Κατασκευή Ερασιτεχνικού Αστεροσκοπείου

του Αντώνη Φαρμακόπουλου

Εισαγωγή
Κάθε ερασιτέχνης Αστρονόμος - κάτοχος τηλεσκοπίου - γνωρίζει καλά ότι η διαδικασία εγκατάστασης και απεγκατάστασης του αστρονομικού του εξοπλισμού περιλαμβάνει αρκετές και χρονοβόρες τεχνικές ρυθμίσεις. Ιδιαίτερα, εάν ο σκοπός του ερασιτέχνη, πέραν της παρατήρησης, είναι και η συστηματική καταγραφή ουράνιων αντικειμένων και φαινόμενων με CCD κάμερα για αστροφωτογραφία ή φωτομετρία, η τοποθέτηση και οι ρυθμίσεις του επιπλέον απαραίτητου εξοπλισμού, όπως οδηγητικό τηλεσκόπιο, κάμερες, χρήση Η/Υ, παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, κ.α. κάνουν την όλη διαδικασία ακόμα πιο χρονοβόρα ή και αδύνατη, με αποτέλεσμα ο στόχος για συστηματική εργασία να μην είναι επιτεύξιμος.

Μια πολύ καλή λύση είναι η κατασκευή ενός μόνιμου αστεροσκοπείου, το οποίο θα προσφέρει, πέρα από την ευκολία έναρξης και λήξης της παρατήρησης, προστασία από την φωτορύπανση, τον αέρα, την υγρασία και την απρόσμενη βροχή. Η ευρέως κυριαρχούσα εντύπωση είναι ότι η πολυπλοκότητα της διαδικασίας και το κόστος κατασκευής ενός ερασιτεχνικού αστεροσκοπείου με θόλο αποτελούν αποτρεπτικά στοιχεία για έναν ερασιτέχνη, ώστε να διστάζει να πάρει την απόφαση να το κατασκευάσει. Παράλληλα, ψάχνοντας στο διαδίκτυο και συλλέγοντας πληροφορίες για κατασκευές άλλων ερασιτεχνών, η διαπίστωση ήταν ότι παρόλο που οι αναφορές ήταν πολλές – κυρίως από το εξωτερικό – από τις αναφορές έλειπαν αρκετές σημαντικές λεπτομέρειες, όπως σχέδια , τύποι υπολογισμών, μηχανική, υλικά, φωτογραφίες λεπτομερειών, κ.α..

Στόχος της εισήγησης είναι η παρουσίαση της κατασκευής του παρατηρητηρίου μου με όσο είναι δυνατόν πληρέστερο τρόπο, αναλύοντας τα εξής :

α) Τεχνικά σχέδια
β) Προϋπολογιστική και απολογιστική ανάλυση του κόστους κατασκευής (υλικά – εργασίες)
γ) Παρουσίαση του τρόπου κατασκευής με επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες , και επισήμανση των τεχνικών και μηχανολογικών θεμάτων.
δ) Διαπίστωση ότι η κατασκευή ενός παρατηρητηρίου από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο δεν είναι απαγορευτική, ούτε κατά το κόστος, ούτε κατά τον τρόπο κατασκευής, είτε αυτή γίνει εξολοκλήρου από τον ίδιο, είτε με την συμβολή, σε δύσκολα για αυτόν τεχνικά θέματα, από κάποιον μη εξειδικευμένο επαγγελματία.

Επιλογή τοποθεσίας

Θεωρητικά η καταλληλότερη τοποθεσία για την κατασκευή ενός αστεροσκοπείου είναι σε περιοχή μακριά από την πόλη χωρίς φωτορύπανση και σε μεγάλο υψόμετρο για την ελαχιστοποίηση των ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρακτικά όμως, εφόσον ο τόπος διαμονής δεν βρίσκεται σε περιοχή με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, καταλληλότερο μέρος είναι αυτό που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής ώστε να μπορεί να γίνεται η χρήση του συστηματικά.

Η μόνιμη κατοικία μου είναι στην Αθήνα - στο επίκεντρο της φωτορύπανσης και η εξοχική μου στην Κερατέα Αττικής σε απόσταση 55 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, στην οποία διαμένω σχεδόν κάθε Παρασκευή το απόγευμα έως την Δευτέρα το πρωί.

Βάση αυτών η επιλογή της τοποθεσίας ήταν η κατασκευή του παρατηρητηρίου μου να γίνει στην εξοχική μου κατοικία. Η περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο 88μ και πέρα από τις κολώνες φωτισμού του κεντρικού δρόμου δεν έχει ιδιαίτερη τοπική φωτορύπανση.

Επιλογή τύπου παρατηρητηρίου

Στις κατασκευές ερασιτεχνικών αστεροσκοπείων υπάρχουν δύο βασικοί τύποι α) με συρόμενη οροφή που είναι και η συνηθέστερη και β) με περιστρεφόμενο θόλο. Από την στιγμή που αποφάσισα την κατασκευή του παρατηρητηρίου μου – πριν 1,5 χρόνο περίπου – η θέληση μου ήταν να γίνει με θόλο. Ψάχνοντας πληροφορίες για την κατασκευή διαπίστωσα ότι η κατασκευή του θόλου ήταν αρκετά περιπλοκότερη από την κατασκευή με συρόμενη οροφή , κυρίως από την έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών σε λεπτομέρειες της κατασκευής για την περιστροφή, την μόνωση από την βροχή και το άνοιγμα της θυρίδας.. Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας ήταν η φήμη ότι η κατασκευή ενός θόλου πέρα από δύσκολη είναι και ιδιαίτερα ακριβή. Έτσι βάση αυτών η αρχική μου απόφαση τον περασμένο Οκτώβριο – όταν ξεκινούσα τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου για την κατασκευή - ήταν η κατασκευή να γίνει με συρόμενη οροφή. Εκείνη την εποχή ένας φίλος ερασιτέχνης από την Κόρινθο, ο Άγγελος Κεχαγιάς , δημοσιοποίησε σε γνωστό αστρονομικό forum – την πρόθεση του να κατασκευάσει το παρατηρητήριο του με περιστρεφόμενη εξαγωνική οροφή (μία παραλλαγή τύπου θόλου). Αυτή η κατασκευή με ώθησε να αλλάξω την απόφαση μου και να προχωρήσω σε κατασκευή του αστεροσκοπείου μου με θόλο όπως εξ αρχής επιθυμούσα, για πρακτικούς λόγους κυρίως όπως προστασία από την γύρω φωτορύπανση, τον άνεμο και την υγρασία που έχει συχνά στην περιοχή.

Συλλογή Πληροφοριών για την κατασκευή

Με την απόφαση για την κατασκευή ανάτρεξα στο δια δίκτυο για να αντλήσω πληροφορίες από κατασκευές άλλων ερασιτεχνών. Οι αναφορές ήταν πολλές με κυριότερες την ιστοσελίδα
http://obs.nineplanets.org/obs/obslist.html - Amateur Astronomical Observatories με αποκλειστικό θέμα την κατασκευή ερασιτεχνικών αστεροσκοπείων. Από την Ελλάδα η κατασκευή που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν το αστεροσκοπείο Α.Σ.Π.Ρ.Ο.Σ. του ερασιτέχνη αστρονόμου Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη , από το οποίο βασίστηκα για την κατασκευή των συρόμενων θυρίδων.
Αρκετές ενδιαφέρουσες κατασκευές ερασιτεχνών υπήρχαν στα βιβλία “Small Astronomical Observatories” του Patrick Moore και “Setting-up a Small Observatory”του David Arditti. Οι απορίες μου όμως για κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες υπήρχαν ακόμα. Έτσι αναζήτησα να δω από κοντά την κατασκευή ενός ερασιτεχνικού θόλου. Από επαφές με φίλους του χώρου έμαθα για το παρατηρητήριο του ερασιτέχνη αστρονόμου Δημήτρη Στουραίτη που μάλιστα ήταν στην Κερατέα Αττικής. Σύντομα ήρθα σε επαφή μαζί του και αυτός με μεγάλη προθυμία με κάλεσε στο σπίτι του και μου έδειξε το παρατηρητήριο του. Η επίσκεψη αυτή ήταν καθοριστική διότι ξεκαθάρισα αρκετές λεπτομέρειες της κατασκευής με κυριότερη τον τρόπο περιστροφής – με τον οποίο τελικά αποφάσισα να κάνω και την δική μου κατασκευή. Παράλληλα ήρθα σε επαφή με τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γιάννη Ροζάκη ο οποίος έχει κατασκευάσει παρατηρητήρια με θόλο , από τον οποίο αποκόμισα σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες.


Τεχνικά στοιχεία και σχέδια

Η κατασκευή αποφασίστηκε να γίνει στην Βορινή πλαϊνή πλευρά του οικοπέδου με δύο βασικούς χώρους : α) Το διαμέρισμα του θόλου με εμβαδό 9 τμ ( 3χ3 μ) με ύψος 1,40 μ και επάνω του να τοποθετηθεί ο θόλος με διάμετρο 2,60 μ. β) Ο χώρος του γραφείου με εμβαδό 4,5 τμ ( 3χ1,5 μ) και ύψος 2,05 μ . Τα δύο διαμερίσματα έχουν 50 εκατοστά υψομετρική διαφορά ώστε η οροφή του διαμερίσματος του γραφείου ύψους 2,05 μ να μην εμποδίζει την παρατήρηση από την θυρίδα προς τον ορίζοντα. Ο κυλινδρικός πυλώνας θα τοποθετηθεί η ισημερινή στήριξη έχει διάμετρο 25 εκ. και είναι από μπετό. Η κατασκευή του κτίσματος έχει γίνει από κοιλοδοκούς βαρέου τύπου 80 χ 80 mm για τις κολώνες και 60 x 40 mm για τα οριζόντια δεσίματα και τις βάσεις του θόλου.
Οι τοίχοι είναι από Panels - σάντουιτς λαμαρίνας και θερμομονωτικού υλικού (πολυουρεθάνη) συνολικού πάχους 4εκ.

Πρόσοψη Παρατηρητηρίου

 

Ο θόλος θα τοποθετηθεί πάνω στην βάση σε ύψος 140 cm και θα στηρίζεται περιμετρικά σε έξι σημεία.στις δύο οριζό-ντιους και στους τέσσερις διαγώνιους δοκούς.

O πυλώνας έχει ύψος 125 cm και 20 cm η βάση της σημε-ρινής στήριξης, Το συνολικό ύψος έχει υπολογιστεί ώστε : α) Το τηλεσκόπιο θα μπορεί να έχει οπτική χαμηλά στον ορίζοντα από τις 15 μοίρες. β) Ο παρατηρητής να μπορεί να κάνει οπτική παρατήρηση χωρίς σκαμπό ή σκάλα.& γ) να κινείται όρθιος ακόμα και στα άκρα του θόλου.

 

Κάτοψη του εσωτερικών διαμερισμάτων

Στο σημείο εισόδου στον θόλο από το γραφείο το ύψος είναι μόλις 160 cm.- το γραφείο έχει ύψος 205 cm και η βάση του θόλου 135 cm με υψομετρική διαφορά των διαμερισμά-των 50 cm και ένα σκαλο-πάτι 25 cm στην είσοδο. Εάν η διαφορά ήταν μεγα-λύτερη κατά 50 cm ώστε η είσοδος στον θόλο να γινό-ταν απρόσκοπτα έπρεπε να γίνουν άλλα δύο σκαλοπά-τια στο εσωτερικό του πα-τώματος του θόλου, πράγμα που θα δυσκόλευε την περι-στροφή του παρατηρητή γύρω από το τηλεσκόπιο. Εάν τα σκαλοπάτια γινόντουσαν εντός του γραφείου αυτό θα έπρεπε να γίνει κατά 50 cm μεγαλύτερο, χώρος που δεν ήταν διαθέσιμος.

 

Προϋπολογισμός – Απολογισμός Κόστους σε Υλικά & Εργασίες

Α) Υλικά και κόστος κατασκευής Θόλου

Β) Υλικά και κόστος κατασκευής οικήματος

Γ) Υλικά και κόστος κατασκευής δαπέδου & πυλώνα

 

Το συνολικό κόστος της κατασκευής ανήλθε περίπου στο ποσό των 2.700 €. Πέρα των προαναφερθέν υλικών για την υλοποίηση της κατασκευής χρειάστηκαν και τα παρακάτω εργαλεία : Ηλεκτροκόλληση, τροχός μεγάλος, τροχός μικρός, ηλεκτρικό τρυπάνι, ηλεκτρικό κατσαβίδι (βιδολόγος), σφυριά , κατσαβίδια , καστάνια με καρυδάκια, αλφάδι.

 

Περιγραφή κατασκευής

Φάση 1η : Κατασκευή βάσης και Πυλώνα

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την κατασκευή με τον πυλώνα από μπετό συνολικού ύψους 125 cm. Εκτός από τις μπετόβεργες έχουν τοποθετηθεί και οι τρεις ντίζες 14 mm που θα βιδωθεί η βάση που επάνω της τοποθετηθείτε η ισημερινή στήριξη. Το μπετό για τον πυλώνα έχει 50 cm βάθος και 1τμ περιμετρικά

 

H βάση κατασκευάστηκε σε μηχανουργείο στον Πειραιά. Οι ντίζες βιδώθηκαν προσωρινά στην βάση ώστε να συγκοληθούν πάνω στις μπετόβεργες κάθετα και σε σωστή απόσταση. Στην συνέχεια έπεσε το μπετό
δαπέδου σε δύο επίπεδα διαφοράς 50 cm.

 

Φάση 2η : Κατασκευή Θόλου

Η κατασκευή του θόλου έγινε στο υπόστεγο για το αυτοκίνητο, το οποίο μετατράπηκε προσωρινά σε μηχανουργείο. Τα κυρίως υλικά της κατασκευής παραγγέλθηκαν σε τοπικό έμπορο από τον οποίο τα περισσότερα παραδόθηκαν απευθείας σε μηχανουργείο που θα έκανε τα κουρμπραρίσματα.


Οι δύο βάσεις του θόλου (Σωλήνας βαρέου τύπου Φ42) και της βάσης περιστροφής ( Π 65χ45) παραδόθηκαν από το μηχανουργείο που τα κουρμπάρισε, κολλημένοι σε κύκλους εξωτερικής διαμέτρου 260 cm. Τα ταυ 30 x 40 και το στραντζαριστά 30 χ 30 με τα οποία έγινε η κατασκευή του Θόλου έγιναν με ακτίνα κύκλου 130 cm ενώ τα στραντζαριστά 30 χ 30 με τα οποία έγινε η κατά-σκευή των θυρίδων κουρμπαρίστικαν με ακτίνα κύκλου 135 cm.

Η κατασκευή ξεκίνησε με αλφάδιασμα του κύκλου της βάσεων σε σχέση με το έδαφος.

Αφού κατασκευάστηκε η κάσα της θυρίδας κολλήθηκε πάνω στην βάση και στην συνέχεια κολλήθηκε το 1ο τόξο από ταυ. Για τον υπολογισμό του σωστού ύψους και το αλφάδιασμα κατασκεύασα μία πρόχειρη κατασκευή από ένα καδρόνι με ύψος 130 cm από την βάση του θόλου και ένα στραντζαριστό που ακουμπούσε στο καδρόνι και στα δύο πλαϊνά της κάσας. Πάνω στο καδρόνι τοποθετήθηκε το αλφάδι και αφού αλφαδιάστηκε ξεκίνησε η τοποθέτηση των τόξων του θόλου από ΤΑΥ.

Η τοποθέτηση των τόξων του θόλου έπρεπε να γίνει περίπου ανά 30 εκατοστά ώστε η κατασκευή να είναι στιβαρή και να μην τσακίζουν οι λαμαρίνες.

Ο ακριβής υπολογισμός της απόστασης έγινε διάμετρός θόλου (817 cm 2πR) μείον την εξωτερική διάμετρο του τόξου της θυρίδας (90 cm) διαιρώντας τον με τον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό ώστε το αποτέλεσμα να είναι κοντά στο 30 . ( 816 - 90 ) / 23 = 31,5

Βάση αυτού σημαδεύτηκε η βάση ανά 31,5 cm και τοποθετήθηκαν κάθετα ( με αλφάδι ) τα τόξα του θόλου. Μετά την τοποθέτηση των τόξων συγκολλήθηκε περιμετρικά στην βάση μία λάμα 30 χ 30 για να δέση την κατασκευή . Με την ολοκλήρωση ακολούθησε προσεκτικός έλεγχος στις συγκολλήσεις , τρόχισμα , τρίψιμο και μινιάρισμα για την σκουριά. Αμέσως μετά ξεκίνησε η κατασκευή των βάσεων για τα ράουλα περιστροφής του θόλου. Τα ράουλα που χρησιμοποιήθηκαν είναι ειδικά κατά-σκευασμένα ώστε να οδηγούνται σε Π 65 χ 45.
Η αναζήτηση τους δεν ήταν εύκολη αφού έψαξα χωρίς αποτέλεσμα σε καταστήματα με σχετικά είδη τα βρήκα , ύστερα από υπόδειξη μηχανουργού σε βιοτεχνία που κατασκευάζει ανελκυστήρες δεμάτων.
Οι βάσεις κατασκευάστηκαν από λάμες σίδηρου πάχους 8 mm και δύο κομμάτια Π τα οποία συγκολήθηκαν μεταξύ τους και στην συνέχεια πάνω στην βάση του θόλου.

Οι βάσεις έγιναν βιδωτές ώστε να μπορούν να βγαίνουν όποτε χρειαστεί π.χ. για αλλαγή των ρουλεμάν.

Για την ολοκλήρωση του μηχανισμού περιστροφής συγκολήθηκαν πάνω στην βάση του θόλου 6 οδηγοί από τεφλόν περιμετρικά του θόλού ώστε να οδηγούν τα ράουλα στο Π στην επιθυμητή απόσταση. Οι τρεις οδηγοί τοποθετήθηκαν δίπλα από τα ράουλα αφού αυτά κεντραρίστηκαν ως προς το Π που θα περιστρέφονται. Στην βάση του θόλου έχουν κολληθεί τα παξιμάδια που βιδώνονται οι οδηγοί, οι οποίοι μπορούν να ρυθμιστούν ως προς το ύψος και να εξαχθούν ώστε να αντικατασταθούν σε περίπτωση φθοράς τους.

Εδώ με τον Νίκο Τρεμούλη μόλις έχουμε ολοκληρώσει την τοποθέτηση των οδηγών του θόλου και κάναμε την 1η δοκιμή περιστροφής. H περιστροφή έγινε με μικρά προβλήματα λόγω μη ακριβής ευθυγράμμισης με το έδαφος της βάσης και μιας μικρής διαφοράς ύψους του σωλήνα της βάσης του θόλου – αποτέλεσμα της συγκόλλησης. Το πρόβλημα λύθηκε με μια μικρή - και ανάλογη με την βάση του θόλου - διαφορά ύψους των βάσεων των ράουλων.

Κατασκευή συρόμενων θυρίδων

Οι Θυρίδες κατασκευάστηκαν από στραντζαριστό βαρέου τύπου 30 χ 30 και επένδυση με λαμαρίνα γαλβανιζέ.
Κάθε θυρίδα έχει μήκος 51 cm ώστε να υπερκαλύπτουν το άνοιγμα του θόλου (84 cm) και να προστατεύει τον θόλο από τα νερά της βροχής. Στην μία θυρίδα προστέθηκε λάμα 7 cm, που εξέχει 4 cm ώστε όταν είναι κλειστές οι θυρίδες να αποκλείει με την βοήθεια και ενός λάστιχου την εισροή νερών στον θόλο. Πριν την τοποθέτηση της μπήκε λάμα 30 χ 3 mm για την υπερύψωση της λάμας κατά 3 mm ώστε να εισέρχεται πάνω από την άλλη θυρίδα.. Στο επάνω μέρος των θυρίδων τοποθετήθηκαν τα ράουλα συρομένου.

Ο συρόμενος μηχανισμός των θυρίδων

Η αντηρίδα στήριξης των θυρίδων

Στην επάνω φωτογραφία βλέπουμε τοποθετημένο το μηχανισμό συρομένων θυρών και στην κάτω φωτογραφία τα τέσσερα σημεία στήριξης. Στην κάτω πλευρά τοποθετήθηκαν χωνευτά ράουλα που κινούνται σε γωνία – όπως οι περισσότερες συρόμενες αυλόπορτες.

Επένδυση Θόλου

Η επένδυση του θόλου έγινε με λαμαρίνα γαλβανιζέ 8 mm. Η εργασία εκ του αποτελέσματος ήταν η δυσκολότερη όλης της κατασκευής. Τοποθετήθηκαν 23 κομμάτια λαμαρίνας το καθένα κομμένο με πατρόν από χαρτόνι. Οι λαμαρίνες βιδώθηκαν πάνω στα Ταυ με τρυπανόβιδες ανά 10 cm.Μαζί και πάνω από τις λαμαρίνες βιδώθηκε λάμα γαλβανιζέ 30 χ 3 mm ώστε να δέσει τις δυο λαμαρίνες, να καλύψει τις ατέλειες από την κοπή, και να βοηθήσει στην μόνωση από την βροχή.

Εδώ με τον φίλο ερασιτέχνη αστρονόμο Λεωνίδα Παπασωτηρίου, που ήτανε παρόν για βοήθεια
σε κάθε φάση της κατασκευής, κόβουμε μία λαμαρίνα με τροχό .

Εδώ ο Βαγγέλης Τσάμης βιδώνει μία από τις αμέτρητες βίδες που χρειάστηκαν για την τοποθέτηση των λαμαρινών.

Εδώ φαίνεται ένα πατρόν από χαρτόνι (χρησιμοποιήθηκε χαρτόνι ρολό από χρωματοπωλείο ) τοπο-θετημένο πάνω στην λαμαρίνα ώστε να σχεδιαστεί το σχήμα που θα κοπεί. Η κοπή έγινε με λεπτό τροχό κοπής για λαμαρίνες και στην συνέχεια τροχιζόταν για να φύγουν τα γρέζια.

Εδώ ο Νίκος Τρεμούλης – σε μία από τις πολλές πατέντες του - κουρμπάρει χειροκίνητα τις εξωτερικές λάμες του θόλου ώστε να τοποθετούνται ευκολότερα πάνω στις λαμαρίνες. Αρκετές φορές αναγκαστήκαμε να ξεβιδώσουμε κάποιες βίδες ώστε να μαζέψουμε τις κοιλίες που έκαναν οι λαμαρίνες καθώς έπαιρναν το καμπυλωτό σχήμα τους.

Μετά την τοποθέτηση των λαμαρινών ακολούθησε στοκάρισμα με πολυεστερικό σιδηρόστοκο για κάλυψη των κενών δεξιά και αριστερά από τις εξωτερικές λάμες. Μετά το στοκάρισμα και το τρίψιμο ακολούθησε αστάρωμα με ειδική μπογιά για γαλβανιζέ σίδερο.

Ακολούθησε το τελικό βάψιμο με λευκό χρώμα και Ο Θόλος έτοιμος!!! Το βάρος του υπολογίζεται – βάση των υλικών - γύρω στα 175 κιλά. Ο χρόνος κατασκευής του θόλου έγινε με εργασία 4ρων Σαββατοκύριακων και δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την βοήθεια πολλών φίλων ερασιτεχνών , και κυρίως των Λεωνίδα Παπασωτηρίου και του Νίκου Τρεμούλη που άφησαν αρκετά Σαβ/κα για να βοηθήσουν – με μεγάλη τους χαρά - στην κατασκευή.

 

Φάση 3η Κατασκευή Οικήματος και τοποθέτηση Θόλου

Η κολώνες του οικήματος έγιναν από κοιλοδοκό 80 x 80 mm και τα οριζόντια και διαγώνια δοκάρια από κοιλοδοκό 60 χ 40 mm. Οι κολώνες βιδώθηκαν στο μπετό με στριφώνια αφού πρώτα είχαν συγκοληθεί και τρυπηθεί οι βάσεις 25χ25 mm. Στο πάνω μέρος του σκελετού έχει συγκοληθεί στα έξι σημεία στήριξης η βάση περιστροφής του θόλου. Με το βίδωμα των κολώνων στο έδαφος έγινε και το τελικό αλφάδιασμα της βάσης περιστροφής .


Ακολούθησε η ανύψωση του θόλου η οποία έγινε με τα χέρια σε δύο κινήσεις. Θόλος πρώτα μεταφέρθηκε δίπλα στον σκελετό με μια πρόχειρη κατασκευή με μαδέρια και την βάση ενός τραπεζιού σε ύψους 80 cm. Στην συνέχεια με την συμμετοχή περίπου 10 ανθρώπων – οι περισσότεροι φίλοι ερασιτέχνες - ανυψώθηκε σε ύψος 2m και από εκεί τοποθετήθηκε στην θέση του.

Ακολούθησε η επανατοποθέτηση των ράουλων και το γρασάρισμα της βάσης περιστροφής και η τοποθέτηση των θυρίδων. Μετά την τοποθέτηση του θόλου τοποθετήθηκαν περιμετρικά τα πάνελ, έγιναν οι εργασίες μόνωσης της οροφής με αφρό πολυουρεθάνης και σιλικόνη και τοποθετήθηκαν γωνίες και προσόψεις από λαμαρίνα για την κάλυψη των ατελειών στις ενώσεις.

Η κατασκευή του οικήματος – σκελετός – τοποθέτηση θόλου και επένδυση έγινε σε δύο Σαββατοκύριακα. Το εσωτερικό του θόλου ξαναβάφτηκε – ύστερα από την πρώτη νυχτερινή παρατήρηση σε μπλε ματ χρώμα ώστε να μην αντανακλά το φως από τις εξωτερικές πηγές.

Το Αστεροσκοπείο στην τελική του μορφή.

Το όνομα αυτού Mauna Keratea .

Το όνομα δόθηκε αυθόρμητα όταν την περίοδο κατασκευής παραβρεθήκαμε στην εκδήλωση που έγινε στο Ίδρυμα Ευγενίδου με θέμα τα αστεροσκοπεία στο όρος Mauna Κea της Χαβάης.

Επίλογος – Συμπεράσματα

Η όλη κατασκευή ήταν για όλους τους συμμετέχοντες μία μοναδική εμπειρία. Όλοι όσοι ασχοληθήκαμε δεν είχαμε ιδιαίτερη σχέση με τέτοιου είδους κατασκευές. Τα επαγγέλματά μας είναι διάφορα όπως προγραμματιστής, τραπεζικός υπάλληλος ,έμπορος, δάσκαλος. Είμαστε όμως όλοι ερασιτέχνες αστρονόμοι με όλη την σημασία της λέξεως «ερασιτέχνες.» Πιστεύω ότι όταν κάτι το αγαπάς και θες πραγματικά να το κάνεις, μπορείς. Ελπίζω η παραπάνω αναφορά να βοηθήσει και να ωθήσει και άλλους ερασιτέχνες να κατασκευάσουν το δικό τους παρατηρητήριο. Θα χαρώ ιδιαίτερα να δώσω οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία σε όποιον φίλο ερασιτέχνη την χρειαστεί. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μου μέσω του email : afarmakopoulos@gmail.com και να πάρετε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία για βελτιώσεις που θα γίνουν στο μέλλον μέσω της προσωπικής ιστοσελίδας http://www.astrofarma.gr/

Ευχαριστίες
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους ερασιτέχνες που βοήθησαν – ο καθένας με τον τρόπο του - για την υλοποίηση. Ιδιαίτερα δε, τους Λεωνίδα Παπασωτηρίου και Νίκο Τρεμούλη για την εθελοντική προσωπική τους εργασία όπως και την γυναίκα μου Νατάσα που παρόλο η ενασχόληση μου με την αστρονομία καταναλώνει ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου, με στηρίζει και να με παροτρύνει να συνεχίσω.

Link: Site με κατασκευές ερασιτεχνικών Αστεροσκοπείων
http://obs.nineplanets.org/obs/obslist.html