Jump to content

ΛΙΓΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ!!!! ΕΠΕΙΓΩΝ!!!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φίλοι του astrovox σας χαιρετώ!!

 

Είμαι ίσως το νεώτερο μέλος σ'αυτό το forum και ακόμα πιο νέο μέλος στον μαγικό κόσμο της αστροπαρατήρησης και των τηλεσκοπίων!

 

Ο ιός της αστροπαρατήρησης μου μπήκε απο "σπόντα" όπως λέμε: επιγραμματικά δηλαδή θα σας πω πως ψάχνοντας για τηλεφακό για την ψηφιακή μου φωτογραφική μηχανή(μια canon powershot G6) ανακάλυψα οτι κάποιοι τύποι τηλεσκοπίων κάνουν και σαν τηλεφακοί αφου δίνουν την δυνατότητα επίγειας παρατήρησης(terrestrial observation).

Ετσι λοιπόν άρχισαν οι αναζητήσεις μου στον χώρο των τηλεσκοπίων και της αστροπαρατήρησης.

Κατ'αρχάς να ξεκαθαρίσω οτι είμαι πραγματικά "χαμένος στο διαστημα" και όχι μόνο!!! Χρειάζομαι την βοήθειά σας!!

Συμβαίνει όλως τυχαίως σε 20 μέρες να ταξιδέψω για Μπαχρέιν και Μπανγκογκ και σκέφτηκα μήπως συνδιάσω την αγορά τηλασκοπίου απο εκεί(κυρίως απο Μπαχρέιν μιας και οι τιμές εκεί πλησιάζουν κατα πολύ αυτες των Η.Π.Α.).Δεν ξέρω αν θα βρώ σ'αυτές τις χώρες κανένα κατάστημα με τέτοια είδη αλλα θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι προετοιμασμένος και κατασταλαγμένος στο τι θέλω να πάρω.

Και εδώ αρχίζουν τα πολλά ερωτηματικά!!!

Βασικά όπως προείπα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η επίγεια παρατήρηση.

Πήγα κάποια στιγμή στον "ΝΟΜΙΚΟ" στον Πειραιά έχοντας στο μυαλό μου πως μόνο τα τηλεσκόπια τύπου mak-cassegrain και Schimdt-Cassegrain κάνουν για terrestrial observatinon.Εκεί μου είπε μια κοπελίτσα πωλήτρια πως όλα τα τηλεσκόπια κανουν για terrestrial observatinon και μου άλλαξε τελείως τα δεδομένα.

Ισχύει κάτι τέτοιο??

Άν ισχύει κάτι τέτοιο τότε έχω να επιλέξω ανάμεσα σε όλους τους τύπους τηλεσκοπίων και οχι μονο ανάμεσα στα mak-cassegrain και Schimdt-Cassegrain.

Ενα άλλο που με απασχολεί έχει να κάνει με τα συστήματα αυτόματου εντοπισμού (GO-TO).Kατα πόσο είναι αξιόπιστα και αναγκαία για έναν αρχάριο? Αξίζει να πληρώσεις την διαφορά τιμής ή τελικά μετά απο κανα 6μηνο ενασχόλησης με το αντικείμενο θα σου είναι άχρηστα όλα αυτά?

Επίσης παρατήρησα πως τα MEADE και CELESTRON είναι κάτι σαν τις mercedes των τηλεσκοπίων(ακριβά-ποιοτικά-και γεμάτα καλούδια).Όμως βρίσκω για παράδειγμα το καινόύργιο τηλεσκόπιο της ORION τυπου cassegrain στα 150mm να είναι φθηνότερο απο το αντίστοιχο 70mm της MEADE!! Είναι τόσο "μάπα" αυτό της ORION τελικά ή πληρώνουμε φίρμα στην MEADE? Αλήθεια το συγκεκριμένο της ORION μπορει να προσαρμοστει σε μηχανισμό GO-TO???

 

Άρα για να σας βοηθήσω περισσότερο και για να με βοηθήσετε και εσείς(!!) ζητώ ένα τηλεσκόπιο με τιμη στην Αμερική 1000$-1200$ με πολύ καλες δυνατότητες για terrestrial observatinon με δυνατότητα προσαρμογής της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.... δεν με ενδιαφέρει να είναι compact το μέγεθος,μπορεί να είναι οποιαδήποτε μάρκας και τύπου που εσείς θα προτείνατε και αν το κρίνετε απαραίτητο για αρχάριο να έχει σύστημα τύπου GO-TO.

Τέλος θα ήθελα να μου υποδείξετε κάτι σαν "μπούσουλα",κάτι απο το οποίο να ξεκινήσω για να μπώ στον υπέροχο αυτό κόσμο των "αστεριών".

Αυτό το site είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα για μένα και μιά μεγάλη βοήθεια,αλλά απο κει και πέρα χρειάζομαι ενα βιβλίο ή έναν οδηγό για να λύσω τις απορίες μου αφού υπάρχουν όροι και ορολογίες που πραγματικά μου φαίνοται κινέζικα!

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

ΚΑΘΕ ΓΝΩΜΗ ΔΕΚΤΗ ΓΑΒΡΑΣ ΣΑΒΒΑΣ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Σάββα, το θέμα είναι πολύ μεγάλο και το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται να διαβάσεις και να ενημερωθείς για πολλά πράγματα, πριν από την απόφαση της αγοράς ενός τηλεσκοπίου. Στο forum αυτό υπάρχουν πολλά άτομα με πολυετή εμπειρία στον χώρο, και είμαι σίγουρος ότι θα σου δώσουν πολλές απαντήσεις. Και γώ με την σειρά μου είμαι αρχάριος, οπότε θα σου πώ την γνώμη μου όσο πιο απλά μπορώ.

Για επίγεια παρατήρηση κάνουν όλα τα είδη των τηλεσκοπίων αρκεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο είδος πρίσματος/φακού που κάνει ανόρθωση της εικόνας, μιας και τα περισσότερα (αν όχι όλα) δίδουν ανεστραμένα είδωλα...

Το σύστημα του GO-TO από όσον γνωρίζω χρησιμοποιείται μόνο για να βρίσκει αυτόματα το τηλέσκόπιο τα διάφορα ουράνια αντικείμενα μιας και έχει βάση δεδομένων με καταχωρημένες τις συντεταγμένες τους. (αρκεί να το ευθυγραμμίσεις πρώτα σωστά). Οπότε δεν νομίζω ότι σου χρειάζεται σίγουρα για επίγεια παρατήρηση! Επίσης δεν χρειάζεσαι μοτέρ για το tracking αφού αυτά που βλέπεις στην γή είναι ακίνητα σε αντίθεση με τα αστρικά σώματα που διαγράφουν ομόκεντρους κύκλους γύρω από τον πολικό αστέρα.

Αυτό που λες για τις εν λόγω εταιρίες, δεν είναι απόλυτα σωστό! Οι εταιρίες αυτές παράγουν μαζικά τηλεσκόπια καλής ποιότητας βέβαια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τις χαρακτήριζα σαν τις top εταιρίες στον χώρο! Υπάρχουν εταιρίες όπως η TAKAHASI και η ASTROPHYSICS που παράγουν μερικά από τα τελειότερα αλλά και συνάμα τα πιο ακριβά όργανα!!

Για την τιμή που θές μπορεί να πάρεις ένα αρκετά καλό τηλεσκόπιο, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσεις ότι τα τηλεσκόπια προορίζονται κυρίως για αστρονομικές παρατηρήσεις. Για επίγειες υπάρχουν φακοί με διάμετρο όσο και την διάμετρο πολλών μικρών τηλεσκοπίων που κάνουν πολύ καλή δουλειά.

 

 

Ελπίζω να ξεκαθάρισα λίγο το πεδίο :)

Φιλικά Μιχάλης ....

 

ΥΓ: Μερικά καλά βιβλία για αρχάριους είναι το nightwatch και The backyard astronomy guide . Τα έχω και τα δύο (από παπασωτηρίου) και είναι πολύ καλά !

Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητε Σαββα καλως ηρθες στο φορουμ,

 

Καταρχην, ναι μπορεις με ολων των ειδων τα τηλεσκοπια να κανεις επιγεια παρατηρηση αλλα πραγματικα δεν σου χρειαζεται κανενα πολυ μεγαλης διαμετρου για αυτον τον σκοπο.Το καλυτερο πιστευω θα ηταν καποιο τηλεσκοπιο διαμετρου μεχρι 70-80 mm.Βεβαια αν το θες για "τηλεφακο" νομιζω οτι ειναι πιο βολικοι ειναι οι κανονικοι τηλεφακοι,γιατι θα πρεπει με το τηλεσκοπιο να εχεις παντα κοντα τον τριποδα αλλα εξαρταται τελικα απο το τι θες να κανεις.

 

Τωρα το GO-TO για επιγεια παρατηρηση,που οπως ανεφερες σε ενδιαφερει περισσοτερο,δεν σου χρειαζεται ετσι και αλλιως,αλλα αν θες να κανεις αστρονομικη παρατηρηση το μονο ΜΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟ για εναν αρχαριο ειναι το GO-TO και αυτο πιστευω οτι θα σου τονισουν και αρκετοι ακομα φιλοι απ το φορουμ.Διοτι ετσι χανεται η πραγματικη ομορφια της αστροπαρατηρησης η οποια ειναι το να προσπαθησεις,να ιδρωσεις,να κουραστεις ,να τσαντιστεις και στο τελος να ερθει η απιστευτη χαρα και ικανοποιηση οτι βρηκες μονος σου το αντικειμενο που εψαχνες τοση ωρα..Δεν εχει ουσια καποιος που ξεκιναει για πρωτη φορα να παρατηρει να χρησιμοποιει αυτο το συστημα,διοτι θα αφεθει στην ευκολια του και δεν θα μαθει τον ουρανο.Θα το χρησιμοποιησει μετα απο αρκετο ισως καιρο οταν θελει να βρει πραγματικα δυσκολα ή αμυδρα αντικειμενα ή για να μην χανει πολυτιμο χρονο απο καποια βραδια παρατηρησης.Οπως και κανουν οι μεγαλυτεροι και πιο εμπειροι ερασιτεχνες.

 

Σχετικα με τα τηλεσκοπια θα αφησω να πουν την γνωμη τους αλλα μελη με περισσοτερες γνωσεις και εμπειρια στις διαφορες μαρκες,αλλα ειναι γεγονος πιστευω οτι καποιες φορες πληρωνεις καποια χρηματα παραπανω λογω φιρμας.Α,το τηλεσκοπιο που αναφερεις (οπως και ολα τα τηλεσκοπια) μπορει να δεχθει GO-TO,ειναι κατι που εξαρταται απο την στηριξη (mount) που θα παρεις.

 

Τελος θα ηθελα να σου προτεινω(βλεποντας πως τωρα ξεκινας αυτο το υπεροχο ταξιδι στον χωρο της αστρονομιας)πως αν σε ενδιαφερει πραγματικα, καλυτερο θα ηταν να μην παρεις ακομα τηλεσκοπιο αλλα ενα καλο ζευγαρι κυαλια(πχ 10Χ50),να κανεις επαφες με αλλα ατομα που ασχολουνται πχ σε καποιον συλλογο Αστρονομιας(αν βεβαια εχεις αυτην την δυνατοτητα) ωστε να κανεις καποιες παρατηρησεις και να δεις αν σ'αρεσει,να παρεις καποιο βιβλιο με χαρτες του ουρανου ανα εποχη(οπως το Nightwatch που ειναι εξαιρετη επιλογη για αρχαριους και οχι μονο),να καταβασεις καποιο προγραμμα αστρονομιας οπως το Cartes de ciel που ειναι και στα ελληνικα και θα σε βοηθησει να καταλαβεις καθε στιγμη τις κινησεις που γινονται "εκει πανω",ή ενα πλανησφαιρο για τον ιδιο λογο..και με τα παραπανω εφοδια να περασεις πολλες ωρες στην ταρατσα του σπιτιου σου ωστε να μαθεις τον ουρανο,που βρισκονται οι αστερισμοι,οι πλανητες και τα αλλα θαυμαστα του γαλαξια μας..και μετα ερχεται και το τηλεσκοπιο,οταν πια θα ξερεις τι θες να παρατηρησεις και τι θες να φωτογραφησεις(αν θες)

 

Ελπιζω να βοηθησα λιγο και να μην σε κουρασα ή ακομα χειροτερο να σε τρομαξα!!Αλλα να ξερεις οτι τοσο κουραστηκαμε ολοι οσοι ασχολουμαστε στην αρχη,οταν δεν ξεραμε τιποτα και μας φαινονταν βουνο ολα αυτα και το πως θα μαθουμε ακομα και τα βασικα.Αλλα πιστεψε με οταν κουραστεις τοτε θα εισαι ικανοποιημενος με τον εαυτο σου και χαρουμενος οταν θα ξετιλυγεται μπροστα στα ματια σου το μεγαλειο του συμπαντος..

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

tha symfonisw me tous prolalisantes.

Den yparxei kanenas logos na pareis thleskopoio gia na kaneis epigeia parathrhsh h fwtografish. yparxoun eksidikeumena proionta gia tis sygekrimenes drastiriotites. Yparxoun ekseretikes dioptres gia epigeia parathrhsh kathos kai ekseretikoi thlefakoi gia fwtografish.

Twra ean theleis gia na ksekishseis parathrhsh tou ouranou ekeino pou xreiazesai einai ena kalo eisagogiko vivlio ,opws to night watch tou dikinson, ena zeugari kialia kai poly ypomoni kai thelish na matheis ton ourano kai ta stolidia tou....

diavase polu prin apofasiseis na pareis thleskopoio den yparxei logos na ksodeveis xrhmata xwris na gnwrizeis pragmatika ean to theleis h ean sou aresei... phgaine se astroparty,des mesa apo thleskopia kai meta apofasise....

Thinking is not a crime....!

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο.Κ. κατάλαβα σε γενικες γραμμές

Να κάνω ξεκάθαρο πως ο λόγος που θέλω να πάρω τηλεσκόπιο δεν είναι η αποκλειστική χρήση του για επιγεια παρατήρηση.

Εννοείται πως θα το χρησιμοποιήσω και για ουράνια παρατήρηση.

Απλώς προσπαθώ να υιοθετήσω την λογική του "με ένα σμπάρρο δυό τριγώνια" γιατί το κόστος τέτοιου εξοπλισμού είναι γενικώς ακριβό και άλλωστε κανείς δεν έχει λεφτά για πέταμα!!

Όσο δε για κυάλια ήδη έχω ένα ζευγάρι 10Χ50 και το "παλεύω" μ'αυτά.

Ξέρω πως αυτή την στιγμή δεν έχω ούτε τις ελάχιστες γνώσεις για να επιλέξω τηλεσκόπιο αλλά συμπεφτει να πάω τον Αύγουστο, όπως προανέφερα, εξωτερικό και είναι ευκαιρία μοναδική για μένα να πάρω με αυτά τα χρήματα κάτι καλύτερο άπ'ότι θα πάρω απο Ελλάδα.

Δεν ψάχνω "κλασσικά σαν Έλληνας" το ΚΑΛΥΤΕΡΟ γιατι έχω καταλάβει μέσα απο τις στήλες αυτού του forum πως δεν υπάρχει "καλύτερο" αλλα υπάρχει αυτό που μου αρέσει περισσότερο και αυτό που εξυπηρετεί τις ανάγκες μου περισσότερο.

Το θέμα με εμένα είναι πως πρίν το ταξίδι μου δεν προλαβαίνω σίγουρα να έρθω σε αστροπάρτι και εώς τώρα δεν έχω εμπειρία με τηλεσκόπια ικανή για να κρίνω τί θέλω.

Και τώρα θα μου πείτε εύλογα θα έλεγα: και τι περιμένεις απο εμάς ρε Σάββα να επιλέξουμε εμείς για σένα???!!!!

Οχι ρε παιδιά απλώς θέλω τις προτάσεις σας για να ξεκινήσω να "πιαστώ" απο κάπου.Αυτο δηλαδή που θα συστήνατε στον "κολλητό" σας πολύ φιλικα για να μην κλαίει τα λεφτά του κι ας μήν είναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ (είπαμε δεν υπάρχει αυτο ας το ξεπεράσουμε)!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

sabba se genikes grammes kalytera gia parathrhseis planitwn - feggariou einai ta dioptrika, apoxrwmatiko dioptriko akomh kalytera.

Gia vathi ourano na ksereis megalyterh diametro =megaliterh posostita fwtos pou mpainei sto thleskopio = fainontai pio amydra antikeimena.

tha prepi omws na laveis yp'opsin sou oti oso megalyterh diametro toso pio varh kai ogkodes to thleskopoio.

To skeptiko me ena smparo dyo trygonia epetrepse mou na sou pw oti egw proswpika den to uothetw. Protimw to kathe organo, antikeimeno pou pernw na einai gia thn douleia pou to thelw. ean einai kataskeuasmeno kati gia poles xrhseis tote den tha kanei tipota kala alla ligo apo ola...

vlepe ta autokinita suv (eleutherou xronou) den einai oute autokinhta me epidwseis sto xwma alla oute kai autokinita me epidwseis sthn asfalto pas omws kai erxese sthn douleia sou me to analogo kostos.... apo thn mia dyladh tha kapseis poly benzini giati to 4x4 kaiei perissoterh venzinh apo ena antistixo symbatiko perissotera xrhmata gia servise ws epi to pleistwn kai apo thn allh tha pas ston xwmatodromo san kota gia na mhn sou skorpisei... (h na mhn sou skonistei) :wink:

Thinking is not a crime....!

φιλικά

Νίκος Λουρίδης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Σάββα!

 

Ένας βασικός κανόνας με την ερασιτεχνική αστρονομία είναι οτι δεν υπάρχει όριο. Όσα λεφτά και αν ξοδέψεις, έχεις την ευκαιρία να μην είσαι ΠΟΤΕ ικανοποιημένος. Πολύ απλά γιατί όσα και να ξοδέψεις δεν θα έχεις ποτέ φωτογραφίες όπως του Hubble - αλλά ακόμα και αν αγόραζες το HST, πάλι δεν θα σου έφτανε. Αυτό ισχύει σε όλους μας, φυσικά.

 

Για την αστροφωτογράφηση υπάρχουν πολλοί τρόποι και τεχνικές που δεν είναι της παρούσης. Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι οτι υπάρχουν δύο βασικές τεχνικές. Η μία χρησιμοποιεί το σώμα της μηχανής χωρίς φακό (afocal) ενώ η δεύτερη (piggyback) χρησιμοποιεί την μηχανή μαζί με τον φακό.

 

Και στις δύο περιπτώσεις όμως, χρειάζεσαι μια ισημερινή βάση στήριξης με μοτέρ, ώστε να ακολουθεί την κίνηση των ουράνιων σωμάτων (βασικά κίνηση ανάποδη από την περιστροφή της γης) για να μπορείς να έχεις εκθέσεις μεγαλύτερες των 30 δευτερολέπτων. Αυτή η βάση στήριξης αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο κεφάλαιο γιατί ακόμα και ένα τηλεσκόπιο με υπέροχα οπτικά είναι παντελώς άχρηστο για αστροφωτογράφηση αν δεν έχεις ένα στιβαρό σύστημα οδήγησης και στήριξης του τηλεσκοπίου.

 

Επίσης πρέπει να γνωριζεις πως το hobby της αστρονομίας απαιτεί διάβασμα. Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με την νυχτερινή παρατήρηση, πρέπει αναγκαστικά να διαβάσεις. Αυτή η ενασχόληση (διάβασμα) θα σου δώσει μια διαφορετική οπτική σχετικά με το τι θέλεις. Για να στο εξηγήσω καλύτερα, μια που ασχολείσαι με την φωτογραφία, είναι σαν να σε ρωτήσει κάποιος τι φακό να αγοράσει για την μηχανή του: τηλεφακό ή macro? Τι θα του απαντήσεις? Εξαρτάται τι θέλει να φωτογραφίζει φυσικά! Το ίδιο αλλά με άπειρη πολυπλοκότητα ισχύει και εδώ.

 

Η πρόταση μου λοιπόν είναι είτε να μην αγοράσεις τίποτα τώρα, εκτός από μερικά βιβλία που θα συνοδεύουν τις πρώτες σου νυχτερινές εξορμήσεις με τα κυάλια που έχεις, είτε - αν θέλεις να αγοράσεις κάτι οπωσδήποτε - να πάρεις ένα μικρό σχετικά τηλεσκόπιο για να εισαχθείς στα μυστικά του σκοτεινού ουρανού.

 

Βέβαια αν σου περισσεύουν χρήματα και θέλεις να παρουσιάσεις έξοδα στην εφορία, πάρε το RCX400 και μετά πούλησέ το σε μένα για 1000 ευρώ, θα το αγοράσω αμέσως! χεχεχε (αστειεύομαι).

 

Ίσως μια άλλη λύση θα ήταν μια καλή βάση στήριξης και ένας τηλεφακός για την μηχανή σου. Ή πάλι ένα μικρό ETX. Έχει ένα σωρό αυτοματισμούς και μπορείς να βγάλεις και κάποιες καλές φωτό. Ίσως πάλι και ένα τηλεσκόπιο της σειράς LXD75 της Meade να ήταν καλή επιλογή. Ή και ένα καλό σχετικά σώμα π.χ. Orion σε μια ΕQ6 SkyWatch ισημερινή στήριξη (αν και θα έβγαινες εκτός προυπολογισμού μάλλον).

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μηνά,

 

μιά μικρή διόρθωση: η afocal φωτογράφηση γίνεται με το φακό της μηχανής και με τον προσοφθάλμιο στη θέση τους! Μόνο στην prime focus φωτογράφηση βγαίνει ο φακός της μηχανής και ο προσοφθάλμιος, και η μηχανή συνδέεται στον εστιαστή χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ως τηλεφακό. Στην piggy-back φωτογράφηση η μηχανή φωτογραφίζει με τον δικό της φακό και το τηλεσκόπιο χρησιμοποιείται μόνο για την ακριβή οδήγηση.

 

Φίλε Σάββα,

 

αν προσπαθήσεις να συνδυάσεις όλα αυτά που περιγράφεις μάλλον θα απογοητευθείς:

 

α) Κατ' αρχήν η Canon G6 (υπέροχη μηχανή) δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα τηλεσκόπιο σαν τηλεφακό, γιατί ο δικός της φακός δεν αφαιρείται. Απλώς δέχεται έναν ειδικό φακό της Canon πάνω από τον δικό της γιά λίγο μεγαλύτερη μεγέθυνση (ούτε καν διπλάσια). Μπορείς να φωτογραφίσεις μόνο με τη μέθοδο afocal αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που ζητάς. Η afocal μέθοδος έχει συγκεκριμένες και περιορισμένες εφαρμογές, δεν προσφέρεται για επίγεια φωτογράφηση.

 

β)Λίγα τηλεσκόπια κάνουν για (άνετη) επίγεια παρατήρηση. Τα περισσότερα θα σε παιδέψουν αρκετά σε τέτοια χρήση, παρά τις εντυπωσιακές επίγειες εικόνες τους. Γιά επίγεια χρήση διάλεξε μικρά διοπτρικά ή Maksutov-Cassegrain σε αλταζιμουθιακή βάση (κίνηση πάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά).

 

Τα Meade και Celestron δεν είναι σε καμμία περίπτωση τα Mercedes των τηλεσκοπίων! Είναι, ας πούμε, τα Fiat/Ford. Άλλες είναι οι πολύ ποιοτικές και ακριβές εταιρίες όπως π.χ. Takahashi, Astro-Physics, Obssesion, TMB, TeleVue, Vixen, και πολλές άλλες μικρές αλλά σημαντικές. Βέβαια, τα πολύ ακριβά Meade/Celestron είναι πολύ αξιόλογα όργανα.

 

Σ΄αυτό το forum αλλά και αλλού θα βρείς όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Μια βιαστική αγορά από Μπαχρέιν/Μπανγκογκ δεν θα σου προσφέρει αυτά που ζητάς αλλά το πιθανότερο θα σε δεσμεύσει με λάθος όργανα. Ενημερώσου όσο μπορείς και το αποτέλεσμα θα είναι να αποκτήσεις αυτά που χρειάζεσαι χωρίς σημαντικά λάθη (που είναι πολύ εύκολα στην αγορά οπτικών οργάνων). Καλή αρχή, και υπόσχομαι το επόμενό μου μήνυμα να έχει λιγότερα "μη" και "δεν" :lol:!

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε, σαφέστατα εννοούσα prime focus... δεν ξέρω ποια σατανική δύναμη επενέβει στα δάχτυλά μου και έγραψα afocal. Μάλλον ο δαίμονας του πονόδοντου θα φταίει (xixi)

 

Θενξ για την διόρθωση

 

Μηνάς

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης