Jump to content

Διάττοντας & Νυχτερινό τοπίο στην Γράβα Γαρδικίου


Bi2L

Διάττοντας & Νυχτερινό τοπίο στην Γράβα Γαρδικίου

 

Νυχτερινό τοπίο όπως περίπου το έβλεπαν οι πρόγονοί μας κάτω απο το σπήλαιο του Γαρδικίου με με τον Ωρίωνα τον Μέγα Κυνηγό σε πρώτο πλάνο μαζί με έναν διάττοντα που καίγεται στα 100χλμ περίπου εξαιτίας της ατμόσφαιρας ενώ λίγο πιο πάνω λάμπει ο Λαμπαδίας το πιο φωτεινό άστρο του Ταύρου όπου σχηματίζει ένα Λ.

Αν και πριν απο 20.000 χρόνια ο Ωρίωνας ήταν πιο κοντά στον ορίζοντα και τα κέρατα του Ταύρου λίγο πιο κλειστά το τοπίο θα του ήταν πολύ γνώριμο αν και αντί για μεσάνυχτα αρχές Φθινοπώρου στην Ανατολή θα τον έβλεπε για λίγες ώρες μετά την δύση του Ήλιου στα δυτικά.

 

Κείμενο Υπουργείο Πολιτισμού

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=9301

 

Το σπήλαιο \"Γράβα Γαρδικίου\" βρίσκεται στην κοινότητα Αγίου Ματθαίου, σε απόσταση 22km στα νοτιοδυτικά της Κέρκυρας. Συγκεκριμένα βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του όρους Αγ. Ματθαίος. Για να προσεγγίσει κάποιος τον χώρο ακολουθεί επί 2km τον δρόμο που συνδέει το χωριό Αγ. Ματθαίος με τον οικισμό Βραγανιώτικα και παρακάμπτει δεξιά σε χωματόδρομο. Ακολουθώντας μια πορεία περίπου 500m μέσα από τον ελαιώνα οδηγείται έξω από το σπήλαιο. Ο χώρος βρίσκεται πολύ κοντά στο βυζαντινό Φρούριο Γαρδικίου.

 

Η Γράβα αποτελούσε ορμητήριο κυνηγών και τροφοσυλλεκτών, πολύ κοντά στην μεγάλη πηγή του Γαρδικίου. Πρόκειται για βραχοσκεπή της οποίας η οροφή έχει υποστεί σταδιακή διάβρωση και ογκώδεις κατακρημνίσεις. Σήμερα έχει οριζόντιο μήκος 20μ και ύψος 13μ. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 50μ. πάνω απ'' την θάλασσα και έχει υπέροχη θέα προς όλο το νότιο τμήμα του νησιού.

 

Οι πρώτες έρευνες έγιναν εδώ το 1965 απ'' τον καθηγητή - προϊστοριολόγο Αυγ. Σορδίνα. Αποκαλύφθηκε δάπεδο κατοίκησης που χρονολογείται στα τελικά στάδια της Ανώτερης Παλαιολιθικής (20.000 π.Χ.). Η ανασκαφή του χώρου έδωσε εργαλεία από πυριτόλιθο, οστά ζώων (κάπροι - ζαρκάδια - ελάφια), οστείνη χάντρα καθώς και δύο πλακίδια με κατάλοιπα ώχρας. Ο χώρος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός με την Υπουργική Απόφαση : ΥΑ 3888/ 21-2-67, ΦΕΚ. 168/Β/9-3-67.

 

Συντάκτης

Γαρυφαλιά Μεταλληνού, αρχαιολόγος

 

Canon eos 40D Full Spectra,

EF 15mm Fisheye

f2.8

iso800

30sec


From the category:

Διάττοντες

· 125 images
  • 125 images
  • 294 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Καλά βρε αθεόφοβε μπήκες μέσα στη τρύπα !! Σαν να ειμαστε αγριοι στη σπηλιά να καίει η φωτιά και να ρίχνουμε ματιά στον έναστρο ουρανό για να μαντέψουμε τα μελλούμενα :D :D .
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης