Jump to content

Παρατήρηση βαθέως ουρανού στον Ομαλό Χανίων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Σάββατο 9 Ιουλίου μαζευτήκαμε με τον Δημήτρη Μανούσο και τον Μάνο Τσικαλά στον Ομαλό Χανίων (sqm 21.55) 45 λεπτά έξω από την πόλη και με υψόμετρο περίπου 1000 μέτρα. Ο Μάνος δεν έφερε τηλεσκόπιο μιας και θέλαμε να επικεντρωθούμε στο 24,4". Στην παρέα προστέθηκαν λίγο αργότερα ο Παναγιώτης Μπατζέκος με το 8" από Χανιά με την παρέα του καθώς και ο Ανδρέας και ο Χριστόφορος με ένα 10" από το Ρέθυμνο. Η βραδιά ήταν καλή χωρίς κρύο ή αέρα και με καλή διαφάνεια, αλλά το seeing ήταν κάπως περιορισμένο.

 

Είχαμε φεγγάρι μέχρι τις 00:00 οπότε μετά την σύντομη συναρμολόγηση άρχισα να παίζω με το φεγγάρι. Στις 230x με τον 10 Ethos ήταν καλή η θέα τόσο ώστε το βρήκα ενδιαφέρον να πειραματιστώ ανεβάζοντας μεγέθυνση στις 450x χρησιμοποιώντας ένα 5mm ορθοσκοπικό προσοφθάλμιο. Ο συγκεκριμένος κρατήρας που είχα βάλει στο στόχο φαινόταν καλύτερα απο πριν και με περισσότερες λεπτομέρειες. Έβαλα ένα Barlow 2x και η μεγέθυνση πήγε στις 900x. Πρώτη φορά χρησιμοποίησα τόσο μεγάλη μεγέθυνση και οφείλω να ομολογήσω οτι η εικόνα του κρατήρα σε αυτή τη μεγέθυνση ήταν πεντακάθαρη και μου θύμισε τόσο εμένα όσο και στα άλλα παιδιά, τις παλιές ταινίες του 60 με θέμα το φεγγάρι! Περάσαμε από τον Δία, αλλά πάνω από τις 140x χρησιμοποιώντας τον 17mm Nagler η εικόνα δεν ήταν καλή λόγω του κακού seeing.

Κατά τις 00:20 στο πεδίο είχαμε τον πρώτο σοβαρό στόχο της βραδιάς, Arp 32 με Nagler 7mm. Το Arp 32 έχει 2 γαλαξίες α + β. Ο a είναι ο UGC 10770 και ήταν ορατός με ευθεία όραση. Ο β μπορούσε εύκολα να αναγνωριστεί χρησιμοποιώντας πλάγια όραση για το 100% του χρόνου και επιβεβαιώθηκε από όλους μας. Μιλάμε για ένα 17 mag γαλαξία!

Αργότερα είχαμε το πεδίο δίπλα στο Μ13. Ethos 10mm χρησιμοποιήθηκε εδώ και η εικόνα είχε ως εξής: Φαινόταν το κάτω αριστερό τμήμα του Μ13 στη δεξιά μεριά του πεδίου, ο γαλαξίας NGC 6207 φαινόταν πλούσιος στην αριστερά πλευρά του οπτικού πεδίου και ο μικροσκοπικός IC 4617 στο κέντρο με πλάγια όραση! Εικόνα πραγματικά εντυπωσιακή απο αυτές που σου μένουν για πάντα! Επόμενο ήταν το Stephan's Quintet το οποίο ήταν αρκετά όμορφο πολύ εύκολα ορατό με ευθεία όραση.

Εντυπωσιακό αντικείμενο ήταν το Cresend Νεφέλωμα με χρήση OIII ή UHC και Ethos 21! Όπως η φωτογραφία! Τίποτα λιγότερο.

 

Άλλο εντυπωσιακά αντικείμενο που παρατηρήθηκε ήταν το σφαιρικό M14 απόλυτα σπασμένο και μεγαλοπρεπές. Ο Δημήτρης βρήκε έναν γαλαξία που μοιάζει με μπαστούνι αλλά ας μας πει αυτός αν θυμάται ποιος είναι. Ο Μάνος βρήκε και αρκετά πλανητικά τα οποία φαινόταν πολύ καλά και ένα απο αυτά ήταν το Helix Nebula.

 

Επόμενη παρατήρηση το Σάββατο 6 Αυγούστου στον Σκίνακα με περισσότερα αντικείμενα.

Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης