεπτεμβρίου στις 7:37 ώρα Μόσχας από την πλατφόρμας №1 («Gagarin αρχή») στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ πραγματοποιηθηκε η 500η εκτόξευση πυραύλων =D> =D> =D> με "εκκίνηση του Gagarin» - για τον ΔΔΣ το " Soyuz-FG "που μεταφερει το επανδρωμένο διαστημόπλοιο« Σογιούζ TMA-18M ».

Μετά από 528 δευτερολέπτα πτήσης το επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Σογιούζ TMA-18M" καθαρά διαχωρίζεται από το τρίτο στάδιο του οχήματος εκτόξευσης και μπαινει στην υπολογισμένη τροχιά.

Το επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Σογιούζ TMA-18M" θα είναι πιο κοντά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με 2 ημερήσιο πρόγραμμα. Ο ελλιμενισμός του WPK «Soyuz TMA-18M» με τον ISS έχει προγραμματιστεί για τις 4 Σεπτέμβρη στις 10:42 ώρα Μόσχας.

Δημιουργειται μια πραγματικά μοναδική κατάσταση στο ΔΔΣ που θα λειτουργει με εννέα άτομα που αντιπροσωπεύουν πέντε χώρες!!! =D> =D> =D> =D> =D>

Επί του σκάφους ο WPK "Soyuz TMA-18M» θα παραδοσει στον ISS περίπου 170 κιλά διαφόρων φορτίων.

Το πλοίο θα είναι πιο κοντά στο σταθμό σε ένα κύκλωμα δύο ημερών, και θα ελλιμενίσθει στην μικρή ερευνητική μονάδα "Poisk» (MRM2) στις 10:42 MSK στις 4 Σεπτεμβρίου (Παρασκευή) στην 35η στροφή της πτήσης.

«Θα συνεργαστούμε στα επιστημονικά προγράμματα της Ευρώπης, της Ρωσίας και του Καζακστάν. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 75 επιστημονικά πειράματα και θα συνεχίσουμε τις μελέτες που έχουν ήδη αρχίσει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σεργκέι Φολκόφ, που είναι ο κυβερνήτης στην πτήση αυτή.

Βίντεο.

http://www.energia.ru/ru/iss/iss45/photo_09-02.html

 

 

Σκοτ Κέλι: Ο φιλέλληνας αστροναύτης. :cheesy:

Στις 12 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής,ο Κέλι είχε φωτογραφίσει την Αττική από το Διάστημα και είχε γράψει

«Αθήνα, Ελλάδα, καλημέρα από το Διάστημα. Ευχές για το καλύτερο»

Δεν είναι διόλου παράδοξο το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ασχολούνται εκτενώς με την αποστολή τoυ αστροναύτη της NASA Σκοτ Κέλι, και του ρώσου κοσμοναύτη Μιχαήλ Κορνιένκο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με σκοπό να παραμείνουν εκεί επί σχεδόν ένα ημερολογιακό έτος. Στόχος της αποστολής, γνωστής ως Expedition 44, είναι να πραγματοποιηθούν πειράματα προκειμένου να διαπιστωθούν οι αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος κατά τη μακρά παραμονή του εκτός γήινης ατμόσφαιρας. Οι άνθρωποι είχαν πάντοτε το βλέμμα στραμμένο πέρα από τον πλανήτη τους, τουλάχιστον από τότε που η εξερεύνηση του Διαστήματος κατέστη ρεαλιστικό ζητούμενο, έπειτα από τις πρώτες αποστολές κατά τη δεκαετία του '60. Κάθε φορά, σε κάθε εποχή, οι εξελίξεις περιβάλλονταν από το εκάστοτε πλαίσιο. Αλλοτε ήταν ο ανταγωνισμός του Ψυχρού Πολέμου και σήμερα είναι ο εντυπωσιασμός, στην εποχή του Τwitter και του Instagram.

Η ιστορία του 51χρονου Κέλι, ιδωμένη τόσο από την επιστημονική όσο και από την ποπ πλευρά της, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Σκοτ Τζόζεφ Κέλι, αστροναύτης, μηχανικός και συνταξιούχος πλοίαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, προτού επιλεγεί για την Αποστολή 44 είχε συμμετάσχει σε τρεις ακόμη διαστημικές αποστολές.

Η πρώτη πτήση του Κέλι ήταν με την ιδιότητα του πιλότου του διαστημικού λεωφορείου Discovery τον Δεκέμβριο του 1999, ενώ έγινε μέλος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τον Οκτώβριο του 2010 και σήμερα είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων εκεί.

Σήμερα, ο Κέλι έχει διανύσει 156 ημέρες στο Διάστημα, βρίσκεται περίπου στα μισά της αποστολής του. Μαζί του στον διαστημικό σταθμό βρίσκονται ακόμη πέντε άτομα, αλλά μόνον εκείνος και ο Κορνιένκο έχουν αποστολή να περάσουν έναν ολόκληρο χρόνο εκεί. Στόχος τους είναι να εξετάσουν το πώς επιδρά η μακρά παραμονή στο Διάστημα στο ανθρώπινο σώμα - στοιχεία αναγκαία για ένα μελλοντικό ταξίδι στον Αρη.

Την ώρα που ο Κέλι αιωρείται στο Διάστημα, ο δίδυμος αδελφός του - ο βετεράνος αστροναύτης Μαρκ Κέλι - βρίσκεται στη Γη, συμμετέχοντας σε ένα πείραμα το οποίο μελετά το πώς οι δύο άνδρες θα αλλάξουν κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Ο Σκοτ Κέλι δήλωσε χαρούμενος που αυτός είναι ο ένοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, και το μόνο που θα αντάλλασσε με τον αδελφό του θα ήταν η «γήινη» διατροφή: «Καμιά φορά μού στέλνει φωτογραφίες τού τι τρώει και τότε, καθώς τρώω ένα καφετί πράγμα κλεισμένο σε μια σακούλα, ζηλεύω την μπριζόλα που τρώει» έχει δηλώσει. Ο Σκοτ και ο Μαρκ Κέλι είναι τα μόνα αδέλφια που έχουν ταξιδέψει στο Διάστημα.

Πώς περνά μια ημέρα στο Διάστημα; Πρόκειται για μια πολύ συχνή ερώτηση, όπως φαίνεται από μια σειρά συνεντεύξεων που έχει παραχωρήσει ο αστροναύτης τον τελευταίο καιρό. Πριν από δύο εβδομάδες ο Κέλι συνομίλησε με τον Λάρι Κινγκ για το σόου του, «Larry King Now», και με την Κέιτι Κούρικ από την υπηρεσία ειδήσεων του Yahoo!. Και οι δύο δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ακριβώς αυτό: Πώς περνάει μία ημέρα στο Διάστημα;

«Ολες οι ημέρες είναι διαφορετικές, πράγμα που τις κάνει ενδιαφέρουσες» απάντησε ο Σκοτ Κέλι. «Κάποιες ημέρες αφιερώνονται εξ ολοκλήρου σε επιστημονικά πειράματα» περιέγραψε και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της ετήσιας παραμονής του στο Διάστημα θα διενεργηθούν περισσότερα από 400 επιστημονικά πειράματα.

«Κάποιες φορές επιδιορθώνεις πράγματα» είπε ο Κέλι. «Το σύστημα απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα ήταν ένα μεγάλο πρότζεκτ με το οποίο είχαμε ασχοληθεί εδώ και μήνες. Αυτές τις ημέρες αναμένουμε ένα φορτίο από την Ιαπωνία, οπότε θα πρέπει να το παραλάβουμε. Γενικώς, είναι ένας συνδυασμός επιστήμης, συντήρησης και γενικών εργασιών του "νοικοκυριού". Και έπειτα, περιστασιακά, εργασίες ρομποτικής ή μια βόλτα στο Διάστημα».

Υπάρχει άραγε χρόνος για ξεκούραση; Ο ίδιος απάντησε ότι μαζεύονται με τα υπόλοιπα πέντε μέλη της αποστολής και παρακολουθούν ταινίες τα Σαββατοκύριακα. Στο μεταξύ, είπε ότι εκείνος και ο αστροναύτης της NASA Κίελ Λίντγκρεν παρακολουθούν ξανά την τηλεοπτική σειρά «Breaking Bad» και έχουν επίσης «μυήσει» στο δημοφιλές σίριαλ και τον ιάπωνα αστροναύτη Κιμίγια Γιούι.

«Δεν έχουμε πλυντήριο ρούχων, επειδή αυτό απαιτεί πολύ νερό και το νερό είναι πολύτιμο εδώ πάνω. Επιπλέον, θα ήταν αρκετά δύσκολο να κατασκευαστεί ένα διαστημικό πλυντήριο, αν και δεν το θεωρώ απίθανο. Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό, απλώς πετάμε τα ρούχα μας. Νομίζω ότι φοράω το συγκεκριμένο παντελόνι εδώ και δύο μήνες. Δεν θα σας πω για πόσο φοράω τα υπόλοιπα».

Ο Κέλι σημείωσε επίσης ότι καμιά φορά αισθάνεται ότι ονειρεύεται ενόσω βρίσκεται σε τροχιά. Είχε προσπαθήσει να καταγράψει τα όνειρά του, αλλά τελικώς δεν τα κατάφερε λόγω έλλειψης χρόνου. «Στις αρχές του ταξιδιού μου, τα όνειρα που εκτυλίσσονταν στο Διάστημα ήταν σπάνια. Και τώρα που κλείνω σχεδόν 150 ημέρες, είναι σπάνια τα όνειρα που εκτυλίσσονται στη Γη» καταλήγει.

Σε καθημερινή βάση ο Κέλι αναρτά στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram φωτογραφίες της καταπληκτικής θέας από το «υπνοδωμάτιό» του. Οι εκατοντάδες ακόλουθοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν μια σειρά μαγικών φωτογραφιών. Στις 6 το πρωί της 20ής Αυγούστου, ο Κέλι ανάρτησε μια εντυπωσιακή φωτογραφία του τυφώνα Ντάνι, του πρώτου τυφώνα στον Ατλαντικό για το 2015. Στο στιγμιότυπο διακρίνεται και το καναδικής κατασκευής ρομποτικό χέρι, το οποίο χρησιμοποιείται για να «γραπώσει» τα κάθε λογής φορτία που αποστέλλονται στον σταθμό. Ο Κέλι έχει επιπλέον ανεβάσει δύο αντίστοιχες φωτογραφίες της Ελλάδας από το Διάστημα, καθώς η χώρα απασχολεί την παγκόσμια επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες. Η πρώτη είχε δημοσιευτεί στις 12 Ιουλίου, στο Τwitter, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής. Την ώρα που όλος ο πλανήτης ήταν online, ο Κέλι είχε φωτογραφίσει την Αττική από το Διάστημα και είχε γράψει «Αθήνα, Ελλάδα, καλημέρα από το Διάστημα. Ευχές για το καλύτερο». Το Σάββατο 8 Αυγούστου, όταν βρέθηκε και πάλι πάνω από την Ελλάδα, έγραψε: «Στους καλούς μου φίλους στην Ελλάδα. Σας σκέφτομαι και σας εύχομαι να έχετε ένα υπέροχο βράδυ».

Μάλιστα, ως συνεπής χρήστης του Τwitter, έχει και τις ανάλογες συζητήσεις με τους υπόλοιπους χρήστες. Η ηθοποιός Τζούλια Λούις-Ντρέιφους έστειλε ένα tweet στον Κέλι ρωτώντας τον αν παρακολουθεί το σίριαλ όπου πρωταγωνιστεί, το «Veep», το οποίο προβάλλεται από το αμερικανικό κανάλι HBO. Ο Κέλι απάντησε ότι του αρέσει πολύ η σειρά, όμως δεν την παρακολουθεί στον σταθμό. Ωστόσο, βλέπει ένα άλλο σίριαλ στο οποίο συμμετέχει η Ντρέιφους, το «Seinfeld».

Πέρα από την αποστολή του Κέλι, οι ειδήσεις σχετικά με το Διάστημα δεν σταματούν να έρχονται. Την προηγούμενη εβδομάδα, η NanoRacks, μια εταιρεία με έδρα το Χιούστον του Τέξας, η οποία μεσολαβεί υπέρ επιχειρήσεων προκειμένου εκείνες να χρησιμοποιήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου προκειμένου το εκπαιδευτικό ίδρυμα να αποστείλει δείγματα γονιδιώματος στο διαστημικό εργαστήριο κατά την επόμενη χρονιά. Οι ειδικοί στα θέματα περί του Διαστήματος θεωρούν τη συμφωνία ένα σημαντικό βήμα για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ (η αμερικανική NASA μαζί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες Διαστήματος της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ευρώπης αποτελούν τους συγκατοίκους του Διαστημικού Σταθμού).

Ο Σκοτ Κέλι με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου 2015, λίγες εβδομάδες προτού ξεκινήσει η διαστημική αποστολή του. Την 1η Αυγούστου οι δυο τους αντάλλαξαν και tweets:

«Πανικοβάλλεσαι ποτέ όταν κοιτάζεις έξω από το παράθυρο;» ρώτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μόνο όταν δέχομαι μια ερώτηση από εσάς» απάντησε ο Κέλι.

Δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση σινοαμερικανικής προσέγγισης που έχει ως αφετηρία διαστημικά θέματα. Τον Ιούλιο του 1969, όταν επέστρεψε η αποστολή Apollo 11 από τη Σελήνη, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον έφυγε για παγκόσμια περιοδεία μαζί με το ενδεκαμελές πλήρωμά της. Ηταν τότε μόνο και με αφορμή αυτό το γεγονός που του επετράπη να συναντήσει τον τότε πρόεδρο της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου, τον οποίο το διπλωματικό επιτελείο των ΗΠΑ προσπαθούσε επί μήνες να προσεγγίσει. Ο Νίξον, αναφερόμενος στην επίτευξη της συνάντησης, φέρεται να έχει πει στο πλήρωμα ότι «και μόνο για αυτό, το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα έχει βγάλει τα χρήματά του». Η επαφή του με τον Τσαουσέσκου θεωρείται απαρχή της επαφής του με τον κομμουνιστικό κόσμο και πρόδρομος της ιστορικής επίσκεψής του στην Κίνα.

Μπορεί η «διπλωματία του Διαστήματος» να έχει ατονήσει, ωστόσο το Διάστημα εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους πάντες με τον ίδιο παιδικό τρόπο. Πρόσφατα το νεανικό γκρουπ One Direction κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ του για το τραγούδι «Drag Μe Down», που γυρίστηκε στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA και το οποίο ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια views! Μια φωτογραφία στο Instagram, ένα κλιπ στο YouTube και δύο-τρεις κουβέντες για τη ζωή σε «έναν γαλαξία πολύ πολύ μακρινό» μάλλον αρκούν ακόμη προκειμένου να μας συνεπάρουν όλους.

http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=733495

photo_09-02-01.jpg.7480534f987d5ca8ea19ccd1e9018ef8.jpg

photo_09-01-08.jpg.40827fe445efab2a3023cfcf3478e138.jpg

photo_09-01-06.thumb.jpg.1a24c14d6111e955905d4d82b2abea1d.jpg

photo_09-01-05.thumb.jpg.03cbdc662dc81cde5180fce98559c6e8.jpg

photo_09-01-04.jpg.7602a76193aa991a6386014edc513bc6.jpg

photo_09-01-01.jpg.d48e989f2e73e3c5f6c49900affe8689.jpg

photo_09-02-14.thumb.jpg.2600d090946a185900d99fb968f5158f.jpg

photo_09-02-13.jpg.ada50e42b1efad813ab52feb697228af.jpg

photo_09-02-12.jpg.c5635dc33be8054f16b49a37be52eaab.jpg

photo_09-02-11.jpg.59dfe9274702b51910f243ebdd40bc67.jpg

photo_09-02-10.jpg.63421e912575ae8e873df5e4d48ad498.jpg

photo_09-02-09.jpg.18f7e3cc68ec44b4ad9894f30dc160b0.jpg

photo_09-02-04.jpg.2242676e09a0a9a721c6dac5230aae2b.jpg

photo_09-02-03.jpg.7c5350d1b0fdbe9d2280415eba9b3ba0.jpg

photo_09-02-02.jpg.820228c30da66794adc736010dc4f99a.jpg

2F60BC7BA12D8FE1CA289C054B547E9C.jpg.040b1a9190c921cd35440bbe289c089c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιγάντιοι «κόκκινοι κεραυνοί» φωτογραφήθηκαν από το Διάστημα. :cheesy:

Ένα θεαματικό ηλεκτρικό φαινόμενο ψηλά στην ατμόσφαιρα, το οποίο έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα, απαθανατίστηκε από το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Στη διάρκεια δύο μεγάλων καταιγίδων πάνω από την αμερικανική ήπειρο, οι αστροναύτες του τροχιακού εργαστηρίου πρόλαβαν να φωτογραφήσουν δύο ηλεκτρικές εκκενώσεις γνωστές ως

red sprites ή «κόκκινα ξωτικά» σε ελεύθερη απόδοση.

Το φαινόμενο πιστεύεται ότι είναι σύνηθες, σπάνια όμως γίνεται αντιληπτό από το έδαφος, αφού διαρκεί μόνο 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου και εκτυλίσσεται σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων.

Τα κόκκινα ξωτικά είναι ουσιαστικά ηλεκτρικές εκκενώσεις παρόμοιες με τους κεραυνούς. Εμφανίζονται συνήθως πάνω από μεγάλες καταιγίδες και πιστεύεται ότι προκαλούνται από τη συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων.

Όπως συμβαίνει και με τους κεραυνούς, οι εκκενώσεις των κόκκινων ξωτικών κινούνται από πάνω προς τα κάτω. Η διαφορά είναι ότι οι κεραυνοί δημιουργούν ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τα ξωτικά είναι σχετικά ψυχρά φαινόμενα που σχετίζονται με κρύο πλάσμα ή ιονισμένο αέριο.

Το φαινόμενο φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 1989.

http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=78487

Η πρώτη από τις δύο εικόνες που δημοσιοποίησε η NASA δείχνει ένα ξωτικό πάνω από την περιοχή του Μιζούρι και του Ίλινοϊ στις 10 Αυγούστου, φωτογραφημένο από απόσταση 2.200 χιλιομέτρων.

Μόλις 2 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα αργότερα, ο ISS περνούσε πάνω από το Ακαπούλκο του Μεξικό, όταν ένα δεύτερο ξωτικό εκδηλώθηκε πάνω από μια καταιγίδα έξω από τις ακτές του Ελ Σαλβαδόρ.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι εκκενώσεις έφτασαν σε ύψος τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500020985

 

 

Ο ιπτάμενος «Σπαρτιάτης» που φιλοδοξεί να πάει την Αυστραλία στο Διάστημα. :cheesy:

Καθώς εντείνεται παγκοσμίως το ενδιαφέρον όσον αφορά στο πώς θα μπορούσαν οι εκτοξεύσεις δορυφόρων στο Διάστημα να γίνουν ευκολότερες και φθηνότερες, μία πρόταση από την Αυστραλία έχει ελληνικό «χρώμα».

Ερευνητές του University of Queensland (Centre for Hypersonics) δουλεύουν πάνω στο «SPARTAN»: ένα πολυμορφικό διαστημικό πρόγραμμα/ σύστημα τριών επιπέδων, με στόχο την αποστολή σε τροχιά δορυφόρων μέχρι και 500 κιλών σε τροχιά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Σμαρτ (Hypersonic Propulsion), το πρόγραμμα έχει στόχο να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες που δείχνουν να επικρατούν λόγω της σημαντικής ανάπτυξης στην αγορά των μικρών δορυφόρων – ανοίγοντας τον δρόμο για την αυστραλιανή αεροδιαστημική βιομηχανία.

Στόχος, όπως εξηγεί, είναι η μείωση του κόστους, ώστε να γίνει οικονομικά πιο βιώσιμο για μικρότερες χώρες και οργανισμούς να εκτοξεύουν τους δικούς τους δορυφόρους και να παρακολουθούν/ επιβλέπουν τη διαστημική τους δραστηριότητα, μέσω της ανάπτυξης επαναχρησιμοποιούμενων συστημάτων εκτόξευσης.

Το πρώτο στάδιο του συστήματος αποτελείται από το ALV (Austral Launch Vehicle), ένα επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος/πύραυλος που θα ανεβάζει τα ανώτερα επίπεδα του οχήματος σε ταχύτητα όπου μπορεί να αναλάβει το scramjet (5 Μαχ), πριν επιστρέψει στη βάση χρησιμοποιώντας φτερά και έλικες. Το σκάφος απογειώνεται σαν αεροπλάνο, «κλείνει» τα φτερά του και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τα ανοίγει ξανά για την επιστροφή.

Το επόμενο στάδιο είναι το scramjet (SPARTAN), που επιτρέπει στο όχημα να πιάσει ταχύτητα 10 Μαχ, ώστε να φτάσει σε σημείο όπου μπορεί να αφεθεί ελεύθερος ο δορυφόρος. Ακολούθως, το σκάφος επιστρέφει στη βάση. Συνολικά, ο συνδυασμός αυτός (ALV-SPARTAN) θα επιτρέπει επαναχρησιμοποίηση του 95% του υλικού, με τα τεράστια πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται από οικονομικής πλευράς.

Η ομάδα του πανεπιστημίου αναπτύσει εκδόσεις σε κλίμακα του ALV και του SPARTAN για επίδειξη/ δοκιμές τεχνολογίας, σε συνεργασία με την Heliaq Advanced Engineering. Θεωρείται πως το ALV-0, με άνοιγμα φτερών τριών μέτρων, θα είναι έτοιμο και θα πραγματοποιήσει πτήση κατά τα τέλη του 2015.

http://www.naftemporiki.gr/story/995440/o-iptamenos-spartiatis-pou-filodoksei-na-paei-tin-australia-sto-diastima

iss044e045553.jpg.10d852928a9847957cc23f0bed68a0db.jpg

7347E21DF37E70BA4697C97AF62D4932.jpg.15d26293a51dad1def4ea695630920ec.jpg

o-iptamenos-spartiatis-pou-filodoksei-na-paei-tin-australia-sto-diastima.jpg.200895efce50cfcf3580e29d36af4c31.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Σογιούζ TMA-18M" :cheesy:

Στις 4 Σεπτέμβρη στις 10:39 ώρα Μόσχας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρόσδεση του επανδρωμένου διαστημόπλοιου (TPC) «Soyuz TMA-18M» με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το TPK «Soyuz TMA-18M" συνδέθηκε στην μικρή ερευνητική μονάδα (MRM2) «Поиск»-"αναζήτηση" του ρωσικού τομέα (RS) του ISS. Η διαδικασία σύγκλισης πραγματοποιήθηκε στην αυτόματη λειτουργία με ειδικο έλεγχο της Mission Control Κέντρο FSUE TsNIIMash, με το πλήρωμα του Soyuz -"Ένωσης" τον διοικητή κοσμοναύτη της Roscosmos Σεργκέι Volkov, τον ιπτάμενο μηχανικό - Ανδρέας Mogensen (ESA) και τον Αϊδινίου Aimbetova (Kazkosmos), καθώς και με βοήθεια του διοικητή του ISS αστροναύτης της Roscosmos Gennady Padalka .

Μετά το άνοιγμα της καταπακτής μεταφοράς μεταξύ του διαστημικού σκάφους και του σταθμού προς το ΔΔΣ θα ξεκινήσει το πλήρωμα που αποτελείται από 9 μέλη: κυβερνήτης Γκενάντι Padalka (Roscosmos), οι μηχανικοί πτήσης, οι κοσμοναύτες Roscosmos Mikhail Kornienko, Όλεγκ Κονονένκο και Σεργκέι Volkov, κοσμοναύτης Kazkosmos Aydin Aimbetova, οι αστροναύτες της NASA Scott Kelly και Τσέλα Λίντγκρεν και JAXA αστροναύτης Kimii και ο αστροναύτης της ESA Ανδρέας Mogensen.

Σύμφωνα με το προγραμμα του Διεθνή Διαστημικου Σταθμού στις 12 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η αποσύνδεση του "Soyuz TMA-16M» με πλήρωμα Gennady Padalka, Ανδρέας Mogensen και Αϊδινίου Aimbetova.

http://www.federalspace.ru/21701/

 

 

Ο αστροναύτης της ESA Andreas Mogensen εκτοξεύθηκε στον Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Ο αστροναύτης της ESA Andreas Mogensen, ο κυβερνήτης Sergei Volkov και ο Aidyn Aimbetov εκτοξεύθηκαν στο διάστημα το πρωί στις 4:38 GMT (7:38 ώρα Ελλάδος) από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Η εκτόξευση σηματοδοτεί την έναρξη της 10 ήμερης αποστολής της ESA «iriss» που εστιάζει στην πειραματική εφαρμογή νέων τεχνολογιών και στους τρόπους υλοποίησης πολύπλοκων διαστημικών αποστολών.

Το διαστημικό σκάφος Soyuz TMA-18M τέθηκε σε τροχιά, όπως έχει προγραμματιστεί, επιταχύνοντας 50 χλμ/ώρα κάθε δευτερόλεπτο για τα πρώτα εννέα λεπτά.

Το διαστημικό σκάφος που διαχωρίστηκε από τον εκτοξευτή Soyuz στις 4:46 GMT και το τρίο περιστρέφεται γύρω από τη Γη με 28.800 χλμ/ώρα. Θα περάσει τις επόμενες τρεις ημέρες, ή 36 τροχιές του πλανήτη μας φτάνοντας τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.(Συνδέθηκε Στις 4 Σεπτέμβρη στις 10:39 ώρα Μόσχας)

Η σύνδεση τους είναι προγραμματισμένη στις 4 Σεπτεμβρίου στις 7:42 GMT (10:42 ώρα Ελλάδος), αλλά δεν θα μπουν στο νέο σπίτι τους στο διάστημα έως ότου οι αστροναύτες και στις δύο πλευρές της καταπακτής του διαστημικού σκάφους διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν διαρροές.

Για τον Andreas και τους συνεργάτες του, ο χρόνος για τη μετάβαση στο Σταθμό θα είναι σχετικά ήρεμος, με το διαστημόπλοιο να ταξιδεύει ως επί το πλείστον αυτόματα.

Μόλις φτάσουν στον προορισμό τους το πρόγραμμα του Andreas είναι γεμάτο με πειράματα για τη σύντομης διάρκειας αλλά έντονη παραμονή του στο διάστημα.

Ο Andreas θα ελέγχει τρία οχήματα από το διάστημα σε δύο πειράματα, θα κυνηγήσει απατηλά «ξωτικά» κατά τη διάρκεια καταιγίδων, θα καθαρίσει νερό με μια νέα μεμβράνη νανοτεχνολογίας που μιμείται τα κύτταρα που βρίσκονται σε κάθε ζωντανό ον στη Γη, θα φορέσει ένα χειροποίητο SkinSuit για να ανακουφίσει τα προβλήματα της πλάτης και θα χρησιμοποιήσει ένα κινητό ακουστικό που θα επιτρέπει στον έλεγχο εδάφους να ρίχνει μια ματιά καθώς εργάζεται.

Μόλις οκτώ ημέρες μετά την άφιξη, ο Andreas και ο Aidyn θα επιστρέψουν στη Γη με έναν διαφορετικό κυβερνήτη και σε ένα διαφορετικό διαστημόπλοιο. Θα πετάξει στο Soyuz TMA-16M υπό τις διαταγές του Gennady Padalka, ο οποίος έχει περάσει περισσότερο χρόνο στο διάστημα από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο ον.

Ακολουθήστε ολόκληρη την αποστολή iriss στο Twitter μέσω του

@esaoperations

και στο μπλογκ της αποστολής

iriss mission blog.

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/09/iriss_mission_liftoff

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/O_astronahutes_tes_ESA_Andreas_Mogensen_ektoxehutheke_ston_Diastemikho_Stathmho

 

Ασανσέρ ύψους 20 χλμ! :cheesy:

Η Καναδέζικη εταιρεία ανάπτυξης διαστημικής τεχνολογίας Thoth Technology έλαβε έγκριση στην αίτηση ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε στις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές για ένα… διαστημικό ανελκυστήρα. Πρόκειται για ένα ασανσέρ που η είσοδος του θα είναι στην επιφάνεια της γης και η έξοδος του θα βρίσκεται σε ύψος 20χλμ! Στην οροφή του ανελκυστήρα θα βρίσκεται μια πλατφόρμα από την οποία θα ξεκινούν το ταξίδι τους διαστημικά σκάφη. Θεωρητικώς η εκκίνηση ενός διαστημικού σκάφους από ένα τέτοιο ύψος θα κάνει πιο εύκολη, πιο ασφαλή και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος την εκτόξευση ενός διαστημικού σκάφους.

Ο TothX Tower όπως ονομάζεται αυτή η κατασκευή θα αποτελείται από ένα εξωτερικό σύνολο φουσκωτών τμημάτων κατασκευασμένων από ειδικά ενισχυμένα υλικά. Στο εσωτερικό θα βρίσκεται μια κατασκευή, ο ανελκυστήρας, που θα λειτουργεί με ένα μηχανισμό πεπιεσμένου αέρα. Την σταθερότητα της γιγάντιας κατασκευής θα παρέχουν μεγάλοι σφόνδυλοι. Ο σφόνδυλος είναι ένας πολύ «βαρύς» τροχός που συνήθως προσαρμόζεται σε μία μηχανή για να εξομαλύνει την κίνησή της. Σφόνδυλοι χρησιμοποιούνται ανάμεσα στα άλλα στα αυτοκίνητα.

Οι σφόνδυλοι θα λειτουργούν ως συμπιεστές για να δημιουργείται η απαραίτητη ατμοσφαιρική πίεση για να λειτουργεί ο μηχανισμός του ανελκυστήρα. Εκτός από τη χρήση του ως εξέδρα εκτόξευσης διαστημικών σκαφών ο πύργος αυτός θα μπορεί να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, να παράγει αιολική ενέργεια και φυσικά να αποτελέσει τουριστικό αξιοθέατο.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=734600

82r_2711.jpg.d98365bda6d57a6d693454b330a7a255.jpg

photo_09-04-03.jpg.1b37908b507d79796e6c5850a02d5790.jpg

photo_09-04-02.jpg.100c30c62125cf18dc28b7ef836a5961.jpg

photo_09-04-01.jpg.63e0d4574275640baeb2f83c3320128d.jpg

tw_090415g.thumb.jpg.99a337bc7f1a0d50a8bb743879ba268d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ISS διόρθωση της τροχιάς. :cheesy:

Στις 7 Σεπτεμβρίου στις 7:00 και 25 λεπτά ώρα Μόσχας άρχισε η ρύθμιση της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για να σχηματίστει μια τροχιά εργασίας για την προετοιμασία για την προσγείωση του «Soyuz TMA-16M». Αλλάζοντας την τροχιά της καλωδίωσης του κινητήρα TGK "Progress M-28Μ".

Ως αποτέλεσμα των προσαρμογών το υψόμετρο θα πρέπει να αυξηθεί κατά 950 μέτρα και η μέση τιμή περίπου 402 χιλιόμετρα. Οι κινητήρες λειτούργησαν 550 δευτερόλεπτα.

Η προσγείωση του WPK «Soyuz TMA-16M» έχει προγραμματιστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου, 2015.

http://www.federalspace.ru/21704/

 

 

Ο αστροναύτης της ESA Andreas Mogensen ξεκινά την πολυάσχολη περιήγηση του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Ο αστροναύτης της ESA Andreas Mogensen έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από μια διήμερη πτήση με τον κυβερνήτη του διαστημικού σκάφους Soyuz Sergei Volkov και τον κοσμοναύτη του Καζακστάν Aidyn Aimbetov.

Η πτήση τους προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το διαστημικό σκάφος Soyuz TMA-18M ξεκίνησε στις 4:37 GMT (7:37 ώρα Ελλάδος, 10:37 τοπική ώρα), στις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς έμπαιναν σε τροχιά από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Μετά από δύο μέρες περιστροφής γύρω από τον πλανήτη, το διαστημικό σκάφος προσδέθηκε στις 7:39 GMT (10:39 ώρα Ελλάδος) σήμερα το πρωί, 4 Σεπτεμβρίου.

Η αυτοματοποιημένη ακολουθία ραντεβού άρχισε περίπου δύο ώρες πριν τη σύνδεση, με το πλήρωμα έτοιμο να αναλάβει εάν χρειαστεί, χειροκίνητα. Το τρίο άνοιξε την καταπακτή του διαστημικού σκάφους στις 10:15 GMT (13:15 ώρα Ελλάδος) για να συναντήσουν τους έξι αστροναύτες που βρίσκονται ήδη στο διάστημα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ανθρώπων στο σταθμό σε εννέα, για πρώτη φορά από το 2013.

Η αποστολή της ESA ‘iriss’ που έχει αναλάβει ο Andreas διαρκεί δέκα ημέρες και ο ίδιος θα αφιερώσει το χρόνο του στο διάστημα για να δοκιμάσει νέες τεχνολογίες και τη βελτίωση των επιχειρήσεων στο διάστημα. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν τη δοκιμή μιας νέας μεμβράνης καθαρισμού του νερού που μιμείται τη φύση, γυαλιά hands-free για να βοηθούν τις πολύπλοκες εργασίες, ένα εφαρμοστό κοστούμι για να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη κοινό πρόβλημα στους αστροναύτες και την οδήγηση τριών διαφορετικών οχημάτων στη Γη στην προετοιμασία τους για αποστολές μακρύτερα στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Η αποστολή iriss επινοήθηκε, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από την ESA, με τον έλεγχο της αποστολής να εργάζεται 24/7 στο Κέντρο Ελέγχου Columbus, που βρίσκεται στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής DLR, στο Ομπερπφαφενχόφεν, Γερμανία.

Όλα τα πειράματα του Andreas χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό διαστημικό εργαστήριο Columbus ή το Ευρωπαϊκό παράθυρο παρατηρητήριο Cupola.

Ο κυβερνήτης του Soyuz Sergei Volkov θα παραμείνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για πέντε μήνες, ενώ ο Andreas και ο Aidyn επιστρέφουν με τον κοσμοναύτη Gennady Padalka στο όχημα Soyuz TMA-16M. Η αλλαγή του διαστημικού σκάφους είναι μέρος της αποστολής του μαραθωνίου για τον αστροναύτη της NASA Scott Kelly και του κοσμοναύτη Mikhail Korniyenko, οι οποίοι θα διαμείνουν στο Σταθμό για 11 μήνες.

Τα διαστημικά σκάφη Soyuz είναι σχεδιασμένα για να μένουν στο διάστημα για περίπου έξι μήνες, έτσι το όχημα του πληρώματος μακράς διαμονής θα πρέπει να αντικατασταθεί με την ευγενική προσφορά των Sergei, Andreas και Aidyn.

Ο Andreas θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανταλλαγή διαστημικού σκάφους, βοηθώντας τους δύο κυβερνήτες του Soyuz σε κάθε πτήση στο ρόλο του ως μηχανικός πτήσης, ή ως δεύτερος στην ιεραρχία.

Η ESA θα παρέχει συνεχείς ενημερώσεις των δραστηριοτήτων του Andreas απευθείας από τον έλεγχο της αποστολής μέσω του iriss blog και του Twitter.

Η πτήση της επιστροφής τους έχει προγραμματιστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου. Θα προσγειωθεί στη στέπα του Καζακστάν με τον Andreas να επιστρέφει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στην Κολωνία της Γερμανίας για απολογισμό.

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/09/iriss_mission_docking

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/O_astronahutes_tes_ESA_Andreas_Mogensen_xekinha_ten_polyhaschole_perihegese_toy_ston_Diethnhe_Diastemikho_Stathmho

 

 

Η Boeing εγκαινιάζει εγκατάσταση εμπορικών διαστημοπλοίων. :cheesy:

Και το όνομα αυτού Starliner: Με ευκαιρία τα εγκαίνια ενός υποστέγου συναρμολόγησης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, η Boeing ανακοίνωσε το όνομα του νέου σκάφους που αναπτύσσει για εμπορικές επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα.

Γνωστό μέχρι σήμερα με την ονομασία CST-100, το Starliner της Boeing αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συμβολαίου με τη NASA για τη μεταφορά πληρωμάτων από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν αστροναύτες.

Η εξάρτηση από τη Ρωσία προγραμματίζεται να τερματιστεί το 2017 με τις παρθενικές πτήσεις του Starliner και του Dragon Crew, ενός παρόμοιου σκάφους που αναπτύσσεται για τη NASA από την εταιρεία SpaceX του επιχειρηματία Έλον Μασκ.

Και τα δύο σκάφη θα μπορούν να μεταφέρουν επτά άτομα ή ένα συνδυασμό φορτίου και επιβατών.

Τα Starliner θα συναρμολογούνται και θα προετοιμάζονται σε ένα παλιό στέγαστρο των διαστημικών λεωφορείων που ενοικίασε και ανακαίνισε η Boeing στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

Η Boeing, η οποία χρηματοδοτείται με 4,2 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του νέου σκάφους, έχει δηλώσει ότι η εμπορική επιτυχία του Starliner θα εξαρτηθεί από την προσέλκυση κι άλλων πελατών πέρα από τη NASA.

Η SpaceX, όπως και μια δεύτερη εταιρεία με την ονομασία Orbital Sciences, έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια της NASA για τη μεταφορά φορτίων στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500023456

mogensen_45.jpg.20f6bc357a4044dc2eda3163d94ac4a4.jpg

aimbetov_m.thumb.jpg.07f268c03fb69c1bea69a3e336247984.jpg

volkov_s.jpg.ae2a4be30d2864e95386e472ed1bad1f.jpg

kimia.jpg.23601a81dab3cc40b5ccf3ee513c2e6c.jpg

lindgren.thumb.jpg.b4bd7e3fc42d35c9c8d5e82ca57e9d56.jpg

tma_03m_1_kononenko.jpg.08b4eb6a4698023cdb364c49cd374004.jpg

mks_kelly.jpg.35869738bd986dd62614af428bd0c799.jpg

mks_kornienko.jpg.6b1b685d1a6f09ffd2259385272baa26.jpg

padalka.jpg.12f10a68f29142cf30fb21b6f333bb40.jpg

boeing-cst-100-43503023.jpg.bc6ced0a9f47037eeabd24e9e066f75f.jpg

FB971EF4EB21E79C50B58C9356A9E821.jpg.224c2ec6b3a60574d3bc47bb00a7499a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια Ελληνίδα έτοιμη για το διάστημα. :cheesy:

Μια Ελληνίδα βρίσκεται ανάμεσα στους τριάντα φιναλίστ παγκοσμίως για ένα ταξίδι στο διάστημα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού "Rising Star Programme" για νέους ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Και αν ο ανταγωνισμός με άλλους συνυποψήφιους σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αρκετά σκληρός, η εμπειρία δεν είναι πρωτόγνωρη για την 26χρονη τοπογράφο μηχανικό και ακτιβίστρια από τη Θεσσαλονίκη, Ιωάννα Φωτοπούλου, η οποία το 2013 επιλέχθηκε ως ένα από τα 40 άτομα που μίλησαν στο παγκόσμιο συνέδριο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "One Young World" στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και το 2014 ως ένα από τα 18 άτομα που απευθύνθηκαν στο κοινό στην αντίστοιχη διοργάνωση στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

"Στην περίπτωση του διαγωνισμού του 'Rising Star Programme', προσκλήσεις για την υποβολή αίτησης εστάλησαν παγκοσμίως σε 20.000 εγγεγραμμένους μέσω του 'One Young World', όπου έχει ενταχθεί η 'Kruger Cowne', η εταιρεία μάνατζερ που διοργανώνει τον διαγωνισμό" επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η νεαρή τοπογράφος και ακτιβίστρια.

Όπως εξηγεί, οι διοργανωτές θα επιλέξουν ένα άτομο προκειμένου να ταξιδέψει στο διάστημα με το διθέσιο διαστημικό λεωφορείο XCOR Lynx®, για να μεταφέρει το μήνυμα, ότι το διάστημα δεν είναι πλέον τόσο μακριά αλλά και να μετατρέψει σε πρότυπο ένα νέο άτομο που διαθέτει χαρακτηριστικά ηγέτη στην προσωπικότητά του και φέρει ήδη στο ενεργητικό του κάποια ξεχωριστή δράση, είτε στον κοινωνικό χώρο, είτε στην πολιτική, είτε σε οποιονδήποτε άλλο χώρο.

Και γιατί η Ιωάννα; Η δράση της μέχρι τώρα, εδώ και οκτώ χρόνια, αναπτύχθηκε στο χώρο της κοινωνίας των πολιτών. Στο ενεργητικό της, εκτός από τα παραπάνω, συγκαταλέγεται η ενεργός συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα προβλήματα των Ρομά σε Βαλκανικές χώρες, το οποίο παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "Οι ακτιβιστές" ("The Activests") με παραρτήματα σε Βαλκανικές χώρες και σκοπό την ενημέρωση του κόσμου σε ζητήματα διαφθοράς και η δημιουργία του δικτύου "yourule", μέσω του οποίου πολίτες επισημαίνουν καθημερινά προβλήματα και προτείνουν λύσεις για την επίλυσή τους.

Παραδείγματα πρωτοβουλιών που έχουν μέχρι στιγμής αναληφθεί μέσω του "yourule" είναι η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και η διανομή τους σε αστέγους, η αποκατάσταση του οδοστρώματος σε διάφορα σημεία, μετά από συνεννόηση με δήμους και η θετική ανταπόκριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στο δίκτυο με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων της καθημερινότητας.

Όσο για το στίγμα της υποψηφιότητάς της αλλά και της διεκδίκησης της πρωτιάς, δεν είναι άλλο από την Ελλάδα. "Έχω πει και στο παρελθόν ότι οι νέοι της Ελλάδας μπορούμε να γίνουμε ένα brand για τη χώρα μας. Προφανώς μέσα από την υποψηφιότητά μου επιδιώκω να κάνω θέμα του project μου την Ελλάδα. Επιδιώκω να μεταφέρω στον κόσμο το μήνυμα ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως παρουσιάζονται, ότι μπορεί να περνάμε δύσκολα και να παρουσιαζόμαστε ως κλέφτες και τεμπέληδες αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης, αλλά οι Έλληνες δεν το βάζουμε κάτω. Πιστεύω ότι αυτό το μότο που χρησιμοποίησα ως τώρα ήταν ο λόγος για τον οποίο η υποψηφιότητά μου μπήκε στις τριάντα φιναλίστ" σχολιάζει και προσθέτει ότι χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα μας.

Για τις υπόλοιπες 29 υποψηφιότητες επισημαίνει ότι καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας καθώς, όπως αναφέρει, κάποιοι επιδιώκουν να αναδείξουν την ήπειρο από την οποία προέρχονται, για παράδειγμα την Αφρική, κάποιοι άλλοι ασχολούνται με το διάστημα λόγω σπουδών και κάποιοι προσπαθούν να κάνουν γνωστά ζητήματα που σχετίζονται με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι.

Σε επίπεδο διαγωνισμού, από τους τριάντα που έχουν επιλεγεί ως τώρα, θα προκύψουν τρεις που θα ταξιδέψουν στις 2 Οκτωβρίου στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης για να συμμετέχουν στη συνάντηση του "One Young World". Εκεί θα μιλήσουν στο κοινό για 15 λεπτά για όσα τους εμπνέουν και για τα μηνύματα που θέλουν να μεταδώσουν στον κόσμο και θα κριθούν από μια κριτική επιτροπή.

Η επιλογή του τελικού νικητή θα γίνει τον Νοέμβριο και εκείνος που θα κερδίσει θα παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση για τη συμμετοχή στο διαστημικό ταξίδι και θα υπογράψει συμβόλαιο με την "Kruger Cowne" για τρία χρόνια.

"Και καθώς η εταιρεία παρέχει συμβουλευτική σε άτομα άνω των 18 που δραστηριοποιούνται στο χώρο των επιχειρήσεων, της τέχνης, του αθλητισμού, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, των δημιουργικών επιχειρήσεων κα., τα οφέλη από την τριετή συνεργασία μαζί της αναμένεται να είναι πολλά για το άτομο που θα κερδίσει τον διαγωνισμό και θα προβάλλει παγκοσμίως τους στόχους και τα όνειρα της ζωής του" σχολιάζει η Ιωάννα Φωτοπούλου.

Η υποψηφιότητά της προβάλλεται ήδη διαδικτυακά στον ιστότοπο του διαγωνισμού που είναι αφιερωμένος σε εκείνην http://www.krugercowne.com/risingstar/shortlist/ioanna-fotopoulou/ . Σημαντικό, άλλωστε, ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα θα διαδραματίσει και η υποστήριξη που μπορεί να λάβει από το κοινό μέσω της κοινοποίησης του προφίλ της (share) στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter, LinkedIn και Google+.

Βίντεο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64246227

 

 

Δορυφόροι από την Gazprom. :cheesy:

Η Gazprom θα δραστηριοποιηθεί στο … διάστημα. Μέχρι το 2030, η θυγατρική εταιρεία του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου, Gazprom Space Systems, θα κατασκευάσει και θα πουλήσει κυρίως στην Ασία και τη Λατινική Αμερική 44 διαστημικές συσκευές αξίας 6,5 δις. δολαρίων.

Τη δική της παραγωγή δορυφόρων, αναμένεται να ξεκινήσει η εταιρεία Gazprom Space Systems («GSS») μέχρι το 2018. Οι επενδύσεις για το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 252 εκατομμύρια δολάρια (17 δισεκατομμύρια ρούβλια) και η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου είναι σχεδιασμένη ώστε να κατασκευάζει τέσσερις διαστημικές συσκευές το χρόνο, δήλωσε στη RBC ο εκπρόσωπος της «GSS», Ίγκορ Κοτ. Πρόκειται για συσκευές επικοινωνίας και τεχνητούς δορυφόρους τηλεπισκόπησης. Η αξία κάθε ενός τέτοιου δορυφόρου θα είναι περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε το ανώτερο στέλεχος της «GSS».

Η Gazprom Space Systems, ιδρύθηκε το 1992 με κύριο αντικείμενο την παρακολούθηση (monitoring) του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου. Σήμερα, η εταιρεία αποτελεί το δεύτερο εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δορυφόρων μετά την ομοσπονδιακή κρατική ενιαία επιχείρηση «Κοσμίτσεσκαγια Σβιάζ» («Δορυφορικές Επικοινωνίες»). Το μερίδιό της θυγατρικής της Gazprom στην αγορά παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών μέσω τεχνητών δορυφόρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, είναι περίπου 30%. Στη «GSS» ανήκει το σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας «Yamal», που αποτελείται από τέσσερις μονάδες. Κάτι περισσότερο από το 10%, των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της εταιρείας παρέχονται προς τη Gazprom, το υπόλοιπο προσφέρεται σε ρωσικούς φορείς, κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και σε ξένες εταιρείες (περίπου το 30% των υπηρεσιών).

Η θυγατρική της Gazprom δεν είχε τη δική της παραγωγή δορυφόρων. Όλες τις διαστημικές συσκευές που χρησιμοποιούσε, τις αγόραζε από το μονοπώλιο κατασκευής δορυφόρων «Δορυφορικά Συστήματα Πληροφοριών» («ISS-Reshetnev») . Στο τέλος του 2013 η Gazprom Space Systems, υπέγραψε επίσης συμβόλαιο για την ανάπτυξη της μονάδας «Yamal-601» με τη γαλλική Thales Alenia Space.

Η Gazprom Space Systems αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη των δικών της δορυφόρων για να μειώσει το κόστος και το χρόνο παραγωγής τους, εξηγεί ο Κοτ. Η εταιρεία υπολογίζει ότι, με τη μείωση του ποσοστού των ξένων στοιχείων στην κατασκευή τους, οι δορυφόροι της Gazprom θα είναι περίπου κατά 30% φθηνότεροι απ’ ότι οι υφιστάμενοι ανάλογοί τους και ο χρόνος κατασκευής τους μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μισό (μέχρι 24-30 μήνες), λέει ο ίδιος. Η απόφαση της Gazprom να ξεκινήσει τη δική της παραγωγή δορυφόρων, ίσως να έχει επηρεαστεί και από τις Δυτικές κυρώσεις, λένε οι ειδικοί. Η εταιρεία θα πρέπει να προστατευθεί έγκαιρα από τους κινδύνους, λέει ο γενικός διευθυντής της Infomost, Μπορίς Ριμπάκ.

Σήμερα, κάθε χρόνο εκτοξεύονται περίπου 50 δορυφόροι επικοινωνιών και 30 διαστημικές συσκευές τηλεπισκόπησης παγκοσμίως. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας, η «GSS» μπορεί να υπολογίζει στην απόκτηση του 5% της παγκόσμιας αγοράς δορυφόρων.

Η αγορά των βαρέων δορυφόρων έχει μοιραστεί κυρίως μεταξύ των πέντε μεγάλων παικτών: Των αμερικανικών εταιρειών Lochheed Martin, Boeing και Loral και των ευρωπαϊκών γιγάντων Thales Alenia Space και Airbus Defence and Space, είπε ο εμπειρογνώμονας της εταιρείας «Roel Consulting» Αντρέι Ιόνιν. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει χώρος στην αγορά των μεσαίων και μικρών δορυφόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θυγατρική της Gazprom θα πρέπει να προσπαθήσει να ξεκινήσει την κατάκτηση των ξένων αγορών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι δορυφόροι της Gazprom, όταν εμφανιστούν στην εγχώρια αγορά, θα έχουν επίσης ζήτηση, λέει ο Ριμπάκ. «Μετά από κάθε αποτυχία να τεθεί κάποιος δορυφόρος σε τροχιά, πρέπει να περιμένουμε για τις νέες συσκευές περισσότερο από ένα χρόνο», λέει. Οι δορυφόροι της Gazprom θα μπορούν να καλύψουν ένα μέρος αυτού του «ελλείμματος».

http://gr.rbth.com/tecnology/2015/09/08/doryforoi-apo-tin-gazprom_394199

newego_LARGE_t_1101_54560547.thumb.jpg.b756943475d1345ed7853ec8573a3590.jpg

newego_LARGE_t_1101_54560558.jpg.5d240834e939de938d96acc29f1cb10c.jpg

newego_LARGE_t_1101_54560546.jpg.63258b26b95f5cd3123cf57919b3c41b.jpg

nazem_kompleks_yamal_468.jpg.194f1ef1556d4258e580dca1b47e90ae.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην Ελλάδα οι 7 «Σοφοί» της Κοσμολογίας. :cheesy:

«Πώς ξεκίνησε το σύμπαν; Από πού προήλθαμε; Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου;» στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι 7 σύγχρονοι σοφοί, ανάμεσα τους τρεις κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Φυσικής και τέσσερις κορυφαίοι αστροφυσικοί.

Την Κοσμολογία θα έχει ως θέμα το «2ο Συμπόσιο των 7 Σοφών του Κόσμου», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Μεσσηνία, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, οι επτά «σοφοί» που θα έλθουν στην Ελλάδα, είναι οι:

1. Τζέημς Κρόνιν (James Cronin): Κάτοχος Νόμπελ Φυσικής 1980, ομότιμος καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

2. Γεώργιος Ευσταθίου (George Efstathiou): Καθηγητής αστροφυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ, εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας της Βρετανίας.

3. Ντέηβιντ Γκρος (David Gross): Κάτοχος Νόμπελ Φυσικής 2004, καθηγητής θεωρητικής φυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

4. Γιουτζίν Πάρκερ (Eugene Parker): Ομότιμος καθηγητής φυσικής, αστρονομίας και αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου Ενρίκο Φέρμι των ΗΠΑ.

5. Τζορτζ Σμουτ (George Smoot): Κάτοχος Νόμπελ Φυσικής 2006, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

6. Αλεξέι Σταρομπίνσκι (Alexei Starobinsky): Κοσμολόγος-αστροφυσικός. κάτοχος βραβείου Kavli στην Αστροφυσική 2014, ερευνητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Λαντάου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

7. Γκαμπριέλε Βενετσιάνο (Gabriele Veneziano): Θεωρητικός φυσικός, καθηγητής του Κολλεγίου της Γαλλίας στην έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας.

«Στόχος της εκδήλωσης είναι η αναβίωση του Συμποσίου των 7 Σοφών της Αρχαιότητας, που αναφέρεται από τον Πλούταρχο, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κοσμολογία», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου και Ομότιμος Διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στο Συμπόσιο είχαν συμμετάσχει ο Περίανδρος ο Κορίνθιος, ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ο Βίας ο Πριήνιος, και ο Σόλων ο Αθηναίος. Αυτή τη φορά, τη θέση τους θα πάρουν 7 από τους πλέον διακεκριμένους φυσικούς και αστροφυσικούς στον κόσμο, από τους οποίους μάλιστα οι τρεις είναι Νομπελίστες.

Οι επτά Σοφοί θα βρεθούν στις 2 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μία επιστημονική ημερίδα όπου οι ομιλίες τους θα πλαισιωθούν με την ενεργό συμμετοχή αριστούχων μαθητών και φοιτητών από τη χώρα μας. Το ίδιο απόγευμα, σε εκδήλωση στο Megaron Plus θα βραβευτούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε μία ανοικτή συζήτηση, με θέμα τον ρόλο της κοσμολογίας στη πορεία της ανθρωπότητας.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Επίσης, θα υπάρξει απευθείας αναμετάδοσή τους μέσω ίντερνετ. «Το πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν και μη ειδικοί, όπως μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί ή το ευρύτερο κοινό», πρόσθεσε ο κ. Κριμιζής.

Στις 3 Οκτωβρίου το απόγευμα, το Συμπόσιο θα μεταφερθεί στη Μεσσηνία, με την ξενάγηση των επτά επιστημόνων στο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο του ξενοδοχείου Costa Navarino. Την επόμενη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Καλαμάτα για μαθητές, από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Costa Navarino. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά αναβίωσης του Συμποσίου στη σύγχρονη εποχή, αφού το 2007 είχε διεξαχθεί το Συμπόσιο των 7 Σοφών στην Καρδιοχειρουργική.

«Με την επιστροφή του αρχαίου θεσμού στη βάση των σύγχρονων επιστημονικών επιτευγμάτων, στόχος μεταξύ άλλων είναι να αναδειχθεί η αξία της επιστήμης και η σημασία της στις σύγχρονες κοινωνίες, η επαφή του ελληνικού κοινού με διακεκριμένους παγκοσμίως επιστήμονες, αλλά και η μετάδοση στη νεολαία των αξιών της αριστείας και της αξιοκρατίας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Όσον αφορά την επιλογή της κοσμολογίας για το δεύτερο Συμπόσιο, σύμφωνα με τον κ. Κριμιζή ένας σημαντικός λόγος ήταν ότι αποτελεί έναν σημαντικότατο και ιστορικό κλάδο της αστροφυσικής, αφού είναι ο πρώτος που «γεννήθηκε» – μάλιστα, στην Ελλάδα. «Επιπλέον, από την αστρονομία και την αστροφυσική ξεκίνησε η επιστήμη, και με αυτές συνεχίζει να εξελίσσεται ο πολιτισμός μας», πρόσθεσε.

Παρών στη συνέντευξή Τύπου ήταν ο εμπνευστής της ιδέας Δρ Χρήστος Λόλας, ο οποίος ήταν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πρώτου Συνεδρίου. «Για να προσαρμοσθούν στις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση, οι πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών πρέπει να επιστρατεύσουν τη σοφία, ένα έμφυτο ένστικτο του ανθρώπου», δήλωσε.

Ο κ. Λόλας αποκάλυψε πως στόχος είναι το Συμπόσιο να εξελιχθεί σε μόνιμο θεσμό, που θα διεξάγεται στην Ελλάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας εποχή, μια τέτοια διοργάνωση θα προσδώσει στην Ελλάδα διεθνή ακτινοβολία, επανακαθιερώνοντάς την στο παγκόσμιο γίνγεσθαι», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος πρότεινε να θεσμοθετηθούν τα Συμπόσια των Επτά σοφών και να διοργανώνονται στο Μέγαρο Μουσικής ανά διετία.

Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συμποσίου είναι ο καθηγητής Ιωάννης Ηλιόπουλος της Ecole Normale Superieure του Παρισιού.

http://www.naftemporiki.gr/story/1000133/stin-ellada-oi-7-sofoi-tis-kosmologias

 

 

 

 

Νέοι κόσμοι στο Διάστημα μέσω της τεχνολογίας αφής. :cheesy:

Ενα πρωτοπόρο πείραμα, που επιτρέπει στην ανθρωπότητα να ονειρεύεται την οικοδόμηση νέων κόσμων στο Διάστημα, πραγματοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος με τη συνεργασία ενός αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο οποίος καθοδήγησε εξ αποστάσεως ένα ρομπότ στη Γη με τη δύναμη της αφής.

Ευρισκόμενος σε τροχιά τετρακόσια χιλιόμετρα πάνω από τον πλανήτη μας, ο Δανός αστροναύτης Αντρέας Μόγκεσεν έλεγξε το ρομπότ Interact Centaur, το οποίο είναι εξοπλισμένο με βραχίονες που προορίζονται για κατασκευές μεγάλης ακρίβειας.

Ο χειρισμός του μπλε και άσπρου ρομπότ από φάιμπεργκλας βασίζεται σε ένα περίπλοκο σύστημα δορυφόρων που λειτουργούν σε απόλυτο συγχρονισμό και ακολουθούν τα σήματα που στέλνουν οι κινήσεις του αστροναύτη. Αποστολή του μοναδικού τεχνολογικού δημιουργήματος και του διαστημικού χειριστή του ήταν η τοποθέτηση μιας μεταλλικής καρφίτσας μέσα σε μια στενή τρύπα. Ο Μόγκεσεν μπορούσε να αισθανθεί την καρφίτσα να χτυπάει τα τοιχώματα της υποδοχής μέσω ενός χειριστηρίου τύπου τζόιστικ από όπου έστελνε και ο ίδιος τις εντολές στο ρομπότ αξίας διακοσίων χιλιάδων ευρώ. Οι παρατηρητές του πειράματος ξέσπασαν σε επευφημίες μόλις το ρομπότ κατόρθωσε να τοποθετήσει με επιτυχία την καρφίτσα στη θέση της. Επιστήμονες και μηχανικοί πιστεύουν ότι η τεχνολογία αφής μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τα ρομπότ για «λεπτές δουλειές». Σε προχωρημένο στάδιο, η ανθρώπινη παρουσία θα μπορεί να μεταφέρεται με αυτόν τον τρόπο στην επιφάνεια ενός πλανήτη, αφού τα εξελιγμένα μηχανήματα θα πραγματοποιούν ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εργαστηρίου τηλερομποτικής και απτικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Αντρε Σίλε.

Με τις ελπίδες των διαστημανθρώπων για ένα ταξίδι στον Αρη να αυξάνονται, πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές στον πλανήτη που θα τους υποδεχθεί για να εξασφαλισθεί η επιστροφή τους. Τα ρομπότ σαν το Interact Centaur μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να χτίσουν τους απαραίτητους διαστημικούς σταθμούς και τις πλατφόρμες. Ο Σίλε διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να είναι χρήσιμη σε μέρη όπου δεν μπορεί να εργαστεί ο άνθρωπος. «Τα ρομπότ αφής θα μπορούσαν να είχαν σταλεί στον Κόλπο του Μεξικού για να αντιμετωπιστεί η πετρελαιοκηλίδα του 2010 ή θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει στο σφράγισμα των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα», πρόσθεσε ο ίδιος. Το πρότζεκτ που διήρκεσε 18 μήνες ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και φοιτητών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ντελφτ.

http://www.kathimerini.gr/830132/article/epikairothta/episthmh/neoi-kosmoi-sto-diasthma-mesw-ths-texnologias-afhs

James-cronin.jpg.31b9d13e5603e1e4d47629e0938bd2ff.jpg

david-J-gross.jpg.c4fb5a0481e9c2e68f62038b990c2053.jpg

robot1-thumb-large.jpg.f810606f312ecd8fa4eb31b0d9954a6d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Starliner: «Βαφτίσια» για το διαστημόπλοιο της Boeing. :cheesy:

CST-100 Starliner είναι το όνομα του διαστημοπλοίου επανδρωμένων αποστολών για εμπορικούς σκοπούς της Boeing. Έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην αυτόματη/ αυτοματοποιημένη πτήση, την αξιόπιστη λειτουργία και τις συχνές πτήσεις με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για μεταφορά πληρωμάτων.

Επίσης, θα μπορεί να χρησιμοποιείται επίσης για μεταφορά διαστημικών τουριστών σε τροχιά. Θα εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ με πύραυλο ULA Atlas V.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η NASA υπέγραψε συμβόλαια με τη Boeing και τη SpaceX για την ανάπτυξη συστημάτων που θα μεταφέρουν οικονομικά και με ασφάλεια αστροναύτες στον σταθμό. Το CST-100 θα συναρμολογείται και θα ετοιμάζεται για πτήση στο C3PF (Commercial Crew and Cargo Processing Facility) στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από τη NASA για 20 χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος του διαστημικού λεωφορείου.

Το C3PF αναμένεται να είναι πλήρως έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2015, και μια δοκιμαστική έκδοση του σκάφους θα περάσει σειρά δοκιμών, που θα κορυφωθούν το 2017. Σημειώνεται ότι ο Τζον Έλμπον, στέλεχος της εταιρείας (Space Exploration) δήλωσε ότι 100 χρόνια πριν ο κόσμος βρισκόταν στην αυγή της εποχής της εμπορικής αεροπορίας- τώρα βρίσκεται στην αυγή των εμπορικών διαστημικών πτήσεων.

Τόσο το Starliner όσο και το Dragon της SpaceX είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη NASA, η οποία μέσω αυτών θα αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών στο Διάστημα (προς το παρόν, μετά την απόσυρση του διαστημικού λεωφορείου, κλείνει θέσεις σε ρωσικές αποστολές με κάψουλες Σογιούζ).

Και τα δύο σκάφη αναμένεται να μεταφέρουν 4 μέλη πληρώματος στον σταθμό κάθε φορά.

http://www.naftemporiki.gr/story/1000970/starliner-baftisia-gia-to-diastimoploio-tis-boeing

 

 

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών επηρεάζει τις εκτοξεύσεις πυραύλων. :cheesy:

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας φαίνεται να αποτελεί σοβαρή απειλή για τις εκτοξεύσεις και τις εγκαταστάσεις της NASA. Εάν τα επίπεδα των ωκεανών συνεχίζουν να ανεβαίνουν, το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα και άλλες τοποθεσίες εκτόξευσης ανά τον πλανήτη μπορεί στο μέλλον να βυθιστούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Κάθε κέντρο της NASA έχει τα δικά του τρωτά σημεία, και μερικά είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υπόλοιπα», δήλωσε η Σύνθια Ροζενσβάιγκ, κλιματολόγος της NASA, προσθέτοντας ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί «μία πραγματική πρόκληση» για όλα τα κέντρα που βρίσκονται ακριβώς κατά μήκος των ακτών.

Τα αεροδρόμια, οι εγκαταστάσεις εκτόξευσης, τα εργαστήρια, οι εγκαταστάσεις δοκιμών, τα κέντρα δεδομένων και άλλοι χώροι και υποδομές της NASA καλύπτουν περίπου 850 τετραγωνικά χιλιόμετρα, απασχολούν 60.000 υπαλλήλους και αξίζουν 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και είναι ο γρηγορότερος τα τελευταία 2.000 χρόνια. Οι θερμότεροι ωκεανοί, οι λιωμένοι πολικοί πάγοι και τα πορώδη χερσαία εδάφη που έχουν πλέον υποχωρήσει, έχουν συμβάλει στην άνοδο της παγκόσμιας μέσης στάθμης των ωκεανών κατά είκοσι εκατοστά από το 1870.

Ειδικά οι εγκαταστάσεις εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι βρίσκονται μόνο μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως και άλλες εγκαταστάσεις στη Βιρτζίνια, από όπου εκτοξεύονται οχήματα για αποστολές εξερεύνησης του διαστήματος. Εξάλλου, τα ερευνητικά κέντρα Ames και Johnson βρίσκονται επίσης σε παράκτιες περιοχές στο Σαν Φρανσίσκο και το Χιούστον.

http://www.naftemporiki.gr/story/1001194/i-anodos-tis-stathmis-ton-okeanon-epireazei-tis-ektokseuseis-puraulon

starliner.jpg.bbc36fafb8faf43f5145ec1a82c9b13b.jpg

nasa-ektokseusi-puraulou.jpg.689b728dd96228eee89f8e5ea0b7d7b1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακόμα δύο δορυφόροι για την ευρωπαϊκή απάντηση στο GPS. :cheesy:

Δύο ακόμα δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή από τον ισημερινό δίνουν ώθηση στις προσπάθειες της Ευρώπης να ενεργοποιήσει ο πολύπαθο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, απάντηση στο GPS που διαχειρίζεται ο αμερικανικός στρατός.

Οι δορυφόροι 9 και 10 τέθηκαν σε τροχιά τα ξημερώματα από ρωσικό πύραυλο Soyuz-ST-B με Fregat-ΜΤ που εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της τροπικής Γαλλικής Γουιάνας στη Νότιο Αμερική.

Ο αστερισμός του Galileo θα περιλαμβάνει στην τελική του μορφή 30 δορυφόρους που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με το GPS. Τσιπ δορυφορικής πλοήγησης που λαμβάνουν σήματα και από τα δύο συστήματα ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και μελλοντικά θα προσφέρουν αυξημένη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών αλλά και πολύ ακριβέστερο τμήμα.

Η υλοποίηση του Galileo έχει όμως καθυστερήσει σημαντικά λόγω μιας πληθώρας οικονομικών, πολιτικών και τεχνικών εμποδίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα ελπίζει τώρα ότι το Galileo θα αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες από το 2016, όταν θα βρίσκονται σε τροχιά οι πρώτοι 16 δορυφόροι.

Αυτό βέβαια βασίζεται στην υπόθεση ότι όλες οι εκτοξεύσεις θα προχωρήσουν ομαλά. Τον Αύγουστο του 2014, οι δορυφόροι 5 και 6 τέθηκαν σε λανθασμένη, ελλειπτική τροχιά. Έκτοτε πάντως έχουν μετακινηθεί σε πιο κυκλικές τροχιές και εκτιμάται ότι θα μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά.

«Θα παραμείνουν βέβαια σε παράξενη τροχιά, όμως οι χρήστες [του Galileo] δεν θα προσέξουν καμία διαφορά» διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντιντιέ Φεβρ της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος.

Η εκτόξευση των δορυφόρων 5 και 6 είχε ήδη αναβληθεί για ένα χρόνο λόγω «τεχνικών δυσκολιών».

Οι δύο πρώτοι δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά το 2011 και το 2012 και η ESA προγραμματίζει για φέτος την εκτόξευση δύο ακόμα. Από το 2016 και μετά θα πρέπει να εκτοξεύονται έξι δορυφόροι το χρόνο.

Σύμφωνα με τον Φεβρ, η ολοκλήρωση του Galileo θα κοστίσει συνολικά 7,8 δισ. ευρώ, ενώ για τη συντήρηση, τη διαχείριση και την ανανέωση των δορυφόρων θα απαιτούνται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Καθένας από τους δορυφόρους κοστίζει γύρω στα 40 εκατ. ευρώ και κάθε εκτόξευση με πύραυλο Soyuz τιμάται στα 65 με 70 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με το σύστημα GPS, το οποίο ανήκει επίσημα στον αμερικανικό στρατό, το Galileo έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα.

Θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις μεταφορές και τα σωστικά συνεργεία, καθώς και δωρεάν υπηρεσίες για το ευρύ κοινό.

Η Ρωσία, στο μεταξύ, αναπτύσσει το δικό της αντίστοιχο σύστημα Glonass, ενώ στην Κίνα λειτουργεί ήδη το σύστημα Beidυ.

Βίντεο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500024848

 

Η Epson συμμετέχει στη «Βραδιά του Ερευνητή 2015» :cheesy:

Η Epson υποστηρίζει ενεργά τη Βραδιά του Ερευνητή, η οποία με σύνθημα «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον» διοργανώνεται για το ευρύ κοινό στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Λίγο νωρίτερα, στις 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το pre-event της Βραδιάς του Ερευνητή, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με τη συμμετοχή πολυάριθμων ερευνητικών, ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών φορέων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που φέτος κλείνει 10 χρόνια, η Epson, ενώνει τις δυνάμεις της με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και παρουσιάζει στο ευρύ κοινό, μέσω των βιντεοπροβολέων και του οπτικοποιητή της το λαμπρό κόσμο της επιστήμης.

Οι επισκέπτες της «Βραδιάς του Ερευνητή» έχουν την ευκαιρία να δουν επιδείξεις, παιχνίδια επιστήμης και διαδραστικά πειράματα, από σημαντικούς ερευνητικούς φορείς, όπως το Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε συνεργασία με την Epson, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τον Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό SciCo.

Ο οπτικοποιητής ELP-DC11 της Epson δίνει άλλη διάσταση στα οπτικά βοηθήματα υψηλής ποιότητας εικόνας για μαθητές. Με τον πρωτοποριακό μηχανισμό και τις ανεξάντλητες ιδιότητες του οπτικοποιητή, ο εισηγητής μπορεί να παρουσιάσει και να καταγράψει αντικείμενα, σε εικόνα ή βίντεο, ενώ προσαρμόζοντας τον οπτικοποιητή σε μικροσκόπιο, το περιεχόμενο που επεξεργάζεται εμφανίζεται σε μεγάλο μέγεθος στην οθόνη υπολογιστή ή βιντεοπροβολέα.

Ο οπτικοποιητής ELP-DC11 διαθέτει κάμερα 5 Megapixel, 10x ψηφιακό zoom, ρυθμό ανανέωσης 30fps και εμφανίζει τις εικόνες ομαλές, καθαρές και ζωντανές, ενώ η διδασκαλία παίρνει άλλη διάσταση με τη δυνατότητα προσθήκης σχολίων, ηχητικών ή σημειώσεων στα βίντεο. Στη συνέχεια οι «σημειώσεις» αυτές μπορούν να διανεμηθούν χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα YouTube ή SchoolTube και για μάθηση εξ’ αποστάσεως.

Με τον διαδραστικό βιντεοπροβολέα υψηλής ποιότητας EB-585Wi, μπορείτε να μετατρέψετε κάθε επίπεδη επιφάνεια σε διαδραστική, από πολύ μικρή απόσταση, για μια νέα εμπειρία μάθησης, που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες, με εύκολη εγκατάσταση και χαμηλό κόστος.

Η κα Μαρία Μάσσιου, Διευθύντρια Γραφείου, Epson Hellas, σχολίασε: «Είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε για ακόμη μια χρονιά την προσπάθεια υποστήριξης των δράσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και άλλων σημαντικών ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων της χώρας. Η Epson με όραμα στην καινοτομία και την επιστήμη, επιθυμεί πάντα να προωθεί δράσεις που φέρνουν το ευρύ κοινό σε επαφή με την ελληνική επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα και αναδεικνύουν τις ελπιδοφόρες προσπάθειές τους».

http://www.pestaola.gr/h-epson-symmetexei-sth-vradia-tou-ereunhth-2015/

 

Γη-Σελήνη-Αφροδίτη «χαμογελούν» στην κάμερα. :cheesy:

Ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την ώρα που ο ISS βρισκόταν πάνω από το Τέξας τράβηξε μια πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία. Σε αυτή διακρίνεται η Γη και σε μια λαμπρή ευθυγράμμιση η Σελήνη και η Αφροδίτη. Οι αστροναύτες του ISS καταγράφουν καθημερινά εντυπωσιακές εικόνες από φαινόμενα κυρίως στη Γη αλλά φυσικά και από το Διάστημα.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=736603

77FD2C3EB10AF4C48A79E2282E257D1B.jpg.3b6f7c471fdd13723279b9aca58c0877.jpg

98072F2C5C4C5750FF0B93BB56C4BE23.jpg.ad423f21ce7275744253e6ce59e97c25.jpg

Epson_ebv5-series-lifestyle-42--600x397.jpg.ec042758b915c75408233e88b593e212.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Σογιούζ TMA-16M" :cheesy:

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου το επανδρωμένο διαστημόπλοιο μεταφοράς (TPC) «Soyuz TMA-16M» με το πλήρωμα προσγειώθηκε με επιτυχία σε μια συγκεκριμένη περιοχή στα νοτιοανατολικά της πόλης της Zhezkazgan (Καζακστάν). Η προσγείωση εγινε στις 3:52 ώρα Μόσχας.

Το πλήρωμα - ο Ρώσος κοσμοναύτης Gennady Padalka, ο δανός αστροναύτης Ανδρέας Mogensen και απο το Καζακστάν ο κοσμοναύτης Aydin Aimbetov.

http://www.federalspace.ru/21714/

 

878 ημέρες στο διάστημα - ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ απο τον Ρώσο κοσμοναύτη Gennady Padalka. :cheesy:

Το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου έληξε η πέμπτη διαστημική αποστολή του κοσμοναύτη Gennady Padalka - επέστρεψε στη Γη απο τον ISS, μετά απο την αποστολή η οποία διήρκεσε 168 ημερες (από τις 27 Μαρτίου 2015).

Έτσι, ο Ρώσος κοσμοναύτης εχει το απόλυτο παγκόσμιο ρεκόρ για την παραμονή στο διάστημα - 878 ημέρα. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Σεργκέι Krikalev: 803 ημερών.

Ήρωας της Ρωσίας ο συνταγματάρχη Γκενάντι Ιβάνοβιτς Padalka γεννήθηκε το 1958 στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας, το 1979 αποφοίτησε από την Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας ως πλοηγος τακτικών μαχητικών-βομβαρδιστικών." Τον Απρίλιο του 1991, γράφτηκε στο Εκπαιδευτικό Κέντρο. YA Gagarin. Η πρώτη πτήση στο διάστημα του Gennady Padalka ηταν στις 13 Αύγ, 1998 ως διοικητής της Expedition-26 του Soyuz TM-28, μαζί με τους κοσμοναύτες Σεργκέι Avdeev και ο Yuri Baturin.

Η δεύτερη αποστολή του διήρκεσε 187 ημερών (Απρίλιος 19 - 25 Οκτώβριος 2004). Κατά τη διάρκεια αυτής της πτήσης ήταν ο διοικητής ο Gennady Padalka στο TPK «Soyuz TMA-4, και έκανε τέσσερις διαστημικούς περιπάτους συνολικής διάρκειας 15 ωρών και 44 λεπτών.

Για τρίτη φορά ήδη σε τροχιά για 198 ημέρες, πήγε 26 Μαρτίου 2009 ως διοικητής του ΔΔΣ-19/20 και TPK Soyuz TMA-14.

Η τέταρτη πτήση του Gennady Padalka εγινε στο πλαίσιο της 31/32 αποστολής στο ΔΔΣ ως διοικητής του Soyuz TMA TK-04.

Στις 27, Μάρτ. 2015 άρχισε η πέμπτη εκστρατεία του, η οποία οδήγησε το πλήρωμα του Σογιούζ TMA Padalka-16M. Μαζί του πήγαν για την ετήσια πτήση των μελών του ISS ο Ρώσος κοσμοναύτης Mikhail Kornienko και η αμερικανος αστροναύτης της NASA Σκοτ ​​Κέλι.

Βίντεο.

http://www.federalspace.ru/21715/

 

ISS διόρθωση της τροχιάς. :cheesy:

Στις 14 Σεπτεμβρίου, στις 4:00 και 12 λεπτά ωρα Μόσχας άρχισε μια σχεδιαζόμενη προσαρμογή της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Ως αποτέλεσμα το υψόμετρο προσαρμογής αυξήθηκε κατά 3,7 χιλιόμετρα και μέση τιμή ήταν περίπου 405 χιλιόμετρο.

http://www.federalspace.ru/21716/

 

 

Tο νέο φουτουριστικό διαστημόπλοιο των ΗΠΑ. :cheesy:

Δύο χρόνια πριν από την προγραμματιζόμενη παρθενική πτήση, η εταιρεία SpaceX παρουσιάζει εικόνες από το εσωτερικό του Crew Dragon, του φουτουριστικού σκάφους που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να ξαναρχίσουν τις επανδρωμένες αποστολές έπειτα από τέσσερα χρόνια καθήλωσης.

Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων το 2011, τα ρωσικά Soyuz είναι τα μόνα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). H NASA πληρώνει το ακριβότερο εισιτήριο του κόσμου για τα ταξίδια των αμερικανών αστροναυτών,

82 εκατομμύρια δολάρια ανά θέση.

Οι ΗΠΑ στράφηκαν στην ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη νέων σκαφών. Η Boeing, παραδοσιακός συνεργάτης της NASA και μεγάλος παίκτης της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, θα λάβει συνολικά 4,2 δισ. δολάρια για την τελειοποίηση της κάψουλας CST-100 Starliner, ενώ η SpaceX εξασφάλισε συμβόλαιο 2,6 δισ. δολάρια για τη δική της πρόταση, το σκάφος Crew Dragon.

H πρώτη, μη επανδρωμένη έκδοση του Dragon χρησιμοποιείται ήδη για τον ανεφοδιασμό του ISS στο πλαίσιο διαφορετικού συμβολαίου με τη NASA.

Η επόμενη, επανδρωμένη βερσιόν θα μπορεί μάλιστα να προσεδαφίζεται κατακόρυφα επιστρέφοντας στη Γη, σε αντίθεση με κάψουλες όπως τα Soyuz που ανοίγουν αλεξίπτωτο.

Οι νέες εικόνες που δημοσιοποίησε η SpaceX δίνουν μια εικόνα για το πώς θα είναι το εσωτερικό του Crew Dragon, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι επτά επιβάτες ή έναν συνδυασμό επιβατών και φορτίου.

Το ασπρόμαυρο εσωτερικό παραπέμπει σε πολυτελές σπορ αυτοκίνητο -κάτι καθόλου παράξενο, δεδομένου ότι η SpaceX είναι μια εταιρεία του περιπετειώδους επιχειρηματία Έλον Μασκ, ιδρυτή της εταιρείας ηλεκτρικών σπορ αυτοκινήτων Tesla Motors.

Τα καθίσματα των αστροναυτών είναι κατασκευασμένα από ανθρακόνημα και καλύπτονται από Alcantara, ένα συνθετικό ύφασμα που μοιάζει με δέρμα σουέντ.

Τέσσερα μεγάλα παράθυρα θα προσφέρουν υπέροχη θέα, ενώ επίπεδες οθόνες πάνω από τα καθίσματα θα ενημερώνουν για τη θέση του σκάφους στο χώρο.

Οι εικόνες δείχνουν επίσης το σύστημα ρύθμισης περιβαλλοντικών συνθηκών και έναν πίνακα ελέγχου που δίνει στους αστροναύτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν χειροκίνητα αυτόνομες διαδικασίες.

Η SpaceX δίνει επίσης έμφαση στο σύστημα έκτακτης διαφυγής: σε περίπτωση ανωμαλίας κατά την εκτόξευση, το Crew Dragon θα ενεργοποιεί μικρούς πυραυλοκινητήρες για να εκτιναχθεί μακριά από τον πύραυλο σε ασφαλή απόσταση.

H πρώτη επανδρωμένη πτήση του Δράκοντα προγραμματίζεται για το 2017.

Βίντεο.

http://physicsgg.me/2015/09/11/t%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bb%ce%bf%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%89/

posadka.jpg.31f55c4f15ffd39fa4fc704250500490.jpg

padalka.jpg.5a1caa0ec4416b8d3c900d336481aa64.jpg

.thumb.jpg.303d677cd728513eb1c853efda57c087.jpg

astro_3.jpg.523b98617abc780c32bb428ef6940297.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτόξευση του πυραύλου φορέα «Proton-M» με το ανώτερο στάδιο (RB) "DM-03» και τον δορυφόρο τηλεπικοινωνιών (SC) «ΕΞΠΡΕΣ AM8." :cheesy:

Ο μεταφορέας πύραυλος "Proton-M" με το ανώτερο στάδιο DM-03 ξεκίνησε από την πλατφόρμα του κοσμοδρόμιου του Μπαϊκονούρ №81 στις 14 Σεπτεμβρίου στις 22:00 ώρα Μόσχας.

Το"Express-AM8" μπήκε στην καθορισμένη τροχιά στις 15 Σεπτέμβρη του 2015, στις 4:37 MSK (6 ώρες 37 λεπτά μετά την εκκίνηση) αφου το διαστημικό σκάφος "Express-AM8" καθαρά διαχωρίστηκε από το ανώτερο στάδιο "DM-03» για την τροχιά στόχο οπως ειχε εγκριθεί από τον πελάτη.

Η σημερινή εκτόξευση ειναι η 406η στην ιστορία των εκτοξεύσεων των "Proton" και η πέμπτη του τρέχοντος έτους.

Το Διαστημόπλοιο "AM8 Express"είναι σχεδιασμένο για να παρέχει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, μετάδοση δεδομένων και πολυμέσων στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

http://www.energia.ru/ru/news/news-2015/news_09-15.html

expressam8.jpg.4b786791f5c1b65681ba55c19c3ed5fe.jpg

proton1409.jpg.97495eff5acff2d00f65829bfeef78f6.jpg

photo_09-15-04.jpg.8f0a771792f14185e7d4acf6494cb436.jpg

photo_09-15-03.jpg.8113a6c63c690d8ef2885da0f5b9b47f.jpg

proton.jpg.7b651104652179016b68a2323b058055.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έναρξη λειτουργίας του πρώτου δορυφόρου με πλήρως ηλεκτρική προώθηση. :cheesy:

Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί ο δορυφόρος ABS-3A της Boeing- ο οποίος είναι ο πρώτος στον κόσμο δορυφόρος με πλήρως ηλεκτρικό σύστημα προώθησης.

Πρόκειται για έναν δορυφόρο 702SP (μικρή πλατφόρμα) και επεκτείνει τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών της ΑΒS (με έδρα στις Βερμούδες) στην Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Ο ΑΒS-3A και ο ΑBS-2A, που εκτοξεύεται στις αρχές του 2016, θα ενισχύσουν περαιτέρω και εδραιώσουν τη διεθνή επέκτασή μας, παρέχοντας ευελιξία στον αυξανόμενο στόλο μας» είπε ο Τομ Τσόι, διευθύνων σύμβουλος της ABS.

Ο ABS-3A ήταν ο πρώτος εντελώς ηλεκτρικής προώθησης δορυφόρους που κατασκευάστηκε και εκτοξεύθηκε, στο πλαίσιο ενός «πακέτου» που εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο, μαζί με έναν δορυφόρο 702SP της Eutelsat.

Το σύστημα ξένου-ιόντων (πλήρως ηλεκτρικό) διαθέτει επαρκή ποσότητα του στοιχείου για να διασφαλιστεί η λειτουργία του σκάφους πέρα από το προβλεπόμενο διάστημα των 15 ετών.

Όπως τόνισε ο Μαρκ Σπίβακ, πρόεδρος της Boeing Satellite Systems International, η επιτυχής εκτόξευση, δοκιμή και έναρξη επιχειρήσεων σε τροχιά σήμαινε ότι ο δορυφόρος ήταν σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες του στην εταιρεία ένα μήνα νωρίτερα του αναμενομένου.

http://www.naftemporiki.gr/story/1002850/enarksi-leitourgias-tou-protou-doruforou-me-pliros-ilektriki-proothisi

 

«Το Σύμπαν του Hubble» στο Πλανητάριο με ελεύθερη είσοδο. :cheesy:

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου με αφορμή τα 25α γενέθλια του Hubble προσκαλεί το κοινό τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015, στην προβολή της επετειακής παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble» με δύο προβολές (ώρες 18:30 και 19:30) με ελεύθερη είσοδο.

Στις 24 Απριλίου 1990, ξεκίνησε μία αποστολή η οποία θα άλλαζε για πάντα την εικόνα μας για το Σύμπαν. Την ημέρα εκείνη τέθηκε σε τροχιά το σπουδαιότερο ίσως από τα τροχιακά μας αστεροσκοπεία: το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble.

Απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Ταυτόχρονα το εργαστήριο τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να φωτογραφηθούν… μέσα στα πλάνα της παράστασης!

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ οι σκύλοι - συνοδοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι. Την ημέρα αυτή θα υπάρχει διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Η ψηφιακή αυτή παράσταση θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από τις 5 Οκτωβρίου 2015. Προτείνεται για παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω.

Η παράσταση «Το Σύμπαν του Hubble» περιγράφει συνοπτικά ορισμένες μόνο από τις γνώσεις που αποκομίσαμε με την βοήθεια του Hubble, η διεισδυτική «ματιά» του οποίου μας ταξίδεψε από τις παρυφές του Ηλιακού μας συστήματος μέχρι τα πέρατα του Σύμπαντος και στο απώτερο παρελθόν του, πλησιάζοντας μάλιστα, όσο ποτέ άλλοτε, την ίδια τη Μεγάλη Έκρηξη. Η μεγαλύτερη ίσως κληρονομιά του Hubble είναι το ότι αποτύπωσε εκπληκτικής ομορφιάς εικόνες αστρογένεσης και αστρικών θανάτων καθώς και ότι μας αποκάλυψε απόμακρα σμήνη γαλαξιών. Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble είναι πραγματικά μέρος της συνεχιζόμενης αναζήτησής μας να κατανοήσουμε το Σύμπαν, αφού τα μάτια του Hubble είναι τα μάτια ολάκερης της ανθρωπότητας: αποτελεί μια παγκόσμια επιστημονική και τεχνολογική προσπάθεια που επιτρέπει σε όνειρα αιώνων και σε σχεδιασμούς δεκαετιών να γίνουν πραγματικότητα.

25 χρόνια Hubble.

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΝΑSΑ και του ΕSA. Αναπτύχθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος των Μεγάλων Τροχιακών Αστεροσκοπείων της NASA, δηλαδή τεσσάρων διαστημικών τηλεσκοπίων, σχεδιασμένων να βλέπουν σε διαφορετικά μήκη κύματος και συγκεκριμένα στο ορατό, στο υπέρυθρο, στις ακτίνες Χ και στις ακτίνες γ. Το Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τέθηκε σε τροχιά από το Διαστημικό Λεωφορείο Discovery στις 24 Απριλίου του 1990, έχοντας πάρει το όνομά του από τον αστρονόμο Έντγουιν Χαμπλ, ο οποίος προσέφερε στην επιστημονική κοινότητα την πρώτη, τεκμηριωμένη με την παρατήρηση, απόδειξη ότι το Σύμπαν διαστέλλεται. Το Hubble, 25 χρόνια μετά την εκτόξευσή του, συνεχίζει να χαρτογραφεί το Σύμπαν, ενώ χάρη στα δεδομένα που συλλέγει, εξακολουθεί να συμβάλει αποφασιστικά στην διεύρυνση των αστρονομικών μας γνώσεων σε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την γένεση και τον θάνατο των άστρων, τις μαύρες τρύπες, τις δομές μεγάλης κλίμακας, καθώς και με την ίδια την εξέλιξη του Σύμπαντος.

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5274482/to-sympan-toy-hubble-sto-planhtario-me-eleytherh-eisodo/

abs-3a-boeing.jpg.5b3d79c972959633350a42cc4ec392e4.jpg

22881362_hubble_limghandler.jpg.23b00958a3e6617828b92aef16afc368.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αναβάλλεται η επιστροφή των Αμερικανών στο Διάστημα. :cheesy:

Η κάψουλα Orion, το σκάφος που προορίζεται να μεταφέρει τους αμερικανούς αστροναύτες πίσω στο βαθύ Διάστημα, μάλλον δεν θα είναι έτοιμο για επανδρωμένες αποστολές πριν από το 2023, παραδέχεται η NASA. ](*,)

Η πρώτη πτήση με πλήρωμα, γνωστή ως Εξερευνητική Αποστολή 2 ή EM-2, προγραμματιζοταν επισήμως για τον Αύγουστο του 2011. Ο στόχος αυτός φαίνεται τώρα απίθανο να επιτευχθεί και η αποστολή θα πραγματοποιηθεί «το αργότερο τον Απρίλιο του 2023», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υποδιοικητής της NASA Ρόμπερτ Λάιτφουτ.(12 χρόνια καθυστέρηση!!!) ](*,)

Απέδωσε την πιθανή αναβολή σε αστάθμητους παράγοντες που αφορούν για παράδειγμα την ανάπτυξη λογισμικού και την επαναχρησιμοποίηση εξοπλισμού από πτήση σε πτήση.

Το Orion, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει τετραμελές πλήρωμα για διάστημα έως 21 ημερών, είναι εν μέρει αντικαταστάτης των διαστημικών λεωφορείων που παροπλίστηκαν το 2011, στερώντας από τις ΗΠΑ τη δυνατότητα εκτόξευσης αστροναυτών.

Το σκάφος προορίζεται για τις πρώτες αποστολές πέρα από την τροχιά της Σελήνης, και τελικά στον Άρη.

Το σκάφος θα εκτοξεύεται με τον υπό κατασκευή υπερ-πύραυλο SLS (Σύστημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων), τον ισχυρότερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Στην πρώτη του πτήση, το 2018, ο SLS θα μεταφέρει το Orion στην Εξερευνητική Αποστολή 1 (EM-1) που θα περάσει πίσω από τη Σελήνη.

Ο προορισμός και η διάρκεια της πρώτης επανδρωμένης αποστολής δεν έχουν προσδιοριστεί, θα μπορούσε όμως να αφορά μια πτήση στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού ή έστω σε γήινη τροχιά. Η επόμενη αποστολή, EM-3, θα μπορούσε να μεταφέρει αστροναύτες σε έναν μικρό αστεροειδή που έχει συλληφθεί και μεταφερθεί σε σεληνιακή τροχιά από προηγούμενη, ρομποτική αποστολή. Αυτό προγραμματίζεται να συμβεί πριν από το 2025.

Μέχρι σήμερα η NASA έχει επενδύσει 4,7 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του Orion με βασικό εργολάβο τη Lockheed Martin. Θα χρειαστεί ακόμα 6,7 δισ. από τον φετινό Οκτώβριο μέχρι την πρώτη επανδρωμένη αποστολή.

O «Ωρίωνας» δεν προορίζεται πάντως για αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) -μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, τα μόνα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα από και προς το τροχιακό εργαστήριο είναι τα ρωσικά Soyuz.

Από το 2017, η NASA θα χρησιμοποιεί για αυτόν τον σκοπό δύο σκάφη που αναπτύσσουν για λογαριασμό της δύο εταιρείες: το Starliner της Boeing και το Crew Dragon της SpaceX.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500026198

 

 

H Amazon πηγαίνει στο διάστημα ως Blue Origin. :cheesy:

H Blue Origin είναι η εταιρεία του Jeff Bezos της Amazon που φέρνει ιδιωτικά κεφάλαια στον αγώνα της διαστημικής εξερεύνησης.

Τα διαστημικά οχήματα της Blue Origin θα εκτοξεύονται από τη βάση της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Μαζί με την ανακοίνωση για την αρχή της λειτουργίας της Blue Origin, ο Jeff Bezos παρουσίασε και τον πύραυλο που θα χρησιμοποιεί η εταιρεία για τις αποστολές της.

Πρόκειται για τον πύραυλο BE-4, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύεται, να θέτει σε τροχιά το φορτίο του, ενώ ο πρώτος όροφος του πυραύλου θα μπορεί να επιστρέψει και να προσγειωθεί για δεύτερη χρήση.

Η Blue Origin εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τις αποστολές της μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Η επένδυση για το Florida Space Coast, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί από την Blue Origin, είναι μία δαπάνη της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Launch Complex 36 της Blue Origin έχει πολλά χρόνια να χρησιμοποιηθεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιημένα σημεία της NASA, αφού αριθμεί 145 εκτοξεύσεις στην ιστορία του των 43 ετών.

Η Blue Origin έχει ήδη κάνει μία δοκιμαστική εκτόξευση τον περασμένο Απρίλιο και τώρα ετοιμάζει το νέο της τροχιακό σκάφος και το σχεδιασμό των μετέπειτα ενεργειών της.

http://www.pestaola.gr/h-amazon-phgainei-sto-diasthma-ws-blue-origin/

blueorigin_launch.thumb.jpg.c0eaf93ff1bed357d5ef80bb8ac657b9.jpg

EFBF86572469DAF385E9EFE6A822417F.jpg.bee271fb654506a52e6c5faf014470aa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ζωή εξαπλώνεται στο Σύμπαν σαν επιδημία! :cheesy:

«Η ζωή μπορεί να μεταδίδεται από ένα αστρικό σύστημα σε ένα άλλο με έναν τρόπο παρόμοιο με το ξέσπασμα μιας επιδημίας. Θα μπορούσε έτσι κάποιος να πει ότι ο Γαλαξίας μας μπορεί να μολυνθεί κάποια στιγμή από πολλούς θύλακες που περιέχουν ζωή» αναφέρει ο Αβι Λεμπ του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, εκ των επιστημόνων που διατύπωσαν τη συγκεκριμένη νέα θεωρία.

Σύμφωνα με αυτήν, η ζωή σχηματίζεται, αναπτύσσεται και καλύπτει τον χώρο με τον ίδιο τρόπο που σχηματίζονται, αναπτύσσονται και καλύπτουν τον χώρο οι φυσαλίδες σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.

Στη συνέχεια διάφορα φυσικά φαινόμενα διασπείρουν τις φυσαλίδες (και τη ζωή) σε όλα τα μήκη και πλάτη ενός γαλαξία.

Ετσι κατά τους ερευνητές η ζωή μπορεί να εξαπλωθεί μέσα στο Σύμπαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην περίπτωση που η εμφάνισή της γίνεται κάθε φορά κάπου μεμονωμένα βάσει των τοπικών συνθηκών που επικρατούν στο σημείο όπου εμφανίζεται.

Με βάση τη θεωρία τους οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί μια τέτοια φυσαλίδα να έφτασε ως τη Γη και να μετέτρεψε τον πλανήτη μας σε έναν παράδεισο της ζωής.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» και η νέα θεωρία χαρακτηρίζεται συναφής με μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στη Γη, εκείνη της λεγόμενης «πανσπερμίας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η ζωή έφθασε στη Γη με τη μορφή μικροοργανισμών που «ταξίδεψαν» με αστεροειδείς ή κομήτες από άλλους πλανήτες είτε του ηλιακού μας συστήματος είτε και από πιο μακριά. Ευνοήτως με την ίδια διαδικασία μεταφοράς η ζωή έχει ταξιδέψει και... αγκυροβολήσει σε αμέτρητους πλανήτες και δορυφόρους του Σύμπαντος.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες τόσο για τον αριθμό των πλανητών στον γαλαξία μας όσο και για το ποιοι από αυτούς διαθέτουν συνθήκες φιλικές προς τη ζωή. Η τελευταία σχετική μελέτη αναφέρει ότι ο αριθμός των φιλόξενων για τη ζωή πλανητών στον Γαλαξία είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο πιστεύαμε.

Ερευνητές από τη Δανία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον Στέφεν Γιάκομπσεν του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, μελέτησαν δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler το οποίο σάρωσε τον Γαλαξία μας τα προηγούμενα χρόνια αναζητώντας εξωπλανήτες.

Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των άστρων του Γαλαξία μας τα οποία διαθέτουν πλανητικά συστήματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αρκετά δισεκατομμύρια από αυτά τα άστρα διαθέτουν από έναν ως τρεις βραχώδεις πλανήτες που βρίσκονται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη.

Βρίσκονται, δηλαδή, σε απόσταση τέτοια από το μητρικό τους άστρο ώστε να είναι δυνατόν να υπάρχει σε αυτούς νερό σε υγρή μορφή. Η παρουσία νερού σε υγρή μορφή συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. H μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Montlhy Notices of the Royal Astronomical Society».

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=738408

 

 

«Ισως είμαστε πολύ χαζοί για να εντοπίσουμε εξωγήινους» :cheesy:

Μια ανατρεπτική και ολίγον… X-Files ιδέα διατυπώνει η Ναταλί Καμπρόλ, επικεφαλής του προγράμματος SETI που αναζητά σήματα εξωγήινων πολιτισμών. Σύμφωνα με την Καμπρόλ είναι πιθανό ένας πιο προηγμένος από εμάς εξωγήινος πολιτισμός μπορεί να προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας αλλά χρησιμοποιώντας μεθόδους και τεχνικές τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

«Ισως είμαστε πολύ χαζοί για να εντοπίσουμε τα σήματα των εξωγήινων. Δείτε την πρόοδο της ανθρωπότητας τα τελευταία 100 έτη. Αν υπάρχει κάπου εκεί έξω ένας πολιτισμός που προηγείται χρονικά μόλις χίλια έτη από τον δικό μας ποιος ξέρει τι είδους τεχνολογίες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν και ποιες μεθόδους επικοινωνίας χρησιμοποιούν» δήλωσε σε συνέντευξη της στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail η Καμπρόλ.

Η επικεφαλής του SETI υποστηρίζει ότι είμαστε κοντά στον εντοπισμό μικροβιακής ζωής στο ηλιακό μας σύστημα ενώ πλησιάζουμε και στον εντοπισμό νοήμονος ζωής κάπου στο Σύμπαν. Πιστεύει επίσης ότι μέσα στις επόμενες 2-3 δεκαετίες θα εντοπίσουμε ένα πλανήτη το ίδιο φιλόξενο για την ζωή όπως ο δικός μας, μια ρέπλικα της Γης όπως την αναφέρει η Καμπρόλ.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=738644

t_contentsegment_8146928_w380_h500_r0_p0_s0_v0_599.jpg.cf5cd4214d09ec14bdc4f5941692f05e.jpg

t_642861-40782792_422.jpg.f5e12d542421d9f81d5afc773c46e1f6.jpg

t_64461_171.jpg.42b7a9bfde354cf059aedf2cfdf8031a.jpg

B59605AD9DA7C062E23AFEC8407D641E.jpg.97707317ab7f16b11fa950e2b3cb6150.jpg

40.jpg.0345d7240b87f7ae468a5216e369f811.jpg

46BE5AA39BB993359CB227AA6FED822B.jpg.3a4c2abee618993f394e90c9d2d00920.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή 2015: «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον» :cheesy:

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σας περιμένουμε όλους στη Βραδιά του Ερευνητή, στις 25 Σεπτεμβρίου, για να ανακαλύψετε τι μπορεί να κάνει η επιστήμη και η έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η φετινή Βραδιά είναι ιδιαίτερη καθώς ο θεσμός συμπληρώνει 10 χρόνια. Αυτή η γιορτή της έρευνας, της επιστήμης και των ανθρώπων που τις υπηρετούν θα διεξαχθεί παράλληλα σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη εκ των οποίων οκτώ Ελληνικές. Στην Αθήνα, η γιορτή μεταφέρεται από τον φιλόξενο κήπο του Δημόκριτου στο νέο «στέκι» της, τους εντυπωσιακούς χώρους του Κέντρου Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς.

Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο τους, να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρεί τη μαγεία των επιστημών. Το παρών θα δώσει και φέτος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, ESA, με μια ποικιλία δράσεων και παρουσιάσεων.

Ελάτε να γνωρίσετε την ESA, τις δράσεις και τους Έλληνες επιστήμονες της

Τους επισκέπτες θα καλωσορίσει στη Βραδιά ο Ιταλός αστροναύτης της ESA, Luca Parmitano, μέσα από ένα βίντεο-χαιρετισμό ειδικά για τη φετινή Βραδιά.

(περίπου 18:40, Αίθουσα Αντιγόνη – ΚΤΙΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΝ)

Ποιος είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος;

Στον ίδιο χώρο η Δρ Γεωργία Δοξάνη, ερευνήτρια στο Επίγειο Τμήμα Λειτουργίας των Αποστολών στον τομέα προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης στο ESRIN, ESA, θα παρουσιάσει στο κοινό τον Οργανισμό και τις δραστηριότητες του.

(19:00 - 19:30, Αίθουσα Αντιγόνη – ΚΤΙΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΝ)

"Η Γη από το Διάστημα με εικόνες και βίντεο" - Διαστημικά Κουίζ

Ποια αντικείμενα πάνω στη Γη μπορούμε να αναγνωρίσουμε από μία δορυφορική εικόνα; Μπορούμε να δούμε το σπίτι μας από έναν δορυφόρο; Γιατί μερικές εικόνες έχουν χρώματα και άλλες είναι ασπρόμαυρες; Πώς φαίνεται η Ελλάδα από ψηλά; Μπορούμε να αναγνωρίσουμε το κέντρο της Αθήνας από το διάστημα; Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε τον πλανήτη μας είναι, πρακτικά, να τον παρατηρήσουμε από το διάστημα. Δύο ερευνητές της ESA, η Γεωργία Δοξάνη και ο Μανώλης Λαγουδάκης, μέσα από ένα παιχνίδι ερωταπαντήσεων σχετικά με το περιεχόμενο δορυφορικών εικόνων θα ενημερώσουν το κοινό για τα είδη των δορυφορικών εικόνων και τα χαρακτηριστικά τους, τους διαθέσιμους δορυφόρους σε τροχιά, τα διαστημικά σκουπίδια και πολλά άλλα.

(19.00-19.30, 20.30-21.00, Αίθουσα προβολών - ΚΤΙΡΙΟ 1, ΙΣΟΓΕΙΟ)

"Από τη Γη στο διάστημα και πάλι πίσω" - 3D

Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια εντυπωσιακή 3D προβολή της ESA με επίκεντρο την παρατήρηση του βαρυτικού πεδίου της Γης από το διάστημα. Το κοινό θα ανακαλύψει την αποστολή και τον δορυφόρο GOCE, θα περιηγηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τον αστροναύτη της ESA, Paolo Nespoli, ενώ θα μάθει τι είναι η τεχνική της συμβολομετρίας μέσω της χρήσης εικόνων ραντάρ που επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό παραμορφώσεων στην επιφάνεια της Γης (με παράδειγμα το ηφαίστειο της Έτνας).

(19.30-20.00, 21.00-21.30, Δυνατότητα προ-κράτησης εδώ. Αίθουσα προβολών - ΚΤΙΡΙΟ 1, ΙΣΟΓΕΙΟ)

"Ένας Έλληνας γιατρός στην Ανταρκτική"

Πώς είναι να ζεις και να εργάζεσαι στην άκρη του κόσμου; Πόσο επηρεάζει τους ανθρώπους η απομόνωση; Αλλά και πως φαίνεται το Νότιο Σέλλας; Ο Αδριανός Γολέμης θα μιλήσει για τη ζωή του και τα πειράματα που διεξήγαγε ως εντεταλμένος ερευνητής γιατρός της ESA κατά τη δεκατετράμηνη παραμονή του στη βάση Concordia στην Ανταρκτική. Μέσα από την αφήγησή του και από φωτογραφίες, μικροί και μεγάλοι θα μεταφερθούν σε έναν κόσμο τόσο ακραίο όσο και όμορφο.

(18.30-17.00, 20.00-20.30, Αίθουσα προβολών - ΚΤΙΡΙΟ 1, ΙΣΟΓΕΙΟ)

Cooking a comet...

Από τι αποτελούνται τα πεφταστέρια ή αλλιώς κομήτες; Γιατί η μελέτη τους είναι σημαντική; Μήπως ευθύνονται για το νερό στη Γη; Από πού προήλθαν τα δομικά στοιχεία της ζωής στον πλανήτη μας; Οι κομήτες θεωρείται πως είναι χρονοκάψουλες που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες του πρώιμου Ηλιακού μας Συστήματος. Για να καταλάβουμε τι είναι, από πού προέρχονται και την επιρροή τους στην εξέλιξη της Γης, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι υλικό περιέχουν. Στο 20λεπτο εργαστήριο που απευθύνεται σε παιδιά 10-14 χρονών, θα τους δοθεί η ευκαιρία να μαγειρέψουν έναν κομήτη με καθημερινά υλικά και να μάθουν για την αποστολή της Rosetta, τον κυνηγό κομητών της ESA.

(19.00-19.20, 19.30-19.50, Συνιστάται προ-κράτηση εδώ. Αίθουσα 1 – ΚΤΙΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟΝ)

Πλούσιο ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις αποστολές της ESA αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Οργανισμό θα είναι διαθέσιμο για τους επισκέπτες.

Η Βραδιά θα είναι μια υπέροχη εκδήλωση για όλους τους φίλους της επιστήμης και του διαστήματος αλλά και για τα ανήσυχα πνεύματα όλων των ηλικιών, με γενικό ενδιαφέρον για τις επιστήμες, την έρευνα και το διάστημα. Θα είναι το τέλειο μέρος για να μάθετε για τις ιδέες και τις συναρπαστικές προκλήσεις της επιστήμης και του διαστήματος, ενώ θα συναντήσετε ομοϊδεάτες σας και τους ίδιους τους επιστήμονες.

Παράλληλα με τις δράσεις της ESA, ενδιαφέρουσες διαλέξεις και συζητήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες θα φιλοξενηθούν στο κεντρικό αμφιθέατρο (Αίθουσα Αντιγόνη), ενώ θα υπάρχει ζωντανή σύνδεση με το CERN. Στην αίθουσα ΘΟΛΟΣ θα προβάλλονται ειδικά προσαρμοσμένα ντοκιμαντέρ και video εικονικής πραγματικότητας, ενώ στον εξωτερικό χώρο θα στηθούν τηλεσκόπια, ένα βαθυσκάφος και δράσεις για τη θάλασσα.

Τη γιορτινή βραδιά θα γεμίσει με ήχους και ρυθμούς μια πολυδιάστατη συναυλία, με τη συμμετοχή ερευνητών/καλλιτεχνών.

Ακολουθήστε μας στο Twitter @ESA_Hellas για όλες τις τελευταίες ενημερώσεις στο πρόγραμμα αλλά και εξελίξεις ζωντανά κατά τη διάρκεια της Βραδιάς. Μπορείτε κι εσείς να συμμετέχετε κάνοντας tweet στο hashtag #rengreece.

Σημαντικές πληροφορίες

Χώρος Διεξαγωγής: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254, Ταύρος, Αθήνα 177 78 Ελλάδα.

Ώρα: 18:00 - 00:00

Είσοδος: Ελεύθερη για όλους

Για την Ελλάδα και την Αθήνα, τη διοργάνωση αναλαμβάνουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Επιστημονικό Κέντρο «Αθηνά», τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό SciCo και το British Council.

*μπορεί να γίνουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα. Μπορείτε να ενημερώνεστε απευθείας από την ιστοσελίδα των διοργανωτών.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Prhosklese_sten_Eyropaikhe_Vradiha_Ereynethe_2015_E_Epistheme_kai_e_Hereyna_gia_hena_kalhutero_mhellon

Eyropaikhe_Vradiha_Ereynethe_2015_IME_node_full_image_2.jpg.c592111cf179188af2236dcee0a29cc1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Progress M-29M" :cheesy:

Οι προετοιμασίες για τη μεταφορά του φορτίου με το διαστημικό σκάφος «Progress M-29M"-(Πρόοδος M-29M") για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

http://www.energia.ru/ru/iss/iss45/progress_m-29m/photo_09-22.html

 

 

Αποστολή εξετελέσθη. :cheesy:

Η διαστημική αποστολή Kounotori 5 H-II Transfer Vehicle πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Παρόλο που η αποστολή έφερε την απαραίτητη τεχνολογία και τα εξαρτήματα για τη λειτουργία του διεθνούς διαστημικού σταθμού, ο εικονιζόμενος αστροναύτης φαίνεται πως χάρηκε περισσότερο με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που ήταν γι’ αυτόν ένα δώρο-έκπληξη!

http://www.kathimerini.gr/830358/gallery/ereynhtes/stoys-ereynhtes/apostolh-e3eteles8h

photo_09-22-08.jpg.94287a20e5ede1a854aa72052a5cc9fc.jpg

photo_09-22-07.jpg.1559a8a71afeeb09c8aa0c1a022cb668.jpg

photo_09-22-06.jpg.d79659a830673a0fc340ae10f4e47efd.jpg

photo_09-22-04.jpg.6b2af667d59697c90c8ad7b3e0a15cc8.jpg

photo_09-22-03.jpg.9a59be94d3370fe0e02bc59d8a51c7ee.jpg

photo_09-22-01.jpg.61c5acd8b248d9410bd4c76c8d22c669.jpg

space-thumb-large.jpg.347dc08cf50f4471327b201b64dbd046.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης