Jump to content

Aurora Borealis - Αρκτικος κυκλος


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είχα την τύχη να δω (η μάλλον καλύτερα να βιώσω) τη μαγεία του να βρίσκεσαι πάνω από τον αρκτικό κύκλο στη Βόρεια Νορβηγία στο φημισμένο Τρομσο και πάνω ακριβώς από το κεφάλι μου να χορεύει το Σέλας. Σας παραθέτω ένα time lapse που έφτιαξα κατά την παραμονή μου εκεί για μια εβδομάδα από 11-18 Φεβρουαρίου 2013.

 

Κάποιες σημαντικές απαντήσεις σε ερωτήματα που έψαχνα απάντηση απεγνωσμένα πριν πάω τώρα μπορώ να τις δώσω με σιγουριά και ίσως να διαφωτίσω και άλλους που ενδιαφέρονται για το καταπληκτικό αυτό φαινόμενο.

 

Ναι φαίνεται με γυμνό μάτι καθαρότατα πρασινο-πρασινο και ενίοτε διακρίνεις και κόκκινο στις Άκρες τις αύρας.

 

Ναι. ανά στιγμές κινείτε αρκετά γρήγορα και είναι πραγματικά αυτό που θα φανταζόσουν αν σκεφτείς τον ηλιακό άνεμο

 

Οι προγνώσεις δεν είναι καν κοντά στην πραγματικότητα και πιο πολύ αφορούν πόσο νότια μπορείς να το δεις αλλά και πόσο έντονα αλλά αφορούν μέσους Όρους και όχι τι μπορεί να γίνει πχ για 15 λεπτά στον ουρανό Για παράδειγμα κατά την παραμονή μου όλες οι προγνώσεις ήταν low δηλαδή max kp index 2. Υπήρχαν στιγμές που ο ουρανός εκρήγνυτο κυριολεκτικά και εκείνη τη στιγμή μπορεί να ήταν και 6 η 7 στην κλίμακα του 10 αλλά κατά τα άλλα η πρόβλεψη έλεγε low.

 

Ναι τα μέρη εκεί τείνουν να έχουν πολύ συννεφιά οπότε αυτοκινητάκι και τρέξιμο...

 

Μπορεί να σταθείς πραγματικά τυχερός όπως εμείς 2 φορές και είδαμε 9αρι στην κλίμακα του 10 !!!

και αυτό χωρίς πρόβλεψη οτι θα γινόταν γιατί ενα γεγονός που είναι πιθανό να συμβεί δεν προβλέπεται από πριν και αυτό είναι ο συγκεκριμένος ηλιακός άνεμος να κουβαλάει μαζί του ένα μαγνητικό πεδίο που ουσιαστικά ακυρώνει το μαγνητικό πεδίο της γης και εκείνη τη στιγμή "χύνετε" στην ατμόσφαιρα παραθέτω ακριβώς αυτό που μας συνέβη κατά την παραμονή μας στις 14 Φεβρουαρίου από το γνωστό spaceweather

http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=14&month=02&year=2013

 

VALENTINE'S DAY MAGNETIC STORM: Valentine's Day in Scandinavia began with a magnetic storm. Rob Stammes of the Polar Light Center in Lofoten, Norway, reports: "Our instruments recorded 2o swings in the local magnetic field, which induced strong electrical currents in the ground outside our lab." "Overhead we saw some fantastic auroras," he adds.

The storm was caused by a region of south-pointing magnetism in the solar wind that wafted past Earth during the early hours of Feb. 14th. The solar wind's south-pointing magnetic field partially canceled Earth's north-pointing magnetic field, opening a crack in our planet's magnetosphere. Solar wind poured in to fuel the storm.

 

Ελπιζω να σας αρεσει το time lapse που εφτιαξα με αυτο που η φυση μας χαρισε απλοχερα μια εβδομαδα..

 

http://www.youtube.com/watch?v=qDzL5hu3CAw&hd=1

 

και μια φωτο για να σας ψησω :mrgreen:

8511789912_db8d23e6b0_c.jpg

Aurora by Ioannis Ksanthakis, on Flickr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιάννη, καταπληκτικό το time lapse σου! Το περίμενα πως και πως! :cheesy:

Αν και όποια φωτογραφία, βίντεο ή time lapse έχω δει, αδικεί κατάφορα την πανδαισία κινήσεων, σχημάτων και χρωμάτων που είδαμε με γυμνό μάτι!

Μέχρι πρότινος είχα την ολική έκλειψη ηλίου ως το νούμερο 1 εντυπωσιακότερο φαινόμενο που έχω βιώσει.

Αλλά "οι γεροντοκόρες του ουρανού με τα λευκά μαντήλια" (βάση του νορβηγικού μύθου για το σέλας) μου έκλεψαν και την καρδιά και τις εντυπώσεις.

Εκθρόνισαν την ολική έκλειψη ηλίου από το νούμερο 1 με τυμπανοκρουσίες! Αυτό είναι το πραγματικό Dancing with the stars! :P

Όπως είπε και ο Γιάννης όχι μόνο φαίνεται με γυμνό μάτι αλλά έχει και εντυπωσιακά χρώματα. Κυρίαρχο χρώμα το πράσινο. Από απαλό ως έντονο φωσφοριζέ. Μοβ σε διάφορες αποχρώσεις, κόκκινο σκούρο, γαλάζιο (που διαρκούσε όμως τόσο λίγο που ίσα ίσα το αντιλαμβανόμουν). Παρ' όλες τις παρακλήσεις μου στο Θεό του Ηλίου, στο Θεό του Σέλαος και στις κολλητές μου... τις Ουράνιες Γεροντοκόρες ... κίτρινο χρώμα δεν κατάφερα να διακρίνω...

 

Πριν φύγουμε για το ταξίδι μας, η Μαίρη, ο Γιάννης κι εγώ, είχαμε διαβάσει τόσο αντιφατικά πράγματα για το τι θα δούμε -αν θα βλέπαμε- που πραγματικά δεν ξέραμε τι μας περιμένει.

Άλλοι έλεγαν πως είδαν ένα λευκό συννεφάκι, άλλοι πως είναι τοοόσο έντονο το λευκό φως που διαβάζεις εφημερίδα, άλλοι πως έβλεπαν πράσινα φίδια, καπνούς, προβολείς, κουρτίνες, μπαλαρίνες και μανιτάρια στον ουρανό.

Το ρεζουμέ είναι πως είχαν όλοι δίκιο... ή μάλλον σχεδόν όλοι, καθώς δεν είχαμε εφημερίδα μαζί για να τεστάρουμε την αληθοφάνεια της παραπάνω δήλωσης! :P

 

Ο 11ετής κύκλος του ήλιου παίζει πρωταρχικό ρόλο στη στατιστική πιθανότητα να το δεις. Το λαγοπόδαρο στην τσέπη από την άλλη, σου εξασφαλίζει το 100%!

Το τι θα δεις εξαρτάται κατά βάση από τη γεωμαγνητική δραστηριότητα (cme, ακτινοβολία κλπ.) την τοποθεσία, τη φάση της σελήνης και τη φωτορύπανση. Τα καιρικά φαινόμενα παλεύονται μόνο αν είσαι σε θέση να μετακινηθείς πολλά χιλιόμετρα από τη βάση σου.

Αν η γεωμαγνητική δραστηριότητα είναι υψηλή, όσο πιο κοντά γεωγραφικά είσαι στο οβάλ του σέλαος, τόσο πιο έντονα χρώματα θα δεις. Αν από την άλλη είναι χαμηλή (2-3) πάλι θα δεις χρώμα αν το σημείο παρατήρησης σου βρίσκεται κοντά στο οβάλ που σχηματίζεται.

 

Η βάση μας ήταν το νησί Kvaloya αλλά χρειάστηκε λόγω συννεφιάς να ταξιδέψουμε ως και 400 χλμ βράδυ με πάγο στο δρόμο, ταξιδεύοντας στον Nothern Lights Route που οδηγεί στα σύνορα με τη Φινλανδία. Εκτός λοιπόν από την τύχη, χρειάζεται αυτοκίνητο για ευελιξία μετακινήσεων (αν δεν θέλετε να σκάσετε το άτομο 130-200 ευρώ σε ξεναγό για κάθε βραδιά), κατάλληλο ρουχισμό, αλλά πάνω από όλα ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ. Δεν ξέρεις ποτέ, μα ποτέ όμως, πότε θα έρθει το καλό! Και συνήθως το καλό συνοδεύεται με μια καταπληκτική κορώνα (corona aurora) στο τελείωμα του χορού.

Πάρτε απόφαση πως αν κάνετε ένα τέτοιο ταξίδι, όσο έχει σκοτάδι ΔΕΝ πρέπει να κοιμηθείτε! Γιατί κάποιοι... μόλις είδαν το 9/10 έκαναν το λάθος να πάνε για ύπνο... κι έχασαν το 10/10 που έγινε μιάμιση ώρα μετά... Το φυσάγαμε και δεν κρύωνε ούτε στους -40!

Ο χορός του 9/10 που είδαμε μοιάζει αρκετά με ένα βίντεο από μια all sky camera. To link το είχε δώσει η marakes στην ενότητα Αστρονομικά βίντεο.

http://www.twanight.org/newTWAN/photos.asp?ID=3003518&PrevNext=latest

Με τη διαφορά βέβαια πως με γυμνό μάτι είναι πολλαπλάσια πιο εντυπωσιακό, γιατί βλέπεις τις αέρινες μικροκινήσεις, τα πολλά και διαφορετικά σχήματα με απίστευτη λεπτομέρεια και τους πυρήνες από τους στρόβιλους να εναλλάσσουν χρώματα και ένταση.

 

Για το ρουχισμό: Ξεχάστε τα ρούχα που έχετε για Πάρνωνα, ή ρούχα του σκι. Όταν είσαι 7 ώρες σε ακινησία στους -16 χρειάζεσαι ρούχα για -40... ](*,)

Πιο κατάλληλος όμως να μιλήσει γι αυτό, είναι ο Γιάννης, που δεν ντρεπόταν να λέει πως ζεσταίνεται στους -16...

Η ξετσιπωσιά σε όλο της το μεγαλείο!!! :P

Βέβαια οφείλω να ομολογήσω πως είχε κάνει μια καταπληκτική έρευνα πριν το ταξίδι και ανάλογες ηλεκτρονικές αγορές από διάφορα μέρη της υφηλίου σε εξαιρετικές τιμές. Η ταπεινή φλισένια μπαλακλάβα του, έσωσε κυριολεκτικά το κεφάλι μου! Πολύ κρύο παιδιά... πολύ κρύο!

 

Φωτογραφικά, επίσης θα μιλήσει ο καλλιτέχνης της παρέας, μιας και είναι γνωστό σε αρκετούς από εσάς, πως η σχέση μου με τη φωτογραφία δεν είναι και η καλύτερη.

Εγώ εκείνο που κατάλαβα τραβώντας φωτογραφίες με μια δανεική Canon 40D που μου έδωσε ο φίλος μου Κωνσταντίνος (πολλά και θερμά ευχαριστώ!), είναι πως τα μοναδικά λεπτά εκείνα του "χορού" είναι τόσο έντονα τα χρώματα στον ουρανό που αν έκανες το λάθος να έχεις έκθεση 20 sec με iso 1600 καιγόταν η φωτογραφία...

 

Μπορείτε αν θέλετε να δείτε ζωντανά ουράνιο σέλας από τις κάμερες στο Τρόμσο, στο Longyearbyen (εκεί που σε 2 χρόνια περίπου από σήμερα θα δούμε σέλας και ολική έκλειψη ηλίου μαζί...Εεε;;; Πως;;; ) καθώς κι από την κάμερα στο Yellowknife του Καναδά. Οπλιστείτε με υπομονή και κάνετε συχνά ανανέωση στις σελίδες. Αν δείτε κάτι να πρασινίζει, ξέρετε τι θα είναι :wink:

 

http://www.virtualtromso.no/en/northern-lights/154-longyearbyen-svalbard-spitsbergen-live-northern-lights-aurora-borealis-activity-prediction-and-forecast.html

http://www.asc-csa.gc.ca/eng/astronomy/auroramax/connect.asp

 

Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία.

http://virtualtromso.no/en/northern-lights/138-live-northern-lights-activity-and-forecast.html

 

 

Τελικός απολογισμός θέασης του φαινομένου.

Μαίρη και Γιάννης : 6 νύχτες στις 7.

Κατερίνα : 7 στις 7.

Sorry Γιάννη, αλλά αυτό το 7/7 θα στο χτυπάω μέχρι την... έβδομη ζωή μου ! :-note

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

=D> =D>

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!! Μπράβο, Μπράβο , Μπράβο =D>

Εαν πω ότι δεν ζηλεύω θα είναι ψέματα αφου με τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες και το καταπληκτικό βίντεο!!!

Κατερίνα το 7/7 έγραψε, είσαι το κάτι άλλο!

 

Γιάννη πες μας το μυστικό για τα ρούχα... μήπως είναι θερμαινόμενα;;

 

 

Υγ

Βάλτε καμια φωτο στην γκαλερί του Astrovox :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

=D> =D> =D>

Χαίρομαι για όλα τα παιδιά της ομάδας, μα πιο πολύ για τη φιλενάδα μου!

Τέτοια εμπειρία Ζωής... Μπράβο, Κατερίνα μου!

Εννοείται ότι σας ζηλεύω [-(

Θέλουμε φωτογραφίες, για να μας πείσετε ότι περάσατε ωραία και ότι άξιζε τον κόπο, αλλιώς δεν σας πιστεύουμε! :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχην ενα μεγαλο συγνωμη που δεν εκανα αναφορα στην Κατερινα ειδικοτερα οπου ηταν ενας εξαιρετικα καλοβολος ταξιδιωτης που ανεχτηκε τις ιδιοτροποιες μου και ταυτοχρονα φροντισε για πολυ σημαντικα θεματα κατα την παραμονη μας.

 

οσο για το 7/7 ενα εχω μονο να πω οτι τα 2 απο τα 6 (τα δικα μου :mrgreen: ) φτανανε για 107 οποτε κατερινα μου χαλαλι σου !! :-note

 

Χαιρομαι που σας αρεσε το βιντεακι γιατι δεν ειναι και τοσο ευκολη δουλεια οπως ισως να φαινετε.

 

Για τα ρουχα ειχα γινει σχεδον παρανοικος με μηνες ερευνας κατεληξα στο ECWCS gen III (extreme cold weather clothing system) με το μονο προβλημα πως αυτα εχουν κατασκευαστει αποκλειστικα για τον Αμερικανικο στρατο οποτε το να τα βρεις και να τα εχεις στη διαθεση σου δεν ηταν το ευκολοτερο πραγμα. Αγορες σπαστες απο Αμερικη, Φιλανδια, Γερμανια καταφερα κομματι κομματι να συλλεξω ολα τα κομματια του παζλ αρκετα επιπονο γιατι επρεπε να παρω τα ιδια επι δυο ενα για μενα και με αλλα νουμερα για τη γυναικα μου που ειναι ιδιαιτερα κρυουλιαρα (πικε κουβερτουλα Ιουλη μηνα στην Αθηνα)

 

Αν θελετε να μαθετε περισσοτερα για αυτα δειτε αυτο.

 

Ειμαστε στην αθηνα 9 μερες δεν εχει περασει μερα που να μην εχω σκεφτει το Σελας και ποσο απιστευτο θεαμα ειναι. Το επομενο στο μυαλο μου (επομενο χειμωνα) ειναι η ισλανδια και μολις ανοιξουν κρατησεις πτησεων για εκεινη την περιοδο θα προσπαθησω να εξασφαλισω θεσεις.

 

ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΛΕΩ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ....!!!! ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΕΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ.... :roll:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δε μπορώ να φανταστώ το θέαμα! Μπράβο που μπορέσατε να κάνετε αυτό το ταξίδι και μας μεταφέρατε τόσο γλαφυρα την εμπειρια σας! Πάντα τέτοια σε όλους!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια παιδιά πάντα τέτοια =D>

Οι φωτογραφία αλλά και το video φοβερό και τρομερό μπράβο για την υπομονή σου φαίνεται η δουλειά που έχεις ρίξει Γιάννη :cheesy:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατερίνα και Γιάννη, συγχαρητήρια για το ταξίδι! Είναι ένας από τους στόχους μου που περιμένει υπομονετικά την σειρά του για να πραγματοποιηθεί και χάρηκα για την τόσο πετυχημένη μεταφορά της εμπειρίας σας σε εμάς. Ειδικά για το βίντεο, δεν μοιάζει καθόλου με τα μακρόσυρτα βαρετά time lapse και είναι χάρμα οφθαλμών. Δείχνει σαν επαγγελματική δουλειά με την εισαγωγή γραφικών, το αντίστοιχο κλείσιμο και το side split. Παρά το ότι το θέμα ήταν δυνατό Γιάννη, δεν υπερέβαλες και κράτησες τον χρόνο κάτω από 3 λεπτά. Όσο για την μουσική μου άρεσε που οριακά δεν ακουγόταν σαν καμιά υπερπαραγωγή κινηματογράφου. Αν οι υποθέσεις μου ότι άρχισες να ασχολείσαι με time lapse πριν από μόλις 10 μήνες ευσταθούν, τι να πω περισσότερο για το αποτέλεσμα;

 

Και πάλι μπράβο, ευχαριστούμε που μας ταξιδέψατε. Εύχομαι το ταξίδι αυτό να το καταφέρει κάποτε ο καθένας από εμάς!

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητε κωνσταντινε θα σε απογοητευσω , ασχολουμαι παραπανω απο 10 μηνες με timelapse, αλλα τεμπελιαζω πολυ εχω τεραστιο υλικο για να φτιαξω ενα μη βαρετο ,κατα την αποψη, μου 10 λεπτο. Το editing και μονταζ ειναι 1 κυριακη (μαζι με τα renderings after effects για τα λογοτυπα) , ξερω οτι αν αφιερωνα περισσοτερο χρονο θα ειχα πολυ καλυτερο αποτελεσμα, αλλα εστω και αυτο περναει το κριτηριο μου ως αποδεκτο προς καλο. Εχω μια ταση να κυνηγαω το πολυ καλο αποτελεσμα με συνεπεια να δημοσιευω πολυ σπανια αλλα τωρα ειπα ας το βγαλω αυτο το μικρο θεματικο για το aurora εστω και προχειρα.

 

Φιλικα Γιαννης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελπίζω να δούμε και άλλα τέτοια και ας αργούν :D

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπραβο παιδια! Χίλια συγχαρητήρια! Μπορει να γράφω σπάνια στο astrovox ( εώς ποτέ) αλλά διαβάζω σχεδόν τα πάντα και αυτή η αστροπαρέα είναι καταπληκτική. Το ταξίδι αυτό το ονειρεύομαι πολύ καιρό και ενθουσιάστηκα με το βίντεο, την περιγραφή, όλα... Μόνο που το όνειρο έγινε λίγο πιο μακρινό (400 km οδήγηση σε πάγο νύχτα, ρούχα μετά από μήνες έρευνας κλπ) αν σκεφτείτε ειδικά ότι προσπαθώ να κάνω ένα πλάνο ταξιδιού που να περιλαμβάνει και τα παιδιά μου... :-note :lol: Ίσως σε καμιά δεκαετία! Γι` αυτό όσο περισσότερες λεπτομέρειες μοιράζεστε μαζί μας τόσο καλύτερα. Εύχομαι πάντα τέτοια! (καλύτερα δε γίνεται νομίζω)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακούγεται ονειρικό ταξίδι... Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες για το κυνήγι σέλαος και τον ρουχισμό, είναι πολύ χρήσιμα για όποιον θέλει να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι στο μέλλον. Τέλειες φωτογραφίες και time lapse! Τώρα ξέρω και τι θα ψηφίσω στο poll! :mrgreen:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ όμορφο το clip αλλά και πάρα πολύ ζωντανό! Πραγματικά σε ταξιδεύει..

 

Μία ερώτηση επειδή το' χω απορία (και η αλήθεια είναι πως και σε άλλα δύο άτομα που το έδειξα, αναρωτήθηκαν το ίδιο): Για ποιο λόγο υπάρχει το πλαίσιο στα δεξιά?

...Στο μόνο πράγμα που πάει το μυαλό μου είναι το να παραμείνει η αναλογία του widescreen.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

...Στο μόνο πράγμα που πάει το μυαλό μου είναι το να παραμείνει η αναλογία του widescreen. [/size]

 

Επεσες μεσα 100 τα 100 O:)

 

οι φωτογραφιες ειναι 3:2 και ειτε θα εκοβα για τις κανω 16:9 που πραγματικα δεν το ηθελα αυτο, ειτε θα αφηνα μαυρο δεξια αριστερα, αποφασισα αυτο το μικρο κολπακι για να μην ειναι μαυρο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Καλησπέρα,

υπάρχει μια εκτίμηση για το συνολικό κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού;

Αεροπορικά,διαμονή,μετακινήσεις,ρουχισμός κτλ;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επεσες μεσα 100 τα 100 O:)

 

οι φωτογραφιες ειναι 3:2 και ειτε θα εκοβα για τις κανω 16:9 που πραγματικα δεν το ηθελα αυτο, ειτε θα αφηνα μαυρο δεξια αριστερα, αποφασισα αυτο το μικρο κολπακι για να μην ειναι μαυρο.

 

Ok! Ευχαριστω πολυ (αν και λίγο καθυστερημένα)!

 

 

Καλησπέρα,

υπάρχει μια εκτίμηση για το συνολικό κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού;

Αεροπορικά,διαμονή,μετακινήσεις,ρουχισμός κτλ;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

 

Κι εγω θα ήθελα να ξέρω με μια διευκρίνηση όμως, αν ειναι εύκολο!

Την εκτίμηση του κόστους χωρίς τις απαιτήσεις ενός timelapse.

 

Ευχαριστω!

 

:)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά, η Νορβηγία είναι μια πάρα πολύ ακριβή χώρα.

Το μυστικό λοιπόν για να την βγάλεις όσο γίνεται πιο φθηνά, είναι η σωστή προετοιμασία μήνες πριν την αναχώρηση.

Ο Γιάννης έκανε (για άλλη μια φορά) όλο το ψάξιμο για αεροπορικά και ξενοδοχεία τα οποία κλείστηκαν 7 μήνες πριν την αναχώρησή μας.

 

Lufthansa Athens - Munich + Munich – Athens 123.93 ευρώ.

Tromso – oslo - Munich 294.51 ευρώ.

Car – Tromso 7 Days 335.80 ευρώ (για 3 άτομα)

Hotel Tromso 7 Days 589.00 ευρώ (για 3 άτομα)

 

Αν είναι 4 άτομα, θα έρθει ακόμα πιο φθηνά.

 

Τα υπόλοιπα έξοδα (βενζίνες και φαγητό), ήταν σχεδόν 100 ευρώ το άτομο, γιατί μαγειρεύαμε σπίτι (δεν μέναμε σε ξενοδοχείο αλλά ξύλινο σπιτάκι περίπου 35 τετραγωνικά).

Όλα μαζί τα έξοδα ταξιδιού λίγο πάνω από 800 ευρώ το άτομο για μια εβδομάδα.

 

Τόσο η βαλίτσα της Μαίρης όσο και η δικιά μου, ήταν γεμάτες τρόφιμα. Ό,τι δεν χρειαζόταν ψυγείο, θα το έβρισκες μέσα! Ακριβά τα τρόφιμα και στο σούπερ μάρκετ, τιμές σχεδόν διπλάσιες από τις δικές μας και σε κάποια προϊόντα, 3 και 4 φορές πάνω. Ένα τοστ στο δρόμο -απλό ζαμπόν τυρί-, γύρω στα 7 ευρώ.

Καφές από αυτόματο μηχάνημα, 4 ευρώ.

Η βενζίνη είχε περίπου 2, 20 ευρώ το λίτρο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ'ευχαριστώ πολύ Κατερίνα για την αναλυτική σου απάντηση.

 

Γνωρίζω για το υψηλό κόστος της Νορβηγίας και το 1ο συμπέρασμα είναι

ότι χρειάζονται minimum 4 άτομα.

 

Επίσης, σίγουρα σε τέτοια ταξίδια κλείνεις 1 χρόνο πριν, τα πάντα.

Ευχαριστώ και πάλι.

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να πω και 2 λόγια παραπάνω για τα ρούχα.

Σε γενικές γραμμές ακολουθούμε την φιλοσοφία του "κρεμμυδιού".

Πολλές λεπτές στρώσεις κι όχι πολλά χονδρά ρούχα ό,τι να ναι.

 

1η στρώση: Εσώρουχα.

Ισοθερμική μακριά μπλούζα και κολάν. Κατά προτίμηση από μαλλί merino και πολυαμίδιο. ΟΧΙ λεπτά ισοθερμικά που είναι για σπορ.

ΜΑΚΡΙΑ από ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ!!!

Κόστος : Ξεκινάνε περίπου από 20 ευρώ το καθένα και ανεβαίνουμε.

Κάλτσες: Ισοθερμικές επίσης. Παρόμοιας σύνθεσης με τα παραπάνω.

Κόστος : Από 10 ευρώ και πάνω το ζευγάρι.

 

2η στρώση: Ζώνη μόνωσης.

Φλις ζακέτα και παντελόνι (μοιάζει με εφαρμοστή φόρμα βελουτέ).

Παντελόνι τέτοιο δεν κατάφερα να βρω στο ίντερνετ από ελληνικό κατάστημα. Η αλήθεια είναι πως το άφησα και τελευταία στιγμή...

Ο Γιάννης τα αγόρασε από εξωτερικό. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα του φλις.

 

3η στρώση: Εξωτερικά ρούχα.

Μπουφάν και παντελόνι. Αδιάβροχα και διαπνέοντα 100%. θα σας πρότεινα να είναι για -40 βαθμούς (όπως αυτά που φόραγαν τα παιδιά και ζεσταινόντουσαν) κι όχι για -25 όπως αγόρασα εγώ (και το δάγκωσα! :P).

Κόστος: Ψάξτε για προσφορές, "σπασμένα" νούμερα που τα δίνουν μισή τιμή και στοκατζίδικα του εξωτερικού.

 

Γάντια και παπούτσια. Ειδικά για τα τελευταία, μόνο αδιάβροχα και διαπνέοντα. Εγώ βολεύτηκα με κάτι μποτάκια που είχα αγοράσει πριν κάτι χρόνια από το lidl (20 ευρώ) για να τα φορώ τις βροχερές μέρες στις μετακινήσεις μου με μηχανή. Δεν ήταν ζεστά τα πόδια μου, αλλά δεν κρύωναν κιόλας.

Με γάντια βολεύτηκα αγοράζοντας ... γάντια επαγγελματικού ψυγείου...για -25 βαθμούς (κόστος 9 ευρώ). Επίσης δεν ήταν ζεστά τα χέρια μου αλλά δεν κρύωναν κιόλας...

Όπως και να χει, αν μπορείτε να διαθέσετε παραπάνω χρήματα, αγοράστε κάτι καλύτερο.

 

SOS! Φλισένιο σκούφο ή ακόμα καλύτερα φλισένια μπαλακλάβα!

Ξεκινάνε από 6 ευρώ περίπου.

 

Ααα! Μην ξεχάσω. Για να γλιτώσετε όλες τις παραπάνω ξεχωριστές αγορές μπορείτε απλά να αγοράσετε μια ολόσωμη φόρμα ψύχους (για -40 πάντα, θα το λέω ξανά και ξανά όσο κουραστική κι αν γίνομαι!).

θα δείτε τους ντόπιους να τις φοράνε και μάλιστα οι φόρμες αυτές έχουν φωσφορίζουσες ταινίες σε διάφορα σημεία (στο ύψος του στήθους, γάμπας κλπ.) ώστε να διακρίνονται το βράδυ. Μέχρι και στους σκύλους φοράνε φωσφοριζέ γιλέκα...

Μειονέκτηματα:

1.Οι φόρμες δεν προτείνονται σε γυναίκες.

2.Είναι αποκλειστικά για ψύχος, ενώ τα μεμονωμένα κομμάτια μπορείτε να τα φορέσετε κι άλλες εποχές του χρόνου.

Ό,τι και να αγοράσετε πάντως, το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να ξανακρυώσετε ποτέ και σε καμία αστρονομική εξόρμηση!

 

Σε ορειβατικά φόρουμ, θα αντλήσετε πολλές πληροφορίες για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των ρούχων.

 

Τέλος θα ήθελα να σχολιάσω δυο τρία πράγματα που ανέφερε η afro.

Είναι τέλειος προορισμός για παιδιά! Με εντυπωσίασε που τα παιδιά παίζουν, πάνε σχολείο -ακόμα και τα προνήπια- χωρίς συνοδεία ενήλικου. Μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια στην ελληνική επαρχία και το ξεχασμένο αίσθημα της ασφάλειας στην Αθήνα του 2013. Aν σας αρέσουν τα χιόνια, τα παιδιά δεν θα σταματήσουν να παίζουν!

Και κάτι ακόμα...Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις 400 χλμ. αν ήδη έχεις δει σέλας (το δεύτερο 9/10 το είδα από την αυλή του σπιτιού, μεταξύ παρασκευή γεύματος και μπανιαρίσματος). Απλά είναι τόσο εθιστικό θέαμα, που δεν σου φθάνει μια φορά...

Απληστία...

Εσύ που θα έχεις και τα τρυφερούδια σου μαζί, θα βρεις ευκολότερα από εμάς τις ισορροπίες ;-)

Επίσης όλα τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, φοράνε στάνταρ χιονολάστιχα με καρφιά, τα οποία ανταποκρίνονται εξαιρετικά σε χιονισμένο οδόστρωμα. Ο πάγος είναι λίγο πρόβλημα -αν έχει μέρες να χιονίσει-, απλά φροντίζεις να μην σταματάς σε ανηφόρες.

 

Και κάτι ενημερωτικό. Επειδή η σεζόν Οκτώβρης 12-Μάρτιος 13, δεν έδωσε τα αναμενόμενα μέγιστα, οι επιστήμονες θεωρούν πως ο χειμώνας του 2013 θα είναι εξαιρετικός για την παρατήρηση του φαινομένου! :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Kαλησπέρα!

 

Σχεδιάζουμε ένα ταξίδι με τον αδερφό μου στο tromso της Νορβηγίας για το Δεκέμβρη του 2015 αν όλα πάνε καλά. Αεροπορικά εισιτήρια έχουμε βρει απευθείας για το oslo και απο κει για tromso σε καλή τιμή αλλα ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει γιατί αν πάρουμε τρένο η διαδρομή λένε οτι είναι μαγευτική. Το πρόβλημά μας μέχρι τώρα είναι η διαμονή. Τα φτηνά hostels δεν θεωρούνται επιλογή :D Ηθελα να ρωτησω αν οι φίλοι μας που πραγματοποιησαν το ταξίδι έχουν κάτι να προτείνουν. Διάβασα για μικρά σπιτάκια και ηθελα να μαθω πως μπορείς να τα κλείσεις. Επίσης ο ρουχισμός μας σύμφωνα με όσα διάβασα δεν είναι αρκετός (εξοπλισμός snowboard). Επιπλέον ήθελα να ρωτήσω αν οι εκδρομές που οργανώνονται για το κυνήγι του φαινομένου αξίζουν ή όχι. Σκεφτόμαστε μετά να πάρουμε το τρένο για kiruna και απο κει για Abisko οπου το μικροκλίμα της περιοχής διαθέτει σχεδον πάντα καθαρό ουρανό για την θέαση του φαινομένου. Θα καταλήξουμε στην Στοκχόλμη όπου θα επισκεφτούμε την αδερφή μας για τα χριστούγεννα. Είμαι σίγουρος οτι υπάρχουν δεκάδες πράγματα που δεν εχουμε σκεφτει οπότε καθε συμβουλή είναι πολύτιμη.

 

Ευχαριστώ

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης