Jump to content

Μέγιστο Περσείδων 2015 - 12/13 Αυγούστου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η βραδιά Τετάρτης προς Πέμπτη 12/13 Αυγούστου επιφυλάσσει το φετινό μέγιστο της βροχής διαττόντων των Περσείδων. Η απούσα Σελήνη φέτος ευνοεί την παρατήρηση. Αν και το μέγιστο αναμένεται προς το πρωί της 13ης, παρατηρώντας αργά τη νύχτα της 12ης είναι πιθανό να μας ανταμείψει!

 

Παρακάτω ακολουθούν οι γνωστές μας ερωταποκρίσεις, για τη φετινή βροχή.

 

Καλή παρατήρηση και καλές διακοπές σε όλους!

 

radiant.thumb.png.59e34cd68db504fb757164f5ff647c68.png

Το ακτινοβόλο σημείο των Περσείδων μαζί με τους αστερισμούς της περιοχής

 

PER.jpg.766ec5f79a5025c1267387cd0c0b9279.jpg

Η πορεία του ακτινοβόλου σημείου

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η φετινή διαττόντων των Περσείδων (2015) σε 10 ερωταποκρίσεις

 

 

1. Τί είναι η βροχή διαττόντων;

 

Οι διάττοντες είναι μικρά σωματίδια (μετεωροειδή) που κυκλοφορούν στο ηλιακό σύστημα, συνήθως υπολείμματα της ουράς κομητών μικρά σαν κόκκους άμμου, τα οποία όταν συναντιούνται με τη Γη στην ετήσια τροχιά της εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, αναφλέγονται και προκαλούν το οπτικό ίχνος του διάττοντα, γνωστό λαϊκά και ως πεφταστέρι παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με "αστέρι που πέφτει". Διάττοντες θα δει κανείς καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, ορισμένες εποχές όμως έχουμε τις λεγόμενες "βροχές διαττόντων" όπου πολλοί διάττοντες εμφανίζονται μαζικά, έχοντας κοινή καταγωγή από το ίδιο ουράνιο σώμα, συνήθως επειδή κάποιος κομήτης πέρασε πρόσφατα.

 

 

2. Τί είναι οι Περσείδες;

 

Οι Περσείδες είναι μια από τις γνωστότερες βροχές διαττόντων καθώς έχουν δώσει στο παρελθόν μεγάλη δραστηριότητα αλλά και λόγω της εγγύτητάς τους με το δεκαπενταύγουστο και του γεγονότος ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε σκοτεινούς ουρανούς κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Οι Περσείδες οφείλονται σε σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Swift-Tuttle και συχνά είναι αρκετά φωτεινοί. Συχνά, προκαλείται σύγχυση με το γένος και την ορθογραφία της λέξης "Περσείδες" και πρέπει να τονίσουμε ότι είναι αρσενικό (καθώς αναφέρεται σε διάττοντες αστέρες) και γράφεται με "ει".

 

 

3. Ποια ημέρα μπορούμε να τους παρατηρήσουμε;

 

Κάθε βροχή διαττόντων παρουσιάζει μια δραστηριότητα για μερικές εβδομάδες αλλά έχει συνήθως ένα, ή καμιά φορά περισσότερα, μέγιστα όπου η δραστηριότητα κορυφώνεται. Οι Περσείδες φέτος αναμένεται να κορυφωθούν στις 12-13 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως τα βράδια γύρω από αυτές τις ημερομηνίες με έμφαση στη νύχτα 12 προς 13 Αυγούστου είναι όλα υποψήφια για να δώσουν καλή δραστηριότητα. Η πρόβλεψη για το μέγιστο, που μένει να επιβεβαιωθεί, δείχνει σε χρονική στιγμή προς το πρωινό της 13ης Αυγούστου ώρα Ελλάδας ωστόσο με την αβεβαιότητα που υπάρχει ίσως η κορύφωση γίνει νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας ή προς τα ξημερώματα.

 

 

4. Πού στον ουρανό θα φανούν και τί ώρα να κοιτάξουμε;

 

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, οι Περσείδες ονομάζονται έτσι λόγω του αστερισμού του Περσέα. Στον αστερισμό του Περσέα βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους που είναι το σημείο του ουρανού από όπου μοιάζουν να προέρχονται αν προεκτείνουμε όλες τις τροχιές των διαττόντων. Όμως, το φωτεινό ίχνος των διαττόντων μπορεί να φανεί ακόμα και δεκάδες μοίρες μακριά από το ακτινοβόλο σημείο, προς όλες τις κατευθύνσεις συνεπώς παρατηρούμε σε μια ευρύτερη περιοχή σε όλο το πεδίο όρασής μας και όχι μόνο προς τον Περσέα. Ο αστερισμός του Περσέα ουσιαστικά βρίσκεται πολύ χαμηλά πριν τα μεσάνυχτα και όσο πιο αργά τη νύχτα παρατηρήσουμε τόσο πιο ψηλά θα είναι το ακτινοβόλο σημείο και άρα μεγαλύτερη η πιθανότητα να παρατηρήσουμε κάποιο διάττοντα. Προτείνουμε να κοιτάτε σε μια απόσταση 30 μοιρών από τον Περσέα και προς το ζενίθ.

 

 

5. Πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε μια βροχή διαττόντων;

 

Οι διάττοντες μπορούν να φανούν σχεδόν σε όλο τον ουρανό και τρέχουν με περίπου 60 χιλιόμετρα τo δευτερόλεπτο συνεπώς είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχετε ηθελημένα κάποιον διάττοντα με κιάλια ή τηλεσκόπια. Οι διάττοντες μπορούν να παρατηρηθούν, λοιπόν, με γυμνά μάτια. Χρειάζεται υπομονή, χαλάρωση, ιδανικά σε επικλινή θέση και να κοιτάζετε συνεχώς όσο μεγαλύτερο τμήμα του ουρανού μπορείτε. Κρίσιμης σημασίας είναι ο σκοτεινός ουρανός και η προσαρμογή των ματιών σας στο σκοτάδι με την απουσία τοπικού φωτισμού.

 

 

6. Πόσους διάττοντες αναμένουμε;

 

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση που δεν έχει εύκολη απάντηση. Θεωρητικά, οι επιστήμονες αναμένουν μια μέγιστη δραστηριότητα στις ώρες του μέγιστου της τάξης των 80 με 100 διαττόντων ανά ώρα ως ZHR (Zenithal hourly rate). Πρέπει, όμως, να τονιστεί ότι αυτή η τιμή αφορά στις περιοχές όπου θα σημειωθεί το μέγιστο τη νύχτα και πως η μέτρηση ZHR υποθέτει σκοτεινό ουρανό και την παρουσία του ακτινοβόλου σημείο στο ζενίθ. Στη χώρα μας πιθανώς δε θα δούμε τέτοιες τιμές και είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ακριβώς πόσους, ελπίζουμε όμως να δούμε αρκετές δεκάδες την ώρα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για την παρατήρηση των διαττόντων χρειάζεται υπομονή καθώς υπάρχουν διαστήματα όπου μπορεί να μη φανεί κανείς και να ακολουθήσουν διαστήματα όπου να δούμε αρκετούς σε μερικά μόλις δευτερόλεπτα. Πολλοί απογοητεύονται και εγκαταλείπουν την προσπάθεια μετά από μόλις μερικά λεπτά παρατήρησης και πριν καλά καλά τα μάτια προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Δεν είναι όλοι οι διάττοντες που θα παρατηρήσουμε Περσείδες, κάποιοι μπορεί να είναι οι λεγόμενοι σποραδικοί και μπορούμε να το καταλάβουμε από το γεγονός πως η προέλευσή τους δε μοιάζει να είναι από τον Περσέα.

 

 

7. Θα εμποδίζει το φεγγάρι;

 

Η Σελήνη θα είναι σχεδόν απούσα καθώς έχουμε Νέα Σελήνη στις 14 Αυγούστου και όλες οι νύχτες της μέγιστης δραστηριότητα θα μείνουν ανεπηρέαστες από το σεληνιακό φως, γεγονός πολύ σημαντικό για την παρατήρηση περισσότερων διαττόντων.

 

8. Μπορούμε να φωτογραφίσουμε τους διάττοντες;

 

Ασφαλώς. Ωστόσο, η φωτογράφισή τους είναι και θέμα "τύχης" καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την περιοχή του ουρανού όπου θα εμφανιστούν. Η καλύτερη τακτική είναι να βάλουμε μια φωτογραφική μηχανή τύπου DSLR με ευρυγώνιο φακό να κάνει διαδοχικές προγραμματισμένες λήψεις μεγάλης διάρκειας σε περιοχές του ουρανού ελπίζοντας να καταγράψουμε κάποιον διάττοντα.

 

 

9. Τί είναι οι βολίδες;

 

Καμιά φορά το σωματίδιο που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορεί σαν ένα χαλίκι ή μια πετρούλα, και αντί για το τυπικό φωτεινό ίχνος να προκαλέσει ένα πολύ μεγαλύτερο και φωτεινό ίχνος, μήκους δεκάδων μοιρών που το ονομάζουμε βολίδα.

 

10. Υπάρχει περίπτωση κάποιος διάττοντας να φτάσει στην επιφάνεια της Γης;

 

Σπάνια, τμήματα από μετεωροειδή που είναι πολύ μεγάλα μπορεί να επιβιώσουν της τριβής με την ατμόσφαιρα και να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ως μετεωρίτες. Αυτό το φαινόμενο είναι, όμως, πολύ σπάνιο και απρόβλεπτο στο πότε και στο που θα γίνει.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σεποιό σημείο του ουρανού θα πρέπει να κοιτάζει κανείς για να τις δεί; Μην μου πείτε συντεταγμένες κλπ. αλλά κάποιο τρόπο για έναν άσχετο σαν εμένα, για το πού πρέπει να κοιτάζει!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια χαρά! Όπως υπονοεί και το όνομα των Περσείδων, είναι διάττοντες αστέρες που φαίνονται να προέρχονται από το σημείο που βρίσκεται ο αστερισμός του Περσέα στον ουρανό δηλαδή στον αστερισμό του Περσέα βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους (το σημείο του ουρανού από όπου μοιάζουν να προέρχονται αν προεκτείνουμε όλες τις τροχιές των διαττόντων).

 

Σε παραπέμπω σε λινκ στο φόρουμ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=21875&highlight=

 

Επίσης για τον Αστερισμό του Περσέα :

 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B5%CF%8D%CF%82_(%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82)

 

Ελπίζω να φάνηκα χρήσιμος. Καλή παρατήρηση! :) :) :)

"Το αιώνιο μυστήριο του κόσμου είναι η δυνατότητα κατανόησής του"

 

Κωνσταντίνος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δοκιμασε να κοιταξεις βορειο ανατολικα χαμηλα στον οριζοντα αργα τη νυχτα (1:00-2:00 και μετα)

 

Από εκεί θα φαίνεται πως ακτινοβολούν αλλά πιθανότερο να δεις τις θεαματικότερες ψηλότερα, μεταξύ του αστερισμού και του ζενίθ.

Και ενώ θα αναζητάς Περσείδες, δεν αποκλείεται να δεις διάττοντες που φαίνεται να έρχονται από άλλα σημεία του ουρανού. Πάλι οι θεαματικότερες θα περάσουν επάνω από το κεφάλι σου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

φωτογραφική εξόρμηση διοργανώνεται εδώ:

 

https://www.facebook.com/events/745660685556220/

 

Δεν είναι public?

 

Sorry, this content isn't available right now

The link you followed may have expired, or the page may only be visible to an audience you're not in.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

στα πλαίσια μιας ομάδας που εχουμε το διοργανώνουμε:

https://www.facebook.com/groups/NikonLoversGreece/

 

αλλά δεν ειναι αποκλειστικά για Νικονάδες και δεν θα γίνει μόνον Θεσσαλονίκη..

το ζητουμενο ειναι να γίνουν ομάδες αστροφωτογράφισης σε ολα τα μερη της Ελλάδας.

 

 

γ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

στα πλαίσια μιας ομάδας που εχουμε το διοργανώνουμε:

https://www.facebook.com/groups/NikonLoversGreece/

 

αλλά δεν ειναι αποκλειστικά για Νικονάδες και δεν θα γίνει μόνον Θεσσαλονίκη..

το ζητουμενο ειναι να γίνουν ομάδες αστροφωτογράφισης σε ολα τα μερη της Ελλάδας.

 

 

γ.

 

Α, είναι ντροπή να έρθουμε με Canon σε μάζωξη Nikonάδων με τους ωραίους (και φτηνούς) M42 φακούς μας (που εστιάζουν στο άπειρο). Δεν είμαστε τέτοιοι εμείς... :lol:

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

στην ομάδα δεν εχει μονον νικονάδες..

 

ο πυρήνας ήταν, αλλά διευρύνθηκε.

εγω σκέφτομαι με τον 8μμ στη μιά και με τον 11-16 στην άλλην..

:)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Eχτες είδα μια ντουζίνα περσείδες σε διάστημα 1,5 ωρας στην ταράτσα από την φωτορυπασμένη γειτονιά μου. Ολες φαίνοταν να ξεπηδούν από την Κασσιόπη καθώς ο περσεας είναι βυθισμένος στα φώτα της αττικής οδού και δεν διακρινόταν.

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στη χτεσινή παρατήρηση από το ακρωτήριο Κολυβρί στη Μεσσηνία (SQM 21,25) παρατηρήσαμε για περίπου 2 ώρες (από τη 1 παρά έως τις 3 παρά) και είδαμε περίπου 100 διάττοντες. Μια πολύ ωραία βραδιά και νομίζω ικανοποιητική δραστηριότητα! Την παράσταση έκλεψε μια βολίδα στις 00:59. ενδεχομένως να την έχουν δει και άλλοι στη νότια Ελλάδα!

 

Αναφορές δραστηριότητας για τους φετινούς Περσείδες μπορεί να βρει κανείς στην IMO:

http://www.imo.net/perseids2015

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Βοιωτία κατέγραψε θετικό αποτέλεσμα. Είδα 2 βολίδες, κατά τις 3 τα ξημερώματα (Πέμπτη).

Ήταν απλά καταπληκτικό και συνάμα όμορφο!!!

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

 

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ορεστιαδα, 4πμ, στον Πηγασο εθεαθει απο ταρατσα σπιτιου μεσα στην πολη (οποτε υπηρχε αρκετη φωτορυπανση) φωτεινη βολιδα που αφησε μεγαλη λεπτομερη ουρα (περιπου 30 μοιρες μηκος) η οποια εξαφανιστικε μετα απο πολλα δευτερολεπτα. Προλαβα και εβγαλα τα κιαλια να την παρατηρησω. Δεν εχω ξαναδει τετοιο πραμα. Ηταν χοντρη και με λεπτομερια στο περιγραμμα και στη δομη της οπως τις γραμμες που αφηνουν τα αεριοθουμενα αεροπλανα.
Still I Rise
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητοί Φίλοι,

 

Παραθέτω κάποια συνοπτικά αποτελέσματα από το πρόσφατο μέγιστο της βροχής των Περσείδων, την οποία παρατηρήσα από τον Πάρνωνα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησα μια βιντεοκάμερα Watec 902DM2S και ένα φακό Computar (3.8mm f/0.8), συνδυασμός που μου εδωσε ένα πεδίο περίπου 80 μοιρών στη μεγαλύτερη του διάσταση. Η κάμερα ήταν στοχευμένη στο ζενίθ. Το σήμα του βίντεο πέρναγε από την εφαρμογή UFOCapture η οποία έτρεχε σε laptop και κατέγραφε, σε πραγματικό χρόνο, κάθε μεταβολή της σκηνής και την αποθήκευε αμέσως μετά σε ένα μικρο βίντεο κλιπ.

 

Κατά τη διάρκεια δυό διαδοχικών νυκτών (11-12 και 12-13 Αυγούστου) το σύστημα κατέγραψε περίπου 170 βίντεο κλιπ με διάττοντες (συνολικός χρόνος παρατήρησης 9 ώρες), τους οποίους κατόπιν πέρασα από την εφαρμογή UFOAnalyzer. 101 από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως Περσείδες από το πρόγραμμα. Χρησιμοποιώντας ένα feature του προγράμματος, πλόταρα το ίχνος τους σε ένα χάρτη με το αποτέλεσμα που βλέπετε παρακάτω. Η κεφαλή του κάθε “σπίρτου” αντιστοιχεί στο τέλος του διάττοντα ενώ το σώμα του σπίρτου αντιστοιχεί στο συνολικό μήκος του διάττοντα στον ουρανό. Τα τρία πλαίσια δείχνουν την προβολή του πεδίου της κάμερας σε 3 διαφορετικά ύψη από την επιφάνεια της Γης (από μέσα προς τα έξω): 80 χλμ, 100 χλμ (όπου και οι περισσότεροι Περσείδες καταλήγουν) και 120 χλμ. Κάποιοι Περσείδες που ξεπερεύουν από κάτω είναι διότι η κάμερα είχε διαφορετικό προσανατολισμό στις δύο νύχτες. Ο πιο λαμπρός Περσείδης είχε μέγεθος -6 ενώ ο πιο αμυδρός μεταξύ +2 και +1.

 

Η φετινή βροχή καταγράφτηκε οπτικά από πλήθος παρατηρητών με το αποτέλεσμα ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να έχουμε μια καλή εικόνα της αύξησης του ρυθμού εμφάνισης των Περσείδων (Zenithal Hourly Rate ή ZHR) μέχρι το μέγιστο και την πτώση του μετά από αυτό. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να κοιτάξουν στην ιστοσελίδα του International Meteor Organisation (IMO; http://www.imo.net) και συγκεκριμένα στη λιστα των Live ZHR graphs -> Perseids (http://www.imo.net/live/perseids2015/ για τους ανυπόμονους!).

 

Την ερχόμενη χρονιά (2016) αναμένουμε αυξημένη δραστηριότητα λόγω της παρουσίας σκόνης από προηγούμενες προσεγγίσεις του γονέα κομήτη (109P/Swift-Tuttle) στον Ήλιο: το 1862, 1737 ή και νωρίτερα. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα γενικά αυξημένους ρυθμούς Περσείδων (μέγιστο ZHR ~150 σύμφωνα με τα μέχρι τώρα μοντέλα) αλλά και με επιπλέον εξάρσεις μικρής διάρκειας (λίγων ωρών) των οποίων η ένταση είναι εν γένει δύσκολο να προβλεφθεί και, εν τέλει, θα προσδιοριστεί μόνο με την παρατήρηση

Προβλέψεις για το 2016 δίνoνται εδώ: http://imo.net/files/data/calendar/cal2016.pdf

 

Εν κατακλείδι..καλή μας τύχη και για του χρόνου!

 

GMAP_2015081113_PER.thumb.jpg.23de7ff62dead01bc7e82731aad2eeef.jpg

Ίχνος 101 Περσείδων πάνω στην επιφάνεια της Γης. Οι προκειμένοι διάττοντες παρατηρήθηκαν με βιντεοκάμερα από τον Πάρνωνα τις νύχτες 11-12 και 12-13 Αυγούστου. Για λεπτομέρειες, βλέπε κείμενο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή ταξίδευα κατά το μέγιστο έκανα την παρατήρησή μου τη βραδιά 10/11. Αφού είδα μία ωραία βολίδα και λίγες μικρότερες Περσείδες, άφησα και τη μηχανή μου να τραβάει για 2+ ώρες και πρέπει να έπιασε 2 μετέωρα. Το timelapse είναι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=uOoUBjLCr1Q. Αν προσέξετε στο 23ο δευτερόλεπτο φαίνεται κάτι που οπτικά μου μοιάζει με βολίδα ή Iridium Flare. Το σημαντικό είναι πως πιάνει 4 καρέ και με έκθεση 20 δευτερολέπτων σημαίνει ίσως και πάνω από 1 λεπτό. Έχω δει αργές βολίδες, αλλά ποτέ τόσο αργή, οπότε τσέκαρα για Iridium Flare (που και αυτά υποτίθεται κρατάνε λιγότερο από λεπτό), αλλά το μόνο που πέρναγε σύμφωνα με το Heavens Above ήταν αρκετές ώρες νωρίτερα (20:43 αντί για 2:00 που τράβαγα). Τί νομίζετε, υπάρχουν τόσο αργές Περσείδες;

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή ταξίδευα κατά το μέγιστο έκανα την παρατήρησή μου τη βραδιά 10/11. Αφού είδα μία ωραία βολίδα και λίγες μικρότερες Περσείδες, άφησα και τη μηχανή μου να τραβάει για 2+ ώρες και πρέπει να έπιασε 2 μετέωρα. Το timelapse είναι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=uOoUBjLCr1Q. Αν προσέξετε στο 23ο δευτερόλεπτο φαίνεται κάτι που οπτικά μου μοιάζει με βολίδα ή Iridium Flare. Το σημαντικό είναι πως πιάνει 4 καρέ και με έκθεση 20 δευτερολέπτων σημαίνει ίσως και πάνω από 1 λεπτό. Έχω δει αργές βολίδες, αλλά ποτέ τόσο αργή, οπότε τσέκαρα για Iridium Flare (που και αυτά υποτίθεται κρατάνε λιγότερο από λεπτό), αλλά το μόνο που πέρναγε σύμφωνα με το Heavens Above ήταν αρκετές ώρες νωρίτερα (20:43 αντί για 2:00 που τράβαγα). Τί νομίζετε, υπάρχουν τόσο αργές Περσείδες;

 

 

Φίλε Ecuador,

 

Ακόμα και οι πιο αργοί διάττοντες διαρκούν το πολύ 4-5 δευτερόλεπτα, εκτός από τους

πολύ λαμπρούς (βλ Chelyabinsk) που αφήνουν πίσω μετεωρίτες. Αυτό που κατέγραψες ήταν, κατά

πάσα πιθανότητα ή αεροσκάφος ή κάποιο αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη (ενεργός/ανενεργός δορυφόρος ή ακόμα και κομμάτι δορυφόρου)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Ecuador,

 

Ακόμα και οι πιο αργοί διάττοντες διαρκούν το πολύ 4-5 δευτερόλεπτα, εκτός από τους

πολύ λαμπρούς (βλ Chelyabinsk) που αφήνουν πίσω μετεωρίτες. Αυτό που κατέγραψες ήταν, κατά

πάσα πιθανότητα ή αεροσκάφος ή κάποιο αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη (ενεργός/ανενεργός δορυφόρος ή ακόμα και κομμάτι δορυφόρου)

 

Αεροσκάφος δεν ήταν. Και σε λαμπρότητα όπως βλέπεις είναι περίπου σαν Iridium Flare - και απ' όσο ξέρω ελάχιστοι άλλοι δορυφόροι φτάνουν τέτοια λαμπρότητα, γι' αυτό μου έχει κάνει εντύπωση που δεν το βρίσκω στο heavens above. Βέβαια θα μπορούσε να είναι Iridium αλλά ανενεργός, ώστε να μην προβλέπεται...

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης