Jump to content

Αποφις.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο Αποφις σε απόσταση αναπνοής το 2036. :cheesy:

O 99942 Αποφις είναι ένας αστεροειδής ο οποίος ανήκει στην οικογένεια ΝΕΟ (Νear Εarth Οbject), δηλαδή ένα διαστημικό αντικείμενο που κινείται στην ευρύτερη διαστημική γειτονιά της Γης. Εντοπίστηκε αρχικά τον Ιούνιο του 2004 και έξι μήνες αργότερα όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών έδειχναν ότι το 2029 είναι πιθανόν να φτάσει στην περιοχή μας και ίσως να πέσει πάνω στη Σελήνη ή τη Γη. Οι παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν τότε έδειξαν ότι οι πιθανότητες να πέσει πάνω στη Γη ο Αποφις το 2029 ήταν εξαιρετικά μικρές και πιο συγκεκριμένα 4 στο 1.000.000. Τώρα όμως ρώσοι επιστήμονες επανέρχονται υποστηρίζοντας ότι η τροχιά του Αποφη είναι τέτοια που μπορεί το 2029 να είναι απίθανο να προσκρούσει στη Γη, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί επτά χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ο Αποφις θα πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη και άρα είναι πιθανόν να μας... επισκεφτεί στις 13 Απριλίου του 2036. Στην ανακοίνωση των ρώσων επιστημόνων αντέδρασαν άμεσα αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι μελετώντας τους υπολογισμούς των συναδέλφων τους ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι και το πέρασμα του Αποφη το 2036 είναι ουσιαστικά ακίνδυνο, αφού οι πιθανότητες να πέσει στον πλανήτη μας είναι 1 στις 250.000.

Από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε ο αστεροειδής σήμανε συναγερμός και οι δύο μεγαλύτερες διαστημικές υπηρεσίες, ΝΑSΑ και ΕSΑ, αποφάσισαν να οργανώσουν έναν διαγωνισμό στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα κατέθεταν προτάσεις για μια εξερευνητική αποστολή. Τον διαγωνισμό κέρδισε η βρετανική εταιρεία Αstrium, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ανάπτυξης διαστημικής τεχνολογίας. Η προτεινόμενη αποστολή ονομάζεται Αpex (Αpophis Εxpendition) και σε περίπτωση που τελικά οι δύο υπηρεσίες αποφασίσουν να την υλοποιήσουν η Αstrium θα κατασκευάσει ένα εξερευνητικό σκάφος που θα ξεκινήσει από τη Γη και θα πλησιάσει τον αστεροειδή. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το σκάφος θα ξεκινήσει το 2013, θα φτάσει στον αστεροειδή το 2014 και θα τον μελετά επί τρία χρόνια στέλνοντας στη Γη πληροφορίες για το μέγεθος, τη σύνθεση, τη θερμοκρασία, την κίνηση και την τροχιά του. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Αποφη για να διαπιστώσουν αν και τι είδους κίνδυνο κρύβει για εμάς.

Εφιαλτικό σενάριο

Ο Αποφις έχει διάμετρο 390 μέτρων και σε περίπτωση που πέσει στη Γη οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα απελευθερώσει 100.000 φορές περισσότερη ενέργεια από όση απελευθερώθηκε από την ατομική βόμβα της Χιροσίμας. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το παρατηρητήριο Κitt Ρeak Νational Οbservatory της Αριζόνας των ΗΠΑ στις 19 Ιουνίου του 2004. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις ο Αποφις θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη σε απόσταση 36.350 χλμ. από το κέντρο της Γης. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι οι συχνές προσεγγίσεις του αστεροειδούς με τη Γη μπορεί να έχουν αποτέλεσμα τον συγχρονισμό της τροχιάς του με την τροχιά της Γης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μελλοντικής σύγκρουσής του με τον πλανήτη μας. Στην αιγυπτιακή μυθολογία ο Αποφις ήταν το αρχαίο πνεύμα του κακού και του ολέθρου που προσπαθούσε αδιάκοπα να βυθίσει τον κόσμο στο αιώνιο σκοτάδι. #-o #-o #-o

147392445_ContentSegment_17442438W1000_H0_R0_P0_S1_V1Jpg.jpg.cd7be7c8057bdc6b9625941b09ffe08e.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Στον αστεροειδή Άποφις θα αποσταλεί δορυφόρος. :cheesy:

Στη Ρωσία εκπονείται σχέδιο αποστολής αυτόματου διαπλανητικού σταθμού στον αστεροειδή Άποφις και εγκατάστασής ραδιοκεραίας στην επιφάνειά του.

Έτσι δήλωσαν στην Επιστημονική Εταιρεία παραγωγής πυραύλων και διαστημικού εξοπλισμού Λάβοτσκιν.

Η ραδιοκεραία θα βοηθήσει τους κατοίκους της Γης να μάθουν τις πραγματικές παραμέτρους της τροχιάς αυτού του ουράνιου σώματος και να διευκρινίσουν αν είναι πιθανή η σύγκρουσή του με τη Γη.

Τώρα η εκπόνηση του σχεδίου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

4highres_00000401931893.jpg.92e43ccf09e10f2342eeb0f0dd415f25.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Αστεροειδής κινητήρας, ο ΄Αποφις και οι πολιτικοί. :cheesy:

Η Ρωσία κατασκευάζει αεριωθούμενο κινητήρα, με τη βοήθεια του οποίου θα είναι δυνατή η αλλαγή της τροχιάς των επικίνδυνων για τη Γη αστεροειδών.

Η κατασκευή του προχωρεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, είπε ο γενικός διευθυντής του Επιστημονικού Κέντρου Κέλντις, ακαδημαϊκός Ανατόλι Κοροτέγιεφ.

Το 2012 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του και για το 2015 προγραμματίστηκαν οι επίγειες δοκιμές του αεριωθούμενου κινητήρα.

Η εγκατάσταση ως προς την κατασκευή της είναι ένας μικρός ΑΗΣ που είναι συνδεδεμένος με τον ηλεκτροπλασμικό κινητήρα. Η δοσμένη εγκατάσταση δεν πρέπει να μπερδεύεται με τον πυρηνικό κινητήρα, αν και έχουν μιά σειρά κοινά σημεία,- είπε ο Ρώσος ειδικός στα ζητήματα της κοσμοναυτικής Ιγκόρ Λίσοφ.

- «Δεν γίνεται λόγος για τον πυρηνικό κινητήρα, όπως είναι, αλλά μόνο για την πηγή ενέργειας, δηλαδή τον πυρηνικό αντιδραστήρα. Οι πυρηνικοί κινητήρες κατασκευάζονταν τόσο στη Σοβιετική ΄Ενωση, όσο και στις ΗΠΑ,

όμως κατά τις δοκιμές τους σε πάγκο, η τεχνολογία αυτή θεωρήθηκε υπερβολικά επικίνδυνη»,- παρατήρησε ο Ιγκόρ Λίσοφ.

Σήμερα οι επιστήμονες ασχολούνται με την λύση του προβλήματος της αύξησης της ώθησης της αεριωθούμενης ροής και της μείωσης του συστήματος ψύξης εκπομπού. Η εγκατάσταση αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς- από την απώθηση των αστεροειδών ως την ρυμούλκηση των δορυφόρων.

Στη Ρωσία συνεχίζονται παράλληλα και οι εργασίες μέσων εξουδετέρωσης των κινδύνων που εγκυμoνούν οι αστεροειδείς. Το Πυραυλο-διαστημικό Κέντρο Μακέγιεφ στα Ουράλια, κατασκεύασε ένα σύστημα από δύο συσκευές. Η μία απ’ αυτές προορίζεται για εξερευνητικές εργασίες και η άλλη θα μεταφέρει την πυρηνική γόμωση, ικανή να σκάσει ένα μικρό αστεροειδή.

Σε μεγάλο δε αστεροειδή τέτοια έκρηξη μπορεί να αφήσει μόνο ένα λάκκο εκατό μέτρων.

Ταυτόχρονα στη Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζεται η επεξεργασία ειδικής αντίληψης για την ανάπτυξη των συστημάτων αντίδρασης στις διαστημικές απειλές, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση αντίστοιχου ομοσπονδιακού προγράμματος. Η επεξεργασία της ανατέθηκε από την Ροσκόσμος στο Αστρονομικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών,- είπε η Λίντια Ρίχλοβα, διευθύντρια ενός τμήματος του Ινστιτούτου.

-«Υπάρχουν όλο κιόλο 3 διαστημικές απειλές- των αστεροειδών, των διαστημικών σκουπιδιών και των ηλιακών εκλάμψεων. ](*,) ](*,) ](*,)

Ανάμεσα στα καθήκοντά μας είναι ο εντοπισμός και το μόνιτορινγκ, η δημιουργία ενιαίου Κέντρου, συστήματος αξιολόγησης των κινδύνων και, βέβαια, του συστήματος αντιμετώπισης των κινδύνων. Εννοείται ότι όλα αυτά τα προγράμματα περιέχουν και ορισμένα πολιτικά σημεία.

Οι Αμερικανοί γράφουν ανοιχτά στις ετήσιες εκθέσεις της ΝΑΣΑ, ότι όποιος κατέχει το Διάστημα, κατέχει και τον κόσμο. Πραγματικά οι τεχνολογίες αυτές είναι διπλού προορισμού»,- παρατήρησε η Λίντια Ριχλόβα.

Εν τω μεταξύ, ως το τέλος του αιώνα που ζούμε η Γη μάλλον δεν απειλείται από τη σύγκρουσή της με τα ουράνια σώματα διαμέτρου πάνω από 100 μέτρα. Ίσως κάτω από 100 μέτρα. Το πιό δύσκολο εδώ είναι ότι τέτοια σώματα μπορούν να ανακαλυφθούν όλο κιόλο μερικές εβδομάδες ή μέρες ακόμα ως το πλησίασμά τους στη Γη.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί μόνο μετά τη δημιουργία διεθνούς δικτύου ειδοποίησης για ενδεχόμενο κίνδυνο από αστεροειδείς.

924047_24227230.jpg.47212bb37d8657c5302bc59bd952b741.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Ο αστεροειδής Apophis φέρνει στη Γη τρομακτικές καταστροφές. :cheesy:

Στη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Ροσκόσμος) θεωρούν ότι το 2036 είναι πιθανή η σύγκρουση του αστεροειδή Apophis με τη Γη, πράγμα που μπορεί να επιφέρει περισσότερες καταστροφές από ό,τι η πτώση του μετεωρίτη του Τουνγκούσκα.Αυτή η πληροφορία περιέχεται στην έκθεση του αναπληρωτή επικεφαλής της Ροσκόσμος Βιτάλι Νταβίντοφ, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στη Μόσχα στο επιστημονικό συνέδριο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας «Εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας ασφάλειας».Ο αστεροειδής Apophis καταγράφηκε το 2004 από το αμερικανικό εθνικό αστεροσκοπείο The Kitt Peak National Observatory στην Αριζόνα.

Το ουράνιο σώμα έχει διάμετρο περίπου 300 μέτρα.

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ας προσευχηθούμε από τώρα για το μικρό γαλάζιο μας Διαστημόπλοιο...να μην βρεθεί στον δρόμο του Απόφι.... 8-[ 8-[ 8-[

:| :| :|

[-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο αστεροειδής Apophis φέρνει στη Γη τρομακτικές καταστροφές. :cheesy:
Ενα σκούντημα να του δώσουμε και βγαίνει εκτος τροχιάς, πάντως απο ότι θυμάμαι είχε υποβιβαστεί η επικινδυνότητα του αλλά καλό είναι να περιμένουμε νέες μετρήσεις δεν βλέπω λόγο να κινδυνολογούμε γιατι θα αρχίσουν οι... Ιστορίες για αγρίους.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Ο Ήλιος μπορεί να σώσει τη Γη από τον αστεροειδή. :cheesy:

Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην τροχιά του αστεροειδούς Apophis μπορεί να αποτρέψει τη σύγκρουσή του με τη Γη το 2036, δήλωσε την Τετάρτη στο 7ο Διεθνές Αεροδιαστημικό Συνέδριο στέλεχος του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.Οι Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι κατά τον υπολογισμό της τροχιάς του αστεροειδούς δεν είχε υπολογιστεί η μη βαρυτική επιτάχυνση, το «φαινόμενο Γιαρκόφσκι», που εκδηλώνεται με την αλλαγή της τροχιάς του περιστρεφόμενου γύρω από τον άξονα του σώματος υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, γεγονός, που μπορεί να μεταβάλλει έντονα την κίνηση του Apophis. Σϋμφωνα με τα συμπεράσματα των Ρώσων επιστημόνων «η σύγκρουση της Γης με τον αστεροειδή το 2036 έχει μηδαμινές πιθανότητες». Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο αστεροειδής Apophis θα πλησιάσει τη Γη στις 13 Απριλίου του 2029 σε απόσταση 38.000 χλμ.

5024043808_af64df42f0kollaj.jpg.b78724fd8f642dc059a643cc1c0e057b.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προς το παρόν η αξιολόγηση κινδύνου στην κλίμακα Torino είναι μηδέν (0).

Πάντως στις αρχές Ιανουαρίου 2013 θα έχει μια σχετικά κοντινή διελευση και φαινόμενο μέγεθος γύρω στο 16 mag,

οπότε αν θέλει κάποιος φίλος ερασιτέχνης μπορεί να επιχειρήσει να τον παρατηρήσει με CCD.

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προς το παρόν η αξιολόγηση κινδύνου στην κλίμακα Torino είναι μηδέν (0).

Πάντως στις αρχές Ιανουαρίου 2013 θα έχει μια σχετικά κοντινή διελευση και φαινόμενο μέγεθος γύρω στο 16 mag,

οπότε αν θέλει κάποιος φίλος ερασιτέχνης μπορεί να επιχειρήσει να τον παρατηρήσει με CCD.

 

 

Ή οπτικά!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Mάνο μακάρι, αυτό κι αν είναι challenge! :shock: 16 mag δεν είναι αδύνατον, αλλά ούτε και τόσο εύκολο όσο φαίνεται.

Κι επειδή οι χάρτες είναι το παν, τι χάρτες σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις;

 

 

Mε CCD η ευκολία είναι ότι ο αστεροειδής φαίνεται αμέσως στις λήψεις, είτε με το trail που κάνει το ίχνος σε σχέση με τους αστέρες, είτε με γρήγορη διαδοχική συνεχή αντιπαράθεση 2-3 εικόνων (κοινώς: blinking)

(ps: αυτό τον καιρό το mag του είναι αμυδρότερο από 20)

 

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλό θα ήταν να εξαφανιστούν κάποτε οι δεινόσαυροι από τη Γη, ώστε να πάρει νέα ώθηση η ζωή, μετά την αγρανάπαυση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχέδια για τον Apophis. :cheesy:

Η Ρωσία θα αποστείλει το 2020 στον αστεροειδή Apophis ένα «ελκυστήρα βαρύτητας» για να δοκιμάσει μεθόδους εκτροπής της τροχιάς διαστημικών σωμάτων, που απειλούν τη Γη.

Τα σχέδια αυτά συμπεριλαμβάνονται στην παρουσίαση του θυγατρικού της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) Κεντρικού Επιστημονικού-Ερευνητικού Ινστιτούτου Μηχανοκατασκευών (ΚΕΕΙΜ) στο Διεθνές Αεροδιαστημικό Συνέδριο, το οποίο ολοκληρωσε τις εργασίες του στη Μόσχα την Παρασκευή. Η παρουσίαση οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Στρατηγική ανάπτυξης διαστημικής δραστηριότητας ως το 2030», το οποίο κατατέθηκε από την Roskosmos στην κυβέρνηση αυτή την άνοιξη.

Μετά την ανακάλυψη του Apophis πριν από 8 χρόνια οι υπολογισμοί έδειξαν ότι μπορεί να συγκρουστεί με τη Γη το 2029 με πιθανότητα 1:37.

Αργότερα κατέστη σαφές ότι σίγουρα δεν θα υπάρξει καταστροφή.

Αλλά εάν ο αστεροειδής βρεθεί σε μια στενή «λακούβα» βαρύτητας, πλάτους μόλις εκατό μέτρων, τότε θα συγκρουστεί με τη Γη κατά την επόμενη προσέγγισή του το 2036.

Η πιθανότητα σύμπτωσης είναι 4 στο εκατομμύριο.

Όταν παρ’ όλ’ αυτά ο Apophis οδηγηθεί σε «λακούβα», ο «ελκυστήρας βαρύτητας» μπορεί με αρκετή ευκολία να τον μετακινήσει χαμηλώνοντας τις πιθανότητες σύγκρουσης ως το μηδέν.

Η ιδέα αυτού του «ελκυστήρα» είναι γνωστή, λέει το αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής Γιούρι Καράς:

Πρόκειται για ένα σώμα, το οποίο θα περιστρέφεται γύρω από τον αστεροειδή και θα επηρεάσει την κίνησή του. Εάν ο αστεροειδής εντοπιστεί πολύ πριν πλησιάσει τη Γη σε επικίνδυνη απόσταση και αποσταλεί σε αυτόν ο «ελκυστήρας», μπορεί σταδιακά να εκτραπεί από την επικίνδυνη τροχιά.

Σχολιο:Φίλε Κώστα,με το μέγεθος που εχει ο Apophis μια σύγκρουση σε πυκνοκατοικημένη περιοχη το πολυ να βοηθούσε κάπως στο θεμα του υπερπληθυσμού του πλανήτη και με την σκόνη να κατέβαζε την μέση θερμοκρασία του πλανητη για αρκετά χρόνια.Ομως οικονομικα τότε να δείς μνημόνια σε ολο τον πλανήτη!!!

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η Ρωσία θα εγκαταστήσει πομπό ραδιοσημάτων στον αστεροειδή Αpophis. :cheesy:

H Ρωσία σχεδιάζει να εγκαταστήσει πομπό ραδιοσημάτων στον αστεροειδή Αpophis, ο οποίος απειλεί με σύγκρουση τη Γη, ώστε να παρακολουθούν την τροχιά του.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε συμπόσιο για το ηλιακό σύστημα ο επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Βλαντίμιρ Ποπόφκιν. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος τοποθετείται μετά το 2020. Ένα διαστημικό σκάφος πρέπει να προσεδαφιστεί στον αστεροειδή και να τοποθετήσει τον «ραδιοφάρο» έτσι ώστε να διεξάγονται πιο ακριβείς βαλλιστικοί υπολογισμοί της τροχιάς κατά την πτήση του. Ο αστεροειδής Αpophis τις δεκαετίες 2020-2030 θα πλησιάσει δύο φορές σε επικίνδυνη απόσταση τη Γη.

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Αστεροειδής «Απόφις»: σοβαρή απειλή ή θαυμάσιο δώρο; :cheesy:

Ο αστεροειδής «Απόφις» προσέλκυσε για άλλη μια φορά την προσοχή των επιστημόνων: την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, πέταξε σε απόσταση 14,5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας σειράς ειδικών, το 2036 ο αστεροειδής, αν αλλάξει η τροχιά του, θα συγκρουστεί με τον πλανήτη μας.

Ο εν λόγω αστεροειδής, που ονομάστηκε προς τιμήν του αρχαίου αιγυπτιακού θεού του σκότους και της καταστροφής, είναι ένας τεράστιος ογκόλιθος με μάζα 50 εκατομμύρια τόνους και διάμετρο περίπου 300 μέτρα. Τον Απρίλιο του 2029, όπως λένε οι ειδικοί, θα περάσει σε απόσταση περίπου 36 χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Γη. Αυτό είναι το ύψος των τροχιών των γεωστατικών δορυφόρων. Και αν ο «Απόφις» βρεθεί ακριβώς σε απόσταση 30404,5 χιλιομέτρων από τη Γη, όπως λένε οι επιστήμονες, μπορεί να βρεθεί στην λεγόμενη βαρυτική κλειδαριά, στην οποία η δύναμη της βαρύτητας της Γης μπορεί να αναγκάσει τον αστεροειδή να στραφεί προς επικίνδυνη κατεύθυνση. Ωστόσο το ρίσκο σύγκρουσης του «Απόφις» με τη Γη δεν πρέπει να μεγαλοποιείται, υπογραμμίζει ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Ντμίτρι Βίμπε:

- Το ρίσκο σύγκρουσής του για σήμερα είναι ένα στις 50 χιλιάδες, δηλαδή η πιθανότητα σύγκρουσης το 2036 είναι ελάχιστη. Πρώτ΄ απ΄όλα, στον «Απόφις» δίνουν προσοχή, επειδή παρά το αρκετά μικρό μέγεθός του έχει σημαντική μάζα και ταχύτητα. Αν σημειωθεί σύγκρουσή του με τη Γη, θα ακολουθήσει έκρηξη ισχύος μερικών χιλιάδων μεγατόνων. Θα είναι καταστροφή περιφερειακής κλίμακας.

Άραγε είναι δυνατή η αποφυγή του κινδύνου, που προέρχεται από το διάστημα με τη μορφή του «Απόφις»; Π.χ., να δοκιμάσουμε να τον καταρρίψουμε με κάποιο τρόπο ή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την τροχιά της πτήσης του. Στο θέμα αναφέρεται ο Ντμίτρι Βίμπε:

- Υπάρχουν μερικά σχέδια, τα οποία μας παρέχουν τη δυνατότητα να μετατοπίσουμε ελαφρά όμως έγκαιρα τον «Απόφις» σε άλλη τροχιά, προκειμένου να αποτραπεί η σύγκρουση μ΄αυτόν στο μέλλον. Όμως σε τέτοια περίπτωση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί σήμερα η πιθανότητα σύγκρουσης μ΄αυτόν είναι πολύ μικρή. Και εμείς με τις ενέργειές μας μπορούμε να αυξήσουμε αυτή την πιθανότητα. ](*,)

Ανάμεσα στους επιστήμονες υπάρχουν και πεπεισμένοι πολέμιοι των προσπαθειών επέμβασης στην πτήση του «Απόφις». Όπως είπε ο Γραμματέας Τύπου του Παρατηρητηρίου του Πούλκοβο Σεργκέι Σμιρνόφ, ο αστεροειδής αυτός είναι πραγματικό δώρο για τους αστρονόμους.

- Οι περιοδικές συναντήσεις με τον αστεροειδή είναι επωφελείς για την καλύτερη κατανόηση της φύσης των ουράνιων σωμάτων. Γι΄αυτό το καλύτερο είναι να τοποθετηθούν σ΄αυτόν συσκευές, με τη βοήθεια των οποίων θα καταγραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η θέση του στο διαστημικό χώρο. Και αν αποδειχτεί ότι κατά το 2019 η προσέγγιση είναι πιο επικίνδυνη, από ότι πιστευόταν, να αλλάξουμε κάπως αυτή την τροχιά.

Για την παρακολούθηση της κίνησης του «Απόφις» στο διαστημικό χώρο οι επιστήμονες ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν στον αστεροειδή ή κοντά σ΄αυτόν ραδιοφάρο, με τη βοήθεια του οποίου θα αυξηθεί η ακρίβεια της πρόληψης της μελλοντικής κίνησης του διαστημικού σώματος.

Η εκτόξευση διαστημοπλοίου, που θα μεταφέρει στον αστεροειδή τον δορυφόρο-ραδιοφάρο, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μετά το 2020.

http://greek.ruvr.ru/2013_01_09/100539417/

1212555975_42011.jpg.ed203ec7cad8aaf626c6b4356317ef4f.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περισσότερα για τον Απόφι. :cheesy:

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/To_Herschel_synhelave_ton_asteroeidhe_Apophis

Herschel_s_three-colour_view_of_asteroid_Apophis_large.jpg.d92fc3af0d7fe76474986a86afc6b376.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

ΝΑΣΑ: Ο Άπωφις μπορεί να συγκρουστεί με τη Γη το 2068. :cheesy:

Ο αστεροειδής Άπωφις, ο οποίος με ασφάλεια θα συναντηθεί με τη Γη το 2029 και το 2036, στις 12 Απριλίου του 2068 μπορεί να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας, αν και η πιθανότητα αυτού του συμβάντος είναι πολύ μικρή – λιγότερο από 2,3 στο εκατομμύριο, προσδιόρισαν οι ειδικοί του Εργαστηρίου Αεριωθούμενης Κίνησης της ΝΑΣΑ.

Ο αστεροειδής Άπωφις μεγέθους 325 μέτρων ανακαλύφθηκε το 2004. Η ανακάλυψη προκάλεσε σάλο – οι υπολογισμοί έδειξαν ότι υπάρχει μία πιθανότητα της τάξης του 2,7% ο Άπωφις να συγκρουστεί με τη Γη το 2029. Στη συνέχεια οι επιστήμονες απέκλεισαν αυτήν την απειλή, ενώ τον Ιανουάριο οι ειδικοί της ΝΑΣΑ προσδιόρισαν, ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης κατά την επόμενη προσέγγιση το 2036 επίσης πρακτικά αποκλείεται.

http://greek.ruvr.ru/2013_02_24/105958568/

4b_725112.jpg.14307d84db257920f9c8643d0679139a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τον αστεροειδή Apophis το 2036 πριν αυτός πλησιάσει επικίνδυνα τη Γη. :cheesy:

Ρώσοι επιστήμονες σχεδιάζουν την μετατροπή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) με στόχο να τον εκτοξεύσουν εναντίον ενός αστεροειδή με διάμετρο μέχρι 50 μέτρα και πρόσθεση να τον καταστρέψουν. Η δοκιμή θα αφορά τον αστεροειδή Apophis ο οποίος πρόκειται να περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη μας το 2036.

Ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας επιστημόνων ο Sabit Saitgarayev του σχεδιαστικού γραφείου πύραυλων Kakeyev δήλωσε στο TASS γιατί ένας ICBM είναι η προτιμητέα λύση από ένα πυραυλικό φορέα.

«Οι περισσότεροι πυραυλικοί φορείς υγρών καυσίμων είναι αναγκαίο να παραλάβουν καύσιμο τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την επικείμενη εκτόξευσή τους.

Στην περίπτωση όμως αστεροειδών που παρουσιάζονται ξαφνικά όπως αυτός που έπεσε στο Chelyabinsk δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια χρόνου. Αντίθετα ένας ICBM στερεών καυσίμων είναι πάντα έτοιμος για εκτόξευση, γεγονός όμως που απαιτεί κάποιες συγκεκριμένες μετατροπές», είπε ο Saitgarayev.

Οι προηγμένοι ICBM μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πύραυλοι δολοφόνοι αστεροειδών όπως ο Apophis ο οποίος αναμένεται επικίνδυνα κοντά στην Γη το 2036.

http://www.pronews.gr/portal/20160212/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE-apophis-%CF%84%CE%BF-2016-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9

c0z8ed1bcy6ipz012he4.jpg.ce82c46202c9fa2c9ab89ba182af0c25.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 έτη αργότερα...

Πότε θα καταστραφεί η Γη! :cheesy:

Σενάριο καταστροφής της Γης με επιστημονική βάση είδε το φως της δημοσιότητας.

ΟΚ, πολλές φορές έχουν γίνει viral διάφορες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το πότε θα καταστραφεί η Γη, στηριζόμενες σε διαφορετικούς παράγοντες... Από το ημερολόγιο των Μάγια μέχρι τις προβλέψεις του Νοστράδαμου.

Η τελευταία όμως που είδε το φως της δημοσιότητας, έχει μία βάση, καθώς στηρίζεται σε έρευνα Ρώσων επιστημόνων και αφορά το ενδεχόμενο να πέσει στον πλανήτη μας, ένας τεράστιος αστροειδής.

Πρόκειται για τον Άποφις, ο οποίος έχει το όνομα του Θεού των δαιμόνων στην Αρχαία Αίγυπτο και ταξιδεύει με 7,3 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες του Τμήμα Ουράνιας Μηχανικής, του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης ανέφεραν πως υπάρχει πιθανότητα η τροχιά του να συγκλίνει με αυτή της Γης, το 2068. Κάτι που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα που μπορεί να ξεκινήσουν από ανυπολόγιστες καταστροφές και να φτάσουν μέχρι τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το 2044 θα περάσει σε απόσταση 16 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, το 2051 η απόσταση του θα μειωθεί στα 760.000 χιλιόμετρα, το 2051 και το 2060 θα απομακρυνθεί στα πέντε εκατ. χιλιόμετρα, όμως κάπου εκεί τα δεδομένα αλλάζουν. Και αυτό γιατί η μείωση θα είναι θεαματική και η απόστασή του θα πέσει μόλις στα 100.000 χιλιόμετρα.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=taJiSJ4I6oc

https://www.youtube.com/watch?time_continue=122&v=KmlqRLWrbDA

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/745807_epistimones-tote-tha-katastrafei-i-gi-vinteo

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένας γιγάντιος αστεροειδής για το Zoom Past Earth το 2029 :cheesy:

Η NASA αναφέρει ότι σε λιγότερο από 10 χρόνια - στις 13 Απριλίου 2029, για να είμαστε ακριβείς - ένας γιγαντιαίος αστεροειδής θα πετάξει κοντα στην Γη. Ο διαστημικός βράχος μήκους 335 μέτρων με το όνομα 99942 Apophis (ελληνικό για τον θεό του θανάτου) θα χάσει τη Γη με περιθώριο 31.000 χιλιομέτρων, αρκετά μακριά για να μην κάνει κακό, αλλά αρκετά κοντά για να ενδιαφέρει τους αστρονόμους

"Η στενή προσέγγιση του Apophis το 2029 θα είναι μια απίστευτη ευκαιρία για την επιστήμη", δήλωσε η Marina Brozović, επιστήμονας ραντάρ στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA. "Θα παρατηρήσουμε τον αστεροειδή τόσο με οπτικά όσο και με τηλεσκόπια ραντάρ. Με τις παρατηρήσεις με ραντάρ, θα μπορούσαμε να δούμε λεπτομέρειες επιφάνειας που έχουν μόνο λίγα μέτρα σε μέγεθος. "

Σύμφωνα με τη NASA, το Apophis μπορεί να είναι ορατό με γυμνό μάτι - ένα στίγμα φωτός που διαπερνά τον ουρανό. "Καθώς ο αστεροειδής περνάει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το μονοπάτι του μετατρέπεται σύντομα από κόκκινο σε γκρίζο - αυτή είναι η στιγμή της πλησιέστερης προσέγγισης", λέει η NASA. "Μετά την πλησιέστερη προσέγγιση, ο αστεροειδής θα μετακινηθεί στον ουρανό της ημέρας και δεν θα είναι πλέον ορατός".

Το Apophis ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα αστρονόμων στο Kitt Peak National το 2004. Λόγω τεχνικών και καιρικών προβλημάτων, οι αστρονόμοι το ανίχνευσαν μόνο για δύο ημέρες. Ευτυχώς, μια άλλη ομάδα στην Εαρινή Έρευνα Siding ξανακάλυψε αργότερα εκείνο το έτος. Η ανακάλυψη έστειλε κρουστικά κύματα μέσω της κοινότητας: οι αρχικοί υπολογισμοί των τροχιών έφεραν τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη Γη ως 2,7%. Εντούτοις, μεταγενέστερες παρατηρήσεις απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα, τοποθετώντας την πιθανότητα σύγκρουσης σε λιγότερο από 1 στα 100.000. Τα νέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά εκείνη την εποχή, όταν η NASA, η FEMA και οι διεθνείς εταίροι υποβάλλονται σε προσομοίωση σύγκρουσης αστεροειδών σε αυτήν την εβδομάδα . Άλλες ερωτήσεις που θα συζητήσουν οι επιστήμονες στο συνέδριο είναι πώς η βαρύτητα της Γης θα επηρεάσει τον αστεροειδή καθώς περνάει, αν μια αποστολή διαστημικού σκάφους αποσταλεί στον Apophis και αν η flyby μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μελετήσει το εσωτερικό του αστεροειδούς. αναμένεται να παράσχει στους αστρονόμους χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με μελλοντικές συναντήσεις με αντικείμενα κοντά στη Γη ". Ο Apophis είναι εκπρόσωπος περίπου 2.000 γνωστών επί του παρόντος δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών", δήλωσε ο Paul Chodas, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Αντικειμένων της Γης. "Παρατηρώντας τον Apophis κατά τη διάρκεια της πτήσης του 2029, θα αποκτήσουμε σημαντικές επιστημονικές γνώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάποια στιγμή για την πλανητική άμυνα".

https://asgardia.space/en/news/Giant-Asteroid-to-Zoom-Past-Earth-in-2029

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Αστεροειδής στο μέγεθος του Λυκαβηττού προσπερνά τη Γη (αλλά θα επιστρέψει) :cheesy:

Την ώρα που μάλλον θα κοιμάστε στις 03.15 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ένας διαστημικός βράχος σε μέγεθος λόφου θα προσπερνά τη Γη σε ασφαλή απόσταση, πριν ξαναπεράσει απειλητικά κοντά σε ακριβώς οκτώ χρόνια.

Πρόκειται για τον αστεροειδή Άποφι, ο οποίος προκάλεσε ανησυχία όταν ανακαλύφθηκε το 2004, με τους πρώτους υπολογισμούς της τροχιάς του να δείχνουν ότι υπήρχε πιθανότητα 3% να χτυπήσει τη Γη στις 13 Απριλίου 2019.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, οπότε ησυχάστε.

Ο Άποφις (Apophis), με διάμετρο γύρω στα 300 μέτρα (συγκριτικά ο λόφος του Λυκαβηττού έχει ύψος 227 μέτρα αλλά μεγαλύτερη διάμετρο) θα περάσει το Σάββατο σε απόσταση περίπου 15 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, πάνω από 40 φορές πιο μακριά από τη Σελήνη.

Στην αρχαία Αίγυπτο, η θεότητα του Άποφι είχε μορφή φιδιού (Wikimedia Commons)

«Είναι κάτι που συμβαίνει περίπου μία φορά στα 1.000 χρόνια, οπότε προφανώς προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον» είπε στο Space.com η Μαρίνα Μπρόζοβιτς του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Η NASA θα χρησιμοποιήσει διαστημικά ραντάρ για να παρακολουθήσει τη διέλευση, αν και πρόσφατα έχασε το καλύτερο όργανό της, το ιστορικό αλλά γερασμένο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, το οποίο κατέρρευσε τον Δεκέμβριο και είναι απίθανο να ανακατασκευαστεί.

Το Αρεσίμπο «ήταν το ισχυρότερο ραντάρ στον πλανήτη και η απώλεια δεν μπορεί να αντισταθμιστεί. Παρόλα αυτά θα συλλέξουμε καλά δεδομένα» σχολίασε η Μπρόζοβιτς, η οποία ειδικεύεται στα διαστημικά ραντάρ.

Ήδη όμως η πορεία του αστεροειδή έχει υπολογιστεί με αρκετή ακρίβεια, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια –όσο πιο μακριά προχωρούν οι εκτιμήσεις στο μέλλον, το περιθώριο αβεβαιότητας αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Στις 13 Απριλίου 2029, ο Άποφις θα ξαναπεράσει σε απόσταση μόλις 32.0000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, περίπου το ύψος όπου κινούνται οι γεωστατικοί δορυφόροι. Θα χρειαστεί μόλις μια ώρα για να διασχίσει τον Ατλαντικό και να χαθεί ξανά στο διάστημα, για να συνεχίσει το ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο.

Οι φόβοι ενδεχόμενης πρόσκρουσης αρχικά μετατέθηκαν από το 2029 2036 και μετά στο 2068 –έτος για το οποίο δεν έχει αποκλειστεί οριστικά η πιθανότητα πρόσκρουσης.

Σε περίπτωση που έπεφτε στη Γη, το γιγάντιο αντικείμενο από πετρώματα και μέταλλο θα αρκούσε για να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη.

Είναι εξάλλου εκατοντάδες έως χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από τον αστεροειδή που εξερράγη πάνω από το Τσλιαμπίνσκ της Ρωσίας το 2013 (η διάμετρός του εκτιμάται στα 20 μέτρα) ή το αντικείμενο που ισοπέδωσε ένα ολόκληρο δάσος στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908 (με εκτιμώμενη διάμετρο μερικών δεκάδων μέτρων).

Η αρχική ανησυχία για ενδεχόμενη πρόσκρουση είχε εμπνεύσει το όνομα του Άποφι, μια αιγυπτιακή θεότητα την οποία η NASA περιγράφει ως «δαινονικό όφι που ενσάρκωνε το κακό και το χάος».

https://www.in.gr/2021/03/05/b-science/space/asteroeidis-sto-megethos-tou-lykavittou-prosperna-ti-gi-alla-tha-epistrepsei/

Apep_1.jpg.de4fb8f5faff7a24f8c067deaeb7b31d.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άποφις: Ο μετεωρίτης πέρασε με ασφάλεια μακριά από τη Γη - Θα επιστρέψει όμως το 2029. 

Χωρίς προβλήματα πέρασε ο αστεροειδής Άποφις δίπλα από τη Γη κι αναμένεται να επιστρέψει το 2029.Ο διαστημικός βράχος των 340 μέτρων, που αν ω μη γένοιτο πέσει στη Γη θα προκαλέσει καταστροφικό συμβάν (ELE) περιέχει σίδηρο και νικέλιο και έχει το σχήμα φυστικιού. Πραγματοποιεί μία πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 11 μήνες περίπου και εχθές πέρασε 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από Γη.

Όταν εντοπίστηκε το 2004, οι πρώτες εκτιμήσεις έδειχναν πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη, περισσότερες παρατηρήσεις όμως έδειξαν πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

Πλέον προβλέπεται πως το 2029, ο Άποφις θα περάσει σε απόσταση 31.900 χιλιομέτρων από τη Γη. Απόσταση ασφαλείας μεν, αλλά αρκετά κοντά για να περάσει ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 384.400 χιλιόμετρα. Είναι επίσης η απόσταση που βρίσκονται αρκετά διαστημικά σκάφη σε τροχιά.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/968615_apofis-o-meteoritis-dolofonos-perase-me-asfaleia-makria-apo-ti-gi-tha

ezgif-2-1825aed0ed37.thumb.jpg.fed9e78d33c0199dc551a4d8b4302acd.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Καθησυχάζει η NASA: «Ο αστεροειδής 'Αποφις δεν θα πέσει στη Γη τα επόμενα 100 χρόνια» :cheesy:

Μετά την ανακάλυψη του το 2004, ο αστεροειδής 'Αποφις έχει θεωρηθεί ένας από τους πιο επικίνδυνους για να προσκρούσει στη Γη κάποια στιγμή στο όχι μακρινό μέλλον.Όμως, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), νέοι υπολογισμοί της τροχιάς του καταλήγουν στην εκτίμηση των επιστημόνων ότι σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί μέσα στα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια.

Έχοντας διάμετρο περίπου 340 μέτρα, ο 'Αποφις θεωρήθηκε σοβαρή απειλή, όταν εκτιμήθηκε ότι θα περάσει ανησυχητικά κοντά από τη Γη τον Απρίλιο του 2029 (σε απόσταση μόλις 32.000 χιλιομέτρων, μικρότερη εκείνης των γεωσύγχρονων δορυφόρων), αν και, όπως έδειξαν κατοπινές αναλύσεις δεν υπάρχει τότε κίνδυνος πρόσκρουσης. Εξίσου καθησυχαστική υπήρξε η πρόβλεψη και για την επόμενη κοντινή διέλευση του το 2036.

Έως τώρα υπήρχε ακόμη μια μικρή πιθανότητα να πέσει στη Γη το 2068, η οποία όμως και αυτή εξαλείφθηκε μετά τους νέους υπολογισμούς με τη βοήθεια νέων παρατηρήσεων από τηλεσκόπια κατά την πρόσφατη διέλευση του 'Αποφι σε απόσταση 17 εκατ. χλμ. στις 5 Μαρτίου. Αλλά και για μερικές ακόμη δεκάδες χρόνια μετά το 2068 ο εν λόγω αστεροειδής δεν αναμένεται να αποτελέσει απειλή για τον πλανήτη μας.

«Μία πρόσκρουση το 2068 δεν θεωρείται πια πιθανή και οι υπολογισμοί μας δεν δείχνουν τον παραμικρό κίνδυνο πρόσκρουσης για τα τουλάχιστον 100 επόμενα χρόνια», διαβεβαίωσε ο Ντέηβιντ Φαρνόκια του Κέντρου Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) της NASA. Ο 'Αποφις δεν ανήκει στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη-Δία, όπως οι περισσότεροι αστεροειδείς, αλλά στη λεγόμενη οικογένεια 'Ατεν.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/973684_kathisyhazei-i-nasa-o-asteroeidis-apofis-den-tha-pesei-sti-gi-ta-epomena

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σκάφος της NASA θα ακολουθεί αστεροειδή σε κοντινή διέλευση το 2029.

Ο αστεροειδής Απόφις θα πλησιάσει τη Γη πιο κοντά από πολλούς δορυφόρους τηλεπικοινωνιών.

ceb1cf80cebfcf86ceb9cf83.png?w=700

Σε περίπου 5,5 χρόνια από σήμερα, προβλέπουν οι αστρονόμοι, ένας αστεροειδής σε μέγεθος ουρανοξύστη θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση περίπου 30.000 χιλιομέτρων, το ένα δέκατο της απόστασης μέχρι τη Σελήνη, πιο κοντά από πολλούς δορυφόρους τηλεπικοινωνιών.Θα είναι η πρώτη φορά που ένα αντικείμενο αυτού του μεγέθους περνά ξυστά από τον πλανήτη στη σύγχρονη ιστορία. Κι όταν αυτό συμβεί, ένα σκάφος της NASA που εκτοξεύτηκε το 2016 θα βρίσκεται σε θέση να παρακολουθήσει τη διέλευση από κοντά. Η αποστολή, την οποία σχεδίασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, αναμένεται να προσφέρει πληροφορίες που ίσως αποδειχθούν χρήσιμες σε περίπτωση που χρειαστεί να αποτρέψουμε προσκρούσεις αστεροειδών στη Γη.Ο αστεροειδής που θα περάσει το 2029 είναι ο Apophis («Απόφις»), βαπτισμένος προς τιμήν μιας αιγυπτιακής θεότητας που συμβολίζει το κακό και το χάος. Όταν ανακαλύφθηκε το 2024 έδειχνε να βρίσκεται σε πορεία πρόσκρουσης, όμως οι μετέπειτα υπολογισμοί της τροχιάς του απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο για τουλάχιστον έναν ακόμα αιώνα. Τον Apophis θα σπεύσει τώρα να υποδεχτεί το σκάφος OSIRIS-Rex, το οποίο είχε συλλέξει δείγματα από έναν άλλο αστεροειδή πριν από τρία χρόνια και έστειλε τα δείγματα κλεισμένα σε μία κάψουλα που έπεσε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα τον Σεπτέμβριο.

Δεύτερη πράξη

Αντί να παροπλίσει το σκάφος μετά την επιτυχή παράδοση των δειγμάτων, η NASA αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για τη μελέτη του Apophis. Οι ερευνητές περιγράφουν τη νέα αποστολή στο Planetary Science Journal.Ο Apophis, του οποίου το σχήμα θυμίζει φιστίκι, έχει πλάτος 340 μέτρα και πιστεύεται ότι αποτελείται κυρίως από πυριτικά πετρώματα μαζί με σίδηρο και νικέλιο. Όταν βρεθεί στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη στις 13 Απριλίου 2029 θα είναι ορατός με γυμνό μάτι για μερικές ώρες, δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Νόλαν, αναπληρωτής κύριος ερευνητής της αποστολής.Η βαρυτική έλξη της Γης εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μετρήσιμες μεταβολές στην κίνηση του αστεροειδή, ενδεχομένως και κατολισθήσεις στην επιφάνειά του ή εκτίναξη σύννεφων σκόνης. Το OSIRIS-Rex θα προφτάσει τον αστεροειδή καθώς πλησιάζει τη Γη και θα τον ακολουθήσει για 18 μήνες. Δεν αποκλείεται να αγγίξει την επιφάνειά του για να ελέγξει τι κρύβεται κάτω από την επιφανειακή σκόνη.

Πλανητική άμυνα

Σώματα αυτού του μεγέθους εκτιμάται ότι περνούν σε τόσο μικρή απόσταση από τη Γη μια φορά κάθε 7.500 χρόνια. Όπως πολλοί άλλοι αστεροειδείς, ο Apophis παραμένει σχεδόν άθικτος από την εποχή που σχηματίστηκε το Ηλιακό Σύστημα πριν 4,6 δισ. χρόνια, είναι δηλαδή ένα είδος χρονοκάψουλας που μπορεί να προσφέρει στοιχεία για τον σχηματισμό των πλανητών.Η εξέτασή του από κοντά ίσως προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την δομή και τις ιδιότητές του. Τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ανθρωπότητα σε περίπτωση που βρεθεί σε πορεία πρόσκρουσης. Πέρυσι, η αποστολή Dart της NASA συνετρίβη εσκεμμένα σε έναν μικρό αστεροειδή και κατάφερε να αλλάξει ελαφρώς την πορεία του.Ο Apophis είναι πολύ μικρότερος από τον αστεροειδή των 10 χιλιομέτρων που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησε τους δεινόσαυρους στην εξαφάνιση. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση πρόσκρουσης θα ήταν αρκετός για να προκαλέσει καταστροφή σε επίπεδο χώρας ή να σηκώσει τεράστια τσουνάμι.

https://www.in.gr/2023/11/13/in-science/space/apofis-skafos-tis-nasa-tha-akolouthei-asteroeidi-se-kontini-dieleysi-2029/ – https://www.reuters.com/technology/space/nasa-probe-observe-near-earth-asteroids-2029-close-encounter-2023-11-10/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ο αστεροειδής Απόφις κινείται προς τη Γη και η NASA θα τον ακολουθεί.

apophis.webp?w=700 Τον Απρίλιο του 2029 ο αστεροειδής Απόφις θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας και το διαστημικό σκάφος OSIRIS-APEX της NASΑ θα τον παρακολουθεί από κοντά (καλλιτεχνική απεικόνιση: Robert Lea/NASA)

Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-APEX της NASA που έφερε φέτος στη Γη δείγματα από τον αστεροειδή Bennu αναλαμβάνει νέα αποστολή: θα παρακολουθεί από κοντά τον αστεροειδή Apophis καθώς περνά ξυστά από τη Γη το 2029, η πιο επικίνδυνη προσέγγιση που έχει ζήσει ο πλανήτης εδώ και χιλιάδες χρόνια.Τον Σεπτέμβριο, η αποστολή OSIRIS-REx προσπέρασε τη Γη και απελευθέρωσε μια κάψουλα που έπεσε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα, μεταφέροντας δείγματα που είχαν συλλεχθεί από τον αστεροειδή Bennu δύο χρόνια νωρίτερα (περιέργως η NASA ακόμα δεν έχει καταφέρει να ανοίξει το κάνιστρο με τον εξωγήινο θησαυρό).Μετά την παράδοση των δειγμάτων η δεξαμενή καυσίμων του σκάφους παρέμεινε γεμάτη κατά το ένα τέταρτο, οπότε η NASA αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι μέχρι τον Apophis.Για το νέο εγχείρημα η αποστολή μετονομάζεται σε OSIRIS-APEX (OSIRIS-Apophis Explorer), αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της.

Θεός του Χάους

Ο αστεροειδής Apophis («Απόφις») παίρνει το όνομα της αιγυπτιακής θεότητας του κακού και του χάους.Έχει μέγεθος ουρανοξύστη, με διάμετρο γύρω στα 300 μέτρα.Όταν ανακαλύφθηκε το 2024 έδειχνε να βρίσκεται σε πορεία πρόσκρουσης, όμως οι μετέπειτα υπολογισμοί της τροχιάς του απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο για τουλάχιστον έναν ακόμα αιώνα.Στις 13 Απριλίου 2029, δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις, ο διαστημικός βράχος θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση περίπου 30.000 χιλιομέτρων, πιο κοντά από πολλούς δορυφόρους τηλεπικοινωνιών, και δεν αποκλείεται να είναι ορατός με γυμνό μάτι.Σώματα τέτοιου μεγέθους πλησιάζουν τη Γη σε τόσο μικρές αποστάσεις περίπου μια φορά στα 7.500 χρόνια, εκτιμά η NASA.Η βαρυτική έλξη της Γης εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μετρήσιμες μεταβολές στην κίνηση του αστεροειδή, ενδεχομένως και κατολισθήσεις στην επιφάνειά του ή εκτίναξη σύννεφων σκόνη.«Το κοντινό πέρασμα είναι ένα καταπληκτικό φυσικό πείραμα» σχολίασε η Ντάνι Μεντόζα ΝτελαΓκιουστίνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Τούσον, κύρια ερευνήτρια της αποστολής. Η συμπεριφορά των υλικών από τα οποία αποτελείται ο Απόφις ίσως προσφέρει στοιχεία για τον σχηματισμό των πλανητών, εξήγησε.Ο Apophis είναι πολύ μικρότερος από τον αστεροειδή των 10 χιλιομέτρων που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησε τους δεινόσαυρους στην εξαφάνιση.Παρόλα αυτά, σε περίπτωση πρόσκρουσης θα ήταν αρκετός για να προκαλέσει καταστροφή σε επίπεδο χώρας ή να σηκώσει τεράστια τσουνάμι.

πηγή: https://www.in.gr/2023/12/31/in-science/o-asteroeidis-tou-xaous-kineitai-pros-ti-gi-nasa-tha-ton-akolouthei/ – https://www.space.com/nasa-osiris-apex-asteroid-apophis-god-of-chaos

Κοινοποιήστε:

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης