Jump to content

Παρατήρηση από την Αθήνα...


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Από τα Χριστούγεννα που ήρθε το τηλεσκόπιο μέχρι σήμερα έχω κάνει αρκετές παρατηρήσεις. Δυστυχώς μόνο μία έγινε εκτός Αθηνών και εκεί σε απόλυτο σκοτάδι με το μικρό 70/700 απολάμβανες το νεφέλωμα του Ωρίωνα, τις πλειάδες κλπ.

Τώρα που φτιάχνει ο καιρός και μπορούμε να βγαίνουμε εύκολα στην ταράτσα έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές την Αφροδίτη, το Δία, τον Κρόνο και τη Σελήνη.

Υπάρχει κάτι άλλο στο Νότιο ουρανό που να μπορέσω να δω από την Αθήνα; Είμαι κοντά στον Υμηττό, οπότε από ΝΑ μέχρι ΝΔ είναι σχετικά καλά για παρατήρηση (η Αφροδίτη και ο Δίας που είναι στη Δύση φαίνονται επίσης καλά λόγω μεγάλης φωτεινότητάς του). Όσο πλησιάζω στο βορά η φωτορύπανση είναι μεγάλη.

Σίγουρα σχεδιάζω να πάρω το τηλεσκόπιο στις διακοπές (ένας λόγος που επιλέχθηκε το μικρό 70/700), αλλά μέχρι τότε υπάρχει κάτι που μπορείτε να προτείνετε να δούμε από την ταράτσα στην Αθήνα;

Το μόνο που είναι στο πρόγραμμα είναι να προσπαθήσουμε να δούμε τον ISS.

 

Ευχαριστώ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είδα το Τρισχιδές (Triffid nebula, M20) με 66mm από τον Πειραιά την προηγούμενη εβδομάδα, με φίλτρο Orion Ultrablock . Καμμία σχέση με το ίδιο από το βουνό (και 8"-12") αλλά και έτσι ήταν εντυπωσιακό, αξίζει να το δοκιμάσεις. Φαίνονται και πολλά αντικείμενα από τον Τοξότη έως τον Κύκνο.

Με τα σύννεφα τι θα γίνει είναι το θέμα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σαν αρχάριος που είμαι έψαχνα ένα βράδυ γιατί ήταν ελαφρά θολά τα αντικείμενα που έβλεπα, κοίταζα μήπως είχαν λερωθεί οι προσοφθάλμιοι και έφταιγε προφανώς μια πολύ αραιή νέφωση...

Από φίλτρα έχω 4 χρωμάτων της Meade αλλά από όσο καταλαβαίνω είναι για πλανήτες μόνο...άσε που δεν έχω καταλάβει πως μπορώ να τα χρησιμοποιήσω αποδοτικά. Μόνο στην Αφροδίτη μειώνεται λίγο η φωτεινότητα και διακρίνονται καλύτερα οι φάσεις της, ή σε γεμάτο σχετικά φεγγάρι για τον ίδιο λόγο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόσφατες παρατηρήσεις, από την ταράτσα μου στην Αγ. Παρασκευή και από εμένα, η περασμένη Παρασκευή προς Σάββατο και Τρίτη.

 

Η ταράτσα "βλέπει" καλύτερα τον ανατολικό και νότιο ουρανό καθώς ο Υμηττός κόβει το glare από την πόλη. Έστησα το 4-ιντσο επιτραπέζιο dob και ξεκίνησα ....

 

Η "σοδειά" καλή ....

Με βάση την Αφροδίτη , κατάφερα και είδα την "Φάτνη" Μ44

 

Και συνέχισα να ψάχνω στον Σκορπιό , και μετά από παρατήρηση του Κρόνου , επιχείρησα για το σφαιρικό Μ4 , αλλά αποτυχία !

Αντ' αυτού , ψάξιμο και επιτυχία στα ανοιχτά Μ6 & Μ7 και επίσης επιτυχία στο Μ39 στον Κύκνο !

 

Όταν όλα τα άστρα της "τσαγιέρας" του Τοξότη ανέβηκαν πάνω απο την κορυφογραμμή του Υμηττού , έκανα προσπάθεια για τα σφαιρικά σμήνη στην βάση της, αλλά τζίφος!

Έψαξα πιό ψηλά για τα Μ8, Μ20 Μ21 ...όπου κάποιο απο αυτά πρέπει να είδα καθώς μου φάνηκαν ως θολές γαλακτώδεις σκιές... αλλά δεν μπορούσα να είμαι σίγουρος για το ποιό απ αυτά βλέπω.

 

 

[Με την ευκαιρία , κλείνοντας λοιπόν ένα χρόνο με το 4-ιντσο επιτραπέζιο Ορίον η παρατήρηση από Αθήνα ( Αγ. Παρασκευή ) έχει ώς επιτυχημένο αποτέλεσμα : πλανήτες ( έχω καταφέρει να δω και τον Ερμή) , κάποια (εύκολα ) διπλά, και αρκετά ανοικτά σμήνη του καταλόγου Μεσίε.

Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ακόμα κανένα σφαιρικό και κανέναν γαλαξία . Δεν ξέρω αν φταίει ότι είμαι αρχάριος ή το μικρό τηλεσκόπιο ή η φωτορύπανση στην Αγ, Παρασκευή ]

 

Τώρα με το καλοκαίρι να επελαύνει , η επόμενη εξόρμηση , στην εξοχή ! \:D/

Per aspera ad astra...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Καλησπέρα στην παρέα...

Ως αντίδοτο στην στενάχωρη περιρρέουσα ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών , και καθώς η χθεσινή νύχτα μου φάνηκε καθαρή (χωρίς τα σύννεφα και την θολούρα των προηγύμενων ημερών) ανέβηκα στην ταράτσα να δοκιμάσω να δώ κάποια απο τα Μεσιέ στον Τοξότη ( χρωστουμενα απο την προηγούμενη φορά)...

 

Στήνω το 4-ιντσο Dob στο ένα σκαμπό...κάθομαι στο άλλο και σκανάρω πάνω απο την κορυφογραμμή του Υμηττού...Η χθεσινή "σοδειά" λοιπόν :

 

* Μ7 ανοικτό σμήνος για σετάρισμα των προσοφθαλμίων και ...

* Μ22 το σφαιρωτό , η εικόνα με το 10mm δεν με εντυπωσίασε... απλά μια γαλακτώδης / θολή κουκίδα [προσπάθησα να ανεβάσω με x2 Barlow, λλά έχασα σε φωτεινότητα χωρίς κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα]

 

* τα νέφη Μ8 και Μ20 , και το Μ21 ανοικτό σμήνος

 

Καθόλου άσχημα ....

 

Προσπάθησα να αλλάξω την στόχευση μπας και καταφέρω το σφαιρωτό Μ4 στον Σκορπίο αλλά χωρίς αποτέλεσμα και έπειτα προσπάθεια για το Μ40 στην Μεγ.Αρκτο . Νομίζω ότι μάλλον το βρήκα αλλά εκει που έιπα να το ξανατσεκάρω...νά σου η γειτόνισσα και ανάβει το εξωτερικό φώς της διπλανής πολυκατοικίας ...και κάπου εκεί τα μάζεψα και κατέβηκα για ύπνο !

 

ΥΓ1 : Σχετικά με το Μ40 επισυνάπτω μία φωτογραφία των Μεγ.Άρκτου απο την ΝΑΣΑ. Θα μπορούσε κάποιος πιό έμπειρος να σημειώσει το Μ40 ;

 

ΥΓ2 : Τελικά το μικρό 4-ιντο , απο την πόλη με την φωτορύπανση , δεν έχει πρόβλημα με τα ανοικτά σμήνη και κάποια νεφελώματα του καταλόγου Μεσιέ , αλλά νομίζω ότι με τα σφαιρώτά υπάρχει θέμα. Ίσως από την εξoχή σε πιό σκοτεινό περιβάλλον να έχει καλύτερη απόδοση ...είδωμεν.

 

2011_05Andreo_BigDipper7k__1436738033_11415.jpg.c91132a49ed2506f0ac6c7918dd339ca.jpg

Μεγ.Αρκτος (φωτό ΝΑΣΑ)

Per aspera ad astra...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης