Jump to content

Μια νύχτα γεμάτη εκρήξεις!


k_astrophotographer

Τρείς υπερκαινοφανείς σε μία νύχτα!

 

Η διεξαγωγή έρευνας για ανίχνευση νέων αντικειμένων στον ουρανό για τους ερασιτέχνες αστρονόμους είναι πλέον μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Ο λόγος είναι πως τα επαγγελματικά αστεροσκοπεία έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορούν και σκανάρουν όλο τον ουρανό γρήγορα και με πολύ μεγαλύτερα τηλεσκόπια, τοποθετημένα σε κορυφές βουνών μακριά από τα φώτα της πόλης αλλά και την υγρασία.

Η Ομάδα Έρευνας Υπερκαινοφανών Εκρήξεων ξεκίνησε την προσπάθεια της το 2003 με σκοπό την ανίχνευση καινούργιων Supernova σε άλλους γαλαξίες. Στα χρόνια που πέρασαν πολλές φορές είχαμε βρεί υπερκαινοφανείς που για μόλις λίγες ώρες, κάποιος άλλος παρατηρητής είχε καταγράψει. Αυτό έγινε και στις 23 Ιουλίου όταν μια μοναδική σύμπτωση μας έφερες τρείς τέτοιες εκρήξεις και έκανε καρδιές και τηλέφωνα να σπάνε!

Δεν μπορώ να ξεχάσω τον Γιάννη Ροζάκη να με πέρνει τηλέφωνο το βράδυ για τρίτη φορά και να μου φεύγει το τηλέφωνο από τα χέρια αφού ήδη κοιτούσα να επιβεβαιώσω τον δεύτερο στόχο από πρίν:

 

-Έχουμε κι άλλο σουπερνόβα, ΔΕΝ σου κάνω πλάκα...

 

Λίγες ώρες πριν, η Κική Χατζηκυριακίδου από το Winsconsin όπου σπουδάζει, μου στέλνει μύνημα για πολλά spots και ότι οπωσδήποτε πρέπει να τα κοιτάξω...

 

Μπορεί να μην είμαστε οι πρώτοι στον πλανήτη που ανακαλύπτουμε τους συγκεκριμένους, όμως περνάμε τόσο υπέροχα παρατηρώντας εκατοντάδες γαλαξίες και ζούμε στιγμές μοναδικής έντασης την στιγμή της ανακάλυψης. Θεωρώ ότι ο ερασιτέχνης αστρονόμος, παρατηρεί επειδή του κάνει κέφι και ότι ακόμη και αν το ζήτημα είναι η ανακάλυψη, η εμπειρία δείχνει ότι σημασία έχει το ταξίδι...

 

Σημείωσεις:

Οι εικόνες που φαίνονται είναι όπως βγαίνουν από το σύστημα αυτόματα.

Δεν κοιτάμε ποτέ τους γνωστούς υπερκαινοφανείς ακριβώς για να ελέγχουμε ότι το σύστημά μας αποδίδει. Αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρήσεις των παραπάνω γαλαξιών έγιναν χωρίς προηγούμενη γνώση.


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης