Jump to content

Σελήνη + Τοπίο. Από που ΑΚΡΙΒΩΣ θα ανατείλει?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συχνά θέλω να συνδυάσω σε μια φωτογραφία την ανατολή της Σελήνης με κάποιο φυσικό τοπίο, κτήριο, μνημείο κλπ. Η ερώτηση μου είναι αν υπάρχει κάποιος ακριβής τρόπος υπολογισμού του σημείου που θα πρέπει να στήσω τον εξοπλισμό μου για να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό που κάνω τώρα είναι το εξής: Βρίσκω το αζημούθιο κατά την ανατολή της Σελήνης (υπάρχουν εργαλεία για αυτό, προσωπικά χρησιμοποιώ το www.calsky.com) και με την χρήση μιας πυξίδας, υπολογίζω στο περίπου με το μάτι από που θα ανατείλει. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλω ΑΠΟΛΥΤΗ ακρίβεια? Να υποθέσω ότι χρειάζομαι ένα GPS? Ένα καλό παράδειγμα για το τι ακριβώς θέλω να πετύχω είναι η παρακάτω φωτογραφία.

 

http://chrislintott.net/wpress/wordpress/wp-content/uploads/2006/10/3_crop.jpg

 

Many thanks! :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να γινει κατι τετοιο - πχ. http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Scenes-Sounion-01.htm - χρειαζωμαστε τους εξης παραγοντες:

 

(1) σωστο αζιμουθιο

(2) σωστο υψος

(3) σωστο συνδυασμο φωτισμου μεταξυ πανσελληνο και περιβαλλοντικο φως ωστε ουτε να "καει" η σεληνη με τον σωστο χρονο εκθεσης για το υποβαθρο και ταυτοχρονα να μην ειναι αμυδρο (η μη-ορατο) το υποβαθρο με σωστο χρονο εκθεσης για την πανσελληνο.

 

Σχετικα με το (1) και (2), αυτα τα δυο κριτηρια ειναι παντα σε συνδυασμο και ποτε το ενα η το αλλο (μονιζω οτι αναφερεις μονο για αζιμουθιο και αυτο ειναι λαθος). Τωρα, τι ειναι το σωστο αζιμουθιο ΚΑΙ υψος εξαρταται απο το υποβαθρο που επιθυμεις (αυτονοητο) και θα χρειαστεις με ακριβεια (+/- 1-2 μοιρες στο αζιμουθιο) τις συντεταγμενες .... τις οποιες θα καρφωσεις με την ανατολη/δυση της σεληνης η/και του ηλιου. Μπορεις να κανεις κατι και με τους πλανητες (πχ. Αρη και Δια) ωστε να επιβεβαιωσεις/εξακριβωσεις το απαιτουμενο αζιμουθιο ΚΑΙ υψος.

 

Σχετικα με το (3), και αυτος ο παραγοντας ειναι εξισου σημαντικος ... με δοκιμαστικες εκθεσεις εχω μαθει οτι επιθυμουμε να εχουμε την πανσελληνο να ανατελει περιπου 20 με 25 λεπτα ΜΕΤΑ την δυση του ηλιου .... τοτε υπαρχει ενα ισοζυγιο οσον αφορα το φως της Σεληνης (βλ. λαμπροτητα) και αυτο του περιβαλλοντος. Με αυτη την ισοροποια, με μια εκθεση εχουμε σωστη εκθεση για την πανσελληνο ΚΑΙ για το υποβαθρο (πχ. μνημειο κτλ).

 

Οπως παντα, κατα την διαρκεια των ληψεων, θα παρουμε τις ληψεις μας σε σειρες τριων εκθεσεων ... EC 0, EC +1/3, EC -1/3 ....

 

Η αναφορα μου ποιο πανω σχετικα με τα 20-25 λεπτα ΜΕΤΑ την δυση του ηλιου παιζει λιγακι λογω της κλησης της εκλειπτικης και η οποια αλλαζη απο μηνα σε μηνα αλλα ειναι ενα καλο σημειο εκκινησης. Μαλιστα, για να ειμαστε ποιο ακριβης και χωρις η κληση της εκλειπτικης να ειναι παραγοντας, επιθυμουμε τον ηλιο να ειναι 4 με 6 μοιρες ΚΑΤΩ απο τον οριζοντα.

 

Να και δυο αλλα παραδειγματα απο την ιδια την βραδια με προσοχη στον ουρανο και ποσο δραματικα αλλαζει μεσα σε πεντε λεπτα (!):

 

http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Scenes-Sounion-02.htm

http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Scenes-Sounion-03.htm

 

Ηδη εχω φορτωσει καπου εδω στο ΑστροΒοξ και τις διαδοχικες εκθεσεις πριν απο αυτην: http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Scenes-Sounion-01.htm

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αντώνη ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες.

Θα μελετήσω τις συμβουλές σου και όταν κάνω κάτι θα το βγάλω στο Astrovox. :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης