Jump to content

Αργύρης

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    869
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Αργύρης

  • Γενέθλια 10/27/1979

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της Αργύρης Επιτεύγματα

Experienced

Experienced (11/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Σπάνιος
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία παρατήρησης από μεγάλο τηλεσκόπιο στον Πάρνωνα. Εξαιρετικός άνθρωπος. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους. Καλό ταξίδι και καλό Παράδεισο.
  2. Καλησπέρα σε όλους! Από το να ορίσουμε τι κάνει περισσότερο κακό ας κοιτάξουμε την εικόνα σήμερα σε σχέση με πριν δεκαπέντε χρόνια: Ανεβαίναμε στον Πάρνωνα 40 άτομα και τώρα έρχονται 800. Έχουν ανοίξει ομάδες - σύλλογοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όποιος ενδιαφέρεται πλέον μπορεί να βρει κάποιον με γνώσεις και εμπειρία. Βγήκανε μέσα από την αστροπαρατήρηση άνθρωποι με όρεξη, ανέβασαν τις γνώσεις τους και με χρήματα (αρκετές φορές πολλές χιλιάδες ευρώ) αγόρασαν απίστευτα μηχανήματα για αστροφωτογραφία. Τα αποτελέσματα με πολύ προσωπικό κόπο κάθε άλλο παρά απογοητευτικά είναι και οι αποδείξεις έχουν και ονοματεπώνυμο! Η ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα ανέβηκε πολύ και θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Δείτε μόνο τι εξοπλισμός υπάρχει πλέον: βιβλία, προγράμματα, αστροχάρτες, τηλεσκόπια, κυάλια, κάμερες, άνθρωποι που γνωρίζουν, τα πάντα! Να χαιρόμαστε γιατί πλέον υπάρχει γνώση, οι νέοι δε χρειάζεται (εντός εισαγωγικών πάντα) να ματώσουν τη φανέλα ούτε για αγορά τηλεσκοπίου ούτε για ένα βιβλίο που τα παλιά ήταν σχεδόν όλα ξένα. Μέχρι και να δουν ζωντανά ότι γουστάρουν από αξιοπρεπέστατα τηλεσκόπια άλλων μπορούν! Απολαύστε όλοι ότι κάνετε είτε είναι πλανητική παρατήρηση από πόλη είτε αστροφωτογράφιση στο βουνό, όποιος θέλει να ακολουθήσει θα το κάνει! Χάθηκε ο ενθουσιασμός? Σε κάποιο βαθμό ναι. Υπερβολικές απαιτήσεις? Ναι. Αλλά και ένας πιτσιρικάς που θα παίξει μπάσκετ τον Jordan και το LeBron θα δει με την ελπίδα να τους φτάσει. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, περάστε όμορφα με τους δικούς σας και αφήστε στην άκρη ερωτήσεις τύπου "τυρόπιτα ή σπανακόπιτα" γιατί και τα δύο είναι υπέροχα!
  3. Καλησπέρα σε όλους! Αντρέα συμπλήρωσα τη φόρμα και ελπίζω να σε πρόλαβα! Καλό καλοκαίρι και καθαρούς ουρανούς σε όλους!
  4. Άντε βρε Αντρέα να ανανεώσω το στόλο, μόνο 2 έχουν μείνει...
  5. http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2017/06/photo_70.html Πολλά συγχαρητήρια παιδιά!!
  6. Καλησπέρα σε όλους. Ναι, είναι φυσιολογικό να τα βλέπεις σχεδόν όλα ασπρόμαυρα με οπτική παρατήρηση, χρώμα μόνο με φωτογραφίες και επεξεργασία ή με φίλτρα. Εξαίρεση ο Άρης (κόκκινος), ο Δίας και ο Κρόνος ίσως κιτρινίζουν λίγο. Αν σκεφτείς πως κάθε ίντσα του τηλεσκοπίου σου (200mm = 20 cm = 8 ίντσες, η ίντσα είναι 2,54 εκατοστά) δίνει σε τέλειο ουρανό μέχρι 50 μεγεθύνσεις υπολόγισε πως μπορείς να φτάσεις το πολύ τις 400. Αν ο ουρανός δεν είναι τέλειος (σύνηθες) σε υπερβολική μεγέθυνση θα βλέπεις το στόχο θαμπό, όσο καλά και αν εστιάζεις. Για να υπολογίζεις την μεγέθυνση να διαιρείς το 1000 του τηλεσκοπίου σου (λέγεται εστιακή απόσταση και συμβολίζεται με το γράμμα F) με τα mm των προσοφθάλμιων. Πχ ο 28mm σου δίνει 35x. Ο zoom σου δίνει στα 24 περίπου 41, και στα 8mm σου δίνει ακριβώς 125 μεγεθύνσεις. Αν βάλεις τον baader 5x μαζί με τον zoom στα 8mm θα σου δώσει 625 μεγεθύνσεις που ξεπερνά τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου σου. Επίσης να θυμάσαι πως αν έχεις ένα προσοφθάλμιο με 40mm και χρησιμοποιήσεις τον baader 5x στην ουσία θα βλέπεις σαν να έχεις ένα προσοφθάλμιο 8mm μόνο. Ελπίζω να κατάλαβες πώς γίνεται ο υπολογισμός. Για deep sky παρατήρηση δεν είναι απαραίτητο να έχεις μεγάλη μεγέθυνση, συνήθως παίρνουμε προσοφθάλμια που να δίνουν μεν κάποιο "αξιοπρεπές" μέγεθος αλλά η ουσία είναι αυτό που βλέπεις να είναι ΚΑΘΑΡΟ. Σε αυτό παίζει ρόλο: η ποιότητα οπτικών του τηλεσκοπίου σου, η καθαριότητα αυτών (μην έχει το κάτοπτρο σκόνες μαζεμένες εδώ και δέκα χρόνια πχ), η ευθυγράμμιση των κατόπτρων του τηλεσκοπίου σου, η ποιότητα οπτικών του προσοφθαλμίου, η καθαρότητα της ατμόσφαιρας (αν έχει καλό seeing), πόσο μακρυά βρίσκεσαι από φώτα (φωτορύπανση = μέγας εχθρός της οπτικής παρατήρησης). Ελπίζω να σε βοήθησα!
  7. Αργύρης

    Νεος Στην αστρονομια

    Καλησπέρα και πάλι, δεν πειράζει που δε μπορείς να πας ακόμα, να θυμάσαι πως πρώτα είναι το σχολείο και φυσικά η αγάπη σου για την αστρονομία μπορεί να συνεχιστεί ή ακόμα και να περιμένει για λίγο, να θυμάσαι πως υπάρχουν άνθρωποι που ασχολήθηκαν πρώτη φορά με την αστρονομία σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία από εσένα! Μη βιάζεσαι λοιπόν να τα μάθεις όλα, εξάλλου ένα χαρακτηριστικό της αστρονομίας είναι και η υπομονή! Να διαβάζεις όσο μπορείς όταν βρίσκεις ελεύθερο χρόνο, να μπαίνεις και εδώ για πληροφορίες και όλα θα πάνε καλά. Επίσης καλό είναι λόγω της ηλικίας σου οι γονείς σου να είναι ενήμεροι για το ότι είσαι μέλος και γράφεις στο astrovox, αργότερα όταν αποφασίσεις να έρθεις σε μια εξόρμηση με τους γονείς σου θα δουν και οι ίδιοι από πρώτο χέρι τι ακριβώς κάνουμε και φυσικά ποιοι είμαστε! Καλή συνέχεια και να θυμάσαι: Διάβασμα και υπομονή!!!
  8. Καλησπέρα και πάλι, όντως οι φωτογραφίες χρειάζονται και δεν είναι κακό να ανεβάσεις. Δε χρειάζεται να το έχεις στημένο ούτε να φαίνεται το σπίτι, απλά να είναι καθαρές οι φωτογραφίες του εξοπλισμού. Η διαδικασία είναι απλή και βοηθά τον αγοραστή να δει ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Ενημερωτικά θα σου πω πως ότι ψάχνω σε αγγελίες πχ για μηχανάκια ή αυτοκίνητο, το πρώτο φίλτρο που βάζω είναι να μη φέρει αυτά που δεν έχουν φωτογραφία για ευνόητους λόγους. Καλή συνέχεια σε όλους.
  9. Καλησπέρα σε όλους, Φαντάζομαι πως κοιτάς με τα προσοφθάλμια που ήρθαν μαζί με το τηλεσκόπιο. Φυσιολογικά δες αν μπορείς να δεις πιο μακρινούς στόχους και αν φαίνονται καθαρά, δοκιμάζεις με την εστίαση σταδιακά σε όλο και πιο κοντινούς στόχους. Με αυτή τη διαδικασία θα βρεις το ουσιαστικό όριο που δε θα θολώνει η εικόνα ώστε να μπορείς να παρατηρήσεις. Αν μπορείς να δεις σε μικρότερη απόσταση από 500 καθαρά, αλλά στα 500 περίπου έχεις θολούρα, τότε κάτι τρέχει. Αυτά!
  10. Αργύρης

    Αποριες απο νεο μελος

    Καλησπέρα και από εμένα. 12 ίντσες τηλεσκόπιο για επίγεια παρατήρηση θεωρώ πως είναι απαγορευτικό. Εκτός βέβαια και αν είστε δασοφύλακας στον Όλυμπο και θέλετε να βλέπετε Θεσσαλονίκη... Πέραν της αθώας πλάκας καλό θα ήταν να κοιτάξετε άλλο εξοπλισμό για επίγειους στόχους. Φιλικά πάντα!
  11. Αργύρης

    Νεος Στην αστρονομια

    Curiosity καλώς όρισες και καθαρούς ουρανούς. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι.. να διαβάσεις! Υπάρχουν εδώ μέσα άπειρα άρθρα που θα καλύψουν μεγάλο μέρος των αποριών σου. Για να καταλάβεις πάνω κάτω τι γίνεται, προτείνεται το βιβλίο Nightwatch στα Ελληνικά που είναι πολύ καλό βιβλίο βασικών γνώσεων. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να έρθεις σε επαφή με άλλα άτομα κοντά στην περιοχή σου (ίσως κάποιο σύλλογο ή μεμονωμένα άτομα από εδώ μέσα) που να ασχολούνται. Πρέπει να βρεθείς με παρέα σε κάποια εξόρμηση ώστε να δεις με τα μάτια σου τις συνθήκες παρατήρησης, είδη τηλεσκοπίων, αστροχάρτες και γενικότερα όλη την εικόνα του χόμπι. Το τηλεσκόπιο καλό θα ήταν να ΜΗ το αγοράσεις πριν έρθεις σε επαφή με άτομα και ελέγξεις πως λειτουργεί. Τα dobsonian τα βάζεις εσύ σε θέση για να βρεις στόχους και στην αρχή ίσως φανεί δύσκολο! Η συνήθεια και η γνώση έρχεται με τον καιρό, μελετώντας αστροχάρτες για να καταλάβεις πως πας από το ένα άστρο στο άλλο μέχρι να βρεις το στόχο που ψάχνεις. Προϋποθέσεις πολλές: θα έχεις χώρο για το τηλεσκόπιο? Είσαι κοντά σε μέρος με λίγα φώτα ώστε να παρατηρήσεις πάντα με ασφάλεια? Υπάρχει όχημα για να μεταφέρεις τον εξοπλισμό σου? Έχεις την όρεξη να ξεκινήσεις και να ασχοληθείς? Το τηλεσκόπιο που θα πάρεις όταν το αποφασίσεις φρόντισε να σε καλύπτει γιατί αν είναι να πάρεις θηρίο και να μη μπορείς μετά να το μεταφέρεις θα ξενερώσεις άσχημα και θα το τρώει η αποθήκη... Όπως κατάλαβες ξεκινάς με λάθος ερώτημα. Η απάντηση δε θα μπορούσε να είναι"ανοίγεις το τηλεσκόπιο, το τοποθετείς πάνω στη βάση, του βάζεις ένα προσοφθάλμιο για να βλέπεις, βγαίνεις στο μπαλκόνι και βλέπεις γαλαξίες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά... ΥΓ: Συγνώμη αλλά δε ξέρω σε ποιες ερωτήσεις και τι σου έχουν απαντήσει άλλοι φίλοι στον βομβαρδισμό ερωτήσεων που έχεις κάνει σε άλλα θέματα...
  12. Δυστυχώς φίλε Τάκη αυτό δεν ισχύει μόνο για τη δικιά σου αγγελία αλλά είναι πλέον σύστημα από κάποιους (ΔΕΝ μιλάω για το astrovox, μιλάω γενικά). Ότι και να βάλεις αγγελία (πχ harley davidson στη δικιά μου περίπτωση) σε παίρνουν τηλ ή στέλνουν μήνυμα "τα κοράκια". Τύποι που υπολογίζουν πως έχεις ανάγκη τα λεφτά και σου λένε "εγώ τόσα δίνω, θες?" Επειδή όμως εδώ μέσα υπάρχουν και παιδιά που όντως τόσα έχουν και ρισκάρουν - ελπίζουν με ένα μήνυμα για μια (στην περίπτωσή σου πολύ) καλή αγορά, καλό θα ήταν να μη τους πιάνεις όλους από το λαιμό. Μια ευγενική άρνηση θα ήταν ότι καλύτερο πιστεύω. Επίσης να θυμάσαι πως υπάρχουν εδώ και χρόνια άνθρωποι που βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και ξεπούλησαν ολόκληρα σπίτια για την επιβίωσή τους έναντι πινακίου φακής. Φυσικά κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν αλλά το δέχτηκαν και οι πωλητές.... Φιλικά πάντα!
  13. Δεν γνωρίζω τι έχεις, οπότε μπορείς να πράξεις ανάλογα. Έχω ένα 8άρι και όταν έκανα αυτό το συνδυασμό πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Το προσοφθάλμιο στην παλιά φουρνιά του είχε δοκιμαστεί και στον Πάρνωνα πριν χρόνια με πολύ καλές εντυπώσεις, για μένα από τις καλύτερες λύσεις για "παντός καιρού" παρατήρηση!
  14. Νίκο καλησπέρα, να πας να πάρεις το βιβλίο Nightwatch στα Ελληνικά και θα σου λυθούν πολλές από τις απορίες που έχεις. Είναι σαν Βίβλος για τον ερασιτέχνη αστρονόμο. Επίσης μη βιαστείς για αναβαθμίσεις, προσπάθησε να γνωρίσεις άτομα από την περιοχή σου που ασχολούνται και πάση θυσία να ανεβείς σε κάποια εξόρμηση σε βουνό. Μπορεί να στεναχωρηθείς βλέποντας μεγάλα τηλεσκόπια και πόσα πράγματα παραπάνω μπορούν να δουν και να κάνουν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά να θυμάσαι πως αυτό δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη, θέλει χρόνο, σίγουρα χρήμα και φυσικά να γουστάρεις να ασχοληθείς. Καλορίζικο λοιπόν το μικρό σου και καθαρούς ουρανούς!!!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης