AstroVox :: Επισκόπηση Θ.Ενότητας - Proba-2
Κεντρική σελίδα του AstroVox AstroVox
Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα
 
 Κεντρική ΣελίδαΚεντρική Σελίδα   FAQFAQ   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών    ΑστροφωτογραφίεςΑστροφωτογραφίες   ΕγγραφήΕγγραφή 
  ForumForum  ΑστροημερολόγιοΑστροημερολόγιο  ΠροφίλΠροφίλ   ΑλληλογραφίαΑλληλογραφία   ΣύνδεσηΣύνδεση 

Αστροημερολόγιο 
Proba-2

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Παρατήρηση Ηλίου
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
pit.gOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 15 Σεπ 2011
Σύνολο δημοσιεύσεων: 1117
Τόπος: Σύμπαν
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 05/12/2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00    Θέμα δημοσίευσης: Proba-2 Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Με τον Proba-2 στραμμένο προς ενός δραστήριο Ήλιο. Cheesy Grin
Eπιστήμονες από κάθε γωνιά της Γης, που συγκεντρώθηκαν στην πόλη Namur του Βελγίου για την European Space Weather Week (την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Διαστημικού Καιρού»), είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τελευταία αποτελέσματα του μικροδορυφόρου Proba-2, του Ευρωπαϊκού σταθμού παρακολούθησης του διαστημικού καιρού.
Ο Ήλιος με την απρόβλεπτη δραστηριότητά του έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του διαστημικού καιρού:
η απότομη αύξηση της ροής ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στα ηλεκτρικά συστήματα δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη καθώς και τα επίγεια δίκτυα ηλεκτροδότησης.
Με μέγεθος μικρότερο από ένα κυβικό μέτρο, ο μικροδορυφόρος Proba-2 εκτοξεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2009 αρχικά με σκοπό να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες και στη συνέχεια για τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων.
Και ενώ η αρχική διάρκεια της αποστολής του ήταν δύο χρόνια, συνεχίζει να στέλνει δεδομένα.
Ο Proba-2 είναι εξοπλισμένος με δύο επιστημονικά όργανα που συγκεντρώνουν δεδομένα για τον Ήλιο, και δύο ακόμα όργανα που παρακολουθούν την επίδραση του Ήλιου στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, στην ηλεκτρικά φορτισμένη ιονόσφαιρα της Γης.
Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 400.000 εικόνες του Ήλιου, ενώ οι μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί επί τόπου στην ιονόσφαιρα της Γης ξεπερνούν τις 20 εκατομμύρια.
Το 2011, η European Space Weather Week διεξάχθηκε μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου στο Palais des Congres, στην πόλη Namur του Βελγίου, και περιελάμβανε πλήθος παρουσιάσεις από επιστημονικές ομάδες που μελετούν τα δεδομένα του μικροδορυφόρου Proba-2.
«Τα δεδομένα που συγκεντρώνει ο μικροδορυφόρος Proba-2 διατείθενται σε επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ινδία,» σημείωσε η Marie Dominique από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου, η οποία είναι υπεύθυνη για τους δύο αισθητήρες που είναι στραμμένοι προς τον Ήλιο.
Παρατηρήσεις από το διάστημα.
Παρόλο που δεν έχουν προετοιμαστεί για το αφιλόξενο περιβάλλον του Ήλιου, περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο, δύο επιπλέον αισθητήρες περιφέρονται γύρω από τους πόλους, σε ύψος 700 χιλιομέτρων, και ερευνούν το άμεσο περιβάλλον του μικροδορυφόρου Proba-2.
«Την επόμενη χρονιά, σχεδιάζουμε να διαθέσουμε ελεύθερα το σύνολο των παρατηρήσεων που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα,» δήλωσε ο Stepan Stverak από το Αστρονομικό Ιστιτούτο της Τσεχίας.
«Τα δεδομένα του Proba-2 θα είναι διαθέσιμα στο επιστημονικό κοινό που επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει για στατιστικές μελέτες, και για να εξετάσει με ποιον τρόπο η ιονόσφαιρα της Γης διαταράσσεται από εκρηκτικά φαινόμενα στην επιφάνεια του Ήλιου.»
Τα αποτελέσματα θα διασταυρωθούν με αυτά από το Γαλλικό δορυφόρο Demeter, ο οποίος έχει αποστολή να μελετήσει τις διαταραχές που προκαλεί στην ιονόσφαιρα η σεισμική δραστηριότητα - και με τον τρόπο αυτό να προσφέρει μία εναλλακτική μέθοδο για την πρόβλεψη σεισμών.
Την περασμένη χρονιά, πριν ο δορυφόρος Demeter ολοκληρώσει την αποστολή του, η τροχιά του βρισκόταν πολύ κοντά σε αυτή του Proba-2.
Νέες τεχνολογίες στο διάστημα.
Το πρόγραμμα της ESA Proba - από τα αρχικά των λέξεων ‘Project for Onboard Autonomy’ - περιλαμβάνει μία σειρά από δορυφόρους που θα επιτρέψουν σε Ευρωπαϊκές εταιρίες να δοκιμάσουν νέες τεχνολογίες στο διάστημα.
Ο μικροδορυφόρος Proba-2 είναι εξοπλισμένο με έναν υπολογιστή για τον έλεγχο της τροχιάς του που βασίζεται την τελευταία γενιά τσιπ της ESA, ένα προηγμένο σύστημα αισθητήρων που παρακολουθεί τη θερμοκρασία και πίεση στη δεξαμενή καυσίμων, καθώς και γεννήτριες αέριου αζώτου που τροφοδοτούν τους προωθητήρες κατά διαστήματα, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις στην τροχιά του.
«Πίσω από το πρόγραμμα Proba βρίσκεται η ανάγκη να δοκιμαστούν προηγμένες τεχνολογίες με τρόπο που και η επιστημονική κοινότητα μπορεί να αξιοποιήσει,» τόνισε ο Frederic Teston που συμμετέχει στο πρόγραμμα της ESA ‘In-Orbit Demonstration’.
«Προσελκύοντας, άλλωστε, το ενδιαφέρον των τελικών αποδεκτών αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι νέες τεχνολογίες που προτείνουμε λειτουργούν.»
Ο μικροδορυφόρος Proba-2 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργεί αυτόνομα. Από το έδαφος, τον παρακολουθεί μονάχα σε ώρες γραφείου μία μικρή ομάδα, η οποία έχει την έδρα της στον επίγειο σταθμό της ESA στην πόλη Ρεντού του Βελγίου.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τους τεχνικούς στο Ρεντού», πρόσθεσε η κα Dominique.
«Όταν η ηλιακή δραστηριότητα ξαφνικά αλλάζει, μπορούμε μέσα σε λίγες ώρες να ρυθμίσουμε τα όργανα κατάλληλα, ή ακόμα να αλλάξουμε την κατεύθυνση προς την οποία βλέπει ο δορυφόρος, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη μία στεμματικής εκροής μάζας».
http://www.esa.int/esaCP/SEM8BT4XPVG_Greece_1.html
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile 
vossinakisOffline
Εξωγήινος
Άβαταρ

Ένταξη: 26 Μάρ 2002
Σύνολο δημοσιεύσεων: 644
Τόπος: Θεσσαλονίκη
Ηλικία: 44
Φύλο: Ανδρας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: 05/12/2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:10    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Δεν ξέρω ποιος γράφει τα ελληνικά κείμενα για την ΕΣΑ, αλλά βλέπω ότι σε πολλές ανακοινώσεις τα ορθογραφικά λάθη είναι αρκετά. Δεν χρησιμοποιούν τον αυτόματο έλεγχο???
Anyway στα ενημερωτικά emails του ΟΦΑ http://www.ofa.gr/news/proba.html είναι διορθωμένα τα λαθάκια
Επιστροφή στην κορυφή
View user's profile Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα 
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    AstroVox Forum Αρχική σελίδα -> Παρατήρηση Ηλίου Όλες οι Ώρες είναι UTC + 3
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δε μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία σε αυτό το forum
Μπορείτε να κατεβάζετε αρχεία σε αυτό το forum


Βασισμένο στο phpBB. Η συμμετοχή στο AstroVox βασίζεται στους εξής όρους χρήσης