Jump to content

Κιάλια 8x42, 8x32 κλπ


ecuador

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επειδή έχω παρατηρήσει ότι έχουμε εδώ αρκετούς "ειδικούς" σε κιάλια, είπα να ρωτήσω, γιατί η εμπειρία μου περιορίζεται σε 10x50 και (κάποια ακόμα μεγαλύτερα), και θα ήθελα κάτι πιο φορητό.

Συγκεκριμένα, θέλω κάτι σε 7x-8x και πιο ελαφρύ για να είναι λίγο πιο εύκολο να κρατηθεί σταθερό από π.χ. τα 10x50. Για τη μέγιστη φορητότητα ιδανικά θα ήταν τα roof που πιάνουν λίγο χώρο, αλλά λογικά για αστρονομική χρήση λογικά θα πρέπει να είναι phase coated.

Επειδή θα ήθελα κανονικά να δώσω κάτω από 100 Ευρώ, τα phase coated είναι πέρα από το budget, αλλά βλέπω λίγο πάνω από 100 τα Barr And Stroud Sierra 8x42, που είναι phase coated. Έχει κανείς ιδέα για αυτά; Μετά βρίσκω λίγο φθηνότερα τα 8x32 Helios AM-E4, νομίζω είναι πιο γνωστή η κατασκευάστρια, αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τόσο μικρά, τα 8x32 φοβάμαι μήπως με απογοητεύσουν στην αστροπαρατήρηση.

Ή λέτε να θυσιάσω τη φορητότητα και να κοιτάξω για Porro κιάλια τελικά; Βλέπω ας πούμε διάφορα Helios 8x40 σε καλές τιμές...

Thanks!

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όπως ακριβώς το σκέφτεσαι είναι. Εφ' όσον πραγματικά σε ενδιαφέρει η σοβαρότερη παρατήρηση, θα σε απογοητεύσουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη φτηνά phase coated roof κιάλια που να είναι ποιοτικές οι επιστρώσεις τους και η κατασκευή στα πρίσματα, ώστε να διορθώσουν το σφάλμα. Συνήθως έχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα.

 

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σταθούμε σε κάτι σημαντικότερο…

Μπορεί να γίνει σοβαρή αστροπαρατήρηση με τα κιάλια στο χέρι;

 

Κατηγορηματικά όχι! Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσει κάποιος roof prism κιάλια για να είναι πιο ελαφριά ώστε να κρατηθούν όπως αναφέρεις πιο σταθερά. Είναι ένας μύθος αυτός της φορητότητας που ξεκίνησε κάποια στιγμή από φυσιοδίφες & birdwatchers όταν ρωτούσαν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια κιάλια για ουρανό. Συντηρείται πλέον κυρίως από καταναλωτές/συλλέκτες εξοπλισμού και από άλλους. Ο μύθος της φορητότητας και των κιαλιών στο χέρι για σοβαρή παρατήρηση ουρανού μερικές φορές μοιάζει να ενδυναμώνεται χρόνο τον χρόνο παρά το όσα έχουν γραφτεί για το ότι δεν είναι εφικτό. Διαβάζω για 15Χ για 20Χ "παρατήρηση" με κιάλια στα χέρια.

 

Εφ' όσον θέλεις πραγματικά να τα χρησιμοποιήσεις για αστρονομική παρατήρηση και όχι σαν ένα γκάτζετ μεγέθυνσης, θα πρέπει να τα στηρίξεις κάπου σταθερά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για σωστή παρατήρηση. Όπως το μικρό τηλεσκόπιο πρέπει να στηριχθεί, έτσι και αυτά. Τα κιάλια ΕΙΝΑΙ δύο μικρά τηλεσκόπια. Και υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας κιάλια Porro σε πραγματικά συμφέρουσες τιμές, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποιοτικά roof που κοστίζουν πολλαπλάσια. Είναι θέμα κατασκευής και ακρίβειας του κάθε τύπου πρισμάτων που διαφοροποιεί την τιμή. Δεν είναι τυχαίες οι τιμές 2 και 3 χιλιάδων που βλέπεις σε ποιοτικές κατασκευές roof.

 

Με λίγα λόγια και επειδή βλέπω ότι αφιερώνεις χρόνο στον ουρανό, θα συμφωνήσω με το ερώτημά σου για τους παραπάνω λόγους να μην ασχοληθείς με φτηνά roof. Από την άλλη, εφ' όσον ήδη έχεις κάποια 10Χ (δεν ξέρω πόσο καλά είναι) ένα ερώτημα είναι μήπως δεν χρειάζεται να πας σε αγορά νέων αλλά να αναβαθμίσεις την εμπειρία σου και την απόλαυσή σου με αυτά μέσω νέων τεχνικών;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δε θέλω να αντικαταστήσω τηλεσκόπιο για σοβαρή παρατήρηση, θέλω κάτι που να πιάνει λίγο χώρο (γι' αυτό σκέφτομαι και τα roof) ακριβώς για περιπτώσεις που θέλω να δω "στα γρήγορα". Όμως, όσο πιο βαριά είναι τα κιάλια τόσο περισσότερο και πιο γρήγορα με κουράζουν, και τα 10x50 τα θεωρώ βαριά για τη χρήση που θέλω (και πιάνουν και αρκετό χώρο, και έχουν και λίγο παραπάνω μεγένθυνση από όσο θεωρώ άνετο για να το κρατάς σταθερό). Π.χ. παλιότερα είχα κάτι bushnell 8x25 τα οποία ήταν πολύ ξεκούραστα, αλλά παραήταν μικρά (και αφασικοί ρουφιάνοι) οπότε λίγο μεγαλύτερα roof θα ήταν ιδανικό, αλλά λέτε ότι τα φτηνότερα με phase coatings πάλι δεν αξίζουν έτσι;

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι δεν αξίζουν. Είναι το θέμα κατασκευής, προβλήματα στην φωτεινότητα, στην ακρίβεια των επιστρώσεων. Ένα ψάξιμο σε phase coated και roof prism Vs Porro θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Αλλά κάτι που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι έγραψα τα παραπάνω ορμώμενος από τις λέξεις " φοβάμαι μήπως με απογοητεύσουν στην αστροπαρατήρηση". Αυτό που βλέπω τώρα είναι ότι δεν μιλάμε για σοβαρή παρατήρηση αλλά περισσότερο για ένα σκανάρισμα του ουρανού ίσως, ένα σύντομο κοίταγμα, μια "ματιά αναψυχής" όπως το ονομάζω εγώ. Όλα διαφοροποιούνται σε αυτή την περίπτωση. Εφ' όσον η ακρίβεια στην παρατήρηση του ουρανού δεν είναι το πρώτο ζητούμενο, η ποιότητα μπορεί να είναι χαμηλότερη. Κάποιοι χρησιμοποιούν και κιάλια με μονές επιστρώσεις γι αυτό τον σκοπό. Εγώ πάλι ούτε αυτό το αντέχω ακόμη και σε σκανάρισμα.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ σε ένα πράγμα μόνο είμαι ειδικός και αχρείαστος να είμαι, αλλά σαν χρήστης οπτικών θα σε ρωτήσω: αυτά τα φορητά κιάλια τα θέλεις μόνο για αστρονομική χρήση, ή παρατηρείς και άλλα από τα αναρίθμητα πράγματα που μας περιβάλλουν;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κυρίως για τον ουρανό. Κάποιες φορές είμαι σε γρήγορο ταξίδι όπου δε μπορώ ούτε το φορητό τηλεσκόπιο να πάρω, αλλά μπορεί να δω ένα φοβερό ουρανό και καλό είναι να έχω κάτι μαζί μου. Ε, και τη μέρα καταλήγω να τα χρησιμοποιώ, αλλά δε με ενδιαφέρει τόσο η απόδοσή τους τη μέρα.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης