Jump to content

Νεφέλωμα εκπομπής Ngc2175 στον Ορίωνα


raxxla

Τις προάλλες ξεφυλίζοντας το θαυμάσιο βιλίο του Steven O`Meara `Hidden Treasures` τράβηξε την προσοχή μου ένα ιδιαίτερο αντικείμενο. Ο O`Meara περιέγραφε το NGC2175 ως ένα νεφέλωμα εκπομπής σε απόσταση 7200 εφ στα σύνορα Ορίωνα-Διδύμων, 7ου μεγέθους και έκτασης 40`χ30`. `Μα από που ξεφύτρωσε αυτό πάλι;; είναι τεράστιο και φωτεινό! Που ήταν;;` σκέφτηκα. Ο ίδιος ο συγγραφέας αναρωτιέται πόσοι το γνωρίζουν, ούτε καν εκείνος μέχρι που έπεσε επάνω του ένα βράδυ κηνυγώντας κομήτες... Αμέσως έψαξα να βρω φωτογραφίες του στo Astrovox, πουθενά!.. Ο ενθουσιασμός μου στο φουλ! Αμέσως ήξερα πως είναι το επόμενο θέμα που θα φωτογραφίσω!

 

Η στιγμή δεν άργησε να έρθει μετά από την αναπάντεχη πρόσκληση Ηλία-Βασίλη για μια καταδρομική. Το στήσιμο έγινε σε χρόνο ρεκόρ, καδράρισμα και βουρ! Η νηνεμία συνέβαλλε στην εύκολη οδήγηση και τα frames του Ηα το ένα πίσω από το άλλο.. Δεν άντεχα να περιμένω, μόλις μαζεύτηκαν 4-5 frames ένα γρήγορο stack/process και το πρώτο αποτέλεσμα στην οθόνη μας, απίστευτη χαρά που κορυφώθηκε όταν `κλέψαμε` και ορατά μια πτυχή του μέσα από το 6ιντσο του Ηλία!

Ένας πραγματικός κρυμμένος θησαυρός!

 

Καταπληκτική βραδυά και παρέα, σας ευχαριστώ όλους!

 

Και ολίγα τεχνικά:

------------------

S/W 120DS-PRO f/5, HEQ5Pro

QHY2 Pro

Baader Ηα 7nm

17x5min με οδήγηση PHD+SPC900

Επεξεργασία με MaximDL


From the category:

Νεφελώματα

· 5206 images
  • 5206 images
  • 26765 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Ναι ποιος;;;; Ααααα ο Ηλίας ο Hubble..... :D

 

Ηλία καταπληκτική.... Συγχαρητήρια φίλε μου. Ταξιδιάρικη φωτό.... κυνηγέ υπερήλικων φωτονίων.....

 

Και πάλι συγχαρητήρια.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Θα παρουν φωτια οι καμερες σε λιγες μερες το βλεπω εγω και ειδικα απο εσενα ηλια περιμενω να δω τι καλο θα μας προσφερεις με την Qhy σου μπραβο για αλλη μια φορα keep on :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Ηλία χίλια μπράβο! Έκανες καταπληκτική δουλειά και το νεφέλωμα έγραψε θαυμάσια!!! Τι να πω, Hidden treasure, όνομα και πράγμα! Πάθαμε το σχετικό ...αυχενικό για να το εντοπίσουμε οπτικά με το 6ιντσο, αλλά άξιζε :lol: Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο νεφέλωμα ήταν το αμυδρότερο αντικείμενο που καταφέραμε να εντοπίσουμε παρατηρησιακά λόγω σελήνης. Μπήκε ήδη στα "προσεχώς" για επανέλεγχο με καλύτερες (βλ.σκοτεινότερες) συνθήκες και με μεγαλύτερο σωλήνα!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Ηλία, εκτός από την ωραία φωτό αυτού του Νεφελώματος,αυτό που περισσότερο με άγγιξε, είναι το ενθουσιώδες της περιγραφής σου....γιατί αισθάνομαι ότι κάτι παρόμοιο με πιάνει και εμένα, όταν βλέπω τον ήλιο,να έχει ένα σορό ωραία πράγματα και να θέλω να τα ...<κατεβάσω όλα>... :)

Καλή συνέχεια

Σύνδεσμος για σχόλιο

Οπως πάντα ωραίος.

Αλλα εχω ενα παραπονο, εκανες που εκανες τον κόπο,

ριξε και τον τροχό με τα baader να παρεις και λίγο χρωματάκι ,

δεν θες πολύ, μερικά λεπτα το καθένα; :roll:

Σύνδεσμος για σχόλιο

Γιάννη, ο ουρανός είχε γίνει.... σούπα.... φαντάσου το ταπεινό DSLRάρι ανά frame έβλεπες τρομακτική μετακίνηση του ιστογράμματος προς τα δεξιά, η δε παρατήρηση του ηλία με το 6'' τελείωσα μετά τις 10... λόγω σούπας......

 

Για δοκιμές πήγαμε στην ουσία, τι άλλο να κάνεις με τον προβολέα από πάνω σου. Απλώς σταθήκαμε τυχεροί και βγήκε κάποιο αποτέλεσμα, που στην περίπτωση του Ηλία ήταν απλώς..... τρομερό!!!! :)

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ηλία, πολύ όμορφο!

Δέν τό έχω ξαναδή. Εάν τό κυττάξης ανάποδα, τό

κάτω μέρος ομοιάζει σάν κεφαλάκι δεινοσαύρου. :) :D

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φίλοι σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια σας.

Βασίλη, 7200 χρόνια τα περίμενα αυτά τα φωτόνια, περιμένω τη δική σου!

Άγγελε, το ξέρω πως κάτι ετοιμάζεις...

Ηλία, θα το ξετρυπώσουμε για τα καλά την επόμενη φορά! Η ταράτσα σου όλα τα λεφτά!

κε Γκιώνη, θα μου βάλεις 'διόδια'...;

Πέτρο άστα, σαν παιδάκι μερικές φορές..

Γιάννη, το ήθελα, έχω μάρτυρες, αλλά η σελήνη δεν... Ελπίζω να το συμπληρώσω.

Γιώργο και Γιώργο, η γοητεία ενός ξεχασμένου αντικειμένου είναι ιδιαίτερη!

Βασίλη, Πέτρο, Δημήτρη σας ευχαριστώ πολύ!

 

Δυστυχώς, δεν μπορώ να ξεπεράσω εύκολα ένα μεγάλο ελλάτωμα, την βιασύνη.. Χρειάζεται πολλή υπομονή και επιμονή που πολλές φορές δεν έχω. Ίσως είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που έχω μαζέψει για μια φωτογραφία αλλά και πάλι δεν είναι πολύς...

 

Να είστε όλοι καλά.

Σύνδεσμος για σχόλιο

ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΠΑ ΠΟΥ ΞΕΦΥΤΡΩΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑΚΙ?

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ KEEP GOING.........

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΑΜΑ.......

Σύνδεσμος για σχόλιο
Στην πραγματικότητα το νεφέλωμα είναι το ngc2174. Το ngc2175 είναι το ανοιχτό σμήνος που συνυπάρχει και δημιουργείται από το νεφέλωμα. Έχει φωτογραφιθεί αρκετές φορές παλιότερα και δημοσιευθεί εδώ και αλλού και η δική σου είναι πραγματικά μία πολύ καλή εκδοχή. Πολύ σωστά επεξεργασμένη.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλλία σέυχαριστώ!

 

....ουπς!!

 

Φώτη, έχεις δίκιο! Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα μια δική σου και μια του Πασχάλη σαν NGC2174, μάλιστα η δεύτερη είναι και πολύ πρόσφατη, την ξέχασα :oops: και ίσως να υπάρχουν και άλλες αλλά δεν μπορώ να τις βρω με το όνομα..

Σχετικά με την ονοματολογία του νεφελώματος, δεν ξέρω αν παραπλανήθηκα αλλά στηρίχθηκα στην περιγραφή του O'Meara (Hidden Treasures, p.184-185) στην οποία αναφέρει την σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τα NGC2174/2175 και πως σήμερα το όνομα NGC2175 αναφέρεται στο νεφέλωμα ενώ το σμήνος ονομάζεται Collinder 84, ενώ το NGC2174 αναφέρεται σε ένα άλλο μικρό νεφέλωμα με συντεταγμένες 06h 06m 24.7s; 20,39', 44.1"...

"Todaywe recognize NGC2175 to be a part of Sharpless 2-252, an extended H-II region in the direction of the galactic anticenter."

 

...τα μπούτια μας...!!

 

Σ'ευχαριστώ Φώτη και μπράβο σου γιατί μάλλον εσύ το ξετρύπωσες πρώτος την εποχή όμως που δεν ήμουν ακόμη ενεργό μέλος.. :D =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο

'Ωπα Ηλία μόλις τώρα την είδα! Πανέμορφη, γρήγορη αλλά όχι πρόχειρη φωτο.

 

Άψογος όπως πάντα και πολύ ζωντανή παρουσίαση!

 

Θωμάς.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ηλία, η εικόνα σου έχει φοβερές λεπτομέρειες. Σίγουρα θέλεις τον τριπλάσιο και τον τετραπλάσιο χρόνο για να έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς, το τέλειο. Μου αρέσει επίσης το γεγονός ότι - όπως αναφέρεται και από κάποιους εδώ - η εικόνες σου δεν είναι πρόχειρες. Αντιθέτως για το χρόνο τους, είναι πολύ προσεγμένες. Προσωπικά, πιστεύω ότι το συγκεκριμένο νεφέλωμα είναι το εντυπωσιακότερο της περιοχής, ίσως μετά από το σύμπλεγμα Flame-Horsehead.

Έτσι, να βγαίνει και κανένα ''άγνωστο'', γιατί τα Messier είναι τόσο γνωστά και εμφανή που επισκιάζουν το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ deep sky.

Εύγε για ακόμα μια φορά.

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Σας ευχαριστώ πολύ φίλοι!

 

Θωμά, μάλλον ξεροκέφαλος και πεισματάρης όπως πάντα..!

Γιάννη, χρόνο να έχουμε και ο ουρανός είναι γεμάτος εκπλήξεις!

 

Καλή συνέχεια σε όλους!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης