Jump to content

Αγορά τηλεσκοπίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σκοπεύω να αγοράσω τηλεσκόπιο (το πρώτο) και θα ήθελα την καθοδήγησή σας .

Χαρακτηριστικά

Τύπος : διοπτρικό .

Τιμή : Μαχ 300 ευρώ

Χρήση : 9 μήνες κυρίως για επίγεια παρατήρηση (τόπος Αθήνα) .

3 μήνες παρατήρηση ουρανού (τόπος βουνό 1200 υψόμετρο)

Γενικά χαρακτηριστικά : Να είναι εύκολο στη συναρμολόγηση και στη χρήση καθότι είμαι άσχετος .

 

Από την έρευνα που έχω κάνει έχω καταλήξει σε 3 επιλογές :

α) CELERON astromaster 70az3 (οικονομικό ,περίπου 160 ευρώ και φαίνεται εύκολο στη συναρμολόγηση και στη χρήση) .

β)CELERON astromaster 90ΕQ (πιο ακριβό ,περίπου 290 ευρώ)

γ) SKYWATCER 102/500 AZ3 (300 ευρώ)

 

Αξίζει να δώσω 140 ευρώ παραπάνω για το β) ή το γ) ή να πάρω το πιο οικονομικό ;

 

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όποιο και να πάρεις θα έχεις κάποια θέματα που καλό είναι να τα ξέρεις για να μην απογοητευτείς :

 

1. Τα α και β είναι μεγάλου μήκους και οι βάσεις τους δεν είναι πολύ στιβαρές. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότητα θα ταλαντώνονται όταν εστιάζεις ή ακουμπάς το μάτι για να δεις, πράγμα που μπορεί να είναι απογοητευτικό. Επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα αλλά έχω δει το πρόβλημα σε κάποιο παρόμοιο (και ήταν ανυπόφορο σε βαθμό που αναγκάστηκα να κάνω πατέντα για να κάνω την κατάσταση υποφερτή) , μπορείς να ελέγξεις στο amazon.com για σχόλια άλλων που έχουν χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα, όσον αφορά το πρόβλημα αυτό.

 

2. Για επίγεια χρήση που αναφέρεις ότι θα είναι και η περισσότερη, είναι πολύ ευκολότερες στην χρήση οι αλαταζιμουθιακές στηρίξεις, των α και γ δηλαδή. Η στήριξη του γ είναι καλύτερη από του α επειδή έχει και μικρομετρικές κινήσεις, που στην επίγεια απλώς βοηθάνε ενώ σε ουράνια παρατήρηση σε μεγάλη μεγέθυνση βοηθάνε πάρα πολύ στην παρακολούθηση της κίνησης.

 

3. Το γ (το οποίο έχω και χρησιμοποιώ) επειδή έχει f5 παρουσιάζει θέματα χρωματικής εκτροπής. Αυτό σημαίνει ότι όταν βλέπω κάτι πολύ φωτεινό π.χ. τον Δία ή κάποιο αντικείμενο πάνω σε ένα δέντρο με φόντο φωτεινό ουρανό, εμφανίζονται γαλάζια φωτοστέφανα που περιβάλλουν το αντικείμενο. Το πρόβλημα λύνεται περιορίζοντας την ωφέλιμη διάμετρο βάζοντας το καπάκι του και αφαιρώντας από αυτο το μικρότερο καπάκι που υπάρχει ακριβώς για αυτό τον λόγο, οπότε αυξάνει ο συντελεστής f, αλλά χάνω ένα μέρος από την διάμετρο των 102mm, δηλαδή χάνω σε φωτεινότητα, πράγμα όμως που είναι υποφερτό γιατί χρειάζεται μόνο σε πολύ φωτεινά αντικείμενα.

Επειδή η μεγέθυνση 50Χ που επιτυγχάνει με τα προσοφθάλμια που δίνονται μαζί δεν είναι αρκετή, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να αγοράσεις τουλάχιστον ένα barlow 2X ή ένα προσοφθάλμιο (εγώ χρησιμοποιω ένα 4mm).

Επειδή έχει μικρό μήκος και πιο στιβαρή βάση δεν έχει τα προβλήματα ταλαντώσεων που λογικά έχουν τα α και β.

 

4. Υπάρχουν και άλλες λύσεις για οικονομία π.χ. βλέπω στην TS το skywatcher 80/400az3 με 175€ ή υπάρχουν και τα μεταχειρισμένα.

 

 

Προσωπικά θεωρώ την σταθερότητα του συστήματος προυπόθεση για την παρατήρηση, δεν αντέχω να χαλάει η παρατήρηση από το κούνημα, οπότε θα πήγαινα με το γ, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό είναι το καλύτερο και για σένα.

 

Ιδανικό είναι να δοκιμάζεις πριν αγοράσεις (ή να αγοράζεις από μαγαζί με δικαίωμα επιστροφής) για να βλέπεις στην πράξη αν τελικά σου κάνει.

 

Φιλικά

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ ωραία τα λέει ο φίλος παραπάνω. Μια καλή λύση με έμφαση στην επίγεια νομίζω είναι ένα 90άρι f/10 πάνω σε AZ3, παράδειγμα το Skywatcher Evostar 90 / AZ3 έρχεται από Αγγλία με 240 Ευρώ περίπου και περιλαμβάνει και το ανορθωτικό διαγώνιο που θες για επίγεια (παίρνεις και ένα 90 μοιρών μετά για καλύτερη απόδοση σε αστρονομική χρήση). Ενδεχομένως να το βρεις και αλλού, δεν έψαξα. Ε, ένα 2x barlow και για αυτό θα είναι χρήσιμο αν θες να τερματίσεις τη μεγένθυνση...

Μετά υπάρχουν τα Maksutov, αλλά θες μεγαλύτερο από 90άρι για να έχεις αντίστοιχη απόδοση, οπότε πας σε αρκετά πιο ακριβή λύση (κερδίζεις όμως σε φορητότητα).

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας και απο εμενα. Εγω θα προτεινα κατι σαν και αυτο

 

http://www.astroshop.eu/celestron-telescope-ac-90-1000-astromaster-az/p,7890

 

Μπορει να μην εχει και την καλητερη στηριξη για ουρανια χρηση αλλα για επηγεια ειναι αρκετα καλη.

Με το μεγαλο εστιακο μηκος (1000mm) και το επισης καλο ανοιγμα του αντικειμενικου φακου (90mm) εχεις ενα εξαιρετικο τηλεσκοπιο.

Πιστευω οτι για την χρηση που το θες ειναι ο,τι πρεπει. Αν.και καποιος πιο εμπειρος απο μενα θα σου δωσει μια καλητερη γνωμη αυτη ειναι η δικα μου. Ολα τα σχολια δεκτα. :D

"Εγω =1÷γνώση

 

Όσο περισσότερη η γνώση τόσο μικρότερο το εγώ, όσο μικροτερη η γνώση, τόσο μεγαλύτερο το εγώ" Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η επίγεια παρατήρηση διαφέρει αρκετά από την αστρονομική, έτσι ώστε οι φάκελοι των προδιαγραφών να τέμνονται σε δύο μικρές περιοχές.

Η μία είναι τα κοντά διοπτρικά, κατά προτίμηση ED, μικρής διαμέτρου 50-100mm, f/5-f/6.

Η άλλη τα μικρά Maksutov f/12, διαμέτρου 90-102mm.

Τα πρώτα μπορούν να κατέβουν αρκετά χαμηλά σε μεγέθυνση, εκεί που σταματούν τα συνήθη κιάλια, με ωφέλιμο φάσμα μεγεθύνσεων 10-60x. Υπερτερούν σε επίγεια παρατήρηση και ορισμένα κοστίζουν σχετικά φθηνά. Δυστυχώς τα WO 66SD δεν είναι πλέον διαθέσιμα στην Ελλάδα και την κληρονομιά συνεχίζουν κυρίως τα Astrotech 72 ED στα 400$. https://www.optcorp.com/ao-at72bk-at72ed-72mm-f-6-ed-doublet-refractor-black.html

Αλλά ένα μεταχειρισμένο SW 80ED θα σου έρθει φθηνότερα και εμφανίζεται τακτικά στις αγγελίες.

Εάν τα χρήματα δεν φθάνουν, τα αχρωματικά 80 και 102ST θα κάνουν τη δουλειά, με κάποιες ποιοτικές παραχωρήσεις. Το 102 έχει εστιαστή 2" και η αυξημένη διάμετρος επιτρέπει την χρήση του μειωτή διαμέτρου για ελάττωση του χρωματικού σφάλματος, όπως σου περιέγραψαν. Αλλά τα ED είναι αρκετά καλύτερα και όχι μόνο στα οπτικά, καθώς διαθέτουν ανώτερα μηχανικά μέρη.

Τα Makutov 90mm είναι φθηνά και εύχρηστα αλλά ξεκινούν από μεγάλη μεγέθυνση (και άρα στενό πεδίο), 40-50x. Με τον εστιαστή 1.25" ουσιαστικά είναι εύχρηστα μόνο με ένα Plossl 32mm ή SWA 24mm, κάθε μεγαλύτερη μεγέθυνση θα είναι "κενή" στην επίγεια παρατήρηση. Έτσι προτιμώνται για ανοικτό ορίζοντα, όταν πχ παρατηρείς ένα βράχο με θαλασσοπούλια ή μία λίμνη με νηκτικά από απόσταση, καράβια στον ορίζοντα κλπ. Αλλά υπερτερούν σαφώς στον ουρανό, τουλάχιστον στην παρατήρηση πλανητών και σελήνης με ικανοποιητική μεγέθυνση και πρακτικά μηδενικό χρωματικό σφάλμα. http://www.planitario.gr/maksutov-90sp-optikos-swlhnas.html Στην επίγεια θα πρέπει να συμπληρώνονται με ένα ζευγάρι κιάλια 8-10x

 

Εφόσον το 75% της παρατήρησης θα είναι επίγεια, ξέχνα

1. Ισημερινή στήριξη (ο φωτογραφικός τρίποδας με video κεφαλή είναι το standard)

2. Νευτώνια τηλεσκόπια

3. Μακρά διοπτρικά f/10+, εκτός από τα αρκετά μικρά, όπως το 70/700 αλλά και αυτό μόνο για εισαγωγή.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O kkokkolis έχει φυσικά δίκιο για τα αποχρωματικά/ED, είναι με αρκετή διαφορά ό,τι καλύτερο υπάρχει για επίγεια παρατήρηση και μπορούν να είναι και "κοντά" αντίθετα με τα απλά αχρωματικά που τα θέλουμε "μακριά" για να μειώσουμε τα χρωματικά σφάλματα. Την πρώτη φορά που κοίταξα επίγειο στόχο με το 80άρι ED (τότε είχα Mak 127) μου έπεσε το σαγόνι...

Δεν τα ανέφερα καν γιατί φεύγουν πολύ από άποψη κόστους. Αν μπορείς να διαθέσεις τα χρήματα, δεν το συζητάω!

 

Το Mak 90 θα είναι καλύτερο στην πλανητική από ένα φτηνό αχρωματικό 90άρι, αλλά θα χάνει στα περισσότερα αντικείμενα deep space, όχι μόνο λόγω μικρότερου πεδίου, αλλά κυρίως λόγω μικρότερης συλλογής φωτός (central obstruction + 2x κάτοπτρα επιπλέον) - γι' αυτό έλεγα για μεγαλύτερο από 90άρι. Στην επίγεια παρατήρηση το Mak μου αρέσει μόνο για φωτογραφίες, για οπτική παρατήρηση ενοχλεί το χαμηλότερο κοντράστ δες εδώ παράδειγμα. Στο Mak όλα τα λεφτά είναι η φορητότητα. Αν αυτό είναι το πρώτο μέλημα (ή η φωτογραφία), τότε τα σκεφτόμαστε.

 

Μια παρατήρηση, το astromaster 90 που αναφέρθηκε έχει σχετικά κακή βάση, εγώ θα επέμενα τουλάχιστον σε βάση Skywatcher AZ3. Άλλωστε η διαφορά τους είναι μικρή, όπως είπα 240 Ευρώ στο First Light Optics το Evostar 90/AZ3, 210 από το ίδιο κατάστημα το Celestron. Μάλιστα προτιμώ την AZ3 και από τη μεγαλύτερη AZ4 για σωλήνες έως 5 κιλά περίπου λόγω slow motion control και θα ήταν η βάση που θα έβαζα και ένα αποχρωματικό για επίγεια παρατήρηση.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετά από τις συμβουλές σας (και ευχαριστώ πολύ για αυτό) έχω καταλήξει σε 2 μοντέλα .

http://www.planitario.gr/catalog-eshop/telescopes/refractors.html

Το SKYWATCER 70/700 AZ2 (149 ευρώ) .

Το SKYWATCER 90/900 AZ3 (274 ευρώ) .

Είναι τόσο χαώδης η διαφορά τους στον χειρισμό και στην οπτική παρατήρηση που να δικαιολογούνται τα 125 ευρώ διαφορά ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην firstlightoptics βλέπω το evostar 90AZ3 (δηλαδή το 90/900ΑΖ3, δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι κάτι διαφορετικό) στα 189,42€, κάνω λάθος ; Σ αυτή την τιμή είναι τζάμπα.

 

Η κεφαλή της AZ2 και ο τρόπος συνάρμοσης με το τηλεσκόπιο των 70/700, εκτιμώ ότι θα δημιουργούν ανυπόφορα προβλήματα κραδασμών. Ειναι σε πρωτόγονο επίπεδο σε σχέση με την AZ3.

 

Ο kkokkolis έθεσε μια σημαντική παράμετρο που αγνοήσαμε : ότι στην επίγεια παρατήρηση είναι άκρως επιθυμητές και οι μικρές μεγεθύνσεις της τάξης των 15Χ-20Χ (ίσως είναι και οι πιό χρήσιμες!) τις οποίες απλώς ξεχνάς με ένα τηλεσκόπιο των 700-900mm. Ουσιαστκά με το 900mm θα περιοριστείς για επίγεια παρατήρηση μεταξύ 30Χ και 60Χ γιατί πέρα από το 60Χ σε επίγεια παρατήρηση η εικόνα μάλλον είναι απαράδεκτη.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν μιλάμε για μεγενθύνσεις της τάξεως του 15x είναι καλύτερο να πάμε σε κιάλια. Συνήθως όσοι ρωτάνε για τηλεσκόπιο για επίγεια εννοούν σχετικά σταθερούς στόχους με μεγάλη μεγένθυνση.

 

Ωραία το έθεσε ο φίλος παραπάνω, πως η AZ2 είναι "πρωτόγονη" σε σχέση με την AZ3. Εκτός από σταθερότητα, η κεφαλή με την αργή κίνηση της AZ3 την κάνει πολύ εύχρηστη. Και μπορείς να της βάλεις αργότερα άλλο τηλεσκόπιο, δε θα πάει χαμένη. Μάλιστα μερικοί τη χρησιμοποιούν και με τηλεσκόπια 4-5 κιλών, προσθέτοντας ένα αντίβαρο ώστε να έχει σωστή ισοροπία, αφού αυτός είναι ο περιορισμός της - το τρίποδο είναι αρκετά στιβαρό.

 

Μπορείς να την πάρεις και από το Rother Valley Optics, συνήθως έχει ίδιες τιμές με το FLO και το δεύτερο είναι ακόμα καλύτερο γενικά σε εξυπηρέτηση οπότε το κοιτάω πρώτα, αλλά το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο για Ελλάδα σου έρχεται 160 λίρες από το RVO (210 Ευρώ).

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά πήρα σήμερα το skywatcher 90 az3 .Παρατήρησα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό στα 8,5 χμ. μετρημένα με το google earth με τον 10mm και έβλεπα τους ανθρώπους και τι ρούχα φορούσαν. Δυστυχώς έχει σύννεφα σήμερα και θα δυσκολευτώ στην παρατήρηση του ουρανού .Ως τώρα είμαι ικανοποιημένος από την αγορά μου αλλά με τσάκισε η μέση μου (μάλλον χρειάζεται σκαμπό) .

Και μια χαζή ερώτηση .Φοράω γυαλιά μυωπίας .Πρέπει να τα φοράω όταν παρατηρώ με το τηλεσκόπιο για καλύτερα αποτελέσματα ;

 

Επίσης αγόρασα και 1 barlow X2 (55 ευρώ) και παρατηρώ ένα μικρό μαύρο στίγμα όταν το χρησιμοποιώ με τον 10 mm .Είναι ελάττωμα ; Είναι συνηθισμένο;Είναι κάποια βρώμα;

 

Ευχαριστώ πολύ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εάν δεν έχεις αστιγματισμό, είτε τα φοράς (εφόσον είναι καθαρά) είτε όχι, ένα και το αυτό. Δοκίμασε και τους δύο τρόπους και κάνε ό,τι θεωρείς καλύτερο. Εγώ προτιμώ με γυαλιά επειδή όταν κοιτάζω για στόχους τα φορώ αναγκαστικά και δεν είναι άνετο να τα βάζω και βγάζω συνέχεια.

Το στίγμα είναι μάλλον σκόνη. Πάρε ένα φυσερό, Giotto από κατάστημα φωτογραφικών, κλύσμα από φαρμακείο ή το μικρό μπλε του σετ που πουλά το Πλαίσιο. Εκμεταλλεύεται το φαινόμενο Bernoulli ώστε ο αέρας να έχει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από όση μπορείς να πετύχεις με το στόμα και αποφεύγεις σταγονίδια σιέλου επάνω στα οπτικά σου.

Παρατήρησες σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση. Κοίτα να βρεις αργότερα έναν Plossl 32mm ή SWA 24mm κάποια στιγμή που θα σου δώσουν μεγέθυνση 28x ή 37.5x αντιστοίχως, με πεδίο 1.8 μοίρες. Αυτό θα είναι χρήσιμο για να βρίσκεις τον στόχο σου εύκολα και οι εικόνες θα είναι περισσότερο φωτεινές.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή με ενδιαφέρει πάρα πολύ το θέμα της σταθερότητας, θα ήθελα να σχολιάσεις εάν τελικά έχεις αισθανθεί πρόβλημα ταλαντώσεων με τον συγκεκριμένο συνδυασμό σωλήνα βάσης, και πόσο ενοχλητικό είναι. Η απάντηση σου μπορεί να βοηθήσει και άλλους που μελετάνε παρόμοια αγορά.

 

Είχα προτείνει barlow σαν απαραίτητο για το 102/500 όπου με του δικούς του προσοφθάλμιους έφθανες στο 50Χ και με τον barlow θα έφθανες στο 100Χ. Για το 90/900 με τον barlow φθάνεις στο 180Χ, στο θεωρητικό όριο δηλαδή, και ποτέ δεν ήμουνα ικανοποιημένος με την ποιότητα εικόνας στο όριο. Αυτό που ζητάμε στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι η μεγέθυνση με σκοπό την μεγαλύτερη εικόνα αλλά η αύξηση της διακριτικής ικανότητας. Στην πράξη διαπίστωσα ότι είχα καλύτερη διακριτική ικανότητα περίπου στα 2/3 της μέγιστης θεωρητικής μεγέθυνσης, δηλαδή η χειροτέρευση στην ποιότητα από εκεί και πάνω δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα από την βελτίωση λόγω μεγέθυνσης (με προσοφθάλμια planetary 58 μοιρών αυτά που κοστίζουν καινούργια γύρω στα 70€, δεν ξέρω τι θα συνέβαινε με καλύτερα προσοφθάλμια). Οπότε για το 90/900 θα πρότεινα ένα προσοφθάλμιο περίπου 7-7.5mm και όχι τον barlow.

 

Εγώ που έχω μυωπικό αστιγματισμό βλέπω στην πράξη ότι στις μεγάλες μεγεθύνσεις π.χ. 125Χ όπου έχω πολύ μικρό exit pupil δεν κάνει καμμία διαφορά αν χρησιμοποιήσω γιαλιά. Στις μικρές μεγεθύνσεις όμως π.χ. 25Χ όπου το exit pupil γίνεται 4mm η βελτίωση με την χρήση των γιαλιών είναι τεράστια. Το καλύτερο είναι να δοκιμάζεις στην πράξη αν βλέπεις διαφορά.

 

Για την επίγεια παρατήρηση που η γωνία κλίσης είναι σχετικά σταθερή, ένα κάθισμα κατάλληλου ύψους είναι απαραίτητο και αρκετό, μπορείς να ρυθμίσεις και το ύψος του τρίποδα λίγο χαμηλότερα αν βοηθάει, και να περιστρέψεις το διαγώνιο των 45 μοιρών (μέχρι και οριζόντια να έρθει και να κοιτας από το πλάι η εικόνα παραμένει ορθή). Όταν πας σε αστρονομική παρατήρηση που χρειάζεσαι πολλές διαφορετικές κλίσεις δεν φθάνει. Επειδή τα αστρονομικά καρεκλάκια είναι ακριβά (και θέλουν και πολύ χώρο, δεν χωρούσαν στο μικρό μπαλκόνι μου), αναγκάστηκα να κατασκευάσω ένα σκαμπό με οκτώ διαφορετικά ύψη (κόστος ξυλείας περίπου 20€), και δεν καταλαβαίνω πως αντέχουν να κάνουν κάποιοι παρατήρηση χωρίς κάθισμα μεταβλητού ύψους, δεν διανοούμαι να κάνω παρατήρηση χωρίς το καρεκλάκι. Στην χειρότερη περίπτωση πάρε δυό τρία φθηνά πλαστικά σκαμπώ διαφορετικού ύψους το καθένα. Επίσης ΓΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΟ 90 ΜΟΙΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.

 

Φιλικά

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με γειά το τηλεσκόπιο.

Εγώ φροντίζω όλα τα προσοφθάλμιά μου να έχουν αρκετό eye relief ώστε να μπορώ να χρησιμοποιήσω και γιαλιά. Δεν έχω αστιγματισμό, οπότε βλέπω το ίδιο με ή χωρίς γιαλιά στο τηλεσκόπιο και συνήθως το βρίσκω λίγο πιο βολικό χωρίς, αλλά αν έχω παρέα βάζω πάντα γιαλιά ώστε το σημείο εστίασης να είναι το ίδιο για όλους - δηλαδή αν εστιάσεις με γιαλιά ο άλλος που είτε έχει άψογη όραση είτε τη διορθώνει και εκείνος με γιαλιά, δε θα χρειάζεται να διορθώσει την εστίαση.

Ένας τύπος εντελός γκαβός είχε φέρει ένα PST στη διάβαση του Ερμή και επέμενε να το φτιάχνει χωρίς γιαλιά, ο επόμενος που πήγαινε να δει ήθελε 15 στροφές του εστιαστή για να το βρει (και αν, η εστίαση στο συγκεκριμένο δεν είναι εύκολη για αρχάριους)...

Α, με το 90/900 η μεγάλη μεγένθυνση είναι πιο καλή για πλανήτες απ' ότι για επίγεια. Με το 6mm UWA (150X) είναι ικανοποιητικό σε καλές συνθήκες. Όπως αναφέρθηκε θα χρειαστείς mirror diagonal 90 μοιρών για αστρονομική χρήση. Έχει και καλύτερη ποιότητα εικόνας στον ουρανό και θα σε φέρει σε καλύτερη θέση θέασης.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν έχω εμπειρία με τηλεσκόπια αλλά όσο αφορά το θέμα των ταλαντώσεων δεν είχα πρόβλημα.Για παράδειγμα όταν παρατηρούσα τον Κρόνο το είδωλό του ήταν σταθερότατο .Μόνο όταν ακουμπούσα πάνω στο τηλεσκόπιο άγαρμπα υπήρχε ταλάντωση ή οποία όμως έφευγε άμεσα .Όσο για το barlow εκτός από το μαύρο στίγμα δεν είμαι ικανοποιημένος (είχες δίκιο).Θα τους πάρω τηλέφωνο να μου πουν αν μπορώ να τον αλλάξω με έναν 6mm πληρώνοντας τη διαφορά των 10 ευρώ περίπου .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσοχή, όταν λέμε 6mm, να μην είναι Possl γιατί έχει πολύ μικρό eye relief και μικρό πεδίο , οπότε κολλάς το μάτι (χωρίς γιαλιά) για να δεις από μια τρυπούλα. Το φθηνότερο "βολικό" είναι κάτι τέτοιο.

Επίσης, όπως είπα είναι καλό για πλανητική το 6mm, για επίγεια είναι κοντά στα όρια, αλλά αν βλέπεις ότι δε σου φτάνει το 10mm μπορείς να το δοκιμάσεις.

Αν το πήρες από Ελληνικό κατάστημα έδωσες 64 ευρώ παραπάνω, οπότε το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να σου επιτρέψουν να επιστρέψεις κάτι που δε σου έκανε. Τα περισσότερα (πολύ φθηνότερα) ξένα μαγαζιά δε σου λένε μου-σου-ξου, τα παίρνουν πίσω. Αν πήρες το κλασσικό 2x barlow που έχει το T-thread από πάνω βέβαια, ενδεχομένως να σου χρησιμεύσει για να συνδέσεις DSLR με το τηλεσκόπιο (ξεβιδώνει και ο φακός ώστε να έχεις prime focus χωρίς μεγένθυνση).

Άλλο ένα ενδιαφέρον είναι ότι αν θες τσάντα μεταφοράς για τον ώμο, κάτι τέτοιο δουλεύει καλά και δεν είναι ακριβό.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης