AstroVox :: Επισκόπηση Θ.Ενότητας - Κατασκευή Εναλλακτικού Light Box
Κεντρική σελίδα του AstroVox AstroVox
Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα

Κεντρική ΣελίδαΚεντρική Σελίδα   FAQFAQ   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών    ΑστροφωτογραφίεςΑστροφωτογραφίες   ΕγγραφήΕγγραφή 
  ForumForum  ΑστροημερολόγιοΑστροημερολόγιο  ΠροφίλΠροφίλ   ΑλληλογραφίαΑλληλογραφία   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Αστροημερολόγιο 
Κατασκευή Εναλλακτικού Light Box
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Επόμενη

Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Mastrovox
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
geonikOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 11 Ιαν 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 367
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 2:00    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Λοιπόν μόλις έκαψα το τροφοδοτικό ψάχνοντας να δώ αν ντιμάρεται.....
άντε χαλάλι γιατί σας έχω καλά νέα.
Καταρχήν εγώ δεν έιχα ανάγκη απο ντιμάρισμα γιατί κατεβαίνω στα 0.01 sec
και φτάνω στις 20000 ADU με έκθεση 0.05 sec με clear filter.
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή :
Ωπως είναι το πακέτο έρχεται με δύο χωριστούς μετασχηματιστές ο ενας παίρνει 220V~ και βγάζει 12V- 1Α (είναι αυτός που έκαψα) ο δεύτερος παίρνει είσοδο 12V απο τον προηγούμενο και απο την άλη μεριά βγάζει περίπου 140V εναλασόμενο και τροφοδοτεί το Panel.
(δεν το ήξερα , το έπισα για να το μετρήσω και έφαγα ηλεκτροσόκ)
Έκανα το εξής πείραμα : Σύνδεσα με ένα κανονικό dimer όλο το σύστημα.. με αποτέλεσμα να πάρω το τροφοδοτικό των 12V στο χέρι..... Εντάξει ήταν switch χωρίς μετασχηματιστή τί θέλατε να κάνει.....
Έχω κάνα δυό ακόμη 12V οπότε no problem.
Στην συνέχεια σύνδεσα ένα τροφοδοτικό ρυθμιζόμενο που έχω απο 0 - 12V στο δεύτερο κουτάκι που λέγαμε.. αποτέλεσμα το Panel άναβε απο ελάχιστα περίπου στα 5V έως κανονικά στα 12V.
Άρα μάγγες μου, ντιμάρεται και είναι μια φτηνή εναλακτική απο τον flatman ιδιαίτερα για μεγάλες διαμέτρους.
Η λύση για σένα Άγγελε πιστέυω οτι είνα να το τροφοδοτήσεις με 5V αντί για 12V.
ΥΓ- O τύπος σε εμένα μου απάντησε και το έστειλε αμέσως χωρίς πρόβλημα λίγο τσιμπημένα μεταφορικά 15 λίρες.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.
http://geonik.homeip.net
http://astronomia.org.gr
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Βασίλης_ΜOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 01 Οκτ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 1436
Τόπος: Piscataway, NJ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 3:02    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Πολύ ενδιαφέρον Γιώργο. Ευχαριστούμε.

Υ.Γ. Στην περίπτωσή σου θα έλεγα ότι χρειάζεσαι αυτά τα ADUs αλλά σε χρόνο όχι κάτω από δύο δεύτερα.

Arthur C. Clarke

http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
geonikOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 3:11    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Βασίλης_Μ έγραψε:
Πολύ ενδιαφέρον Γιώργο. Ευχαριστούμε.

Υ.Γ. Στην περίπτωσή σου θα έλεγα ότι χρειάζεσαι αυτά τα ADUs αλλά σε χρόνο όχι κάτω από δύο δεύτερα.

Αυτό δεν το ξέρω μπορείς να το εξηγήσεις ?

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Βασίλης_ΜOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 3:24    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η θεωρία λέει ότι ένα καλό flat πρέπει να έχει έκθεση 2-3-4 δεύτερα. Με δεδομένο τα περίπου 20000 ADUs για την κάμερά σου, όπως σωστά έγραψες, θα πρέπει να το πετύχεις σε χρόνο 2 δεύτερα κατ' ελάχιστο. Άρα θα πρέπει να μειώσεις την φωτεινότητα της πηγής.

Arthur C. Clarke

Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
Aggelos KechagiasOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 02 Νοέ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 1644
Τόπος: Κορινθος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 3:25    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Καταρχας χιλια ευχαριστω που "μπριζωθηκες" με τον προβληματισμο μου και ζητω συγνωμη για την απωλεια που ειχες.
Τελικα το παραγγειλα και εγω απο εκει που το πηρες και εσυ Γιωργο (10 ευρω μου ζητησε για μεταφορικα) και το οποιο θα το κοψω και θα το φτιαξω στυλ flatman οπως ειπε και ο βασιλης (μακαρι να μπορουσαμε να το τροφοδοτουσαμε απο το λαπτοπ).
Οταν το παρω στα χερια μου θα κανω και εγω τα δικα μου κολπα και θα γραψω εντυπωσεις σε σχεση με το lightbox που εχω τωρα.

http://astrocorinth.webs.com
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
geonikOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:05    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Άγγελε ξέρεις ότι μου αρέσει να το ψάχνω,
καταρχήν πρέπει να σου πω ότι είναι πολύ συνηθισμένο μια συσκευή να μπαίνει πρώτα στο μικροσκόπιο και μετά να την λειτουργώ , έ που και που υπάρχουν και κάποιες απώλειες.
Εξάλλου αν αληθεύει αυτό που λέει ο Βασίλης πρέπει και εγώ να ντιμάρω.
Ευτυχώς δεν έκαψα το δεύτερο τροφοδοτικό όπου δεν θα είχα εναλλακτική.
όσο για την τροφοδοσία από USB θα κοιτάξω ξανά το βράδυ τι ρεύμα τραβάει,
αν είναι μικρό θα φτιάξουμε κάτι όπως του flatman να το ελέγχουμε από πρόγραμμα μέσω USB.

Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
raxxlaOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 01 Ιούλ 2004
Σύνολο δημοσιεύσεων: 504
Τόπος: Χαϊδάρι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:03    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Βασίλης_Μ έγραψε:
Με δεδομένο ότι τα ADU πρέπει να είναι από 1/3 ως 2/3 του full well depth (ένα πουλάκι μου το σφύριξε...) ...
...Η θεωρία λέει ότι ένα καλό flat πρέπει να έχει έκθεση 2-3-4 δεύτερα.

Στις σωστές τοποθετήσεις του Βασίλη θα ήθελα να κάνω 2 προσθήκες-παρατηρήσεις:

Η μέτρηση της φωτεινότητας των flats εκφράζεται σε Adus ενώ το full well depth σε ηλεκτρόνια. Για να μετατρέψουμε τα ηλεκτρόνια σε adus διαιρούμε με το system gain, που είναι γενικά διαφορετικό για κάθε κάμερα. Επομένως το 1/3 - 2/3 αναφέρεται στο εύρος του μετατροπέα A/D (π.χ. 12bit ή 16bit). Για τις δικές μας κάμερες αυτό σημαίνει από 20.000-40.000 adus. Φανταστείτε αν στην ST-1603 π.χ. έπρεπε να παίρνουμε flats 70.000 adus ενώ ο μετατροπές είναι 16bit. Η θεωρία λέει επίσης πως το flat πρέπει να έχει όσο το δυνατό καλύτερο σήμα (S/N) ώστε να εισάγει το δυνατό λιγότερο θόρυβο κατά το calibration (αντίθετα με ότι θα περιμέναμε, τα calibration frames προσθέτουν θόρυβο ως αντάλλαγμα τη μείωση άλλων ενοχλητικών παρενεργειών, π.χ. dak current, bias current κλπ.).

Η διάρκεια των flats πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή που να παρέχει ένα ομοιόμορφα φωτισμένο κάδρο με επαρκή φωτισμό. Στις κάμερες που δεν έχουν shutter αυτό μπορεί να είναι όσο μικρό θέλουμε, ενώ στις λεγόμενες full frame (απαιτούν shutter) πρέπει να είναι 2-3-4 δεύτερα ώστε το "ανοιγόκλειμα" του shutter να μην παρεμβαίνει στο φωτισμό του flat frame.

Ζητώ συγνώμη για την παρένθεση και μπράβο σε Γιώργο και Άγγελο που κάνουν πολύ καλό R&D εδώ στο astrovox Applause

View user's profile 
παναγιωτηςOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 09 Οκτ 2005
Σύνολο δημοσιεύσεων: 909
Τόπος: Αθήνα - Ακρόπολη
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:09    Θέμα δημοσίευσης: Re: Flat Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

kkokkolis έγραψε:

Η κβαντική φυσική μου φαίνεται ευκολότερη από την αστροφωτογραφία. Νομίζω πως το Αεικίνητο είναι πιο προσβάσιμο από το ιδανικό setup, το ανάδελτο πλέον κατανοητό από τον υπολογισμό μιας σωστής έκθεσης, η Γραμμική Α παιδικό λεξιπαίγνιο μπροστά στην κρυπτογραφική ορολογία της Μυστικής Εταιρείας των Συναθροιστών του Ουρανίου Φωτός, η συλλογή ιταλικών Gran Tourismo φθηνότερη, η χρήση κλασσικών βασανιστικών apparatus (αναμμένα κάρβουνα, γάτα με τις 9 ουρές, σιδηρά παρθένος, οδοντωτός τροχός, ενισχυτής Marranz με Φλωρινιώτη στη διαπασών κλπ) πιο εύλογη από την ηδονή της μαζοχιστικής ικανοποίησης μέσω του ανικανοποίητου. Ακόμη και η κατανόηση του τι θέλουν οι γυναίκες νομίζω πως είναι πιθανότερα επιτεύξιμος στόχος ζωής από την ερμηνεία της αναζήτησης του ιερού δισκοπότηρου της αστροφωτογραφίας. Γι' αυτούς τους λόγους θαυμάζω τους λυκανθρώπους αυτούς, τους έξοχους, μαγευτικούς και μυστηριώδεις αστροφωτογράφους, μύστες της αλχημείας των αειζώων κυμάτων, αλιείς αδεσπότων φωτονίων, συλληπτές του ασυλλήπτου, συλητές των τάφων προαιωνίων άστρων, απεικονιστές του αοράτου, μετόχους του αρχαίου πυρός, κυρίους του αδιαπέραστου κνέφους, ποιητές φωτός, αρνητές του εφήμερου, κορυφαίους θηρευτές της αλύσσου των ωκυπόδων λεπτονίων.
Εγώ πάντως σε κάτι παρόμοιο βλέπω απλώς τις αξονικές & μαγνητικές. Και όχι, δεν γνωρίζω πως να το dimάρω, ούτε και διαννοούμαι να το επιχειρήσω.

Απλά έγραψες!!!SmileSmile

kookoo_grOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 22 Αύγ 2007
Σύνολο δημοσιεύσεων: 1613
Τόπος: Κεφαλονιά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 16:58    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

raxxla μια ερωtηση να επιβαιβεωσω. μολις τελειωσα το δικο μου light box με λαμπες πυρακτωσεως στα 12 βολτ και με ενα dimmer και εκανα μια δοκιμη στην atik 16ic colour που εχω. υπολογισα τα ADU που θελω και χρειαζομαι περιπου στα 27000. αυτο τον αριθμο τον πετυχα με χρονο εκθεσης στα 1.4 sec και κατεβαζοντας την φωτεινοτητα σχεδον στο ελαχιστο. απο οτι εχω καταλαβει η καμερα μου δεν εχει shutter οποτε συμφωνα με τα λεγομενα σου για να εχω ενα καλο flat αρκει να εχω 27000 ADU π.χ στα 0.03 sec σωστα;

Ο εξοπλισμός μου

Τα μάτια μου, S/W 114/1000 EQ1, S/W Dob 8, GSO RC 8, HEQ5 Pro Syntrek - EQmod, Atik 383L+ Mono, Atik EFW 2, SX Lodestar

http://kostasastronmy.zxq.net/index.html
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
raxxlaOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 01 Ιούλ 2004
Σύνολο δημοσιεύσεων: 504
Τόπος: Χαϊδάρι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 21:14    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

kookoo_gr έγραψε:
...για να εχω ενα καλο flat αρκει να εχω 27000 ADU π.χ στα 0.03 sec σωστα;

Ολόσωστα.
Έψαξα και βρήκα τα flats που είχα τραβήξει με την QHY2Pro και το NP101 σε f/4, σε bin 1x1 ήταν 10ms με 26000 adus και χωρίς το παραμικρό ίχνος προβλήματος στο φωτισμό.

View user's profile 
Βασίλης_ΜOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 21:49    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Σίγουρα ένας full frame αισθητήρας λόγω μηχανικού shutter χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ένα interline που έχει ηλεκτρονικό. Έχω όμως την εντύπωση ότι ακόμα και σε interline αισθητήρες είναι καλό να έχεις έκθεση flat 2-3-4 δεύτερα. Τον λόγο δεν τον ξέρω (βλέπε βαριέμαι να ψάξω και να διαβάσω) αλλά οι χρόνοι των flats "μεγάλων" αστροφωτογράφων, εντός και εκτός, ακόμα και με interline αισθητήρες, είναι τέτοιοι (2-3-4 δεύτερα) και όχι msec.

Arthur C. Clarke

Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
geonikOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 23:25    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Λοιπόν το μαραφέτι τραβάει 200mA στα 12V
στα 5V που είναι η τάση τροφοδοσίας απο USB κατεβαίνει κάτι λιγότερο οπότε νομίζω οτι μπορεί να τροφοδοτηθεί απο USB με δεδομένο οτι το μέγιστο ρεύμα που μπορείς να πάρεις απο USB
είναι περίπου 500mA.
Ενα προβληματισμό : Ο Flatman δίνει και ένα πρόγραμμα που μπορείς να ρυθμίζεις την φωτεινότητα
συνδέοντάς τo απλά στην USB , καμιά ιδέα πως να το κάνει ?
Όσο για τους χρόνους στα flats όταν υπάρχει ηλεκτρονικό shutter δεν υπάρχει πρόβλημα σε μικρούς
χρόνους.
Αν είναι μηχανικό θα πρέπει να το δεί κανείς κατά περίπτωση.
H STL11000 χρησιμοποιεί και ηλεκτρονικό και μηχανικό και γενικά δεν έχει πρόβλημα με μικρούς χρόνους είτε γίνεται χρήση του μηχανικού είτε του ηλεκτονικού shutter.
ΥΓ : Αγόρασα απο Media Market ένα τροφοδοτικό πολύ μικρό 21 Ευρώ που ρυθμίζει την τάση εξόδου με ένα μηχανικό slider στα 12 , 9 , 7.5 , 6 , 4.5 , 3 V και δουλεύει μια χαρά.

Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
rorytOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 02 Μαϊ 2006
Σύνολο δημοσιεύσεων: 1774
Τόπος: Αθήνα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 11/02/2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 23:36    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

geonik έγραψε:
Ενα προβληματισμό : Ο Flatman δίνει και ένα πρόγραμμα που μπορείς να ρυθμίζεις την φωτεινότητα συνδέοντάς τo απλά στην USB , καμιά ιδέα πως να το κάνει ?

Πρεπει να εχει ενα κυκλωμα απο την αλλη, καποιον embeded μικρουπολογιστη πχ, που να ρυθμιζει την ταση, να κανει δηλαδη PVM ή κατι αναλογο, πχ ενα ηλεκτρονικο διακοπτη για διακριτες τασεις. Δεν αρκει να το συνδεσεις, δεν μπορεις να το ρυθμισεις την ταση ετσι απλα.
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Αποστολή email 
Aggelos KechagiasOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 23/02/2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:19    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Πηρα και εγω στα χερια μου την φωτιζομενη Α4 και το μεσημερι θα δοκιμασω να δω ετσι οπως ειναι με την μεγιστη ισχυ του ποσα adu βγαζει με την qhy9 και το ed120.Με μια πρωτη ματια αναβοντας το βλεπω πως ειναι αρκετα φωτεινο και το βλεπω να καρφωνει στα 30-40k.
Για να δουμε θα φανει στο χειροκροτημα Anxious

Επιστροφή στην κορυφή
Aggelos KechagiasOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 23/02/2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:37    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Τελικα κυριοι τζαμπα κοβαμε ραβαμε κλπ για να φτιαξουμε lightbox αργησαμεν αλλα επηραμεν χαμπαριν.
Δουλευει το εργαλειο μια χαρα αλλα σε full 12v δινει 65κ Οποτε απο το τροφοδοτικο μου του εδωσα μολις 3volt και με 1.9sec εκθεση πηγε 21κ (με φιλτρο ir).
Οποτε θελουμε ενα ποτενσιομετρο σε τροφοδοτικο με επιλογεα volt ετσι ωστε να πουμε πως το ντιμαρουμε για να γινει δουλεια.Θα το ψαξω κι'αλλο το θεμα για να καταληξουμε .

untitled.jpg
 Περιγραφή:
 Μέγεθος αρχείου:  424.67 KB
 Διαβάστηκε:  132 φορές

untitled.jpg

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Mastrovox Όλες οι Ώρες είναι UTC + 3
Μετάβαση στη σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Επόμενη
Σελίδα 2 από 8

Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δε μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε αυτό το forum
Μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία σε αυτό το forum

Βασισμένο στο phpBB. Η συμμετοχή στο AstroVox βασίζεται στους εξής όρους χρήσης