Jump to content

Μ45


FotisR

Vixen A80SS, Atik 16HR, LXD55, LPI, Astronomik RGB II

36x300sec B, 3x240sec R,G binned 2x2

To μπλε χρησιμοποιήθηκε σαν L

Παλιό Φάληρο, Αθήνα


From the category:

Σμήνη

· 931 images
  • 931 images
  • 3496 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Συγχαρητήρια , Φώτη !!

 

Πραγματικά είναι α π ί θ α ν ε ς όλες οι φωτογραφίες.

 

Καλώς ήρθες στην παρέα μας !!!

 

Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Φώτη καταπληκτική δουλειά!!!! Όλες οι φωτογραφίες σου είναι πάρα πολύ καλές.Απο εδώ και πέρα θα είσαι και εσύ ένας επιπλέον "λόγος" για να επισκέπτομαι το site στην ενότητα των αστροφωτογραφιών, περιμένοντας τα αντικείμενα που θα δημοσιεύεις.Και πάλι μπράβο!!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Φωτη,

 

Καλωσηρθες στην παρεα μας και συγχαρητηρια για τις πολυ ομορφες φωτογραφιες. Ο βαθυς ουρανος ειναι κατι που μας ενδιαφερει αρκετα και θα βρεις πολλους "αναγνωστες".

 

Ηθελα να σου κανω μερικες ερωτησεις περι τις Πλειαδες:

 

(1) Η περιγραφη σου κανει αναφορα για δυο τελεσκοπια και δυο καμερες. Μηπως ειναι ευκολο να μας διευκρινισεις τους συνδυασμους τηλεσκοπιο-καμερα και η προσφορα τους προς το τελικο αποτελεσμα;

 

(2) Εχεις παρει ληψεις τυπου dark και flat frames;

 

(3) Ολα τα τμηματα της φωτογραφιας ειναι με 2x2 binning;

 

(4) Με ποια αναλογια εγινε η συνθεση RGB και LRGB;

 

(5) Μηπως εχεις τα QE για την Atik 16HR;

 

(6) Περι λογισμικο, τι προτιμας;

 

(7) Τελευταια, ποια βαση κανεις χρηση για τις συγκεκριμενες ληψεις;

 

Συγγνωμη αν σε κουρασα ...

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Εξαιρετικές φωτογραφίες ακόμη και με αυστηρά κριτήρια. Όμως πως γίνεται να καταγραφούν τόσο εκτεταμένα τα νέφη των Πλειάδων (και μάλιστα περιτριγυρισμένα από μαύρο ουρανό) μέσα από τη φωτορύπανση του Παλαιού Φαλήρου; Νόμιζα πως απαιτείται σκοτεινός ουρανός για τέτοια αποτελέσματα.

 

Καλωσήρθες στο forum!

Στέφανος

Σύνδεσμος για σχόλιο

Χαίρεται σ'όλους

Σας ευχαριστώ πολύ.

Αωτώνη, 1) Χρησιμοποιώ 1 τηλεσκόπιο για να φωτογραφίζω(το Vixen A80SS [400mm] ή το 8"SN της Meade [812mm]) τώρα πια με την Atik 16HR και ένα φθηνό 70/700mm για οδήγιση με το LPI.

2) Χρησιμοποίησα scaled darks για όλες τις φωτογραφίες αλλά flats μόνο στις τελευταίες(Μ42, NGC253). Οι πρώτες ήταν test shots χωρίς flats αφού έχω την κάμερα μόνο 25 μέρες.

3)Binning χρησιμοποίησα μόνο στις πρώτες έχρωμες για τα χρώματα που δεν χρειάζονται υψηλή ανάλυση όπως το Luminance

6)Χρησιμοποιώ και είμαι (υπερ ευχαριστημένος) το γαλλικό IRIS και το Photoshop 7. Για τη λήψη χρησιμοποιώ το Artemis που έρχεται με τη κάμερα και το βρήκα πολυ έξυπνο.

4)Δεν ξέρω τις αναλογίες γιατί αφήνω το IRIS να το υπολογίσει και δεν ενημερώνει για το αποτέλεσμα. Πάντως παρατηρώ ότι θέλει περίπου 1.0/1.0/1.4 R/G/B

5)Όχι. Ίσως μοιάζει με της SXV-H9. O κος Ηλιόπουλος ίσως ξέρει?.

6)Η βάση είναι η ταπεινή LXD55 της Meade. Αν δε φύγω από την Αθήνα(ταράτσα) δε μπορώ να αγοράσω καλύτερη-βαρύτερη γιατί η μεταφορά πάνω-κάτω στις σκάλες είναι ...

Ευχαριστώ και πάλι

Φώτης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστώ Στέφανε,

Αν πάρεις 36 φωτογραφίες των 5 λεπτών με κάμερα 16bit και επεξεργαστείς με πολύ προσοχή το αποτέλεσμα (strech το ιστόγραμμα προσεχτικά στο photoshop) μπορείς να βγάλεις αυτή τη λεπτομέρεια και με τη φοβερή φωτορύπανση του κέντρου της Αθήνας(μια σχετικά καλή νύχτα). Βέβαια με τέτοια έκθεση περιμένεις πολύ "απαλή" φωτογραφία αλλά λόγω του πολύ strech η φωτογραφία όπως βλέπεις έχει αρκετό θόρυβο.

 

Το image scale είναι 3,32arcsec/pixel στα 400mm του Vixen A80SS και 1,64 arcsec/pixel στα 812mm του 8"SN της Meade

Φώτης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλησπερα Φωτη,

 

Σ'ευχαριστω για τις πληροφοριες. Μερικα σχολια ...

 

(1) "Binning χρησιμοποίησα μόνο στις πρώτες έχρωμες για τα χρώματα που δεν χρειάζονται υψηλή ανάλυση όπως το Luminance"

 

Αυτο ειναι κατι που με ειχε προβληματησει εφοσον με binning 2x2 (Atik 16HR) μας οδηγει σε φωτογραφια 695x520 και το δειγμα εδω στο ΑστροΒοξ ειναι 750x569. Δεχομαι (και καπως συμφωνω) με binning 1x1 (Lum) και 2x2 (RGB) αλλα η περιγραφη σου μιλαει μονο για 2x2 και οπου δημιουργει προβλημα με τις διαστασεις.

 

(2) "Χρησιμοποίησα scaled darks για όλες τις φωτογραφίες αλλά flats μόνο στις τελευταίες(Μ42, NGC253). Οι πρώτες ήταν test shots χωρίς flats αφού έχω την κάμερα μόνο 25 μέρες."

 

Υπαρχει λογος που δεν πηρες τα darks απ'ευθειας;

 

(3) "Δεν ξέρω τις αναλογίες γιατί αφήνω το IRIS να το υπολογίσει και δεν ενημερώνει για το αποτέλεσμα. Πάντως παρατηρώ ότι θέλει περίπου 1.0/1.0/1.4 R/G/B"

 

Ειναι κριμα που δεν οριζεις εσυ τις αναλογιες ωστε να ειναι πραγματικο "true colour". Οι αναλογιες που περιγραφεις υποννοουν το μπλε ως το ποιο αδυνατο τμημα (το δεχομαι) αλλα ενα κοκκινο QE εξισου με το πρασινο QE και αυτο με προβληματιζει.

 

(4) "Όχι. Ίσως μοιάζει με της SXV-H9. O κος Ηλιόπουλος ίσως ξέρει?."

 

Θα σου προτεινα να επενδυσεις 60 λεπτα μια βραδια και να βρεις τους συντελεστες για την ΣΩΣΤΗ συνθεση RGB απο μονο σου. Ειναι αρκετα ευκολο με την χρηση ενος αστερα τυπου G2V (πχ. 16-Cyg)

 

(5) "Το image scale είναι 3,32arcsec/pixel στα 400mm του Vixen A80SS και 1,64 arcsec/pixel στα 812mm του 8"SN της Meade"

 

Και εγω βρηκα τους ιδιους λογους και μου κανει εντυπωση οτι θα κανεις χρηση του Vixen με 3,32"/pixel ... εκτος αν το seeing ειναι μη ικανοποιητικο.

 

(6) Η αναφορα για το LPI τι σχεση εχει με την συγκεκριμενη φωτογραφια;

 

(7) "η φωτογραφία όπως βλέπεις έχει αρκετό θόρυβο"

 

Οντως υπαρχει θορυβος αλλα οχι απο την συνθεση των μπλε (36x5 λεπτων). Το μονο που μπορω να υποθεσω οτι πραγματι εγινε ειναι οτι ο θορυβος εχει ως πηγη το κοκκινο και πρασινο (μονο 3x4 λεπτα).

 

(8) "To μπλε χρησιμοποιήθηκε σαν L" (απο την περιγραφη σου)

 

Παλι μου κανει εντυπωση. Δεν διαθετεις "καθαρο" (διαφανες) φιλτρο ωστε να παρεις το Lum απ'ευθειας;

 

 

Σ'ευχαριστω και παλι!

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αντώνη,

Στις πρώτες έκανα binning όπου δε με ενδιέφερε η ανάλυση, όπως στα χρώματα για να κερδίσω χρόνο για το Luminance. Τώρα το αποφεύγω. Για τα darks ισχύει το ίδιο. Πέρνω κάθε μερικές εβδομάδες 20 των 300sec περίπου και χρησιμοποιώ αυτά μετατρέποντας τα στις εκθέσεις που με ενδιαφέρουν. Για να κερδίσω χρόνο φωτογραφίας("το ζουμί"). Flats σκοπεύω να πέρνω πιό αρεά. Αν καταλαβαίνω τι εννοείς υποτίθεται ότι το πρόγραμμα υπολογίζει τις αναλογίες για το true color και παρουσιάζει τα σωστά χρώματα. Πάντως έχεις δίκιο ότι πρέπει να βρω τις σωστές αναλογίες μόνος μου. Κάποτε θα γίνει.

Το seeing είναι πολύ άσχημο στο κέντρο της Αθήνας αλλά εγώ αγόρασα και χρησιμοποιώ το 80/400mm για το μεγάλο πεδίο που μου προσφέρει ανεξάρτητα της κλίμακας.

Το LPI χρησιμοποιώ για οδήγηση. Απλά το ανέφερα με κριτήριο τι πληροφορίες θα ήθελα εγώ να δω βλέποντας μια φωτογραφία.

Λόγω της φωτορύπανσης το ορατό νεφέλωμα ήταν λίγο εώς καθόλου. Επειδή όμως πίεσα το ιστόγραμμα παραπάνω από όσο έπρεπε για να αναδείξω τις σκοτεινές λεπτομέριες φάνηκε ο "κόκκος" και έτσι σου λέω με σιγουριά ότι ανήκει στο Luminance, δηλ. στο μπλε χρώμα.

Χρησιμοποίησα το μπλε φίλτρο για Lum. στη προσπάθεια μου να αποβάλω μέρος της φωτορύπανσης στο κόκκινο χρώμα(φώτα του δρόμου) και στο πράσινο χρώμα(λευκές λάμπες σούπερ μάρκετ). Πιστεύω ότι με το Luminance φίλτρο θα είχα λιγότερες σκοτεινές λεπτομέριες. Άλλωστε το μπλε είναι το βασικό χρώμα του αντικειμένου!

Καλό βράδυ!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φώτη,

 

Η δουλειά σου είναι πάρα πολυ καλή!!! Σίγουρα θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς αστροφωτογράφους συμπεριλαμβανομένου και εμού!!!

 

Καλώς ήρθες στο astrovox!!!

Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλησπέρα, Φώτη .

 

Αν θυμάμαι καλά η εταιρεία " Hutech " πουλάει σετ φίλτρων τύπου LRGB με ενσωματωμένο Idas filiter κατά της φωτορύπανσης. Μέταξύ άλλων το σετ περιέχει και Clear glass filter για το Luminance που σε ενδιαφερει πρώτιστα. Πιστεύω πως έτσι θα αντιμετωπίσεις κατά μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της φωτορύπανσης ειδικά στις εκθέσεις με το Luminance , αποφεύγοντας την αντικατάσταση του με το Β φίλτρο.

Αν θες ρίξε μια ματιά εδώ :

 

http://www.sciencecenter.net/hutech/filtlist.htm

 

Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Kαλησπέρα Άρη,

Αν δε κάνω λάθος τα φίλτρα αυτά δεν έχουν ενσωματωμένο φίλτρο κατά της φωτορύπανσης αλλά coatings IDAS. Πιστέυω πως φίλτρα RGB ειδικά για φωτορύπανση δε θα μπορούσαν να αποδώσουν σωστά τα χρώματα(είναι πολύ τέλοιο για να είναι πραγματικό :) !!). Διόρθωσε με αν δε κατάλαβα κάτι.

Ευχαριστώ, Φώτης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης