Jump to content

M78


ted1977

Το Messier 78 (NGC 2068) είναι ένα όμορφο μπλε νεφέλωμα ανάκλασης στον αστερισμό του Ωρίωνα. Είναι το λαμπρότερο νεφέλωμα ανάκλασης σε μια ομάδα νεφελωμάτων που περιλαμβάνει τα NGC 2064, NGC 2067 και NGC 2071.

Τα νεφελώματα ανάκλασης:

Στην αστρονομία τα νεφελώματα ανάκλασης είναι διαστρικά νέφη σκόνης και αερίου, τα οποία ανακλούν το φως ενός ή περισσότερων γειτονικών αστέρων. Είναι δηλαδή ετερόφωτα. Τα φωτόνια των γειτονικών αστέρων δεν έχουν επαρκή ενέργεια ή δεν διεισδύουν αρκετά στη σκόνη, ώστε να ιονίσουν το αέριο των νεφελωμάτων αυτών και να τα καταστήσουν νεφελώματα εκπομπής, αλλά αρκούν για να καταστήσουν ορατή τη σκόνη τους σκεδαζόμενα από αυτή. Το φάσμα των νεφελωμάτων ανακλάσεως είναι έτσι παρόμοιο με αυτά των αστέρων που τα φωτίζουν. Μεταξύ των μικροσκοπικών σωματιδίων που ευθύνονται για τη σκέδαση συγκατελέγονται ανθρακούχα (π.χ. σκόνη διαμαντιού) και μεταλλικά (κυρίως σιδήρου και νικελίου). Τα δεύτερα ευθυγραμμίζονται συχνά με το γαλαξιακό μαγνητικό πεδίο, με αποτέλεσμα το σκεδαζόμενο φως να είναι ελαφρώς πολωμένο.

Το Μ78 φωτίζεται από ένα αστρικό φυτώριο νεαρών αστεριών που χρωματίζει την περιοχή με διάσπαρτο μπλε φως και βρίσκεται σε απόσταση 1.600 ετών φωτός απο τον πλανήτη μας.

L:8,5h

R:1h

G:1h

B:1h


From the category:

Νεφελώματα

· 5206 images
  • 5206 images
  • 26765 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης