Jump to content

469-argentina Occults Tyc 2927-01705-1


Bi2L

469-Argentina occults TYC 2927-01705-1

D: UT 23hr 13min 14.552sec R: UT 23hr 13min 27.352sec

TOA130 1000mm Watec-120n+ lo 19 52 39 00la 39 38 12 02

 

 

Επιτέλους μετα απο αρκετό διάστημα κατάφερα να καταγράψω και να δω μια απολαυστική απόκρυψη!!

 

Virtualdub, Limovie, photoshop


From the category:

Αστεροειδείς

· 71 images
  • 71 images
  • 159 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Μπράβο Βασίλη! Διευκρινίστε μου κάτι, εχω πολλές απορίες βέβαια, η κάμερα τραβάει avi? Προφανώς κάπως πρέπει να ρυθμίζεις την λήψη στην αρχή, όπως με την ccd και τα ADU. Οι απαντήσεις σε σχετική ερώτηση στην AAVSO είναι ότι φωτομετρία μπορείς να κάνεις με αρχεία .raw .fits και μόνο.Εκτός και αν αυτά που βγάζετε έχουν σκοπό να πιάσουν μόνο τους χρόνος εναρξης-λήξης και όχι την απολυτη φωτομέτρηση (ευρεση τιμής). Αν μπορώ να κάνω δουλειά με την DMK θα μου άρεσε.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Μάνο ναι, η φωτομετρία είναι για να επιβεβαιώσουμε εαν έχουμε απόκρυψη και όχι για να βρούμε την απόλυτη τιμή της.

Επίσης η φωτομετρία βοηθάει για να βρούμε τυχόν συνοδό του Αστεροειδή ή για να βρούμε εαν ο Αστέρας είναι διπλός, π.χ αν το σβήσιμο του αστέρα δεν ήταν κάθετο αλλά ήταν καμπύλη τότε αυτο θα μπορούσε να συμένει ότι ο συγκεκριμένος αστέρας είναι διπλός(βέβαια αυτή την διαπίστωση δεν θα την κάνουμε εμείς αλλά σε κάποια μελλοντική απόκρυψη του θα στραφούν τα βλέπαμε πάνω του για εκτενή καταγραφη), επίσης εαν στο τέλος ή στην αρχή της απόκρυψης είχαμε άλλο ένα μικρό σβήσιμο ίσως να ανακαλύπταμε κάποιο συνοδό του Αστεροειδή.

 

Ουσιαστικά την στιγμή της απόκρυψης εαν κάναμε απόλυτη φωτομετριση θα βρίσκαμε την λαμπρότητα του Αστεροειδή :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο

Mάνο και Βασίλη, τα πράγματα είναι απλά: η φωτομετρία διακρίνεται σε α) απόλυτη φωτομετρία και β) σε διαφορική φωτομετρία. Εδώ φυσικά μιλάμε για την περίπτωση β, τη διαφορική φωτομετρία. Αυτή μπορεί να γίνει με CCD είτε με video. Όταν διαθέτουμε οποιουδήποτε είδους αρχεία με τιμές σε pixels, φυσικά και μπορεί να γίνει διαφορική φωτομετρία, είτε "χειροκίνητα", με απλή ανάγνωση - επισκόπηση πινάκων excel, είτε με διάφορα λογισμικά, αυτόματα, όπως πχ το MaximDL ή το LiMovie. Το μειονέκτημα της διαφορικής φωτομετρίας στα frames του AVI είναι το μικρό εύρος τιμών, απο 0-255 (8 bit) και ως εκ τούτου η μικρή ακρίβεια. Επειδή όμως στις αποκρύψεις κατά κανόνα (εκτός ειδικών περιπτώσεων) δεν παράγεται καμπύλη, αλλά σκαλοπατάκι, δηλαδή μία μόνον διακύμανση τιμής, δεν είναι τόσο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι όταν η πτώση λαμπρότητας είναι μικρή, πχ 0.05 mag όπως εδώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17461 όπου το 16bit CCD είναι καλύτερο όπλο.

Το πλεονέκτημα είναι το γρήγορο frame rate, όπου έχουμε φωτομετρικές τιμές κάθε 40 milliseconds (!), άρα και μεγάλη ακρίβεια στους χρόνους, όπερ και το κυρίως ζητούμενο στις αποκρύψεις.

 

Βαγγέλης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης