Jump to content

Αστρονομία Δωματίου: NGC 1964


aktistar

Μια σεμνή φωτογραφία του NGC 1964 (9X300sec luminance) και η διάταξη Chamber Astronomy (νευτ. 200/800, ΜΧ516,GPD, Skysensor2000PC) την ώρα που πραγματοποιεί τη φωτογράφηση (9/12/2005 ώρα 2 π.μ.)

Ο γαλαξίας αυτός έχει φαινόμενο μέγεθος 11,5 και διαστάσεις 4 λεπτά του τόξου. Η απόκλισή του είναι -21° σ' ένα σημείο δηλαδή του ουρανού όπου αντιμετωπίζουμε εντυπωσιακό πρόβλημα φωτορύπανσης.


From the category:

Γαλαξίες

· 2169 images
  • 2169 images
  • 10311 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Δεν καταλαβαίνω κάτι, πως γίνεται να βγουν 300 δευτ. άστρα χωρίς ίχνη χωρις πολική ευθυγράμμιση (μέσα σε δωμάτιο); Επίσης φωτογραφίζεις πάνω από καλοριφέρ και γενικά από σπίτι όπου γίνονται ανταλαγές θερμότητας;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Για την πολική εντάξη, κοιτάς Νότο και την έκανες με διολήσθηση, αλλά μέσα από δωμάτιο; Κάποια ταράτσα δεν υπάρχει ή κάπου τελοσπάντων που να μην υπάρχουν ανταλαγές θερμότητας; Αν όχι τότε είναι ότι καλύτερο γίνεται ...
Σύνδεσμος για σχόλιο

Παναγιώτη,

Είμαι πράγματι θερμός προπαγανδιστής της Αστρονομίας Δωματίου (ή Αστρονομίας Παραθύρου). Το βασικό της μειονέκτημα είναι πως μας περιορίζει σε ένα τμήμα του ουρανού του οποίου η έκταση είναι ανάλογη του μεγέθους του παραθύρου μας. Όμως είναι πραγματικά ανεξάντλητες οι δυνατότητες που μας προσφέρει μια τέτοια διάταξη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουμε το παράθυρο (έχοντας απομονώσει θερμικά το δωμάτιο από το υπόλοιπο σπίτι). Μια τέτοια διάταξη (το τηλεσκόπιο παραμένει στη θέση του μόνιμα κάτω από το παράθυρο) μας επιτρέπει να παρατηρούμε σχεδόν καθημερινά !! Για κάποιον που μένει στην πόλη ή στα προάστια είναι νομίζω ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ασχοληθεί συστηματικά με την αστρονομική παρατήρηση, την αστροφωτογραφία, την φωτομετρία μεταβλητών ή αστεροείδών κλπ.

Ομολογώ ότι κανένα άλλο τηλεσκόπιο δεν μου έχει προσφέρει τόσο πολλές συγκινήσεις, μέχρι στιγμής, όσο αυτό εδώ!

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο

K. Γιάννη θα ήθελα πολύ να δω και τη κανονική φωτογραφία.

Το TOA130 το δοκιμάσατε καθόλου?

Πάντως είναι εντυπωσιακό το τι μπορεί να "αποκαλύψει" κανείς με Αστρονομία Παραθύρου ή αστρονομία μπαλκονιού(εγώ)!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Τι μου κανει εμενα εντυπωση μεγαλη και δεν το εχει αναφερει κανεις ειναι ΠΩΣ ο ανθρωπος εβγαλε κατι με τετοια "θεα" μπροστα του περι φωτα, πευκα, φωτα, μικροτερα πευκα και παλι φωτα!

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φώτη, θα σου στείλω την πρωτότυπη αύριο. Είμαι σίγουρος ότι με λίγη προσπάθεια θα μπορούσε να πετύχει κανείς ένα αρκετά καλύτερο αποτέλεσμα. Η όλη επεξεργασία έγινε φοβερά πρόχειρα και βιαστικά σήμερα το πρωϊ ενώ ούτε dark frames ούτε flats χρησιμοποιήθηκαν.

Απλά ήθελα να δείξω και εγώ ότι δεν μας αναχαιτίζει η φωτορύπανση και πως με τη CCD ακόμη και από ένα τέτοιο παράθυρο μπορεί να βγάλει κανείς αξιοπρεπείς φωτογραφίες, να ξεπεράσει άνετα το 18ο μέγεθος και να πραγματοποιήσει φωτομετρία σε άστρα μέχρι και 12ου μεγέθους με ακρίβεια καλύτερη του 1/100 του μεγέθους !

Αλλά αυτό το ξέρετε ήδη όλοι εσείς που φωτογραφίζετε τακτικά, συχνά κάτω από ακόμη χειρότερες συνθήκες και το αποδεικνύετε καθημερινά με τις υπέροχες φωτογραφίες σας !

 

Όσο για το ΤΟΑ -

αν εύρισκα έναν τρόπο, σαν τον Οδυσσέα, να ζητήσω να με δέσουν σε ένα κατάρτι για να ακούσω το μαγευτικό τραγούδι των Σειρήνων χωρίς να παρασυρθώ.... Το ΤΟΑ φοβάμαι να το δοκιμάσω ακόμη...

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Γιάννη ο σοφός λαός μας λέει ότι με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις.Γι΄αυτό λοιπόν αποφάσισα να σε μιμηθώ και να αστροφωτογραφίσω μέσα απο το παράθυρο μου. Κάνοντας χρήση των γνώσεων σου περί πολ. ευθυγράμμισης (μεθ. διολίσθισης ) χωρίς τον πολικό αστέρα σε οπτικό πεδίο, και με λίγα πρόβληματα όπως το μικρό εύρος πεδίου που δίνει ένα παράθυρο, μπορούν να υπάρξουν καλά αποτελέσματα.Το πρόβλημα της φωτορύπανσης λύνεται με ένα φίλτρο IDAS ενώ ένας χαμηλός τρίποδας και η έλλειψη μπάλκονιού απο τον επάνω όροφο, σου λύνει τα χέρια για να μπορείς να φωτογραφίζεις και πιο ψηλά απο τα πεύκα ή τις πολυκατοικίες που έχεις μπροστά. Με λίγα λόγια δηλώνω υποστηρικτής της αστρονομίας δωματίου.

 

Νίκος.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης