Jump to content

Ούτε καν πρώτη παρατήρηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας. Εδώ και αρκετό καιρό έχω αγοράσει το 1309EQ (130mm/900) αλλά δεν κατάφερα τίποτα περισσότερο από το να το θαυμάζω από μα-

κριά. Θα ήθελα μερικές χρήσιμες συμβουλές για το ξεκίνημα, αν φυσι-

κά έχω δώσει επαρκή στοιχεία για το τηλεσκόπιο.

Ευχαριστώ

Αναστασία
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Αναστασία, καλώς όρισες στο Astrovox!

Μια που δεν διευκρινίζεις αν δοκίμασες όντως να παρατηρήσεις κάτι συγκεκριμένο και δεν το κατάφερες, υποθέτω ότι είσαι εντελώς καινούργια στο ...σπόρ οπότε σου γράφω μερικές εντελώς στοιχειώδεις οδηγίες:

  • 1. Είναι απαραίτητο να κατανοήσεις τι μπορείς να δείς με ένα τηλεσκόπιο (και πώς). Πάρε οπωσδήποτε ένα εισαγωγικό βιβλίο για την αστρονομική παρατήρηση από τον Ελευθερουδάκη (στην Πανεπιστημίου) ή τον Παπασωτηρίου (στη Στουρνάρη). Υπάρχουν πλέον βιβλία και στα ελληνικά, διαβάζονται πολύ ευχάριστα και είναι γεμάτα εντυπωσιακές εικόνες και πληροφορίες.

  • 2. Μάθε πως να χρησιμοποιείς το τηλεσκόπιό σου - το 130mm/900mm είναι μια πολύ καλή αρχή - δηλ. πως να στοχεύεις, να εστιάζεις και να ρυθμίζεις τη μεγέθυνση. Διάβασε τις οδηγίες χρήσης και δοκίμασέ το πρώτα σε επίγειους στόχους για να καταλάβεις πώς λειτουργεί.

  • 3. Το βιβλίο που θα πάρεις θα έχει κάποιους στοιχειώδεις χάρτες του ουρανού. Με τι βοήθειά του δοκίμασε να αναγνωρίσεις αστερισμούς με γυμνό μάτι και σιγά-σιγά ξεκίνησε να στοχεύεις προς τα λαμπρά άστρα στην αρχή και σε αμυδρότερα στη συνέχεια. (Τα άστρα φαίνονται πάντα σαν φωτεινές τελείτσες σε οποιοδήποτε τηλεσκόπιο δηλ. δεν μεγενθύνονται, φαίνονται όμως πολύ περισσότερα και λαμπρότερα απ' ότι με γυμνό μάτι.)

  • 4. Μετά από μια εβδομάδα περίπου από τώρα, η Σελήνη θα είναι ορατή τα βράδια. Δοκίμασε να την παρατηρήσεις όταν θα είναι σχετικά ψηλά στον ουρανό, και θα είναι από τις πιό αξέχαστες εμπειρίες της ζωής σου. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι η ποιότητα της βάσης του τηλεσκοπίου παίζει τεράστιο ρόλο στην παρατήρηση. Άν είναι αδύναμη το τηλεσκόπιο θα ταλαντώνεται με το παραμικρό άγγιγμα ή αεράκι και όσο μεγαλύτερη μεγέθυνση διαλέγεις τόσο πιο αδύνατη θα γίνεται η παρατήρηση. Αν συμβαίνει αυτό, μπορείς πάντα να την αλλάξεις με ισχυρότερη.

  • 5. Καθώς θα εξοικιώνεσαι με το τηλεσκόπιο και το νυχτερινό ουρανό (η Σελήνη βοηθάει πολύ), θα μπορείς σιγά σιγά να επιλέγεις τους στόχους σου - πάντα με τη βοήθεια ενός αστρονομικού χάρτη. Άν ο έναστρος ουρανός σε γοητεύει αληθινά, τότε σε περιμένουν μεγάλες συγκινήσεις, ιδίως όταν θα πρωτοχρησιμοποιήσεις το τηλεσκόπιό σου έξω από τη φωτορύπανση της πόλης, σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό. Αυτά που μπορείς να δείς εκεί (νεφελώματα, αστρικά σμήνη, γαλαξίες), είναι πολύ-πολύ περισσότερα απ' ότι μέσα από την πόλη. Πάντα βέβαια φαίνονται πολύ αμυδρότερα απ' ότι στις φωτογραφίες και χωρίς ιδιαίτερα χρώματα. Αυτό όμως δε μετριάζει τη χαρά της παρατήρησης και της προσωπικής ανακάλυψης.

Σε καμμία περίπτωση μην απογοητεύεσαι αν κάτι δεν το καταφέρεις απ' την αρχή. Αν δείξεις τώρα την απαραίτητη υπομονή και επιμονή, η παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού μπορεί να γίνει μια ενασχόληση που θα σου δίνει απόλαυση και πληρότητα για όλη σου τη ζωή.


  • Καλή αρχή, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αναστασία,

 

Έχεις ένα τηλεσκόπιο Skywatcher. Το συγκεκριμένο είναι πολύ απλό στη χρήση του, μικρό και ελαφρύ. Σε ποιο σημείο έχεις δυσκολία; Τι γνώσεις έχεις από τα βασικά; 1-στήσιμο τηλεσκοπίου και ζύγισμα, 2-πολική ευθυγράμμιση, 3-ευθυγράμιση τηλεσκοπίου-ερευνητή;

 

Aν θες βοήθεια επικοινώνησε (www.astronomia.org.gr/nextobs.htm)

 

Βαγγέλης Τσάμης.

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης