Ολική Εκλειψη Σελήνης τη νύχτα 20 προς 21 Φεβρουαρίου 2008

 

 

1. Γενικά για την έκλειψη της 21ης Φεβρουαρίου
2. Παρατήρηση της έκλειψης
3. Εξήγηση των εκλείψεων
4. Φωτογράφηση των εκλείψεων
5. Links

 

1. Γενικά για την έκλειψη της 21ης Φεβρουαρίου

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου (δηλαδή μετά τα μεσάνυκτα Τετάρτης προς Πέμπτη) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ολική έκλειψη Σελήνης! Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 3:43 τα ξημερώματα και θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 7 το πρωί, ταυτόχρονα σχεδόν με τη δύση της Σελήνης και την ανατολή του ηλίου. Η ολική έκλειψη Σελήνης, ορατή από όλη την Ελλάδα (δείτε εδώ πιθανές δημόσιες εκδηλώσεις παρατήρησης της έκλειψης ανά την Ελλάδα), καθώς και ορατή σε μεγάλο μέρος του κόσμου (Ευρώπη, δυτική Ασία, Αφρική, μεγάλο μέρος της Αμερικής) θα εξελιχθεί σύμφωνα με το παρακάτω χρονοδιάγραμμα (σε ώρα Ελλάδας):


Αρχή μερικής φάσης έκλειψης: 3:43 πμ
Αρχή ολικής φάσης έκλειψης: 5:01 πμ
Μέγιστο έκλειψης: 5:26 πμ
Τέλος ολικής φάσης έκλειψης: 5:51 πμ
Τέλος μερικής φάσης έκλειψης: 7:09 πμ

Η πορεία του φαινομένου καθώς η Σελήνη περνάει μέσα από τη σκιά (και την παρασκιά της Γης) καταγράφεται στο παρακάτω σχήμα (οι ώρες του σχήματος είναι σε ώρα Ελλάδος).

Φωτό από F. Espenak

Το κοινό μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο από την αρχή της μερικής έκλειψης (3:43 πμ) έως και την δύση της Σελήνης και το ξημέρωμα (στις 7 το πρωί). Με την αρχή της μερικής έκλειψης το φεγγάρι θα περάσει μέσα από μια διαδοχική σειρά φάσεων που μοιάζουν με τις γνωστές φάσεις του σεληνιακού κύκλου. Η κορύφωση του φαινομένου είναι φυσικά η φάση της ολικής έκλειψης, που διαρκεί περίπου πενήντα λεπτά (5:01 πμ έως 5:51 πμ), όταν και η Σελήνη θα βρεθεί πλήρως μέσα στη σκιά της Γης. Κατά την ολική έκλειψη η Σελήνη δε σκοτεινιάζει πλήρως αλλά αποκτά ένα κοκκινωπό χρώμα οφειλόμενο στη διάθλαση του φωτός στη γήινη ατμόσφαιρα. Οι τόνοι και η ένταση του κόκκινου χρώματος της Σελήνης υπό ολική έκλειψη μάλιστα μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης ενώ διαφέρουν και από έκλειψη σε έκλειψη. Το κόκκινο χρώμα δεν είναι πάντα εύκολα ορατό καθώς ο φωτισμός της Σελήνης είναι αμυδρός ωστόσο αποτυπώνεται πολύ καλύτερα φωτογραφικά. Στη συνέχεια, το φαινόμενο ακολουθεί την αντίστροφη πορεία μέχρι και την πλήρη επαναφορά στη γνωστή λαμπρή Πανσέληνο κάτι το οποίο δε θα προλάβουμε να δούμε αυτή τη φορά καθώς η Σελήνη δύει λίγο πριν την ολοκλήρωση του φαινομένου. Το χαμηλό ύψος της Σελήνης στη φετινή έκλειψη θα επηρεάσει και το ακριβές χρώμα της έκλειψης καθώς ούτως ή άλλως η Σελήνη "κοκκινίζει" όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα.

 

Τις διαδοχικές φάσεις του φαινομένου μπορείτε να δείτε σε φωτογράφηση από μια ολική έκλειψη του 2004 εδώ:


(Φωτό: Αντώνης Αγιομαμίτης).

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο μικρά βίντεο με την εξομοίωση του φαινομένου όπως θα είναι ορατό από την Ελλάδα. Το δεύτερο βίντεο απεικονίζει το δυτικό ουρανό κατά τη διάρκεια του φαινομένου ενώ το πρώτο έχει εστιάσει στη Σελήνη και δείχνει την πορεία της έκλειψης.

 

Download high quality video

 

Download high quality video

 

Εδώ ένα στιγμιότυπο των αστερισμών τη στιγμή της έκλειψης (κλικ για μεγέθυνση).

κλικ για μεγέθυνση

Όπως παρατηρούμε η Σελήνη θα βρίσκεται κάτω από τον αστερισμό του Λέοντα καθώς κοιτάμε, περίπου, προς τη Δύση.

2. Παρατήρηση της έκλειψης

Η έκλειψη Σελήνης μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού ωστόσο φροντίστε να βρεθείτε σε τόπο παρατήρησης με όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο ορίζοντα προς τα δυτικά καθώς στην κορύφωση η Σελήνη θα είναι ήδη αρκετά χαμηλά στο δυτικό ορίζοντα. Το φαινόμενο είναι εύκολα ορατό και εντυπωσιακό ακόμα και χωρίς βοήθεια οπτικών οργάνων και προσφέρεται ιδιαίτερα για το αμύητο κοινό ως ένας τρόπος προσέγγισής τους καθώς οι εκλείψεις τραβούν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Φυσικά ή χρήση οπτικών βοηθημάτων θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Με κιάλια ήδη πολλές περισσότερες λεπτομέρειες της Σελήνης θα είναι ορατές, όρη, κρατήρες και θάλασσες, και ακόμα περισσότερο με τη χρήση τηλεσκοπίου. Ακόμα και το μικρότερο τηλεσκόπιο μπορεί να δώσει ωραίες εικόνες της Σελήνης καθώς αυτή είναι ένα ιδιαίτερο λαμπρό και εκτεταμένο αντικείμενο. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε από τηλεσκόπιο αλλά δε διαθέτετε ένα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αστρονομικό σύλλογο της περιοχής σας μήπως διοργανώνουν κάποια δημόσια παρατήρηση του φαινομένου. Η παρατήρηση ολικής έκλειψης Σελήνης δεν κρύβει κάποιον κίνδυνο ούτε απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.

3. Εξήγηση των εκλείψεων

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα ορατά δια γυμνού οφθαλμού είναι η Έκλειψη Σελήνης. Έκλειψη είναι γενικά το φαινόμενο όπου ένα ουράνιο σώμα εξαφανίζεται από τον ουρανό (εκλείπει). Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί εισέρχεται στη σκιά κάποιου άλλου σώματος, είτε γιατί παρεμποδίζεται η οπτική επαφή με τον παρατηρητή. Έτσι ένα αυτόφωτο σώμα, (π.χ. Ήλιος, Αστέρι) θα πάθει έκλειψη επειδή ένα τρίτο σώμα θα μπει ανάμεσα στον παρατηρητή και στο σώμα. Αντίστοιχα ένα ετερόφωτο σώμα (π.χ. Φεγγάρι) θα υποστεί έκλειψη επειδή θα πέσει η σκιά ενός τρίτου σώματος πάνω σε αυτό (π.χ. σκιά της Γης) Τα πιο γνωστά είδη εκλείψεων είναι οι εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης. Εκλείψεις συμβαίνουν και στους αεριώδεις πλανήτες του Ηλιακού συστήματος, ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι εκλείψεις Ηλίου από τον Κρόνο.


Ηλιακή έκλειψη από τον Κρόνο όπως την είδε το Cassini-Huygens

Μερικές εκλείψεις είναι ορατές στον Άρη, λόγω των δορυφόρων του, Φόβου και Δείμου ενώ ορισμένα διπλά συστήματα αστεριών καλύπτουν το ένα το άλλο, προκαλώντας εκλείψεις με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η φωτεινότητα των αστεριών.

Η Γη στο ταξίδι της γύρω από τον Ήλίο συνοδεύεται πιστά από το μοναδικό της δορυφόρο, τη Σελήνη.

Για να κάνει η Σελήνη ένα πλήρη κύκλο, χρειάζονται 27 ημέρες και 8 ώρες περίπου, ενώ από Πανσέληνο σε Πανσέληνο, χρειάζονται περίπου 29 ημέρες και 13 ώρες. Η διαφορά αυτή εξηγείται αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι η Σελήνη κινείται μαζί με τη Γη γύρω από τον Ήλιο.

Σε διάστημα λοιπόν ενός περίπου μήνα, η Σελήνη περνάει διαδοχικά από τα στάδια της Νέας Σελήνης, Πρώτου Τετάρτου, Πανσελήνου και Τελευταίου Τετάρτου, καθώς αλλάζει θέση σε σχέση με τη Γη:

Όταν η Σελήνη βρίσκεται πίσω από τη Γη σε σχέση με τον Ήλιο, αλλά όχι ακριβώς στην ίδια ευθεία, δείχνει ολόκληρη τη φωτισμένη επιφάνειά της και έχουμε Πανσέληνο. Αντίστοιχα όταν βρίσκεται μεταξύ Γης και Ήλιου, αλλά πάλι όχι ακριβώς στην ίδια ευθεία, δείχνει προς τη Γη το ημισφαίριο που δε φωτίζεται από τον Ήλιο με αποτέλεσμα να έχουμε Νέα Σελήνη, στις φάσεις του πρώτου και τελευταίου Τετάρτου τα τρία σώματα σχηματίζουν ορθογώνιο τρίγωνο.

Τι θα συμβεί όμως όταν τα τρία αυτά σώματα βρεθούν στην ίδια ευθεία;

α. Ηλιακές Εκλείψεις
Όπως είδαμε και παραπάνω για να βρεθούν τα τρία αυτά σώματα σε ευθεία πρέπει να έχουμε είτε Νέα Σελήνη είτε Πανσέληνο. Όταν λοιπόν η Νέα Σελήνη, βρεθεί στην ίδια ευθεία με την Γη και τον Ήλιο, εμποδίζει το Ηλιακό φως να φτάσει στη Γη και καλύπτει τον Ήλιο και έχουμε το πολύ εντυπωσιακό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Οι Ηλιακές Εκλείψεις είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές αλλά ορατές από ένα πολύ μικρό κομμάτι της Γης, πράγμα που τις κάνει πολύ σπάνιες για ένα συγκεκριμένο τόπο. Επειδή μάλιστα η διάμετρος του Ήλιου είναι περίπου 400 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Σελήνης και η απόστασή του από τη Γη περίπου 400 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Σελήνης, τα δύο σώματα έχουν περίπου τις ίδιες φαινόμενες διαστάσεις με αποτέλεσμα η Σελήνη να κρύβει ακριβώς τον Ήλιο. Μια τέτοια εντυπωσιακή έκλειψη συνέβη στις 29 Μαρτίου του 2006 και ήταν ορατή και από τη χώρα μας.
Εκτός από αυτή τη στενή ζώνη όπου είναι ορατή η ολική έκλειψη, υπάρχει μια πολύ ευρύτερη περιοχή από όπου είναι ορατή ως μερική έκλειψη, δηλαδή η Σελήνη κρύβει τμήμα του Ηλιακού δίσκου. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ολική έκλειψη για παρατηρήσουμε μια μερική έκλειψη, αν η ευθυγράμμιση δεν είναι τέλεια και η σκιά δεν πέσει πάνω στη Γη αλλά μονάχα η παρασκιά τότε παρατηρούμε μόνο μερική έκλειψη, δίχως ολική.

Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση της δακτυλιοειδούς έκλειψης. Επειδή η απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται από 363.000 χιλιόμετρα στο περίγειο, σε 406.000 χιλιόμετρα στο απόγειο, η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης αλλάζει. Αν λοιπόν η ευθυγράμμιση συμβεί όταν η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης είναι μικρότερη από αυτή του Ήλιου, τότε στη θέση του Ήλιου παρατηρούμε ένα λεπτό δακτύλιο. Οι υβριδικές εκλείψεις οι οποίες είναι πάρα πολύ σπάνεις, είναι εκλείψεις οι οποίες παρατηρούνται από άλλα σημεία της Γης ως δακτυλιοειδείς και από άλλα ως μερικές.

β. Σεληνιακές Εκλείψεις
Αν η Σελήνη βρεθεί ακριβώς στην προέκταση της ευθείας Ήλιος- Γη, αλλά με τη Γη να είναι ανάμεσα στα δύο σώματα, τότε η σκιά της Γης, καλύπτει τη Σελήνη (παρακάτω εικόνα). Η Σελήνη σκιάζεται και σχεδόν χάνεται από τον ουράνιο θόλο, έχοντας ένα αμυδρό κόκκινο χρώμα, το οποίο προέρχεται από το φως του Ήλιου που διαθλάται στην ατμόσφαιρα της Γης και φωτίζει τη Σελήνη. Για να καταλάβουμε αυτό το χρωματισμό της Σελήνης αξίζει να φανταστούμε την εικόνα της Γης από την επιφάνεια της Σελήνης. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, ο Ήλιος κρύβεται αρχικά πίσω από τη Γη, ώσπου στο τέλος φαίνεται μονάχα ένας λεπτός μηνίσκος. Στη φάση της ολικότητας ο Ήλιος έχει κρυφτεί ολοκληρωτικά πίσω από την Γη, το φως του όμως καθώς διαθλάται στην ατμόσφαιρα της Γη, κάνει τη Γη να φαίνεται σαν ένας σκοτεινός δίσκος με ένα στεφάνι στο χρώμα του ηλιοβασιλέματος που φωτίζει στη συνέχεια την Σελήνη, δίνοντάς της το χαρακτηριστικό χρώμα του χαλκού. Η έκλειψη Σελήνης είναι ορατή από πολύ μεγαλύτερη περιοχή της Γης. Συγκεκριμένα, η έκλειψη μπορεί να παρατηρηθεί από όσες περιοχές η Σελήνη βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανότερο να είναι ορατή από ένα τόπο μια ολική έκλειψη Σελήνης παρά Ηλίου.

Αν η ευθυγράμμιση των τριών σωμάτων δεν είναι τέλεια, τότε η Σελήνη μπορεί να καλυφθεί από την παρασκιά της Γης. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε έκλειψη από την παρασκιά της Σελήνης. Επιπλέον στην περίπτωση που η Σελήνη δεν εισέλθει ολόκληρη στον κώνο της (παρα)σκιάς της Γης τότε έχουμε μερική έκλειψης από την (παρα)σκιά της Γης. 

4. Φωτογράφηση των εκλείψεων

Ο καλύτερος τρόπος φωτογράφησης της έκλειψης Σελήνης είναι με μία φωτογραφική μηχανή τύπου ρεφλέξ (SLR) όπου το σώμα της μηχανής θα προσαρμοστεί σε ένα τηλεσκόπιο χρησιμοποιώντας το ως φακό (οι προσαρμογείς είναι γνωστοί ως t-rings και t-adaptors και είναι διαθέσιμοι στα καταστήματα αστρονομικού εξοπλισμού). Στη συνέχεια ακολουθούν συμβουλές για τη φωτογράφηση της έκλειψης μέσα από το τηλεσκόπιο παίρνοντας ως βάση τη φωτογράφηση της Πανσελήνου.

Φωτογράφηση της Πανσελήνου

Η Σελήνη είναι το λαμπρότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό και γενικά το δεύτερο σε λαμπρότητα μετά τον Ήλιο. Η ένταση αυτή του φωτός της Σελήνης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους επίδοξους φωτογράφους καθώς μεταφράζεται σε γρήγορες και σύντομες εκθέσεις που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν προβλήματα όπως ο άνεμος ή την ανάγκη για ειδικές στηρίξεις που αντισταθμίζουν την περιστροφή της Γης.

Οι εκλείψεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες καθώς το φεγγάρι βρίσκεται στο μέγιστο ύψος σε σχέση με την εκλειπτική και η φωτεινότητά του δεν επηρεάζεται από την ατμόσφαιρα της Γης. Οι εκθέσεις της Πανσελήνου κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρησιμοποιώντας ISO 100 (ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το φαινόμενο του κόκκου όταν χρησιμοποιούμε φιλμ ή του θορύβου όταν χρησιμοποιούμε ψηφιακή μηχανή) συνήθως διαρκούν από 1/1000 έως 1/2000 sec. Αν χρησιμοποιήσουμε τον καλύτερο φίλο του φωτογράφου, δηλαδή το bracketing (εύρος εκθέσεων), παίρνοντας μια σειρά διαδοχικών εκθέσεων σε ένα προκαθορισμένο διάστημα τιμών, εξασφαλίζουμε ότι μία από αυτές τις εκθέσεις θα καταγράψει τέλεια την εικόνα της Σελήνης. Στην πράξη, αρχίζουμε με ένα εύρος εκθέσεων 1/1000 έως 1/2000 με μια πιθανή ακολουθία εκθέσεων να είναι η εξής: 1/1000, 1/1250, 1/1500, 1/1750, 1/2000. Αυτή η τεχνική είναι ζωτικής σημασίας για όσους χρησιμοποιούν φιλμ καθώς δεν έχουν άμεση απάντηση για το αν οι εκθέσεις είναι σωστές ή όχι. Αντίθετα, οι χρήστες ψηφιακών καμερών έχουν το προνόμιο να μπορούν να μελετήσουν άμεσα κάθε έκθεση. Ειδικά αν η μηχανή τους υποστηρίζει τη λειτουργία του ιστογράμματος αυτό θα πρέπει να καλύπτει περίπου τα 2/3 με 3/4 του οριζόντιου άξονα. Οι εκθέσεις αφορούν ένα τυπικό τηλεσκόπιο εστιακού λόγου f/7 ωστόσο με το bracketing καλύπτουμε και όργανα άλλων εστιακών λόγων.

Προχωρώντας στη φωτογράφηση της έκλειψης Σελήνης

Χρησιμοποιώντας ως βάση την κατάλληλη έκθεση για την Πανσέληνο, που προέκυψε από τα παραπάνω, προχωρούμε με αντιστάθμιση έκθεσης και τη σειρά των εκθέσεων που περιγράψαμε πριν την πρώτη επαφή της παρασκιάς καθώς και για όλη τη φάση της παρασκιάς. Παρόλο που υπάρχει μια μικρή πτώση λαμπρότητας κατά τη διάρκειας της φάσης παρασκιάς, το εύρος εκθέσεων 1/1000 έως 1/2000 είναι αρκετά καλό ώστε να καταγράψει ιδανικά τη Σελήνη πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της φάσης παρασκιάς.

Καθώς η Σελήνη πλησιάζει τον κώνο σκιάς που αφήνει η Γη αρχίζουμε και βλέπουμε τα πρώτα πραγματικά σημάδια ότι μια έκλειψη συμβαίνει μιας και το φεγγάρι θα περάσει από μια διαδοχή φάσεων που μοιάζουν με τις γνωστές φάσεις του σεληνιακού κύκλου. Με την πρώτη επαφή της σκιάς κατεβάζουμε την έκθεση αναφοράς κατά ένα στοπ και προχωράμε πάλι με αντιστάθμιση έκθεσης (ήτοι 1/500, 1/750, 1/1000, 1/1250). Όταν το ένα τέταρτο του δίσκου της Σελήνης έχει καλυφθεί, παρόμοιο με ένα φεγγάρι 11 ημερών, μειώνουμε στο μισό για άλλη μια φορά την έκθεση αναφοράς και προχωρούμε πάλι με αντιστάθμιση έκθεσης (1/250, 1/350, 1/500, 1/750). Όταν το φεγγάρι είναι ορατό κατά 50% (σαν Σελήνη στο πρώτο τέταρτο) μειώνουμε στο μισό και πάλι την έκθεση αναφοράς και επαναλαμβάνουμε τις εκθέσεις (1/100, 1/160, 1/200, 1/250). Η τελική ρύθμιση θα είναι περίπου 20 λεπτά πριν την ολικότητα όταν η Σελήνη θα μοιάζει περίπου με μια Σελήνη 3-4 ημερών και προχωράμε πάλι με εκθέσεις μειωμένες στο μισό (1/60, 1/100, 1/125, 1/160).

Καθώς πλησιάζουμε προς την ολικότητα, πρέπει να προετοιμάσουμε τη μηχανή μας για σημαντικά μεγαλύτερες εκθέσεις καθώς το φεγγάρι στη φάση της ολικής έκλειψης απαιτεί εκθέσεις που διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα. Ένας άγνωστος παράγοντας είναι το πόσο σκοτεινό θα είναι το φεγγάρι στη συγκεκριμένη έκλειψη κάτι που επηρεάζεται από τη διαύγεια της τοπικής ατμόσφαιρας και που δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων. Σε αυτή την κρίσιμη φάση της έκλειψης είναι απαραίτητο να αντισταθμιστεί η περιστροφή της Γης με έναν μοτέρ-αστροστάτη αλλιώς οι εκθέσεις μέσα από τηλεσκόπιο θα βγουν θολές. Προτείνεται να πάρει κανείς μια σειρά διαδοχικών εκθέσεων κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης καθώς η φωτεινότητα της Σελήνης σε αυτή τη φάση μεταβάλλεται διαρκώς. Οι πιο μεγάλες εκθέσεις θα είναι στο σημείο της μέγιστης ολικότητας (5:26 ώρα Ελλάδος) που είναι και το σημείο που το φεγγάρι εμφανίζεται πιο σκοτεινό. Οι εκθέσεις αυτές, για την ολική φάση, είναι συνήθως 2 έως 8 δευτερόλεπτα.

Μόλις τελειώσει η ολική φάση και το φεγγάρι βγαίνει και πάλι από τον κώνο σκιάς της Γης εφαρμόζουμε την ίδια τεχνική που αναφέραμε πιο πάνω με την ανάποδη σειρά αρχίζοντας με εκθέσεις (1/60, 1/100, 1/125 and 1/160 sec). Μόλις το 25% του δίσκου της Σελήνης εμφανιστεί συνεχίζουμε με (1/100, 1/160, 1/200, 1/250) κ.ο.κ.

Φωτογράφηση της έκλειψης με άλλους τρόπους

Αν δεν χρησιμοποιήσουμε τηλεσκόπιο για τη φωτογράφιση αλλά απλά μια μηχανή με ένα τρίποδο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την περιστροφή της Γης. Φακοί με εστιακό μήκος μεταξύ 28 και 100mm επιτρέπουν την καταγραφή της έκλειψης σε ένα καρέ φιλμ χωρίς καταγραφή θολής εικόνας.

Η φωτογράφηση της έκλειψης είναι, επίσης, δυνατή και χωρίς μηχανή τύπου reflex (αναλογική ή ψηφιακή SLR) αν κανείς χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη μέθοδο θετικής προβολής-afocal. Με τη μέθοδο θετικής προβολής χρησιμοποιούμε ακόμα και μια φωτογραφική μηχανή τύπου compact την οποία και κεντράρουμε ακριβώς πάνω από τον προσοφθάλμιο φακό καταγράφοντας το είδωλο που σχηματίζεται στον προσοφθάλμιο.

 

5. Λοιπά link και αναφορές

NASA eclipses από τον Fred Espenak
Η Σελήνη - Από την ελληνική αστρονομική εγκυκλοπαίδεια
Αστροφωτογράφηση - Αντώνης Αγιομαμίτης
Φωτογραφίες Σελήνης - AstroVox
Αστροφωτογράφηση - AstroVox Forum
Συζήτηση για την έκλειψη - AstroVox Forum

Το άρθρο γράφτηκε από τους Α. Αγιομαμίτη, Κ. Γουργουλιάτο, Α. Παπαλάμπρου.

 

 

 

 

 
Περιεχόμενα
Κεντρική Σελίδα
Forum
Αστροημερολόγιο
Αστροφωτογραφίες
Βασικές Γνώσεις
Με γυμνά μάτια
Αστέρια
Αστερισμοί
Ο Γαλαξίας
Μάθε τον ουρανό
Ουράνια Αντικείμενα
Πλανήτες
Ηλιος-Σελήνη
Βροχές Διαττόντων
Κομήτες
Διπλοί Αστέρες
Γαλαξίες Σμήνη Νεφελώματα
Τα Καλύτερα
Εξοπλισμός
Οδηγός Τηλεσκοπίων
Αγορά Τηλεσκοπίων
Κιάλια
Αστρονομική Κοινότητα
Σύλλογοι
Συνέδρια
Μαθητικός Διαγωνισμός
Πηγές Αναφοράς
Προγράμματα
Περιοδικά
Χάρτες-Βιβλία
Διαφορα Αρθρα
Τεχνητοί Δορυφόροι
Φωτορύπανση
Ονοματολογία
Λαμπρότητα Αντικειμένων
Αρχείο Θεμάτων
Υπηρεσίες
AstroVox Forum
Newsletter
Μικρές Αγγελίες
Αναζήτηση
AstroVox
Επικοινωνία
Οροι Χρήσης