Jump to content

Τα τρεχαντήρια του γαλαξία μας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

:D Στον Γαλαξία μας έχουμε ανακαλύψει περίπου 20 αστέρια που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, στο μέγεθος της ταχύτητας διαφυγής από τον Γαλαξία. Αρχικά είχε προταθεί ο εξής μηχανισμός επιτάχυνσης¨ένα διπλό αστέρι πλησιάζει την κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία, με αποτέλεσμα το ένα αστέρι να πέφτει μέσα σε αυτήν και το άλλο να εκσφενδονίζεται μακρυά. Η ότι σε ένα διπλό σύστημα η βαρυτική επιρροή ενός τρίτου αστεριού αναγκάζει το ένα να διαφύγει με μεγάλη ταχύτητα, κάτι που μπορεί να συμβεί στα πυκνά από αστέρια αστρικά σμήνη. Όμως τα υπερ- ταχέα αστέρια που μελέτησαν οι αστρονόμοι δείχνουν προέλευση μακρυά από το κέντρο του Γαλαξία.

Ένας εναλλακτικός μηχανισμός επιτάχυνσης είναι η έκρηξη σουπερνόβα, που πρέπει να είναι η περίπτωση του αστεριού US708. Πρόκειται για έναν μπλε υπονάνο (αστέρι χωρίς υδρογόνο, με ατμόσφαιρα ηλίου), κάτι που μας δείχνει ότι είχε στενό συνοδό του έναν λευκό νάνο που του αφαίρεσε το εξωτερικό στρώμα του από υδρογόνο, προξενώντας την έκρηξη SNΙa. Συνήθως τα υπερταχέα αστέρια είναι κατηγορίας Β. Με 1200 km/s (Γη- σελήνη σε 5 λεπτά!) ξεπερνάει κατά πολυ την ταχύτητα διαφυγής του Γαλαξία μας (550 km/s).

Μία πιο εξωτική περίπτωση είναι ο PB3877, ένα διπλό αστέρι με ανάλογη ταχύτητα. Εδώ αποκλείεται η έκρηξη σουπερνόβα ως μηχανισμός επιτάχυνσης, γιατί θα είχε χωρίσει το διπλό σύστημα. Ίσως να έχει εξωγαλαξιακή προέλευση, από νάνο γαλαξία που συσσωρεύτικε στον δικό μας.

Πηγη Geier, S The fasted unbound star in our Galaxy ejected by a thermonuclear supernova.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης