AstroVox :: Επισκόπηση Θ.Ενότητας - Φίλτρα Lumicon
Κεντρική σελίδα του AstroVox AstroVox
Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα

Κεντρική ΣελίδαΚεντρική Σελίδα   FAQFAQ   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών    ΑστροφωτογραφίεςΑστροφωτογραφίες   ΕγγραφήΕγγραφή 
  ForumForum  ΑστροημερολόγιοΑστροημερολόγιο  ΠροφίλΠροφίλ   ΑλληλογραφίαΑλληλογραφία   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Αστροημερολόγιο 
Φίλτρα Lumicon
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3  Επόμενη

Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Φίλτρα
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
ΜανούσοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 02 Ιαν 2004
Σύνολο δημοσιεύσεων: 1707
Τόπος: Ηράκλειο-Κρήτης
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 26/09/2007, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:20    Θέμα δημοσίευσης: Φίλτρα Lumicon Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Παιδιά βρήκα αυτό το pdf που περιγράφει λίγο πολύ τα χαρακτηριστικά του κάθε φίλτρου. Πιστεύω οτι είναι αρκετά χρήσιμο για κάποιον που θέλει να αγοράσει φίλτρο και δεν ξέρει τι να διαλέξει.

3filterspec_prnt.pdf
 Περιγραφή:
Χαρακτηριστικά φίλτρων

Download
 Ονομα αρχείου:  3filterspec_prnt.pdf
 Μέγεθος αρχείου:  153.87 KB
 Κατεβάστηκε:  224 φορές

Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
nickthegreek13_7Offline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 29 Δεκ 2005
Σύνολο δημοσιεύσεων: 2143
Τόπος: Heraklion, Crete
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 26/09/2007, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:24    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Δημήτρη, τα φίλτρα της Lumicon, μαζί με της Astronomik και της DGM, θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο.Αν θες μόνο ένα φίλτρο για νεφελώματα, το UHC της Lumicon είναι μακράν το καλύτερο.Αλλά προς θεού, μείνε μακριά απο το UHC-S της Baader!Επίσης, ενα φίλτρο οξυγόνου (ανεξαρτήτου εταιρείας) θα βοηθούσε πολύ (έχω το OIII της Baader και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος).
Bi2LOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 05 Απρ 2004
Σύνολο δημοσιεύσεων: 5981
Τόπος: Corfu, Greece
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 26/09/2007, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:56    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Παράθεση:
μείνε μακριά απο το UHC-S της Baader!

Γιατι τι εχει?

TOA130 1000 f7.7 Temma2 OTASC
ED80 600 f7.5, PST/Coronado, Vixen9x63
Canon 40D 400D 30D, Qhy5, wat120n+

2009年7月22號日食 http://astrocorfu.blogspot.com
Επιστροφή στην κορυφή
nickthegreek13_7Offline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 29 Δεκ 2005
Σύνολο δημοσιεύσεων: 2143
Τόπος: Heraklion, Crete
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 26/09/2007, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:21    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Bi2L έγραψε:
Παράθεση:
μείνε μακριά απο το UHC-S της Baader!

Γιατι τι εχει?

Το UHC-S της Baader είναι απλά για μια μικρή αύξηση του contrast σε νεφελώματα.Το έχω χρησιμοποιήσει σε πολλούς στόχους, και είναι απογοητευτικό.Καταρχήν το συγκεκριμένο φίλτρο δεν είναι καν πραγματικό Narrowband.Τα γνήσια UHC (όπως αυτό της Lumicon), απομονώνουν τις γραμμές οξυγόνου και υδρογόνου Β και δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα.Το συγκεκριμένο είναι καλό μόνο για μικρά διαμετρήματα μιας και δεν κόβει τόσο πολύ φώς.

alepohoriOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 01 Ιούλ 2006
Σύνολο δημοσιεύσεων: 2299
Τόπος: Αθήνα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 26/09/2007, ημέρα Τετάρτη και ώρα 22:19    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

nickthegreek13_7 έγραψε:
Το UHC-S της Baader είναι απλά για μια μικρή αύξηση του contrast σε νεφελώματα.Το έχω χρησιμοποιήσει σε πολλούς στόχους, και είναι απογοητευτικό.Καταρχήν το συγκεκριμένο φίλτρο δεν είναι καν πραγματικό Narrowband.

Δε το ήξερα αυτό.έχω το συγκεκριμένο φίλτρο και δε το χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου.Αντίθετα,το ΟΙΙΙ της Baader όντως είναι εξαιρετικό! Ό,τι πρέπει για αστρικά πλανητικά.Εντυπωσιακό...

Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Αποστολή email 
eliasg2004Offline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 15 Μάρ 2004
Σύνολο δημοσιεύσεων: 1824
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 26/09/2007, ημέρα Τετάρτη και ώρα 23:06    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Έχει δίκιο ο Νίκος, αλλά όσο "άχρηστο" είναι στο προσοφθάλμιο τόσο "χρήσιμο" είναι στην φωτογράφηση με CCD/DSLR, όπως και οποιοδήποτε broadband φίλτρο τύπου LPR. Συγγενές σε επιδόσεις με το Deepsky της Lumicon και το Skyglow της Orion, αλλά καμμία σχέση με πραγματικά UHC φίλτρα...
Δημήτρη, δοκίμασε με την πρώτη ευκαιρία και ένα τύπου UHC, είναι πιο εύχρηστο από το OIII, ειδικά σε τηλεσκόπια γύρω στις 8". Το OIII είναι βέβαια αναντικατάστατο στη δαντέλα Cool
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
PORFIRISOffline
Αστρομανιακός
Ένταξη: 29 Σεπ 2004
Σύνολο δημοσιεύσεων: 123
Φύλο: Μη δηλωμένο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 27/09/2007, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9:17    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Δεν ειναι τυχαια η μεγαλη διαφορα τιμης μεταξυ των φιλτρων της lumicon και των "φτηνιαρικων" φιλτρων αλλων εταιριων.
Η χρηση πχ. του UHC της lumicon κυριολεκτικα μεταμορφωνει την εικονα παρα πολλων νεφελωματων. Μπορει να πει κανεις οτι ειναι σα να βλεπει το ιδιο νεφελωμα απο τηλεσκοπιο διπλασιας διαμετρου, χωρις υπερβολη.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
ΜανούσοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 27/09/2007, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:36    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Από ότι βλέπω στα γραφήματα επίσης ένα πολύ ωραίο φίλτρο είναι το DeepSky το οποίο επιτρέπει δύο ζώνες του φάσματος να περάσουν και κόβει τις ζώνες που αντιστοιχούν στα φώτα μιας πόλης. Δηλαδή κόβει τη φωτορύπανση μόνο. Είναι χρήσιμο και για αστροφωτογράφηση γιατί δεν κόβει το κόκκινο. Επίσης ενδείκνυται και για πλανητική παρατήρηση και συγκεκριμένα του Αρη. Μάλλον θα το προτιμήσω για να μπορώ να κάνω παρατήρηση εντός πόλεως.
Επιστροφή στην κορυφή
PanosSkyOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 29 Νοέ 2011
Σύνολο δημοσιεύσεων: 472
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 09/02/2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 21:41    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Μανούσος έγραψε:
Από ότι βλέπω στα γραφήματα επίσης ένα πολύ ωραίο φίλτρο είναι το DeepSky το οποίο επιτρέπει δύο ζώνες του φάσματος να περάσουν και κόβει τις ζώνες που αντιστοιχούν στα φώτα μιας πόλης. Δηλαδή κόβει τη φωτορύπανση μόνο. Είναι χρήσιμο και για αστροφωτογράφηση γιατί δεν κόβει το κόκκινο. Επίσης ενδείκνυται και για πλανητική παρατήρηση και συγκεκριμένα του Αρη. Μάλλον θα το προτιμήσω για να μπορώ να κάνω παρατήρηση εντός πόλεως.

Ενεργοποιώ ξανά ένα παλιό θέμα για τα φίλτρα που δίνει σημαντικές πληροφορίες. Ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάποιος χρησιμοποιήσει το φίλτρο Deep Sky της Lumicon. Στις πληροφορίες που δίνονται στο συνημμένο αρχείο αναφέρεται σαν φίλτρο κατάλληλο για μείωση της φωτορύπανσης και για παρατηρησιακή αλλά και φωτογραφική χρήση.

Το έχει χρησιμοποιήσει κανείς;; Υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία από τέτοια φίλτρα;;
Θα ήθελα να το χρησιμοποιήσω σε μια αστική περιοχή με μέτρια φωτορύπανση. Θα είναι χρήσιμο, γιατί και η τιμή του είναι τσουχτερή (200 δολάρια χωρίς μεταφορικά).

Νομίζω ότι ο Δημήτρης και ο Ηλίας πρέπει να το έχουν δοκιμάσει.....

Ευχαριστώ
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
astrovoxOffline
Εξωγήινος Πλανήτη Happy
Άβαταρ

Ένταξη: 18 Μάρ 2001
Σύνολο δημοσιεύσεων: 4586
Τόπος: Πάτρα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 09/02/2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 22:02    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Δεν το έχω αλλά από στον πίνακα που έχει το PDF του Δημήτρη λέει ότι το προτείνει για σκοτεινούς ουρανούς η Lumicon, όπως και το UHC. Το UHC της Lumicon το έχω και είναι εξαιρετικό.
kkokkolisOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 16 Οκτ 2009
Σύνολο δημοσιεύσεων: 13783
Τόπος: Μουνιχία & Παγαί
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 09/02/2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 22:37    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Με το 12ρι νομίζω πως είναι ιδανικό ένα Narrowband.

Διόρθωση για να μην μπερδέψω κανέναν.

Έχει επεξεργασθεί από τον/την kkokkolis στις 09/02/2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 23:02, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Αποστολή email 
eliasg2004Offline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 15 Μάρ 2004
Σύνολο δημοσιεύσεων: 1824
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 09/02/2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 22:55    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Παναγιώτη, αν πρόκειται να αγοράσεις ένα φίλτρο της Lumicon προτίμησε το UHC. Αν πρόκειται να πάρεις και δεύτερο, το ΟΙΙΙ. Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το Deepsky. Ακόμα και σε σκοτεινούς ουρανούς τα πιο στενά UHC και OIII αποδίδουν καλύτερα. Στην αστροφωτογράφηση το Deepsky έχει νόημα, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχουν πλέον καλύτερες επιλογές γι αυτή την εφαρμογή.
Σήμερα όπως υπάρχουν και άλλες αξιόλογες λύσεις πέραν της Lumicon. Το Baader OIII για παράδειγμα ή το Orion Ultrablock (το αντίστοιχο του Lumicon UHC) είναι εξαιρετικές και πιο οικονομικές επιλογές.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
kkokkolisOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 16 Οκτ 2009
Σύνολο δημοσιεύσεων: 13783
Τόπος: Μουνιχία & Παγαί
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 09/02/2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 23:01    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ωπ! Έκανα λάθος, ευτυχώς η παρέμβαση του Ηλία με συνέφερε.
Narrowband είπα, αλλά το DeepSky είναι Broadband. Το Ultrablock είναι αυτό που έχω.
Διορθώνω λοιπόν, Ultrablock να πάρεις.
Αν θελήσεις Broadband βρίσκεις εύκολα, το UHC-s της Baader είναι τέτοιο αλλά είναι καλύτερο σε μικρό όργανο με μεγάλο εστιακό λόγο, όπως το C6. Για το 12ρι τα Broadband είναι καταλληλότερα. Και η εικόνα στα μάτια μου είναι καλύτερη απ' ότι του OIII, αν και εκείνο μερικές φορές δείχνει ορισμένα νεφελώματα και δεν εννοώ καλύτερα, εννοώ πως τα δείχνει.

Δες και αυτό: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1520

ΜανούσοςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 10/02/2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:50    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

PanosSky έγραψε:
Νομίζω ότι ο Δημήτρης και ο Ηλίας πρέπει να το έχουν δοκιμάσει.....

Δεν το έχω δοκιμάσει. Έχω όμως στην κατοχή μου όλα τα υπόλοιπα και θα σου πω ότι αν δεν έχεις κανένα φίλτρο ακόμη, πάρε πρώτα ένα ΟΙΙΙ, μετά UHC μετά αν θέλεις κάτι επιπλέον H-beta. Το DeepSky υποθέτω ότι ίσως λόγω της φασματικής απόκρισης να μπορείς να δεις κάποια πλανητικά στο κόκκινο λίιιιγο καλύτερα, αλλά μιλάμε για οριακές καταστάσεις.

Παλαιότερα είχα κάνει μια προσπάθεια να κάνω Deep Sky παρατήρηση μέσα από την πόλη. Δυστυχώς μέσα από την πόλη τα φίλτρα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν όπως αν είσαι σε σκοτεινό ουρανό, νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πηγαίνουμε σε σκοτεινό ουρανό αν θέλουμε να κάνουμε Deep Sky. Δεν ξέρω βρε παιδιά αλλά εμένα δεν μου αρέσει καθόλου να βλέπω εικόνες μέσα από την πόλη. Μόνο πλανήτες και Σελήνη.

Όσο αφορά για DeepSky φίλτρο θα σου πρότεινα να το άφηνες για τελευταία επιλογή έτσι κι αλλιώς.

Επιστροφή στην κορυφή
PanosSkyOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 29 Νοέ 2011
Σύνολο δημοσιεύσεων: 472
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 10/02/2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:15    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ευχαριστώ, πράγματι λύθηκαν αρκετές απορίες μου.

Ας κάνω και μια τελευταία ερώτηση για τα φίλτρα πριν παραγγείλω Smile . Το παρακάτω φίλτρο http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=8912 σε τι χρησιμεύει ; Πιστεύετε ότι αξίζει η αγορά του;

Καλύπτει και ανάγκες αυτού του είδους http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=2810 ή είναι άλλο πράγμα;;

Παράθεση:
Παλαιότερα είχα κάνει μια προσπάθεια να κάνω Deep Sky παρατήρηση μέσα από την πόλη. Δυστυχώς μέσα από την πόλη τα φίλτρα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν όπως αν είσαι σε σκοτεινό ουρανό, νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πηγαίνουμε σε σκοτεινό ουρανό αν θέλουμε να κάνουμε Deep Sky.

Δημήτρη αυτό είναι προφανές. Δεν υπάρχει όμως κάτι να μας βοηθήσει και στην πόλη;; Δηλαδή πρέπει να περιμένουμε μια ή δύο φορές το χρόνο να δούμε Deep Sky;; Έστω και χωρίς την ποιότητα του σκοτεινού ουρανού…..
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Φίλτρα Όλες οι Ώρες είναι UTC + 3
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3  Επόμενη
Σελίδα 1 από 3

Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε αυτό το forum
Μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία σε αυτό το forum

Βασισμένο στο phpBB. Η συμμετοχή στο AstroVox βασίζεται στους εξής όρους χρήσης