Jump to content

Πανδώρα.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κρόνος: Το Cassini της NASA φωτογράφισε το δορυφόρο Πανδώρα. :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA έστειλε μερικές από τις πιο καθαρές και σε πιο μεγάλη ανάλυση φωτογραφίες από το φεγγάρι του Κρόνου Πανδώρα. Το Cassini συνέλαβε την εικόνα κατά τη διάρκεια της πιο κοντινής πτήσης του στην Πανδώρα, την 18η Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τρίτης «βουτιάς» του στα εξωτερικά άκρα των κύριων δακτυλίων του Κρόνου.

Η Πανδώρα με διαστάσεις 104 χιλιομετρα 81 χιλιομετρα 64 χιλιομετρα βρίσκεται στον εξωτερικό Δακτυλίου F του Κρόνου, είναι ένα από τα 62 φεγγάρια του γιγαντιαίου αέριου πλανήτη και η τροχιά της φαίνεται να είναι χαοτική.

Η αποστολή του Cassini έδωσε στην δημοσιότητα και μια κινούμενη εικόνα μέσω του Twitter. H φωτογραφία λήφθηκε από την κάμερα κλειστής γωνίας του διαστημικού σκάφους σε απόσταση περίπου 40.500 χιλιόμετρα από τον δορυφόρο του Κρόνου.

https://www.youtube.com/watch?v=2TM7XYBNhlA

http://www.pronews.gr/portal/20161223/genika/diastima/49/kronos-cassini-tis-nasa-fotografise-doryforo-pandora-foto-vinteo

CVzdBMiWoAUYL9v.jpg.e360067071b9ddb0a865d02d22a85214.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 8 μήνες αργότερα...

Η αλλη Πανδώρα! :cheesy:

Η Πανδώρα (Pandora) είναι ένας μεγάλος και λαμπρός αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών: έχει απόλυτο μέγεθος (όπως αυτό ορίζεται για το Ηλιακό Σύστημα) 7,8. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον δορυφόρο Πανδώρα του πλανήτη Κρόνου. Ανακαλύφθηκε το 1858 από τον Αμερικανό αστρονόμο και ιερέα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Τζωρτζ Μ. Σηρλ, ο οποίος παρατηρούσε από το Όλμπανι της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Υπήρξε ο μοναδικός αστεροειδής που ανακαλύφθηκε από τον συγκεκριμένο αστρονόμο. Η Πανδώρα πήρε το όνομά της από την ομώνυμη γυναίκα-συμφορά της ελληνικής μυθολογίας.

Η μέση διάμετρος της Πανδώρας υπολογίσθηκε σε 66,7 km, ενώ η μάζα της εκτιμάται σε 310 τρισεκατομμύρια τόνους. Η μέση επιτάχυνση της βαρύτητας στον ισημερινό της Πανδώρας εκτιμάται σε 1,86 cm/sec², δηλαδή η βαρύτητα εκεί είναι 527 φορές ασθενέστερη από τη γήινη, ενώ η μέση ταχύτητα διαφυγής υπολογίζεται σε 35,3 m/sec (127 χιλιόμετρα την ώρα).

Η Πανδώρα ανήκει στον σπάνιο τύπο E, και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αστεροειδής αυτού του τύπου (ο μεγαλύτερος είναι ο 44 Νύσα). Το άλβεδό της είναι 0,301. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά της υπολογίζεται σε 105 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν.

Είναι άγνωστο αν και με ποια περίοδο περιστρέφεται η Πανδώρα γύρω από τον εαυτό της.

https://el.wikipedia.org/wiki/55_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης