Jump to content

Ic 342 Hidden Galaxy


scipii

Ένα λίγο διαφορετικό και πρωτότυπο θέμα για μενα ...

 

Διαφορετικό γιατί οι γαλαξίες δεν είναι και το καλύτερο για τον εξοπλισμό μου αλλά και πρωτότυπο μιας και δεν βρήκα πολλές φωτογραφίες του συγκεκριμένου.

 

Η μεγαλυτερη δυσκολία ήταν η θέση του, αφου βρίσκεται πάνω από την Αθήνα από δω που είμαι, και τρώω όλη τη φωτορύπανση.

 

Ο Γαλαξίας IC 342 (και Caldwell 5) , είναι ενδιάμεσος σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Καμηλοπάρδαλις. Βρίσκεται κοντά στον γαλαξιακό ισημερινό, κάτι που καθιστά δύσκολη την παρατήρησή του από ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες αστρονόμους. Αυτός είναι και ο λογος που του έχει αποδοθεί το όνομα Hidden Galaxy. Λόγω της θέσης που έχει ως προς τον Milky Way, τα νέφη σκόνης του γαλαξία μας καθιστούν δύσκολο τον προσδιορισμό της απόστασης του IC 342 από την Γη. Σύγχρονες εκτιμήσεις κυμαίνονται από τα 7 εκατομμύρια έτη φωτός μέχρι και τα έντεκα εκατομμύρια έτη φωτός.

 

Φαίνεται ο πυρήνας του ο οποίος είναι πολύ ενεργός και στον οποίο δημιουργούνται πολλά νέα άστρα, ενώ κάποια κόκκινα \"σημεία\" στους βραχίονες του είναι ίσως νεφελώματα.

 

Μια από τις απορίες μου ήταν γιατί δεν φαίνεται μπλε ... αλλά όταν βρήκα άλλε φωτογραφίες του είδα πως σε σχεδόν καμια δεν υπάρχει αυτό το μπλέ που συναντούμε συνήθως, δεν γνωρίζω το λόγο γι αυτό.

 

178 * 300 sec Lights

90 Flats

200 Bias

 

Skywatcher 130 PDS

AZ EQ 5

Orion 50mm Mini

Canon 100D mod με ψύξη

Coma Corrector 0,9 , Hutech IDAS LPS D1

ZWO ASI 224


From the category:

Βαθύς Ουρανός

· 111 images
  • 111 images
  • 189 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Πάρα πολύ καλή δουλειά έχεις αναδείξει πολλή ωραία τον γαλαξία!!! :shock: :D

Παρατηρώ όμως και σε αυτήν την φώτο ένα μικρο trail (κάποτε είχα παρόμοιο θέμα και λύθηκε όταν αυξησα τον χρόνο μέχρι να ξεκινήσει το επόμενο καρέ μετα απο dithering).

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστω πολύ αρχικά

 

Λοιπόν, μου έδωσες ένα hint

 

Εχω παρατηρήσει από τότε που έβαλα τη ψύξη, πως όταν στο live τραβαω μια φωτό να δω σε ποιο σημείο είναι το κάδρο μου, αν πατησω να ξεκινησει μολις εχω τελειώσει την κίνηση, βγάζει trail. Εκεινη την ωρα δεν με απασχολει φυσικα

 

Όμως ίσως να δημιουργείται αντίστοιχο θέμα και εκεί που λές ... το άλλο που υποπτεύομαι έχει να κάνει με το οτι δεν μπορώ να ζυγίσω εντελώς σωστά και να κάνει trail από εκείστα καρε, ελάχιστο ωστε να μην το βλέπω στα μοναδικα καρε αλλα προσθέτει

 

Θα κάνω δοκιμές με την πρώτη ευκαιρία

Σύνδεσμος για σχόλιο

Μπράβο Νίκο για την ωραία προσπάθεια και μάλιστα μεσα απο την Αθήνα! Θα σταθώ μονο στα καλα στοιχεία τής εικόνας και τις προσπάθειας σου αφού τόσο εσύ οσο και εγώ και αλλα παιδιά εδω μέσα κάνουμε το χόμπι μας με τον οποιο εξοπλισμό μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Εμενα μου αρέσει η φωτογραφία σου την οποία έχεις δέσει με μια πολύ αναλυτική περιγραφή που αφορούν το παρατηρησιακο κομμάτι το οποιο πολλές φορές ξεχνάμε.

.....Βέβαια αν ήσουν σε πασαρέλα θα σου έλεγα οτι έχεις λιγο τρειλ. Μιας και το βοξ δεν είναι όμως πασαρέλα,και εύχομαι να μην γίνει , θα σου πω απλά ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για τον κόπο και το όμορφο αποτέλεσμα.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Νίκο μπράβο κι από εμένα. Πολύ καλή δουλειά.

Τώρα όσο αφορά το χρώμα, ίσως να οφείλεται στην θέση του γαλαξία όπως είπες. Ίσος μεσολαβεί πολύ μεσοαστρική σκόνη και φιλτράρει το φώς, κόβοντας τα μικρά μήκη κύματος κι αφήνοντας τα μεγάλα. Όπως φαίνονται κόκκινα ο ήλιος και τα άστρα κατά την δύση τους. Είδατε εν τέλει ότι και η αστροφωτογραφία για κάποιον που αναζητά απαντήσεις, κι απορεί με την συμπεριφορά των εικόνων, είναι κι αυτή εργαλείο μαθήσεις όπως και τα τηλεσκόπια για εμάς τους ερασιτέχνες;!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης