Jump to content

Τάσος Βράτολης

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    2447
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με Τάσος Βράτολης

  • Γενέθλια 06/17/1975

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της Τάσος Βράτολης Επιτεύγματα

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Reacting Well Σπάνιος
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Σπάνιος
  • Conversation Starter

Recent Badges

1

Φήμη

  1. Τάσος Βράτολης

    NGC 5963, 5965, 5969, 5971

    Έχω μείνει άναυδος φίλε! Την χαζεύω για μισάωρο ήδη και όλο βλέπω νέες λεπτομέρειες...ευκρίνεια που σκοτώνει!! Από τις καλύτερες, επάξια, που έχω δει ποτέ! Και έχω δει αμέτρητες...
  2. Η αγγελία ολοκληρώθηκε!

    • Πώληση
    • Μεταχειρισμένο

    Πωλείται ορθοσκοπικό προσοφθάλμιο Antares Abbe Orthoscopic 7mm, διαμέτρου 1.25 ιντσών, Made in Japan, σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, με το κουτί του και τα δύο καπάκια του. Ιδανικό για πλανητική παρατήρηση υψηλών προδιαγραφών. Δεν παράγεται πια και είναι αρκετά δυσεύρετο στην αγορά μεταχειρισμένων, καινούργιο δεν υπάρχει πουθενά. Είναι εφάμιλλο των University Optics HD ορθοσκοπικών φακών. Το πουλάω γιατί έχω ήδη ένα ισοδύναμο BGO 7mm οπότε και δεν μου χρειάζεται πια. Πληροφορίες στα παρακάτω links : http://www.scopestuff.com/ss_eort.htm Φαινόμενο πεδίο περίπου 40 με 44 μοίρες (AFOV), μικρό eye-relief αλλά μπορείς να δεις όλο το πεδίο εύκολα. Παραλαβή μόνο από Αθήνα με μετρητά (Σπάτα (Αεροδρόμιο) ή Νέα Μάκρη). Δεν αποστέλλεται ταχυδρομικά πουθενά, δεν υπάρχει χρόνος. ΤΙΜΗ : 60 ευρώ. Επικοινωνία με πμ και email στο sentinel10@gmail.com, ακολουθούν φωτογραφίες.

    60.00 EUR

  3. Ο φακός είναι ακόμη διαθέσιμος! Παραλαβή από Νέα Μάκρη, Σπάτα ή Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ".
  4. Ανδρέα!!!!!!!!! Το είδα και ενθουσιάστηκα! Το περιμέναμε χρόνια, μπράβο που το κατάφερες! Είναι πραγματικά υπέροχο και σε ευχαριστούμε όσο δεν πάει!!! Υπερσύγχρονο με όλα τα κομφόρ!!
  5. Πρέπει να ξέρεις πως ο προαύλιος χώρος μπροστά από το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου δεν είναι δημόσιος χώρος για τον καθένα. Είναι χώρος που ανήκει στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ο σύλλογος Αστρονομίας που ανήκω και εγώ από το 2009, είναι ο μόνος που έχει πρόσβαση για τα μέλη του εκεί γιατί ο σύλλογος συνεργάζεται εδώ και πολλά έτη με το Αστεροσκοπείο. Μιλάω για την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση (ΕΕΑΕ). Τυχαίνει λοιπόν λόγω αυτής της συνεργασίας της στενής που υπάρχει, να μας επιτρέπει το Αστεροσκοπείο να πηγαίνουμε εκεί κατόπιν συνεννόησης και ειδοποίησης των υπευθύνων, όπως είπα είναι ιδιωτικός φυλασσόμενος χώρος και δεν μπορεί να πάει ο οποιοσδήποτε όποτε επιθυμεί. Επειδή ακριβώς ανήκει στο Αστεροσκοπείο, πολλές φορές στο τηλεσκόπιο του θόλου γίνεται παρατήρηση από το Φυσικό τμήμα, πραγματοποιούνται μεταπτυχιακές εργασίες από φοιτητές και παρατηρήσεις από άλλους, επαγγελματίες Αστρονόμους. Το αν θα έπρεπε τώρα όπως λες, να φιλοξενούνται εκδηλώσεις που θα συμμετέχει ένα σύνολο ανθρώπων από το astrovox είναι μια τελειώς άλλη συζήτηση. Απλα εξηγώ γιατί αν πας απροειδοποίητα και χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση, ναι, οι πόρτες δεν είναι ανοικτές. Ωστόσο για τα μέλη του Συλλόγου οργανώνονται παρατηρήσεις οι οποίες όλες συντονίζονται έτσι ώστε να μην δημιουργούν πρόβλημα με την λειτουργία του Αστεροσκοπείου. Τα σχόλιά σου για τα άτομα που λες πως το "παίζουν" δεν μπορώ να τα σχολιάσω γιατί δεν γνωρίζω τι σου είπαν, ποιος ήταν, τι ακριβώς συνέβη κλπ. Αν θες να πεις, λες. Ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι απίστευτοι τύποι όπως τους αποκαλείς; Ο σύλλογος τυχαίνει να έχει από τα πιο έμπειρα άτομα στην ερασιτεχνική Αστρονομία στην Ελλάδα, με 30+ έτη εμπειρία στην παρατήρηση, είναι γεγονός. Ένα από αυτά ήταν και ο εκλιπόντας πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Νικολιδάκης.
  6. Τάσος Βράτολης

    Ανακατασκευή 24.4" truss dobsonian

    Ωραίο εγχείρημα! Πόσα κιλά σκοπεύεις να είναι στην τελική του μορφή; Και σε τι ύψος είναι το προσοφθάλμιο; Θα σε βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό ο εκλιπόντας φίλος μας Γιώργος Νικολιδάκης αν ζούσε, είχε τεράστια εμπειρία στο θέμα της κατασκευής Dobsonian και το τηλεσκόπιό του το 20ιντσο είναι ένα αριστούργημα...δυστυχώς όμως... Καλή επιτυχία, θα βάλεις είμαι σίγουρος, φωτογραφίες από το τελικό αποτέλεσμα.
  7. Σε ευχαριστώ Ανδρέα, θα το δω και βάσει κόστους και σε σχέση με ανταγωνιστικά προϊόντα όπως DewBuster, Astrozap, Thousand Oaks, Astrosystems, Omegon. Τα ψάχνω όλα εξονυχιστικά τελευταία, έβαλα και εδώ όμως για να δω εμπειρίες και από άλλους που είχαν ήδη βάλει κάποιο από αυτά και εντυπώσεις. Πάντως το κόστος διαπιστώνω δεν είναι και μικρό μαζί με τις θερμαντικές λωρίδες, τον controller κλπ. Στο σύνολο πας κατά μέσο όρο πάνω από 200 ευρώ. Αξίζει βέβαια... Βρήκα και μια ακόμη ενδιαφέρουσα και κάπως πιο οικονομική λύση εδώ https://r-sky.org/en/buy
  8. +1 σε αυτό που προτείνει ο Κώστας, ο άνθρωπος που σου προτείνει λέγεται Πέτρος Δεσύπρης και δεν νομίζω πως υπάρχει πιο εξειδικευμένος, καταρτισμένος αλλά και εξοπλισμένος (!!) άνθρωπος στην χώρα από εκείνον, όσον αφορά την ηλιακή παρατήρηση και φωτογράφηση. Οι γνώσεις του βρίσκονται σε άλλο επίπεδο, πραγματικά. Έχουμε καιρό να τον δούμε, εύχομαι να είναι καλά, μας λείπει το νήμα που είχαμε καθημερινή καταγραφή του ηλιακού δίσκου από εκείνον. Το περίφημο Δελτίο Ηλιακής Δραστηριότητας! Όπου και να είσαι Πέτρο, εύχομαι τα καλύτερα και μακάρι να σε δούμε σύντομα ξανά.
  9. Να υποθέσω πως κανείς δεν έχει εγκατεστημένα Θερμαντικά για παρατήρηση μόνο... βρήκα και ένα παλιό άρθρο που λέει πολλά χρήσιμα για το θέμα, δεν προτείνει όμως συγκεκριμένο εξοπλισμό.. https://skyandtelescope.org/astronomy-equipment/equipment-diy/dealing-with-dew/
  10. Καλησπέρα, σκέφτομαι να προχωρήσω στην εγκατάσταση Θερμαντικών στοιχείων στο Dob SW 12". Αν το έχει κάνει κάποιος ήδη και έχει καλή εμπειρία θα ήθελα προτάσεις για αγορά, μάρκες, απαραίτητο εξοπλισμό και γενικά, οποιαδήποτε σύσταση σχετικά με αυτό. Εννοείται μόνο για χρήση σε συνθήκες deep sky παρατήρησης και όχι για εξοπλισμό Αστροφωτογραφίας, δεν έχω μαζί laptop και συναφή είδη. Πρόσφατα έβαλα το Argo Navis που έχει θερμαινόμενη οθόνη (με 12v μπαταρία εννοείται!) και η διαφορά στο πολύ κρύο με την θέρμανση είναι εντυπωσιακή! Η απεικόνιση στο κόκκινο display αποκτά την ταχύτητά που χάνει από το πολύ κρύο, αμέσως. Ξέρω πως συνήθως μπαίνουν θερμαντικά με thermal strips στο προσοφθάλμιο και στο δευτερεύον μέσω κάποιου controller, μπορώ να βάλω και το Argo Navis στον ίδιο controller να παίρνει ρεύμα από εκεί; Μπαίνουν και με κάποιον τρόπο στο πρωτεύον ή και που αλλού; Ποιες εταιρείες εξοπλισμού προτείνετε και ποιο είναι το καλύτερο setup για οπτική καθαρά παρατήρηση; Τι μπαταρία είναι καλό να έχει κάποιος για τα θερμαντικά μαζί με το Argo Navis; Τώρα έχω μια 9 Ah CSB μόνο για αυτό και άλλη μια ίδια για το fan του πρωτεύοντος. Είδα πως o Βαγγέλης και ο Άγγελος έχουν ένα καταπληκτικό site για τέτοιο εξοπλισμό https://pegasusastro.com/dew-heater-controllers/ αλλά δεν ξέρω αν κάνουν και για οπτικούς παρατηρητές μόνο, τα πολύ ωραία πράγματα που πουλάνε..
  11. Προσπάθησε να βρεις αυτό που είναι σχεδιασμένο για αμιγώς αστρονομική χρήση https://optcorp.com/products/opt-rubylith-red-masking-film-15-x-20-sheet Δεν σου λέω να το φέρεις από Αμερική που είναι η OPT (αν και δεν θα περνούσες τελωνείο, έχει χαμηλή αξία, έχει όμως μεταφορικά..) αλλά δες αν υπάρχει από Ευρωπαϊκό κατάστημα. Οι ζελατίνες που δίνουν στα είδη αμπαλάζ - περυτιλίγματος είναι της πλάκας, ψεύτικες και δεν δίνουν όλες το καλύτερο κόκκινο, το βαθύ κόκκινο που χρειάζεσαι αλλά κάποιο είδος ροζ. Επίσης (επειδή έχω αγοράσει αρκετές φορές και εγώ στην αρχή τέτοιες ζελατίνες από τα είδη αμπαλάζ), με τον καιρό θρυμματίζεται η κόκκινη μπογιά και γίνεται κομματάκια αφήνοντας την ζελατίνα διάφανη. Αν βρεις ζελατίνα με κόκκινο της φωτιάς, καλό και βαθύ που να αντέχει η ζελατίνα χωρίς να θρυμματίζει το χρώμα με τον καιρό, πες μου κι εμένα..
  12. Γιατί δεν το παίρνεις απευθείας από τον κατασκευαστή; Είναι Πολωνία νομίζω.. https://www.taurustelescopes.com/en/product/taurus-t350-f-4-8-classic/
  13. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ παιδιά. Όλα τα καλά μου έμειναν, ο Neowise, η αντίθεση του Άρη κλπ. Όμως δυστυχώς, όσο καλά και να ήταν αυτά, επισκιάζονται απόλυτα από τις τεράστιες απώλειες που μας σημάδεψαν βαθιά, ειδικά του Γιώργου Νικολιδάκη που γνώριζα και προσωπικά από το 2008 αλλά και του συμπαθέστατου κυρίου Σειραδάκη που λίγο που του μίλησα από κοντά σε ένα συνέδριο μου φάνηκε υπερβολικά καλός και προσιτός άνθρωπος. Σε κάθε παρατήρηση θα μας λείπει ο Γιώργος Νικολιδάκης αισθητά... ειδικά τώρα που βγήκαν τα πρώτα εμβόλια και κερδίζει έδαφος η ανθρωπότητα απέναντι στον ιό, αργά και σταθερά, εύχεσαι να ζούσε και να είχε προλάβει να εμβολιαστεί και εκείνος, να μην το είχε πάθει ποτέ αυτό και να τον είχαμε μαζί μας... Τελικά το κυρίαρχο είδος δεν είμαστε εμείς πάνω στην Γη...αλλά ο μικρόκοσμος και η φαινομενικά αόρατή του δύναμη.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης