Jump to content

Animation: Η Σελήνη σε επαφή με τη θάλασσα



Τελευταία ασχολήθηκα λίγο με τη δημιουργία gif αρχείων και έκανα κάτι που ήθελα από πολύ καιρό: να ενώσω αυτές τις φωτογραφίες με animation.

Η Σελήνη σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται σε επαφή με τη θάλασσα. Το φως της είναι πολύ αδύναμο για να διαπεράσει δεκάδες χιλιόμετρα πυκνής ατμόσφαιρας στον απόλυτο ορίζοντα (0°). Για τον Ήλιο που είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές λαμπρότερος είναι ευκολότερο αλλά και πάλι όχι πολύ συχνό.

Εδώ (2.7.2007), η τρομερή διαφάνεια της ημέρας που προηγήθηκε έδειξε ότι θα άξιζε τον κόπο μιά προσπάθεια αλλά ωστόσο δεν ήμουν καθόλου σίγουρος για το αποτέλεσμα αφού δεν είχα ξαναδεί τίποτα ανάλογο. Ανέβασα τον εξοπλισμό σε ένα υψωματάκι στη Σκιάθο και δεν το μετάνιωσα. Φυσικά, τόσο χαμηλά στον ορίζοντα το seeing ήταν κατεστραμένο και η Σελήνη θολή και «κυματιστή». Η εμπειρία όμως συγκλονιστική...

 

Vixen ED81S f/7.7

Canon EOS 400D

ISO 800, εκθέσεις 1 ως 4 sec


From the category:

Σελήνη wide field

· 500 images
  • 500 images
  • 1582 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Ευχαριστώ!

Όταν τραβήχτηκαν οι επιμέρους φωτογραφίες, ο σκοπός ήταν όχι η δημιουργία animation αλλά ο πειραματισμός με τις διάφορες εκθέσεις (από 1 ως 4 sec. με ISO 800). Γι αυτό τα μεσαία frames είναι υπερφωτισμένα αλλά και θολά από την κίνηση της Σελήνης στα 4 sec. Βλέποντας όμως τις φωτογραφίες διαδοχικά σκέφτηκα ότι άξιζε η ένωσή τους σε animation.

Οδηγίες για παρόμοιες λήψεις:

- Έχετε μαζί σας κιάλια γιατί όταν η Σελήνη πρωτοεμφανίζεται τόσο χαμηλά (0°) είναι πολύ αμυδρή και μπορεί να μη γίνει αντιληπτή με γυμνό μάτι. Ιδίως αν είναι πανσέληνος οπότε ο ουρανός θα είναι ακόμη φωτεινός. Η φωτογράφησή της τόσο χαμηλά απαιτεί μάλλον τελείως σκοτεινό ουρανό και πολύ φωτισμένη Σελήνη οπότε οι πιό κατάλληλες μέρες είναι οι 2-3 από την πανσέληνο και κατόπιν.

- Χρησιμοποιήστε μικρό εστιακό μήκος τηλεσκοπίου ώστε η κίνηση της Σελήνης να μην χαλάει την εικόνα, αφού η έκθεση θα είναι υποχρεωτικά μεγάλη.

- Κρατήστε την έκθεση κάτω από 1 sec ή και 0,5 sec ανεβάζοντας ανάλογα (υποχρεωτικά) την ευαισθησία της μηχανής (ISO).

- Aν ο σκοπός είναι η δημιουργία gif αρχείου κρατήστε ενα μικρό τηλεσκόπιο εντελώς ακίνητο για όλα τα frames (περίπου 3 λεπτά) ώστε να μη χρειαστεί αργότερα επίπονο και ακριβές cropping. Τοποθετήστε αρχικά τη Σελήνη κάτω αριστερά στο κάδρο γιατί θα κινηθεί στη συνέχεια πάνω και δεξιά. Αν το εστιακό σας μήκος είναι μεγάλο, φροντίστε τουλάχιστον να μην κινήσετε το τηλεσκόπιο προς τα πάνω αλλά μόνο προς τα δεξιά, γιατί αλλιώς και πάλι θα χρειαστεί πολύ ακριβές cropping για να μείνει ο ορίζοντας ακίνητος στο animation gif.

 

Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα τα καταφέρουν καλύτερα από μένα! Καλή επιτυχία!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης