Jump to content

Τα όρια του χιονιού στους πρωτοπλανητικούς δίσκους.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με την διάταξη ALMA (Atakama large milimeter/ submilimeter array) ο αστρονόμος Lucas Cieza ανακάλυψε την περιοχή στον πρωτοπλανητικό δίσκο γύρω από το νεαρό αστέρι V883 Orionis, όπου μπορεί να σχηματίζεται πάγος στους κόκκους σκόνης. Ο πάγος- χιόνι αυτού του είδος είναι αρκετά κολλώδης, με αποτέλεσμα οι κόκκοι μετά από συγκρούσεις να κολλάνε και να χτίζουν μεγαλύτερες δομές. Αυτό θεωρείται το θεμέλιο για το σχηματισμό των μεγάλων αέριων πλανητών. Το όριο του χιονιού απέχει 3 AU από τον ήλιο για το ηλιακό μας σύστημα. Στο V883 κυμαίνεται η απόστασή του, επειδή πρόκειται για έντονα μεταβλητό αστέρι με εξάρσεις στο υπέρυθρο.

Οι βραχώδεις πλανήτες δημιουργούνται εσωτερικά του παραπάνω ορίου, και καθυστερούν να σχηματιστούν έναντι των αεριωδών, λόγω δυσκολότερης συγκόλλησης των κόκκων.

Έτσι επιβεβαιώνεται η θεωρία της μετανάστευσης των γιγάντιων αεριωδών πλανητών που παρατηρούμε σε κοντινές τροχιές γύρω από αστέρια.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ζώνη αυτή είναι σημαντική για τις συνθήκες που ευνοούν τη ζωή σε βραχώδεις πλανήτες της φιλόξενης ζώνης. Η μετανάστευση υποδηλώνει αστάθεια του πλανητικού συστήματος, όπως και οι πολύ ελλειπτικές τροχιές των αερίων πλανητών, οπως διάβασα πρόσφατα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης