Η αγορά τηλεσκοπίων στην Ελλάδα

 

Tα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αρκετά μεγάλη αύξηση στη ζήτηση τηλεσκοπίων που οδήγησε στη διεύρυνση της αγοράς. Πλέον, οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής τηλεσκοπίων για τους καταναλωτές έχουν αντιπροσώπους που εισάγουν τα είδη τους στην Ελλάδα. Οι τιμές στην Ελλάδα είναι κάπως πιο υψηλές σε σχέση με χώρες όπως η Αμερική όπου η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και οι πωλήσεις τηλεσκοπίων πολλαπλάσιες. Ωστόσο, οι τιμές είναι συγκρίσιμες με την υπόλοιπη Ευρώπη και συνεπώς προτείνεται η αγορά ενός τηλεσκοπίου να γίνεται στην Ελλάδα ώστε ο καταναλωτής να επωφελείται από την εγγύηση και την υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν οι εγχώριοι εισαγωγείς εφόσον η διαφορά τιμής δεν είναι πολύ μεγάλη.

Σε αυτήν την σελίδα θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια συνοπτική εικόνα για τις πιο σημαντικές μάρκες τηλεσκοπίων, τους εισαγωγείς στην Ελλάδα αλλά και εναλλακτικούς τρόπους αγοράς. Τα  καταστήματα που προσφέρουν αστρονομικά προϊόντα στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά πέντε:

Πλανητάριο: www.astronomy.gr
Streamtrade: www.telescopeshop.gr
Ακτίς: www.aktistar.com
Arcus: www.arcus-sa.gr
North Star: www.northstarastronomy.gr

Μπορείτε να απευθύνεστε σε αυτές τις εταιρείες για την αγορά αστρονομικών ειδών κάθε είδους. Ας δούμε τώρα κάποιες από τις κύριες μάρκες τηλεσκοπίων που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Το astrovox δεν μπορεί να κάνει πλήρη καταγραφή όλων των κατασκευαστών ούτε να εγγυηθεί την ορθότητα των παρακάτω στοιχείων. Οι αποψήφιοι αγοραστές καλούνται να επικοινωνούν με της εταιρείες για να ενημερώνονται για θέματα όπως εγγύηση, το αν τα προϊόντα έχουν επίσημη υποστήριξη από την εταιρεία ή οτιδήποτε άλλο.


Η Celestron είναι μία από τις δύο αμερικανικές εταιρείες που παραδοσιακά κατέχουν μεγάλο μερίδιο στις πωλήσεις τηλεσκοπίων παγκοσμίως. Πάντα την διέκρινε η καινοτομία αλλά και η ποιότητα στα προϊόντα της. Μεγάλο μέρος των πωλήσεών της αποτελεί η σειρά αυτόματων Go-To τηλεσκοπίων Nexstar. Αν και είχε περάσει διάφορες οικονομικές περιπέτεις πρόσφατα, πλέον έχει ορθοποδήσει και αυξάνει τις πωλήσεις της μετά την εξαγορά της από την κινέζικη Synta.

Επίσημο site της Celestron: www.celestron.com

Επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα:
Πλανητάριο: τηλ: 2310533902,  www.astronomy.gr


Η Meade είναι η μεγαλύτερη σε πωλήσεις εταιρεία κατασκευής τηλεσκοπίων στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1977 και λίγα χρόνια μετά ήταν στην κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως. Διαθέτει έναν πολύ μεγάλο κατάλογο προϊόντων και αξεσουάρ για κάθε ανάγκη. Εχει έδρα στην Καλιφόρνια και αποτελεί μια οικονομικά ανθηρή εταιρεία. Δεν είναι τυχαίο ότι η σειρά τηλεσκοπίων LX200 είναι η δημοφιλέστερη επιλογή για τους αστροφωτογράφους πακοσμίως.

Επίσημο site της Meade: www.meade.com

Επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα:
Streamtrade: τηλ: 2104282045, www.telescopeshop.gr


Η Ιαπωνική Vixen είναι μια ιστορική εταιρεία καθώς μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής. Τα προϊόντα της είναι γνωστά για την ποιότητά τους και την "ιαπωνική" κατασκευή τους. Αν και κάποτε ήταν επιλογή πιο προχωρημένων ερασιτεχνών, πλέον τραβάει και την προσοχή αυτών που αγοράζουν το πρώτο τηλεσκόπιο.

Επίσημο site της Vixen: www.vixen-global.com

Επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα:
Ακτίς: τηλ: 2310694342, www.aktistar.com
Πλανητάριο: τηλ: 2310533902,  www.astronomy.gr


Τα SkyWatcher είναι μια νέα μάρκα τηλεσκοπίων από την κινέζικη Synta. Θεωρείται ανερχόμενη μάρκα και αυξάνει συνέχεια τις πωλήσεις της παγκοσμίως. Εχουν αρκετά χαμηλές τιμές αλλά η ποιότητά τους είναι καλή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία αυτή κατασκεύαζε (και κατασκευάζει ακόμα) μεγάλο μέρος της σειράς τηλεσκοπίων της Celestron, της Orion USA και άλλων εταιρειών. Τα μοντέλα της SkyWatcher είναι σε μεγάλο βαθμό όμοια με κάποια μοντέλλα της Celestron αλλά σε χαμηλότερες τιμές. Η εταιρεία διαθέτει κυρίως κατοπτρικά και διοπτρικά μοντέλα.

Επίσημο site των SkyWatcher: www.skywatchertelescope.net

Επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα:
Πλανητάριο: τηλ: 2310533902,  www.astronomy.gr

 H William Optics κατασκευάζει διοπτρικά τηλεσκόπια, κιάλια, προσοφθάλμιους, διαγώνιους και άλλα ποιοτικά οπτικά. Σε μόλις μερικά χρόνια έχει κατορθώσει να γίνει γνωστή για την ποιότητα αλλά και το όμορφο φινίρισμα των προϊόντων της.

Επίσημο site της William Optics: www.william-optics.com

Επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα:
Arcus A.E.: τηλ: 2106913187, www.arcus-sa.gr


Η ρωσική TAL είναι μια εταιρεία που διαφοροποιείται σε σχέση με τις άλλες. Τα τηλεσκόπιά της είναι πιο παραδοσιακού στυλ ακολουθώντας κλασικά σχέδια και μεταλλικές κατασκευές. Κατασκευάζει ιδιαίτερα στιβαρά τηλεσκόπια με μεγάλη αντοχή, πλούσια αξεσουάρ, προσιτές τιμές αλλά μεγαλύτερου βάρους. Καμάρι της είναι το σχέδιο τηλεσκοπίου Klevtsov που παράγει σε αποκλειστικότητα και διατίθεται σε εκδόσεις 6 και 8 ιντσών.

Επίσημο site της TAL: www.telescopes.ru


Η Televue είναι μια αμερικανική εταιρεία φημισμένη για τα προσοφθάλμιά της, από τα καλύτερα στον κόσμο, και τα αποχρωματικά διοπτρικά τηλεσκόπια. Ολα τα προϊόντα της Televue έχουν εγγυημένη ποιότητα αν και κάπως ακριβή τιμή.

Επίσημο site της Televue: www.televue.com

Επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα:
Πλανητάριο: τηλ: 2310533902,  www.astronomy.gr


Τα τηλεσκόπια της Orion Optics είναι από τα ποιοτικότερα που μπορεί να αγοράσει κανείς. Αριστα οπτικά (μερικά μοντέλα έχουν και πιστοποίηση) και άριστες βάσεις dobsonian. Τα νευτώνειά της προτείνονται για τους οπαδούς της οπτικής ποιότητας.

Επίσημο site: www.orionoptics.co.uk

Επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα:
Ακτίς: τηλ: 2310694342, www.aktistar.com


Αγορές μέσω του Internet

Αν και όπως είπαμε προτείνουμε την αγορά ενός τηλεσκοπίου από την Ελλάδα, πολλοί από εσάς θα προτιμήσουν να δοκιμάσουν τις αγορές μέσω internet. Πειρασμός αποτελεί η αγορά ενός τηλεσκοπίου από την Αμερική όπου υπάρχουν χαμηλότερες τιμές, ωστόσο ο αγοραστής επιβαρύνεται με αρκετά σημαντικά ταχυδρομικά τέλη και ενδεχομένως με φόρους στο τελωνείο. Ενα online κατάστημα που σας προτείνουμε είναι το Optcorp που έχει έναν ιδιαίτερα μεγάλο κατάλογο, με πολλά προϊόντα και πολύ καλές τιμές. Ακόμα και αν δεν αγοράσετε τηλεσκόπια από εκεί, μπορείτε άνετα να αγοράσετε πολλά από τα αξεσουάρ που έρχοναι σε καλές τιμές και φθηνότερα ταχυδρομικά. Δείτε, επίσης, το site www.astromart.com για καλές ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα τηλεσκόπια και αστρονομικά είδη.

Για βοήθεια σχετικά με την επιλογή τηλεσκοπίου δείτε τα πολλά θέματα που υπάρχουν στο forum, στην κατηγορία της Αγοράς Εξοπλισμού με πολλές προτάσεις για φθηνές αγορές από διάφορα μέρη.

 

 

Περιεχόμενα
Κεντρική Σελίδα
Forum
Αστροημερολόγιο
Αστροφωτογραφίες
Βασικές Γνώσεις
Με γυμνά μάτια
Αστέρια
Αστερισμοί
Ο Γαλαξίας
Μάθε τον ουρανό
Ουράνια Αντικείμενα
Πλανήτες
Ηλιος-Σελήνη
Βροχές Διαττόντων
Κομήτες
Διπλοί Αστέρες
Γαλαξίες Σμήνη Νεφελώματα
Τα Καλύτερα
Εξοπλισμός
Οδηγός Τηλεσκοπίων
Αγορά Τηλεσκοπίων
Κιάλια
Αστρονομική Κοινότητα
Σύλλογοι
Συνέδρια
Μαθητικός Διαγωνισμός
Πηγές Αναφοράς
Προγράμματα
Περιοδικά
Χάρτες-Βιβλία
Διαφορα Αρθρα
Τεχνητοί Δορυφόροι
Φωτορύπανση
Ονοματολογία
Λαμπρότητα Αντικειμένων
Αρχείο Θεμάτων
Υπηρεσίες
AstroVox Forum
Newsletter
Μικρές Αγγελίες
Αναζήτηση
AstroVox
Επικοινωνία
Οροι Χρήσης
 

 Γραφτείτε κι εσείς στη λίστα του AstroVox. Θα ειδοποιήστε για σημαντικά
αστρονομικά νέα και νέες προσθήκες στο site
Απλά δώστε το e-mail σας και πατήστε "Αποστολή"


   

 

Το AstroVox προωθεί την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα από την 10η Ιανουαρίου 1999.
Δημιουργήθηκε και φροντίζεται από τον Ανδρέα Παπαλάμπρου με τη βοήθεια όλων
των φίλων της αστρονομίας από την Ελλάδα που συμμετέχουν στο forum. Μπορείτε να επικοινωνήσετε
με το AstroVox μέσω αυτής της σελίδας. Τα κείμενα, τα σχήματα και όλο το υλικό του
site αποτελούν προστατευόμενη πνευματική ιδιοκτησία.