Τα σκόπευτρα (ή ανιχνευτές)

Τα τηλεσκόπια χρειάζονται οπωσδήποτε ένα σκόπευτρο και γι'αυτό άλλωστε όλα έρχονται με αυτό το αξεσουάρ. Ο ρόλος του είναι καθοριστικής σημασίας ακόμα και για την εύρεση των πιο λαμπρών αντικειμένων. Ας δούμε τώρα σε τί χρησιμεύει ένα σκόπευτρο.

Η χρησιμότητα του σκόπευτρου

Το σκόπευτρο είναι ένα μικρό τηλεσκόπιο χαμηλής μεγέθυνσης που χρησιμεύει για την εύρεση των ουράνιων αντικειμένων. Ας δούμε όμως ποιοι παράγοντες κάνουν επιτακτική την χρήση του. Η μεγέθυνση των τηλεσκοπίων είναι υψηλή και κατά συνέπεια το οπτικό πεδίο όταν κοιτάμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο είναι πολύ στενό. Ετσι, μέσα από το τηλεσκόπιο βλέπουμε κάθε φορά ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού και θα ήταν ιδιαίτερα επίπονο να βρούμε ένα αντικείμενο ψάχνοντας μέσα από το κύριο τηλεσκόπιο. Το σκόπευτρο

Γι' αυτό τον λόγο, έχουμε το σκόπευτρο που λόγω της χαμηλής του μεγέθυνσης έχει πιο ευρύ οπτικό πεδίο και άρα βλέπουμε μέσα από αυτό ένα μεγαλύτερο κομμάτι του ουρανού. Εντοπίζουμε λοιπόν τον στόχο μας πρώτα μέσα από το σκόπευτρο και στην συνέχεια μέσα από το κύριο τηλεσκόπιο.
Ενα καλό σκόπευτρο είναι πολύ σημαντικό για την άνετη χρήση του τηλεσκοπίου μας μιας και χωρίς αυτό δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα ούτε καν τους πιο λαμπρούς στόχους.

Είδη σκοπεύτρων

celestron C5
Celestron C5: Το τηλεσκόπιο αυτό έρχεται με σκόπευτρο 6x30

Τα σκόπευτρα χαρακτηρίζονται κυρίως από δύο χαρακτηριστικά τους, το άνοιγμα και την μεγέθυνση. Ετσι, όταν δείτε ένα σκόπευτρο με χαρακτηριστικά 5x24 αυτό σημαίνει ότι έχει άνοιγμα 24 χιλιοστών και ότι μεγενθύνει 5 φορές. Τα σκόπευτρα 5x24 γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι μέτρια και δεν επαρκούν για αμυδρά αντικείμενα. Ωστόσο είναι φθηνά και γι'αυτό πολλά από τα φθηνά τηλεσκόπια (αλλά δυστυχώς και κάποια όχι τόσο φθηνά) έρχονται με τέτοια σκόπευτρα.

Ενα σκαλοπάτι πιο πάνω είναι τα σκόπευτρα 6x30 τα οποία είναι  καλύτερα και αρκούν για κάποιους στόχους αλλά και πάλι είναι μέτρια επιλογή. Με τέτοια σκόπευτρα έρχεται ένας μεγάλος αριθμός τηλεσκοπίων. Τέλος, τα καλύτερα σκόπευτρα των καλών ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων είναι τα 8x50 (ή παρεμφερών τιμών) τα οποία βοηθούν σημαντικά  στην ανίχνευση ακόμα και πολύ αμυδρών στόχων. Ερχονται μόνο με κάποια ακριβά τηλεσκόπια αλλά πάντα είναι δυνατή η αγορά τους ξεχωριστά για όποιον θα ήθελε να αναβαθμίσει το σκόπευτρό του. Συνιστώνται οπωσδήποτε για όσους θέλουν να εντοπίσουν αμυδρούς στόχους.

Η ρύθμιση του σκόπευτρου
Πριν κανείς χρησιμοποιήσει το σκόπευτρό του πρέπει να κάνει την ευθυγράμμιση του σκοπεύτρου με το τηλεσκόπιο  δηλαδή να φροντίσει ώστε το τηλεσκόπιο και το σκόπευτρο να δείχνουν προς ακριβώς την ίδια κατεύθυνση. Για να κάνετε την ευθυγράμμιση αυτή ακολουθήστε την εξής διαδικασία:
άλτε έναν προσοφθάλμιο στο τηλεσκόπιο και κεντράρετε στο οπτικό πεδίο του προσοφθάλμιου έναν απομακρυσμένο στόχο όπως ένα κτίριο ή ένα μακρινό φως που να απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο ή παραπάνω
ώρα προσπαθήστε, ρυθμίζοντας το σκόπευτρο, να κεντράρετε στο δικό του οπτικό πεδίο τον ίδιο στόχο. Η ρύθμιση του σκόπευτρου γίνεται συνήθως με ένα σετ από βίδες σφίγγοντας ή ξεσφίγγοντας τις οποίες μετακινείται το σκόπευτρο. Δυστυχώς συνήθως αυτό κινείται προς απροσδιόριστη κατεύθνση με κάθε κίνηση της βίδας οπότε απλώς δοκιμάστε διάφορους συνδυασμούς μέχρι να πετύχετε το στόχο σας. Φροντίστε όμως όλες οι βίδες να είναι στο τέλος καλά σφιγμένες.
υτή η διαδικασία θα γίνει την πρώτη φορά και για τις επόμενες παρατηρήσεις σας θα αρκεί συνήθως ένας γρήγορος έλεγχος ότι παραμένει ευθυγραμμισμένο

Η παρατήρηση με το σκόπευτρο
Προσοχή πρέπει να δώσετε στο ότι το σκόπευτρο παρουσιάζει αντεστραμένη εικόνα όπως άλλωστε και όλα τα τηλεσκόπια. Ετσι, με την συνήθεια θα μάθετε προς τα που πρέπει να στρίψετε κάθε φορά το τηλεσκόπιο για να κεντράρετε τον στόχο που βλέπετε μέσα από το σκόπευτρο. Επίσης με την συνήθεια θα μάθετε και να αντιστρέφετε στο μυαλό σας τους αστρικούς χάρτες ώστε να ταιριάζουν με αυτό που βλέπετε στο σκόπευτρο μιας και οι αστρικοί χάρτες παρουσιάζουν τον ουρανό όπως είναι πράγματι και όχι αντεστραμένο.
Ετσι, η διαδικασία εύρεσης ενός αντικειμένου είναι απλή, φέρτε πρώτα το αντικείμενο στο οπτικό πεδίο του σκόπευτρου, κεντράρετέ το και στην συνέχεια μπορείτε να κοιτάξετε μέσα από το τηλεσκόπιό σας!

Τα σκόπευτρα μηδενικής μεγέθυνσης

Μια ειδική κατηγορία σκοπεύτρων είναι τα σκόπευτρα μηδενικής μεγέθυνσης τα οποία δεν έχουν οπτικά μέρη απλώς προβάλλουν φωτεινούς κύκλους ή φωτεινά σημάδια στον ουρανό καθώς κοιτάτε μέσα από αυτά. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν αλλάζουν καθόλου την εικόνα του ουρανού που βλέπουμε με το γυμνό μάτι και επομένως μπορούμε κοιτώντας με το ένα μάτι μέσα από αυτά και με το άλλο τον ουρανό να φέρουμε με ακρίβεια το τηλεσκόπιό μας στο επιθυμητό σημείο.

telrad
Telrad

Αυτά τα σκόπευτρα δεν αντικαθιστούν πάντα τα συνηθισμένα σκόπευτρα αλλά ο συνδυασμός και των δύο μπορεί να κάνει τον εντοπισμό αντικειμένων πολύ πιο εύκολο. Το πρώτο τέτοιο σκόπευτρο ήταν το Telrad το οποίο θεωρείται ακόμα ένα από τα καλύτερα και τα δημοφιλέστερα. Αργότερα όμως κυκλοφόρησαν απομιμήσεις και από άλλες εταιρείες όπως το Orion EZ Finder και το Celestron Star Finder.

Περιεχόμενα
Κεντρική Σελίδα
Forum
Αστροημερολόγιο
Αστροφωτογραφίες
Βασικές Γνώσεις
Με γυμνά μάτια
Αστέρια
Αστερισμοί
Ο Γαλαξίας
Μάθε τον ουρανό
Ουράνια Αντικείμενα
Πλανήτες
Ηλιος-Σελήνη
Βροχές Διαττόντων
Κομήτες
Διπλοί Αστέρες
Γαλαξίες Σμήνη Νεφελώματα
Τα Καλύτερα
Εξοπλισμός
Οδηγός Τηλεσκοπίων
Αγορά Τηλεσκοπίων
Κιάλια
Αστρονομική Κοινότητα
Σύλλογοι
Συνέδρια
Μαθητικός Διαγωνισμός
Πηγές Αναφοράς
Προγράμματα
Περιοδικά
Χάρτες-Βιβλία
Διαφορα Αρθρα
Τεχνητοί Δορυφόροι
Φωτορύπανση
Ονοματολογία
Λαμπρότητα Αντικειμένων
Αρχείο Θεμάτων
Υπηρεσίες
AstroVox Forum
Newsletter
Μικρές Αγγελίες
Αναζήτηση
AstroVox
Επικοινωνία
Οροι Χρήσης
 

 Γραφτείτε κι εσείς στη λίστα του AstroVox. Θα ειδοποιήστε για σημαντικά
αστρονομικά νέα και νέες προσθήκες στο site
Απλά δώστε το e-mail σας και πατήστε "Αποστολή"


   

 

Το AstroVox προωθεί την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα από την 10η Ιανουαρίου 1999.
Δημιουργήθηκε και φροντίζεται από τον Ανδρέα Παπαλάμπρου με τη βοήθεια όλων
των φίλων της αστρονομίας από την Ελλάδα που συμμετέχουν στο forum. Μπορείτε να επικοινωνήσετε
με το AstroVox μέσω αυτής της σελίδας. Τα κείμενα, τα σχήματα και όλο το υλικό του
site αποτελούν προστατευόμενη πνευματική ιδιοκτησία.