Jump to content

1ο Camp Αστρονομίας 2016


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πρώτη Πανελλήνια Αστρονομική Κατασκήνωση κοντά στο Χάνι της Γραβιάς

http://radiomemory.gr/index.php/prosfores/epixeiriseis/9962-1o-panelinio-camp-astronomias

 

 

 

Η 1η Πανελλήνια Αστρονομική Κατασκήνωση είναι πλέον γεγονός! Διοργανώνεται κοντά στο Χάνι της Γραβιάς (κτήμα Κλέτσα) από 18 έως 23 Ιουλίου 2016, για μαθητές από 13 έως 18 ετών.

 

Η πρώτη αυτή κατασκήνωση είναι καρπός της συνεργασίας μεταξύ δύο Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και τον έμψυχο και υλικό εξοπλισμό τους για να δημιουργήσουν ό,τι το καλύτερο και ωραιότερο για τους μαθητές κατά το Καλοκαίρι.

 

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας, με έδρα την Υπάτη, διαθέτει ένα νεότατο αστεροσκοπείο, ένα καλό πλανητάριο και μια ωραία αμφιθεατρική αίθουσα προβολών, με πλήθος επισκέψεων από σχολεία και ομάδες αστρόφιλων.

 

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα το Βόλο, εδώ και πολλά χρόνια εκδίδει το περιοδικό «Ουρανός», διοργανώνει τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, τη Χειμερινή Σχολή Αστρονομίας, τη Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως, το Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και διαθέτει πολλούς εξειδικευμένους καθηγητές και ερασιτέχνες αστρονόμους.

 

Τα δύο αυτά σωματεία, λοιπόν, ανέλαβαν τη διοργάνωση της κατασκήνωσης αυτής για να διδάξουν στους μαθητές, επί ένα 6ήμερο, τα θαυμάσια του έναστρου ουρανού, το ηλιακό μας σύστημα, τους αστέρες, τους γαλαξίες και το Σύμπαν ολόκληρο, τα τηλεσκόπια, την ουράνια σφαίρα, τις νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις, προ παντός δε να κάνουν όμορφες αστροβραδιές και να καθοδηγήσουν τα παιδιά στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανίου θόλου με την ιστορία και τη μυθολογία τους.

 

Θα είναι κάτι το ανεπανάληπτο, κάτι το πρωτότυπο η κατασκήνωση αυτή, γιατί, παράλληλα με τον αθλητισμό και τις καθημερινές εργασίες, τα παιχνίδια, τα πρωταθλήματα και τις άλλες εκδηλώσεις, τα παιδιά θα μάθουν και πολλά στοιχεία για τη σύγχρονη επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής, σε έναν θαυμάσιο και οργανωμένο χώρο, με όλες τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης και πολλά υποσχόμενης μαθητικής κατασκήνωσης.

 

Δηλώσεις συμμετοχής και άλλες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977.625.675 και στις ιστοσελίδες των σωματείων: www.seaf.gr και www.astronomos.gr.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πανσέληνος στις 20/7 και 200 ευρώ κοστος συμμετοχής (180 με την έκπτωση)...

No more comments... :-#

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ απορώ τι δείξατε στα παιδιά, πάνω στην Πανσέληνο...γιατί ταλαιπωρείτε τα ματάκια τους με τόσο φως και δεν το κάνατε άλλη ημερομηνία για να δουν και λίγο deep sky αντικείμενα;;

 

Βασικά ούτε την Σελήνη θα χαρήκανε, τι να δούνε χωρίς φωτοσκιάσεις;;

 

Δεν γινόταν να επιλέξετε άλλη ημερομηνία;; Έστω σε μια καλύτερη φάση Σελήνης..

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ απορώ τι δείξατε στα παιδιά, πάνω στην Πανσέληνο...γιατί ταλαιπωρείτε τα ματάκια τους με τόσο φως και δεν το κάνατε άλλη ημερομηνία για να δουν και λίγο deep sky αντικείμενα;;

 

Βασικά ούτε την Σελήνη θα χαρήκανε, τι να δούνε χωρίς φωτοσκιάσεις;;

 

Δεν γινόταν να επιλέξετε άλλη ημερομηνία;; Έστω σε μια καλύτερη φάση Σελήνης..

 

Έχεις δίκιο!!!Δυστυχώς δεν ήταν στο χέρι μας .Πληροφορηθήκαμε τις ημερομηνίες όταν όλα είχαν κανονιστεί και δεν χαρήκαμε ιδιαίτερα επειδή το φεγγάρι θα μας χαλούσε την παρατήρηση. Το πρόβλημά ήταν ότι ο συγκεκριμένος χώρος κατασκήνωσης ήταν full τις προηγούμενες ημέρες από λοιπές δραστηριότητες για μικρά παιδιά και αύριο Σάββατο στις 23/07/16 κλείνει!!!Πάντως έγιναν και δύο 2ωρα μαθήματα (πρωί και απόγευμα) τα οποία παρακολούθησαν τα παιδιά με αρκετό ζήλο!!!

Επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες χρονιές με καλύτερη οργάνωση γιατί γίνανε λίγο γρήγορα όλα , αλλά ήταν μια όμορφη εμπειρία , και για εμάς που κληθήκαμε να βοηθήσουμε την συνδιοργάνωση, όσο και για τους μικρούς μας φίλους που πήρανε μέρος!!!

 

Υ.Γ.1. Ευχαριστούμε το Κτήμα Κλέτσα για την άψογη φιλοξενία τους.

Υ.Γ.2. Προσωπικά χάρηκα γιατί παρόλη την Πανσέληνο καταφέραμε και είδαμε κ Γαλαξία Ανδρομέδας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάλι γκρίνια? :(

Για τη προσπάθεια και το μεράκι κάποιων να αλλάξουν κάποια πράγματα , αυτή είναι η επιβράβευση! Γκρίνια??? ](*,)

 

 

Όσο για την Πανσέληνο τα παιδιά δεν είναι για deep sky αντικείμενα. Το παιδί πρέπει να βλέπει κάτι και να διακρίνει λεπτομέρεια , υφή.Κυρίως πρέπει να είναι ευδιάκριτο από όλους γιατί αν το βλέπουν τα μισά και τα άλλα μισά δεν το διακρίνουν τότε μπορεί να έχουμε φαινόμενα μιμητισμού δλδ ότι όλα το βλέπουν κανονικά κι έτσι σε μερικούς να προκαλέσουμε απέχθεια προς την παρατήρηση. Τα παιδιά αυτοεπιβεβαιώνονται όταν αντιλαμβάνονται κάτι το οποίο έχει γίνει αντιληπτό απ τους υπόλοιπους. Ποτέ σε παρατήρηση παιδιών δε βάζουμε κάτι αμυδρό ή με μικρή επιφανειακή λαμπρότητα.

 

Οπότε φαντάζομαι Δία , Κρόνο , Άρη , τα είδαν κανονικά. Επίσης θα παρατήρησαν άνετα γαλαξία Ανδρομέδας , μερικά σφαιρωτά και ανοικτα σμήνη , τον Αλμπιρέο και τέλος με ένα πολωτικο φίλτρο θα είδαν και και τη σελήνη. Λίγη ουρανογραφία στην αρχή με λίγη μυθολογία και φεύγουν όλα με θετική επίγευση.

 

Μπράβο στο Σύλλογο του Βόλου για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ στην εκλαϊκλευση της αστρονομίας ειδικά στα παιδιά με τα θερινά σχολεία αστρονομίας , τους διαγωνισμούς και την προετοιμασία για τις Ολυμπιάδες. Μπράβο και στον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας. Μπράβο και στα μέλη των συλλόγων που προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους γιατί έχουν όραμα !

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ απόλυτα!!!Θα έπρεπε να επιβραβεύουμε αυτές τις προσπάθειες ακόμα και αν γίνονται με κάποια προβλήματα!!!Η Αστρονομία και η διάδοσή της θέλει θυσίες και θα πρέπει να βοηθάμε τους Συλλόγους όταν μας το ζητάνε.Την επόμενη φορά θα προσπαθήσουμε να είναι καλύτερα από την προηγούμενη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποια από τα παιδιά δεν είχαν κοιτάξει ποτέ μέσα από το τηλεσκόπιο, ούτε το Φεγγάρι ,και το είδανε για πρώτη φορά. 47 χρόνια μετά ,ακριβώς , από την στιγμή που πάτησε το πόδι του ο άνθρωπος , και ξετρελάθηκαν. Το ίδιο φυσικά έγινε και με τους τρείς πλανήτες, albireo, M13 κ.α.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια χαρά ειναι τα παιδιά για deep sky εγώ έχω δείξει σε πολλά και δεν κόστιζε και 200 ευρώ. Ήταν τζάμπα. Καλύτερη περίοδος είναι με Σελήνη λίγων ημερών ώστε να την δούμε με το που σουρουπώνει και να προχωρήσουμε στη συνέχεια στον βαθύ ουρανο. Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι τον τίτλο 1η Πανελλήνια Αστρονομική κατασκήνωση για μια εκδήλωση ΕΜΠΟΡΙΚΗ καθότι τα 200 ή έστω 180 ευρώ αντίτιμο δεν μπορώ να τα θεωρήσω ως προσπάθεια για την διάδοση της αστρονομίας αλλά ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Θεμιτή μεν επιχειρηματική δε. Προσπάθειες διάδοσης της αστρονομίας σε μαθητές και σχολεία κάνουν διάφορες συλλογικότητες ή / και μεμονωμένοι ερασιτέχνες και τις κάνουν απολύτως δωρεάν και μονο οι πανελλήνιες έχουν ένα συμβολικό τίμημα.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

[Λυπάμαι γιατί λέτε χωρίς να ξέρετε!!!Διαβάστε πρώτα τι περιλάμβανε αυτή η κατασκήνωση και για ποιον λόγο δόθηκαν αυτά τα λεφτά από τους γονείς τους και μετά να εκφέρετε άποψη!!

Απλά επιγραμματικά σας λέω ότι κανένας από τους 2 Συλλόγους δεν πήρε ούτε ένα ευρώ και τα λεφτά αυτά ήταν για την διαμονή και διατροφή των παιδιών σε αυτόν τον χώρο όπως επίσης και για τις λοιπές δραστηριότητες που δεν ήταν μόνο αστρονομικού χαρακτήρα. Περιλάμβανε και αθλητικές δραστηριότητες με γυμναστές όπως επίσης και αλλού είδους ασχολίες σε έναν χώρο 20 στρεμμάτων!!!

Και φυσικά ήταν η πρώτη φορά που η Αστρονομία τουλάχιστόν προστέθηκε κάπου και δεν αφαιρέθηκε όπως έχει γίνει στα σχολεία μας!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν με ενδιαφέρει αν πήρε ή δεν πήρε κάποιος σύλλογος λεφτά. Με ενδιαφέρει πως δεν ήταν δωρεάν αλλά επιχειρηματική δραστηριότητα και προφανώς σε μια κατασκήνωση που θα γινόταν βάλατε και τηλεσκόπια για παρατήρηση. Κι εδώ γινεται και σε πολλά μέρη και σε κατασκηνώσεις ιδιωτικές και δημόσιες. Έχω πάει κατ επανάληψιν μαζι με άλλους συνερασιτέχνες και έχουμε δειξει στα παιδιά. Ούτε το διαφημισαμε ούτε δώσαμε και (αυθαίρετο) βαρύγδουπο τίτλο. Επίσης αν περιλαμβάνονταν και μη αστρονομικές δραστηριότητες και φυσικά πρόκειται για εκδήλωση εμπορικού χαρακτήρα από έναν επιχειρηματία δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ανακοινώνεται καν στο astrovox.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν με ενδιαφέρει αν πήρε ή δεν πήρε κάποιος σύλλογος λεφτά. Με ενδιαφέρει πως δεν ήταν δωρεάν αλλά επιχειρηματική δραστηριότιτα και προφανώς σε μια κατασκήνωση που θα γινόταν βάλατε και τηλεσκόπια για παρατήρηση. Κι εδώ γινεται και σε πολλά μέρη και σε κατασκηνώσεις ιδιωτικές και δημόσιες. Έχω πάει κατ επανάληψιν μαζι με άλλους συνερασιτέχνες και έχουμε δειξει στα παιδιά. Ούτε το διαφημισαμε ούτε δώσαμε και (αυθαίρετο) βαρύγδουπο τίτλο. Επίσης αν περιλαμβάνονταν και μη αστρονομικές δραστηριότητες και φυσικά πρόκειται για εκδήλωση εμπορικού χαρακτήρα από έναν επιχειρηματία δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ανακοινώνεται καν στο astrovox.

 

Λυπάμαι αλλά πάλι απληροφόρητο σε βρίσκω!!!Δεν το συνεχίζω όμως γιατί σέβομαι το site που με φιλοξενεί και την δουλειά που κάνουν κάποιοι άνθρωποι εδώ μέσα για την εξάπλωση της Αστρονομία την οποία όλοι μας αγαπάμε!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ότι είχε αντίτιμο δεν το καθιστά εμπορικού χαρακτήρα. Και τα συνέδρια έχουν αντίτιμο συμμετοχής έναντι των εξόδων της διοργάνωσης. Τέλος πάντως, δε βλέπω λόγο για το θόρυβο, σε όποιον δεν αρέσει απλά δεν πάει ή δε στέλνει τα παιδιά του. Εγώ πάντως θα τα έστελνα!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν πλήρωσαμε 200 για συμμετοχή σε κανένα συνέδριο. Ούτε δέχομαι 200 ευρώ αντίτιμο σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς και να μιλάμε για προώθηση της αστρονομίας εφόσον μάλιστα κανένας σύλλογος δεν εισπράττει λεφτά για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Εγώ θα συμβούλευα να μην πάει κάποιος. Μπορει να δει τα ίδια και δωρεάν σε οποιαδήποτε κατασκήνωση της Ελλάδας αρκεί να πάρει τηλ ένα σύλλογο ή και έναν δυο μεμονωμένους ερασιτέχνες ή να το ζητήσει απλά εδώ στο astrovox και πολύ εύκολα θα βρει εθελοντές που ευχαρίστως θα τους οργανώσουν βραδιά παρατήρησης. Προσωπικά έχω πάει κατ επανάληψιν σε κατασκηνώσεις με την συλλογικότητα που ανήκω και δείξαμε τον ουρανό στα παιδιά και το προσωπικό. Επισης το 1η πανελλήνια κατασκήνωση κλπ ως τίτλος είναι παντελώς απαράδεκτος γιατί δημιουργεί ψευδαίσθηση επίσημης διοργάνωσης πανελλαδικής εμβελειας κάτι που δεν είναι.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ giorgosgr διάβασες το ημερήσιο πρόγραμμα της κατασκήνωσης . Μιλάμε για 4 ώρες καθημερινά μαθήματα αστρονομίας και κάθε βράδυ παρατήρηση + διαμονή , διατροφή , δραστηριότητες , φύλαξη. Δεν μιλάμε για απλές κατασκηνώσεις που ζητούν την βοήθεια ενός αστρονομικού συλλόγου για μιας βραδιάς παρατήρηση. Μιλάμε για πλήρες πρόγραμμα .

 

Ποιος θα πλήρωνε τα έξοδα μετακίνησης στους καθηγητές ή στους ερασιτέχνες αστρονόμους με τον εξοπλισμό τους χωρίς κρατική επιχορήγηση?

 

Πόσο εύκολο είναι να γκρινιάζει κανείς! Τρομερά εύκολο! Άκρως τοξικό βέβαια!

 

Μακάρι να πληθύνουν τέτοιες πρωτοβουλίες! Μπράβο στα παιδιά για την προσπάθειά τους!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστά, έγινε η ερασιτεχνική αστρονομία και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτή εμπορικό προιόν για έχοντες και κατέχοντες. Εκτός και θέλεις να πιστέψουμε πως δεν κερδίζει (και καλά κάνει φυσικά και κερδίζει!) ο επειχειρηματίας που έχει το χώρο που διοργανώνεται. Ε οχι δεν είναι οραμά μας η εμπορευματικοποίση της αστροπαρατήρησης και της εισαγωγής των νέων παιδιών σε αυτή και μάλιστα βράδια με Πανσέληνο! Εδώ που τα λέμε τώρα που το σκέφτομαι πως οι δυο σύλλογοι δεν πήραν τίποτα από χρήματα πολύ κακώς. Αφού κέρδισε η επιχείρηση προβάλλοντας ως προιόν την αστρονομια στους κατασκηνωτές-πελάτες έπρεπε να πάρουν comission και αυτοί.

Θα επιτρέψετε στους μεμονωμένους ερασιτέχνες αλλά και στους συλλόγους τους να εισάγουν στην αστροπαρατήρηση τους μαθητές και να τους μεταδίδουν την αγάπη για τον ουρανό αφιλοκερδώς χωρίς να χρειάζεται να μετέχουν σε ταξικές εκδηλώσεις με 200 ρια για συμμετοχή που μετατρέπουν την αστροπαρατήρηση σε εμπορικό προιόν το οποίο και θρασύτατα ονομάζεται αυθαιρέτως 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ CAMP ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. Μακάρι να είναι και το τελευταίο τέτοιου είδους "CAMP" και ειλικρινά συγκρατούμαι μην πω άλλες λέξεις που περιέχει η πλούσια ελληνική γλώσσα για περιγραφή τέτοιων καταστάσεων.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο στο Σύλλογο του Βόλου για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ στην εκλαϊκλευση της αστρονομίας ειδικά στα παιδιά με τα θερινά σχολεία αστρονομίας , τους διαγωνισμούς και την προετοιμασία για τις Ολυμπιάδες. Μπράβο και στον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας. Μπράβο και στα μέλη των συλλόγων που προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους γιατί έχουν όραμα !
Η προσφορά των συλλόγων αυτών είναι γνωστή στους πάντες. Δε καταλαβαίνω όμως πώς προσέφεραν στο συγκεκριμένο event (δεν υιοθετώ ούτε εγώ τον παραπλανητικό τίτλο). Εξηγούμαι: Πού είναι η προσφορά όταν για να δει το παιδί μου πρέπει να σκάσω 200 ευρώ; Προσέφεραν στον επιχειρηματία, ο οποίος ενέταξε στις υπόλοιπες πληρωτέες δραστηριότητες την αστρονομία. Αλλά στην ερασιτεχνική αστρονομία δεν προσέφεραν. Αλλιώς θα μπορούσε να πάει όλος ο κόσμος. Γι αυτό είναι παραπληνητικός ο τίτλος.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εσείς που επικρίνετε την διοργάνωση θα πηγαίνατε εντελώς εθελοντικά να βοηθήσετε σε μία κατασκήνωση για παιδιά για 6 ημέρες? Ποιος από εμάς έχει τη γνώση , την εμπειρία και τον ελεύθερο χρόνο να διαχειριστεί τόσα παιδιά έτσι ώστε να καταστεί η κατασκήνωση δωρεάν? Πιστεύω κανείς. Οπότε δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο και κάθε άλλη αναφορά σχετικά με τη δωρεάν διοργάνωση κρίνεται απολύτως ουτοπική και πρακτικά ανέφικτη. Μήπως οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι έχουν τόσα αποθεματικά στα ταμεία τους για να μειώσουν το κόστος?

Τώρα αν προτιμάτε να μένετε στη δυναμική των λέξεων σχετικά με τον τίτλο της διοργάνωσης και όχι με την ουσία και το αποτέλεσμα δε θα κάνω κανένα άλλο σχόλιο.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις τον καθαρά εμπορικο χαρακτήρα της εκδήλωσης. Και ειλικρινά ουδέν πρόβλημα με την διοργάνωση και εμπορικών εκδηλώσεων αλλά να παρουσιάζεται το πράγμα ως έχει και όχι ως προώθηση της ερασιτεχνικής αστρονομίας και για να τελειώνουε μια και καλή για μένα ΚΑΚΩΣ δημοσιεύτηκε στο φορουμ ένα τέτοιο εμπορικό event. Μπορεί να μην πάει κανείς έξι μέρες δωρεάν αλλά πάει μία σε μια κατασκήνωση με δεκάδες και εκατοντάδες παιδιά που τους δείχνει τον ουρανο ΔΩΡΕΑΝ πολλά από τα οποία σε αλλη περίπτωση δεν θα το σκέφτονταν ΚΑΝ ή δεν θα διέθεταν το 200ρι. Αυτή είναι φίλε μου η διάδοση της ερασιτεχνικής αστρονομίας και την κάνουμε όλοι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είτε μεμονωμένα είτε μέσα από τις συλλογικότητες που ανήκουμε!
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια χαρά ειναι τα παιδιά για deep sky εγώ έχω δείξει σε πολλά και δεν κόστιζε και 200 ευρώ. Ήταν τζάμπα. Καλύτερη περίοδος είναι με Σελήνη λίγων ημερών ώστε να την δούμε με το που σουρουπώνει και να προχωρήσουμε στη συνέχεια στον βαθύ ουρανο..

 

+1

πράγματι δεν έχουν κανένα πρόβλημα τα παιδιά με τα φωτεινά deep sky, ίσα ίσα που τα βλέπουν με ευκολία τα περισσότερα παιδιά, έχω βρεθεί σε τέτοια εκδήλωση στην ύπαιθρο και το γνωρίζω.

Δεν καταλαβαίνω γιατί Θανάση θεωρείς ένα τέτοιο σχόλιο γκρίνια. Δηλαδή να μην μιλάμε καθόλου όταν βλέπουμε κάτι που δεν γίνεται με ιδανικές συνθήκες;

Εντάξει, καταλαβαίνω πως υπήρχε ανωτέρα βία λόγω μη διαθεσιμότητας του χώρου στις κατάλληλες ημερομηνίες εκτός Πανσελήνου. Όχι όμως και να λέμε πως και με την Πανσέληνο μια χαρά ήταν γιατί δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς αυτην, θα ήταν μακράν καλύτερα και τα παιδιά θα έφευγαν με πολύ καλύτερες εικόνες από εκεί στο μυαλό τους.

 

Όσον αφορά το κόστος, θεωρώ πως τα 200 ευρώ δικαιολογούνται ΜΟΝΟ για τα υπόλοιπα, διαμονή, φαγητό, φύλαξη κλπ., αυτά για όλες τις ημέρες. Θέλω να πιστεύω πως δεν περιλαμβανουν την αστρονομική συνεισφορά των συλλόγων...ο νοών νοείτω.

 

Ναι, θα πήγαινα εθελοντικά 6 ημέρες χωρίς να παρω δεκάρα, για να δείξω στα παιδιά με το τηλεσκόπιό μου.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν ο σύλλογος δεν αποκόμισε κανένα οικονομικό αντάλλαγμα από την διοργάνωση, προφανώς η προσφορά των μελών του είναι εθελοντική.

 

Αν ο σύλλογος έλαβε χρήματα για την κάλυψη των εξόδων των μελών του (μεταφορά, διαμονή, σίτιση), τότε η προσφορά των μελών του είναι εθελοντική.

 

Αν ο σύλλογος (ως νομικό πρόσωπο) έλαβε χρήματα σε μορφή χορηγίας ή δωρεάς από τον διοργανωτή της κατασκήνωσης, η προσφορά των μελών εξακολουθεί να είναι εθελοντική.

 

Η περίπτωση του να μην είναι μια δράση εθελοντική, είναι στην περίπτωση που συγκεκριμένα άτομα λάβουν κάποια αμοιβή για την εργασία που προσέφεραν.

 

 

Το αν είναι μια κατασκήνωση ακριβή ή όχι είναι συζητήσιμο, με ένα googlaρισμα βρίσκεις ότι μια τυπική κατασκήνωση 2-3 εβδομάδων χωρίς εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι στα 600 ευρώ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο , όπως ξέρουμε το μάθημα της αστρονομίας βγήκε από τη διδακτέα ύλη του Λυκείου. Τα αναλυτικά προγράμματα του Δημοτικού ελάχιστες αναφορές κάνουν για το διάστημα και την αστρονομία γενικότερα και οι νέοι μας βουλιάζουν στη λήθη και στην έλλειψη γνώσης γύρω από βασικά πράγματα για τη ζωή , το σύμπαν κ.α

 

Φέτος διοργανώθηκε το πρώτο camp για παιδιά που υιοθέτησε ένα αστρονομικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σ αυτό βοήθησαν 2 σύλλογοι οι οποίοι το έκαναν για το μεράκι τους βάζοντας και λεφτά από την τσέπη τους. Αν το εγχείρημα στέφθηκε από επιτυχία και το υιοθετήσουν και άλλες κατασκηνώσεις τι το καλύτερο. Αυτό δεν επιθυμούμε? Φαντάζεσαι κατασκηνώσεις ανά την Ελλάδα να ζητούσαν την βοήθεια ερασιτεχνικών συλλόγων αστρονομίας να προσφέρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους για να στηρίξουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα?

 

Φυσικά και είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δε θα μπορούσε και διαφορετικά όταν υπάρχει μηδαμινή κρατική μέριμνα .Θα μπορούσε ένας ερασιτεχνικός σύλλογος να διοργανώσει κάτι αντίστοιχο δωρεάν? Θα χρειαζόταν τεράστιες χορηγίες ......από ποιον όμως?Ευχόμαστε φυσικά κάποια στιγμή να ανακάμψει το ελληνικό δημόσιο και να χρηματοδοτεί και να στηρίζει τέτοιες δράσεις αλλά αυτό όπως καταλαβαίνεις θα αργήσει πάρα πολύ!

 

Συνοψίζοντας καταλήγω πως δεν πρέπει να μένουμε σε λεπτομέρειες όπως αν είχε πανσέληνο ή στον τίτλο της διοργάνωσης. Αντιθέτως πρέπει να επιβραβεύουμε την προσπάθεια των μελών των συλλόγων που πρόσφεραν εθελοντικά χρόνο και χρήμα .Βεβαίως να είμαστε αυστηροί επικριτές , αφού εκτιμήσουμε όμως πρώτα τις προτεραιότητες και τους σκοπούς ενός εγχειρήματος!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η κατασκήνωση σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι μόνο για να κάνουν τα παιδιά μαθήματα. Είναι κυρίως για να περάσουν καλά. Μόνο αυτό μετράει. Φυσικά η αναφορά που έκανε ο Γιώργος στο πρώτο του ποστ, για το χρονικό διάστημα που διοργανώθηκε, δεν στερείται ουσίας. Αν έχουν πάει τα παιδιά σας σε κατασκήνωση θα γνωρίζετε ότι το θέμα μαθημάτων – δραστηριοτήτων είναι δευτερεύον. Βλέποντας ότι υπήρχαν αρκετά μαθήματα καθημερινά σε θέματα αστρονομίας και παρατήρηση κάποια βράδια, πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο συν στην επιμόρφωση αλλά κυρίως στην διασκέδαση των παιδιών. Άλλωστε διαβάζουμε ότι έγιναν λίγο γρήγορα όλα και ήταν κλεισμένος ο χώρος για το υπόλοιπο διάστημα. Είναι η πρώτη φορά όπως αναφέρθηκε. Μπράβο και στους εθελοντές που συμμετείχαν. Μη εστιαστούμε στο τεχνικό μέρος που είναι η αδυναμία των ιδανικών εικόνων λόγω Σελήνης.

Εύχομαι να ξαναγίνει του χρόνου με το ίδιο σκεπτικό δηλαδή πρώτα κατασκήνωση και να περιλαμβάνει και αστρονομία. Ας επιλεγεί σωστότερο διάστημα και όσο για τον τίτλο, εμένα μου φαίνεται ιδανικός.

Θα έστελνα το παιδί μου άνετα, τα χρήματα δεν είναι πολλά για τα όσα παρέχονται σε 6 ημέρες. Θα περνούσε καλά λόγω των όσων προσφέρονται συνολικά σε μία κατασκήνωση και θα είχε μια πρώτη επαφή με την αστρονομία.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης