Jump to content

Γαλαξίας M33 (triangulum Galaxy)


scipii

Ο γαλαξίας M33, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό.

 

Πρώτη μου σοβαρή (μέχρι τώρα εκπαιδευόμουν, ακόμα δηλαδή ούτε τα μισά δεν ξέρω) απόπειρα με την μονόχρωμη QHY183. Προφανώς τα σχόλια θα με βοηθήσουν να καταλάβω καλύτερα πως δουλεύει καλύτερα ο κόσμος του LRGB και σαν λήψη και σαν επεξεργασία.

 

Έχω πρόβλημα με τη βάση επίσης οπότε θέλει αρκετή προσπάθεια ώστε να πετύχω καθαρές εικόνες.

 

210 * 60sec Lum

90 * 80sec R

90 * 80sec G

90 * 80sec B

 

QHY180M

Skywatcher 130 PDS

AZ-EQ5 MOUNT

Orion 50mm Guide Scope

ASI224 GUide


From the category:

Γαλαξίες

· 2168 images
  • 2168 images
  • 10308 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Ωραία προσπάθεια! Τα αστέρια νομίζω έχουν ένα θέμα - δεν ασχολούμαι με LRGB οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Πολύ ωραία Νίκο!

Να ρίξω κάποιες ιδέες; Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα στην εστίαση από φίλτρο σε φίλτρο, μήπως γλίστρησε λίγο σε κάποια στιγμή ο εστιαστής;

Σκέψου την περίπτωση για ένα OAG. Σε νευτώνεια κυριολεκτικά \"σώζουν\" μιας και οδηγητικά - ακόμα και σε όγκο finder - δημιουργούν στρεβλώσεις και ροπές σε κάποιες γωνίες που είναι μάλλον δύσκολο να υπολογίσεις στο ζύγισμα. Το λέω γιατί έχω βγάλει αρκετό υλικό με ένα 8ιντσο και ένα 6ιντσο f/5 και ο OAG μου έχει λύσει τα χέρια.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Έχω δυο δεδομένα προβλήματα.

 

Το πρώτο είναι το collimation. Δεν ειναι τελειώς σωστό και δεν μπορώ να κάνω πολλά για την ώρα μιας και δεν έχω ανταπτορα που να βιδώνει στο συρτάρι και να δέχεται το chesire που έχω (τα φίλτρα τα έχω με συρτάρι). Έτσι έχω κάνει collimation με αστέρι αλλά δεν είναι και το καλύτερο δυνατό.

 

Το δεύτερο με τη βάση είναι πως όταν \"κοιτάει\" Βορρά εμφανίζει πολύ τζόγο. Όταν κοιτάει στο Νότο δεν έχει πρόβλημα. Εν μέρη το ισορροπώ με την οδήγηση αλλάζοντας ρυθμίσεις αλλα όπως και να έχει δεν είναι το ιδανικό.

 

Το OAG το έχω σκεφτεί κυρίως για το C8 που έχω, αλλά step by step

 

Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια

Σύνδεσμος για σχόλιο

Νίκο, η ευθυγράμμιση με πραγματικό αστεράκι από τη στιγμή που έχεις tracking είναι ακριβέστατη και σχετικά εύκολη. Χωρίς να ξέρω τι μέθοδο ευθυγράμμισης ήδη χρησιμοποιείς, να αναφέρω τι θα έκανα στη θέση σου:

 

Για αρχή θα κέντραρα όσο καλύτερα μπορούσα το δευτερεύον με το cheshire χωρίς συρταράκια κλπ, μόνο με τον εστιαστή και τον εργοστασιακό αντάπτορα 2\\\\\\\\\\\\\\\"/1.25\\\\\\\\\\\\\\\". Πρακτικά και λίγο έξω να πέσει το κεντράρισμα δεν πειράζει πολύ για τις ανάγκες της δοκιμής, απλά θα χάνει λίγο φως.

 

Στη συνέχεια με το tracking ενεργοποιημένο και έχοντας φορτώσει κάμερα, φίλτρα κλπ, θα ενεργοποιούσα λήψεις ανά 1\\\\\\\", και αφού εντόπιζα ένα αστεράκι, θα αφεστίαζα και θα πείραζα *μόνο* τις βίδες του πρωτεύοντος. Αφού κατάφερνα να πάρω ομόκεντρους κύκλους θα ήμουν 100% σίγουρος ότι το τηλεσκόπιο είναι ευθυγραμμισμένο. Το μπλέξιμο συνήθως αρχίζει αν κανείς αποφασίσει να πειράξει και το δευτερεύον στην όλη διαδικασία.

 

Μπακαλίστικη μέθοδος για τον τζόγο:

 

Χωρίς να ξέρω τι ρυθμίσεις έχεις ήδη δοκιμάσει στο PHD, γενικά αν χάνει στο dec, βλέπεις προς τα που στέλνει διορθώσεις πιο πολύ(N ή S) και το ρυθμίζεις να οδηγεί μονάχα από την κατεύθυνση που χάνεις (only N ή only S) προκειμένου να εξαλείψεις κάθε τζόγο.

 

Αν χάνεις στο RA \\\\\\\"βαραίνεις\\\\\\\" λίγο τη στήριξη μετακινώντας ελαφρώς τα αντίβαρα από την αντίθετη μεριά της κίνησης, ώστε να κοντράρει και να πατήσουν-μπλέξουν καλύτερα τα γρανάζια. Με λίγα λόγια: ο άξονας που βλέπει ανατολικά να είναι ελαφρώς βαρύτερος.

 

Με το καλό να ξεπεράσεις όλα τα θέματα και να μπεις γερά στο LRGB και γενικώς στο CCD/CMOS! Η φωτό που ανέβασες είναι πραγματικά εξαιρετική παρά το προβλήματα!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Χορταστικό Μ33!!

Για τον τζόγο, δοκίμασε να έχεις λίγο αζύγιστη την βάση πρός την Ανατολή, όπως είπε και ο Ηλίας, αλλιώς δοκίμασε να ρυθμίσεις το worm gear.

https://acercandoelcosmos.wordpress.com/2015/06/16/montura-skywatcher-az-eq5gt-ajuste-holgura-ejes/

Στην δικιά μου είδα μεγάλη διαφορά ρυθμίζοντας την (χωρίς να σφίγγει πουθενά κατά την περιστροφή).

Επίσης μην επεκτείνεις καθόλου τα πόδια στο τρίποδο.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης